Без катарзис и Катар не може да ни помогне

В най-богата страна в света, каквато според списание „Форбс” е Катар със средния си годишен доход на човек от населението от 88 222 долара, се отнесоха като с незабележим беден премиер на най-бедната страна в ЕС, каквато е България. Това няма как да се прикрие. Скандалът с отсъствието на местни фирми на предварително обявения бизнес форум в катарската столица Доха е толкова забележим и забележителен, че от свързаните с властта български медии, който най-много помпаха очакванията Бойко Борисов да щракне с пръсти и да произнесе „Катар, отвори се”, за да потекат несметни съкровища към България, са най-разочаровани.
Ето как се нацупи BNews, един сайтовете от кръга на депутата на ДПС Делян Пеевски, в коментар, задържал се кратко на видно място на видно място в сайта, преди да бъде сменен с обичайните опити за замазване на положението чрез изместване на темата с нов акцент върху успехите от посещението на премиера Борисов. В обидата от излъганите очаквания коментарът стига дотам да обсъжда културата на домакина на Борисов:
„сряда, 14 март 2012 г. 11:26 ч.
Резил в Доха
Катарският бизнес ни отсвири, бойкотира ни форума
BNews.bg

Грозна гавра от страна на домакините се разигра по време на официалното посещение на българската делегация в Катар, водена от премиера и половината правителство.
На българо-катарския бизнес-форум в зала “Цюрих” в хотел „Мьовенпик” Доха не дойде нито един представител от около 500 компании от Катар, поканени от нашето Външно министерство.

Конфузът стигна дотам, че се наложило по протокол икономическият министър Трайков да произнесе на английски презентацията си, която обаче чуха само неговите сънародници,предаде пратеникът на Дарик радио.

Българската страна беше представена от над 100 наши фирми, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на катарския бизнес. Хората седяха чинно в залата и чакаха бъдещи партньори, но уви. Вместо това, се задоволиха с министерска реч на чужд език.
Министър Трайков все пак не изрази притеснения от липсата на катарски фирми на българо-катарския форум, тъй като “за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време”.
Трайков поясни, че въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи в конкретни измерения, макар някои известни условности на правенето на бизнес с емирството:
“Би трябвало да се видят какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че тук решенията за големи проекти се взимат от икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка”.
Откъде идва този министерски оптимизъм, не става ясно, при положение, че липсата на интерес от катарските бизнесмени към бизнес с България е повече от очевидна.
А да не говорим за културата на катарския домакин, когато от кумова срама поне трябва да посрещне гостите, дори да не са от най-любимите му.”

Както се вижда, отправена е другарската критика към министър Трайков, че е много мек в реакцията си. Но това не е единственото, което може да ес каже. Защото тази крушка си има опашка…

Гафът с посещението на българската делегация, бомбастично предпоставено от българската пропаганда като голям успех заради голямата делегация, не е прецедент. Напротив- вече се създава нещо като традиция на самохвалството без покритие. В този смисъл „кабинетът Борисов” е пълноправен правоприемник на провала на енергийния форум в София от април 2009 г., обявен най-напред от президента Първанов за световно събитие с център…Пловдив. Слугуващите медии се бяха развихрили и вдъхновено разказваха в аванс, как Хилари и Владимир ( Пунин) ще ходят под ръка под пловдивските тепета. В навечерието на събитието, точно месец преди провала му, в. „Стандарт” уверяваше на 25 март 2009 г.:
„На една маса в НДК заедно ще седнат руският премиер Владимир Путин, както и президентите на Украйна Виктор Юшченко, на Турция Абдулах Гюл, на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Във форума ще участват още държавните глави на Узбекистан Ислам Каримов, на Таджикистан Емомали Рахмонов, както и на Киргизстан Курманбег Бакиев. От “Дондуков” 2 все още очакват потвърждение за визитата на френския президент Никола Саркози, както и на специалния пратеник на немския канцлер Ангела Меркел. Господарят на Белия дом Барак Обама още не е посочил кого ще прати на мегафорума в София.
Форумът цели да ангажира основните партньори на Евросъюза в енергийното сътрудничество. Първите хора на Европа и Азия ще дискутират и доставките за все по-нарастващите нужди от природен газ за Стария континент. Затова политиците ще обсъдят разработването на ново поколение юридически положения за “енергийна взаимна зависимост”.
От началото на април кметът на столицата Бойко Борисов запретва ръкави да излъска града. Той ще започне аварийно пълнене на дупките по трасетата, по които ще се движат кортежите на височайшите гости. Очаква се кметът като добър домакин да освежи градинките и зелените площи около НДК.”
После миражът, преместен от Пловдив в София, изчезна нейде в арабската пустиня и балонът се спихна до локално явление с мирис на газ, но без присъствието на нито един от арабски крале и световни президенти, чиито снимчици като мераклии за форума бяха доста прибързано поместени в обслужващите лъжата български вестници. Единствената голяма енергийна звезда, пристигнала в София, се оказа тъкмо емирът на Катар Хамад бин халифа ат Тани. И той , за разлика от българските домакини, не си е губел времето- според присъстващи на преговорите емирът е направил сериозни заявки за сътрудничество в енергетиката. Нещо повече, емирът е поискал от българската страна важен проект, който да финансира. Именно това провокира година по-късно официално посещение на премиера Борисов в Катар ( 22-25 март 2010 г.) Но какво се случва, изпълнил ли е височайшата молба на богатия инвеститор? Ето отговорът в заглавието на пловдивския в. „Марица”:
„Катар налива пари в България, нямаме готови проекти
ДОХА, Марица вест., 22 Март 2010
Борим се за част от 30 млрд. долара инвестиции на емирството; Доха иска наши пристанища и летища на концесия”
Тази констатация за липсата на готовност от българска страна никак се връзва с цитатите, поместени в същата кореспонденция:

