Премиерът да каже за бонусите на медийните си слуги

Вместо обещаното топене на снеговете в България се топи фискалният резерв и се вихри снежна буря като фон на буреносна пропагандна война за доверието на населението, което, според държавната статистика, се е повишило вече към властта заради природните бедствия и авариите. Най-новият пристъп на тази война, която се опитва да компенсира неизбежното недоволство от проблемите, предизвестие за които е падащият под санитарния минимум фискален резервоар на държавата, отекна тази сутрин с подобаваща гръмовност в кабинета на самия премиер Борисов. Ето как го описва сайтът Медиапул:

Министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители трябва да върнат взетите от тях бонуси до петък. Това разпореди в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов по вече станалия му любим начин – в началото на правителственото заседание само пред телевизионни камери без присъствието на журналисти и без да се задават уточняващи въпроси.

От думите му стана ясно, че ако взетите бонуси не бъдат върнати или дарени за лечението на болни деца, в понеделник той ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява.

“Един бонуси, други – ДМС, други – от участие в бордове и така нататък. Тъй като четвъртък и петък съм на Съвет (Европейския съвет, който ще заседава в Брюксел – бел. ред.), в петък като се върна ще пиша до ДПС – са ми пратили писмо – кои от този кабинет са вземали такива пари. В петък ви е крайният срок. Повтарям: тези длъжностни лица, които не са ги върнали или дарили в сметката за болните деца, в понеделник – ако е министър, ще има структурни промени в парламента, ще внеса за смяната му. Ако е заместник-министър, ще го уволня, а ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът“, обяви Борисов.

“Тъй като в петък аз ще подпиша писмо-отговор, в което ще кажа, че в този кабинет няма такива хора и всеки, който попадне под чертата, ще означава, че аз съм излъгал, което не може да се случи, и в понеделник ще направим необходимите промени“, заяви още премиерът.

Борисов призова парите да върнат и от предишния кабинет “които в пъти повече са взели от нас”.

Както се вижда, положението е направо: „който бонус вдига, от бонус умира”. Защото темата за бонусите, която наистина е в състояние да взриви дори прословутото българско търпение, беше повдигната от опозицията, но управляващите се опитаха да им го върнат със задна дата и играта загрубя. Сега лъсва все повече истината, че има една прослойка ояли се на държавната трапеза чиновници, за които няма никакви задръжки и партийни прегради. Което завлича в една обща вихрушка дълго охранявания имидж на сегашните управници, заедно с оцапаните предишни властници. Главният охранител на републиката контраатакува , като радикализира темата сякаш за първи път чува какво се прави в задния му двор, заставайки на страната на угнетените от пиедестала на техен защитник.

Щом е толкова разярен и праволинеен, бих му препоръчал да постъпи така и по отношение на медиите. Например на онези, които са закупени като бонус с парите на банката, в която, по волята на Борисов, стоят на депозит преобладаващата част от парите на големите държавни предприятия. Понеже е адски възмутително с парите на данъкоплатците същите да бъдат манипулирани в посока, угодна на властта. Нека Борисов лично се поинтересува как неговият неофициален говорител от екрана на ТВ 7 Николай Бареков постига невиждания за български журналист стандарт на живот, с който парадира не особено умно, докато българската журналистика мизерства в буквалния и преносния смисъл на думата.

Цитиран съм да казвам нещо по темата във вчерашния брой на в. „България днес” . Това е единственият открито опозиционен национален всекидневник в момента. Телевизиите упорито избягват да го споменаван в прегледа на печата на телевизиите, защото бил таблоид – а какъв е „Телеграф”, например, с неговата гола мадама на трета страница? Във Великобритания, родината на таблоидите, терминът „момиче от трета страница” е професионален белег, които дефинира изданието именно като таблоид.
В текста в „България днес”, в който колегите преразказват наш дълъг разговор по телефона, независимо от тяхната добронамереност са допуснати някои неточности за казаното от мен. Не че е най-важното, но от резюмето излиза, че съм продал жилище ( за да се изхранвам), а истината е, че преди години със съпругата ми купихме жилище след продажбата на един имот и все още не сме докарали нещата дотам да продаваме собственост, за да се изхранваме, макар и това да не е изключено да стане…
Охранените глашатаи на властта нямат такива проблеми, но за този аспект от тяхната дейност никога не се е говорело „по телевизията” ( както погрешно пише в текста на „България днес”). Напротив, в Би Ти Ви нещо се шушука по коридорите, но на екрана гузно се мълчи, а се говори предимно извън телевизията.

