Студентският гад

След поредното убийство в столичния Студентски град още веднъж имаме възможност да се убедим как държавата се отнася като мащеха към бъдещето на доведените си деца- или по-точно на онези от тях, които са доведени до необходимостта да стоят тук, защото вероятно не могат да си позволят да избягат.

Да населиш с кръчми цял квартал с десетки хиляди бедни, но млади, енергични, податливи на изкушенията на живота, тепърва прохождащи самостоятелно в него сънародници, е престъпление срещу българската част от човечеството. При това не е престъпление по невнимание, а е преднамерено убийство на цяла прослойка от фертилното население на страната, която загива демографски. Причината е в лакомията и липсата на контрол, включително от страна на медиите, които се възбуждат от кръвта на поредната жертва, но рият безцелно с копита и наведени глави, защото са здраво оседлани от онези, които им дърпат юздите по заповед на властта. Тя ги язди, а те се правят на сърдити, но не могат да си позволят да ритат срещу ръжена.

При съотношение от 60 чалготеки спрямо една книжарница и нито една библиотека, няма как да говорим за случайност. Това е целенасочен процес на изсмукване на печалби от съчетаването на няколко фактора, но преди всичко е използване на концентрата от млада и евтина ( с извинение към несправедливо засегнатите) плът, употребявана като магнит за готовите да платят за нея.

Продаващите се обикновено биват третирани от закона по-снизходително от техните продавачи. Само че в случая въпросът е дали изобщо законите важат там, където сводниците се разпореждат с очевидното покровителство на онези, които би трябвало да се грижат на сводниците да им е зле.

Не е задължително човек да е чел възвишени четива като „Маси и власт” на Елиас Канети, който в разсъжденията си в главата Разтоварването, обобщава: „ Най-важният процес, който се извършва вътре в масата, е разтоварването” ( с. 12, изд. Леге Артис, София, 2009 г.). И без да е философ, всеки старшина знае, че твърде много тестостерон на едно място е взривоопасна предпоставка за ядове и поради това търси начини, често пъти с безсмислени от практическа гледна точка заповеди, за да канализира, да намери гръмоотвод за тази енергия ( „тези камъни да се пренесат там и после да се върнат”!).

Нима фелдфебелите начело на държавата ни не знаят, че са допуснали през последните две години да се нароят още свърталища на предлагането и купуването на плътски удоволствия в квартала, който за благозвучие се нарича Студентски, а всъщност е увеселителната столица на столицата ( за да не кажа главният бардак на републиката)?

Казвал съм го и друг път, но кървавото потвърждение ме принуждава да припомня отново: макар на пръв поглед да е незначително като управленско решение, най-издайничеството лобистко действие на сегашната власт се случи при прегласуването на вече веднъж гласувания закон за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Беше безочлива демонстрация на всепозволеност в името на прозрачни цели. Абсурд е да се наричаш партия, която е за европейско развитие на България, а да прегласуваш съгласуван с европейските стандарти закон в явна угода на кръчмарското лоби. Сигурно никога няма да научим кой беше платил и колко точно беше „инвестирал” по веригата, за да се задейства парламентарната машина за прегласуване, както и защо по-късно премиерът Борисов отново си промени мнението на 180 градуса, заставяйки този път неговото обкръжение да се съгласи със съответните обратни аргументи на онези, които употребяваше публично за обосноваване на необходимостта да бъде „помогнато” на българския туризъм чрез облекчен режим за цигарения дим- не бивало сляпо да подражаваме на другите и да бързаме толкова, казваха ни тогава. После изведнъж”прозря”, че здравето на хората е над всичко- нима това не беше ясно, когато пледираше, че здравето на туристическия бранш ( разбирай-интереса на кръчмарското лоби) налага компромис?

България днес е държавата-уникат в Европа, да повторя и това, в която е възможно министърът на културата Вежди Рашидов да се лигави безнаказано в ефира на обществената телевизия в ранен час с прослава на пушенето като личен избор на всеки „от какво да мре” и дори с теорията, че пушачите, като него, пречиствали с дробовете си тютюневия дим и така правели услуга на непушачите! Същият този манталитет, който е на власт, убива младежи в Студентския град.

