Защо Борисов не може да подпише за АЕЦ “Белене”

АВТОР: РОСЕН ЙОРДАНОВ
След като прочетох тук и в други сайтове за изхвърлянията на премиера по въпроса за АЕЦ Белене чак потърсих в нета да видя това предаване и го изгледах.
Никога не съм го гледал по телевизията нашият суперпремиер, не съм имал и желание да го гледам а се доверявах на изказванията на домакина на блога и на коментиращите за нивата на нетърпимост които е достигнал ТОЙ в своите ТВ пърформанси.
За мен ситуацията изглежда съвсем другояче и не е тази която Борисов прокарваше, или по-точно бясно натъртваше в предаването на Л. Кулезич, биеше се в гърдите и така хипнотизира събеседниците на водещата в студиото – Сугарев и Каракачанов, че те чак се втурнаха да му стискат ръката и да го тупат по рамото ???!!!
Работата е там че заслугите далеч не са на Борисов а на наистина революционните тенденции на които сме свидетели в енергетиката в последните години за което главна вина и заслуга имат западните страни (отново). И това че няма да строят АЕЦ Белене е само защото руснаците (с помощта на Борисов и такива като него) са решили ни работят по друг начин, но НЕ ЗАЩОТО ТАКА ИСКАЛ ТОЙ, а по друга причина – ЗАЩОТО СА ПРИНУДЕНИ, това го налага пазарът вследствие на агресивната технологична инвазия на западните страни в енергетиката през последните години.
Така е защото на руснаците им се ще да направят пробив но пак са закъснели като винаги и няма да им е лесно да си влагат парите в безперспективна за Европа област от енергетиката.
Достатъчно е да се потърси в Гугъл с термини renewables vs nuclear и ще излязат десетки статии и изследвания които показват в общи линии следното:
– цените на ВИ стремително падат, в Америка вече са изравнени, в Европа това ще стане след две три години
– Производството на електроенергия от ВИ в САЩ е надминало това на тази от атомни електростанции, а трябва да се съгласим че това е страната с най-много ядрени мощности в света!!! В Европа това ще стане тази или следващата година.
– Това което САЩ направиха в областта на шистовия газ, в областта на ВИ го прави Германия с някои подгласници като Италия и Испания, дори има известна завист на американците че Германия се справя много по добре от тях в това направление – като процентни стойности на произведена чиста енергия а не абсолютни.
Ето един от линковете:
http://www.renewablesinternational.net/the-german-switch-from-nuclear-to-renewables-myths-and-facts/150/407/33308/
С не по малка завист на това гледа и Франция, която също ще трябва да се подчини на тенденцията и ще бъде принудена да извади от експлоатация своите ядрени станции, което никак няма да и е лесно.
http://energeia.voila.net/renouv/electri_renouv_fr_de.htm
Така че ако руснаците направят АЕЦ Белене (през 2025 година) рискуват да вложат поне 15 милиарда и след 10-12 години когато се очертава да я пуснат в експлоатация никой да не иска да им купува енергията защото ще бъде вече отчайващо скъпа в сравнение с другите видове. И никога да не си получат парите обратно.
Ситуацията е наистина в най-висша степен критическа за държавите износители на енергийни суровини, особено на тези от тях, които разчитат засега почти единствено на този ресурс и Русия е най-фрапиращият случай.
Досега, в последните 10-12 години резултатите в развитието на възобновяемите източници изпреварват значително първоначалните предвиждания и вече имаме по съвсем пресни данни 18% дял (от 600TWh общо пр-во) в Германия и 27% дял в Италия (от 350TWh общо пр-во) на енергия произведена от ВИ. Дялове от подобен порядък бяха прогнозирани за 2020г но вече са достигнати през 2011г. Предвижданията от преди няколко години бяха,че разходите за производство на единица енергия от ВИ ще се изравнят с тези на традиционните източници през 2020-2025. В тези страни това вече е факт, вярно, имайки в предвид поощренията, които правителствата предоставят на производителите на такава енергия, но макар и да ги намаляват във времето, тези страни водят балансирана политика в тая насока, за да поддържат интереса към инвестиции в тези видове енергия. Същите държави са си поставили вече амбициозната и агресивна цел да стигнат до 40% енергия произведена от ВИ през 2020. Да не говорим за Германската цел – 100% ВИ през 2050г.
Една достойна за адмирации този път ТЕХНОЛОГИЧЕСКА АГРЕСИЯ като се има в предвид, че това бяха страните агресори във ВСВ.
Какво носи в крайна сметка тази Технологическа революция във ВИ и шистовия газ? Ами води до реална заплаха за страни като Русия поради гореспоменатата причина, а има и много други. Резултатът е, че до 2040 СЕ ПРЕДВИЖДА СПАД НА ТЪРСЕНЕТО И КОНСУМАЦИЯТА НА ПРИРОДЕН ГАЗ ОТ РУСИЯ ДО НИВОТО НА 13% ЗА ЕВРОПА, което за Русия е катастрофално.
Като отчетем и факта, че реалните резултати далеч надхвърлят прогнозите и в двете направления, така тези 13% може да се окажат още по-малко.
Затова е излишно такива като Борисов да се бият в гърди че вземали съдбоносни и правилни за България решения, борели се против руските проекти и концерни – това не е така. Това са хора, прокарващи руските интереси, доказани ЛОБИСТИ НА РУСИЯ – това са хора не борещи се за екология, не и за независимост, а БОРЕЩИ СЕ ЗА ЗАВИСИМОСТ.
И затова е много жалко, че някои се втурнаха вече да ги хвалят.
Ето това са ГЛАВНИТЕ ПРИЧИНИ и оттук идва и цялата изкуствено създала се истерия около шистовия газ, оттук идва и смяната на тактиката по отношение на АЕЦ “Белене”, съпроводено със страхотното самоизтъкване на Борисов.
Ще хвърлят всички сили в доставките на газ защото ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОСЛЕДЕН ОСТАНАЛ ИМ ВСЕ ОЩЕ ШАНС ДА ПРОДАДАТ НЕЩО НАВЪН.
Е, после ще им остане естествено и шанса да нарежат Северен и Южен поток на парчета и да излязат на първо място в света по производство на шамандури.