“Това е първият път, в който страната ни слага тигана преди рибата – осигуряваме присъствието на Катар и капацитета на страната у нас”, заявиха от кабинета на премиера Борисов.
Борисов бе категоричен, че страната ни ще е готова с конкретни проекти, върху които да се работи до две седмици.”

Има друга интересна подробност, която се съотнася с бойкота на катарските фирми с днешна дата, свързана с предишното посещение на премиера Борисов в Катар от март 2010 г. Припомням я с позоваване на в. „Сега”, който отрази неотразимия по своята абсурдност скандал с една корпорация от Абу Даби от края налятото на 2010 г., нарочена като инвеститор за превръщане на България в домакин на непосилното за нашата страна събитие, каквото е Формула 1.

В. „Сега” 3 септември 2010 г.
„Кабинетът забърка международен скандал с пистата за “Формула 1”
Фирмата ЕАBG от Абу Даби опроверга изявленията на българските институции, че ще инвестира в проекта, че е държавна и че собственикът й е шейх.
Това не е първата спекулация около проекта за изграждане на писта за “Формула 1”. Само преди броени месеци след посещение на премиера Бойко Борисов в Катар бе съобщено, че пистата ще се изгражда от смесена българо-катарска компания. Такава компания още не е създадена, а междувременно проектът бе предложен на ЕABG.”

Освен, че не можаха тук да се разберат кой е по-виновен за отблъсването на голям инвеститор от богатата Абу Даби, с което изпратиха лош сигнал към арабските капитали изобщо, нашите управници са раздавали обещания за подобна инвестиционна хипотеза в Катар. Как мислите, дали катарските бизнесмени, бойкотиращи вчера форума в Доха, са били наясно с тази кратка, но съдържателна предистория на хаоса и безхаберието в нашата управленска джунгла?
Не знам с какво Катар може да ни помогне, при положение, че правим възможното това да не се случи, но е ясно едно: имаме нужда от катарзис, това е сигурно.

51 мнения за “Без катарзис и Катар не може да ни помогне”

 1. Ужасяваща картина на управленски хаос, немощ, празноглавие и т.н. и т.н. Срам!

 2. Така ще е, докато ни управляват цървули, които не вдяват от английски – ББ, преди него Гоце,… преди него ТЖ и пр. пр.

 3. Нашите управници са толкова напреднали в матрьяла, че ми се струва не без основание, че като чуят думата “катарзис”, най-вероятно я свързват не е с емирството Катар, най-вероятно с думата “кантар; няма да се учудя, че ако на Б.Борисов му се наложи да употреби думата “катарзис”, която, очевидно, не е от неговия речник, нищо чудно да каже “кантарзис”. Както и да е, излагацията е пълна, катарските бизнесмени удариха хубава плесница на нашите управници, които, както е знайно, са предимно въздух под налягане. Има си етически правила в правенето на бизнес, които нашите бизнесмени не знаят; правителството ни се държи в тия сложни и деликатни отношенията така, както се държи свинята в препълнения с зеленчуци и плодове есенен бостан. А трябва да се знае, че доверието е първия фактор, на който по света държат; тъй че трябва много да се внимава какъв имидж на държавата и страната управниците ни създават в съзнанията на нашите евентуални и сегашни партньори. Загубеното доверие и щетите от непрестанните излагации не могат да се изчислят по никакъв начин…

 4. Управляват ни или пълни малоумници, или селски хитреци – май открих Америка.
  Но за сметка на това Да ви е честито приемането на новия “Закон за цензурата над Интернет в България”. За справка – приетият днес на второ четене Закон за хазарта.

 5. Вина за тази издънка обаче има, и тя е на организаторите на срещата от наша страна. Присъствал съм на такива бизнес-срещи и знам, че по протокол от поканените местни фирми се иска потвърждение за присъствие (RSVP), както и да попълнят една анкета за интересите си спрямо една или повече от гостуващите (в случая наши) фирми. След това организаторът прави почасов график на срещите между заинтересованите страни. В този порядък, нашата делегация би трябвало да знае предварително, че никой не проявява интерес.

  Всичко това обикновено е работа на търговския аташе, и обикновено българските такива са прекалено заети с далавери, за да свършат някаква полезна работа. Пример: след месец усилия да се свържа с нашия търговски представител в Мадрид, се отказах безславно. Без връзки дори не можеше да бъде открит…

 6. “Премиера Борисов беше единствения, който знаеше защо е дошъл в Катар.” – това е “гениалното (малоумно) прозрение” на Наколенко Бюреков (Дудука) в тазсутрешното му предаване на “слугинската” ТВ7. Но не обяснява какво точно е знаел, за да “повлече” със себе си този антураж от “високо поставени” политици и бизнесмени (половината от министрите му и привилегированите бизнесмени) натоварени с два самолета без да е било необходимо тяхното присъствие. По този въпрос Дудука мълчи като … (хайде да не казвам като какво).