 

В резюмето на разговора ни с вестника е акцентирано върху епитети, каквито обикновено не употребявам, но пък от него е изпаднало главното в случката с несъстоялата се моя среща с Бареков в ТВ 7. Реших се на нея по негова покана не защото ми и е било „любопитно” , а защото щях да науча за колко се опитват да купуват такива, като мен- явно това беше идеята му да си „поговорим”. Но той сам я провали с арогантното си поведение на началник, който демонстрира пред подчинените си манталитет на руски помешчик спрямо ( както му се иска) крепостен селянин, който „може да почака, защото има нужда”- доста „селско” отношение на развилнял се журналист, овластен да раздава порциите в една проправителствена медия, купена с нашите пари!
Много хора знаят много неща по въпроса, но никой е смее да се обади, а Борисов със сигурност не иска – не от страх, а от чувство за самосъхранение. Пък и всички по веригата разчитат на най- силният елемент от защита срещу прокрадване на истината- на факта, че и взимането и даването на рушвети е наказуемо, така че е трудно да се намери желаещ да проговори за нещо, което се върши и без това при пълна конспирация срещу неканени свидетели.

 

Ще повярвам в искреността на премиера и в автентичността на лъвския му рев срещу лакомията на мишките, седнали с него на държавната трапеза, ако изръмжи по същия начин и на медийните си слуги, чиито бонуси, повярвайте, надхвърлят въображението и най-алчния чиновник.

 

Но съм готов да се обзаложа, че това няма да стане, защото няма нищо по-важно за властта у нас от това да приласкава и награждава обслужващия си персонал от медиите, през които да прокарват всяка своя мисъл в желания обем, цвят и мирис въпреки очевидната миризма, която се носи при разопаковането на политиката им от прозрачния целофан.

 

И понеже няма смисъл да се надяваме управляващите сами да се откажат от медийния си обслужващ бонус, се налага да водим тук този отблъскващ разговор- все някой и все някъде трябва да каже на голия цар да си прибере срамотиите.

20 мнения за “Премиерът да каже за бонусите на медийните си слуги”

 1. -н Инджев, не знам струва ли си да се обръща толкова внимание на една псевдожурналистче, известно повече с прякора Дудука. Имам чувството, че за него това е хранителна среда – колкото повече го коментират в негативен аспект, толкова по-велик се чувства той. Вижте само – от неуравновесените му коментари за земеделската стачка, благодарение на вниманието към особата му, се стигна и до късане на вестници. Някога хората казали – “Убий глупака с мълчание!”

 2. Към antropоs:

  По-принцип сте прав, но въпросният се е превърнал в емблема и мълчанието около този факт го обслужва напълно.Мълчанието той го възприема като поощрение да се развихря още повече.
  Какво да се прави, налага се понякога човек да се залови с неприятна работа, която все някой трябва да върши.

 3. “Какво да се прави, налага се понякога човек да се залови с неприятна работа, която все някой трябва да върши.” – Именно!

 4. Мамка му,напълно вярно и точно написано.А този Бареков е отвратителен,как само лиже задника на великият ни премиер Борисов,като тоалетна хартия е Бареков.При всяко оакване е на линия.

 5. “Убий глупака с мълчание” е интересен израз, но не е редно самите журналисти да търпят с мълчание положението в българската журналистика. Аз лично по-харесвам израза “Мълчанието е злото”. Много се мълчи в тая държава, и злото се чувства доста добре тук.

 6. Не може да се коментира свободата на словото и подкупността на медиите в България ако не получи отговор въпроса: Какво стана с Тошо Тошев и подопечната му В.Велева след като Доган в прав текст заяви че им е плащал, и докато е плащал е бил подобаващо представян / като едно незаменимо политическо “слънце”. Толкова ли е опасна темата, че цялата гилдия се прави че няма такъв казус?

 7. Т.нар. “премиер*” е наистина ‘чудо”.
  Той успя да надгради ненадминатия до 2009 г. популизъм на БСП/Д(П)С , изборните им измами и дори узурпира властта.
  Това кара все повече мислещи българи да се срамуват от ДЪРЖАВАТА България, защото се достигат нови “върхове” в падението. След 20 г. “демократичен преход”.

