Борисов даде първи знак за раздразнение от Плевнелиев

Малцина щяха да забележат важната подробност, че президентът Плевнелиев не е споменал Русия в речта си по повод националния празник на 3 март, но телевизията на властта ТВ 7 пожела чрез нейния неофициален говорител Николай Бареков да извади на показ този факт. В края на разговора си с бившия вътрешен министър и настоящ таран на във вътрешнопартийната атака на Георги Първанов за превземане на партийния връх в БСП Румен Петков, доказаният телевизионен резонатор на мислите на Бойко Борисов неприкрито се възмути от Плевнелиев.

Това е първият публичен знак, че Борисов е раздразнен от бързото отдалечаване на новия президент от неговата орбита и то по такъв важен въпрос, по който в кандидатпрезидентската си кампания Плевнелиев не само не пристъпи забраните да се критикува руското проникване в България, но дори отстъпи от предишни свои позиции- защото като министър беше заявил през август 2009 г., че „България няма да е повече троянски кон на Русия в Европа”, а му се наложи миналата есен да „умилостивява” руските медии на подстъпите към президентската власт.

Подчертавам пак: не е новина, че Румен Петков заклеймява от проруски позиции Плевнелиев. Той вече го направи, изваждайки на показ чувствителната тема, когато нападана Плевнелиев от любезно предоставената му за целта трибуна на Би Ти Ви на 5 март заради словото, в което наистина отсъства традиционното раболепие пред чужденците ( къде е вечната ни признателност към румънците например: според германския очевидец на събитията Феликс Бамберг румънските войски буквално спасяват от разгром руската армия като поемат в последната фаза дори командването в решителната фаза на боевете край Плевен). За сметка на това в словото на президента има акцент върху българската воля и роля за нашата свобода .

За петата колона явно е нетърпимо споменаването на върлите врагове на руския диктат над България Стефан Стамболов и Захарий Стоянов и акцентирането върху българската църковна независимост. Тя е извоювана въпреки руския натиск, ръководен лично в Цариград от същия граф Игнатиев, положил подписа си под Санстефанския прелиминарен, ( т.е. предварителен договор), превърнат днес в основа за българския национален празник, макар да има други достойни за тази цел, наистина изцяло български по своя характер исторически събития, като 6-ти и 22-ри септември (споменати от Плевнелиев).

Границите на Санстефанска България всъщност са определени не от „любвеобвилната” към българите руска дипломация, борила се стръвно срещу независимостта на българската екзархия от гръцката партиаршия и московския й клон, а точно от победата на българските възрожденци над гръцкото и руското влияние и интриги. Българите, чрез обособяването на проповядването на български език в черквите по места, сами начертават етническата карта на своето присъствие на полуострова, а след това се одързостяват да въстанат без външна помощ и така предизвикват Цариградската конференция от декември 1876 г. на тогавашните европейски сили с нейния ултиматум към Турция да даде права и свободи на българите, за да се стигне до „мълчаливия отказ” на Турция и упълномощаването на Русия да води война от името на „европейския концерт”.

Ето словото, срещу което от механата се зъби таранът на руската пета колона в България:

Скъпи сънародници,

Освобождението е осъществената мечта на нашето Възраждане.

„Първата искра в народната свяст”, както казва дядо Вазов, хвърли преди два века и половина великият светогорец Паисий Хилендарски. Знаменитата „История славянобългарска” възстанови прекъснатата от петвековното робство нишка на българската историческа памет. Паисий пробуди своите сънародници за нов живот. Той пророчески начерта главните пътища, по които българинът да достигне до възстановяването на своята държавност.

Първият път мина през създаването и укрепването на новото българско образование. Път, в който вградиха своите апостолски усилия всички онези знайни и незнайни народни даскали и просветители. Сред тях бяха Софроний Врачански, Петър Берон, Неофит Рилски, Димитър Миладинов, Григор Пърличев. Те научиха своя народ не само как се пише АБВ. Те научиха българите как се пише „свобода” и как се умира за нея.