Откъм главата на тази държава струи вмирисаното лицемерие, което е двигател на „прогреса” в опростачването на обстановката в населеното място, което би трябвало да е интелектуалното младежко ядро на столицата, която расте и старее, за разлика от обезлюдяващата се останала част от България, която също старее, но и се топи .

При „светлия пример” отгоре не е чудно, че сега гледаме и слушаме с изумление телевизионният говорител на властта, „прославил” се с кръчмарски „подвизи” и придобил дори прякор покрай тях, се вайка за наличието на чалготеки и евтин алкохол в близост до местоживеенето на събраните от цяла България студенти и препоръчва дълбокомислено като лекарство да се…вдигне цената на алкохола за тях. Това е същият, който се фука ( видно от снимките в интернет, които той не се посвени да покаже гордо и на инат в предаването си, за да демонстрира презрение към общественото мнение за подобно изпълнение), че се залива с шампанско за по 300 евро бутилката на френската Ривиера, но е се пеняви пред камерите в ролята на защитник на бедните срещу високите цени на лекарствата. Каквито господарите, такъв и слугата!

А студентът- къде е студентът в цялата тази картинка? Този път го няма дори на демонстрация срещу властта, както миналият път при убийството на студента Стоян Балтов. Явно студентът е стигнал до извода, че няма смисъл да протестира срещу управници, които едновременно налагат мораториум върху строителството на нови увеселителни заведения в техния квартал, а в същото време те продължават да се множат-дори са се удвоили от идването на тази власт, заяви един студент в националния телевизионен ефир тази сутрин, разваляйки обичайната идилия на пропагандата във възхвала на управленските успехи.

Студентът просто е смачкан и принизен до статута на студентски гад, който си е намерил преподавателя в час по демагогия и лицемерие. Дано да избяга поне от тази лекция, а на следващите избори да преподаде урок по смислено гласуване, като пише двойка на измамниците.

37 мнения за “Студентският гад”

 1. Поздравления г-н Инджев. Много правдив коментар за случващото се в така наречения Студентски град. “Студентът просто е смачкан и принизен до статута на студентски гад, който си е намерил преподавателя в час по демагогия и лицемерие. Дано да избяга поне от тази лекция, а на следващите избори да преподаде урок по смислено гласуване, като пише двойка на измамниците.”

 2. Дано!Дано,Иво!:Моят син е студент и е там.Познавам го…,урока ще си го получат.И двойката също.

 3. здравейте г-н Инджев!
  Предния път нахлух малко вандалски,за което се извинявам.Статията ми хареса,но има една тенденция,която малко ме притеснява.Не мога да повярвам,че в 2012г. няма техническа възм. в заведението хем да се пуши,хем това да не пречи на непушещите.Май проблема е другаде?Аз много внимавам със забраните.Днес Цв.Цв. ще забрани на студентите да пият алкохол, утре ще назначи катаджия с дрегер в университета.Хубава идея нали?Достойна за Б.Б. дори.Така жив преподавател и студент няма да остане и заветната цел ще е изпълнена

 4. Г-н Инджев, като цяло съм съгласен с изразената от Вас позиция, но си позволявам да Ви обърна внимание, че бъркате, когато казвате, че Студентски град е главен бардак на републиката. Не съм особено религиозен човек, имам толерантни виждания относно много неща, но когато лятото бях в Слънчев бряг, първата ми мисъл беше, че виждам Содом и Гомор на живо. Няма порок, който да е чужд на този град – на всеки ъгъл изчакват (дори не им се налага да дебнат) дилъри, сводници и какво ли още не.

 5. Срамувам се от нашите управници!Не само от министрите но и от “законотворците”.Предпочитам държавата да се управлява от компютър.Като виждам до къде сме я докарали след 20 години “преход” разбирам че напразно сме издържали тези престъпници и некадърници! Ако имаха съвест щяха да се срамуват от работата си и да върнат напразно похарчените за тях пари!

