Телевизионната диктатура на Борисов: Самсон с микрофон

Силата е била в косата на Самсон, а на Борисов- в телевизионния микрофон! Ако някой в България иска да се пребори с агресивния популизъм на Борисов, трябва да последва примера на Далила.

Дали? Едва ли. Защото овладяването на микрофона от страна на нашия политически Самсон е негов абсолютен приоритет, който той следва упорито и неизменно от години, за да осъмнем в днешния неделен ден с поредната демонстрация как се управлява еднолично България от него чрез телевизионния екран.

Каквото и да се случи ( или да не се случи), най-важното за Борисов е да наложи своята лична телевизионна интерпретация на съответното действие ( или бездействие) в поверената му държава. Който от неговите опоненти не е разбрал този негов основен източник на влияние, значи просто не е в крак с времето- от поне десетина година насам, през които Борисов се държеше по абсолютно същия начин в атаката си за превзимане на българския домашен хол чрез постоянно телевизионно присъствие. Започна с тактически маневри между тогавашните „големи”, твърдейки всеки път, че е „твърде малък”, за да ги коментира ( като мой събеседник в Би Ти Ви е играл тази роля многократно), надраствайки после таза фаза на първоначалното натрупване на популистки капитал чрез демонстративното презрение към политиката ( вътрешната политика била „изпражнение в целофан”- тъкмо в моето студио роди той тази лицемерна перифраза на „всички са маскари”), за да се стигне до днешната ситуация, когато обсебва неуморно всички национално гледани телевизионни трибуни с тон, който не само не търпи възражение, но и надвиква всеки един участник в телевизионно предаване, дръзнал да бъде несъгласен с него.

Точно това се случи и днес, когато опитите на двама събеседника в студиото на ТВ 7 да отправят критики към властта и лично към главния властелин на републиката. Водещата Люба Кулезич си беше „позволила” да покани трима опозиционно говорещи събеседника ( Едвин Сугарев, Александър Каракачанов и Христо Марков в пряка връзка от Пловдив). Това моментално предизвикаха не просто реакцията, а направо гнева на премиера Борисов. Така той отново доказа, че е като Ню Йорк: никога не спи (както пее любимецът на американската мафия, талантливия комуникатор Франк Синатра)- що се отнася до времето, когато има потенциална опасност някой да каже нещо в националния ефир, без времето му за изява да бъде отнето, сдъвкано и изплюто в сдъвкан вид за масова консумация от същия този екран, задръстен за пореден път от моментално телефонно обаждане на самия Борисов.

Трябва да бъде сложен край на този вид персонална цензура върху персоналната критика в България ако искаме да се нормализира обществения диалог, превърнат от Борисов в монолог. Разбирам трудното положение на водещите, които биват изненадвани постоянно (защо ли- какво има за чудене да се случи това за стотен път същата телефонна намеса на премиера в предаването им!). Не е лесно да откажеш микрофон на такъв доказан компресор за надуване на телевизионния рейтинг. Но все някога все някой трябва да опита да спази уговорката със своите гости, които е поканил да говорят, когато след това, ако се осмелят да критикуват премиера, биват буквално отнесени от вихъра на поредното премиерско телефонно обаждане и накрая се оказват в ситуацията да кимат на екрана под канонадата от крясъци, повторения на банални истини, самохвалства и дори- лични комплименти към говорещия в студиото ( „моите уважения към…аз много го уважавам…обаче…”) бламирайки чисто и просто времето му за коментар.

Това не е поредната ми критика към поведението на водещите в българките телевизии – съзнавам уязвимостта си на „уязвен” бивш телевизионен водещ, на когото вменяват някаква ревност или реваншизъм. Още по-малко е упрек конкретно към Люба Кулезич, която е доказала своята смелост и определено е на върха на журналистическата си кариера в момента. Тя едва ли се интересува от „бележките” на някакъв натикан в интернет свой колега, но на нейните зрители, които евентуално четат този текст, имам какво да кажа на правата на журналист, който е влизал в открит сблъсък с изгряващия Бойко Борисов е дори е успявал да го накара да замълчи.

С агресията на Борисов, представяна като негово право и дори задължение ( да ни ръководи от екрана като стадо навиквани овце), трябва да се справи същото българско общество, което е допуснало подобна криво разбрана „пряка думокрация” да ни бъде налагана като вид благодарност за преклонената ни главица. Ако това не стане чрез протести, за да чуе премиерът „гласа на народа” ( и смирено да го приеме като корекция на поведението си по подобие на случая с мораториума върху проучването за шистов газ), ще трябва да чакаме(!) освобождаването от телевизионната диктатура на Борисов да се случи на предстоящите парламентарни избори. Но тъкмо по тази причина Борисов не пуска телевизионния микрофон- готвейки се за изборите с всяка своя реплика от телевизионния екран.

