Маските на руската офанзива в България падат

Преди година, докато пишех книгата си за историята на отношенията ни с Русия през вековете „Течна дружба”, един от най-осведомените за руското проникване в България мои събеседници направи интересна прогноза: „следващата им стъпка ще бъде да купуват влияние тук чрез спорта”. Репликата му доразвиваше констатациите в нашия разговор за руската „културна”инвазия в рамките на годишнини, чествания и други платформи за утвърждаване на руското влияние, платено с московски държавни пари, препрани чрез фондации, форуми, и други подобни инструменти от рода на „Жокер медия”, загнездила се в София като монополист на входа и изхода на изявите на български творци в Русия и обратно. Разходете се в момента из София и ще видите, че видният деец на съветско-българската дружба ( и на подземния свят в Русия) Йосиф Кобзон отново, за стотен път, краси с огромни плакати столицата ни, за да ни прикани да го чуем как ни съобщава на местна почва известното: „Мая страна, моя България”!

Видя ми се малко екзотично, макар и да се връзва с вековната тактика руското влияние в България да се утвърждава с помощта на пропагандата- а масовият спорт, с неговото влияние върху широката публика, предоставя отлични възможности в днешно време в това отношение. Предвижданията на събеседника ми се потвърждават.

Спомняте ли си загадъчните намеци на премиера Борисов, че е намерил спонсор за футболния отбор „Левски”? Беше средата на ноември 2011 г. Тогава той хвърли запалянковците в тъча, че (лично) намерил голяма западна банка, която искала да спонсорира водещия българския футболен клуб. И се оказа почти истина: банката, която проявява интерес да си напазарува „Левски” е голяма, но е западна спрямо Сибир. Освен това е държавна. И е руска.

Руската Външнотърговската банка ( ВТБ), която пътьом купи наскоро „Булгартабак”, най-непродаваемото българско държавно предприятие от епохата на приватизацията, си е напазарувала и бившия финансов министър и вицепремиер на България Милен Велчев за свой местен представител. В комплект с него вървят неговият брат Георги Велчев и бившият му заместник в министерството на финансите Красимир Катев, които са членове на местния борд на руската банка. Тя оповести, че с този капитал смята да атакува Балканите.

Но и това не е всичко. Обект на атаката на създаденото за целта дружество “ВТБ Кепитъл” е българската компания “Виваком”, бившата държавна БТК, затънала в дългове. Освободителите отново са на Дунава!

В добавка руснаците скромно се целят в още няколко сектора, като селското стопанство, промишлеността, транспорта, хранителната индустрия и разбира се- в енергетиката.

“България става двадесетата страна, в която ВТБ открива представителство, за нас това е предизвикателство”, заяви днес в София Юрий Соловьов, първи заместник-президент и шеф на управата на “Външно-търговска банка”.

Защо обаче започнах с незначителното на пръв поглед на фона на тези величави намерения желание на ВТБ да придобие българския футболен клуб „Левски”? Сами се досещате, няма нужда да обяснявам символиката. Нито пък да повтарям какво означава премиерът да се похвали, че е намерил голяма западна банка като спонсор на отбора с това символично име, която да се окаже руска. Борисов и за ЦСКА се беше похвалил с нещо подобно, но руснаците засега предпочитат явно да финтират предсказуемите очаквания за афинитет към червения отбор с изненадващ дрибъл в тила на българските фенове.

Като ще ни финтират, да обобщим заради анализа на мача новините от последните дни, за да си изясним какви автоголове ни гласят от засада:

Нова русофилска партия, този път без маскировка, се готви да се пръкне в България- нямало вече да е лява, като досегашните русофилски формации, а искала да прилича на партията на властта в Русия.