30 мнения за “Защо Борисов не може да подпише за АЕЦ “Белене””

 1. Тези коментари вече приличат на вица за заека и шапката. Ако е с шапка, защо е с шапка, ако не е, защо не е.
  Ако Борисов каже, че няма да се строи Белене, русофилите ще го обвинят, че се е поддал на американското лоби, а ако каже, че ще се строи, ще бъде обвинен в обратното – че играе за руснаците. Обаче работата е там, че каквото и да направи, всички ще гракнат, че го прави “защото еди какво си”
  Всъщност според мен Борисов не може да измисли “революционните тенденции” , но ще е достатъчно само да ги следва, а не да им се опъва като Осел на мост. Ако ВИ са бъдещето и са все по-перспективни, за мен е чудесно българското правителство да следва тази тенденция. Аз живея в къща и за мен инвестициите в енергийна ефективност и независимост са много важни. Инвестирал съм в солидна изолация, инвестирал съм в соларна система за топла вода, инвестирал съм в сондаж за вода….Това, което ми е необходимо е да имам условия за инвестиция в собствена система за електричество с фотосоларни панели. За да е ефективно това и да си струва обаче, трябва да мога да продавам излишъците през лятото, за да компенсирам през зимата. Аз съм съгласен дори на чист бартер – да продавам излишъка на цената, на която купувам от ЧЕЗ. Ако това стане възможно веднага ще инвестирам спестяванията си в такава система и няма да “мухлясват” в банките.

 2. много уместен и проницателен текст на г-н Йорданов. В Германия изкупните цени на тока, произведен от фотоволтаици например, се намалят регулярно два пъти годишно с по 15%, като миналата година второто намаление е било 30%. Тези мерки водят до това енергията от ВИ да поевтинява, и целият процес да става по-рентабилен с огромна бързина.

  Удивителното е, че великоруските кратуни на Путин и компания допринасят за това! Ще попитате как? – ами на първо място с енергийните заплахи, които съветското джудже отправяше на една от срещите си в Германия. Може да се намери /в youtube/, където въпросният лилиПутин каза на немските представители в прав текст, че няма начин да се оправят енергийно без Русия – дори и да спрат да внасят нефт и газ, щяло да им се наложи да внасят дърва, и то откъде – от Сибир.. Нямало къде да ходят, каза той, с крива усмивка на уличен изнудвач. Навярно си е мислил, че тази демонстрация ще се приеме със селски скандирания “Бравос”, “Мъжага” и “Да живей”, както я възприема средностатистическият мужик, и не разбира, че с тези “стойки” сам форсира оборотите на европейското отдръпване от руските изнудвачески методи в енергоснабдяването..

