Премиерът първо уволнява, после измисля защо

Натискам клавишите в 9.32 минути днес, събота, 24 март, когато „Нова телевизия” анонсира, че ще научим истината за оставката на министъра на икономиката,енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Пиша и аз паралелно, още преди телевизията да е изстреляла новина, защото я знам в аванс, но спазих обещанието си да не изпреварвам екслузивната новина на колегите, които междувременно се изгавриха смело с приликата между чувството за хумор на Тодор Живков и Бойко Борисов.

Истината за капката, която е преляла търпението на премиера, за да се освободи от Трайчо Трайков, е „почти” онази, която ни беше съобщена от самия Борисов: заварил Трайков на плажа в Катар. Следват обаче уточненията…

Трайков е имал лошия шанс началникът да му звънне по мобилния телефон СЛЕД проваления бизнес форум и да види как лежащият на шезлонга министър на два пъти пренебрежително отхвърля обажданията му. Това разказа в интервю за „Почивна станция” по „Нова телевизия” бизнесменът Младен Мутафчийски. Допълнението му към липсващата част от картинката потвърждава, че нараненото его на премиера е истинската причина за светкавичната развръзка с прогонването на Трайков, възложено като процедура на вицепремиера Цветанов, за да бъде унижението на провинилия се министър по-голямо.

Защо този почти клюкарски детайл е важен? Отговорът е очевиден: главният мениджър на управленския екип на държавата поставя над всичко личната преданост на всеки участник в неговия отбор и това ни показва на какъв принцип е построен той.

Има и по лошо, което следва от новата информация. Видя се, че премиерът обосновава импулсивните си действия с допълнителни аргументи, които представя за истината, довела до решението му. В случая стигна дотам да каже, че министърът, който е бил буквално до вчера основен играч в отбора му, е бил всъщност един мързеливец, който нищичко не е свършил цели три години и в резултат на това икономиката не е мръднала от нивото, на което е била заварена от миналото правителство. Което е абсурдно противоречие с всички безкрайни хвалби и самохвалства за постигнатите междувременно успехи, които изведнъж Борисов е готов с един шут да изрита във водите на Персийския залив заради личната обида от един жест на неподчинение.

В задачата, чието условие сега е разкрито, се пита: колко още решения взима премиерът по силата на своята слабост да отмъщава за неподчинение и колко са пропуснатите ползи за държавата от факта, че около него оцеляват само послушни помагачи, за които не е толкова важно какво правят, а е абсолютен приоритет  да не ядосват началника си с мнение, различно от неговото?

Точен отговор няма да получим никога, но поне научаваме от тази история, че двигателят на „прогреса” в България днес е казарменото подчинение на Генерала! Или както се казва в една известна реклама, с лека перифраза: „ Който играе ( по свирката на Генерала), пичели…Който не играе- не пичели”. От което със сигурност губи цял народ.

25 мнения за “Премиерът първо уволнява, после измисля защо”

 1. Господин Инджев, не зная как точно да формулирам нещата които се случват в България, но Бойко Борисов управлява държвата на битово ниво. А историята с оставката на министъра на икономиката,енергетиката и туризма Трайчо Трайков беше сведена до обикновен битов скандал. Мисля, че БИТОВ СКАНДАЛ е най-точната формулировка в случая.

 2. Разкритите мотиви за отстраняването на Трайков отлично кореспондират с глобалната личностна характеристика, направена от режисьора Александър Морфов – “нискоинтелигентен охранител, по стечение на обстоятелствата станал премиер”.

 3. Кой е ПО ПО НАЙ? До преди няколко години смятах, че не е възпожно в бъдеще България да бъде управлявана от ПО-прост човек, като ТАТО. Но в последствие се оказа, че след “царуването” на “Мадридския мошеник”, в настояащия момент сме на НАЙ високата степен на тази градация(въпреки, че в бъдеще не е изключено да бъде достигнато още по високо ниво). И естественно е, простите, неуки и невъзпитани хора да проявяват неприязън, злоба, завист и омраза към умните, образовани и интелегентни хора и да не могат да намерят общ език с тях, както и безпрекословно подчинение и послушание. Но ако в личен план, това да е без особенно значение, на високо държавно ниво е пагубно за страната ни. И тук всеки от нас би трябвало да си направи извода: КАКВИ БЕДИ НОСИ НА ДЪРЖАВАТА УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРОСТАЦИТЕ?