 6. А що се отнася до комунистите (сегашните социалисти) трябва да бъдат изритани от всички държавни служби!Трябва да са доволни че са живи и не са в затворите!

 7. Много ме притеснява факта, че студентите пият и ходят в заведения през учебен период. Това значи,че просто не се учи. В градчето Льовен/Белгия, което е изцяло университетски град е пълно със заведения там обаче студентите са принудени да ходят на лекции и да се явяват на сериозни изпити, така че няма как цяла нощ да не спиш да пиеш и след това да завършиш висшето си образование. гр.Виена университетски град също е пълен със заведения и куп други подобни примери. Та не защитавам заведенията ням някакъв пряк интерес просто истината е че ако има търсене ще има и предлагане. за мен най-важно е какво е качеството на преподаване и какво е поведението на университетските преподаватели.

 8. Да, доста добре казано, но искам да добавя и още нещо. Къде е вярата в Господ, която чрез Библията ни дава мъдрост и морал? Нали същитете тези държавници са избрани от нас? Ясно е, че те са безморални, безбожни и безкруполни. Но от другата страна на медала стоим ние- родители, деца и застаряващи.Трябва да се борим с атеизма и агностицизма с които комунистите (а и не само те) заразиха хората с цел да ги манипулират лесно, и да въздигнем морала и мъдроста на Светото писание.Никой друг не му пука за нас и спасението е в Бог и самите нас.Всичко друго е “Път към ада” (песен на Крис Риър). Ад който започва от земния ни живот и в този случай от “Студентския” “град”.

 9. Статията от кога седи а още никой не е избълвал. Явно и дежурните са онемели, след като са я прочел. Браво.
  Дано повече студенти да влезнат и я прочетат. Но най- вече техните родители то е ясно, че от “държавниците” няма полза. Освен от един от тях де.

 10. Г-н Инджев, тук държавата има най-малко вина.Ако ги нямаше заведенията в квартала ,изкушенията щяха да бъдат на 3 км. по-далече и това нямаше да е пречка младежите да се напиват до безпаметство.Проблемът е ,че и в общежитията се допускат оргии ,употеба на алкохол, агресия.Затова всеки нарушил вътрешния ред в общежитията трябва да беде изгонен и да изгуби правото да кандидатсва отново за общежитие.Младите хора трябва да се научат да носят отговорност за постъпките си и това е задача на семейството.

 11. Много е объркано разбирането за това какво е да си студент. За съжаление малко от младите хора го разбират. Повечето които са разбрали какво значи да е един млад човек студент не се намират в България. А тези, които са в БЪЛГАРИЯ и знаят защо са студенти просто се губят в масата незнаещи. За съжаление това е истината, задавам си въпроса “Защо е така???” и не мога 12 година (от съзнателният ми живот) да си обясня.

 12. Много точни разсъждения в поста! Жалко, че тези, от които зависи и малката възможна веднага промяна, нямат желанието да ги чуват!
  Бих добавил още една причина за това състояние – нереформираните в набалото на 90-те институти. Както милиционерите ни след една нощ сън се събудиха вече полицаи, така и вузовете с вси академични тела си въобразиха “за една нощ”, че са вече автономни университети. За да си получават парите тези преподаватели – трябва да имат студенти и т.н., т.н. от година на година купона си върви и ще сме свидетели на такива трагедии.
  Не вярвам, че голямата маса от тези младежи ще гласува – на тях въздейства от една страна “чалга” културата, от друга страна тоталното оплюване на всичко от т.н. медии, изразходването на обществена енергия за каузи, които вместо да обединяват, разединяват обществото,мога да продължа и още, а всичко това допринася за безразличието. Затова тези студенти отдавна не са на улицита за да протестират и едва ли ще накажат с гласа си някого. Само ще се радвам ако се окаже, че не съм прав.

