Яйцата на властта

България е на път да онагледи абсурда на афоризма за трудността на прехода от комунизъм към пазарна икономика- това било като да направиш от омлета яйца.Тук наистина няма невъзможни неща и абсурдът дузина яйца да струват колкото килограм месо може да се сравни само с бруталната несправедливост същите тези български яйца да струват у нас по-скъпо, отколкото в Германия- при това не без да се отчита разликата в доходите спрямо цените!

Рекордното поскъпване на тази народна стока е на път също да сбъдне и един идеологически тъпизъм от едно време, когато партийните комитети „спускаха” лозунги по селата от рода на „всяка яйце-бомба срещу империализма”. Но с обратен знак днес: крехкият продукт е камък в градината на властта, мерило за провал.

Като казах „камък”- интересно, каква ли е себестойността на един камък с размера на яйце? Питам, защото има опасност камъните да изместят яйцата като традиционно средство за изразяване на отношение към публични фигури от страна на разни протестиращи граждани ( и селяни). Не подстрекавам ( пък и кой ли ме слуша), само се опасявам, че по чисто икономически причини може да настъпи опасна ( за живота на някои нехаресвани властници) ескалация на ефективността в изразяването на недоволство от управлението на страната. Кой би хвърлил яйце за 40-45 стотинки срещу министерска глава, ако на строителната борса има камъни по десетина стотинки парчето?

Не се наемам да отсъдя кой е прав в спора за яйцето и кокошката- производителите или търговците. Но яйцето се превръща в символ, в мерило за управленска неадекватност. Справедливо или не, това е всеобщото усещане за причината в България в момента да имаме нещо като европейски рекорд по скъпотия за една от основните храни, която е при това ценообразуваща като съставка на различни хранителни продукти.

Искат или не, управляващите носят негативите от символиката, която е подлютена от „подгряващия разговор” за необходимостта от въвеждане на европейските стандарти за т.н. щастливи кокошки и сега всички правят връзката с нещастните купувачи, опечалени от политиката на една партия, която прокламира „европейско развитие за България”. Къде го чукаш, къде се пука- някакви си яйца да зацапат така имиджа на правителството, което иска да бъде запомнено с градежа на спортни зали и магистрали!

Ако се върнем на тезата за правенето на яйца от омлет, явно тази невъзможна мисия е изпълнена в случая успешно в едно отношение: в пазарната икономика не е работа на държавата да налага цени на храните, а да създава правила и да следи за спазването им. Намирисва на управленска каша, на омлет от развалени яйца.Подозренията, че регистрираните стотина производител на яйца, които снабдяват пазара с кокошия продукт, алчно са се наговорили да го направят непродаваем, а търговците солидарно не искат стоката им да върви поради невижданите цени от около 40 стотинки за бройка ( че и повече!), са толкова неадекватни по своята пазарна антилогика, че остава единствената хипотеза: някой трябва да понесе отговорността за създалата се ситуация, освен ако премиерът Борисов не смята министъра си за златна кокошка, която не бива да коли.

23 мнения за “Яйцата на властта”

 1. Някой срещнал ли е информация за разлика във физико-химичния състав на яйцата гледани от щастливите кокошки по ЕС директивата и от тези по досегашните способи?
  Сутринта се заслушах на тръгване за работа в приказките на министъра – и той ще се среща с производителите. Това е отново PR като този на здравния министър. Вместо превенция – в случая раздаване субсидията, за която чух, за прехода към тази технология на отглеждане веднага в стотинки/произведено яйце като превенция за поскъпването или друга едекватна икономическа мярка – срещи с производителите, после защо не и с търговците, а междувременно, ние ще сме платили голямата част от цената на “щастието” на кокошките два пъти – с увеличената цена на яйцето и индиректно с част от данъците, които плащаме. И дали сме така стриктни към всички ЕС директиви?

 2. Яйцата понамирисват…може би защото са зелени.