 4. Уважаеми инженер Симеонов,
  Левицата,а не само тя!!! в Европа се чуди на акъла ни как пък от 1892 г. до днес не бяхме кадърни като народ,да излъчим управленски елит,който да се поучи от постоянни и повтарящи се беди и несгоди,и за жалост успешни само при появата на природни сили като тази на А.Стамболийски през 1919 г. и сега при Б.Борисов със същата липса на опит която обикновено се заплаща от млади и неукрепнали народи изплащащи с лихвите лукса от
  сбъркано политическо детство и юношество на терена на тшеславието!
  Ако решите да ми отговаряйте сторете го с непознати но не и с тъкмо противопоказни примери у съседите във всички географски посоки.Ако успеете да ме оборите с
  очарователни но и с енциклопедична ерудиция,личности ще В поздравя априори и ще пледирам за специална награда на името на холандския премиер г-н Рюте!

 5. Това че един министър е уволнен няма нищо страшно. В БГ, която е Република/ и е голяма колкото “човешка длан” с население “един град хора”/, незнайно защо ТЕ се наричат министри. Те са по-скоро секретари на определени “сектори” изграждащи властта дадена временно на партията им от народа. Ако се наричат секретари, което е и по правилно/мое мнение/, уволнението или смяната им няма да е чак толкова рефлектираща. Но принципно, секретаря няма право да игнорира началника си. Все пак е назначен от него и от него зависи….

 6. На 100% подкрепям мнението че личното его на премиерът е поводът за последните уволнения в кабинета. Нашият Премиер е изключително суетен и горделив. Не че не го харесвам, напротив, като мъж евала му правя но да си премиер и да вземаш решения свързани с цял един народ е много по отговорно и много повече от теб самият. Жалко е наистина, много жалко. То след като е взето решения примери и слаби страни колкото щеш. Не всички са перфектни уви. Но не му прави чест на Борисов, не е мъжка постъпка.

 7. @Сотиров

  Скандалът е битов, но в основата му са много “натрупани мълчания” и от двете страни: очевидно, разделителната линия не касае само личностни различия, а има и чисто политически измерения, засягащи ориентацията на страната в координатната система Изток-Запад.
  Често първите впечатления са най-точни. Борисов влезе в голямата политика уж като “гражданин за европейско развитие на България”, но още на входа най-безцеремонно си избърса обувките с паметта на дядо си. Сега феноменът “Павлик Морозов” придобива по-глобални измерения – на път е да изтъргува интересите на собствения си народ.

 8. УВРЕДЕНИТЕ хора ,нараняват ,обиждат и унижават другите.

 9. Иво, преди време беше журналист, публицист, дори бих казал ЛИЧНОСТ!!
  Малко ти остава да слезеш до нивото на махленска клюкарака!
  Успех!
  frezistta