И ако някой възрази, че призовавам да бъде „цензуриран” напористият ни премиер, уточнявам: Борисов има права за медийно присъствие точно колкото всеки друг персонаж, получил време да каже нещичко в телевизионния ефир. Претенцията на премиера да говори повече от всеки и навсякъде, надвиквайки всички и винаги, дава сумарен резултат, равен на арогантно узурпиране на публичното интерпретиране на фактите и събитията от нашия живот. Това е всъщност истинската цензура върху правото ни чуем опониращите гласове на България, превръщайки демокрацията в някакъв „стъклен дом” , в която като в собствен сериал се разхожда големият разярен Борисов.

52 мнения за “Телевизионната диктатура на Борисов: Самсон с микрофон”

 1. Вашия пост и това постоянно “изтичане от всяка отворена чешма” на Бойко Борисов в образ или говор, ми напомни за една от приказките на Шехеразада – където героя изпусна духа от лампата. Само не си спомням как обратно го натика там, защото приказката си имаше все пак добър край.
  В нашата действителност не вярвам това да стане на избори, както пишете – партията на интернет традиционно не гласува.

 2. Не съм гледал въпросното предаване,но съм гледал подобни-наистина Борисов иска да изяде с парцалите опонентите си или водещите на предаванията(последния случай за който си спомням бе в петък по Канал 1 с Жени Марчева).Според мен е въпрос на възпитание,култура,манталитет,самозабравяне и самовъзгордяване и т.н.Все пак не е учил в университет като хората ,а в Магнаурската школа-сега е начело на нашата държава,която е по население като предградие на средно голям град в Китай,но всеки ласкател или използвач се старае да се докосне до отразената му светлина в своя полза,и може би именно журналистите са начело в наколенките пред Борисов!От друга страна пък има накърнени от него интереси,които искат да го осмеят като палячо,но пък има и интереси,които той защитава и както каза Трайчо Трайков изкушенията да не защитиш държавните интереси са и добре медийно поддържани!Въобще у нас е такъв цирк,че цирковия артист Балкански трябва да съжалява,че не е влязъл в нашата политика!Здраве да е,животът ще покаже след време кой крив кой прав!

 3. Нищо не му убягва, никога няма да пропусне възможността да изчете лекция на всички, които не са съгласни с него.

 4. Току що изгледах документален филм-изповед на Ален Прост. Споменавам го заради неговото отношение с медиите. Той е първият пилот от Франция, който печели световната титла в този спорт, затова неговите победи са нов повод за гордост у французите и затова се е стигало до истерия из вестниците при всяка победа или загуба.
  Когато е бил на върха във Ф1, някои медии са го превъзнасяли, а други, раздразнени от прекаленото фаворитизиране на Прост, са стигали до абсурдно навлизане в личния му живот, за да покажат, че не е светец. Положението за него е било твърде изнервящо и той си е позволявал да помоли някои журналисти да не прекаляват с любовта си и да не преувеличават стойността на победите му във Ф1.

  Ален Прост (всъщност изобщо не е прост) простичко назова кое е по-опасно за човек, подложен на медиен интерес. Прекалената любов е по-страшна от прекалената критичност. Каза го толкова естествено, сякаш е нещо, което всички знаят. Във Франция може и да го знаят…

  У нас прекалената любов май ще доведе до прекалено отблъскващи прояви на прекалена ревност към края на мандата на прекалено влюбените. Както всичко останало, така и медиите са картел. ББ очевидно губи харизматичното си обаяние и със сигурност не е предивиден за втори мандат. Все пак той сам се обгради от безхарактерни предатели, които още при първия сигнал ще го посочат като единствен виновник за всичко. Нали е Началник и всички трябва Него да слушат? И те ще кажат, че са го слушали… И медиите с готовност ще им дават думата, а той с един телефон на кой по-напред да се обади…

 5. Този път, г-н Инджев ни предложи не само безспорно най-точното описание и анализ на поведението на г-н Премиера, но и светкавичната си професионална реакция – преди всички, което не е без значение за един журналист -анализатор.
  По-отблъскващо беше отношението, преди години, на официалната власт към т.н “Русенски комитет”. Тогава облъчваха хората по един начин, сега този наш оперетен герой облъчва всеки, позволил си да изслуша друга и различна от неговата гледна точка.
  Позволявам си да добавя само, че след вчерашното интервю на г-н Трайчо Трайков, видях в негово лице друг вид държавник и друг вид поведение на публична личност – брилянтен във всяко отношение. Не мога да съдя за неговата компетентност, но думата му за мен тежи повече, срещу тази на трима или четиримата заедно- Борисов,Добрев, Младенов, Цветанов – по азбучен ред. Да не вземе да се обиди някой от постоянните коментатори тук.