 13. Това убийство показва ясно какво е възпитанието, културата, моралът на българското студентство. И същевременно как държавата се е отказала тотално от начини да попречи на неговото опорочаване при идването му в столицата и попадането му в гнездо на порока. Така ли трябва да бъде организирано едно студентско градче- вместо наука и нравствено издигане пошлост,пиянство,разврат,пестъпност

 14. РОДИТЕЛИ, А НИЕ ЗАЩО МЪЛЧИМ? ДОКОГА?

 15. Демокрацията не значи морал.Демокрацията е морална норма.Моралните норми са във сьщтност
  генетичните кодове на индивида.Аристотел пише,има нации които немогат да живеят без демокрация-като елините,има нации които немогат да живеят без тиранин.
  морала – душевните преживявания на човека-норми и принципи.сократ казва
  душата е вечна зада страда.къде сме ние беше писано народ !!!

 16. За пореден път ви моля, когато публикувате, а мненията тук са публикации, спазвайте поне елементарните печатарски и правописни правила.
  Моля ви!
  Останалото е неграмотност със съответното отношение към нея.
  Господин Инджев, надявам се да ме подкрепите. Нека вашият блог да не заприлича на един “студентски град”.

 17. Първо да кажа, че с написаното до тук съм съгласна. Държавата има вина за положението в Студентски град. Това е вярно и безспорен факт. Но и само тя може да го промени и подобри.
  Понеже съм студентка, може би ще погледнете на думите ми с недоверие. Аз съм част от онази сган, която си представяте при споменаването на двете думи които ви карат да потръпвате. “Студентски град”.
  Проблемите уверена съм, не идват изобщо от студентите. Идват от родителите. Деца сме на болна прослойка от хора, без морални ценности и без грижа за децата им. Общувала съм не с един и двама родители на мои колеги, целта на повечето от тях е следващата чашка и да кажат на синчето си – “Опитай всичко докато си млад”. Чак когато нещо такова се случи “възрастните” и “по-умни и образовани от нас” хора се сещате за нас.
  В Студентски град в столицата има 30 жилищни блока, 50 студентски общежития, 31 ресторанта, 9 нощни клуба, 96 кафенета, 11 дискотеки, 6 бара и три казина.
  Колко от тях сме построили ние? Да не би ние да сме собственици? Въртим ли бизнес ние там? Печелим ли нещо?
  Бих казала само губим. Губим мозъчни клетки удавени в алкохол, купен с парите на родители, които са пратили децата си в “София”. Там е хубаво. Там имат по-голям шанс. Всички ходят там и стават хора. Нищо, че в университета е пълно с “интелигентни” хора, които преподават отгоре отгоре материал от преди 60 години, защото “Те така или иначе няма да го разберат и научат”. Вижте гимназиите. Избиха се по училищните дворове. Ние сме малкото зло. Пазете се от това което идва. Пазете се от нашите деца.
  Не е мястото на всички тук, в Студентски град. Не бива да се приемат студенти с нисък бал в университетите! Това не са кадри, които биха били полезни на държавата! Ограничете броя на университетите и броя на местата за студенти. Увеличете субсидиите за студент и общежития. Накарайте на “възрастните” които ни учат, да им пука за нас!
  Впрочем има библиотека в Студентски град – на Софийски университет до блок 42, ако ви интересува.

 18. За огромно всеобщо наше съжаление материалът с който разполагаме прогресивно се влошава. Говоря за хората родени след 1980 г., които са били в началните класове в мътните години на прехода, а още по зле стават нещата с децата родени след 1990, които би трябвало да са възпитавани в мътните години на прехода (докато родителите са осигурявали с мъка препитанието на семейството или са били по площадите), и са учили в началото на чалга възхода и масовото навлизане на интернет в живота ни.
  Резултатът го виждаме всички – неграмотни невъзпитани агресивни млади хора, които не гласуват. И пият още от ранни ученически години, студентски град просто ги отделя от контрола на мама и тате (доколкото го има).