 10. Г-н Инджев в моята практика съм имал доста куриозни случаи и темата на статията днес ме кара да направя асоциация с един от тях. Става въпрос за страна от пост-съветското, сега т.н. евразиатско пространство, преди десет години, където трябваше да построим “до ключ” помпена станция за техническа вода която да захранва 3-4 обекта с много голяма консумация. Всичко е ОК, проект, закупуване на материали и оборудване, всичко това се прави в Зап. Европа и се внася, където на место се строи и монтира всичко. Минават експертизи, строителството и процеса на въвеждане в експлоатация с всички необходими тестове също са ОК. Идва ред на Държавната комисия която да узакони строителството на станцията която вече работи. Ние се подготвяме, разкарваме цял ден 50-60 души представители на властите и разни зяпачи насам натам обясняваме, показваме, разказваме. Няма нужда да убеждаваме никого защото обектът свети, впечатлява, системите работят. Всичко е ОК. Нищо особено с изключение на това че станцията е проектирана за дистанционно телематично управление, има операторна компютърна стая за ръчна намеса но персонал като такъв на самата станция няма. Нула. Управлява се от команден пункт от единия от обектите-консуматори който е на десетина километра оттам. Има някакъв оглед но той е външен, от разстояение, а веднъж на 2 седмици трябва да се отиде да се зареди хлор в един контейнер.
  По едно време, вече след обяд идва някакъв вонящ пожарен майор, иска да гледа документацията почва да пита това онова и по едно време казва че нямало противопожарни щитове и не подписва Актовете и проваля всичко. Мъчим се да го убеждаваме показваме проекти, експертизи, показваме всички противопожарни СИСТЕМИ. То там няма нищо което да гори – само метал и вода, друго няма. Въпреки всичко има противопожарни системи, аларма, пожарогасене с пяна, прахово пожарогасене на трансформатори, цялото електрическо оборудване е противоискрово, самата станция има два огромни резервоара, постоянно пълни с вода на които има специални отводи с накрайници за да може като дойдат пожарните да се включат веднага там. Всичко си има бейкъп, осигурено на 500% не на сто.
  Не, пожарникарят извади някаква опърпана брошюра с някакъв ГОСТ, действащ може би от 38-ма година и каза че там пишело че трябва да има противопожарни щитове.
  Така подписването и влизането в експлоатация на станцията се отложи с две седмици, ние бяхме принудени да сложим 5-6 щита сковани от дъски на разни места на територията на обекта.
  Инвентарът на един щит включваше две кофи, крива лопата, права лопата , кука (за извличане на въглени от огъня), кирка, варел с пясък и ТОПОР (за топора ще напиша някой друг удобен случай отделно). Всичко това боядисано в ЯРКО ЧЕРВЕНО (по ГОСТ).
  Къде е асоциацията обаче? Просто в нашия катарски случай се вижда как всичко е подготвено, всичко е излъскано, дори пожарните щитове (по БДС) са сложени и два самолета с народ е докаран всеки хванал нещо в ръце кой кирка, кой лопата, кой топор готови за предстоящото гасене. Само дето няма вода и пясък. Просто арабите видяли, преценили и решили да не участват в това организирано гасене на пожара в българската икономика и да влагат вода и пясък във вид на пари. Те искат да участват в СИСТЕМА а не да бъдат топори, кофи и варели.
  И като дошъл главният огнеборец и видял че няма вода и се ядосал естествено.
  На Трайчо явно също му е писнало, захвърлил топора и кирката които стиска в ръце вече три години, теглил една майна и отишъл да се маже с масло на плажа…
  Няколко години след тази случка ми се наложи да се върна по тия места с представител на една фирма с която предстоеше да работим и да покажа всички обекти които сме завършили там. Преди да отидем до водната станция естествено подготвих моя спътник като му разказах най-важното, че тя се командва дистанционно и няма персонал на нея.
  Като приближихме и спряхме пред оградата, гледам някакъв смачкан олющен контейнер отвътре и двама гащника излязоха от него. Човекът ме пита какви са тия, аз питам тях, те казват че били ОХРАНА.
  Всичко си беше ОК виждаше се ясно цялото оборудване, като това по ГОСТ изпъкваше особено ярко.
  Бяха сложили и един КЕНЕФ в другия ъгъл допълнително оборудване за посерковците.

  Така една западна автоматична система бе усъвършенствана с 3 липсващи и “под-системи” – пожарни щитове, охрана и кенеф с яма.

 11. Към frezista:

  Много тънко ошлайфано наблюдение на воайор през ключалката на блога- хем му е гадно, хем наднича заради удоволствието да се изкаже “тънко”.

 12. И със и без координатна система в евроазийското пространство ако е до г-н Путин,той знае как решава, и ясно защитава интересите на Русия,а другите било сегашни било бъдещи успешни,се равняват по него.
  Виси сал една Куба,но и там до дни ще се претегли много на кантара.
  Бойко Борисов не е на мястото на Хрушчов и Т.Живков,за да не поръча разработка на Р.Инджова,чийто институт да прецизира каратите на
  държавния кораб и да не се ебава
  с махленски истории,а да ни поведе през фиордите 2012-2016.
  От него зависи да не сме отново изкупителна жертва на чужди и
  и м п е р с к и интереси.
  Не му трябваха нови хитрини и убедителни доводи,че “на краставичари да продава краставици
  и да бъде убеждаван,че евроатлантическият конгломерат”,ако е малко объркан след Либия и даже Сирия,ще позволи да бъде разиграван като троянски
  кон д о к а т о цвили!!!!!
  Ако можеше би бил подкован той лично с писанията на “Строго Секретно!” предназначени за гаснещите бивши ППО ядра,че при три следвоенни кашмерА,четвърти просто не е допустим повече!!!!!
  Просто да наглежда своя президент и да не му усложнява живота,а от там и този на поверената им държава,докато “хергелето е на водопой” и избледнее “благовейното”
  АБВ на Първанов,за да се свърши работата на СЕРГЕЙ по ПЕС/а/!!!!
  и БКП с др. хергелета да мирасят и се впишат в общоприетия и добре
  известен и МНОГО добре познат
  “П А Н О П Т И К У М!”

