Бръснат ли Борисов за слива или му искат бръснатия скалп?

Беше ми интересно да изчакам дали премиерът Борисов, който премълча крайно нетипично шамара на вицепрзидента Маргарита Попова срещу неговото популистко изхвърляне по темата за бонусите, ще пусне някой друг да й отвърне, за да преценя, дали изобщо става дума за шамар или за съгласувано взаимодействие с президентската институция с цел някак си да се създаде писта за измъкване на министър-председателя от собственото му затъване в тресавището на прибързаното приказване. И дочаках: този „някой” можеше да бъде единствено най-приближения на Борисов човек, скаран при това със съдебната система и натоварен с огромна власт като министър на вътрешните работи и вицепремиер. Цветан Цветанов обаче избра да не коментира.

В ранни зори Цветанов сведе глава ( гледайки втренчено надолу) при въпроса как ще коментира изявлението на Маргарита Попова срещу призива на Борисов висшите държавни служители да върнат бонусите. От екрана на БНТ той се задоволи с кроткото и краткото: „Нека да се придържам към казаното от премиера. Да не коментирам вицепрезидента”. И се опита да прехвърли вината за разговора по въпроса за бонусите върху хитрата опозиция, която нарочно я била повдигнала, с което, без да иска , направи комплимент на инициаторите от синята коалиция в парламента.

Да припомня накратко обратната теза на Маргарита Попова, която избра да говори, вместо също да не коментира думите на човека, който я унижи в нощта на спечелените избори миналия октомври, акцентирайки върху формалната истина, че победителите Плевнелиев и Фандъкова ( и Попова по подразбиране) дължат всичко на него, и че всеки друг, издигнат от него, щял да спечели.

Попова коментира Борисов така:

„Вместо да се вземат оттук насетне вече решения на парче, включително и такива, че парите трябва да се върнат, е по-добре да седнем и да направим реформите в българската администрация – нещо, което започнахме с вицепремиера Дянков още 2010 г., да се направи най-сетне една скала за възнагражденията в публичния сектор в зависимост от позициите и да се престане с раздаването на такива допълнителни стимули всеки месец, на тримесечие, за Коледа, за Великден или така, както е било в последните 20, а и повече години”,

Освен ясното послание, че реформите трябва да се правят от онзи, който е овластен да реформира ( казва се Борисов, но Попова му спестява „дипломатично” името), бившият министър на правосъдието недипломатично противопоставя в това отношение Дянков на Борисов като пример за реформатор в кабинета.

Дали като отзвук от този „приятелски огън” или просто е преспал и премислил отстъплението си, Борисов вече даде частично заден ход:

“Ние говорим за ръководството – министри, зам.-министри, политически секретари, областни управители. А иначе администрацията, хората, които са работили и които на практика взимат по два пъти по-високи заплати от самите министри, те нека да си останат, защото действително би било популизъм да ги карам и те да ги върнат.”

“Това се хора, които работят с милиарди, от тях зависи това, че над 20 пъти повече пари усвояваме от Брюксел, това са хора, които договарят парите за следващия програмен период и е много важно дали с някой милиард отгоре ще договорят”, взе да се оправдава Борисов.

Никой не знае как ще приключи това невъзможно упражнение с връщането на похарчените пари, бомбастично обявено като връх на справедливия гняв на уж изненадания от практиката с бонусите Борисов, но е факт, че сме свидетели на едно начало: Попова и Плевнелиев, които имат много да си връщат за преглътнатите унижения от безпардонното покровителствено поведение на бившия си патрон Борисов, вече открито демонстрират своята- да я нарека засега така- различност.

Попова, впрочем, показа характер още с отказа си да напусне министерския си пост в качеството на избран, но не встъпил в длъжност вицепрезидент, за което вече се беше разпоредил публично от нейно име Бойко Борисов. Тогава, преди около 4 месеца, тя не се поколеба да го бламира в новото си качество като отказа да се подчини и заяви, че ще спази закона ( а не неговото нареждане) и ще напусне, когато му дойде времето. Както и стана. А Борисов се измъкна с нещо като „комплимент” през зъби към госпожата, която правилно била реагирала.

Междувременно, както е известно, президентът Плевнелиев пък пусна торпедо срещу Борисов с изявлението си срещу сформираната по негова воля парламентарна комисия за (имитация на) разследване на Първанов, заявявайки, че Народното събрание няма правомощия по конституция да контролира президентската институция. Отгоре на всичко Плевнелиев се изказа по въпроса в присъствието на лидера на БСП Сергей Станишев, отколешния враг на Борисов. При всеки друг подобен демонстративен опит да му противоречат Борисов просто щеше да отвърне, че е лъснала истинската същност на критикуващия го, който си е комбина с БСП. Но сега унизително си замълча.