Вторият път мина през всенародната борба за църковна и духовна свобода. Тази първа самостоятелна победа даде на българския народ самочувствие и кураж, че е годен и сам да се бори за правата и бъдещето си. В решителната битка за българската духовност вградиха своята енергия, дързост и живот многобройни родолюбиви българи от всички краища на многострадалното отечество. Сред тях са Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, Петко Славейков…

Третият път към българската държавност мина през подвига и саможертвата на революционерите. Раковски и Каравелов, Ботев и Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, прославените народни войводи Панайот Хитов и Филип Тотю, апостолите, героите и мъчениците на Априлската епопея. И не на последно място, през титаничната саможертва на българските опълченци. Тя беше съдбовна за хода на цялата Освободителна война. Опълченците дадоха на света урок как един народ се бори и умира за свободата си.

Четвъртият, също така решителен и значим, е пътят, по който млада България успя да се изгради като модерна държава. Тя не само извоюва най-демократичната конституция в цяла Европа – Търновската, но и успя да запази своя държавен суверенитет. Усилията на Стефан Стамболов и Захари Стоянов, дядо Славейков и дядо Вазов, на старите и на новите поколения родолюбци доведоха млада България до нейното Съединение, а по-късно и до нейната пълна Независимост.

Извървеният от народа път до възстановяването на българската държавност се измерва не само с жертвите, но и с надеждите, които са ги съпровождали.

Днес ние не само почитаме жертвите. Днес си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите. За намирането на истински и достойни пътища, по които да върви модерна България. Пътища, които да ни изведат до мечтата за чиста и свята република в интерес на нейните граждани.

Образование, духовност, последователна работа, ясна визия. Ето това ни е нужно, за да осигурим бъдещето на силната и вечна Майка България!”

Три дни по-късно след това слово от екрана на телевизията, стопанисвана по заобиколен път от властта чрез депутата от ДПС Делян Пеевски и държаните по волята на Борисов държавни пари в Корпоративната търговска банка, рупорът на тази власт Бареков не на шега се възмути, че не са били споменати Русия и Турция. И кого да попита за коментар? Ами Румен Петков- „най-случайно” представяйки го също като човек, който не веднъж е хвалил Бойко Борисов. Съответно Петков, с присъщата му ехидност, градира критиката си към Плевнелиев с „надеждата”, че президентът просто бил напрали гаф. Защото било много опасно, ако е пропуснал Русия съзнателно. Това означавало, че е застрашен… проектът „ Белене”. Ето защо, размаха пръст Петков, президентът Плевнелиев трябва да намери начин да се измъкне от положението!

Това е положението- според тарана на руската пета колона в България Румен Петков. А както се видя от позата на журналиста, който интерпретира, сондира и сугестира от екрана от името на своя патрон Бойко Борисов, явно „положението” се споделя и от премиера.

В заключение: хубаво е да си имаме индикатор за истинските настроения в главата на министър-председателя. Така научаваме какво му се иска, но не винаги му стиска, да ни каже самият Борисов.

49 мнения за “Борисов даде първи знак за раздразнение от Плевнелиев”

 1. Властта е впрегнала всичките си ресурси, за да внуши на обществото, че Плевнелиев и Попова вече не са марионетки на Борисов.

 2. Чудя се, опитвам се да си спомня…преди 89та година празнувахме ли 3ти Март? Май не..или поне не толкова тържествено.
  От което следва другя ми въпрос- ЗАЩО? Защо НРБ е пропуснала възможността да величае по още един начин Русия/СССР?
  Някой може да каже защото в събитята от 1877/1878г участва Русия, а не СССР. Не съм съгласен, ако им пречеше Александър 2-ри, щаха да махнат коня пред парламента, Рускя паметник е предостатъчен.
  За мен истината е една- Русия губи войната от 1877/1878г, въпреки попедата на фронта. Защото целта е била създаването на Заддунайска губерния, а целта не е постигната. Както и СССР губи втората световна война- не предизвиква световна социалистичекса революция.
  И още един въпрос- няколко властимащи от края на 19ти век, не заслужават ли някакво по колоритно признание от нас? Бисмарк, или Гладстоун или още някой който е оказал ОГРОМНА роля днес да има България?
  Все пак тези хора са ни спасили и от Русия и от Турция…
  Много може да се говори по тази тема..но е болезнена и ние предпочитаме да мълчиим. Но мълчанието не води до нищо хубаво. Защото този който не познава историята не може да предвиди бъдещето!

 3. “В заключение: хубаво е да си имаме индикатор за истинските настроения в главата на министър-председателя.”

  Чудесно изречение, изчерпателно. Там друго се не види.