 7. Това посещение в Катар беше със някаква друга идея,а бизнесът беше пушилката,за да се свърши някаква друга работа.Как така ни в клин,ни в ръкав изведнъж нашият бизнес се юрна към Катар-и то след посещенията на Клинтън и Моргенщерн-удобно беше спонето,че идвали за шистовият газ.Дълбоко се съмнявам…Вижте част от състава на делегацията-един служил в ЦАХАЛ,друг е един от най-големите..да го наречем инвеститор на израелски пари в България,вътрешен министър и т.н.А,да не забравяме и едно-две съвместни заседания на българското и израелското правителства.
  В тоя ред на мисли ми се чини,че мисията е била някаква съвсем друга-да се предаде някакво съобщение,да се обмисли-докато минат изборите в САЩ-и да се отговори.Иначе за поне един-ако не катарски-то арабски бизнесмен щеше да се позавърти на “форум”-а.А пък все си мисл

 8. А пък все си мисля,че колите на катарците имат климатици и могат да дойдат,въпреки жегите.

 9. Един Българин преди 4 години ми рече: бавно и полека но ще си върнем държавицата.
  Изказването бе по повод разиграването на руски тройки по нашите земи.
  Е, явно този човек заслужил моето уважение с работа и достижения е прав.
  Колко малко, е “още малко”, докато заспалия се събуди (това е от “Дюн”). Лека полека “по делата им ще ги познаем” (това по една книга за религия в която има и много прагматизъм) и повече за тях няма да чуваме освен от книгите по история – да не правим като тях за да не ставаме за смях.
  Дано да е по-скоро пробуждането!

 10. Много интересна и много злободневна тема. Тъй-като от 20 години живея и работя в Средния Изток Персийския (Арабския, както го наричат тук) залив познавам същината на нещата много, ама много добре. Никак не се учудвам на „бойкота” на арабските фирми. И това не е никакъв бойкот, а крещяща липса на какъвто и да е интерес. И ако това представлява някаква неприятна изненада за нашите „професионални” медии, то само говори до колко тяхната „професионалност” е несъстоятелна. По – жалкото е, че по същия начин този факт говори и за „професионалните” качества на управлението ни и на дипломацията ни!
  Тук, колкото и приказно богати да са и фирмите и хората никак, ама никак не са склонни да пилеят безразборно парите си. Знам колко трудно водещи световни фирми от САЩ и Западна Европа организират и колко пари харчат за да провеждат семинари, конференции, симпозиуми и т.н. за да представят продукцията си и предизвикат търговски интерес. Повечето от тях имат локални офиси и складове за готова продукция главно в Обединените Емирства – Дубай, Абу Даби и Шарджа. Други пък в Бахрейн или Катар. Това е главно по отношение на техническата продукция, която продават на тукашния пазар. Турция е едно мъниче на тукашния пазар, напоследък използваща ислямската религия, като свой коз, а Китай прогресира бавно, но неотклонно с непобедимо ниските си цени включващи също и транспорта и монтажа на място! Говорим за хиляди километри безшевни стоманени или чугунени тръбопроводи, както и релсови пътиша в Арабската пустиня! Говорим за сондажна техника и оборудване, за електроцентрали и турбини, за соларни панели, за петролни рафинерии и тяхното оборудване, за средства за автоматика и контрол, за зградни комуникации, за комуникационни системи и компютри и т.н. Ние тук, в тези области какво предлагаме?
  По отношение на хранителната индустрия и селскостопанското производство тук имат традиции и железен принцип, който неотклонно се спазва. Тукашните фирми предпочитат да си купуват земята и фермите на територията на прочути световни региони, да финансират и организират местното производство (винаги екологично чисто) и да внасят продукцията в района под тяхно име, като отбелязват точно региона в който е произведена. Много от френските прочути лозя отдавна са тяхна собственост! Или имат внушително дялово участие и съсобственост например при френските сирена, както случая с компанията „Валпарайсо” и други. Да не споменавам имена на смесени компании, като KDD (Kuwait Danish Diary) или BCC (Bahrain Danish Diary), кото изнасят технологии и произвеждат тук на място. Но тук за сравнение яйцата (от обикновените „нещастните” кокошки) са най-много по 16 стотинки (в лева) и не са мръднали от тази цена 20 и повече години! Яицата обаче от специално отглеждани и хранени кокошки, с гарантирано ниско холестеролно садържание са по едно левче парчето. Има и ферми за отглеждане и яица от щрауси по 10-12 лева яйцето.Ние какво предлагаме? Внасят месо от Австралия, Нова Зеландия и Индия, като заедно с транспорта цената не надхвърля 7 лева на килограм (veal, а не beef). Как да им обясним, че ние имаме само телешко, понеже у нас говедата не се колят, а се назначават на отговорни постове!
  Явно е, че ние сме заинтересувани от техни инвестиции. Знаете ли колко от рефинериите на „Shell” в Холандия или на „BP” в Англия са всъщност собственост на Кувейт или Саудитска Арабия? А ние си имаме „Фъкойл” и не си го даваме! Не им предлагаме пристанище „Росенец” за газов терминал нали! Нито имаме реверсивни връзки с Гърция или Турция за да ползваме техните терминали и да купуваме евтиния Катарски газ. А дали им предлагаме да си купят някои от Черноморските ни курорти, „Перла” например. Убеден съм, че ако им предложим Съветския лагер за дечица на олигарсите от Москва на стократна цена сделката щеше да бъде финализирана в рамките на 15 минути и то лично от емира на Катар! Ние какво им предлагаме? Да финансират магистрали без да са много наясно дали и колко бензиностанции могат да построят там и дали ще могат да събират тол такса! Е хайде от кумова срама може да сер преговаря по този въпрос, но не съм хич оптимист.
  Тази празна зала е оглушителна плесница за цялото ни „управление” и „дипломация”. Дано се извлече някаква поука!