  Студентски град не е чак толкова виновен за постоянно повтарящите се трагедии. Студентски град си е просто една умалена България…

 19. Тази статия е едно справедливо и безпощадно обвинение не само против днешнште продажни управници на абсурдната ни “държава-уникат”, а е преди всичко обвинителен акт против цялата ни миризлива политическа класа, която ни доведе дотук! Изборите няма да решат нищо, защото мнението на гласоподавателите е последното нещо, което влияе на стъкмените от кукловодите на комунистическата Държавна сигурност изборни резултати! Изходът според мен е друг. Всеки интелегентен българин, който иска да доизживее живота си щастливо (или поне нормално) трябва да избяга от държавата-мащеха. Родината ни е обречена!

 20. Страхувам се, че проблемите на Студентския град са доста по-дълбоки и по-тежки от едно просто адресиране до конкретно управление. Те са се породили отдавна и са твърде сходни, само формата им се променя с годините и шума около тях нараства и, о ужас, започва да достига до “девственото ухо” на прогресивното гражданство. В тези проблеми се оглеждат остарялите и неадекватни традиции във възпитанието и обучението, последователността в различните стадии на обучението, начина, по който се приемат студентите в нашите университети, интензивността и ефективността, с която се води обучението, отговорността по изграждането и използването на млади висши кадри и ред други подобни. В резултат от многото и тежки дефекти в цялостното изграждане на млади и обновяващи браншовете професионалисти, в българското студенство преобладават млади хора, които просто нямат нужните качества, амбиция, нагласа и умения да планират и поддържат линията на изграждането си. Самият факт, че живеят в толкова голяма общност като Студентски град и не са в състояние да разберат потребността и да поемат инициативата по изграждане на бита в него и неговите неизбежни правила, около които да се обединят всички с водещия интерес да станат професионалисти достатъчно ясно говорят за нивото на висшето професионалното човешко бъдеще на България. В миналото градът беше в лапите на отвратителни комсомолци – кариеристи, които така поддържаха дисциплината и реда в общежитията, че понятията свобода и демокрация се приемаха преди всичко като разрушаване на този безумен ред (нарушаван масово, впрочем, според градацията, по която си “наше момче”). Сега същите тези комсомолци или нови герои с техния манталитет са го напълнили с върховете на простотията на българското търгашество. Никъде другаде безнадеждното бъдеще на България не се вижда по-ясно. Имах нещастието някога да живея в този град. Който е живял там, първо ще си спомни огромните колонии хлебарки и неуправляемите милиционери и ДС агенти, които си пъхаха муцуните без да са ги канили, за да докопат някакъв келепир. Огромни кавги и скандали на битова основа ставаха ежечастно, приемах като съвсем естествено, напр., да ми откраднат два комплекта спално бельо (собственост на общежитията) в “строго охраняваната” сушилня на блока. Студентският град, още от създаването си, попадна в ръцете на спекулантите и всякаква амбулантна търговия се вихреше в него открай време. Много от тогавашните нагли амбулантни търговци днес са върхове на биснеса и банкерството.
  В далечната 1974 год. някакъв тузарски син с пистолета на баща си превърна в касапница един от блоковете. После го убиха при инсцениран “опит за бягство”, за да не се разплете чорапа.
  Сегашното убийство като резултат изглежда наистина жестоко и нелепо, но като повод и развитие изглежда направо невинно на фона на ежедневието в Студентския град открай време. Няма спасение, докато това са селектираните за студентите на България, така възпитани, обучени, мотивирани и амбицирани да се изявят в модерния свят. Няма спасение, докато бизнеса в България е такъв. Няма спасение, докато не осъзнаем най – после горчивата истина за себе си, всеки поотделно!