  “Правителството” на тройната клептомания избута “успешния” си мандат благодарение на икономическия подем в ЕС и усиленото застрояване на планините и морския бряг.
  Притокът на външни пари замаскира успешно липсата на държава,т.е. на работещи нормално и ефективно държавни структури, липсата на индустрия, липсата на условия за нормален бизнес и тушира въздействието на гигантската българска корупция. От ЕС спряха фондовете, но това не стресна цоцоалистите. Не стресна и Гоце – междудругото!

  Основното престъпление срещу България на действащият “премиер” е отказът му да промени, осъвремени, развие държавата. Този отказ е съчетан с опит да не се променя нищо в съществуващото състояние, стига да се пренасочат паричните потоци към верните НЕМУ лица,организации, медии.
  Лъжите на изборите пък бяха по-нагли и от тия на БСП/Д(П)С!

  Защо престъпление?
  Защото, за разлика от Станишеф икономическата среда не предполага прилив на външни пари. За да поддържа лакомията на ГРОБ “премиерът” посегна на фискалния резерв, а сега и на Сребърния фонд.

  Неговите действия РЕАЛНО застрашават СИГУРНОСТТА на България.
  Не, че роденият в Украйна ДмитриевиЧ Станишеф работеше за сигурността на страната , но, пак повтарям, условията бяха други.

  Като добавим и “израстването” на “голя в Белене” до “стратегически обект” виждаме, че с ТОВА УПРАВЛЕНИЕ България отива към

  Г И Б Е Л !

  Към antropоs:

  И прав е Иво, че на Бюреков ТРАБВА да се обръща внимание, защото Е НУЖНО да се разобличават ВСИЧКИ помагащи на ГРОБ да тласкат Родината ни към смъртта! Като се започне с главната МУТРА и се свърши с мазните бюречета.

  ———–

  *”премиер” – МУТРАТА.
  Уикипедия :
  Мутра в България е синоним на лице от мъжки пол, най-често зрял мъж…който е свързан със силови групировки.Много от тези силови групировки се занимават с определен вид бизнес като изнудване (рекет), охрана, застраховане, хазарт, проституция, наркоразпространение, внос на крадени коли и други.

  Мутрите често са с отлична спортна подготовка, като някои от тях са бивши барети, борци,….
  Мутрата е въплъщение на възтържествувалата духовна деградация и ограниченост, открояваща се често заедно с хипертрофирали корпулентност, доминантно мислене, силови действия…

 8. Бойко Борисов е малко в разрез със закона призовавайки да се върнат или дарят законно раздадени бонуси до петък, указвайки даже и къде. (1) (Изм. – ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
  (2) (Нова – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако деянието е извършено от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.
  (3) (Нова – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. – ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. – ДВ, бр. 64 от 2007 г., изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 80 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Когато принудата се упражнява по отношение на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност при или по повод изпълнение на службата или на функцията му, наказанието е:
  1. в случаите по ал. 1 – лишаване от свобода от две до осем години;
  2. в случаите по ал. 2 – лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

 9. Към Peter Razpopov:

  Да, толкова е опасна темата. Пак ще кажа, единствената област в България, която е абсолютно незасегната от каквито и да било притеснения от правоохранителен и правораздавателните органи, е медийната- медиите са в джоба на онези, които ги покровителстват, за да им служат.

 10. Прав е г-н Инджев да бие камбаната за “мълчанието на агнетата”. Визирам огромната част от гилдията на медийните братя на Дудука и сие.
  Когато лъжи и манипулации ни заливат отвсякъде не може да си траем.

 11. Тази година по програми на ЕС за информиране на населението за великите постижения на Европейските програми ще бъдат изразходвани над 140 млн. евро. Прочетох го в един брой на БАНКЕРЪ преди 3-4 седмици. С тези пари ще се осъществяват информационните кампании на Европейския съюз. Средствата разумеется ще се разпределят от държавната бюрокрация с “честни” поръчки. За сравнение миналата година в тази посока са изразходвани малко над 20 млн. евро или седем пъти по-малко. Представете си какво пазаруване ще настане с тези огромни за БГ стандартите 140 млн. евро, колко от тях ще се откраднат и колко ще се пренасочат за рекламни кампании в предизборната 2013г. Ще настане такава оргия, че всичко видяно до сега в областта пазаруване на медии ще ни се види детска игра. Медийните босове добре знаят, че предстои разпределянето на стотици милиони евро за медиите и можете да видите по поведението им, че апетитът им се изостря до крайност.

 12. Трайчо Трайков не е взимал бонуси, а възнаграждения от два фонда.

