(Фис)калният резерв от безрезервна медийна вярност към вожда

Вчера реших да си направя експеримент и да прогнозирам какви ще са днес заглавията на сервилната към властта преса. Въздържах се да публикувам прогнозата си в блога, за да не рискувам някой да се повлияе и да загубя баса. Но вместо да я запечатам в плик и да я поверя на някой телевизионен водещ, както обичат да театралничат някои политици, я изпратих на вестник „България днес”, единственият национален всекидневник с откровено опозиционно поведение.

Сега помествам статия в оригиналния и вид от вчера, която днес е отпечатана в „България днес” на 13-та страница- вероятно ще е „фатално” (за пореден път) за моите и без това доста лоши отношения с храбрата българска преса, но какво да се прави, решил съм да пиша истината, а това удоволствие носи доста неприятности в България днес.

Ето и самата статия от вчера, публикувана с малки промени в „България днес”:

Теренът е (фис)кален: топи се резервът, Борисов се кръсти и кълне

Артист ни е Бойко Борисов, спор няма: в рамките на едно телевизионно предаване успя два пъти да се превъплъти във вярващ християнин, кръстейки се в ефир, а същевременно да кълне като бабичка: „Да пукна дано, ако в ГЕРБ има черна каса”!

Не знам за ГЕРБ, но в България има черен сценарий. Иначе щеше ли премиерът да избегне студиото на собствената му ТВ 7, която се омаскари напоследък здраво с невъздържаната си пропаганда на властта, и да отиде в конкурентната, но минаваща за по-отдалечена от него БиТиВи? Явно положението е сериозно и съответно трибуната за неговото оповестяване беше подобаващо нагласена.

Водещите на БиТиВи почти успяха да ме заблудят, че наистина притесняват нетърпящия възражения гост, който обикновено разярено отвръща на всяка критика.Този път Борисов само се кръстеше. В момента, когато му зададоха наистина неприятния въпрос за липсата на пари за лечение на деца извън регламентираните за целта 180 000 лева, разбрах, че отново ни разиграват постановка. Защото любезният гост извади папчица с цифри в отговор на уж много неочакваното питане. След което изобрази мъка, тъга и решителност на реши „отвратителното” положение с тези недостатъчни пари, оставяйки зрителя да се мисли, че става дума за импровизация как добрият началник лично и току-що е решил да отпусне повече средства за болните деца на България.

Четете заглавията на сервилните медии, който в момента на писането на този текст няма как да знам, но пък вие можете да проверите вече: ще видите, че акцентът на смазаната пропагандна печатарска машина е именно върху този аспект от телевизионната му изява ( залагам си доходите от безплатното писане в интернет срещу заплатата на послушните журналисти в тази своя прогноза).

А истината е, че сценарият с демонстрираната добрина на премиера е да се сервира по-безболезнено кашата, с чиято помощ се очаква да бъде преглътнат горчивият хап, истинската новина от предаването по БиТиВи: ще се наложи да се използва пенсионният фонд за закърпване на плачевното финансовото състояние на държавата!

Освен всичко друго, по тази тема Борисов изпада за първи път в противоречие и с бившия експерт от Международния валутен фонд и настоящ български еврокомисар Кристалина Георгиева. В паралелни медиитни изяви по същото време тя обясняваше в българския ефир, че „сребърният фон” в никакъв случай не бива да се пипа.

Но явно ще се пипа. Фискалният резерв наистина се топи катастрофално тази пролет и заплашва да завлече към дъното най-ценното на Борисов: върховната му позиция в класациите по народна любов, наричани за краткост „рейтинг”.”