 21. За мен беше най-шокиращо, (чух от новините), че в съседните стаи са чули какво става по време на побоя/скандала/каквото е било и не им се е сторило необичайно: Значи това са си най-обикновени отношения между младежи, само че в тоя случай случайно е бил забит нож в нечий гръб, между другото.
  А “горките студенти”, които живеят в Студентски град все пак имат и семейства, и родители, и като общност също не са малко – имат си даже един цял квартал. Защо тогава не си организират библиотека, не понамалят пиенето, не поостанат някои и друг weekend вкъщи или на разходка в някои парк….? Отварят се кръчми, където има посетители и се прави оборот. Ако някои кара горките студенти насила да ходят на дискотека, нека да намерят кой е и да му искат сметка, както си е редно. И повечето са пълнолетни, аз мисля, че не може и няма как само това зло правителство да е виновно. Тези студенти не са деца. Имат избор дали да са част от бардак или да живеят спокойно в общежитието си. И явно са си свикнали да има побоища и крясъци около тях, без те да реагират.
  Аз съм на тяхната възраст и сама взимам решенията си, без значение кое правителство е на власт. Жалко и много тъжно е, че студентите би трябвало да са прогресивни, пълни с нови идеи и впечатления и да искат промяна и развитие, а не да се сливат с фона и да оставят мафия и депутати да решават вместо тях. И да казват “Ах, съседите пак се колят” в 21-ви век, без да се усещат, че за подобен зверски примитивизъм времето отдавна (би трябвало да) е минало.

 22. Какво правим г-н Инджев ние, които не можем да имигрираме поради финансови или други причини?
  Къде учат и работят синовете и дъщерите на народните избранници?
  Каква цена плащат родителите, за да могат децата им да се спасят?
  Каква по-голяма трагедия от това да си роден в България?

 23. Чудесна статия, г-н Инджев!

  Но трябва да Ви поправя – в Студентски град има библиотека на Софийски университет.

 24. Към К.Иванова:

  Сигурно е така,както казвате- информацията за 4ното една библиотека”, беше широко тиражирана в много медии и не се усъмних, защото, уви, звучи достоверно.

 25. Г-н Инджев, не съм съгласен с внушените от вас позиции по много начини.

  Проституцията, сводничеството и трафика на хора са огромен проблем. Разходете се някой път след полунощ по бул. Христо Ботев. А защо не из Амстердам?

  Трагично е, когато един млад човек си отива по този нелеп начин. Но се питам – защо нямаше такъв шум за убитата скоро в Дупница жена? Може би окаяното състояние на читалищата в града и многото казина там са причината.

  Вие (и останалите коментатори на темата) виждате причинно-следствени връзки там, дето ги няма и давате път на предразсъдъци, които се просмукват в общественото съсзнание чрез медиите, но нямат вързка с действителността. Причините за лошото висше образование са много: лошата материална база; недостатъчното преподаване на чужди езици; слабото училищно образование; остарелите програми и книги; липсата на развитие у огромната част от преподавателския състав; прекомерното съотношение преподаватели/брой студенти и т.н. Има много други причини, но нито една от тях не е свързана с това как студентите си прекарват свободното време или колко печелят разни питейни заведения.

  Причината, поради която има малко книжарници в района е, че студентите купуват книги от многобройните книжарници около университетите си. А библиотеки има поне три, една от които е с най-дългото работно време в страната.

  Причината за убийството е… Е, тук не мога да коментирам. Криминогенните фактори са си криминогенни фактои, специалистите трябва да кажат. Но внушението, че многото заведения и евентуално местната проституция имат общо с това зверство е пресилено.

  Това, което ме обижда в статията Ви е, че приравнявате живота на над 50 000 студенти в квартала с изкривения му медиен образ. Аз прекарах там две великолепни години и не мога да приема, че съм бил перманенто пиян, озверен и неграмотен.

  Като си говорим за “кръчмарското лоби”, неговата мечта е да има забрана за отваряне на нови заведения не само в Студентски град, ами навсякъде. Ако на пазара не могат да влизат нови играчи, значи съществуващите могат да увеличават цените и да намаляват качеството, без да се страхуват от отлив на клиенти. Ситуацията с българските мобилни оператори е показателна в това отношение.

  И накрая: “целенасочен процес на изсмукване на печалби”? Доскоро си мислех, че “изсмуквам” и “извличам” са синоними в речника само на една определена група в обществото ни.