Бившият вътрешен министър от БСП Румен Петков се похвали пред Би Ти Ви, където явно се чувства като у дома си, че заедно с бившия цар Сакскобургготски ходили в Швейцария, за да канят на посещение в България потомък на бившия руски царски императорски род Романови.
Както му е реда, финансовата логистика не закъснява: Милен Велчев, бившият министър на финансите от времето на румен Петков и Сакскобургготски, е назначен да отговаря за парите, които движат тези процеси, за да се насочват по правилния начин.

Вярно е, че руските пари изкушиха дори бившия германски канцлер Шрьодер, който беше нает да работи за „Газпром”. В Казахстан пък направиха някакво неустоимо предложение на британеца Тони Блеър, за да се съгласи да работи там като консултант. Но ни дишат пушилката: в България едни другари се изхитриха да заинтригуват ( с какъв ли бонус?) самия Рупърт Мърдок да се прави временно на собственик на най-големия телевизионен канал Би Ти Ви, докато българските шарани лапнат тази стръв на въдицата с обещанието, че така ще гледат американска телевизия. В друго отношение може да сме двойкаджии и изтърсаци в европейските класации, но в пропагандните маневри нямаме равни.

Очевидно обаче е дошло времето на откровението: истината за руските пари, които командват парада на пропагандата в България, се превръща от публична тайна, в явна операция по разгръщане на руското проникване тук по всички фронтове.
Маските започват да падат заедно с мита ( ако някой е вярвал в него) за лондонските юпита на мадридския селекционер. Следващата стъпка ще е по трибуните да екне логичният възглас”да здравствует Левски”!

26 мнения за “Маските на руската офанзива в България падат”

 1. Не се тревожете!Нека си вложат парите!Разбира се Евро или долари.
  Щом е руско ще се провали.

 2. Много е тъжно, но по тези ширини свободата не е ценност….Ценност е комата и селската хитрост.

 3. “Руската Външнотърговската банка ( ВТБ), която пътьом купи наскоро „Булгартабак”, най-непродаваемото българско държавно предприятие от епохата на приватизацията, си е напазарувала и бившия финансов министър и вицепремиер на България Милен Велчев за свой местен представител. В комплект с него вървят неговият брат Георги Велчев и бившият му заместник в министерството на финансите Красимир Катев, които са членове на местния борд на руската банка.”

  Двама от троицата надробиха преди десетилетие попарата, която предстои да сърбаме. Дянков вече трябва да е започнал да се припотява.

  Третият взе, че съедени физически Равда и Несебър с малко спретнато хотелче. Първо се случи попарата, сетне хотелчето.

 4. Мисля че става въпрос за много вероятна корупционна схема, но не виждам защо намесвате геополитиката.

  При всички такива сделки като тази с Булгартабак, проведена от руската ВТБ по поръчение и за сметка на клиента си се предвиждат комисионни за този, от който зависи решението, параметри и прочие на сделката.

  Та моят прочит на нещата е, че нашият премиер левскар е дал команда тези пари или част от тях да се използват за това спонсорство. Не че това е хубаво или че го одобрявам, но само като си помисля на колко продажби на предприятия и на инвестиционни покупки през последните двадесетина година станахме свидетели си мисля, че в случая е станало по-малкото зло.

  Ако има лоша новина в това, че банката е руска, според мен е в това че в Русия практически не се разплитат такива практики и най-вероятно нищо няма да излезе някога наяве, за разлика от Европа и САЩ (Сименс, Дженерал Електрик и прочие примери от най-близко и по-далечно минало, които се разнищваха от властите там). А руските пари са като като всички пари по света -чисти или мръсни. Но това е дълга тема.

  Не съм левскар, но това спонсорство ще им дойде добре.

 5. От днес отказвам цигарите!
  Отказвам се и от “Левски”!
  И ще внимавам, когато говоря или слушам Велчо (Вълчо),Велчев (Вълчев),Милен (МиЛенин)!

