Как крепне дружбата с братската руска мафия

Информацията на сайта Биволъ е достатъчно интересна сама по себе си. Макар и-разбираемо- бившият български премиер Станишев да не е пожелал да я коментира, моят собствен коментар във връзка с нея засега е само: „министърът на мафията” Лужков имаше близки отношения с още няколко ключови български политически фигури, включително с управляващия в момента Бойко Борисов- да не говорим пък за Георги Първанов в битността му на президент, който направи пътека до Москва. Така че „интересното” по темата за руската мафия и нейните български другари тепърва предстои. ( ivo.bg)

 

СТРАТФОР: Станишев преговарял за Белене с руския “министър на мафията”
от Биволъ

Неделя, 25 Март 2012 11

Главния прокурор на Русия – Юрий Чайка, който е източник на американската шпионска кантора СТРАТФОР, вдига завесата над странното посещение на Станишев в Москва на 27 април 2009 г. Тогава президентът Медведев отложи с един ден срещата с българския премиер без да даде мотиви за това.
В официалните прессъобщения за визитата пишеше, че в този ден Станишев ще открие национална изложба на България в Русия и ще се срещне с президента на Калмикия Кирсан Илюмжинов.
Юрий Чайка, който е обозначен с код RU101 обаче съобщава, че заради отложената среща Станишев е имал рядката възможност да се срещне с някои “необичайни руснаци”, с които провел “вълнуващи разговори”.
Необичайните руснаци били Лужков и “неговите хора”. Те провели със Станишев “приятна дискусия, ако разбирате какво искам да кажа” – обяснява Чайка. Разбира се, Русия не беше само “игли и огън, а размахваше пред Станишев и моркова на 5 милиарден заем. – уточнява той.
Според Чайка щяло да има споразумение за Южен Поток преди края на май, но това не било толкова важно, колкото сделката Русия да контролира повече от Белене.
Бившият кмет на Москва Юрий Лужков е определен в публичните анализи на СТРАТФОР като “министър на организираната престъпност”, натоварен от Кремъл с необичайния “портфейл” да поддържа контактите с мафията.
Според същия анализ на СТРАТФОР руската организирана престъпност е “интегриран лост на държавната сила в Русия”.
От Биволъ потърсихме за коментар бившия премиер и настоящ председател на ПЕС, за да каже имало ли е среща с “необичайни руснаци” извън официалната част на посещението в Москва и обсъждал ли е с “министъра на организираната престъпност” Юрий Лужков руските енергийни проекти, но не получихме обратна връзка.
Изтеклата кореспонденция на СТРАТФОР се състои от над 5,5 млн електронни съобщения и покрива времевия интервал 2004 – 2011 г., България е спомената в 36840 текста, а името на Сергей Станишев се среща в около 500 документа. Биволъ е партньор на Wikileaks за публикациите базирани на тези документи.
INSIGHT – RUSSIA/BULGARIA – Stanishev’s “visit”

Date 2009-04-28 14:02:36
From
goodrich@stratfor.com
To
secure@stratfor.com
Others MessageId: <
49F6F05C.2000906@stratfor.com>
InReplyTo:
BA4A8C7F-D341-4F9D-81A5-BF4BA31133BD@stratfor.com

Text
CODE: RU101
PUBLICATION: yes
ATTRIBUTION: Stratfor sources in the Kremlin
SOURCE DESCRIPTION: One of the top within the Kremlin circle
SOURCES RELIABILITY: A
ITEM CREDIBILITY: 3
SOURCE HANDLER: Lauren

Here are the answers I was told to your questions.

Stanishev arrived Monday though his talks with Medvedev and Putin were
postponed. This gave him a rare chance to speak with some unusual Russians
instead.

Talks with Stanishev were exciting and we know he will be motivated to
change his attitude in the future. He had a sitdown with now only Medvedev
and Putin finally on Tues, but a nice chat with Luzhkov and his people on
Monday-if you get my drift. Of course, Russia wasn’t all needles and fire,
but gave some sweets to Bulgaria too with a loan of $5b now being dangled
in front of Stanishev.