 3. Преди няколко дни тук, в блога на Иво Инджев, писах коментар за възстановеното от група пловдивски инженери изобретение на Николо Тесла…,чийто потенциал е неизчерпаем. (За новите технологии за производство на електроенергия може много да се каже. Те не се побират само във вятъра и слънцето. Тепърва ще се говори за гравитацията – за нейното индиректно и директно ползване. За нови видове водни турбини.)
  Тезата на автора е, че тези нови технологии принуждават руснаците да се откажат от атомната енергетика – респективно от АЕЦ “Белене”, а петата колона от функциите и на пета колона… Да ми прости авторът…, но се усмихвам.
  Петоколонецът си е петоколонец – неговите задачи никога не свършват, те са до живот. (Нито стачките свършват, нито цените падат…)
  За мен истината е, че петоколонните мини в правителството и парламента започват да избухват и Бойко Борисов е стъписан. Но, ще се оправи.
  Мисля, че той е натоварен с мисията да изчисти авгиевите обори…. от мини.

 4. Аз мисля, че не е нужно да приписваме на ББ някаква изключителна прозорливост и патриотизъм. Не бива да забравяме, че само до преди няколко месеца изказванията му съвсем не бяха така антиБеленски насочени и май-май само Трайчо се опълчваше насреща. Но мина покрай нас Хилари, тропна здраво по масата и нещата се попромениха. До степен, че и по въпроса за шистовия газ ще си помислим отново. И според мен Трайчо си отиде, защото ББ не е научен да казва: “Прав беше, бате. Аз съм бил в грешка, май.”

 5. Привърженик съм възобновяемите източници на енергия, но само на вятърната и слънчевата. ВЕЦ, биомаса и прочие са доста проблематични тъкмо от гл.т. на екология. Геотермалните (естествените източници) са миниатюр и са по-скоро бутикови и по природни причини винаги ще са такива. Всички останали (морски течения, вълнови централи и пр.) са и ще бъдат екзотика – просто не могат да осигурят огромните и нарастващи нужди от ел.енергия.
  Най-големият проблем на вятърните и слънчевите централи е в невъзможността (към настоящия момент) за съхраняването на произведената от тях енергия. Когато бъде измислен (а това е неизбежно, и то скоро – до 5, макс.10 г.) евтин и лесно мащабируем метод или технология за съхранение, светът ни (всекидневния и глобалния) тотално ще се промени.
  Дотогава, за съжаление, новите енергийни централи (слънце и вятър) ще съжителстват със старите технологии. Когато технологиите за съхранение се появят, ще са нужни от 15 до 25 години за пълната подмяна на енергийната база.
  Ето за тези (между 25 и 35) години се борят Путиновците. Това, както от гледна точка на геополитическите и глобалните икономически реалности, така и от гл.т. на собствения им политически живот, е достатъчно дълъг хоризонт, за да мислят за стратегическите ползи от проекти като БеляНЕ.
  Ето затова ми се струва, че оптимизмът на г-н Йорданов е неоснователен. Тоест, АЕЦ в Белене ще се строи. Както и шистов газ ще се проучва (вероятно и добива).
  Единственото, което терзае Борисов е как да да извърти така нещата пред оскотялата местна публика, че да изглежда като голям стратег и патриот (за да спечели поне още едни избори) в нейните очи, тоест, да се пропагандира като измамил и едните, и другите, за благото на народа и родината…
  А ако ние позволим да ни направят атомна бомба със закъснител, вината ще си е само наша, не на Борисов или Путин.

 6. Г-н Инджев, принципно ви уважавам и следя блога ви редовно но специално за шистовия газ не мога да съглася с лекотата която говорите за него. Имам роднини в САЩ пенсилвания – според тях резултата от шистовия газ който добиват е бил бил трагичен за селското стопанство в региона. Не може да се рискува с лека ръка дори и при само 1% риск житницата на България.

 7. Г-н Йорданов, думите ви: “Така че ако руснаците направят АЕЦ Белене (през 2025 година) рискуват да вложат поне 15 милиарда и след 10-12 години ……… И никога да не си получат парите обратно.”, са доста наивни и неверни.
  Първо те не влагат, ние влагаме пари, като им плащаме! Те си ги получават веднага!! Или остават в наш външен дълг с инфлационнна лихва и всички неблагоприятни последици.
  Второ, времевите зони съвсем не са “2025 та година” и “10-12г. след това”. Много по-скорошни са!
  Трето, не е важно какви са световните тенденции в енергетиката. Решаващо е какво е мисленето на хората тук.Кой и как и с какви средства разполага да им го обясни. Замислете се над факта, че Първанов, приветства идеята за референдум. Следователно важно е какво се обеснява и койъ му вярва. Хората в България (и др. страни) преди два три века не са яли домати след като почервенеят “защото ставали отровни”, та сега ли няма да повярват на обяснението за “големи шлемове”, “балкански енергиен център”, “горяаща и отровна вода”, Най-чиста, безопасни ядрена енергетика (вкл отпадаци)и т.н….
  Хубаво е да вярва човек в научния и световен прогрес, ама той се случва на и в общества със свободно мислене. Или поне със свободни журналисти и медии.