 4. Колкото и да им се иска коленопреклонно да венцеславим Русия, няма да се уморим да повтаряме ,ЧЕ НАЙ-ГОЛЯМОТО НЕЩАСТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ Е РУСИЯ. И ТОВА ТРЯБВА НЕПРЕКЪСНАТО ДА СЕ КАЗВА И ОБЯСНЯВА на манипулираните до оглупяване българи

 5. Още по-страшно щеше да е ако беше споменат и не дай Боже цитиран Г.С.Раковски с неговите писания за Русия и руснаците.Тогава на Плевнелиев щяха да му се обадят от по-отговорно място.

 6. Право в “десетката”.
  Това ще е третият Стефан Стамболов за България, след Костов. Дано!

 7. Семпло, кратко и еднозначно. Като да служиш литургия на Великден и да не споменеш патриарха. Не слушах речи в събота, заради припокриването с Тодоровден (у дома са двамина), но с удоволствие прочетох думите на Президента. Почна да ми се издига в очите. Гаф ли? Ако човек е известен с прозвището “пикаещият във фонтани” би трябвало да не употребява подобна терминология спрямо други, непрактикуващи подобни културни прояви… Този наглец да последва примера на Красимир Премянов – облян от всенародната антипатия нека има благоразумието да се покрие и поне десетилетие да не се показа.

 8. Нямах възможност да гледам речта на президента, но от прочетеното по-горе ми става много приятно и като-чели някаква надежда проблясва за България за тръгване в правилна политическа посока. Коя е правилната политическа посока? Ами просто трябва да погледнем в следосвобожденското ни миналао. Колкото по-далеч от “братушките” – толкова по-добре. По времето на Стефан Стамболов – индустриализация, икономически възход и прогрес. По времето на Димитров-Живков разруха и назадничавост.

 9. Както казва Николай Хайтов, ние българите едно мислим, второ говорим, трето и четвърто правим… Доста сме сложнички за руснаците, за да си мислят, че можем да им бъдем “троянския кон в ЕС”… И няма да е чудно да видим един ден как им падат ченетата, гледайки как “петата колона” слиза от търбуха на “коня” – не по късни доби, а по сред бял ден – с вдигнати ръце.
  И затова, когато сутрин Н.Бареков каже “Добро утро”, излизам на терасата да видя къде е слънцето.

 10. Маските падат, “господа съдебни заседатели”! Сега, като регистрират и българската партия “Нова Русия” и всичко ще си дойде на мястото. Крайно време беше да се изясни и на баба Пена от Долно нанагорнище кой кой е.
  🙂

 11. Моето мнение е, че от двете достойни дати – 6-ти и 22-ри септември – трябва да изберем втората. Съединението, като обществено дело и всеобхватност е по-цялостен акт от двете събития, но си остава в рамките на една васална зависимост, докато второто – Независимостта, я отхвърля и възражда България такава, каквото е пребъдвала през вековете. Ако обаче догодина все още 3-ти март ни е националният празник, предлагам на Плевнелиев да внесе само една поправка в първото изречение от словото си. Вместо „петвековното робство” да се употреби доста по-отговарящият на историческата истина и по-адекватният за националното ни самочувствие израз „петвековната ДОМИНАЦИЯ” (или „загуба на национален суверенитет”). И да се консултира, дали не е по-правилно вместо „История славянобългарска” да се говори за „История СЛАВНОбългарска” (има мнения на изследователи, че това е оригиналното заглавие).
  Само месец време (и няколко години) дели 3-ти март от 3-ти април – датата, на която през 1860-та Иларион Макариополски, на тържествена великденска служба в българския храм „Свети Стефан” в Цариград, не споменава името на вселенския патриарх и така отхвърля върховното му духовно владичество – а сякаш е зейнала между тях пропаст от ценностни епохи. Дали неспоменаването с днешна дата на името на върховното ни светско владичество е нов Велик ден за българщината? Поживём — увидим.

 12. Статията е страхотна! Но се развълнувах силно от този изключителн факт – президентът на България да произнесе подобна реч – БЪЛГАРСКА !
  Признавам, не ги слушам президентите и политиците и т.н. официални лица, защото ме дразнят с раболепието си пред чуждата държава и пренебрегването и премълчаването на нашите ГЕРОИ, наложената лъжа. Трудно ми е да повярвам, че това се е случило, да, даже не смея да се зарадвам, защото може да се окаже сън или грешка, или пропуск, или някой е подменил речта…
  И все пак – надежда?