 6. Господин Инджев, аз също гледах предаването на госпожа Кулезич и спред мен Бойко Борисов пак се показа като простак, но това типично за него. Много вярно отбелязвате, че министър-председателят ръководи държавата като по чобански. Ами така е, защото Бойко Борисов не знае друг начин. В смисъл, толкова знае човекът, толкова е учил, такъв му е начина на мислене, абе с няколко думи – толкова му е акъла. Същото важи и за овчето стадо, в случая – българския народ. За жалост, министър-председателят не знае, че макар чобанинът да дюдюка и да си дере гърлото, магарета вървят пред стадото и те са реалните водачи. А госпожа Кулезич и господин Сугарев (господин Каракачанов, според мен не е заслувил титлата магаре в този случай) са достатъчно дърти магарета, за хвърлят къчове както те си знаят. Всеки който си е имал някога работа с магарета, знае, че това добиче е доста своенравно и е голям инат. Аз, макар да не съм лидер, водач, журналист, политик или изобщо някакъв общественик, също съм голям инат и дърто демократическо магаре. Господин Инджев, много моля да ме извините, но в случая и Вас мога да нарека дърто демократично магаре и сте голям инат. Много голям инат сте, за което много Ви уважавам!

 7. Оглупяването е непрестанен процес. Скоро ще му позволят да го направи необратим.

 8. Господин Инджев, не споделям гнева Ви.
  Авторитетът на Едвин Сугарев и посоката в която тръгна разговора имаха нужда от телефонното обаждане на Бойко Борисов… Сега знаем, че няма да има “Белене”.
  Какво по-хубаво от това?! Какво по-хубаво от това да видим че имаме Премиер и Правителство, воюващи за изграждане на нормални (а не “братски”) отношения с Русия?!
  Що се отнася до Трайчо Трайков, учудващ е фактът ,че до сега не е започнал изграждането на газовите връзки с Румъния, Гърция и Турция!

 9. Четох в петък интервюто на “премиера” пред БНТ.
  Необичайно смелият(за нашенските разбирания) тон на водещата ме провокира да го изтегля от сайта на БНТ за да видя и чуя всичко “на живо”.
  Ще изненадам ли някого с констатацията, че наблюдавах освободеното от всякакви задръжки беснеене на един 100-процентов простак, който почти не млъкваше, не позволи на водещата нито веднъж спокойно да формулира въпрос или теза, караше й се когато въпросът не Му хареса, удавяше във водопад от словоблудство всяко разумно възражение…
  Този тип е опасен за и без това “цъфналата и вързала” страна.
  Никоя популация, пък била тя и в най-окаяния и забравен от Бога край на Африка, не заслужава такъв “премиер”. Това, че българите си Го избраха и при всичкия си хал продължават да Му се любуват, е симптом на тежка деградация.

 10. Абсолютно вярно пишете, г-н Инджев; необходима е незабавна и твърда реакция от нас, жертвите на телевизионната диктатура на Титана-Гърмовержец, за който, оказва се, има явно по-специални правила за телевизионно участие: взема си сам микрофона, обажда си се чрез телефона си във всяко телевизионно предаване, и то когато си иска, колкото си иска и както си иска!

  Тоя нахалник надмина даже плямпалото Уго Чавес, който, доколкото знам, си бил имал собствено предаване след като е вече президент; но Бойко, ето, фактически си има не предаване, има си цялото телевизионно пространство, което е окупирано от негова нахална милост! Не спазва никакви правила на благоприличие поне, щото не е коректно да отнемеш думата на специално поканените за участие гости на предаването. Разбира се, водещите си правят криво сметката, че личнотото “импулсивно” обаждане на “самия Премиер” ще им вдигне рейтинга, а е погрешна сметката им щото ако се осмелят да лишат негова нахална милост от микрофон и зрителят стане свидетел в ефир на избухването на уязвения Гърмовержец, това ще вдигне много повече акциите (най-вече моралните) и на съответната медия, и на съответния водещ. Е, този последният може да загуби мястото си в съответната медия, но пък какво е едно място на телевизионен водещ пред такива наистина ценни за целия ни национален публичен живот неща като медийно благоприличие, равнопоставеност на всички гледни точки, свобода, демокрация, истина и пр.