 11. Не знам с какво Катар може да ни помогне, при положение, че правим възможното това да не се случи, но е ясно едно: имаме нужда от катарзис, това е сигурно.

  Катарзис или както е по-модерно напоследък – лустрация, е хубаво да се прави, ако има налице резервен мат’риал. Да смениш Куко с Пипе не е работа.
  А, дори и да бъдат поканени – ще дойдат ли достойните?
  Защо да идваме – за отстрел ли? – биха попитали…

  А в Доха не става дума за липса на интерес, а наистина за бойкот (да прощава Бойко, тройната коалиция е виновна за всичко!).
  Ако не беше Бойкот, чисто статистически от 500 поканени можеше да дойдат трима, колкото да видят деколтетата на българския елит. Нали?

 12. Значи бизнес отношенията с арабския свят у нас остава да се крепи само на дюнерите?

 13. Хе,хе. Имаше и един шахматен турнир във Васюки с главен идеолог Остап Бендер.

  Десетина прилики? Поне?

 14. GB е абсолютно прав.В цялата тази тупуртия,май че никой не зададе въпроса:С чии пари бе организирано това злополучно пътешествие,в това число:Пътуването със самолетите,разходите за хотел,храна и т.н.Ако приемем ,че бизнесмените от БГ делегацията сами са си платили/???/,как стои въпроса с разходитена правителствената част,която не се състои само от министри,но и от помощен персонал,охрана и т.н.Искам да добавя,че случая Катар не е единствен пример за надуване на фанфари за очаквано потичане на парички към държавицата ни.Преди доста години,Доган обеща да достави 5000бивола от Индия за да подпомогне българските турци,Мадридския мошенник-Симеон,освен че обеща да ни оправи за 800дни,обеща да докара 4-5 м.рд.долари от арабските държави,Щеше да се изгражда писта за Формула 1 със съдействието на Р.Петков и Б.Борисов,възлагаха се големи надежди на инвестиции от Кувейт,договорени от Б.Борисов.ПЪЛНО ФИАСКО по всичко това,защото ние българите се оказахме абсолютни лапни шарани,вярвайки на всички тез сладки приказки,след които ,БГ ще стане Швейцария на Балканите.А РУМЪНИЯ ПЛАНИРА СЛЕД 2-3 ГОДИНИ ПРОМИШЛЕН ДОБИВ ОТ ШИСТОВ ГАЗ!ТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ ЗА В БЪДЕЩЕ В НАСТОЯЩАТА СИ ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ!…..

 15. Баси, не ви ли струва, че пенсиите в България растат твърде стръмно и бързо?

 16. Да подариш на емира позлатен пистолет,след като преди половин година с помоща на такъв подарък Кадафи се раздели с живота си не е само смешно.Не е и наивно.Безумно е.
  Да декларираш ,че ще се продаде земя на Катар за нещо,описано добре от BG,без да можеш да го направиш е върховен идиотизъм.
  Да декларираш,че можеш в държавните псевдо университети
  у нас да обучаваш някого за нещо е сериозно психическо отклонение.

 17. Нямам представа дали стопанинът на блога ще допусне появата на постинг, който по един превъзходен начин има за цел да утвърди една
  изключителна прозорливост и поведение на достойнство до куп жалки медийни измекяри.
  Самата игра на пройзводни думи с името на държавата Катар,е вече покана за танц между неравностойни партньори!
  Пътят до Кувейт,Джеда,Доха или до
  Адис Абеба,и т.н.е осеян с жалки напъни,да ни приемат като културни и достойни хора…
  Сянката на московските кули и жалките опити да обслужим осъдени на провал имперски интереси,винаги са ни изпращали на опашката на Историята като троянски подковани добичета готови да затрият хала на свои народи с антимпериалистически
  изгъзици….
  Бремето от жалко минало още дълго ще пази влага на популистки опити
  за нормални междудържавни отношения
  при което с кухи действия или се опоскваше бюджета или се изтезаваше
  търпеливостта на редица пьртньори..
  Бойко Борисов ще инкасира заедно с екипа си едно зловонно наследство..
  и ако се изчисти от кадрови безумия като държава лоялен член на евроатлантическото семейство,
  много по-скоро преди 2016 г. ще пожъне безспорни успехи…
  Ако затъне в междуособици с БКП на
  личностни предизвикателства,едва ли
  ще му бъде простено…..