 13. Не се хабете по фрезисти,холан!
  Ако е маче като те онова в САЩ от 19 ет…..направо у диреко!

 14. Перфектен анализ!
  /кой знае какви грандиозни партийни щабове измислят всичко вместо ББ…/

 15. КЪМ КАРДИНАЛ РИШЕЛЬО.Уважаеми КАРДИНАЛЕ,обикновенно чета и се старая да вниквам в мислите с които излагате тезите си.Очевидно е ,че сте ерудиран човек ,готов да се изкаже по всички теми в този блог,както е и днес,опонирайки на колегата инж.Симеонов.За разлика от Вас,нашият език на инженери е прагматичен и най-често ,логичен.Та,така и не мога де съглася с изказаното мнение за липсата на създаден в БГ управленчески елит след 1892г и т.н.,Вашите расъждения…Не е необходимо да се разхождаме по различни азимути по света,за да открием,че специално в България,още от Цариградската конференция,дългата ръка на Русия-СССР,е била тази,която не е позволявала възникването на такъв елит,способен да защитава нашите национални интереси!Доколкото е имало такива хора,започвайки от княз Батемберг,през посечения Стамболов,дори цар Фердинанд,Александър Малинов и други политици,мнозинството от които високообразовани,стигайки до фаталния 9-ти септември 1944,общо взето ,от една изостанала периферна на турската империя провинция ,България е стъпила на европейският път на развитие .От въпросната фатална дата насам,почти без изключение ,на чело на държавата ни са заставали/поставяни/хора необразазовани,за коита Партийната правде е била тяхния унивеситет.От Вас съм чел че сте симпатизант на Симеон Сакс Кобургота,лично от мене определян от МЕН като”Мадридския мошенник”.Той бе човека подготвян от десетилетия да влезе в българската политика в точния момент,както и стана.Та ,благодяря на колегата Симеонов за удоволствието ,което ми достави с” патентованато” от мене определение за “Симеончо”!С колегата Симеонов съм съмишленик по този тема ,както и с най-често излаганите тези от г-н Инджев.Та да се върна на Вас,КАРДИНАЛЕ,очевидно сте разгневен от употребата на моя патент от страна на инж.Симеонов,и в типичния си стил на изложение,доста объркан за по-елементарни хора като нас,инженерите,вкарвате дискусията предизвикана от публикацията на г-н Инджев,,ТУК,в някакво русло,чиято цел, е очевидна,да подаде рамо на МУТРАТА Борисов,изкарвайки че неговата поява на поста е в същност….неизжевяно детсто и юношество на нас ,българите,които като мен не се срамуват а с гордост исписват името и фамилията си,вместо да се крием зад имената на “Велики “французи.

 16. Сигурно болезненото его на Боко Тиквата е засегнато по някакъв начин в Катар, и това е “капката”, която е преляла, но както каза Трайчо Трайков, ако това е капката, то с какво е била пълна чашата? Аз си мисля, че причините, които “пълнят чашата”,са по дълбоки и повечето бяха споменати в предишни статии, а също и коментари в този блог. Една от основните, обаче е очевидната разлика в нивата на интелигентност между т. нар. премиер и неговия икономически министър. Още древногръцкият философ Платон е установил, че нивото на интелигентност на всяка йерархично организирана група от хора се определя от нивото на нейния ръководител. По простата причина, че той не може да търпи по-умните от него, а от своя страна те трудно понасят неговите простотии. Това е една от основните “субстанции”, които пълнят “чашата”.

 17. ТАЛЕЙРАНчо, ТАЛЕЙРАНчо много глупост, много несвързани “мисли”. Трай троянски коньо за зелена трева.

 18. Ха-ха, изведнъж “нискоинтелигентният охранител” открил, че с интелекта и почтеността си Трайков отдавна е спечелил уважението на мислещите българи.

