Ядрената мафия тихомълком се отказва от една от лъжите си

В привидно рутинната информация за също толкова рутинна процедура в АЕЦ „Козлодуй” обърнете внимание на незабележимата за неизкушените в проследяването на лъжите на ядреното лоби фраза „ НИЕ СМЕ ЕДНА ДОСТА ПРОВЕРЯВАНА АЕЦ”:

Днес започва вторият етап от партньорската проверка за сигурността на “АЕЦ Козлодуй”.

“В България ще пристигнат експерти и от ЕК и от други страни и регулиращи органи. Процесът ще бъде завършен с окончателния доклад на ЕК в началото на юни”, съобщи пред БНР директорът на Агенцията за ядрено регулиране ( АЯР) Сергей Цочев.

По думите му проверките не са прецедент ( хмм, „ пропуска” да каже за 25 досегашни проверки- бел. авт.).

“НИЕ СМЕ ЕДНА ДОСТА ПРОВЕРЯВАНА АЕЦ . Не очаквам някакви големи открития или сензационни слабости, които да бъдат открити по време на проверката”, заяви той.

И така, да се върнем малко назад във времето, за да опресня паметта Ви за една от най-плитките, но пък широко разгласени лъжи на ядрената мафия в България, която пусна в публичното пространство твърдението, че България е нещо като жертва на международен заговор, защото атомната ни централа била най-проверяваната в света. Малко цитати:

В. „Труд” 18 март 2011 г.
Йордан Костадинов, бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй”: Нашите блокове са най-проверяваните
Направих справка за последните 30 години.
За България – 6 реактора, 25 проверки за безопасната експлоатация и за безопасността на проекта.”

13 юни 2011 г.
Дневник:
“АЕЦ “Козлодуй” е най-проверяваната централа в Европа, а може би и в света – 35 различни експертни мисии от 1990 г. досега”, вдига „мизата” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

17 март 2011 г.
Сергей Станишев пък ограничава лъжата „само” в рамките на 10 години:
Разбира се, трябва много внимателно да се прегледа сигурността на всички действащи атомни електроцентрали… Но на този фон АЕЦ „Козлодуй“ е достатъчно модернизирана и е най-проверяваната централа в света през последните 10 г., посочи той.( Фрог нюз)

23 март 2011 г.
в. „24 часа”

Без статистика, политикът от ГЕРБ Валентин Николов си лъже стандартно за „световния” ни рекорд- така са му казали:

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов в отговор на обвиненията от Синята коалиция за цената на електроцентралата и цената на електроенергията: най-проверяваната АЕЦ в света е АЕЦ „Козлодуй”.

 

А безпартийният червен олигарх Корумбашев добавя друга лъжа, цитирана на същото място:

Няма сериозна държава, която да се отказва от ядрената си енергетика”, обясни Курумбашев.
Ние трябва да сме изпълнени със самочувствие, че този реактор, който ще се сложи сега в България, е много по-добър от американския реактор, който има проблеми в Япония – заяви той.
Относно разлома по Дунавската равнина, Курумбашев коментира, че разлом има в главите на някои хора. „

В последния цитат оставям „извън темата” думите на Корумбашев за „разлома в някои глави”, както и нахалното твърдение, че Германия не е развита държава ( да не говорим за други развити държави, така и не пожелали да развиват ядрена енергетика, като Италия), защото този вид наглост е подходящ фон към припомнянето, че лъжата за АЕЦ „Козлодуй”, като „най-проверяваната в света” беше развенчана от ядрения физик Георги Котев чрез проверка в сайта на Международната агенция за ядрено регулиране МААЕ:

23 март 2011 г.
„ Намерих таблицата за всички проверки, проведени по страни, централи и енергийни блокове и се захванах да броя. Броих няколко пъти и колкото и да се стараех не можах да ги изкарам повече от 5 (пет). Няколко дни по-късно, в бТВ, премиерът- слънце спомена 24 (двадесет и четири) броя, като „доказателство“, че Козлодуй била най-проверяваната АЕЦ. Т.е. работи се на принципа, една лъжа да се повтори 100 пъти за да стане истина. (ivo.bg)

И ето че се мина време и от ядреното лоби тихомълком дават заден ход за една от лъжите си: АЕЦ „Козлодуй” вече не е най-проверявана в Европа (ТрайчоТрайков)и в света ( Трайков, Бойко Борисов, Сергей Станишев), а е само „доста проверявана”, но не и „в света”!

Това, че ни четат, е добре. Че се съобразяват с разобличенията-също. Но се пита в какво ли още ни лъжат на едро? Отговори можете да намерите много скоро в книгата „Ядреналин”.

15 мнения за “Ядрената мафия тихомълком се отказва от една от лъжите си”

 1. Ето още едно потвърждение изказано гласно в ТВ ефир от умен политолог.Престъпността е свързана с българската олигархия, категоричен е Огнян Минчев. Toй изрази убеденост, че олигархичната система в България съществува заради енергийната зависимост на страната ни от Русия и че руският енергиен монопол възпроизвежда корупцията и престъпността у нас”.