  Аз лично смятам, че разгащилият се пръв медиен ментор на Республиката ни трябва да бъде поставен на мястото му; и то тъкмо от нас, зрителите, от жертвите на медийната му диктатура. Прочее, много пъти съм писал, че Б.Борисов не е нищо друго, а чисто и просто е шоумен от рода на Слави Трифонов и проф.Вучков, той е типичен медиен феномен, свидетелство за това докъде, до какви звездни и властни висоти може да стигне един невзрачен пожарникар-каратист-бодигард-мафиот, комуто някаква подмолна сила е платила телевизионния ефир, та да си окупирва колкото си иска цялото медийно пространство на България – и то вече поне 10 години!

  Сега пък, когато е вече Премиер, той трябва ноне-малко от малко да си гледа работата; но непредубеденият човек се пита: като е постоянно по телевизионните екрани, кога ли работи пък тоя, кога ли изобщо има време да си изпълнява премиерските задължения?! Види ли някъде камера и микрофон, Боко моментално зафърля всякаква работа и, ако не може да отиде лично да се намести пред камерата и до микрофона, тогава вади джиесема и директно се включва в ефир; безобразие, наглост във висша степен е това, трябва да се реагира непременно, от всички, и то всеки ден!

  Щото оттук, от медиите, тръгват диктатурите; без радиото Хитлер и Сталин едва ли щяха да бетонират така здраво диктатурите си; а пък в телевизионната ера да не говорим каква е мощта на медийния терор върху съзнанията. Самият Боко е свидетелство за това какви уродливи явления е в състояние да синтезира телевизонният монопол на ченгесарската ни олигархия, прераснал в същинска телевизионна (медийна) диктатура. И ще берем много ядове ако се наслаждаваме на шоуто и като същински хаплювци не реагираме никак!

  Трябва да се протестира, трябва да направим нужното да спрем терора върху съзнанията на цялата нация от страна на медийния диктатор Бойко Борисов, щото от медийната диктатура се стига до другата, до същинската диктатура, по подобие на путинската. И в Русия медийния монопол направи от Путин Путин, т.е. това, което е сега всевластният самодържец на цяла Русия – и на империята.

 11. Ужас, ужас, и тоя ни е министър-председател! Отдавна подозирах, че му липстват първите години от възпитанието, но това преля чашата!Чудя се какво ли би станало, ако някай водещ му затвори телефона???

 12. По темата за развитието и надуването на балона ББ в течение на годините, ще споделя нещо което нямах шанса да видя лично, но го знам от първа ръка от хора които добре познавам.
  Беше около 2004-та година по време на Главното Секретарстване на ББ в МВР в правителството на Сакскобургготски. Офисът на фирмата в която работех, се намираше на улица “Кирил и Методий”. Момичетата секретарки забелязали, че пред входа на сградата в продължение на 2-3 денонощия има постоянно паркиран автомобил с двама мъже в него, като вероятно се сменяли, но доколкото можело да се забележи, автомобилът бил денонощно с дежурни вътре. Момичетата заподозрели някаква предстояща мафиотска разправа и се канели да сигнализират в полицията, но… На третия ден пристигнал лично със собствената си персона всенародният любимец ББ, съпровождан както си му е реда, от сини лампи, сирени плюс… куп репортери и камери.
  Оказало се, че някакъв дребен бандит от съседна стара сграда, бил държан блокиран три денонощия, докато му дойде ред да бъде медийно отразено арестуването му, естествено, в присъствието на ББ…

  За мен е вън от всяко съмнение, че този посредствен, слабообразован, нискоинтелигентен екземпляр, беше превърнат в медийна и впоследствие политическа звезда чрез парите и влиянието на кукловоди, чиито имена са публична тайна.
  Същите, които онзи ден уволниха с лични мотиви Трайчо Трайков – единствения в това продажно правителство, който имаше някакво понятие за чест, отговорност и отстояване на национални интереси.

 13. Началото бе поставено от Надежда Михайлова,която на една сбирка в Плевен предложи журналистите да бъдат нахранени!В днешно време журналистите са като кучетата на Бойко,при необходимост въртят опашки,а в други случаи злобно се нахвърлят срещу всеки,по даден сигнал от собственика им.Радостното е,че не всички журналисти са на тази ясла!Почитания към Иво Инджев.

 14. Най-после!!! Най-после Бойко Борисов успя дя пробие наложената му от всички телевизии ефирна изолация, като получи достъп в края на времето за реклама в предаването “Насреща Люба Кулезич” в TV 7 в 9,30 часа на 18.03.2012 г.
  Може да е скромен и свенлив, но гласът на рекламата винаги побеждава!!!

