Митът за “мирния атом”:по-добре да ударим, отколкото да ритнем камбаната

Откритието, че няма такова нещо като „ядрена безопасност” не е новина за българския ядрен дисидент Георги Котев, който развива тази теза в книгата „Ядреналин”, чието отпечатване е предстоящо след около месец . За мен, като съавтор,съвпадението в оценките на „Грийнпийс” и на Георги Котев е поразително до степен, че (ако не беше невъзможно да се е случило практически), бих „заподозрял” направо плагиат от страна на международната организация- която, впрочем, също попада под критиките на Георги Котев. Разликата обаче е в това, че на еколозите е присъща подобна позиция, докато за един ядрен физик тя е крайно необичайна, защото е свързана с отрицание на легендата за „гарантираната сигурност” на атомните централи у нас и по света, наложена от ядреното лоби от десетилетия. Този мит беше взривен във Фукушима, а преди това в Чернобил.

Гласът на разума в тези предупреждения е запушен под похлупака на огромни интереси, които го заглушават повече и от бетонния саркофаг, изграден над взривения чернобилски реактор. Желаещите да го чуят ще могат да го направят, когато се запознаят с „Ядреналин”. Засега ето какви са аргументите на „Грийнпийс”.

Грийнпийс“: „Козлодуй“ и „Белене“ не са застраховани от бедствие
8 март 2012, четвъртък

Ядрените централи АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ не са застраховани срещу бедствие с размерите на „Фукушима“, предупреди Ян Хаверкамп от международната екоорганизация „Грийнпийс“.
Според последния доклад на „Грийнпийс“ за ядрената енергетика, публикуван една година след ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима“, ядрена безопасност не съществува – „съществуват само непредсказуеми ядрени рискове, присъщи на всеки реактор“, предава БГНЕС.
„Цялата японска система за безопасност гарантираше, че реакторите могат да издържат на всяко земетресение или цунами. В същото „Атомстрой“ уверява българите днес“, категоричен е Ян Хаверкамп.
След посещението си в Свищов в сряда той отбелязва, че 35 години след голямото земетресение в дунавския град хората все още помнят страха. „АЕЦ „Козлодуй“ се намира само на 5 км от града, в който живеят около 14 000 души“, посочва екоактивистът.
Той определя като „абсолютна глупост“ отричането на възможността за природно бедствие, при което „Белене“ и „Козлодуй“ могат да претърпят бедствие с размерите на „Фукушима“.
Според Ян Хаверкамп, ако България иска да предприеме логични стъпки за предотвратяването на подобни аварии, трябва да заложи на достъпни технологии за възобновяема енергия.
„Институционалните неуспехи в Япония трябва да бъдат предупреждение за останалия свят. Трябва да се поучим от уроците на миналото“, призова активистът на „Грийнпийс“.
Той заяви, че развитите и мощни технологии за възобновяема енергия трябва да заменят опасните ядрени реактори.
Според доклада на екоорганизацията през последните пет години е бил създаден 22 пъти по-голям енергиен капацитет, базиран на вятъра и слънцето (230 000MW) в сравнение с ядрения (10 600MW).
„Централите за възобновяема енергия, построени през 2011 г., могат да генерират толкова електричество, колкото 16 големи ядрени реактора. Това е възможността за бъдеще без ядрена опасност“, е заключението на експертите. ( Novinite.bg|

17 мнения за “Митът за “мирния атом”:по-добре да ударим, отколкото да ритнем камбаната”

 1. Интересен би бил коментара на г-н Котев и за съхранението на отпадъците от ядрено гориво и тяхното дългосрочно въздействие върху околната среда и хората. Още повече , че в България липсват хранилища за високи активности, а Русия прие закон за не приемане обратно на отработеното ядрено гориво.

 2. До Lilan-Anna

  През месец декември т.г. ще се навършат точно 70 години от пускането на първият в света ядрен реактор. Разбира се за военни цели. А първият в света реактор за т.нар. “мирни цели” е пуснат в експлоатация преди 58 години. До ден днешен в света няма практически приложимо решение за справяне с високо-радиоактивните и дългоживеещи продукти на деление в какъвто и да било ядрен реактор. За България този проблем предстои да се решава, но това най-вероятно ще бъде “завещано” на бъдните поколения. В тази “тънкост” и се състои престъпното отношение на привържениците на ядрената индустрия, където и да е по света. България има подписана договореност с Русия, че един ден радиоактивните отпадъци, произведени от горенето на ядреното гориво в Козлодуй трябва да започнат да се връщат и съхраняват у нас. НО никой от ядреното лоби (мафия) не може днес да каже, кога ще започне това, какви ще са количествата, къде ще се съхраняват, колко дълго и колко ще струва! На този фон е повече от престъпление да се обсъжда строителство на нови мощности, а още повече – да се пристъпва към такова. Подробности в книгата “Ядреналин”.

 3. Иво, не е по темата, но някой си Радослав Тошев е решил да накаже, със съгласието на кметицата, и с гласовете на пародийни формации, всички родени и живеещи в центъра на града. Логиката е докато ни осъдите ще ви одерем.
  Безобразните улици, дупки, мръсотия, сняг, лед, данък и наказание да си паркирам колата извън града.

