Под падналите гащи на демагогията лъсна тлъстият й бонус

Опитах се да прескоча темата за бонусите ( пак ще кажа- като гащи със скъсан ластик), раздавани на държавни служители, защото не обичам да ме водят за носа и за химикалката- да ми дават тон за писане, както става по принцип в българските медии. Ако се съмнявате кой надува свирката за сбор на репортерите, обърнете внимание кой има инициативата за медийните кампании: не са медиите.

Обикновено, ако няма катастрофа, убийство, което не може да бъде скрито или бедствие,от някое ведомство решават да организират кампания, вадят документ или правят обиколка сред някакви обекти , като уведомяват медиите за това поднесено наготово „разкритие”. След което, колкото и да щракате по (уж)различните телевизионни канали, гледате един и същ сюжет като водеща новина на ден. Така се случва с „разбиването на нелегални публични домове” от полицията ( макар рекламите на бардаците с техните адреси да напират от разни вестници и кабеларки), както и с други подобни удари, които разбиват в очите на мислещите хора мита за независимостта на българските медии.

В края на седмицата обаче, в която в публичното пространство прелитаха скъпи яйца и евтини взаимни обвинения по ветровитите части от държавата, си заслужава все пак да се направи един извод. И най-дълбоко спящите клетки на обществото ни вероятно разбраха каква може да бъде причината да си на власт. Извън лъжите за голямата загриженост за благото на народа.

Жива илюстрация за келепира да зарежеш (уж) големите си пари в частната си практика, за да се отдадеш на слугуването на народа за жълти стотинки, стана изплувалият на повърхността като представител на руската банка БТБ в България Милен Велчев. Така бившият вицепремиер и министър на финансите на България буквално онагледи казаното от премиера Борисов, че за министрите големият бонус е в тяхната биография да пише, че са били министри. Досещали сме се, че няма начин да е истина Велчев да се отказал от някакви хиляди британски лира в Лондон за да дойде за скромни джобни левове да се мъчи като министър в кабинета „Сакскобургготски”. Човекът днес си ползва бонуса да бъде купен от големите руски петродолари.

За останалите чиновници също не сме се съмнявали, че ще клечат до бюрата заради официално получаваните заплатки. Защото самите ние сме приели, че фалшът и измамата са необходимото зло, с което сме се примирили на принципа „ и аз да бях, и аз нямаше да се откажа”. Както е казал Толстой: „едни от най-опасните думи са, всички правят така”. Не случайно съм ги цитирал за финал в книгата си „Президент на РъБъ”.

Иначе казано, от скъсаните гащи на приказките за мотивацията за работа по върховете на държавата лъсна бонуса. За властта той е предизборен, защото от тази кампания Борисов изстисква всяка възможна и невъзможна капка демагогия за целите на втория мандат. Тази приливна вълна му дойде много навреме, защото запасите от логика в обвиненията срещу предишните управници, като виновници за всичко сегашни безобразия, бяха на изчерпване като водата в язовирите преди миналата Коледа, когато ни заплашваше суша. Но се напълниха и дори преляха, защото Господ си знае работата. Борисов- също!

19 мнения за “Под падналите гащи на демагогията лъсна тлъстият й бонус”

 1. Иво, казусът с руската ВТБ банка е много интересен. Предполагам че знаеш че братя Велчеви и Катев са съсобственици в регистрирания в българия клон на банката. Не е ясно с какъв дял участват. Но човек не може да не направи връзка с миналата преди година инфармация в медиите, в която се споменаваше цифрата 350 млн евро (дано не ме лъже паметта, но беше нещо от този порядък)която те търсха от продажбата на всичките си хотели, апартаменти и т.н.в туристическия бизнес.
  Иначе тези хора свършиха една много добра работа с преструкторирането на дълга, от която навярно спечелиха заслужено според мен, защото в следващите години благодарение на тази добре свършена работа в България се изсипаха непознати до този момент по обем чужди инвестиции.
  Не ги защитавам опитвам се да бъда реалист и в този смисъл хората които са направили нещо значително и истинско за България си заслужават бонусите за разлика от хората които са се докопали до властта единствено и само да приберат бонусите.
  За съжаление напоследък последните са истинско бедствие.

 2. Милен Велчев е лош. Плевнелиев, зарязал многомилионен бизнес за да е слуга на народа, е добър.

 3. Много, много, много майсторски написан финал, Г-н Инджев! Хем бонусът лъщи през съдраните гащи, като тиган на месечина, хем Борисов, колкото и да е чел “Винету” не може да разбере “хвалебствията” ви! Възхитително написано! Поздрави!

 4. http://gindev.blog.bg/
  “Сирия е обречена. Могат да я спасят само руски войски в Дамаск, заедно с някой и друг батальон китайски народни доброволци.
  Защо се стигна дотук ?
  Когато говорим за ситуацията в Сирия, трябва да сме наясно, че … ”
  В България дами и господа е на ход сценарият “гражданска война”,”народни доброволци” – окончателното завладяване.
  а вие си нанкайте “деца”!
  Бог си знае работата,но “в кошара не вкарва”!

 5. Към г-н Георги
  “Предполагам че знаеш че братя Велчеви” са си “наши момчета”.То и “царо” си е наше момче,та нали и неговото момче облажи от преметушката с външният ни дълг.Едни папат,а пък ние балъците плащаме,та и правнуци ще има да плащат “инвестициите” на момченцата “наши”.