 6. Вътрешното оборудване, на доставения от Гоце “Троянски кон”, ще бъде довършено от сигурен човек, поставен на върха, на бедната ни държава с тази цел. Опаковката, устата и задника си остават български, а мозъка и двигателния апарат – руска технология! Действието му е основано на принципа “условен рефлекс”(Кучето на Павлов). Устата говори едно, а при раздрънкване на рубли, тялото прави съвсем друго, от което боядисания в бледо-синьо задник, силно почервенява и замирисва на “преработена” руска кухня.

 7. Документът е огласен от бившия секретар на МВР Цвятко Цветков. Според него справката е изготвена от бившия служител на МВР Пламен Папалезов въз основа на информация, събрана със СРС, предадена му от хора от службите, които нямали доверие на ръководството на МВР и търсили начин да информират директно премиера Станишев.

  Относно: Сигнали за действия на висши ръководители от системата на МВР, ориентирани към спъване и блокиране работата по оперативни разработки на отдел „Вътрешна сигурност”- ГДП

  За г-н Станишев лично!

  През 2007 г. в отдел „Вътрешна сигурност”-ГДП възникват проблеми, свързани с открити в същата служба оперативни разработки. С оглед тяхното решаване през м. ноември с.г. Петко Сертов е запознат с тях относително подробно чрез зам. директора на НСЖ Антоний Странджев (няколко седмици след като е съобщил цялата информация на бившия гл. комисар Ваньо Танов), а също и на организирана среща с водещ оперативен работник.

  Винпром „Пещера” АД за източване на ДДС. Според постъпилите данни по разработката на Винпром „Пешера” АД размерът на щетите от невнесени акцизи от фирмата възлиза на 1 млрд. И 200 млн. Лева. Реализирането на схемата се осъществява с помощта на внесени от Турция фалшиви бандероли.

  Налице са и данни за предадена на Румен Петков от същата фирма на огромна сума пари като спонсорски акт, по-голямата част от която е задържал за себе си.

  Винпром „Пещера” АД е сред спонсорите и на миналогодишната предизборна кампания на ГЕРБ – 200 000 лв, връчени лично на Бойко Борисов от Антон Щерев, един от собствениците на фирмата. Връзката Щерев-Борисов е изградена с посредничеството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, близък приятел на Румен Петков.

  По инициатива на Румен Петков в ГДБОП е сформирано нерегламентирано в закона за МВР звено за проследяване и издирване като за целта са прехвърлени оперативни работници от ДОИ-МВР. Има налични факти, че изтеглените служители са ползвани за нерегламентирано събиране на информация за лица и фирми от Бойко Борисов, в качеството му на гл. Секретар на МВР, а впоследствие поети и натоварени с аналогични задачи от Румен Петков.

 8. Не знам дали това е още (не)публична тайна, но в същата тази Внешторгбанк са парите на ВСИЧКИ български дипломатически представителства по света. 23 години след т.нар. преход към демокрация Русия продължава да контролира косвено и по този начин българската външна политика…

 9. към Максим Германов- прочетете поне някоя от книгите на Тошо Пейков/качени са повечето свободно в сайта му/и ще ви стане ясно защо се намесва тук геополитиката. Такъв к.р капан ни готвят ,че свят ще ни се завие.

 10. До максим германов:

  Човек трябва да се пази от две неща – от руска геополитика и от държавни спонсори. Когато двете се смесят, се получава сплав, която е смъртоносна. Порядъчните хора знаят това, и внимават. Няма да се намери кретен на запад да разреши такива схеми.

  Цивилизованите държави принципно не въртят банки. Това е правило. Знаете ли как се казва сливането на мафия, обществени капитали и държава?

  Олигархия?

  Не. Русия.

 11. “Ами сега,ами сега!+?”Ами както преди,сигичка и занапред ” да здраствует Левски!”

 12. Наивни или зомбирани са онези,които приемат ,че е добре за България да влезат пари,пък макар и от Русия,в различна форма.Стратегията на Русия и СССР ВИНАГИ е била България да ОСТАНЕ ВЪВ СФЕРАТА НА ВЛИЯНИЕТО Й!Независимо от формата под която се постига това.Тук има най-голямата 5-та колона на Русия на Балканите,ако не е в Европа!Резултаттите ся на лице:Троянския кон на Русия в ЕС,последни във всякакави позитивни класации ,и на едно от първите-по смъртност и корупция!!