 8. Към Радостин:

  Покорно моля да ме цитирате- къде съм говорил с някаква лекота за шистовия газ, но пък с лекота мога да посоча като връх на глупостта да не искаме да знаем дали изобщо разполагаме с такъв- и да сме единствените в света, на които това е забранено.
  А за позоваването на роднини: имам роднини комунисти, но това не прави тяхното мнение ( за комунизма) меродавно за мен.

 9. Интервюто на Трайков за БеляНЕ:

  http://openparliament.net/position/view-31

  Най-важното е следното: Той ще коментира задължително решението (когато и каквото е).
  А това може да се окаже кошмар за Борисов – ако има изобщо някой, който е наясно с целия процес на преговори, опции и пр., то това е именно Трайков. Но познайте колко и как (при положително решение за строеж) ще отразят позицията на Трайков нашенските “медии”…

 10. Ного вредно добиване на шистов купувайте го от ГАЗПРОМ ного скъпо

 11. Не мога да се съглася с автора, защото не споделям аргументите му. Намирам подходът за елементарен, а по отношение на т.нар. възобновяеми източници наивен. Не само специалистите в енергетиката, но и всеки който наистина се интересува и проучва, знае, че зад възобновяемите мощности стоят подкрепящи ги такива (back-up) конвенционални. Това означава, че зад вятърните и слънчевите мощности има изградени напр. газови или въглищни електроцентрали, които заместват първите когато няма вятър или слънце. Колко са инсталираните възобновяеми мощности няма особено значение – важно е какъв дял от електроснабдяването осигуряват те. Погледнете статистиката за Германия и ще се убедите (живея там и затова ми е най-лесно нея да дам за пример). Същата информация може да получите и от Енергийната пътна карта на ЕС до 2050 на сайта на ЕК. Останалото е неивитет, коментар без подготовка или платено. И аз предпочитам възобновяема енергия, но пък съм и реалист, който си плаща сметките и се интересува от въпроса преди да вземе решение или да изрази мнение.

 12. “Производството на електроенергия от ВИ в САЩ е надминало това на тази от атомни електростанции, а трябва да се съгласим че това е страната с най-много ядрени мощности в света!!! В Европа това ще стане тази или следващата година…”

  Не знам откъде черпите тази информация, а и шистовият газ не е ВИ!
  Разбирам отпора, който трябва да се даде на руското проникване, но в интерес на каузата е да се цитират точни данни.

 13. Публикацията на г-н Йорданов е интересна, изнесените факти не непознати. Но безкрайно наивна. Точно такава позиция върши чудесна работа ББ. Непосилна задача е това, да убеждаваш примитивен човек като Боко, в бъдещето на ВИ. Дори да успееш в това съмнително начинание, какво от това? Не забравяйте, че той е най-обикновена прислуга. По важните въпроси той е само едно ехо, което трябва да повтори чужди решения. Неговата задача е далеч по проста. Той просто трябва да забаламоса раята (в собствената им страна рая=мужици),да мирува, да не надава вой или вопли, докато руската мечка направи Беленската си бърлога, където да ближе икономическите си рани, нанесени и от човешкия прогрес. Той затова уволни Т. Трайков, който не се съобразяваше с неговите забележки и отстоявайки националния интерес, разкри по един кротък, но убедителен начин руския шантаж и предателската роля на петата колона. Уязви го, отне му терен, точно там, където Боко се смяташе за самодържец- телевизионното влияние. И побесня.

 14. Историята около добиването на шистов газ е много мътна. Знанието дали имаме шистов газ се плаща. В случая Шеврон поема разходите даже и ни плаща около 30 млн за проучването. Не е от любов към България, а защото има едно понятие – търговско откритие. Ако Шеврон открие наличие на шистов газ има изключителното право за концесията на добива. Това от една страна. От друга Джеймс Пардю ни съветва да не бързаме да се хвърляме към тази технология , заради проблемите от екологична гледна точка в самите САЩ. От трета страна нашата посланичка в САЩ е приела спонсорството на Шеврон при честване националния празник на БГ в САЩ и дори е сложила логото на фирмата на официалните покани. Имам повече вяра на Пардю, отколкото на Елена Поптодорова. Големи интереси има и големи игри се играят. А бе мътна история….