 13. Г-н Инджев,

  В тази публикация недопустимо грешите наричайки клоуна “журналист”.

 14. И аз не слушах приветствията. Просто очакванията ми са, че ще чуя нещо омерзително и затова ги пропускам. А то трябвало да го чуя! Тръпки ме побиха! Както си говори за революционери и аха да каже нещо за братската помощ и ХОП – опълченците на Шипка!!! И няма Столетов, няма Толстой – “опълченците дадоха на света урок как един народ се бори и умира за свободата си”.
  Кога ще се случи пак? Питам за реч на президента, но и за урок пред света как се брани свободата … също.

 15. Засега и аз тая в себе си една плаха надеждица за новият ни президент! Надявам се, че тя ще се затвърди примерно тогава, когато говорителите на емисиите по българските TV, започнат да произнасят НОРМАЛНО на български език, имената на всякакви президенти, общественици, газовици /какъв прелестен русизъм/ и т.н. изявени хорица от руски произход, вместо умилителното и подлизурско натъртване на втората гласна от името или презимето на конкретната личност, по изцяло руски маниер! Пример: Владимир /Путин/, вместо ВладИмир Путин; Георги Димитров, вместо Георги ДимИтров и т.н. и т.н.

 16. Голямата ни трагедия е, не че не познаваме историята си,а че не можем да я четем и тълкуваме правилно,което май всъщност клони към непознаване.Поне пред тази аудитория мога да го отбележа.Казвам го защото според мен не могат да се споменават едно до друго имената на Петър Берон и на Софроний Врачански например.Лично съм виждал документи,от които е видно,че Стойко Владиславов/Софроний/ е бил резидент на руското военно разузнаване.Един от агентите му,врачанският златар,търговец и чифликчия-Димитраки Хаджитошев,е събирал сведения за пропускателната способност на пътя Враца-Орхание.Турските власти разкриват тази агентурна мрежа,Хаджитошев убиват,а Софроний е принуден да преджапа Дунава и да бяга във Влашко.Какъв борец за народна свобода,какви пет лева!Не мога да понасям и споменаването на Каравелов редом до Левски и Ботев.Училият и недоучил щатен руски шпионин,пратен в Русия от друг щатен негов съгражданин-Найден Геров,е платен руски агент/пардон,кореспондент/на два руски вестника,лежал в новисадски затвор/очевидно за какво/,издържащ се от нищото/пардон,от руски пари/,е човекът предал архива на Левски,който е бил основното доказателство в турския съд над Апостола.Сами си отговорете как и главно защо това е станало.И защо и брат му Петко е един от двигателите на детронацията на Батемберг?Не мога да се съглася и с ролята на Паисий.Питам се защо е писал историята в сръбски манастир,а не в български,питам се от къде е финансирано цялото дело,питам се защо я е нарекъл славяноболгарска,като никъде в изворите няма такова наименование,питам се защо е преписвал от Стематографията на Жефарович?И си отговарям-защото на нашата русофилска историография и е удобно този монах-русофил да е родоначалник на възраждането ни,заедно с по-горепосочения платен руски шпионин Софроний.Защото много преди Паисий е имало български истории и би било редно от тях да се брои възраждането ни.Да-ама не/по Бочаров/,защото тези истории са писани от българи-католици.Неправилни са!Извинявам се,че ви нарушавам историческата идилия….!

 17. Иска ми се да вярвам,че коментара на г-н Инджев е перспективен!Дълбоко в себе си ,не вярвам,че толкова бързо след встъпването на Плевнелиев като президент,могат да се очакват някакви форми на противопоставяне на последния ,по отношение на Борисов.Независимо от опосредстването чрез т.н.Дудук.В неделя гледах интервюто на Плевнелиев с Цв.Ризова- на 4 очи.Усещането ми бе,че на стола пред Ризова стои….главния прокурор Велчев:отговорите на Плевнелиев бяхя по същия начин”обтекаеми” и неангажиращи,както онези -на Б.Велчев.Дали въпросният,т.н.”гаф” от Р.Петков е нещо произтичащо от мисленето и същността на Плевнелиев или е добре скроено с Борисов,с оглед на новия мандат на Путин като президент..?..Това са моите съждения по темата.Ако трябва да перефразирам:”Москва не вярва на Сълзи”…

 18. Към Борис Танушев:
  Господин Танушев, специални поздравления за Хартата на Демократична Алтернатива. Изцяло съм зад Вас и инициативата. 22-ри Септември и за мен е по-убедително за национален празник. Относно словото /както се твърди, в началото е било словото, въпреки че лично за мен преди него е идеята/ на Плевнелиев, лично за мен не е достатъчно. Просто искам да видя действия, и при това много. Достатъчно думи без покритие съм чул през живота си. Бъдете здрав!