There will most likely be a deal on SouthStream by the end of the May, but
in all honesty that doesn’t matter as much as a deal on Russia controlling
more of Belene.

Lauren Goodrich
Director of Analysis
Senior Eurasia Analyst
STRATFOR
T: 512.744.4311
F: 512.744.4334

lauren.goodrich@stratfor.com
www.stratfor.com

15 мнения за “Как крепне дружбата с братската руска мафия”

 1. Г-н Инджев,ако на сеяча е тегко в пустинята,какво може да е дереджето на журналиста творец в дамско общество,където се страда от идейна засуха и словесни наводнения.
  По-малко от всичко събуждат мисли гръмките фрази.Сам от себе си няма да избягате дори да сте спринтьор.
  Все още няма такъв въпрос от който тшеславното управленско войнство да не направи проблем.Друго предвиждах за Вас бягайки в зиг-заг,но с такива
  тшеславни рицари все съм в зига,
  докато те се целят по мен в зага!!!!

 2. ББ първо ще информира големият брат Путин какво е решил за Белене, а после (ако иска) ще каже и на овцете, които го избраха. Поредното неуважение към гражданите на БГ.
  Кой е по-важен, ние или Путин?
  А, колко се радваха всички, когато ББ се направи, (или поне така каза, но е съмнително), на Хилъри.

 3. Има твърдения, ако поверителните подшушвания на ухо, могат да се приемат за твърдения, че парите от фалираните банки в периода 1995 – ’97г. са заминали към руски структури, не се уточнява какви. Освен това, всеки който е имал какъвто и да е досег с нашенските мутри, е наясно, че тези “организации” не са създадени от шампионите в силовите спортове. Вярно е, че понякога, на по-сериозните от тях, им се възлагат “неприсъщи” задачи, като преговори (разговори), като начин за внушаване на подсъзнателна заплаха или просто като опит за унижение и пренебрежително отношение към отсрещната страна. Не виждам защо, ако у нас е така, в Русия да е по-различно? Та нали главните ОРГАНИЗАТОРИ са от една закваска, ако не от едно брашно.

 4. Драги КАРДИНАЛЕ, виждате ми се доста самотен в този форум, който… ми напомня на кръчмата на Странджата от “Хъшове” на Вазов. Пуста е – няма пиячка (поредната бъчва, пълна с антибойковизъм), а хъшовете (“тщеславните рицари”) не си падат по некачествен алкохол (бившият премиер Станишев преговарял с руския министър на мафията!).
  Няма пиене – няма патриотизъм, няма ентусиазъм, няма лозунги! Няма коментари!…
  Но, да не забравя: коментарът Ви след статията на Иво Инджев “Премиерът първо наказва…” е страхотен! Изразът “…природни сили, като Ал. Стамболийски и Б.Борисов…” заслужава особено внимание. Многозначителен е с факта от биографията на Стамболийски, че е изваден от затвора за да подпише мирния договор след първата световна война, който никой друг български политик не е искал да подпише…

 5. Към №42:
  ——–
  Още като президент Бил й звъни от Овалния,как по-точно де се регламентира добре разликата между вида лекарска намеса за пострадал пациент мъж ако Здравната каса е стриктна по въпроса за “бедствието при члена!”
  За да чуят всички Хилари отсича безцеремонно:”Като при фрактура!”
  Както казва Берлускони за Желязната Лейди!Яка пичка!Кой и как ще му превежда на Борисов е друг въпрос,но
  за Стамболов ще му трябва епохално поведение!!!!

 6. За епохално поведение и не за шменти капели,през 21 в.,иде веч реч г-н Борисов!!!

 7. Днес няма коментари. Затова да пуснем този диалог….

  Ханибал Лектър: И какво видяхте, Кларис? Какво видяхте?
  Кларис Старлинг: Агнета. Агнета които блееха.
  Ханибал Лектър: Това пролетни агнета за клане ли бяха?
  Кларис Старлинг: Да и те блееха.
  Ханибал Лектър: И вие избягахте, така ли ?
  Кларис Старлинг: Не. Първо се опитах да ги освободя. Аз …Аз отворих вратата към бокса им, но те не побягнаха. Те просто стояха там, объркани. Те не побягнаха.