 18. В пълно съгласие със статията от автора на блога и с коментара на GB, само ще добавя, че това събитие разкри още веднъж пълната неспособност на ръководството на държавата и на бизнеса да вършат това, което си мислят, че правят. Отчайващата некомпетентност на политици и “бизнесмени” е и причината за състоянието на българската икономика. Винаги съм се чудил на коментари на лигави дами и господа, които обясняват колко много се трудят като шефове и колко трудно намират служители за своя бизнес. А какво се предлага на обикновения служител/работник. Защо същият служител/работник, отчаян от ситуацията в България заминава за чужбина и се вписва доста бързо в новите условия. Защо постига мечтата на живота си само за 2-3 години, а при нас, при нормални условия, не му стигат и пет живота.
  Тъй като проблемът е в правителството и във водената от него политика, аз имам предложение – някой в парламента да поиска управляващата партия, която организира делегацията в Катар, да възстанови в националния бюджет средствата, изразходвани за екскурзията. Защото това си е чиста екскурзия. После да се замислят кратуните, дали да продължават като руски другари да водят бизнеса си или да се пренастроят на друга честота – т.е. да се научат да правят нормален бизнес.
  И най-накрая – да се замислят спортистите в правителството дали капацитетът им стига да управляват държавата и да създават нормални бизнес-условия. Иначе ефектът от политиката на ГЕРБ-авите и на всички останали скрити и явни русофили ще е все по-скъпи горива, храни, техника … кято цяло, все по-труден живот за България и все по-активен емигрантски “туризъм”.
  За съжаление отново влизаме в мечтания от много хора комунизъм – пълна мизерия за обикновените хора и разточителство сред богатата върхушка, определена по признаци като партийна преданост и любов към Русия.
  Само че това нещо бизнесът в Катар не го разбира и остана на хладно пред климатиците си!

 19. Вчера четох д-р Тони Филипов, според когото презервативът трябва да стане емблема на правителството – защото ограничава производството, унищожава следващите поколения, дава усещане за сигурност, докато всъщност ни прекарват … Найс, а?

 20. При толкова много, и такива смислени коментари, човек губи кураж да напише нещо.Разчитайки на снизходителност от страна на аудиторията ще се престрашим. Та по повод всичко казано до тук, се чудя дали да се смея или да плача! Да се смея, защото “спортистите” от правителството за пореден път по блестящ начин демонстрираха “ТРАГИЧНИЯ ЧОВЕШКИ ПОТЕНЦИАЛ НА ГЕРБ”, или да плача, защото няма да мога да кажа като оня възрастен човек- “доживях до сто години, защото аз командвах говедата, а не те мен.”(ивоберов)

 21. Някой свърши черната работа на Боко Тиквата, като прецака форума в Катар чисто логистично и организационно, което дава медиен повод на Контрабандист номер едно на Балканите, а и в Европа – Борисов да “аргументира” с провала в Катар махането на Трайков от кабинета. Хем пак ще е строг и справедлив. А овцете пак ще блеят с възторг.

  НО!!!

  Истината е, че вече Тиквата и расПутин са се договорили окончателно за БеляНЕ и всички персонални пречки (Трайчо) могат да бъдат разкарани от терена. На който ще се строи най-голямото престъпление на европейска територия – съветска ядрена бомба със закъснител, замаскирана като АЕЦ.

  И един облог в този блог – обзалагам се, че първото си посещение като нов/ стар президент в чужбина, Путин ще направи “изненадващо” в България, именно за да обяви официалния старт на “проекта на века” заедно с гордия си домакин, представителя на българския подземен свят и по съвместителство премиер на тази окаяна държавица, Боко Тиквата.

  Има ли желаещи?

 22. Е поне Катар Еъруейз имат полети от София http://www1.qatarairways.com/bg/en/special-offers.html
  и взимат на работа красиви млади момичета.Може пък БГ елита да е отишъл на секс туризъм в Доха.Ако е така дано му увре главата на Трайчо манекена,че можем да конкурираме Тайланд с Алкохолен , Секс и Мери Джейн туризъм открито и да влизат данъци, а не скрито покрито само в джеба на ББ.

 23. Много ми е тъжно, г-н Инджев, но не мога да не се съглася с коментара на 123! Издаването на “Ядреналин” закъснява предвид обстоятелствата, дано не е фатално, ако въобще изнесените факти могат да направят впечатление някому, освен на запознатите! Непрекъснато се питам къде са тези Зелени у нас, които да протестират против атомните централи (като напр. в Германия), а се намериха толкова много срещу шистовия газ!

 24. Не мога да сдържа гнева си спрямо отвратителната мутра, която погубва живота ми, и този на децата ми. И не само моя.
  Колко неща бяха вече казани, написани за това престъпно същество, и нищо не последва. Преди 90 години Стамболийски предаде българския интерес. ВМРО после се разплати. Но предателството на селския тепигьоз има исторически последици и до днес. Днес мутрата прави това непрекъснато, ето един от многото други примери, наред с това, което ни готви с БеляНЕ:

  Сделката на Борисов: Западните покрайнини за мълчанието на Сретен Йосич
  http://www.svobodnoslovo.com/%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81/

  Но няма вече буйна българска кръв, която да кипне… Има овце.