 19. Г-н Инджев,в едно си прав и това става все по ясно за всички,че Гоце,Пикаещият Румен и пожарникаря Бойко са от едно котило.Това е създадената преди 20-на олигархия,която се бори да не изтърве властта.Сдружението бойко-гоце,вече е факт.

 20. @цветан

  Можете ли да посочите общодостъпен източник на информация за историците от преди Паисий? За останалото съм съгласен с Вас. Не, че за Паисий не съм, но просто искам да прочета нещо повече по въпроса.
  Един от големите ми лични проблеми е почистването на петната от историческа боза, която милите ми учители наляха в детската ми главица навремето. Чувствам се непълноценен с огромните си пропуски по българска история. От години чета все “нови” неща (в тази връзка искам да благодаря на г-н Инджев за “Течна дружба”) и просто едвам смогвам да намеря време… че то само това ли е.

 21. Чета Вашата статия, г-н Инджев и ако беше написана от някой друг, просто нямаше да повярвам на публикуваната реч на Президента! За съжаление не съм слушала словото му (по принцип не го правя), но сега разбирам, че съм пропуснала изключителен момент в новата ни история (колкото и претенциозно да звучи това). Дано това да е знак за промяна на така наречените приоритети в провежданата от българското правителство политика.

 22. НАЙ-ПОСЛЕ СЕ НАМЕРИ ЧОВЕК ДА СТАНЕ РЪКОВОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ И ДА ГОВОРИ КАТО БЪЛГАРИН, ВЪПРЕКИ “НАРОДНИТЕ БОРЦИ”.
  Как може сега Румен Петков да спи спокойно и да не бълва помия, като главатар на агипропчиците от БКП?

 23. Мисля си, че ако можеше да бъдат публикувани някакви копия, снимки и др. под. доказателства за подлата роля на Русия спрямо българската независимост,съчетана с днешната и безпомошност да се модернизира в обществено и икономическо отношение, въпреки високите цени на енергоносителите,голяма част от аргументите на българските чуждопоклонници ще пресъхнат.

 24. Г–н Инджев,много Ви вярвам,но е рано да се радваме,Ще изчакаме и ще узнаеме истината.Дано да е нова ера в политика на новият ни президент, издигнат от псевдодемократът ,по–скоро мутра премиер Борисов!

 25. Цветане, манастира в който е писана “История славянобългарская” е български и след това е завзет от сърбите с помоща на гърци руснаци.На Атон принципа е : когато един манастир има по-малко от 6/струва ми се/ монаси,преминава в ръцете на по-многобройния манастир.По това време управлението на Атон е поверено на гърците и те не са допускали увеличаване на броя на българските монаси.Освен това Гръцката и Сръбската патриаршия са имали прави на самостоятелно съществуване в рамките на Турската империя и така са набирали средства за издръжка на манастирите си.Българските манастири са били под управление на Цариградската/гръцка/патриаршия и по този начин са били поставени в най-тежко материално и духовно положение.До унищожаването на българската патриаршия и заточаването на Патриарх Евтимий българските манастири на Атон са били най-многобройни,но впоследствие завзети от гърци и сърби.под подобна заплаха беше и Зографския манастир до 1990г.,но положението сега малко се подобри и стабилизира.

 26. Любовта към Русия и признателността към братския народ са дълбоко вкоренени в душата на всеки българин. Слава и вечна памет на загиналите за нашата свобода! Загинали за да могат да живеят другите. Даже и такива подлоги като автора и разни други, които пътуват с военни самолети на чужди държави като антураж на посланика.