  Това е заглавие на материал във в-к Дневник от преди няколко дни (24 фев 2012). Ето какво още се казва там:

  Днес представители на БСП се позоваха на данни от Сметната палата и разпространиха информация, според която министри и зам.-министри на ГЕРБ са получавали пари над заплатата си през 2010 г. В справката се посочват средства от други трудови правоотношения, извън доходите за заеманата от тях длъжност. Според документа икономическият министър Трайчо Трайков е декларирал в тази графа 36 960 лв….

  По този повод пресцентърът на МИЕТ предостави информация, от която става ясно, че допълнителните му възнаграждения му се полагат по закон за управлението на два фонда, в които той е председател на управителните съвети в качеството си на министър – Фонд “Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения” и Фонд “Радиоактивни отпадъци”….

  Напомняме, че от приемането на закона през 2002 г, министрите на икономиката насам са председатели на УС на двата фонда, носят съответната отговорност и са получавали възнаграждения, съгласно закона и цитираните подзаконови нармативни актове. За периода 27.01.2006 г. до 2.08.2007 г. като министър на икономиката г-н Румен Овчаров е получил възнаграждения от двата фонда в размер на 47 504.18 лв. За периода 1.08.2007 г. до 13.12.2008 г. в качеството си на министър на икономиката г-н Петър Димитров е получил възнаграждения в размер на 52 687.46 лв., уточняват още от МИЕТ.

  МИЕТ припомня, че според Закона за безопасно използване на ядрената енергия, чл. 51, ал.2 и чл. 95, ал.2, министърът на икономиката, енергетиката и туризма е председател на УС на Фонд “Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения” и Фонд “Радиоактивни отпадъци”. Съгласно чл.52, ал.1 от ЗБИЯЕ в УС на фонда “Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения” влизат зам.-министри на финансите, на здравеопазването, на икономиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, председателят на АЯР, представители на лицензиантите, експлоатиращи ядрени централи и директорът на “Института по ядрени изследвания и ядрена енергия” към БАН. Съгласно чл.95, ал.3, членове на УС на Фонд “Радиоактивни отпадъци” са представители на МИЕТ, МРРБ, МОСВ, МЗ, МФ, АЯР и БАН.

  Край на цитата. Материала на в-к Дневник е манипулативен, защото излиза, че Трайков е получил по-малко от предшествениците си, но на практика не е така. Посочените 37000 лева са за една година, а за целият му мандат – 148000 лв!!!! И още! Възниква въпроса за Справедливостта! Ако Трайков и другите получатели на бонуси от двата ядрени фонда върнат парите, какво ще направят със същите тези бонуси предишните им получатели. Липсата на отговор на този въпрос води до съмнения. че заповедта на Борисов ще бъде изпълнена в цялост и коректно.

 13. В белите страни с пазарна икономика
  “бонуси” се раздават само от собственици на частни предприятия от собствените им печалби.
  Държавата напротив УПРАВЛЯВА но се финансира от данъци и има строг бюджет.Тези държавни служители които си раздават бонуси” ги крадат от народа с високи такси И ГЛОБИ И СИ ГИ РАЗДАВАТ ПОМЕЖДУ СИ
  НА МАФИОТСКИ ПРИНЦИП.

 14. Един наивен въпрос?
  В0йниците получават ли бонуси за добре свършена работа?
  Или като държавен служител Е ЗАДЪЛЖЕН морално и по съвест да изпълнява задълженията си с 100% от възможностите си.