 15. г-н Инджев, като говоря за роднини не става дума за някакви лични интерпретации и субективни виждания а за абсолютен факти които се измерват с наука. Факта е че има екологично замърсване а те са едни от пионерите на шистовия газ. Прочее щата Ню Йорк вече е забранил новите разработки.
  Лековато говорене означава дори изобщо да става дума за рентабилен енергиен източник който в последнствие да унищожи водните ресурси , не просто някъде в центъра на пустинята а точно обратното – под най-големите запаси на България от питейна това. В този случай дори 20 години енергийна независимост не си струват. Дори самия тест е опасен в някъкъв минимален процент – както признават самите Шеврон.

 16. Към Радостин&

  Мога да Ви отговоря с много контрааргументи, каквито също съм публикувал тук ( по отношение на самата технология), но нямам намерение да давам поводи отново да твърдите, че “защитавам” шистовия газ. Опитвам се да кажа простичко и се учудвам до каква степен това не достига до съзнанието на очевидно грамотни хора: имаме право да знаем дали разполагаме с такъв природен ресурс. Толкова ли е трудно да разберете?!
  И не е ли твърде съмнително как изригна организирано протестно движение ( както срещу нищо друго от повече от 10 години насам, може би- това изисква ръководство и финансов ресурс по съгласуването на действията, позволете да знам) срещу нещо, чието съществуване е хипотеза, но пък забраната му е 100 процента в интерес на външната ни зависимост от една единствена държава, докато сътворените от същата тази държава и нейните допотопни технологии страхотни екологични вреди на България, включително по отношение на добива на уран, изобщо не притесняват кресливите борци срещу неродения шистов Иванчо.

 17. Към Радостин,
  Виж какво момченце, хубаво и патетично пишеш също като 33 годишен млад и нахъсан специалист! Има ги вече и такива, Борисов успя да ги “издири”! Пък няма как да са били в ДС. Ама би ли ми казал откъде разбра, че шистовия газ у нас, за който още не се знае дали го има или го няма и ако го има къде се намира, е точно под най големите апаси на България от питейна вода? Слушай сега да ти кажа, като един стар специалист (нямащ и никога не имал нищо общо с ДС), че аз шистовия газ къде се намира не знам, но знзм много добре къде се намират най-големите запаси от питейна вода. НЕ ГИ ТЪРСИ В ДОБРУДЖА И ЛУДОГОРИЕТО! Аз на времето съм работил 12 години, като ръководител на група в отдел “Водоснабдяване 1” ( на Североизточна България) в КНИПИБКС Водоканалпроект – София. И да ти кажа цяла Североизточна България е много бедна на питейна вода и се изградиха големи водоснабдителни системи от кладенци тип “Раней” по брега на Дунав. Тези кладенци не са на голяма дълбочина, около 20 метра само и се пилнят с вода от реката, която се просмуква (и така първоначално пречиства) през пясъка. Имат много голям дебит и така дават вода за водоснабдяване на цяла Североизточна България, всички големи градове и села. По нататък водата се транспортира през много големи помпени станции, третира се в множество пречиствателни станции за питейна вода и отива в големи резервоари (на Разград например е 10 хил. куб метра) на големите градове и по-малки за селата. Къде тук го видя отравянето от технологиите за добив на шистов газ? Ако вече не си им се вързал на фалшивите теории на петоколонните “природозащитници” или ти сам не си станал един от тях, ревизирай становището си! Отвори си очите и не се оставяй да те водят за носа! Големите водни запаси у нас са в планините, които дават начало на най-големите ни реки. Следват каскади от язовири, водоеми и пречиствателни станции, но много малка е вероятността всичко това да пострада по някакъв начин от шистовия газ. Поздрави!

 18. Г-н Инджев, пуснах коментар-отговор на обвиненията в наивност а той не се появява. Моля Ви проверете защо.

 19. Много интересно четиво и много градивна позиция по темата. Поздравления за автора и за Иво че я публикува.
  Мисля че основният извод е доста краен. Едва ли в тази наистина сложна обстановка на преплитане на глобални интереси това е единствената причина за промяна на политиката на Борисов.

 20. Към Rossen Iordanov:

  Съжалявам, ако съм го изтрил без да искам покрай огромното количество спам ( особено на руски език), което ме залива. Случват ми се такива грешки с натискане на бутона, който , уви, твърде често ми налага да натискам ( заради спама).
  Ако желаете, пратете го, моля, отново.