 4. Г-н Тошев ни забранява, т.е. наказва ни защото сме се родили в центъра на града, Борисов ни забранява, да имаме газ, организирайки пародия с бсп активисти, в същото време Ганчев(Гриша) продава Великата стена(китайско-ганчевски) супер автомобил. По-възрастните помнят, че в далечната 1968 г. в Ловеч се сглобяваше FIAT Кабрио и фиат 850, а в Пловдив Renault 8 i Булгаррено
  Е днес Румъния прави Рено, а Гриша Ганчев ГреАТ сТЕНА.
  Госпожи и господа Дачия е Рено, което можехме да произвеждаме, а great wall, e great illusion. Chao

 5. Чудесен сайт!Чудесни статии!Бихте ли коментирали рекетът наречен синя зоня?Тя обхвана вече половин София от 8 до 19 часа,включително събота?Смятате ли ,че хората могат да си го позволят?Означава ли това,че пенсионерите трябва да се разделят с колите си?Значи ли това,че трябва да тръгвам на работа преди 8 и да се прибирам след 19 защото съм учил повече и имам привилегията да имам служебна кола и да живея в центъра?

 6. Абсолютно права е LILAN, бремето на радиоактивните отпадъци от отработеното ядрено гориво е убийствено и хиляди пъти по-страшно от “непредсказуемите ядрени рискове”! И е ГАРАНТИРАНО!
  Но по този проблем, застрашаващ бъдещето на планетата, “зелените” еколози мълчат. Не протестират!
  Макар отлично да знаят/поне малкото грамотните от тях/, че РАДИОАКТИВНИТЕ ОТПАДЪЦИ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ДЕЗАКТИВИРАНИ /ОБЕЗОПАСЕНИ/ ПО НИКАКЪВ НАЧИН!!!
  Каква точна дума – ХРАНИЛИЩА! Да, ще ги хранят с милиарди евро десет поколения след нас!И по този въпрос г-н Котев писа достатъчно, но “зелените” не искат да четат!

 7. Построяването на БЕЛЕНЕ ще бъде най голямото престъпление срещу народа ни.
  Проклети да са Русия и подлата и агентура в Бъцлгария!

 8. И Аз така : “Построяването на БЕЛЕНЕ ще бъде най голямото престъпление срещу народа ни.
  Проклети да са Русия и подлата и агентура в Бъцлгария!”

 9. Към Dimi “не по темата” Е некакви стари приказки за “кой кой е” не си спомням от къде попаднало по неведоми пътища “….Като например Николай Банев с „АКБ комерс” в която и бил съдружник с небезизвестния Красимир Георгиев – станал медийна звезда по време на енергийните скандали с Румен Овчаров и кражбите от Столичната топлофикация на Вальо Топлото. Друг интересен субект е „Аполо” ООД в което има един Николай Петров Цветанов, който пък в една друга фирма (по-точно „Ар ен Ви интернешънъл” ООД) е с Радослав Тошев Тошев сега съветник в Столичния общински съвет от ГЕРБ. (Баща му е Тошо Тошев -по-известен като агент „Бор”). Можете да се сетите, защо Гамизов е чест гостенин във вестник “Труд”)”

 10. Благодаря, г-н Котев за изчерпателния отговор. Искаше ми се да чуя Вашето мнение на специалист в областа. Винаги съм мислила, че именно въпроса за съхранението на ядрените отпадъци заслужава специално внимание заради високата им активност и дългия период на полуразпад на изотопите. Колкото до “Ядреналин” очаквам книгата с нетърпение.

 11. Жалък драскач и доносник на комунистите какво искаш бе да затворим АЕЦ и да минем на свещи бе твойта вяра юдинска подлого чифутска американска

 12. Към geоrge,
  а всъщност към
  dr_maria_rusinova@abv.bg
  77.78.8.63

  За сведение на нормалните хора: докато има такива екземпляри, като тази Русинова, които се крият под име от противоположния пол, славата на д-р Менгеле наистина е неувяхваща…

  Публикувам истеричния крясък на Русинова ( нарушавайки правилото да не помествам противоконституционни подстрекателства към омраза по етнически и религиозен признак), за да е ясно какви болни мозъци бродят на свобода в нашата Родина!

  Впрочем, този болен мозък претендира да лекува хора- принадлежи на една докторица, която няма доблестта да се подпише с истинското си име- страхливците са обикновено и подлеци, нали така, другарко диетоложка от Банкя!

 13. Въпросът ми е : След като стойноста на разходите по съхраненението и обезопасяването на ядрените отпадъци са НЕИЗВЕСТНА(но много голяма) величина,КАК ,по дяволите,изчисляват цената на киловатчас атомна електроенергия???!!!

 14. Г-н RINGUP, за да се отговори на този въпрос не са необходими познания в областта нито на ядрената енергетика, нито на икономиката.
  Русофилското ядреното лоби пресмята цената, която плаща неговото поколение /и може би с право – техните потомци няма да живеят в България/. А цената на съхранението и обезопасяването ще плащат идните поколения.
  Имаме такъв пропаднал алкохолик в квартала – по цял ден се налива на вересия, а децата му гладуват и просят, за да събират пари и да му
  плащат сметките.
  Така е и в случая – национално-отговорно, по комунистически.

 15. Днес се навършва една година от опустошителното земетресение (9.0 по Рихтер), последвалото цунами и аварията в ядрената централа Фукушима в Япония.

 16. Към george : (НЕ)Уважаема г-жо Русинова, предполагам другарка като гледам “титлата” в началото на мейла, не обиждайте хората за това че казват истината и се опитват всячески да отворят очите на заспалия народ. Това че ревете е достатъчно показателно че някой ви настъпи по мазола, събрал достатъчно много лимфа от която се храните дълги години. Козлодуй не е бездънна яма от която да лочите пожизнено, затова се опитвате да изкопаете втора такава на Дунава. Ясно е че трябва на всяка цена да се построи Белене, както и да се спре проучването за шистов газ, та да може още 60 години да сме наведени пред зловещата камчатска мечка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.