(Без)личните карти в играта на властта

Когато отбелязах, че в думите на новоназначената за министър на здравеопазването Десислава Атанасова се долавя ехо от залпа на крайцера „Аврора”, не си представях, че само ден-два по-късно тя ще даде ново доказателство за това. От парламентарната трибуна Атанасова обясни за себе си, че не било важно да има административен опит, а политическа легитимност, за да бъде министър. Сега пък щяла да предложи да не се подновяват личните карти на граждани, които не се осигуряват здравно. Звучи много „капиталистически”, но всъщност е точно обратното.

Проблемът с идеята да бъде приложена такава принуда върху гражданите в България заплашва да върне нашата страна там,откъдето уж се беше измъкнала- обратно към съветския начин на безправно живуркане на голяма част от населението. Нещо повече, дори и в НРБ хората имаха паспорти, докато само в СССР селските поданици на комунистическата империя бяха практически лишени от право на придвижване поради простичкия факт, че не им се полагаха паспорти. Това бяха закрепостените колхозници, чието мъждукане в рамките на родния им колхоз беше форма на пожизнено заробване към къс земя, тъй като нямаха право да го напускат без изричното партийно и милиционерско благоволение под формата на бележка за самоличност, издадена за целта.

Нещо подобно предлага да се случи в наше време с лека ръка „тежката артилерия” на ГЕРБ. Трябвало, според нея, да се откаже право на лична карта на гражданите, които не се осигуряват здравно. Така те на практика биха били делегитимирани като пълноправни граждани, понеже без лични карти не само биха изпаднали автоматично от системата за социално подпомагане, но и биха загубили още много други права, свързани с пътуване, нотариални услуги т.н. защото са неспасяемо бедни или пък по някаква причина са предпочели …да си плащат скъпо в случай на нещастие лечението, залагайки хазартно на надеждата, че няма да се разболеят. Да, не е честно да ползват хипотетично животоспасяващата „услуга” на „бърза помощ”, но много хора във финансово безизходица са готови да „стискат палци” да не им се наложи това пред необходимостта да заделят от залъка на децата си заради осигуровките. Извинявам се за личното откровение, но и пишещият тези редове, който за щастие се радва на добро физическо, но не и финансово здраве, е направил такъв принудителен избор и до момента не е натоварил нито със стотинка никого. Но не това, повярвайте, поражда критиката в този текст.

Сигурно между неосигурените има и „тарикати” ( както обича да се изразява премиерът Борисов). Сигурно е също, че не е редно едни потенциално болни да носят (финансово) на гърба си други. Всеки ще признае колко е ценен и възпитателен принципът на споделената отговорност и солидарност в рамките на една нация. Но това ли е решението на тази нарушена справедливост (да беше само тя!) в държавата: взимаш брадвата и прас по главата!?

В други държави може и да се прилагат наказателни мерки от подобен характер. Но в най-бедната страна от ЕС неосигурените са 26 на сто от населението ( по данни на КНСБ от 10 май 2011 г.), а тенденцията е към задълбочаване на тази пропаст. Колко ли още е зейнала тя спрямо милата година, когато неосигурените са били 1.9 милиона души?

Говорим за повече от 2 милиона български граждани, които г-жа „тежка артилерия” е готова да отстреля- вярно, не веднага-, но с лекотата, с която „революционерите” отстраняват цели групи класови врагове по пътя си в името на „светлото бъдеще”.

Ако не беше толкова плитко като замисъл, щях да заподозра поредния номер на премиера Борисов, който го е измислил, за да се появи и в този случай на сцената в последния момент като добрия спасител на бедните, решавайки великодушно да не позволи подобно масово клане на граждански права от страна на една политически назначена своя следовница.

За тази цел обаче не се изисква дълбок замисъл. В предизборната обстановка, в която постоянно пребиваваме при управлението на Борисов, това е толкова неизбежно да се случи, колкото стана с обезвреждането на миньорския протест в Мадан. Там видяхме как се разиграва класическа партийна рекламна кампания. Приласканият от Борисов ( интересно как ли?) виден деец на корпорацията „Мултигруп” Николай Вълканов, беше „помолен” лично от премиера и отпусна за заплати на бачкаторите в зависимия от „ГОРУБСО” малък град ( но с голям пропаганден заряд, експлоатиран до последната капка медийна автореклама) приблизително толкова, колкото беше дал и под формата на хонорар на Ахмед Доган в периода, когато той раздаваше порциите в държавата.

19 мнения за “(Без)личните карти в играта на властта”

 1. …този ценен юридически кадър на ГЕРБ сигурно е добил ценз на “тежка юридическа артилерия” в пернишкия университет…

 2. Братя българи, не гласувайте за тъпанари!