  “Do you like green eggs and ham?
  I do not like green eggs and ham.
  I do not like them, Sam-I-Am.”*

  *Доктор Сюс- “Зелени яйца и шунка”

 3. Сутринта по БНТ пак се заговори за спекула… Тия идиоти си имат един набор от глупости, с който ще изкарат поне три мандата, ако не стане чудо някакво. Дясната ГЕРБ говори за спекула. И изводите винаги са едни и същи – “има нещо тука”. Да, за разлика от главите ви…

  Очакването за много високи цени на яйцата по Великден кара много от производителите и вносителите да задържат стоката, за да я продадат на по-високите цени. Разходите по съхранението явно не са високи. Това, съпоставено на регулярното търсене, повишава цената на яйцата. Повишената вече цена е достатъчна за някои, за да ги накара да пуснат част от стоката и да спечелят, но други, като Пурко, който сънуваше големи печалби от една кошница яйца, ще изчакват до последно. Понеже другите у нас са повече, то цената би трябвало още да се качи с наближаването на Великден.
  Това е балон, който ще се спука някъде около трите дена преди Великден и най-алчните ще загубят най-много. Възможно е яйцата да паднат до под 8ст. за бройка от средните в първата седмица след Великден. Зареждането на големите магазини с яйца би следвало да престане около срядата преди Великден и който продал дотогава, продал. Другите да четат Джек Лондон – “12 дузини”, пък дано им светне ламбата. Балоните винаги обогатяват една малка група (картел се нарича някъде по света, ама вече не се знае къде беше това…), която е организирала схемата и към нея могат да се присламчат добре запознатите с такива схеми търговци, а всички амбицирани да изкарат яка пачка незапознати, които си мислят, че сега им се отваря възможносттта, която от години са чакали, ще далдисат и то дълбоко.
  Балон се надува по схема, а не спонтанно. И се пука по схема. Горе съм изказал предположения, но предполагам, че ще сбъркам единствено в датите, но не и в схемата. От ГЕРБ може и да се правят на умрели лисици, ама Миро “ирланското” е от стара коза яре и ще изкара някоя пара покрай тая работа. Вече са впрегнали медиите да разнасят слухове за задържани контрабандни камиони с яйца и разни такива гъзмъкнежи… Преди Великден, а може и малко след това, ще опандизят в ефир някой нещастен и нищо неподозиращ “спекулант” за 24 часа, ще излъчват на всеки половин час пълните с яйца складове и лошите условия за съхранение и с това ще се тушира народния гняв и ще го насочат в “правилната” посока – частикът и местният бакалия са негодниците, които пият народната кръъв.
  Това се повтаря с олиото, захарта, ориза…

 4. “Аз ще се обадя на полския си колега, с който сме в много добри отношения, и ще го помоля вносът към България да продължи. Така че, ако това не престане в рамките на дни, т.е. ситуацията с цената на българските яйца не се нормализира, ще отворим пазара за полски яйца, които ще нормализират незабавно цената, защото производството в Полша е голямо. Не искам това да звучи като предупреждение или заплаха, но нека да е ясно – интересите на българския потребител са на първо място“, коментира Найденов.

  Този някога да е чувал за пазарна икономика?Нали е министър на дясната партия ГЕРБ?

 5. Без да знам точно причините, съвсем сигурно е, че монополно-картелни обединения диктуват измислените цени. През май същото ще се случи с агнешкото. И така до другата година и пак същото.
  Няма държава – има едни мутри, кой знае защо наричани правителство, които си въртят бизнесите с монополните комуноидни образования и си измислят цени, каквито им се искат. Така е с лекарствата, така е с бензина, с газта, с парното, с хранителни продукти. Впрочем, не искам да си представя от какво качество са онези продукти, чиито цени някак си се държат като български.
  Няма демокрация. Няма конкуренция, няма публичност, няма преса. Има мутри, чалги и глупости на квадрат. Има измислени съдилища, прокуратура, адвокатура и какво ли не. Не мога да си предствя, че БСП и Доган не са доволни от днешното управление. Това е абсолютно същия стил плюс приказките на ББ, кой знае защо все още даващ по някакъв необясним начин надежди на по-простите и по-необразованите, че нещо ще се промени, някаква справедливост може би, едва ли не, най-накрая ще настъпи.
  Само излизане на улицата може нещо да промени. Иначе в скоро време ще можем да изнасяме само маймуни.

 6. птицефермите са притежание на мръсните комуноиди.Какво очаквате от тях…Да живее Путкин и българските му дупелизци!

 7. Това “щастливи кокошки”, ако го използват като причина за по-скъпите цени вече не знам що за простотия ще е това. Просто е установено, че ако се пускат кокошките известно време да се разхождат,кълват и рият на свобода месото и яйцата им стават по-хубави. Това е “щастливи кокошки”.

 8. Чакаме европейска директива за щастливи хора, та белким намажем и ние я дворче задължително, а пиличка за нокти безплатно… Че малко ли снасяме?!