С това, ако се прибави и решението на Плевнелиев да си запази контрола върху Националната служба на охрана (НСО), вместо да го предаде на Борисов, както беше склонил преди да поеме поста си, резултатът вече набъбва на „няколко на нула” за президентската двойка в затварянето на устата на човека, който се слави с това, че е бърз и яростен в говоренето, след което разсъждава на глас какво точно е искал да каже. А са изминали само броени седмици откакто Плевнелиев и Попова напуснаха орбитата на Борисов!

Онова, което парламентарната опозицията не можа да постигне, е на път да се случи в рекордно кратки срокове като президентска контратежест в укротяването на опърничавия премиер с поразяващата уста, който е чел предимно Винету ( любимата му книга, по собствени негови признания), но това трябва да му е достатъчно, за да научи, че взимането на скалпове не е едностранен процес в една вътрешноплеменна вендета. Нищо, че е с бръсната глава, той също не е застрахован.

11 мнения за “Бръснат ли Борисов за слива или му искат бръснатия скалп?”

 1. От трибуната на НС днес Дянков заяви същото като Попова.Бонусите не трябва да се връщат.Това прави още по интересен предтсоящия пирует на 180 градуса на Борисов.Въпросът е с колко аксела ще бъде.

 2. Ще върнат парите, колкото г-жа Гадар Хачикян върна апартамента в жк.”Изток” в София.Оказа се, че няма законен път по които това да стане.Сега върнаха парите само г-н Горанов и някой други, които знаят какво ще научи обществото за тяхната “работа” в бордовете в областта на енергетиката /ядрените отпадъци/, а г-жа Попова е курназ, но до последно остана на работа, като Министър.Но най ме сепнаха думите на Премиера, че г-н Тодор Коларов го бил притискал и той се принудил да го освободи.Как “мачото” е бил притискан е интересно и с “какво”?

 3. Към г-н Стойков.Макар и малко вултарно/вече писах по темата другаде/,г-н Горанов отказа публично “свирка ” на Маниту,каквато ежечасна правят повечето от министрите и “парламентаристите” на ГЕРБ.И в този контекст съм прелюбопитен,дали разсъждетияга на г-н Инджев ще намерят потвърждение и развитие !!

 4. Много в страни от темата на статията, но искам да го споделя с колкото може повече българи. Прочетено в Интернет: “Най-старото печатно издание на Историята на св. Паисий е озаглавено “История СЛАВНОБЪЛГАРСКА…”, а после е преиначено в преписите на русофилите на “славЯнобългарска”. Когато в Зографския манастир са намери много стар препис, той беше откраднат и в Гръция са дадоха маса пари, за да са изготви съответното фалшифицирано копие, което също беше “откраднато” и донесено за поклонение в България.”

 5. излиза че,както често ни обясняват ниските заплати с ниска производителност,високопроизводителни са само държавните чиновници,та за това и държавата е цъфнала и вързала….

 6. Тодор Тодоров- изключително! Бихте ли посочили адрес в интернет за Историята? Благодаря ви предварително!

 7. Маргарита Попова в никакъв случай не е човекът, който да се противопостави на Бойко Борисовата диктатура. Всеки, който познава нейната кариера на висш правник, ще потвърди това. Попова е виновна за превръщането на част от съдебната ни система в политически слугинаж. Плевнелиев пък няма нито капацитет, нито политическа воля да стане истински водач на нацията. На Първи февруари пред Паметника на жертвите на комунизма каза, че комунистическите престъпления през “сталинския период” трябва да бъдат осъдени, а в същия момент не обелва нито дума за най-големия български позор – МОЧА. Същите демагогия и лицемерие като Бойко Борисовите – уж е човек на американците, а продава България на Путин! Единоборство между двамата е изключено, освен ако не е параван, зад който Борисов се измъква.

 8. Всичко е цирк.Постановка.Втората цел е масирано зомбиране на материала,както и финт(футболен),стръв за лековерната опозиция.Първата и основна цел бе и е туширане на негативния евродоклад,както и недоволството от завишените сметки на ток и парно.Да не забравим и повишените цени на горивата през изминалата седмица.А наближават и плащания към земеделците.Настъпва падането на бушони и бонусите са по-безболезнения повод отколкото да признаеш некадърност.

 9. До ДСБАР :

  ” Това прави още по интересен предтсоящия пирует на 180 градуса на Борисов.Въпросът е с колко аксела ще бъде. ”

  С много.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.