 3. Тази откровена глупотевина, родена може би в празната глава на госпожата от Дулово, няма да се сбъдне най-малкото поради причина, че ще загубят стотици хиляди “убедени” гласоподаватели.

 4. Десислава Атанасова е доста простовата женица и нищо чудно. Напълно в стила на ГЕРБ и неговия началник.

 5. След личните карти, на бедния остава да му вземат още цървулите и
  ЕГНто.
  Алал да са им.

 6. Има някакъв лимит абсурди и неразбиране как работят нещата, които могат да се изтърпят. Днешните вече ми идват в повече…
  “Борисов отбеляза, че не е имал право да се намесва в делата на фирма от частния сектор, но видял, че хората страдат”
  Българите явно мразят капитализма и частната собственост. Тука някъде е добре да спрем да говорим за чужди инвеститори, привличане на капитал, пазарна икономика и др. глупости и да обявим пристигането и победата на популизмо-социализма. Явно това се харесва на хората. Следваща стъпка- да почва национализация и да си върнем “печелившите” предприятия, които гадният Костов продаде на международните спекуланти.
  След като се обяви победата на новият строй, идеи като на тази недоучила министърка, (а също и на Миро, Лиляна, Цецо и т.н.) ще звучат на място и няма да объркват хора като мен, на които все им се иска да мръднем на запад. Като мислене първо, после другото…

 7. брей, тези са решили да застраховат населението! здравно! нищо, че застраховката включва едва ли не 1.53 на ден (онощие), а останалите 3.53, които осигуряват боб-чорба и правото да лежиш в отделението, но не да спиш, защото за спане са необходими чисти чаршафи, а 3.53-те не осигуряват пране. ако не се съгласиш да ядеш боб за 3.53, оставаш без граждански (а най-лошото е, че и без селски) права. нямаш документ за самоличност, никой си. че ти и без това си никой, след като ако си болен, ще ти плащат толкова,

 8. Тъжно ми е да го кажа, макар че печеля от това…Един “леглоден” в немска болница днес струва 250 евро. петстотин лева на ден плаща здравната каса (която и да е от стоте) на пациент, когато е в болница. за целта вноската, която – примерно аз – плащам, е равна на значително повече от една средна месечна заплата в България. И въпреки това – отнемане на гражданското състояние…плува ли ми корабче в окото, г-жа неизвестна, а иначе известна напоследък като т.нар. тежка артилерия?

 9. В Европа към която (уж) ни водят има един куп държави в които за дя имаш безплатно медицинско обслужване е достатъчно да си гражданин. Така че е наложително да се уточнят към коя Европа са решили да ни водят.
  А иначе в други държави «приемат наказателни мерки от подобен характер», в конституциите на развитите демокрации има клаузи за отнемане на гражданството и това съвсем не е свързано с плащането на медицинската застраховка а по основно две причини:
  1. Ако в състояние на война гражданинът се включи (запише) в армията на противника
  2. Ако гражданинът заеме публична (държавна) длъжност в администрацията на друга държава
  Ние нямаме такива клаузи може би бъркам. У нас по първа точка нямаме официална статистика но всички знаем че имаме налице война, газова, енергийна , както си искате я наричайте и в нея имаме един куп народ който е включен в армията на врага. Има една партия чийто лидер тръби че ако не обичаш врага не обичаш България, искаше даже да става президент.
  По втора точка имаме също маса народ който заема такива длъжности в държавни организации на чужди държави, основно на врага, прикрити като “частни”, “неправителствени”, “обществени” и др.
  Каква е разликата, същите тези другари бяха обявили идеологическа (студена) война и в името на нея лишаваха не само от идентичност но и от живот.

 10. Двама нови министри със затруднения в правоговора и правописа, какво може да очакваме от такива титани на тежката артилерия, от дългата редичка с кадри калинки на ГЕРБ.

 11. Към Rossen Iordanov:

  Във война за енергийна независимост от Русия имаме цели дивизии от български граждани, вояващи на страната на противника. Само един пример е достатъчно: шефът на Лукойл Валентин Златев е консултант на Русия в преговорите с България по проекта АЕЦ “Белене” и Борисов не само не се възмути, а определи това като “нормално” ( след което уволни заместник-министъра на икономиката Марий Косев, който изобличи Златев в това негово “качество”)

 12. Когато става дума за откровенно нарушаване на конституционни права следва единствено пушката и да хващаме гората. Правили сме го и пак ще го направим…….