 9. @Ганев
  Спекула не е само понятие от соца. Но със сигурност няма свободен пазар или се въздейства върху него с цел повишаване на печалбата на продавача Истината е, че е възможно да има картелни споразумения, което се доказва много трудно. А още по-трудно е да се докаже “негласно споразумение”. Грешката /или вината/ на управляващите е, че “защитаваха българското”, като спираха внос от страни на ЕС. Разбира се това бе използвано на секундата. Вината не е в дребния бакалин. Вината е в фирмите посредници – които са монополисти (нямат реална регулация и контрол на печалбите и облагането им). Вината е в изопаченото съзнание на мнозина у нас, като производители или като търговци. нещо. Всеки иска да се спечели максимум при минимум усилие. При липса на свободен пазар, липсва конкуренция и го отнася крайния потребител.
  Сега ако се пусне внос, цените ще поспаднат и някой по веригата, който вече се е запасил на по-високи цени, ще изгори. Предполагам, че това ще бъдат дребните прекупвачи и бакалите, възможно е и дребните производители…. Ще реват за съсипването на средния бизнес и ще гласуват за следващия или дежурните мошеници, които искат засилена ролята на държавата . И няма да проумеят че са отпаднали точно зареди една или повече леви – “социални политики”. … Герб да си прегледат “банката с кадри” за да видят кой от ограничителите на вноса го е извършил така, че да облекчи картелните споразумения, които стават само м/у големите играчи. И да си зададе, както и читателите въпроса от кой политически спектър са тези големи играчи…

 10. Не знам дали има връзка,но когато въведоха стандарт “Стара планина”,земеделският министър обвини някои фирми,че не са спазили изискванията.В резултат на това тези фирми претърпяха загуби.Сега наскоро той унищожаваше някакви нередовни яйца,внос от Полша.Реултатът е повишаване на цените на българските яйца.Дали М.Найденов не играе някакви негови игрички?!

 11. @С. Борисов, относно: Герб да си прегледат “банката с кадри”….

  —————-
  Питали радио “Ереван”:
  – Какъв е образът на управленец от ГЕРБ?
  Отговорътр:
  – Настоящият “гражданин за европейско развитие” трябва да е “Морално безукорен”, като МУТРА, с “отлично” образУвание като Калинка с фалшива диплома, “честен”, като някой придобил по неясен начин поредица от имоти, , кОлтурен като главен мултак на Републиката и накрая убеден “евро-гражданин” и да се прекланя пред “достиженията на Живков”!
  ———-

  Като изключа Дянков, чийто усилия за промяна си остават напълно самотни, НЯМА кой да предприеме КАКВОТО и да е ПОЛЕЗНО за България действие.

  Ни с яица да ги замеряш, ни с бензин да се самозапалиш?
  До там ни докараха 🙂 :)!

 12. Няма нужда бат Миро да се обажда на полския си колега и да лобира за някакви си смотани полски яйца, когато може да се обади на РУСКИЯ си колега и да заповядат руските яйца! Както знаем, руските яйца са най-големите и прогресивни на света, и те ще ни освободят от хилавите ни демократични яйчица! Напред, ребята!

  А Бойко и ГЕРБавите доказаха, че държат всичките си яйца в една кошница, и името на кошницата е “Комунополи”. Иначе Миро /вторият артист родЕн-талант и саморасъл гении в областта на Пи Ар-а след Боко/ организираше пенсионерски шпиц-команди за наблюдение и донос срещу враговете – кулаци и изедници на правото дело Гербаво.. А просто да си върши работата е невъзможно за корпулентния тулуп със аграрно изражение и акордеонен стон в душата..

  Така че борбата с картелите и комунополите остава незапочната…Кой да сезираме?

  -Дежурналистите?

  -Презкуратурата?

  Няма смисъл. Както написа наскоро един форумен зевзек:

  “Бойко и ГЕРБ ни позлатиха яйцата!”

 13. Към Максим Германов:
  Прав сте.Нуката започва оттам, откъдето започва измерването.Извод: Основна, определяща черта на това правителство е неговата неграмотност.Не знам как,но изведнъж в ума ми дойде това:”Страшно е, когато на кормилото на някоя държава застане клика от безродници, за която и най-естественото е неестествено.”

 14. Не вярвах, но наистина има хора, които ме убеждават, че “европата е виновна за яйцата ни”.
  Това има само един коментар: Отидете и се гръмнете някъде. Веднага!