 26. Към Д.Г.:

  Да сте несъгласен е нормално, но да обобщавате, слагайки всички журналисти и медии в един кюп-не. Олеквате с тази претенция, както и с онази, да се виждате персонално нападнат за нещо, което очевидно няма личен адрес.
  Да не говорим, че си е направо лъжа да ми вменявате, че подвеждам под общ знаменател всички студенти …
  Ако обичате, не говорете неистини от мое име, “украсявайки” статията ми с пожелани от вас, но несъществуващи акценти в моята статия.
  Освен това не Ви внушавам никакви позиции- вие ме четете доброволно, а аз Вашия коментар-принудително.Вие имате избор да не ме издирвате в интернет и да не ме четете. Аз обаче трябва непременно да прочета Вашия коментар, за да избера: да го оставя ли без отговор ( и така да се съглася да говорите неверни неща с внушението, че съм ги написал аз и така да призная лъжата за истина) или за по-лесно да махна инсинуацията.
  Избрах по-трудния път, както се вижда, щом Ви отговарям. Но нямам избор да не Ви чета ( както Вие спрямо мен) защото ми пишете лично в собствения ми блог.Ако настоявате, че имате право да лъжете от мое име, ще ме улесните за следващия път-просто няма да чета и продължавам нататък…

  И да Ви кажа, отговарям Ви само защото сте поредния типичен случай на “елегантно” лъжещ ( къде видяхте да твърдя нещо за 50 000 студенти или за вас, като перманентно пиян и т.н.?) какво съм били написал и в това отношение се налага често да обяснявам на подобните на Вас, че този номер тук не минава.
  Имате претенцията да ме коригирате как се изразявам, но такова “дописване” на чужда статия с цел сам да спорите с Вашата измислица, не Ви извисява на нивото и на тази претенция.Забележки приемам от хора, които очевидно предизвикват респект не само чрез изразните средства, но с и логиката на опонирането, която във Вашия случай е самоцелна.

 27. Иво, аз намирам твоето мнение за ЕДИНСТВЕНОТО смислено, сред многото слова по повода.

  Много, много бих се радвал, ако това мнение бе изказано от отговорните за образоването, здравето и Живота на българите и ако заради него произлизаха управленски решения, които да доведат положителни промени.

  Със съжаление очаквам да не се промени нищо. Нито студентите ще започнат действия за изискване на промяна, нито “университетите” – пфу!, нито “преподавателите”!!

  За “държавата” въобще не си и мисля – “държавата се отнася като мащеха към бъдещето на доведените си деца- или по-точно на онези от тях, които са доведени до необходимостта да стоят тук, защото вероятно не могат да си позволят да избягат.”

  Ей това, горното отговаря напълно точно на мото мнението за съвременна България!

  “Държавни политики” са изгонване в чужбина на всички, които не хересват действителността и целенасоченото опростачването на останалите тук.
  Доскоро основни “труженици” на нивта на опростачването бяха чалгарите и “медиите”. “Царят” и ДмитриевиЧ Станишев оставяха тази “работа” на тях.
  Сега като “бонус”, се прибави и т.нар “партия” ГЕРБ начело с “премиера” и МВР “министъра”. Тия вече не се задоволяват други да изливат простотия,не,МУТРАТА и имотният СЪЗНАТЕЛНО рушат И малкото демократични достижения на обществото ни.

  Ето, вчера, о каква ‘радост” руска банка щяла да купува остатъците от България с помощтта на Велчевци. МУТРАТА пък ни убежадава, как БЕЗУМЕН атомен проект за милиарди бил “стратегически”. Имотният пък бил “победил” мафията.
  Вероятно в сънищата си вижда как е победил първо “премиера”, после ГЕРБ, след това Гоце и накрая БСП/Д(П)С.

  Абе, днес отново изгубих надежда за Родината!
  Те това и чакат – да изгубим надежда, та да правят каквото си искат!
  Знам го, но понякога не издържам!!!

 28. прекрасен анализ на ситуацията.
  според мен самите студенти трябва да се вдигнат и да си въведат ред в града, не да чакат някой друг да го направи,
  дано само и те като другата част от населението не са претопени през пресите на чалга и кръчма културата
  наздраве..