 2. Представете си, че по някакъв начин, напр. с помоща на европейски институции, малка България успее да запази независимостта си срещу колониалните набези на руския империализъм! Това ще бъде знак и за други подтиснати общества – в Грузия, Армения, Молдова, Украйна, че не е невъзможно руската мечка да бъде натирена обратно в тайгата.
  Ще бъде знак, че няма ездачи за троянския кон и европейския ни път за развитие е необратим.

 3. Затова, г-н Инджев, давайте по бързо “Ядреналина”, за да черпим аргументи, пък ще видим кой кого.

 4. Любопитно ми е като я проверят за пореден път нашата АЕЦ Козлодуй дали ще открият най-сетне далаверата с отработеното гориво!

 5. Днес отново прочетох в Блог.БГ за възстановеното от група пловдивски инженери изобретение на Николо Тесла.
  Тесла купува от магазин за радиочасти чаркове, които сглобява в малка кутия.Монтира кутията в кола, зад седалката на шофьора; изхвърля двигателя с вътрешно горене и поставя на негово място електродвигател, който свързва с кутията зад шофьорската седалка…Качва се и потегля! …Няма гориво, няма акомулатори! “От етера” – отговаря той на логичния въпрос за енергоизточника.
  След седмица се разсърдил и разпилял кутията.
  …И нашите сънарадници от Пловдив, възстановили изобретението му!(Който не вярва да набере в Гугъл: “Сертов предател” и ще прочете.)
  А това изобретение може да се ползва и за производство на електроенергия. И си представете на покрива на всеки жилищен блок по едно такова нищоструващо изделие, произвеждащо безплатен ток.
  …И руснаците ни натискат да купуваме електроенергия, произведена по технология от ХХвек – скъпа и много опасна.
  На това май му се казва колониален стил на изграждане на междудържавни отношения. Във ХХІвек.

 6. Към Георги Георгиев ,чел съм аз за кутията на Николо Теслата ,ама е като на времето неможах да стигна до пловдивските колеги (на половината пътя само ,челно в една товарна Шкода асеновградска).Сега малко съжалявам дето не опитах пак да тръгна и да стана техен съгражданин.Какво да се прави,съдба.Малко завиждам,задето не съм там за да съм се включил във въстановяването на кутията,на ли както казах ” мен „възобновяемите източници“ са ми неудържимо любима тема”.Добре ,че интернет ни свързва (все още) за да науча за това нищоструващо изделие, произвеждащо безплатен ток.Благодаря,задължен съм!

 7. До Иван Бояджиев:

  Няма да Я открият далаверата, защото не искат. Апропо, защо това е така става ясно в книгата “Ядреналин”. Поздрави!

 8. Ядрена мафия? Това предполага кубе, йерархична структура, бос, а всъщност такъв няма. Има интереси преследвани с престъпни средства, пари, далавери, корупция. Все едно да кажем ,че има световен заговор или финансова мафия. Нищо такова няма.Има нещо по-страшно-мрежа от корпоративни интереси, промивка на мозъци, корупция и непрозрачност, която позволява това. Проблемът на съвременният глобален капитализъм е непрозрачността и привилегията да диктува правилата изнудвайки обществото, купувайки си законодателство и имидж, медиен комфорт.Колкото по-бедно и изостанало е едно общество, толкова този проблем е по-голям.

 9. Към Питащият:

  Не искам да разбивам илюзиите Ви, но изразът ” знам, че в енергетика има мафия”, беше изпуснат пред мен в неговия кабинет от министър Трайчо Трайков.
  Вижте в блога ми, регистрирал съм това на 14 октомври 2010 г. В интервю за БНР Трайков потвърди, че не съм си измислил цитата: потвърди го!

 10. до “Питащият”:

  Щом вие казвате, че ядрена мафия няма -значи няма. Щом мафиотският бос, както си му е реда, не се е регистрирал в агенцията по вписванията, и не ви е пратил визитка “Иван Петров, кубе и бос на ядрената мафия” – значи такъв няма. Тя мафията винаги прави така. Известява кой е шефа, по-възпитано е някак си, нали, особено когато си имаме работа с възпитана в руски дух мафия, тя винаги спазва иформационни стандарти.. Човещинка е, дет се вика…Всичко си казват..

 11. ДО Георги Котев: г-н Котев, какво е обяснението ти за несъразмерно по-високите заплати в АЕЦ на всички нива, спрямо тези на останалите извън централата (страната)?
  Ще дам и аз мнение след теб.

 12. До Колега:

  Отговорът е очеваден. Плаща се за да мълчат! Даже от няколко независими източника научих, че след началото на публичните ми обвинения към ръководството на централата, започнали през юли 2008 г., материалното стимулиране на персонала значително се е подобрило. На фона на трагичната картина със заплащането на труда в цялата страна, освен ако не работите в западна компания, заплатите в Козлодуй са повече от впечатляващи и персоналът ревностно пази тези си придобивки. Пак заради същите пари нито един от 17-те облъчени хора от ремонтния персонал на 26-ти април миналата година не посмя да излезе публично и да каже какво и как точно се е случило, по време на инцидента на 5-ти блок.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.