 15. @С. Борисов

  Съгласен съм, колега. Но не знаех, че вносът е забранен. Пък и дори да е така, не мисля, че вносът е забранен за всички. Предполагам, само предполагам, че за някои “наши” вносители не е забранен. Просто схемата много прилича на балон.
  Но и на грешна политика прилича, щом твърдите, че има забрана за внос. Но забрана за внос на яйца преди Великден много намирисва…

  Предстои да видим тези обикновени разбойници ли са, или са обикновени глупаци.

 16. Преди малко си купих десет яйца от REWE за евро и девет цента. И един литър мляко за 52 цента. Най-важното е, че млякото е такова, както е издоено от кравата, без сухо мляко, а жълтъците на яйцата са жълти, защото кокошките са яли царевица, а не буламачи.

 17. Докато се говори анонимно за спекула, тя ще си съществува.
  Никой от чиновниците, които се бият в гърдите, че са борци с лошите спекуланти не иска да покаже истината, защото схемата е ясна.
  Изпълнителната власт застава зад определени търговци на едро, които определят цените с монополното си положение. Тези търговци са роднини/обръчи (Догановата формулировка).
  Пуяците, които са се натопорчили по ТВ екрана със заплахи към собствените обръчи са пределно смешни и нагли.

 18. Очаквайте новия стандарт за яйца на майстор Миро, кубчета с двойни черупки на невероятната цена от 1 евро, снасяни от невероятно щастливи петли.

 19. Цяло нещастие е, да имаш най-щастливите кокошки в ЕС.

 20. @ Ганев
  Вносът не е забранен. Просто е бил временно ограничен. Но дори и да не е ограничен има десетки начини да се ограничи или да се направи неконкурентно способен. Разните процедури по оценката за безопасност, вредност, съответствие с БДС и… на стоките могат да повишат цената им в резултат от плащане за склад, за разни сертификати, които не се вадят под път и над път а само от “лицензирани” лаборатории. И които имат доста солени тарифи да бързо издаване на съответен документ. Така че нещата не са до решението на един министър, а до отработени десетки механизми от системата… Не защитавам или обвинявам министъра, той, както и мнозина политически кабинети не са наясно с тънкостите чрез които се въздейства. …
  Докъто ние тук и народа се хаби да се ядосва на министър или на лошите чиновници, “нещастните посредници” намират начин да печелят на гърба на производителя и потребителя. Всеки коементира, че един или друг от веригата имал някакъв процент надценка. Но никой не коментира, колко труд колко средства има зад всеки процент печалба. Дали е редно един прекупвач да си калкулира печалба повече от един производител или краен търговец? Не се коментира дали и до колко има реална конкуренция при фирмите посредници. Пак повтарям, че не може да се докаже картел дори и да съществува. То на един женски пазар в София до сега не е доказан, при все че всеки от продаващите на сергия знае, че трабва да не продава под определен минимална цена, та ще се докаже картел в такива мащаби!? Абсурдно е, макар че го има. Затова, освен че трябва да се разреши светкавично внос на яйца (да се разреши, а не само да се плашат монополистите) то трябва и продажбата им да става без дежурните посредници. Направо да има ЧУЖД ангросист или вносител. Да ги видя тогава как ще реагират “националните” прекупвачи. Бедата е защото няма истинска конкуренция, има монопол, а никой не гони монополистите, а дребната риба от бакалиите…
  … Ако не беше смешно, щях да викна “не купувайте братя!” …Но и без викане май така ще стане.

 21. Всъщност, точно това е пазарна икономика – търсенето се увеличава, увеличава се и цената.

  За сведение на всички, които се изказват абсолютно незнаещи за икономическите взаимоотношения с ЕС – ЕС е, освен другото, общо икономическо пространство. ГЕРБ, триглавата коалиция или който ще, не може да “забрани” вноса от държави от ЕС, защото мигновенно ще осъдят България.
  И никога никой не го е забранявал, просто по една или друга причина няма интерес. Така че забравете ДС заговорите в случая.
  Точно поради това са учудващи и заплахите на министъра, че щял да разреши евтин внос. Разглеждам го като примитивна ПР спекулация.
  Така че, внос от Полша може да има единствено в смисъл, че някой осведоми полските производители за възможният нов пласментен сектор у нас, а те не са знаели за това. Ще очаквам с нетърпение да видя така ли е.

 22. Днес една баба идва и ми вика : ” Бат’Бойко каза да ми купиш яйцата по 50 стотинки щото са домашни и от щастливи кокошки!” Питам я дали вече излезе копривата . Тя , разбира се , се полакоми и обеща утре да ми донесе . Аз пък й обещах да я нашибам с тая коприва и после да се наложи с домашните си яйца . За щастие .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.