 27. Към Ганев:Хронологично най-ранните исторически сведения от българското предосманско минало дава Яков Крайков в издадената в неговата печатница във Венеция книга “Часослов” през 1566 год.Там са поместени слова за Константин-Кирил Философ,Иван Рилски, Иларион Мъгленски и други български светци.Следващата е издадената през 1601 г.”Царство на словените” от абат Мавро Орбини от Рагуза.Тази история е обаче обща и е с панславянски уклон/особено почитана в Русия/.От нея и от Стематографията е преписвал главно Паисий.Не с историческа насоченост,но главно с новобългарския си език е ценен “Абагар” на католическия епископ от о.Ореш,Никополско-Филип Станиславов.Най-ярка и най-значима,с елементи на научен труд е “История на България” от католическия архиепископ на София,чипровчанина Петър Богдан Бакшич,написана в Рим през 1667 година.Следва “Стематография” на Христофор Жефарович,издадена във Виена през 1741 година.Независимо от Паисий/по-скоро от тези които са го вдъхновили и са му платили/ и малко преди него е написал “История на България” през 1761 година францисканският монах и лектор по богословски науки в Българската францисканска семинария в гр.Алвинц-Блазиус Клайнер.

 28. Любовта към Русия и признателността към братския народ са дълбоко вкоренени в душата на всеки българин. Слава и вечна памет на загиналите за нашата свобода! Загинали за да могат да живеят другите. Даже и такива подлоги като автора и разни други, които пътуват с военни самолети на чужди държави като антураж на посланика.

 29. Към Иван Иванов:

  Може ли да видим пълномощното от името на “всеки българин” – например от името на душите да десетките хилядите избити без съд и присъда в условията на съветска окупация? Или на онези тънещи и до днес в неизвестност 4000 отвлечени от България след 9 септември 1944 г. от сталинските специални чести СМЕРШ българи, измъчвани в СССР, загинали по мазета и концлагери там (справка- книгата ми “Течна дружба”)?
  Да не говорим за душите на Раковски,Левски, Захарий Стоянов, Стефан Стамболов….
  На тази твоя гавра с истината ще сложим началото на края, когато ти преместим на някое бунище божеството с размахания над България съветски символ на колониализма, претендиращ да ни е донесъл свобода чрез окупация.

 30. Считам, че такива национални предатели и клеветници, като автора на последния коментар, не бива да се допускат в този блог!

 31. Вълнуващото слово на Президента е поредният политически финт след “конското”, което чете Хилари Клинтън на Премиера. То не променя нищо! Докато не се махне МОЧА от центъра на София и не се осъдят комунистическите престъпления в България извършени по нареждане на Джугашвили-Сталин България ще продължи да бъде колония на Путин!

 32. До Иван: Това е само една от войните,в които са загинали хиляди руснаци изпратени от руския цар да завоюват територии-много от тях са носили името Иван.
  цитирам руски исторически сайт:http://allturkey.narod.ru/turkharb.htm

  Русско-турецкие войны| Русско – турецкая война 1676 – 81| Русско – турецкая война 1686 – 1700 | Русско-турецкая война 1710 – 13 | Русско – турецкая война 1735 – 39 | Русско-турецкая война 1768 – 74 | Русско-турецкая война 1787 – 91 | Русско-турецкая война 1806 – 12 | Русско-турецкая война 1828 – 29 |КРЫМСКАЯ ВОЙНА 1853 – 56|Русско-турецкая война 1877 – 78
  Войны между Россией и Турцией (Османской Империей) в 17- 19 вв., велись за господство на Чёрном море и в прилегающих р-нах. В 17-18 вв. являлись продолжением борьбы России против агрессии Османской империи и её вассала – Крымского ханства; имели целью выход России к Чёрному м. и присоединение Сев. Причерноморья, захваченного монголо-татарами в 13 в. Этого требовали экономич. интересы России

 33. Хвала на президента.
  Дано поведението му на БЪЛГАРСКИ държавен глава продължи.
  Дано се случи и ‘проветряването” на президентството, та след тежката смрад на “голем руски член” България е на прага на енерги(й)чно задушаване!

  Всяко противопоставяне срещу Гоце и ‘премиера” МУТРАТА , било то и с думи само е достойно за похвала. Няма опасност от грешки – тия двамата НИКОГА, никога НЕ СА милеели за България и интересите на българите!

 34. Lidka Sergilova: “Дано да е нова ера в политика на новият ни президент, издигнат от псевдодемократът ,по–скоро мутра премиер Борисов!”

  Лечението на заразите започва с поставянето, изричането на диагнозата, нали?