  Моля те, Господи, прости ми, че допускам гневът да ме победи, и то в дните на Великия пост!

 25. @Lilan-Anna Ами няма ги ,нито зелени,ни червени ,ни сини,ни “воиводи ДС”, ни ДПС/ДС,а и граждани няма,въобще никой няма.
  А е пак “интелоктУалци” загрижени за “турският империализъм” в кюп с вмроДС се намериха.А дее България на Левски Апостола Български ?!
  Руските инпериалисти са напът да ни спретнат междуетнически конфликт,но народа си спи.
  Конституция на Република България
  В сила от 13.07.1991 г. Обн. ДВ. бр.56 от 13 Юли 1991г.,
  Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
  Де да имаше Граждани,ама не!

 26. Днес (15ти Март) министъра на икономиката,енергетиката и туризма Трайчо Трайков и този на здравеопазването Стефан Константинов си подадоха оставките. Ще запомня Трайчо с това,че пое цялата вина за АКТА(закона за авторските права за интернет,който България отхвърли заедно с цяла Европа) и това,че беше казал някъде за шистовия газ(който отказахме да проучваме и добиваме) че имаме за сто години напред. Откъде знае,че имаме не знам след като не е проучвано. Може да го е надушил. А министъра на здравеопазването един плешив чичко с очила няма да запомня с нищо, освен че накрая на министерстването му каза,че България е способна да намали цените на лекарствата с 50 процента. Утре Бойко ще се появи в сутрешния блок на националната телевизия да обясни защо така е станало все едно на някой му дреме. Всички знаеме,че и без тях и с тях ще е същата мизерия. Знаеме,че новите двама ще са същите безлични човечета в костюми които не се знае какво вършат и какво са свършили. В момента от кабинета на ГЕРБ само Симеон Дянков ми вдъхва някакво чувство на професионализъм и компетентност. Останалите са Цецо,Фидосова,Бойко,Цецка,някаква пълничка женица Лиляна Павлова май се казваше и един чичко с бодро лице и симпатични бели мустаци на който не му знам името, Вежди Рашидов и другия който ми се струва по-умен от средното, но за съжаление е външен министър и се занимава с външни работи – Николай Младенов. Та това е. Милиционер,леличка с наднормено тегло станала известна с репликата “са ше стане ебаси скандала” заради веста че нейния човек на изпит за работа в митница е получил 2.90, мутра-милиционер,комосмолка, безисвестната Лиляна, главен мултак на републиката и това са хората в кабинета за момента който управлява България. Според някои теории Трайчо бил изгонен защото на срещата в катар с катарски бизнесмени, бизнесмените не дошли. На самата среща бил и Бойко и сега въображението на хората сигурно си представя как мъжествения горд Бойко се е ядосал от демонстрацията на катарските бизнесмени сякаш сме 10ти век и той е самия цар Симеон, а катарските бизнесмени делегация на Византииския император,който в типичния стил на Византииците е искал да унижи българите и да им намекне ,че за тях все още са си варвари. Гневния Бойко погледнал със страшен изблик към Трайчо и извикал “Ти си виновен! Махни ми се от очите и кракът ти повече да не е стъпил в царството ми ! Горкия Трайчо се хвърлил в краката на Бойко и го замолил за прошка, но Бойко бил непоколебим. Останалите слуги гледали в земята и треперели, но това бил добър урок за тях и Бойко го знаел. За съжаление Трайчо бил изпратен в изгнание далеч от царството където умрял като просяк в една колиба, самотен и изолиран от всички. А приближените на цяра които останали в царството шушукали по ъгълчетата на двореца помежду си и казвали: “Строг е нашият цар, строг но справедлив” и никои не смеел да се засмее на подигравката която му спретнали хитрите гърци. Па дори и да му било доста смешно.

 27. Арабите са знаели за какво става дума.
  затова и са решили да не уважат този форум.

 28. Не си разводнявайте критиката!
  Този монументален гаф се дължи
  само на премиера.Затова народа сполучливо го именува Боко Тиквата.
  Боко няма интелегентността да разбере международните отношения.
  Няможе да разбере че малка България
  трябва да е скромна в делегации и фанфари.

 29. България ще се оправи само когато цялата проруска простотия която души страната ни измре.

 30. Какъв ви е проблемът не мога да разбера? Ясно е, че няма какво да предложим на Катар и грешката е на министъра, не на бизнесмените ни.Фу, стига национал-нихилизъм.

  Във всеки случай, радостен съм, че ТТ се махна. Без този саботьор на МВФ/СБ ще е по – добре. Остава да мяхнат и Дянков.

 31. Г-н Инджев, отдавна си го мисля това, ако решите да направите една среща между коментиращите на Вашия сайт, аз лично ще почерпя всички по едно питие. Все се чудя къде отидоха умните и мислещи хора, а те са събрани на този сайт 🙂

  P.S. Има начин да се сложи бутонче “Like” на коментарите, както е по вестникарските сайтове – мисля, че ще е добра идея.