 13. За Максим Германов:
  Тези парички са, като хербецида “Раундъп” – след тях, не само трева, никаква зеленинка не излиза… Ако не сте съгласен, един пример ми кажете, където са влезли и е последвал просперитет. От векове.
  На руснаците им трябва още много време, докато се отучат от принципа “братска делба” и научат що е това партньорство и взаимна изгода.
  Но те не са виновни… Виновни са тези, които са готови да продадат майка си и баща си за пари… И всички ние, че ги търпим.

 14. Г-н Инджев, добър анализ , но позволете едно малко допълнение.Бившите юпита доведени от Царя плюс такива няколко като Станишев бяха в Лондон като студенти и после стажанти в банките при заплата 6,25 паунда на час,което не им стигаше за храна и карта за метрото.Те бяха щедро спонсорирани от офшорки- скрити руски пари.Милен Велчевци братя и компания синове на бивши агенти на КГБ бяха разкрити още в началото на мандата на НДСВ в яхтата в Монако.Бойко Борисов ги показа даже на снимка,но Русия се разпореди на Царя да ни ги пипа.
  Днес новата русофилска партия по нареждане на Москва беше афиширана бързо и на широко ,проучва се какъв алекторат ще събере за да може още сега да се проектира за изборите 2013 коалиционно правителство БСП,ДПС,Руската партия ,Планираната партия на как се казваше тази невзрачна женица с кривата уста и папагалската й реторика.И така, това ново правителство съвсем ще отпуши безпроблемно руските проекти за които пишете по- горе.Благодаря.

 15. Време е вече да се помисли за основаване на нов аматьорски футболен клуб “Левски-2014”. Това би бил най-достойният отговор на българските граждани на всички омерзителни действия сътворени през годините на гърба на най-българския и най-популярен футболен клуб “Левски-1914”, които са гавра с чувствата ни. Аз самият съм Левскар и то не само заради името на Апостола на свободата на България, но заради нуждата да се чувствам част от общността на тези български граждани които изпитват най-голяма обич към собственото си отечество и не приемат по никакъв начин чуждото руско вмешателство. И какво ли не направи това вмешателство, както преди, но и особено перез годините след 00.09.1944! Тези хора, наричани презрително “семкари” (и то най-вече от шумкарите), го противопоставиха с най-откровено политически, не спортни цели на армейския футболен клуб, сам по себе си също достоен за уважение, заради гордото чувство на преклонение към силата и храбростта на българския войн. То не бяха наказания, свади, смяна на имена, обединения с отбора на МВР “Спартак”, принизяване на авторитета на играчите чрез пришиването им на милиционерски офицерски пагони и всичко друго, което да дразни и омерзява привържениците на клуба и да привлече по възможност колкото може по-голяма част от тях в “шумкарската русофилска глутница”. А през годините на прехода продължиха вече с нови методи да отвращават привържениците на клуба, на практика привърженици на “синята” идея години преди самия преход и по този начин своего ропда дисиденти тогава, когато почти нямаше друг вид дисидентство. От как се появиха парите на Майкъл Чьорни и клубът стана собственост на мекерето Тодор Батков (откъде ли им дойдоха тези пари) аз се отвратих и престанах да се интересувам от футбола в България. Остана ми само горчивия вкус в устата и свитото гърло, с което посрещех и изпрашах спмените си за клуба, за футболистите, като Гунди и славната публика и славните ни победи възприемани, като “малки” победи на “дисидентството”, малко кътче на радост всред пустинята на робството ни. Шумкарската глутницата русофили която тъпчеше свободата у нас много добре съзнаваше всичко това. Много добре го съзнаваат и сега и се страхуват. Затова продължават със съшите омерзителни гаври с публиката на отбора. Ето защо мисля време е да се създаде нов абсолютно аматьорски клуб неподкупен за политическите попълзновения на “спонсорите”. Все ще се намерят играчи патриоти и не победите над другите отбори са толкова важни, по-важното е да се оттегли публиката от “спонсорираният” отбор и да отиде при друг със същото име, но не компроментирано от “геополитиката” на северната мечка. Би с получил чудесен “кукиш” за кукловодите и техните намерения! А Бойко, като бил толкова голям Левскар, вместо да търси разни съмнителни “спонсори” би могъл да помогне с наговата “Витоша”, като гръбнак на отбора. Само “Левски-2014”!