  След над 10г. скъпо платени медийни манипулации лицето Б.Борисов бе “превърнато” в “политик”, “десен” при това и пробутано на българите, като “алтернатива” на руските ибрикчии предвождани от агент Гоце.

  “Гражданинът” Борисов е един прекрасен медиен целуфан, красив за гледане, но всъщност пълен с политически “био-отпадък”.

  Та, ако желаем да си обясним:
  – защо неграмотници с дипломи управляват агенции за милиарди,
  – защо ТИМ ‘купи” невъзможният за продаване морски бряг,
  – защо 3г. заменките на гори не се отменят и наказват,
  – защо в горите вече ще може свободно да се строи,
  – защо няма НИКАКВИ реформи, но цените на тока, топлото, бензина са НАД европейските,
  – защо “гьолът” Белене ще става атомна ацентрала, ВЪПРЕКИ всякаква икономическа и политическа логика
  – и т.н., и т.н.
  то трябва да посочим и назовем ЗАРАЗАТА.

  Диагнозата е: “Премиерът” е М У Т Р А!

  Не се страхувайте да го кажете!

  “Премиерът” е М У Т Р А! обяснява защо монополисти, олигарси, групировки, рубладжии са стиснали за гърлото България и изцеждат живота от народа ни.

  “Премиерът” е М У Т Р А! обяснява защо “европейското развитие” прогонва вече, подчертавам го, ВСИЧКИ способни млади хора извън Родината.

  “Премиерът” е М У Т Р А! обяснавя защо в България не инвестират свестни фирми.

  Лечението започва с посочване на заразата – “Премиерът” е М У Т Р А!

  Трябва да се стремим да разкъсаме красивия медиен целуфан на “гражданина за европейско развитие”, за да се види голата истина, че това което е вътре мирише лошо, защото “Премиерът” е М У Т Р А!

  Ако искаме Българи да просъществува, то такива хора НЯМАТ място в управлението!
  Какви хора?

  Назовете ги!

 35. Комунистите разрушиха Русия и смазаха и избиха най-умните й хора. Комунистите са истинските русофоби, защото въведоха нова форма на крепостничество под чадъра на брадатите философи от преди два века, които проповядваха че руснаците са загубен народ. Те консервираха Русия, за да я откъснат от останалият свят. Но Русия се събужда. Русия е голяма страна и има способни хора да се справят с впилите се в тялото й червеи. Както винаги комунистите лъжат и викат “дръжте крадеца”, за да запазят краденото за себе си.

 36. Отлична статия на г-н Инджев! Аз, поради стар рефлекс да не слушам жалките дежурни внушения на бившия президент по принцип, и сега не бях чул речта Плевнелиев, а в нея действително се долавя едно гръмотевично мълчание по повод “Матушката” Русия, което е показателно и откровено ме радва. Да се надяваме това да е знак за нещо ново.

  Съгласен съм с това което казва г-н Танушев за евентуалните дати за български национален празник. Съединението ми е особено присърце, не само защото съм от в Пловдив, ами защото това комай е единственият случай на единно национално усилие и действие с успешен край, напук на разни външни интереси и най-вече напук на мераците на Русия за прилапване на България като задунайская губерния.

  Към Цветан:
  Мисля, че задавате много уместни въпроси и тези, и напротив, прекрасно е, че “нарушавате историческата ни идилия”! По принцип мисля, че просветените народи избягват историческите митологеми, особено когато са свързани с чужда пропаганда. В България митологемите за “братски” народи, “освобождения” и “добрия дядо Иван” са засяти толкова дълбоко, че ще ни трябва добрата воля на историците и усилието на поколения за да се отървем от тях. Особено перверзно е, че митологемите за “робство” ни се насаждат от империя, в която основният държавнически принцип на йерархия е построен върху робски, крепостни отношения, и където допреди 30-тина години Иванушка мужикът не можеше да отиде от губерния А до губерния Б без “открит лист”, не можеше да притежава жилищна собственост или пък да избира гражданското си управление. Как се нарича това? Липса на основни граждански права и свободи?. Апропо, губернаторите и кметът на Москва и досега се назначават от Батюшката…

  Аз не съм историк, за мен историята е само хоби, но съм чувал, че в световната историческа наука не съществува терминът “освобождение” на една държава от друга. Но тази идеологема е толкова свещена за рубладжийското съсловие у нас, че по-скоро ще приемат пламтяща петолъчка в задника си, отколкото да се откажат от нея. Интересен е и един друг нюанс на руската имперска пропаганда – за употреба в България: Масите се “зарибяват” с тезата, че сме славяни, докато на сърби, хървати, македонци и гърци се пробутват теориите че сме “долни татари”…Класически пример за “divide et impera”.