Днес резултатът от (не)скромното ми предвиждане е едновременно верен и изненадващ. Защото тонът и посоката на пропагандата на голяма част от българските вестници наистина изтъква желаното от Борисов: личната му намеса да се дават повече пари за болни деца , а същевременно пренебрегва или дори премълчава истинската новина за посегателството върху пенсионния фонд. Ако има някаква изненада за хората, които не следят твърде внимателно коя медия хвали най-много силните на деня, то това е фактът, че в първите места в тази надпревара не са типичните издания от кръга на депутата от ДПС Делян Пеевски. „Отсрамва” ги предимно в. „Монитор” с категоричното и ясно, но поне безименно подмазване в голямо заглавие:

„Махат тавана от 180 000 лева за лечение на деца”.

Финансовият флагман на България в. „Капитал” обаче капитално води по точки в надпреварата заради своята специфика: вместо да реагира подобаващо на такова специализирано издание срещу посегателството върху сребърния фонд като тревожен сигнал за състоянието на пробития държавен бюджет, седмичникът вади в заглавие следния акцент от манипулативното интервю на премиера:

Пада лимитът за лечение на деца в чужбина”.

Бившите издания на германската групировка ВАЦ не само не падат по-долу, но се издават, че независимо от смяната на собственика не са сменили нрава си.

Вестник „24 часа” :

„Борисов маха лимита за лечение, мисли за фонда”, градира в обратен ред на истинската новина всекидневникът, който без колебание подхваща щафетата, подадена лично от премиера.

Вестник „Труд”: „Без лимит за лечение на деца”, също така в заглавие извежда от интервюто всекидневникът онова, което би искал да се види и чуе шефът на държавата.

Вестник „Преса”, еднояйчният близнак на „Труд”, постъпва по-йезуитски, като оповестява на първа страница намерението да се посегне на пенсионния фонд, но компенсира с водещо голямо заглавие на втора страница, в което щедро хвали Борисов за благоволението да даде пари за болните деца.

Не претендирам за изчерпателност, а за представителност с помощта на цитираните примери, които показват достатъчно ясно колко предсказуема е картинката на медийното подмазвачество в България днес. Не че от спечеления бас ще спечеля друго, освен нова порция омраза от страна на засегнатите…

Дано поне читателите на блога спечелят нещо от горчивата порция истина- не е приятна за консумиране, но е по-добре да знаеш диагнозата на заболяването, без което не можеш да се опазиш от зарази и инфекции.

25 мнения за “(Фис)калният резерв от безрезервна медийна вярност към вожда”

 1. Господин Инджев, ами в-к “Сега”, който също е всекидневник не го ли броите за опозиционен?

 2. Сърдечно благодаря за оповестените сведения за непростимото посегателство на ББ върху “сребърния фонд”/като не може да докопа личните влогове – поне засега – не че не точи лиги, под предлог, че било по-добре да се развива бизнесът…/ и поредния истински анализ! Хубаво е да се пази човек, след като знае откъде какво го заплашва, но като те ограбят – продължиш ли да си траеш – непременно ще те заробят! Май самите сегашни управляващи ще ни променят “политическата ситуация”, преди Гоце да се повърне на власт!

 3. Отдавна, отдавна не чета тези вестници,а от днес вече ще потърся в.България днес.

  Поздрави на брилянтния,супер талантлив журналист Иво Инджев!!!

 4. Само да отбележа за протокола, че ББ беше в Нова ТВ, но това е несъществено

 5. Към Станислав Генов:

  Не, беше си в Би Ти Ви. Насреща му бяха Виктор Николаев и Анна Цолова.

 6. Нали знаете оня виц за хубавите ученички, Иванчо и баща му-…отличниците, Иванчо, отличниците-отговорил баща му.И понеже споменавате в статията за безплатно писане и журналистически заплати ми се ще да се провикна: – ПОСЛУШКОВЦИТЕ, Иво, ПОСЛУШКОВЦИТЕ! Вие г-н Инджев, смятате ли,че на тези хора, ако не всички, то по-голямата част, не им струва нищо всеки ден да пият горчилката от захвърлената си гражданска доблест, от унизеното си журналистическо достойнство, от собствената им човешка незначителност.Каква по неблагодарна работа за човек, който е навлязъл в дебрите на литературата от това, да бъде измекярин на хора, чийто речник се състои от 900 думи на половината, от които не схващат значението. Защо се получава така?

