Путин може да освободи своя заложник Ходорковски

Ден след изборния фарс в Русия истинската новина от Червения площад, освен че възпроизвелият се отново на върха на държавата Путин е в състояние да покаже емоции пред публиката и да се разплаче от радост, дойде часове след като стана ясно, че няма никакви изненади и Путин вече може да си позволи да откачи от врата си позорящият го лично „камък Ходорковски”.

В автобиографията на Ходорковски, в която журналистката Наталия Геворкян е съавтор, тя отбелязва, че за нея истинското начало на перестройката е денят, в който Горбачов се е обадил в 15:00 ч. на 16 декември 1986 г. на изселения от Москва в Горки дисидент академик Сахаров да се завърне в столицата. Според нея, нещо подобно ще случи по отношение на процеса на промени в страната само, когато освободят от затвора „желязната маска”, личния враг, личния затворник номер едно на Путин Михаил Ходорковски. И ето че действащият президент Медведев открехва вратата към такава възможност в самия край на мандата си- упражнение, което няма как да не е съгласувано с неговия ментор Путин.

Медведев нареди да се преразгледа делото Ходорковски

Руският президент Дмитрий Медведев нареди днес на генералния прокурор на страната да провери “основателността” на присъдата в делото срещу бившия петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, съобщи президентството в комюнике.
Дмитрий Медведев възложи на Юрий Чайка “да анализира до 1 април законността и основателността на присъдите” срещу 32 руски граждани, в това число Михаил Ходорковски и неговият основен съдружник Платон Лебедев, които лежат в затвора с13 – годишни присъди, се казва в комюникето.
По този начин президентът, чийто мандат вече изтича, отговаря на искане на опозицията , която на среща на 20 февруари му представи списък на лица, смятани за политически затворници. Освобождаването на политическите затворници беше едно от исканията на опозицията по време на масовите демонстрации в Москва, последвали оспорваните парламентарни избори на 4 декември. (АФП, БГНЕС)

Ако това е началото на края на затворничеството на бившия най-богат руснак и мразен до смърт от Путин противник ( събеседници на Путин разказват, че той губи самообладание само при споменаването на името на Ходорковски, сменя цвета на лицето си и започва да повишава тон), заради чието разоряване и вкарване в затвора Путин отнесе много критики на Запад ( а напоследък и у дома, защото расте популярността на Ходорковски в интелектуалните среди, насила превърнат в дисидент и главен опонент на Путин), ще наблюдаваме интересна картина. Путин със сигурност ще постави условия, но дали Ходорковски ще ги приеме, за да получи лична свобода, жертвайки принципите си? Този човек демонстрира желязно самообладание и нерви, огранизирайки дори т.н. „сухи” гладни стачки в затвора, които са много по-опасни за живота от отказа да се примат течности.

„Интересното” в Русия предстои. Липсата на харизматичен лидер на опозицията беше досега сред основните причини за политическия комфорт на режима. Ще се осмели ли Путин, в името на някакво предполагаемо усмиряване на протестното движение срещу неговия авторитаризъм да пусне Ходорковски от затвора и духа на опозиционното лидерство от бутилката?

13 мнения за “Путин може да освободи своя заложник Ходорковски”

 1. Когато един бандит се опъне на друг бандит, това не го прави по-малко бандит.

  Няма романтичен начин да станеш най-богатия руснак насред отломките на СССР.

  В този дух на мисли е все тая кой натиска копчето на вентилатора.

 2. ‎”Вълнението му е разбираемо. Ние не разполагаме с видеоархив за инагурацията на руските царе навремето – няма как. Но аз съм сигурен, че и те са се вълнували, когато са им слагали короната, която им се полага по право, както сега на Путин му сложиха короната – предизвестено, затова че той ще бъде новият стар владетел в Кремъл. Така че това е единствената изненада на тези избори – че Путин демонстрира човешка емоция пред целия свят.”

  Из интервюто на Иво Инджев в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON-AIR:
  http://bgonair.bg/bg/sutreshen_blok/sutreshen_blok_/iznenadata_ot_izborite_v_rusiq_e_demonstriranata_emociq_ot_putin_spored_ivo_indzhev/#.T1Ss7FEJ8OM.facebook

 3. Единият болшевик мразил другият болшевик-чудо голямо.Когато не играеш по правилата на тези,които са те направили най-богат руснак ще шиеш валенки-няма как…

 4. Към Нина Денева:

  Не крия, че съм приятно изненадан ( не от себе си или от факта , че съм цитиран, разбира се)-не очаквах този нов телевизионен канал да бъде “засечен” и цитиран толкова експресно.

 5. Путин отново е президент ! Руснаците отново си го избраха, въпреки протестите, хващанията за ръце по улицата и всичко останало. Явно на руснаците не им пука особено, че тяхната държава се намира в отбор от държави с еднопартиини диктатури и гласува в подкрепа на клането в Сирия. Харесва им така и си избраха пак Путин. Човека е по върховете на Русия от
  2000 година като е прзидент на Русия в продължение на 8 години, после става министър-председател от 2008 когато президент става Медведев. Първо е временен президент след подалия оставка Елцин. После печели изборите и е президент до 2004 след което пак печели изборите и е президент до 2008.Както виждате до сега мандатите за президент са по 4 години. Сега обаче изведнъж те стават по 6 години. Путин ще е президент до 2018 вместо до 2016. Най-лошото е че Путин направо отвя всякаква конкуренция, а основния му конкурент е не друг а издигнат от комунистическата партия. И това е, руската мечка отново заспа зимен сън след като се беше посъбудила за няколко месеца. Този път ще спи още 6 години. Още 6 години никаква промяна и тъпо противопоставяне на всичко западно и американско сякаш е 50-та година. Още 6 години в отборчето на диктатурите и еднопартиините системи и игра с кранчета.

 6. При Путин не може да има емоции – тези избори за него си бяха формалност, така че никакво прсълзяване от него не трябва да се очаква – вж.линка http://www.vz.ru/news/2012/3/5/566237.html

 7. По скоро са партенки за да се задушат митингите на опозицията.

 8. Г-н Инджев исках да Ви изпратя линк към една статия на Ходорковский в “Коммерсантъ Власть” №37 от 2011 годена “Россия – за которую меня посадили” но нещо блога не приема линка.
  Та имайки такива идеи в главата си той едва ли вече ще направи компромис да емигрира или да се откаже от политическа дейност за да го помилват… Иначе сравнението което Геворокян прави на Ходорковски със Сахаров е нелепо.

 9. За съжаление Путин лично отрече сълзите му да са от емоции.Дължали се на студения вятър.

 10. Г-н Инджев,
  Само за информация-установих ,че в блога сте по лятното часово време.

 11. Към valentin kolev:

  Ами да, как един супермен ще да плаче- не се връзва с инструкциите, па макар и сълзите му да са правилни,от умиление пред любимата собствена власт! По-добре е да излъже, нали- рефлекс, какво да се прави, с годините става автоматично.

 12. лилиПутин на троне КГБр
  /Комунистическое Государство Болшевикам России/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.