  И не на последно място- през последните два века Европа се развива стремглаво, наблюдаваме ПРОГРЕС и развитие на обществата по принцип, дори Турция за последните години е направила огромен скок. Само “матушката Русия” и нейният добър стар “народ богоносец” си киснат в добрата стара дихотомия:

  Народ -управлявана безволева маса от една страна, и управник-цар, вселенски вседържец и сатрап- от друга.

  Но митовете са дълбоко засяти, а не виждам особени опити за просвещаване на хората по тези теми..

 37. Атаките към третомартенската реч продължават, вижте каква “русофилия” се е завихрила в “Сега” (което, разбира се, не е учудващо): http://www.segabg.com/article.php?id=592036

  Само един цитат от статията – “Може и да имаме трески за дялане, но още преди да проходим, всеки от нас се е научил да бъде признателен за добрина, която му е сторена.”

  Демек – раждаме се роби и не бива да го забравяме…

  Покъртително е колко много хора искат първо да са дълбоко признателни за нещо чуждо преди 130+ години (каквото и да било то), пък чак тогава да мислят за нещо друго. Убеден съм, че няма друга такава страна…

 38. Имперската политика на Русия няма нищо общо със съдбата на обикновения войник.На него, безименния дължим признателност и почит. И въпрос към автора: Колко истина има в твърдението, че сме си платили в истинсикя смисъл на думата свободата-с няколко гемии злато, което сме занесли на руския император, злато събирано по пещери от хайдути?

 39. Обикновенни руски войници са оковали във вериги, отвели в робство и продали 300,000 цивилни българи – това не са военни действия! Обикновенни руски войници са бомбардирали Варна, разрушили Балчик и Каварна! Обикновенни руски войници са потопили български кораби с цивилно население – това не са военни действия! Да продължавам ли – примери много? Що се отнася до изброените няколко руснаци, които ценим – първо не всички са с руски произход, и второ те са постигнали това, което са постигнали, не защото са руснаци, а въпреки това – тези малки изключения още по ясно очертават цялото! Не виждам нищо лошо в това, че съм русофоб /предполагам, че е ясно от написаното по-горе/ и го считам на съставна част от родолюбието на българина през последните пет века. Не се чувствам самотен – http://www.extremecentrepoint.com/?p=335

 40. Прочетох в коментарите, че преди трийсетина години братушките не можели да пътуват от една губерния до друга.
  Не знам дали си спомняте, какъв вой се надигна от руснаците, когато Полша и балтийските страни влязоха в ЕС. Че няма жителите на Калининград да могат да пътуват, че ще бъдат откъснати от майката Русия! Тогава поляците предложиха да се поставят безсрочни визи на всички, които живеят в Калининград и така те ще имат възможността свободно да пътуват.
  Какво се оказа, обаче? Руснаците в Калининград НЕ ПРИТЕЖАВАХА паспорти, в които да се сложи визата! В ХХ век, в уж цивилизована държава, човек да не притежава документ за самоличност! Да не говорим за пътуване. Не в чужбина, те не са имали възможност (а ако не се лъжа и сега това не е много променено) да пътуват из страната си, без разрешение от милицията.
  Дано наистина народът ни да се събуди най-после! Макар да не ми се вярва..

 41. когато излезе наяве, че руските царски тайни служби са провалили априлското въстание и са помогнали да бъде предаден Левски, ще им приседне на братята русофили 🙂

 42. Глупости.
  Плевнелиев е явен пълен и безспорен помияр.
  ОтрепкатаРумен Петков само прави мъгла(синьо-червена, както винаги), с която да прикрие крещящата помиярщина на сегашния и.д. “президент”. Който пък може би получава оргазъм, когато малоумният маркучлия Бойко Джамията го почуква по кухата помиярска кратуна пред целия български телезрител..
  Инджев, не се излагай – Плевнелиев е протурски помияр.
  Глупостите на пикаещото по фонтаните говедо нямат нищо общо с помиярщината на Плевнелиев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.