 15. Господин Инджев бихте ли коментирали следния бюлетин който една организация от САЩ си е съставила, за да е по-наясно с бизнес условията в разни точки по света. В типичен стил бюлетина е написан кратко, ясно и по същество така ,че да ти отнеме 5 минути да се ориентираш и да може да го възприеме и малко дете. Според мен американците са най-големите професионалисти в света независимо с какво се занимават. Ето какво е изготвила фирмата за стратегически прогнози. Информацията е последно обновявана до 2008 година. Всичко това изтече заедно с последните неща които Уикилиикс е обещало да публикува. Обаче на мен не ми се стори кой знае каква секретна информация, въпреки че леко се потресох когато видях всичко описано толкова кратко и ясно и
  с по едно две изречения. И така ето какво е самия бюлетин.
  “Въпрос: Колко разпространена е организираната престъпност в бизнеса и обществото ?
  Отговор(най-лошия от шесте възможни): Инвазина(орг.престъпност) – Организираната престъпност играя силна роля в правителството, бизнес операциите.”
  За да добиете по-ясна представа ще ви кажа, че най-хубавия възможен отговор е: Не (всмисъл, че изобщо няма никакво влияние в бизнеса и обществото). С една идея по-лош отговор от тоя който е даден за България е: “Огромна роля, организираната престъпност е политически влиятелна, организирани са престъпни синдикати или фамилии играят локализирана роля в политиката и по-точно в бизнес сектора с ударение върху веригата за снабдяване.
  Въпрос: Големите пристанища имат ли CSI сертификат ?” Става дума за институт който подържа и развива стандартизацията на конструкции, подържа база данни за конструкции и следи състоянието на самите конструкции като си взаимодеиства с инженери, архитекти и дава напътствия в зависимост от все по-сложните конструкции и т.н. Тука се сещам за злощастния язовир в село Бисер, който от години си е седял с напукана стена, за да убие изведнъж 10 човека. Той дали е имал такъв сертификат ?
  “Отговор(наи-лошия): Не”
  По- малко лошия възможен отговор е : “Не, но се работи активно по сигурноста, за да бъде получен.
  Въпрос: Колко ефективна е сигурността по пристанищата ?
  Отговор(най-лошия възможен): Продължителна контрабанда и други престъпления, на практика несигнализирани и неадресирани.”Всмисъл никой не е дал никакъв сигнал на никакви служби за нищо.
  “Колко ефективна е наземната транспортна система ( шосета и линии) ?
  Отговор(най-лошия): Продължителна контрабанда и други престъпления, на практика несигнализирани и неадресирани.”Тука отговора е едно към едно с предишния. Дори не са си направили труда да го напишат малко по-така.
  “Въпрос:Колко значителна е кражбата на корабни товари за снабдяващата верига ?
  Отговор(най-лошия): Кражбата на корабни товари се случват често, почти постоянно, включващи насилие и се смятата за значителен разрушителен проблем за снабдяващата верига.” Някой си краде от корабите е така съвсем спокойно и напълно необезпокояван от никакви власти и нищо. Кой е тоя някой не се знае. Защо ли подозирам самата държава България.
  “Въпрос: Какво е нивото на корупция в полицията ?
  Отговор( най-лошия): Корупцията из правителството/полицията, на практика не е заплашена от преследване, част от обществото.
  Въпрос: Организираната престъпност използва ли снабдителната верига за финансови цели ?
  Отоговор(най-лошия): Организираната престъпност контролира всички звена на снабдителната верига.
  Въпрос: Обект ли са чуждестранните компании на някакво особенно отношение от страна на организираната престъпност ? ( може да включва грабежи, изнудване, негативен PR, физически атаки срещу компанията и или нейните служители)
  Отговор(най-лошия): Чуждестранните активи са атакувани постоянно (поне ежемесечно).”
  Та това е. Аз имам чувството, че тука като се казва “организирана престъпност” всъщност се има впредвид самата държава. Тука феновете на Бойко могат да се зарадват, защото информацията е последно обновена през 2008, преди Бойко да поеме нещата в свои ръце и да оправи всичко. Нали ?!

 16. @Георги Котев
  Проект предложение 🙂
  Като граждани на Република България,на основание
  Чл. 41.от Конституцията
  (2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
  Желаем да бъдем информирани относно:

  “Ако Трайков и другите получатели на бонуси от двата ядрени фонда върнат парите, какво ще направят със същите тези бонуси предишните им получатели.”
  Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
  (3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.
  Е ли гражданинът Трайков извършил “действие или бездействие” с коетом е нарушил закона ?
  Ако е,то тогава :
  на основание
  Чл. 45. Гражданите имат право на жалби, предложения и петиции до държавните органи.Чл.
  ПРЕДЛАГАМЕ:
  Да бъде предаден на “компетентните органи” за разследване и осъждане да върне “взетото”

  И понеже:
  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  “Възниква въпроса за Справедливостта!” г-н Румен Овчаров и г-н Петър Димитров също :”В името на закона и морала”

  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

  (2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

  Чл. 43.
  (3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.
  компютъра е на закрито (моя поне е)
  44. (1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
  Свободно сме се събрали (г-н Иво Инджев не ми е платил,все още събира милионите)

 17. Малко ще отклоня темата , но считам за много интересно следното : В Румъния е приет закон с който се забранява на бивши членове на комунистическата партия да участват на избори, както и да заемат високи постове като министри, депутати, кметове итн. Дано и тук доживеем да видим това чудо, нищо че в парламента ще останат не повече от 10 депутати!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.