 15. Към Георги Георгиев:

  Вие може да знаете нещо, но аз не разбрах защо Борисов отказва да каже ясно дали ще строи АЕЦ “Белене” , а се измъква с формулировката, че това няма да е руска централа ( тя и сега формално не е- все пак проектът се намира на българска земя).
  абракадабрата с “диверсификацията”, зад която се крие премиерът, означава, че трескаво се търси западен параван за прокарване на руския проект- нещо като Рупърт Мърдок за налагане на Би Ти Ви като “американска”.А колко му е на Русия, която си напазарува цял германски канцлер ( макар и в качеството му на вече бивш) за реклама на един газопровод, да си напазарува с петродоларите и някоя друга западна фасада за АЕЦ “Белене”.

  Ако забелязвате, Борисов вече не говори за обвързване на обекта с неговата икономическа ефективност ( което би означавало ясно да е отхвърлил вече всяко съмнение за спирането на това безумие), а шикалкави за руския характер на проекта- не само за “умилостивяване” на Запада, но и заради пропагандния отговор на аргументите на сините си опоненти по темата.
  Това е същата хватка, като изваждането на историята с убития му дядо за предизборни антикомунистически цели преди 3 години.

 16. komentara Vi za Borisov e dobar,Boiko a takav, vjarno e.Samo che Boiko e po malkoto zlo.Njama koi da go zameni,Nito BSP nito SDS.Zashto ne otbeljazvate tozi fakt ?

 17. Оценки да даваш пред клавиатурата е лесно. Колкото и за умни ,образовани и интелигентни да се имате, Борисов владее вашите мисли и емоции, а не вие неговите и той ви води по своите пътища.Ще довърщи мандата си и ще го обсъждате още един поне мандат.Един политолог каза за него “който е подценил Борисов ,след това му е ял попарата и той ще поднася още изненади за тези, които мислеха ,че лесно ще го смелят”.Съгласен съм с това.Останалото оставям на вас.

 18. Не е в моя стил,да разкривам какво е знайно около Трактора и глупотевините от м.май 1996 г.,просто защото Злото е безкрайно,самонадеяно и сляпо в своята наглост и зла отмъстителност.И не само просташко,но и безкрайно тъпо в частта: и ум и много умело лавиране,за да не оставя Циреят да гнояса и се афектира!
  Трайчо Трайков израстна за часове и ръстът му ще стане не след дълго като на исполин,когато настъпи часът на Плевнелиев където-на свой ред- съпругата му обра точките!!!!

 19. Ако съм имал грехове към Вас,с
  проницателността Ви относно удобната фасада за руска АЕЦ със западна фасада ще се сбъдне и килимчето пред Путин ще бъде много естествено гостоприемство барабар с един напазаруван Шрьодер!!!!!
  Бъдете жив и здрав!

 20. Към Borisov:

  И Вашият коментар е добър- дава ми повод да отбележа, че по това също си приличаме с Русия, където няма кой да смени Путин, който управлява настроенията на масите чрез телевизионния си монопол.

 21. Е да,върна се времето на Тато,тогава бях спряла да гледам новини и да чета казионните вестници от отвръщение,беше вид защита от пълно опростачване,смятам да приложа същият метод,дано след 1 година народът ни се осъзнае

 22. Г-н Инджев, предполагам, че сте слушал “На четри очи” – Трайчо Трайков и след него Стефан Гамизов. Последният съобщава някакви факти, като истини от последна инстанция. Звучат като истина и вероятно много ще ги приемат така. Но аз винаги (при изяви на г-н Гамизов) си задавам въпроса, кой е този толкова знаещ специалист, явно недооценен, но винаги получаващ трибуна! Интересно кой стои зад него? Моля (имайки предвид Вашата сериозна заинтересонаност в областта на енергийните проблеми на страната ни), дайте някакви сведения за тази личност, ако е възможно.

 23. Казах 5 мандата,тогава никой не повярва.Под една или друга форма.

 24. Малко извън темата (но не съвсем) – днес пред Люба Кулезич Бареков заяви, че в новия неделен блок няма да правят PR на политици, както правели конкурентни телевизии. Това е връх на наглостта – точно Ники Дудука да обвинява журналисти за скрит PR…

 25. Г-н Инджев, добър коментар, но му липсва малко повече посочване на точно какво се получи по време на предаването! Сугарев, който толкова кряка и врещи срещу управлението на Костов загуби ума и дума при включването на Мутрата в ефир, Кулезич се чудеше как да му приглася, но все пак тя запази повече присъствие! За синчето на червеноармееца Каракачанов знаем, не съм очаквал нищо повече от него…само едно не разбирам защо канят подобни мъжки нимфоманки! …знам че Люба е широко скроена и гей за нея означава право наизбор! :)))
  Това, което искам да Ви попитам г-н Инджев не сте ли изненадан от реакцията на Сугарев, защото аз съм потресен! Такова сервилнечене от автора на блога “свободата” не съм очаквал…като че ли този човек така се вцепени от включването на Борисов, че загуби функцията да мисли!