 32. АЕЦ-Белене – отново в центъра на събитията. Проследете шикалкавенето на Борисов тази сутрин по БНТ, публикувано във “Фокус”: http://www.focus-news.net/?id=f20699.

  ББ: “Сутринта, докато пътувах натам, чух какви ли не глупости от типа, че Трайчо бил спрял строежа на АЕЦ “Белене”. Що за идиотско твърдение?
  ….
  Аз изпратих Трайков преди един месец, лично, заедно с Дянков в Москва. Да каже на руснаците, че няма да строим “Белене” и искам да си вземем да си платим реактора и да си го закараме на “Козлодуй”. Аз лично, сега чувам, че щяла да става смяната, защото сме искали “Белене”, пък Трайчо не бил искал.”

  Ето и последвалият “аргумент, който трябва да ни убеди, че не за АЕЦ-Белене”:
  “Ама това са такива измишльотини, просто и приписване. Той (бел. ред. Трайков) бил инакомислещ, чувам аз. На кое? На кое е бил? Че Дянков по мое разпореждане взе лиценза на “Лукойл” и месеци наред нямаха лиценз, докато не си сложат за 30-40 милиона долара апаратура, която да следи входа и изхода на завода. Кой го е правил друг това?”
  (бел. ред.: Оказа се, че междувременно, докато са без лиценз, държавата е сключвала с Лукойл договори за доставка на гориво!).

 33. Да, вече и за уличните кучета стана ясно, че Трайчо си отива заради Белене. Той самият го е потвърдил днес в парламента. ББ играе ва банк с Русия срещу САЩ. Ако бяхме важна държава за американския интерес, можеше да очакваме Буда да му се случи случка. Но не сме. Значи ще си задунайстваме пак. А колко полезно щеше да сме важни за американския интерес… Уви, тъпото население ще си носи последиците на собствените “интелигентни” избори. То самото си казва – който е надробил попарата, да я сърба. Проблемът е, че и ние, които не сме от тях, първо ще я издухаме, после ще я изсърбаме, а пейзаните ще си щракат с пръсти!!! Воглаве с мутро-пажарникарите и тъпо-милиционерите.

 34. Ако Бойко Борисов и неговото правителство бяха свършили едни съвсем елементарни действия – реверсивна газова връзка с Турция и договори с Турция за ползването на входния терминал за втечнен газ на брега на Мраморно море, сега дори нямаше да има нужда да се разкарват делегации до Катар и да стават за смях пред целия свят. Достатъчно беше да пратят един и-мейл на газовия гигант Катаргаз и след 10 дни да получим LNG кораб с втечнен газ достатъчен поне за един месец да задоволи нуждите на България. Да не говорим за цената, която ще е около 150-200 долара т.е. поне 3 пъти по ниска от руската цена. Издръжката на русофилството у нас става все по скъпо и по скъпо от година на година. Българския троянски кон се товари с все по голями икономически тежести от руския ездач, и вече не е далеч времето когато ще му се счупи гръбнака.

 35. Седи си Борисов и си мисли:
  ” Написал Инджев: “Без катарзис и Катар не може да ни помогне.”
  Че Катар не може да помогне е ясно, ама туй ЗИС отзаде да не идва от А-ЗИС, бе?!”

 36. Тато не успя да ни направи 16-та република на ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО, но неговия прислужник е на път да го стори. Може би вече го е сторил. Европейците са втренчени в своите си проблеми, а американците са далеч.Въпросът е, какво правим ние? Ние сме пълни плужеци! Оставили сме страната си в ръцете на петата колона и тяхната банда от дебили. Един протест не можем да им спретнем като хората. Знам, че с такива протести не можем да притесним Путин или да впечатлим ПРОСТАКА, но може да предизвикаме, да дадем възможност на някой да се намеси.

 37. На приказки кой от кой по приказлив,на дело да бяхте поне малко така.Лани като отидох,чаках,сам бях,никой не дойде.Не ми беше лесно,но бях,вие не дойдохте.Все така,един тръгва,а другите се крият в храстите “имат си лични работи”.Всеки на гявол се пише,но Бог пише в “тефтерчето” Всекиму според какво дал и какво има да дава,поименно.По делата,не по приказките.Е НАРОДЕ до кога само на приказка ще си Патриот,До кога? А хартията до кофата за смет кой я хвърли,бат ви Бойко или…?!

 38. На ЧУГУН(иц)ЕНИТЕ глави е много трудно и бих казал невъзможно, да разберат защо министър Трайков е ИЗГОНЕН(а не подал оставката си) и че това бе съкровеното желание на рубладжиите и съветофилите (националпредателите)от дълго време преди, на които служи и ТИКВАТА (мутра-премиер).

 39. Бойко се яви в Катар като същи бай Ганьо от ново /постсоциалистическо/ поколение, който вместо мускалчета с розово масло /заради разбитата от руснаците родна икономика и всяко производство/ опитва да пробутва мускалчета с руски газ, за да закърпи в държавния бюджет дупките от системно ограбваното при национално-предателските сделки с Русия!

 40. А за провала на определена акция (политическа, икономическа, комерсиална, културна, военна, спортна, екскурзионна, показна или всякаква друга подобна) осъществена с оскъдните средства на данъкоплатеца, конкретна вина носи водача на групата. И тук опитите на слугинажа на да прехвърли вината на някой друг, а не на конкретния виновник, са жалки и комични.