 7. Към някой си някакъв:

  Да, прав сте, ако не се брои “малката подробност”, че “Сега” играе за ядреното лоби от сърце- т.е. това е опозиционност “на парче”. В книгата си “Течна дружба” съм дал конкретни примери в това отношение…

 8. Господин Инджев, ще си позволя да цитирам малко цифри във Вашия блог и след това да ги сравним. Става дума за парите в здравеопазването които плаща българският народ сега. В здравната каса постъпват 3,5 милиарда лева и толкова след това се похарчат за здравето на българските граждани. Отделно от това, българските граждани купуват лекарства за 2,5 миларда лева. Колко милиона отделно от тези суми се харчат от дърважавата и общините, това само Бог знае, разбира се и Бойко Борисов, защото той е богоравен като Ахил. А пък колко българските граждани дават на докторите на ръка под масата, това нито Бог знае, нито Бойко Борисов знае, макар последният да знае всичко. Поне милиард и нещо, дори два милиарда лева са тези пари под масата. Горе-долу, в България се дават около 7 милиарда лева за здравеопазване, което всички сме се убедили лично,че такова няма или почти няма. Брутният продукт на България е към 52 милиарда долара или към 70 милиарда лева. Излиза, че в България се харчи 10% от брутния продукт за здравеопазване, което всички сме се убедили лично,че такова няма или почти няма. Едва ли има друга държава на света, която да харчи повече от 2-3% за здравеопзване.
  Сега по стар костовашки обичай, ще цитирам и колко пари събираше здраната каса по времето на Костов. Това са 560 (словом, петстотин и шестдесет)милиона лева, което костовото правителство събираше в здравната каса. Пак по костовото управление, здравната каса плащаше 90% от всички лекарства на всички пенсионери.

 9. Поздравление за г-н Инджев! Но “Фигаро тук, Фигаро там” става наистина опасен и за без това лошото здраве на нацията. Нямам идея кога ако въобще да, се събуди народа.

 10. Ето как ще “натъпчат” резерва: “Държавата ще плати 72 млн. лв. за все още несъществуващ софтуер на Майкрософт” https://twitter.com/#!/ludmilf

 11. Г-н Инджев,защо наричате тези жалки клакьори “журналисти”.Аз искам журналиста да ме информира,да ми разяснява някои взаимоотношения в политическия живот, за които ние гражданите нямаме информация,да задават сериозни и задълбочени въпроси на политиците ,а не да ги препитват по теми от жълтата преса.

 12. Брей, тарикат е този бойкото бе!
  Колко е важно да има журналисти!
  Откакто не живея в България и често пътувам от най-богатата до най-бедната страна в европейския съюз и обратно, започнах спонтанно да усещам лъжите и фалша в българските медии. Контрастът между самопредставянето (чрез медиите, разбира се, това че те са маша в ръцете на политиците ми беше известно още в България) на властта и реалността в България е значително по-голяма, отколкото между България и Германия. Мога да си представя (дори да си спомня) как, дори и образовани хора, които не четат интензивно чужда преса и не пътуват по света, много лесно биват манимулирани. Но манипулацията я прави властта. А журналистът е (в случая, има и други, също низвергнати) Иво Инджев. Журналистика просто няма. Защото да си журналист не е достатъчна дипломата. Както и да си лекар не е достатъчна дипломата, зависи на каква служба е лекарят…д-р Менгеле е бил дипломиран лекар, но не е служил като лекар по времето на нацизма. Руските “водещи” психиатри (хайде моля да не се опитвате да ме опровергавате, изключения вероятно има) по време на комунизма са били дипломирани психиатри, но не са служили като психиатри.
  Мисълта ми е…аз виждам, че Бойко е фалшив (той е абсолютно некомпетентен, дума не става, това си личи, без човек да има специални познания), но ако наистина пропусна “тънкостта” и мащабността на хитрината, описана в настоящата статия, нехаресването ми на бойкото ще продължава да се заключава само в това, че е прост. Представете си, ако всички български граждани имаха достъпа до настоящият анализ на Иво Инджев! И другата седмица отново, и по-другата..
  Към Сотиров – цифрите нищо не ми говорят, приемам, че са верни (макар че няма как да са, все пак 70 млрд.!). Костов започна да прави реформи, вкл и в здравеопазването, оттогава досега нищо не е направено като реформи. Приходите в здравеопазването практически намаляват (това 560 млн към 70 млрд просто е или нереално, или нищо не значи поради инфлация и пр.) Но твърдя, че това, което получава българският гражданин като здравна помощ, е относително (спрямо други европейски страни) значително повече, отколкото плаща, а и отколкото бюджетът въобще може да си позволи.