 26. Само да отбележа,че чета редовно вашия сайт и мисля, че нямате конкурент.Както казвам на моите приятели,вие сте единственият блогър който чета,не защото не искам да чета и други, а просто защото няма такива на вашето ниво И книгите ви са чудесни.

 27. Иво,моля те от сърце – напиши продължение за днешната телевизионна лудост от сутринта до вечерта, през всички предавания :))))) Мисля,че с мат`рияла,който се изсипа, и в буквален, и в преносен смисъл,поне двутомник можеш да издадеш! Поздрави!

 28. Може би всички сте забравили как нападаха Симеон ІІ ?
  Той мълчеше и мълчеше.
  Тогава всички бяха доволни, защото
  ” Дедо ” не отговаряше на откровените лъжи.
  Тихо и кротко, по ленински, си отмъсти.
  Сега, Борисов говори.
  Пак е лошо, защото не минават лъжите.
  Кога казвате истината ?
  В банята – под душа ?

 29. Г-н Инджев, пожелавам Ви успех утре 19-ти Март по БНТ.

 30. Грънчаров Ангел такъв ,е защо не казваш до сега,ами се измъчваме и незнаем защо не ни се получава?!
  “оказва се, има явно по-специални правила за телевизионно участие: взема си сам микрофона, обажда си се чрез телефона си във всяко телевизионно предаване, и то когато си иска, колкото си иска и както си иска!”
  Ох ,айде,че нещо съм настинал,та да не кихна и да се спука балона,пък много навалица в него полетели и не се знаят къде е земята за стъпване!

 31. Към Галина:

  Не знам как позна, но днес наистина извърших мазохистично насилие над себе си и изгледах чудовищна порция българско телевизионно облъчване. Моля, да ми се зачете, че това стана в първата прекрасна пролетна неделя за годината, когато ( и аз съм човек, макар понякога да не личи от отношението към скромната ми личност ) нормалните хора се радват на затоплянето и усещането за спасение след незапомнените студове и снегове. И като се започна от сутринта…

  Води се ВОЙНА за спечелване на позиция в мозъка на зрителя по темите, активирани и инициирани от страна на властта, макар наивниците да си въобразяват, че инициативата е на телевизиите!
  България, братя и сестри, се управлява от телевизионния екран.
  Трябва да има избори за това кой да оглави дистанционното! останалото са подробности.

 32. Иво, не искаш да се занимаваш със Сугарев и сие и за това не ми отговаряш! Това те прави поръчков обаче! Знам не си съгласен с онзи без зъбите обаче мълчиш….е как тогава си по- различен от него!

 33. Още преди 6 години някъде написах,може би в Новинар,че ще има бой кой да хване микрофона,а когато Бойко Борисов го хване,повече няма да го пусне!Това беше преди 6 години!

 34. Към Имигрант:

  Кога съм претендирал да съм различен ( или “нещо повече”!) от Едвин?

  Претендирам обаче сам да решавам къде, кога, срещу кого да се противопоставям.
  Нямам месианско самочувствие на съдник над себеподобните си. Ако някой имигрант ( т.е. някой българин, който е избягал от чужбина в България) го има- нека първо застане от първо лице в тази поза.
  Ако ли пък е емигрант, т.е. българин в чужбина, би трябвало да му е още по-лесно.

 35. Към Имигрант:

  Отговорих Ви и ще е за последен път, ако продължите да използвате заповедната форма.

 36. Към Людмил:
  Значи са обявили участието ми в сутрешния блок утре сутринта? Е, каквото сабя покаже и непреклонната главица…

 37. Хахахах!!!! Дълбоко, дълбоко оценявам извършеното, върху тебе си, насилие, в днешния наистина прекрасен ден 🙂 Ако поне малко мога да компенсирам дискомфорта ти – аз също си го причиних, да ме пита човек защо :))) И да – избори за оглавяване на дистанционното! Гениално е! :))))

 38. Препоръчвам на всички читатели,които не са забравили руския език прекрасния анализ на Андрей Кончаловски в сайта на взгляд,относно това ,че Русия живее във феодализма и защо е така.Ние българите се имаме за по-европейци от тях,но всичко написано важи и за нас.Ще се радвам някой да преведе материала и да го пусне при нас

 39. Към Иво Инджев:
  Еми докато си пиех ракията с тъщата (сервирана от жена ми (и ракията, и тъщата)), чух Вашето име от към телевизора.
  Разчитам на интересен коментар в блога (предаването твърдо няма да мога да гледам). Вероятно не само аз.