  И сега, когато всички го обвиняват с основание, че се кани да УБИЕ България с ПОСЛЕДНИЯ и най-мощен руски чук – атомната бомба в БеляНЕ, “охранителят” ( организирал трафик на амфетамини през Турция – виж Уйкилийкс)се впуска в нелепи и тъъпи -тъпи мазаници, медийни кючеци и дрънканици, само и само да си измие н…ния образ!

  Повръща ми се от толкова простащина и популизъм!

  Но не си лъжете, че действията МУ(Уууу) са импулсивни. Отдавна позицията на Трайков е пречка за “пълната победа на здравите сили”.
  Катар е само удобният повод да изгонят най-после “неразумния”.

  Че Трайков е нагъл, бе!

  На Златев ще се зъби, цената на газа ще сваля ( аууу, как може да посяга ) и най-важното, някакви условия постявя за БеляНЕ – някаква ефективност търси, някави печалби, някакъв си национален интерес, вместо да прегърне “братушките” и да подпише!
  Вън Трайков, нямаш място сред “капацитети” като физкултурника, главния мултак и разбира се “охранителя”.

 19. Трайчо,от 5 минути те гледам,вече половин час нищо не си свършил!

 20. @ КАРДИНАЛ РИШЕЛЬО (Стамен Стоичков, Буров, Талейран и кой ли още не).
  Примери от близкото и далечно минало, от близки и далечни страни могат да се посочат достатъчно много, но аз ще спомена само няколко: СТЕФАН СТАЕМБОЛОВ, ИВАН КОСТОВ, дори и АНДРЕЙ ЛУКАНОВ (България); КЕМАЛ АТАТЮРК и ТУРГУТ ЙОЗАЛ (Турция); КОСТАНТИНОС КАРАМАНЛИС и АНДРЕАС ПАПАНДРЕУ (Гърция); КОНРАД АДЕНАУЕР, ВИЛИ БРАНД и ХЕЛМУТ КОЛ (Германия); УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ, МАРГАРЕТ ТАЧЪР и ТОНИ БЛЕЪР (Великобритания); ШАРЛ ДЕ ГОЛ (Франция); РОНАЛД РЕЙГЪН, ДЖОН КЕНЕДИ и почти всички президенти на САЩ преди и след II-та Световна война и т.н. и т.н.

 21. Уволнението на Трайчо Трайков е комплекс на “филията с мас”.
  Ако днес някой е слушал “Дарик” сутринта, където се явиха двамата новоназначени министри, т.н. “Тежка артилерия” на ГЕРБ, щеше да разбере, че и половин “черешово топче” ще им дойде прекалено много.

 22. Проблема е че Борисовото управление се опитва да ни вкара в някаква изкривена действителност, в която нищо не е такова каквото ни се представя.Борбата с монополите не е точно това, както и борбата с Лукойл не е борба.Същото е и със защитата на интересите ни по Белене, шистовия газ и договарянето на цената на газа, както и по Южен поток.Лансиране на хора като специалисти и с дипломи, коита се указват после дипломи от други специалности, както и пренаписване на цели автобиографии.Свидетели сме на защита на тези с мотиви, с които същите тези са опровергават в други случаи.Интересно как това кореспондира с националната сигурност и подменя опасностите.

 23. Аз още веднага след уволнението с мотив “печене на плажа по време на провал” зададох тук въпрос за информационната технология, по която се е стигнало до идентификацията на нечуваното нарушение, но тогава моят интерес вероятно е прозвучал като дребно заяждане (макар да заложих честта си на гласоподавател) и не беше одобрен (въпроса ми). Напълно разбираемо – кой би помислил, че мотивите за прилагането на въпросната технология са “толкова фундаментални”. В моят непубликуван пост (припомням) бях написал, че залагам всички “постижения” на ГЕРБ в управлението (в съзнанието си на гласоподавател) срещу начина и мотивите за придобиване на информацията “Трайков – печене на плажа в период на провал” (смътно вътрешно усещане, че има връзка с личните качества и творческия подход на Премиера). Оказа се, че именно въпросната информационна технология, реакцията на Премиера при получаване на информацията, последвалите обяснения от негова страна за уволнението, в макромащаб, предизвикват същото противоречие, както в дребното ми съзнание на гласоподавател.

 24. Pokojniqt pisatel na mafiqta Georgi Stoev mnogo hubavo go e opisal BOJKO BORISOV v edna ot knigite si kakvo predstavlqva i s kakvo se e zanimaval na6iqt VELIK premier prez 90-te godini…zatova plati s jivota si…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.