 13. Съгласно разследванията на Ат.Чобанов, самия Борисов не си е платил вноската за Октомври 2005

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151424116110510&set=a.151197165509.241029.565460509&type=1&ref=nf

  Същото се отнася и за новия Икономически министър Делян Добрев за Юни 2002

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151424167505510&set=a.151197165509.241029.565460509&type=1&ref=nf

  И какво излиза … вчера “тежката артилерия” изстреля залп по посока началника си 🙂

 14. ха-ха, от тази идея на Атанасова ще пострада особено силно г-н Цветанов

 15. “…този ценен юридически кадър на ГЕРБ сигурно е добил ценз на „тежка юридическа артилерия“ в пернишкия университет…” GEO

  Не съвсем, но си много близо.

  Тук изникна един важен въпрос. Не е ли редно, правителството да публикува автобиографиите на всички свои министри и зам. министри на едно (публично) място. Да речем, в официалният си сайт. За да не се налага да ги търсим през Гугъл.

  Ето я и автобиографията на госпожата.
  Извинявам се за формата. (Това е заради Copy & Paste директно от документа)

  Име ДЕСИСЛАВА ВЪЛЧЕВА АТАНАСОВА

  Националност българска

  Дата на раждане 08.10.1978г.

  ТРУДОВ СТАЖ

  • Дати (от-до) от м.юли 2002г. – до м.октомври 2002г.
  • Име и адрес на работодателя Окръжен съд гр.Русе
  • Вид на дейността или
  сферата на работа
  • Заемана длъжност Съдебен кандидат

  • Дати (от-до) от 2005г. – до 2007г.
  • Име и адрес на работодателя ОДПЗС – Русе ЕООД
  Гр.Русе, бул.”Тутракан”20
  • Вид на дейността или сферата на работа Представителство, изготвяне на правни становища
  • Заемана длъжност Юристконсулт

  • Дати (от-до) ОТ 2007Г. – ДО 2009Г.
  • Име и адрес на работодателя МБАЛ – Русе ЕООД
  • Вид на дейността или сферата на работа Представителство, изготвяне на правни становища
  • Заемана длъжност Юристконсулт

  • Дати (от-до) От 2007 – 2009г.
  • Име и адрес на работодателя ОбС – гр.Русе

  • Вид на дейността или сферата на работа Председател на Комисия законност, обществен ред и сигурност
  Член на комисия по териториално и селищно устройство
  • Заемана длъжност Общински съветник

  • Дати (от-до) От 2009 – 2012г.
  • Име и адрес на работодателя 41 НС на РБ

  • Вид на дейността или сферата на работа Законодателна дейност
  • Заемана длъжност Народен представител – Комисия по здравеопазв ане, Комисия по правни въпроси

  • Дати (от-до) От 2010- 2012г.
  • Име и адрес на работодателя 41 НС на РБ

  • Вид на дейността или сферата на работа Законодателна дейност
  • Заемана длъжност Комисия по здравеопазване – председател,

  ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ

  • Дати (от-до) 2009 – 2011
  • Име и вид на обучаващата или образователната организация Великотърноски университет „Св.Св. Кирил и Методий”
  • Основни предмети Европейска интеграция

  • Ниво по националната класификация Магистър
  • Дати (от-до) 2007-2009
  • Име и вид на обучаващата или образователната организация Великотърноски университет „Св.Св. Кирил и Методий”
  • Основни предмети Политология и дипломация
  • Ниво по националната класификация Магистър
  • Дати (от-до)
  • Име и вид на обучаващата организация 1996 – 2001
  УНСС
  • Ниво по националната класификация
  • Основни предмети магистър

  Право

  • Дати (от-до)
  • Име и вид на обучаващата организация
  1991 -1996
  ПМГ „Св.Климент Охридски” гр.Силистра

  МАЙЧИН ЕЗИК Български

  ДРУГИ ЕЗИЦИ

  Руски, Английски,
  • Четене добро, добро
  • Писане добро, добро
  • Разговор добро, добро

  Адвокат – АК гр.Русе

  СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ Омъжена с един син

  Източник:
  http://www.zdrave.net/Portal/WeekTheme/Default.aspx?evntid=PI8p1YS5Cfs%3D

  Вярвам, че всеки сам може да си направи извод за компетенциите на новият кадър (т.нар. здравен министър)!

 16. Изключително показателно е как въпросната г-жа е попълнила на няколко места “юрисТконсулт”… Как очаквате някой, който не може да напише правилно собствената си длъжност, да е наясно с правата на гражданите и с Конституцията?

  Аз предлагам направо да се разстрелват такива като г-н Инджев (и като мен), които не са си плащали осигуровките. Практично е – така няма да имаме незаслужени претенции към здравната система, и предполагам ще се хареса на широката публика, и някак си звучи по “бойкоборисовски”.

  И едно уточнение – спешната помощ е право на всеки човек, без значение осигурен или не, и мисля, че все още се заплаща от държавата, а не от НЗОК, т.е. линейките не са от осигуровките. Но това са досадни подробности…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.