  ЕТО ОТГОВОРА ВЪВ ВИДА, В КОЙТО УСПЯХ ДА ГО ПОЛУЧА:

  ROSSEN IORDANOV

  Възможно е да съм наивник но смятам че именно затова че точно през последните 2-3 години ВИ започват наистина да стават фактор в енергетиката на някои страни смятам за наивно да се мисли по старому когато на тях се гледаше с пренебрежение.
  Затова написах моя коментар който не е публикация както се изразиха някои а разсъжения на човек който е малко далеч от енергетиката но се позовава на сериозни източници.
  Също затова моля, всички които обявиха разсъжденията ми за наивни да се обърнат официално към следните организации като отправят коментарите си към тях и ОБЯВЯТ ТЯХ ЗА НАИВНИЦИ:

  За САЩ – EIA – US Energy Information Administration

  http://www.eia.gov/totalenergy/data/monthly/pdf/mer.pdf

  Това е последният отчет от февруари за състоянието на енергетиката на САЩ през ноември, стр. 4, 5, 6 – графиките , но това се случва вече неведнъж през миналата година.
  Добре, това са месечни класации, но пък става въпрос за страната с най-силна ядрена енергетика в света със 104 ядрени реактора и повече от 800TWh производство на ядрена енергия само.
  Годишният отчет на EIA излиза традиционно през април а на тази страница може да се види предварителното му издание:
  http://www.eia.gov/forecasts/aeo/er/pdf/0383er(2012).pdf

  На стр. 12 може ясно да се види че ВИ мерят сили с ядрената енергия на САЩ напълно равностойно – по производство и по консумация.

  За Германия – BDEW – Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (Германската асоциация за енергия и водни индустрии)

  Тук резултатите са най-атрактивни и става въпрос не за месечна а за целогодишна класация на видовете енергии в Германия където ВИ са се покачили чак на 2-то място след лигнитните въглища.

  http://www.bdew.de/internet.nsf/id/EN_?open&ccm=900010020010

  Тук една “наивна” информационна агенция като Bloomberg “наивно” ги цитира.
  http://www.businessweek.com/news/2011-12-16/germany-s-renewable-output-beats-nuclear-hard-coal-in-power-mix.html

  Трябва да се каже и че даже и след спирането на 8 GW ядрени енергийни мощности през 2011 “възобновяемата” Германия продължава да е нетен износител на енергия за “ядрената” Франция !!!!

  За Италия – GSE – Gestore dei servizi energetici – оператор на италианската енергийна мрежа.
  Тук няма ядрена енергия от 26 години, въпреки че Италия е трета в света през 60-те години по производство на ядрена енергия, решават да се откажат след Чернобил, на италианската индустрия и е трудно но все пак не е изпаднала от G8 – все там е, а в Европа е втора след Германия.
  http://www.gse.it/it/Dati%20e%20Bilanci/GSE_Documenti/osservatorio%20statistico/Dati%20Statistici%20a%20fonti%20rinnovabili%20in%20Italia%206-03-2012.pdf

  Тук “наивниците” от Bloomberg пак споменават тези две държави като ги определят като “ Countries Meeting Golden Goal”. Като преместите цветната точка към следващите години ще видите и кои страни ще ги последват.

  http://go.bloomberg.com/multimedia/solar-silicon-price-drop-brings-renewable-power-closer/

  Не знам дали е наивно да припомням че става въпрос само за страни от G8.
  Ще кажа още и че обърналите гръб на ядрената енергия Германия и Италия взети заедно произвеждат толкова електроенергия колкото “ядрения колос” Русия (4-то място в света) ако не и повече.

  И накрая да се прехвърлим на “пазара” на Русия където с изключение на хидроенергията други ВИ няма. Там 2011 е станала от съществена важност за Русия. Защо ли? Ами оказва се че по цени на електроенергията са изпреварили Америка (вече и по този показател!!!). Става въпрос за страната с най-големи енергийни ресурси в света!!!
  http://www.e-m.ru/er/2012-01/30456/

  А това е техният Държавен вестник който сочи 1,5 – 4,5 пъти по-скъп руски ток от този в Европа и САЩ. Навярно става въпрос за преизчислени цени при паритет на покупателна способност и със сигурност данните са занижени защото материалите са на Единна Русия.
  http://www.rg.ru/2011/04/20/er.html

  Г-н Инджев извинявам се че трябваше за прибягна до толкова много линкове но бях принуден. Съжалявам но всичко това сочи че наивници са били тези които са възродили тази перверзна идея за втора АЕЦ в България и наивно са предполагали че статуквото на пазара на енергетиката ще се запази и ще чака тях да си я построят и да направят големия удар.
  Ясно ми е че и тези данни няма да помогнат на убедените ненаивници, но съм сигурен че на много от участниците в блога ще им е интересно всичко това.