 29. Г-н Инджев, бих се радвала мнения като Вашето да звучат по-често, по-високо, по-ярко,по-звучно. Вашият стил на мислене и писане е част от надеждата, че не сме окончателно превърнати в бардак на ценностите.Благодаря Ви!

 30. Г-н Инджев, навярно наистина авторът-е-мъртъв и онова, което съм разбрал, не е било това, което сте възнамерявал да се разбере.

  С мнението си исках да кажа (по малко по-развълнуван начин), че Вие и много от колегите Ви преувеличавате проблема “Студентски град” за сметка на наистина наболелите проблеми на образованието и на младите в България.

  Предполагам, че четенето на натрапени коментари (ако ще да са “инсинуации” и “лъжи”) е едно от неприятните задължения на съвременния публицист.

 31. Към коментиращите – моля ви да престанете да наричате хората “кадри” с лека ръка. И не смесвайте нуждите на държавата от дипломирани орди глупаци с нуждите на хората от образование. Човек се образова заради самия себе си, а не заради някого другиго. Последно би го направил за държавата… Това е личен избор и получаването на диплома няма много общо с получаването на добро образование. С дипломирането процесът на образоване за желаещите да се образоват не завършва, дори едва тогава започва същинската му част. Мъдрите управници имат нужда от образовани хора и затова организират образователната система така, щото хората да получават добро образование, въпреки буйната си младост. Но едновременно с това трябва и бизнесът, науката, публичния сектор и т.н. да са на такова ниво, че образованите хора да РЕШАТ САМИ да останат в държавата, да работят и да дават най-доброто от себе си.

  Кое от тези неща важи за България? Никое. И изобщо не е виновно нито семейството, нито пък самият студент е виновен. Българското семейство не е по-лошо от онова в Белгия или в Австрия. А да се очаква от студентите масово да се противопоставят на поривите на младоста е нелепо. Ако образователната система зависеше от семейството и от учащите, то тя със сигурност щеше да е много по-добра. Но тя зависи изцяло от държавната власт.
  У нас държавната власт няма нужда от образовани млади хора. Има нужда от тъпаци, които не знаят какво всъщност правят, продавайки гласа си за две палки салам и една кутия бисквити. Също така има нужда и от дипломирани тъпаци – “кадри”, от редиците на които да запълва хилядите чиновнически места, за които се изисква единствено послушание. Затова ви моля да не обиждате хората, които са направили своя личен избор да се образоват, пък дори и в клоаката, наречена студентски град. Добре образваните млади хора не са кадри, защото те учат и ще работят за себе си, а който има акъл в главата, ще се опита да ги привлече. Тези хора са тотално неприемливи за властта у нас, защото от тях не стават кадри. Затова тези хора ние, като общество, ги губим по дефиниция. Те дори още не го знаят, но вече са с единия крак зад граница. Кадри са всички онези дипломирани и нищо не научили млади идиотчета, описани от Г. Марков: младите болшевики, които трябва да получат диплома, за да седят из кабинети и канцеларии и да съсипват живота на хората и живота въобще. Те минават лесно, дори не се явяват на изпити, пък и защо да се явяват – на тях им трябва диплома… И ако ни е писано да изживеем повторение на точно тази част от историята, то аз предпочитам да не участвам.

 32. Darjavata, kmetovete na Sofia i na obshtina “Studentski grad” sa vinovni. Uveselitelna ulica ili kvartal samo sas zavedenia triabvashe da napraviat niakade v centara na Sofia, a ne v kvartala na studentite, za da gi razvrashtavat i otkloniavat ot osnovnoto im zanimanie – sledvaneto. Imam osven tova vpechatlenie, che zavedeniata v “Studentski grad” savsem ne se poseshtavat samo ot studenti. A za vsichki tezi ne-studenti s golemite koli i pari e vse taia dali shte se nalivat i trepiat v iztochna ili zapadna Sofia.

 33. Г-н Инджев здравейте!
  Прочете романа на Мона Евет “Академичният бардак”. Тя е единствената българска писателка, която се осмели да напише подобно произведение! Всичко, за което пишете – там ще го прочетете!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.