  Вчера един гражданин от село излиза от кварталният (не мол) магазин и с щастлив и бодър тон рече :”Ето справедливостта настана,бонуси има вече за всеки” – на бутилката с бира,която държеше “бонус”пишело!
  Бог поименно отсъжда всеки според каквито са му “инвестициите”!

 6. Кой ще ни завладее г-н Бърцов, може ли да поясните?

 7. N попитайте проф. Евгений Гиндев какво трябва на означават думите му изречени по “националното” ни радио.
  “неесъм се виждал с бат Бойко скоро,но той трябва да знае,че днешните руски бизнесмени за опасни…”и так даля.
  На мен някъкси ми прозвуча като заплаха!Незнам!Ама с обаждането на един “мил” другар преди вечер по нощите на хоризонта с “милото” желание да се отвори пак лагерите в Белене и Скравена няйкъйкси не ми звучи на лубовни помисли да са налегнали в последните дни след “изборите” оттатък Дунав!
  Аз си мислех ,че сме Република България,демократична,цивилизована,суверенна,член на ЕС и НАТО,но май нещо съм разбрал грешно!Знам ли!

 8. Г-н Бърцов,чета този блог отдавна, много рядко съм писал коментари,но сега просто не мога да се сдържа да Ви попитам?
  ВИЕ НОРМАЛЕН ЛИ СТЕ??
  Aко не разбирате въпроса, ще го формулирам така:
  Бил ли сте пациент в психиатрично заведение?

  С Уважение: Стоян Стоянов

 9. Аз искам да попитам ,след като в личната ми карта пише ,че съм български гражданин,защо съм лишен от всякакви човешки права в това число и правото на живот.И всеки път когато и където и да опитам да си защитавам правата в отговор получавам все този въпрос “ВИЕ НОРМАЛЕН ЛИ СТЕ??
  Aко не разбирате въпроса, ще го формулирам така:
  Бил ли сте пациент в психиатрично заведение?”
  ЗАЩО ?
  Не несъм бил другарю,но постоянно ме обявявате за луд.Явно нищо не се е променило в България!

 10. И защо бе,
  Стояне,
  нищо от това, което Иво Инджев е написал не ти се стори интересно, та взе да подпитваш някой си коментирал с колко лъжички захар си пие кафето?
  И защо не пие кафе?

  А иначе Иво се опитва да насочи вниманието към темата как синовете на таткото Велчев – Георги и Милен
  – захапаха за пореден път огромен залък.

  Вместо в затвора да си пощят въшките поне таткото Велчев и синчагата Милен…

 11. Конституция на Република България
  В сила от 13.07.1991 г,
  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

 12. Ех Стояне, де да беше Р. Бърцов пациент в психиатрично заведение- кеф, ама ти си за очен лекар щом не виждаш накъде отиват нещата.

 13. Гледат,гледат,навсякъде където се появя са по мен.Тук откакто погребаха майка ми,която умря защото нямах как и с какво да я лекувам сам,без ничия помощт,ллишен години наред от всякакви права,постоянно подлаган на унищожителбна дискриминация ,заради политическите ми убеждения.
  Тук обаче съм далеч от каквито и да било възможности да потърся защита на човешките си права.
  Как ли не съм опитвал,дискове пращах,взеха ги и какво ли още не години наред.6 месеца майка ..беше ад и нито социални,нито кмет,нито никой не се смили поне към нея,ако не към мен “врага народен”.три години стават след дни,от две години и половина пуиша къде ли не,но от миналата пуснаха ,че съм бил в лудницата (писах го)!

  Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
  Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
  Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

  (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
  Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.

 14. От днес има друга тема за отвличане на вниманието: ДДС щял да падне на 19, а по-късно и на 18%, но само “ако бюджета позволява”…
  Това е популизъм в чист вид.
  Мислите ли, че на бедняка, дето живее с 300-400 лева му пука дали хляба ще е 59, вместо 60 стотинки? Дали на някого му пука дали бензина вместо ще 2.47, вместо сегашните 2.50? (цифрите са илюстративни)
  Не, от подобно намаление на ДДС дереджето на народа няма да се подобри. Като се сумират всички харчове, файдата за една средна заплата от 600 лева ще е едва 5 лева – с 5 лева нито се забогатява, нито се преяжда. Но пък облъчването на простолюдието е налице: кое от последните правителства може да се похвали, че е намалило ДДС, па макар и само с 5 лева за една средна заплата? Файдата, но с минусов знак, ще е за бюджета, защото всеки процент от ДДС-данъка добавя (или изважда) от хазната 750 милиона.
  Значи, с идин патрон – два заека: хем народа ще се възхищава на Бащицата за намаления данък, хем за следващия бюджет ще имаме между 750 млн. и 1.5 млрд. лева по-малко за образование, което пък ще произведе повече фенове на Бащицата… Добре замислено, и за жалост – работещо.

 15. Господ си знае работата.Дано и Рогатия си знае работата и прибере Рапона и Герберите у катрано.

 16. 1,Този форум не е за заяждане между коментаторите.Ако нямате аргументи не използваите квалификации.
  2, По темата- Стремежът не е към БОНУСИТЕ на власта а към последващите БЛАГОДАРНОСТИ за лобирането и конфликта на интереси.
  3, Държавната службица е ЗАСТРАХОВАТЕЛНА ПОЛИЦА за последваща успешна кариера.
  4, Защо никои БИВШ не е осъден за злоупотреба с власт или пари – защото и тези които ще ги съдят осъзнават че и те ще станат бивши.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.