 40. Г-н Инджев ,както речено беше “Бог си знае работата”.Вярно ,приведена главица не прилична поза,така е.Нека обаче сега да се разберем,не проява на уважение към домакина,ако ви предложи стол Вие да откажете и да кажете,не прав ще стоя.Седнете,Бог е милостив (както предполагам известно е),мисля простено ще да ви е това съгрешение,знам ли!Бог разполага,аз само може да предположа,човек грешнего съм,нищо повече!

 41. Току що прочетох интервюто на Трайчо Трайков в Туитър, нещо доста различно от истеричните крясъци на българските политици. Би могло да са добър тандем с президента.

 42. За политиците в РБ има един точен тестер; отношениятя им с Лук оил и ТИМ. По-точен е от теста за бременност – оня с чертичките.

 43. След като прочетох тук и в други сайтове за изхвърлянията на премиера по въпроса за АЕЦ Белене чак потърсих в нета да видя това предаване и го изгледах.
  Никога не съм го гледал по телевизията нашият суперпремиер, не съм имал и желание да го гледам а се доверявах на изказванията на домакина на блога и на коментиращите за нивата на нетърпимост които е достигнал ТОЙ в своите ТВ пърформанси.
  За мен ситуацията изглежда съвсем другояче и не е тази която Борисов прокарваше, или по-точно бясно натъртваше в предаването на Л. Кулезич, биеше се в гърдите и така хипнотизира събеседниците на водещата в студиото – Сугарев и Каракачанов, че те чак се втурнаха да му стискат ръката и да го тупат по рамото ???!!!
  Работата е там че заслугите далеч не са на Борисов а на наистина революционните тенденции на които сме свидетели в енергетиката в последните години за което главна вина и заслуга имат западните страни (отново). И това че няма да строят АЕЦ Белене е само защото руснаците (с помощта на Борисов и такива като него) са решили ни работят по друг начин, но НЕ ЗАЩОТО ТАКА ИСКАЛ ТОЙ, а по друга причина – ЗАЩОТО СА ПРИНУДЕНИ, това го налага пазарът вследствие на агресивната технологична инвазия на западните страни в енергетиката през последните години.
  Така е защото на руснаците им се ще да направят пробив но пак са закъснели като винаги и няма да им е лесно да си влагат парите в безперспективна за Европа област от енергетиката.
  Достатъчно е да се потърси в Гугъл с термини renewables vs nuclear и ще излязат десетки статии и изследвания които показват в общи линии следното:
  – цените на ВИ стремително падат, в Америка вече са изравнени, в Европа това ще стане след две три години
  – Производството на електроенергия от ВИ в САЩ е надминало това на тази от атомни електростанции, а трябва да се съгласим че това е страната с най-много ядрени мощности в света!!! В Европа това ще стане тази или следващата година.
  – Това което САЩ направиха в областта на шистовия газ, в областта на ВИ го прави Германия с някои подгласници като Италия и Испания, дори има известна завист на американците че Германия се справя много по добре от тях в това направление – като процентни стойности на произведена чиста енергия а не абсолютни.
  Ето един от линковете:
  http://www.renewablesinternational.net/the-german-switch-from-nuclear-to-renewables-myths-and-facts/150/407/33308/

  С не по малка завист на това гледа и Франция, която също ще трябва да се подчини на тенденцията и ще бъде принудена да извади от експлоатация своите ядрени станции, което никак няма да и е лесно.
  http://energeia.voila.net/renouv/electri_renouv_fr_de.htm
  Така че ако руснаците направят АЕЦ Белене (през 2025 година) рискуват да вложат поне 15 милиарда и след 10-12 години когато се очертава да я пуснат в експлоатация никой да не иска да им купува енергията защото ще бъде вече отчайващо скъпа в сравнение с другите видове. И никога да не си получат парите обратно.
  Ситуацията е наистина в най-висша степен критическа за държавите износители на енергийни суровини, особено на тези от тях които разчитат засега почти единствено на този ресурс и Русия е най-фрапиращият случай.
  Досега, в последните 10-12 години резултатите в развитието на възобновяемите източници изпреварват значително първоначалните предвиждания и вече имаме по съвсем пресни данни 18% дял (от 600TWh общо пр-во) в Германия и 27% дял в Италия (от 350TWh общо пр-во) на енергия произведена от ВИ. Дялове от подобен порядък бяха прогнозирани за 2020г но вече са достигнати през 2011г. Предвижданията от преди няколко години бяха че разходите за производство на единица енергия от ВИ ще се изравнят с тези на традиционните източници през 2020-2025. В тези страни това вече е факт, вярно имайки в предвид поощренията които правителствата предоставят на производителите на такава енергия, но макар и да ги намаляват във времето, тези страни водят балансирана политика в тая насока за да поддържат интереса към инвестиции в тези видове енергия. Същите държави са си поставили вече амбициозната и агресивна цел да стигнат до 40% енергия произведена от ВИ през 2020. Да не говорим за Германската цел – 100% ВИ през 2050г.
  Една достойна за адмирации този път ТЕХНОЛОГИЧЕСКА АГРЕСИЯ като се има в предвид че това бяха страните агресори във ВСВ.