 41. Дали е Сандро 1923,за да го преметнат в Ниш сърбите или Борисов 2012 г. когато външният му министър си мълчи до досетливи румънци,все тая,България е за разил и з а т ъ в а в с е
  п о в е ч е!

 42. Относно “рубладжииите” един комуняга казваше: Те ако даваха рубли, кой щеше да ги погледне, ама дават долари, евро!

 43. Др. Кардинал, НЕ, тя не затъва а просто БРЕМЕННОСТТА , която вие и приписвахте толкова дълго време в тоя блог е на път да приключи.

 44. Защо си замина Трайков?

  Защото лице, за което най-висша мозъчна трудност е да формулира граматически вярно изречение на български е “вицепремиер”.
  Тоя дали може сам да си върже възела на връзката?
  Това не е ясно, но може да иска и получава оставките на интелигентните, образованите и НЕ-рублаждиите.

  Защото, “Който не маха с опашка пред Борисов го махат или се маха сам”!

  В “правителство” на МУТРАТА няма място за интлигентни, образовани и прагматични хора като Трайков!

  Ще говориш ти срещу ‘дългогодишния приятел” на МУТРАТА – Златев, а!
  Ще имаш претенции към Луково масло, а?
  Че и на най-милото им, цената на газа и Белене ще посягаш?

  Айде сега да си ходиш, че едни комисионни ни чакат!

 45. Катарските бизнесмени трябва да са останали съвсем без акъл, да дойдат в България да правят бизнес и – да ползват скъпите и прескъпи руски горива и газ.

 46. МУТРАТА заявил по БНТ, че няма да се строи Белене, НО, забележете, ще се вземе атомен реактор от Русия за Козлодуй!!!

  Това на фона на галопиращи цени, обедняващо население, замразени пенсии, гориво по-скъпо от това във Франция, атомно опустошение в Япония, отказ от атомна енергетика в Германия.

  МУТРАТА представя това си “решение”, като отговорно,с грижа за “народната пара”, дето щатните рубладжии от БСП са потрошили до момента.

  Ние знаем риторичните въпроси:
  – Защо реактор..
  – защо руски,
  – защо толкова скъпо?

  Бих написал, че “премиерът” е национален предател, но няма да е вярно.

  МУТРИТЕ нямат национална принадлежност.
  МУТРИТЕ се грижат САМО за натъпкването на сметките си с всички средства и на всяка цена.

  Малките мутри убиват “на дребно”, примерно наркозависими с наркотици, но ГОЛЕМИТЕ М У Т Р И могат да убият ЦЯЛ НАРОД, примерно с “най-съвременна” руска атомна ….
  Тънкостта е, че и да не гръмне тая атомна…, народецът все едно пак ще се спомине, защото НЕ МОЖЕ да издържи на цената за построяването и.

  Допускам, че Русия ще бъде истински щастлива, когато най-после България се спомине и вековната мечта за окончателното решаване на “българския въпрос”, поставен още 1876 г., се сбъдне.

 47. Издръжката на русофилството у нас става все по скъпо и по скъпо от година на година. Българския троянски кон се товари с все по голями икономически тежести от руския ездач, и вече не е далеч времето когато ще му се счупи гръбнака.
  Mnogo mi haresa tazi misal.

 48. Iskam da spodelia neshto, koeto si mislia ot dosta vreme.
  Iavno e che nastoiashtoto pravitelstvo e tragichno. No spomnete si troinata kradliva koalicia. Koe e e po-malkoto zlo?

  V tozi smisal se okazva che alternativite za kompetentno i pone malko otgovorno upravlenie na BG sa izcherpani ili pochti.

  Kristalina Georgieva li da stane premier? Zashto ne. Kuneva-Pramova ni e iasna.

  Imam chuvstvoto za bezperspektivnost… A vie.

 49. Поздравявам г-н Инджев за поредната блестяща статия, и се чувствам прекрасно, четейки коментарите на толкова много мислещи, ерудирани и достойни хора! Приятно е да се види, че българите не сме само идиоти!

  Към Ники Спиров: Ако се осъществи срещата, за която споменавате, ще участвам в почерпването на коментаторите с удоволствие!:)

  В същото време от сега казвам на слухтящите милиционери и русофилистици, които със сигурност ще довтасат, душейки с верните си съветски носове: “Вие водката ще си я плащате сами, затова си пазете касовите бележки!”

  Но като се замисля, досега масрафа винаги сме го плащали ние, а не съветистите..По отношение на Катарската загадка как така никой не е дошъл на срещата с Титана на мисълта, бащата на българската демокрация- един мой познат ми подсказа, че проблема е флингвистичен. Доктрината “дюнер” била неправилно разбрана от бедните катарци като “dinner”, и те решили да пропуснат закуската, а пък на арабски “дюнер” било всъщност доктрината “шауарма”!

  Та лингвистиката не е от вчера! Тя влияе дори на подсъзнателно ниво – ето ви пример -как би се нарекъл таен съветски фен, който си пада по Щирлиц и съветска металургия?

  Познахте!

  Чугуниц!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.