 8. Годината е 2001 месец август.Безмълвният охранител Бойко Борисов излиза на светло. Той е предложен за поста Главен Секретар на МВР. В първото си интервю Бойко се появява под заглавие: “Личният гард на царя наследява Босилков” и в него казва, че “на цар и премиер не се отказва” и
  го приема “като мобилизация”. Искането му е “медиите да му бъдат пръв помощник”. Споделя също че “без да ползва пропагандния опит на медиите, няма да успее.” По неговото мнение медиите имат опит в пропагандата и той смята да го използва. Казано е в прав текст, кратко и ясно. Тепърва предстои на хората да видят с очите си как “пропагандния опит на медиите”, ще помогне на Бойко да “успее”.Сигналите на опозицията, че “Борисов раздавал визитки на СИК и не разбира от управление” са окачествени като “донос”, “интриги” и ”злоба” от медиите.

 9. Г-н Георгиев,ако е за майтап ще добавя,че “живееше в самота,даже мили го посещаваха рядко!”
  Ако е за Сандро като студент се бях наточил на вероятна журналистка
  Clara del Claro Valle около сравнителния ми анализ по прилики и отлики за смъртта между Х.Ботев и Х.Марти….та си подсвирквах,докато на слушалката издращи дрезгав глас:Не съм младо момиче Клара,а дърт отвратителен старец и имах едно амиго булгаро
  Алехандро Естамболиски с буйна грива и еклектичен език,който ни побъркваше с Лойд Джордж!!!!!!???
  От там и всичко останало за езика за Надежда Станчова и за уменията “да си колим премиерите…..”
  Ако някога нещо е било публикувано в “Земеделско знаме” от Зафирова съпругата на (БЗНС!!!) домакина,
  стана чрез “тази????!!!”Клара!!!!”
  Занесохме му и консерви ….
  …………………………….
  Когато укротили самата хала след Нишката й простотия и Тодор Тодоров гълта жаби и гущери след Ньой,все пак ТОЧНО ТОЙ прави сравнение какво е нападнат вол от насекоми до изсмукващи кръвта му….

 10. Като слушам как Младенов се е накъсил на ролята и значението на
  дипломатите без да уточнява дали няма предвид още един КАТАРзис,не би ме удивлявало дали как ще последват поне “танго” и/или
  “р у м б а” !!!!

 11. Един мой познат, руснак който живее в чужбина обичаше да казва следното: -“Добре че в Русия има корупция така че нещата могат да се случват. Корупцията е единственият механизъм, който кара колелата и на държавната машина и на “бизнеса” да се въртят..”

 12. Върви стрхотна смешка за дуел мжду
  Първанов и Станишев,а гениалната закачка е,че оцелелият Серго казва на Г е р г и: “Аз да не съм архар!!!!”

 13. Каквото и където и да е народно шествие да издигне призива към сегашните и бъдещите управляващи,да
  гарантират справедлива и доблестна промоция точно за журналиста Иво Инджев

 14. Драги КАДИНАЛЕ, знаете, че се отнасям с огромно уважение към Вашите коментари и, ако си позволя някакъв майтап, той ще е безобиден.
  В случая с коментара Ви за общото между Ал. Стамболийски и Б. Борисов го изтълкувах по следния начин: Стамболийски, с подписа си под Ньойския договор, е границата между царуването на Цар Фердинанд и Цар БорисІІІ, а Б. Борисов ще е границата между комунизма и Четвъртото царство. Разбира се, с огромните отговорности, които е носил Стамболийски и сега носи Борисов.
  Иронията ми беше насочена към хъшовете – “рицари”, любители само на едно “вино”.
  Драги Кардинале, моля Ви да си спомните Вашите коментари за скотобойната, за аристократите и преторианците в БСП. Аз си ги спомням и съм за Станишев,защото купените войници са купени за да изпълняват задачи, а не да мислят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.