 21. Потрошени са милиарди грешна пара!А за вина и виновни никой дума не обелва???!!!

 22. соларните ВЕИ са един голям БАЛОН – което не непремено лошо тъй като почти всеки прогрес на западната цивилизация е водел до балони;
  но – предстои да се види колко наистина струва тоя балон и дали си е заслужавало -> след като отпаднат субсидиите за ВЕИ …

  въпрос към автора – след като правите смели прогнози за след 10 години – бихте ли прогнозирали и това кога ще се случи (за България)?

  и още един въпрос – вие какви базови мощности предвиждате че са необходими за енергийната система на България около 2025 г – такива на които да разчитаме когато слънцето едва грее през зимата или пък имаме няколко поредни нощи с температури по -15 градуса ?

 23. Г-н Инджев, четейки коментарите, ми прави впечатление отношението Ви към темата “шистов газ”. Радостин е много прав, навярно болшинството българи са на това мнение… Но искам да Ви кажа, че самото проучване и проверяване за наличие на шистов газ е също толкова вредно, колкото добива му! Това не бива да се допуска в България изобщо! Без значение къде и в кои държави се прави!!!

 24. Време е да започнат проучванията за шистов газ в България. А за ролята на Борисов и прокарването на руски интереси съм абсолютно съгласен.

 25. Към Veneta Nikolova:

  А на мен ми прави впечатление, че не сте чели многобройните опровержения на учени, които съм публикувал тук, с тяхната обратна теза за лъжите, колко опасно било проучването – хората обясниха, че всяка проучване и добив на природни богатства е свързан с екологични рискове и че фракингът е метод, който от десетилетия се прилага и в България. Но точно сега, когато за първи път се заговори за потенциална възможност бедната на природни ресурси България да се окаже богата, което би я направило независима от десетилетната й абсолютна зависимост от една отделна чужда държава, изведнъж се намери човешки ресурс, организириан от невидима ръка, който страхотно се “притесни” едновременно в цели 12 български града- чудо невиждано в нашата заспала Родина!
  Същите тези протестиращи нехаят за огромните вреди, нанесени вече на българската природа от съветско-руската ни индустрия. Няма и помен от тревога във връзка със сигналите за безобразия в АЕЦ “Козлодуй”. На бакалско ниво подкупват регионално общественото мнение с обещания за работни места в Белене ( сякаш не става за монтиране на ядрена бомба на 250 километра от епицентъра на Вранча) с пълно пренебрегване на опасността от земетресения в тази сеизмична зона, но за несъществуващия шистов газ изведнъж изригна такава яростна вълна. Това е толкова налудничаво, че и най-искрено вярващия в този нов сатана гражданин не може да ме убеди, че става дума за естествено и спонтанно възникнало движение на добре въоръжени с плакати,костюми, комуникации и благосклонно медийно покритие внезапно събудени български граждани, спящи дълбоко и спокойно пред толкова много други, наистина реално съществуващи опасности в заобикалящия ни живот.

 26. Към NORAD
  A вие защо сте се качили да се возите на този “БАЛОН” и да замеряте другите с камъни?
  Що не си отидете в червения кът да си четете пропагандни брошури и стенвестници?
  Какво търсите в Интернет, нали лекциите и предначертанията на вашите агитпропчици заклеймяваха запада и неговите “БАЛОНИ” и кибернетиката за тях беше “буржоазна лъженаука” а интернета – най-големио “БАЛОН” дето не мое бъде?
  Но тъй като сте вече на “БАЛОНА” повозете се още – дал съм 10 линка, четете и си отговаряйте.
  Все пак не за вас а за други които се интересуват искам да споделя този линк който показва какви са били субсидиите на отделните видове енергия и как възобновяемите източници са получили все още най-малко в сравнение с другите.

  http://cleantechnica.com/2011/09/27/early-fossil-fuel-nuclear-energy-subsidies-crush-early-renewable-energy-subsidies/

  Най-интересното е обаче не тази публикация а САМИЯТ САЙТ воден от младежи които силно напомнят това което бяха Бил Гейтс и Стив Джобс – създателите на най-големите “БАЛОНИ”.
  Аз вярвам на такива дръзки младежи, а вие щом не ви харесва, вЕрвайте на ББ и неговия голЕм брат ПУ.
  Ето това са публикували вчера което потвърждава “завистта” на Америка към Германия за която писах в моя пост.
  http://cleantechnica.com/2012/03/20/german-policy-could-make-solar-in-america-wunderbar/