  Какво носи в крайна сметка тази Технологическа революция във ВИ и шистовия газ. Ами води до реална заплаха за страни като Русия поради гореспоменатата причина а има и много други. Резултатът е че до 2040 СЕ ПРЕДВИЖДА СПАД НА ТЪРСЕНЕТО И КОНСУМАЦИЯТА НА ПРИРОДЕН ГАЗ ОТ РУСИЯ ДО НИВОТО НА 13% ЗА ЕВРОПА, което за Русия е катастрофално.
  Като отчетем и факта че реалните резултати далеч надхвърлят прогнозите и в двете направления, така тези 13% може да се окажат още по-малко.

  Затова е излишно такива като Борисов да се бият в гърди че вземали съдбоносни и правилни за България решения, борели се против руските проекти и концерни – това не е така. Това са хора прокарващи руските интереси, доказани ЛОБИСТИ НА РУСИЯ – това са хора не борещи се за екология, не и за независимост, а БОРЕЩИ СЕ ЗА ЗАВИСИМОСТ.
  И затова е много жалко че някои се втурнаха вече да ги хвалят.
  Ето това са ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ и оттук идва и цялата изкуствено съдала се истерия около шистовия газ, оттук идва и смяната на тактиката по отношение на АЕЦ Белене съпроводено със страхотното самоизтъкване на Борисов.
  Ще хвърлят всички сили в доставките на газ защото ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОСЛЕДЕН ОСТАНАЛ ИМ ВСЕ ОЩЕ ШАНС ДА ПРОДАДАТ НЕЩО НАВЪН.
  Е, после ще им остане естествено и шанса да нарежат Северен и Южен поток на парчета и да излязат на първо място в света по производство на шамандури.

 44. Разюзданата истерия в крсечендо до крясъци подсказва само защо докато се горещят царете Агамемнон и Ахил на атиняните им се сторила тежка царската корона,но не се запитали а колко л е к и в с ъ щ н о с т
  с а т е х н и т е г л а в и….
  и плащали!!!
  Ако въпросът с Белене е отпаднал вече не просто с хладен разсъдък,а с ледено мълчание да се спре вече и спора !!!!

 45. Аз пък съм на мнение, че Борисов има право да участва в дебата и да отговори на критиките директно в ефир. Това говори, че приема присърце нещата.
  Аз лично постъпвам по същия начин ако сметна, че ме нападат някъде несправедливо.

 46. До Boni Bonev:

  Пробл;емът се състои в това, че ББ не участва в никакви дебати. Той просто взима думата, рецитира си стихотворението, накарва се на всеки все още мърдащ и тръсва телефонната слушалка. Нали се сещате какво би се случило ако се организира истински дебат между Костов и ББ? Ще ви кажа – ББ ще намери оправдание да не дойде, защото знае, че там номерата му няма да минат.

 47. Както винаги в 10-та,г-н Инджев.Но според мен интервю е силно казано -по-скоро монолог слушаме всеки път когато Б.Б.се появи на екрана.Мисля,че психолозите ще имат доста работа да анализирaт поведението му и успешно да напишат по 2-3 научни труда.Де да бяха живи Юнг и Фройд-колко работа щяха да имат..)))))

 48. За какъв “дебат”,за какви “нападки” и за какво “право” (кой му дава това право) говорите господине Boni Bonev? Вие имате ли представа каква тема се обсъждаше във въпросното предаване и ако трябваше да има “дебат” той трябваше да бъде между поканените участници в предаването между които не е защитаваното от Вас лице? В предаването не е предвиден и “открит телефон” за зрителите за да се включват в предаването. А благодарение на монолога (изобилстващ с многократно повтаряни лъжи, нападки,пропагадни клишета и сълзливи оправдания)беше провален диалога (обсъждане на въпроса с отварянето на агентурните досиета на кредитните милионери). В действителност предаването се провали напълно, а участниците заедно с водещата на предаването от “разярени тигри” се превърнаха в жалки “безгръбначни влечуги”, а според Вас това са някакви (въображаеми в главата Ви) “нападки”

 49. инж. Симеонов, много се палите. Изказах личното си мнение и не защитавам никакво лице. Просто казах, че аз реагирам по същия начин ако сметна, че някъде говорят за мен неща, с които не съм съгласен или които смятам за неверни.
  Също така обърнете внимание колко от пишещите тук не сме анонимни и заставаме зад мнението си с името, координатите и пълната си биография.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.