 13. До Живко Боев
  Съвременните млади журналисти не познават понятия като гражданска доблест. Те са продукт на консуматорския пазарен механизъм и са безкрайно далече от всякакви морални дилеми. Вярно, има изключения, но по-добре би било да са изключения оперираните от съвест и морал…

 14. Здравейте, г-н Инджев! Преди малко се натъкнах съвсем случайно на много интересен филм във youtube.com. Става въпрос за горяните. Останах истински изумен как може телевизия като БНТ да допусне филм като този в който така открито се атакува комунизма и се показва нагледно неговата истинска престъпна дейност. Не гледам от много време телевизия, нямам и телевизор /за което се радвам/. Възможно е филма да сте го гледали, както и много от сънародниците ни, но все пак се реших да го споделя с коментиращите в блога Ви. Предполагам има хора които са го пропуснали и ще им бъде интересно да го изгледат. В него хора пострадали физически от комунистическия режим не пестят думи и споделят всичко едно към едно какво са преживели.
  Особено силно ме развълнуваха последните минути /след 53-та/ на втората част.

  Горяни – първа част:
  http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4&feature=related

  Горяни – втора част:

 15. Малко офтопик:
  Господин Инджев,
  вече нямам търпение да прочета книгата ви в съавторство с г-н Котев “Ядреналин”. Кога ще се появи на пазара?
  Поздрави

 16. Не е точно по темата, но бих искал да коментирате следното видео, което доби/добива известност:

  http://youtu.be/I1JH0x8GLxk

  “Деца, подложени на опростачване – чалга плюс червени вратовръзки. “Действието” се развива на 8 март 2012 в сградата на общината на град Видин.”

  Вече се чудя дали пък на мен нещо ми има, щом такова “творчество” е ценено и е част от един такъв хубав празник 8ми Март. Сигурно днешните майки задължително трябва да възпитават с Азис, до само им рамо – ще спестя идващате ми доста визуални определения, че ми става зле да си го представя. Родители, учители и директор на учебно заведение да подкрепят кръчмарското, евтино и слабоумно (в медицинският смисъл на думата) поведение и мислене. Има ли норма на поведение, норма на нормалност? Или май завинаги ще сме “…юруш на маслините..”, кот` дадът – турски, латино, гръцки сериали…

 17. Към Стоянов:

  По план трябва да се появи в началото на април ( може би на 9-ти), а представянето да е на годишнината от катастрофата в Чернобил на 26 април.

 18. Ако може едно предложение за пунктуационна промена да направя:

  “Фи(с)калният резерв от безрезервна медийна вярност към вожда”.

 19. Браво Иво!

  Ето така, със скъпо платени медийни манипулации и с безгръбначно ла(и)зене в България превърнаха едно лице, организиращо “трафика на амфетамини през Турция”( според Уйкилийкс), един “охранител” в “десен” “политик” и “алтернатива” на КГБ агента Гоце.

  Браво Иво!

  И не наричайте ТОВА лице ББ. Бойко и т.н..
  Той е МУТРА и трябва да се назовава така – МУТРАТА!