 16. До sir sven
  Изразих само едно свое предположение как се е стигнало до това спонсорство на Левски и се опитах да подчертая, че не е определящ факта, че банката е руска, а самата практика на даване на комисионни при такива сделки. Практика еднакво разпространена и на Запад и на Изток. На Запад обаче има от време на време и разкрития и после – оставки и съд.

  Геополитики – те винаги са в изключителен интерес на държавите, които ги прилагат. От тази гледна точка нали не правите разлика между политиките на Англия, Русия и др. през различните времена в региона? Някои от тях са били за страната ни в конкретния исторически период, а други не. Аз не свързвам вредните/полезните политики само с една държава било тя и Русия, а се опитвам да ги оценявам според ползата за страната ни.(само като любител – не съм професионален историк,политолог).

  Русия=олигархия – прав сте за това, но бих допълнил Русия сега, защото виждам там начало на процеси, които могат да изведат страната от този порочен модел

 17. До Георги Георгиев
  След обработка с Раундъп изсъхва всичко зелено, но веднага може да засявате. Друг тип хербициди бяха тези след обработка с които 1-2 години нищо не никнеше – ползваха ги покрай жп коловози и за пътни канавки, но май са забранени вече
  А иначе не е луд, който яде зелника, а който му го дава и които търпим раздаването на зелника.

 18. До Максим Германов:
  Напълно прав сте, г-н Германов…
  Но, сигурен съм, че знаете – който ползва “Раундъп”, той обикновено сее.
  Като споменавате за зелника, се питам: дали нашият зелник не е обилно поръсен с “Раундъп”?… И, не е ли по-добре, да ги оставим велчевци и катевци да си го хапнат?

 19. Г-н Инджев, има ли възможност да се провери кой е собственик на ЧЕЗ? Защото преди време в пресата изтече информация, че руснаците са купили фирмата от чехите. Мерна се и изчезна, без коментар от журналистите.
  Много се надявам да е вярно.

 20. Интересно как никой не обръща внимание на ТИМ. Тия са истинската пета колона в РБ, на директен отчет към службите в Русия БУКВАЛНО и ЛИЧНО.

 21. Да не пропускаме и масовото изкупуване на неждвижими имоти, особено по Черноморието и изключително на първа линия (така лесно може да се осигуряват плацдарми за десанти за мислещите още с категориите на Будьони). Заграбването на резервата “Камчия” с помощта на бившата първа секретарица на ДКМС няма да го подчертавам специално – то е част от общата стратегия…

 22. Когато цървули дойдат на власт
  те се превръщат в ботуши ( Бих казал дори- РУСКИ)

 23. Нищо ново по слънцето.Арабите и китайците са изкупили половин Европа и Америка.

 24. И на никой не си интересен с руснаците. “Лошите руснаци” е развалена стока която няма да продадеш на никой нормялен, бе пич. И вземи се ограмоти малко, щото си напълно неориентирана какво става по света, кой е лошият и кой добрият.

 25. Към Той
  petito_vlubena@abv.bg

  Ех, “влюбена”, която си също и “той”: нямам нищо против травеститите, но чак пък да ми говорят на “ти” без да се познаваме ( пази Боже!)…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.