  Нямам намерение да ви отговарям на въпросите, а попитайте любимия ви ББ , на колко от 2700-те язовира, за които узнахме наскоро че имаме в БГ, има инсталирани енергийни мощности, примерно? Аз НЕ ЗНАМ за да ви отговоря, но предполагам че е крайно малък като процент от потенциалния капацитет на един неизполван ВИ ресурс. И съм убеден че не се изискват големи инвестиции, но никой не ги използва защото имаме РЪКОВОДЕНИ РЪКОВОДИТЕЛИ. А ръководството което спуска направленията от североизток дори не знае може би за ресурса който могат да бъдат тези 2700 “локви” в БГ. Защото това са “локви” в техните очи а ненавистният от вас запад гледа на такива неща другояче и прави съответния “БАЛОН”. А ние, понеже сме против балоните оставяме локвите да се излеят на главите на хората.
  Предвижданията си съм ги написал, ако искате – още ето ви. През 2025, когато ще заработи “евентуално” АЕЦ Белене, всички тези ЛОБИСТИ за които говоря ще са си инсталирали вече отдавна свои собствени ВИ инсталации (мног от тях вече са го направили), а в “мрежата” ще останат всички останали или повечето от тях. И на българина ще му бъде по-изгодно да ходи в Германия и да купува на безценица стари , използвани ВИ инсталации и да си ги монтира в къщи и не само, защото това ще го правят и малки фирми за да осигуряват сами енергоконсумацията си и да избягат от мрежата на руския “евтин ток”. Това сме го виждали вече неведнъж, аз да, ако вие не сте го виждали, огледайте се.

 27. Към Veneta Nikolova
  Не знам дали мнозинството, ако мога да употребя българската дума, е на това мнение. Съвсем скоро попаднах случайно на подобна демонстрация, на която освен анцузи, лумпенски ревове на случайно докопали се до мегафона и общи нищо незначещи клишета за „нов ред” друго не видях. Водещите, осъзнавайки очевидния дискомфорт от статуса си на такива, опитваха с призиви срещу политиците и крадците : за по-недосетливите бяха подсказани услужливо– Шеврон и Костов с неговите хотели. Според врявата въпросното събитие е част от общонационална кампания по същото време и в други градове. Ако сте права в предположенията си това говори изключително зле за общото ниво, интелект, гражданско общество, демократична култура и каквото още се сетите.
  Това, което ме учудва е търпението на Иво Инджев към подобни „екологични” терзания

 28. Momi4eta i mom4et problema e seriozen vseki den e po-zle, a ne obratnoto, koito razbira da komentira, mahlen6tinata nepomaga. napravetego za vas. BLAGODARY VI !!!

 29. Въпрос към VENETA NINKOVA.
  Извинете, но по-горе написах коментар към Радостин в койтому обясних къде греши в тревогите си за шистовия газ. По специално за това как не е възможно заради проучване или добив да пострада питейната вода на Североизточна България. Мислех се за специалист в тази област, но след прочитане на “експертното” ви мнение започнах да се съмнявам! Затова имам една молба към вас, като по-запозната: Бихте ли ми обяснили по какви причини проучването за наличие на шистов газс е също толкова вредно, колкото добива му?

 30. NORAD – към автора:

  “ненавистният от вас запад”
  “стенвестници”
  “вашите агитпропчици”
  “буржоазна лъженаука”

  това че ме пращате в “червения кът” е леко наивно и е повече аргумент за вашата едностранчивост и предубеденост, но не мисля да се оправдавам и да доказвам че нямам (червена) сестра… може би сте бил подразнен от израза “западната цивилизация” – е, беше употребен в позитивен/прогресивен смисъл а не като пропаганда от времето на СССР;

  личи си че сте горещ привърженик на ВЕИ и в това няма нищо лошо;
  имайте предвид че хората са повече емоционални отколкото рационални създания и това неизбежно води до балони …съвсем наскоро мнозинството беше убедено че цените на недвижимите имоти само могат да растат…

  а баланса е хубаво нещо – особенно пък за енергийният оператор който трябва осигури ток в мрежата и след като слънцето залезе, и примерно няколко милиона електромобили на Балканския полуостров са включени да се зареждат…примерно 2025-2035 ?

  (това не значи автоматично че трябва да се строи скъп АЕЦ, ама все отнякъде трябва да дойде, нали..)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.