  “Медиите” направиха през 2009г. МУТРА премиер на България.
  Властта в общините МУТРАТА сама си я взе – с двойни протоколи, със скъсани чували с бюлетини, носени от “депутати”, със скритите решения на централната “избирателна” комисия и т.н.

 20. А как ми се иска да имам списък със 100% безпристрастни източници на информация… още по-добре анализатори. И да плащам, за да ги чета.

  Но – май няма такива. Преди четях редовно Вашия блог, докато не попаднах на 2 статии, в които поднасяхте информацията леко тенденциозно, с неспоменаване (скриване) на няколко факти, които малко или много балансират ситуацията. Разбирам, че вярвате в анализаторските си тези и имате позиция, която отстоявате. Но много много по-добре би било, ако никога не си позволявате да скриете част от фактите с цел да е още по-ясна и силна позицията Ви. По-добре ще е за хора като мен, които от време на време сами правят някакво проучване по темите, които четат. А за хора, които рано или късно прочитат нещо от вас, с което са достатъчно добре запознати и информирани… и могат да видят леките пробойни във фактологията. И – не, че кой знае какво… ама както се казва във вица – “едно гадно чувство остава”.

  Поздрави!

 21. Към chonia:

  Не знам за какво намеквате конкретно, но ще се съглася с Вас по принцип: пропуснал съм милиарди факти да отбележа в статиите си. Най-много да съм съобщил и коментирал няколко десетки хиляди или дори стотина хиляди в тези доста повече вече от две хиляди мои статии в този блог.
  Което е нищо на фона на съществуващите във времето и пространството безкрайно много милиони факти.
  Поздрави!

 22. Разбира се, че нямам предвид незначителни факти. А и се надявам, че разбрахте какво имам предвид.

  Разумният човек има нужда от доверие към медията/автора – на същата нива оре и тази Ви статия. И когато човек разбере (случайно, поради познаване на материята или след допълнително проучване), че има дори и малка умишлена тенденциозност или преувеличение в представянето (било то и направено заради справедлива кауза), доверието се разклаща/изгубва… и вече има едно наум. Пак казвам – разбирам и ценя това пишещият човек да има позиция и да я отстоява. Но за да бъде съвсем на място, според мен не трябва да минава въпросната граница. Най-малкото и заради това, че губи доверие от една част от публиката си.

  За протокола – едната от двете статии, цитирани в предния ми пост, беше “Дъл(ъ)г от Сирия” (последният коментар е мой). За другата вече не се сещам коя беше.
  https://ivo.bg/2010/04/26/%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B3-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F/

 23. Към CHONIA:

  Ти изглеждаш да си образован човек, но след като прочетох “Дъл(ъ)г от Сирия” и твоя коментар на края, требва да ти кажа, че си просто едно от онези същества, които конят гони с опашката си (демек, нахално и дразнещо). Ако не си схванал за какво става въпрос в тази статия от април 2010, нека ти кажа. Покрай фуража (нужен за да може този, който не е запознат с материята да схване долу-горе или пък този, който чете статията две години по-късно пак да може да разбере) основните две мисли са следните:

  (1) Бойко Борисов и воденото (за носа) от него правителство въртят и сучат, мажат и лъжат народа тъй, както им падне. Т.е., фука се Бойко, че най-голем процент от дълга си прибира България без да спомене за много по-големия размер на “опростеното”;

  (2) Българските медии са едни подлоги, които (въпреки отделните си редакции, в това число и за Близкия изток) нито един път не повдигат въпроса са “опростяването”, което е едно-към-едно оповестено от САНА.

  И една допълнителна точка спремо твоя коментар.

  (*) Статията не се вълнува от това, коя държава колко сирийски дълг не ще да си вземе обратно. Статията има пред вид, че бедна България, на чело, на която седи родолюбецът Б.Б., “се отказва от 54 млн. долара”.

  Дано си разбрал нещо!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.