Мънитеизмът на премиера

Още през 1993 г., когато България победи Франция и се класира за световното първенство по футбол, телевизионният коментатор Николай Колев допълни възторга на водещия Петър Василев ( спортен журналист от в. “Дума) и обяви обяви Господ за българин. Така някак си и  журналистът от органа на БСП се запомни с приноса към традицията от последните две десетилетия другарките и другарите в България рязко да сменят плочата на атеизма и да говорят за Господ, да бранят наместниците му на земята от комисията по досиетата и дори да се изживяват като продължители на делото на Исус, когото в същия в. „Дума” бяха обявили за социалист заради борбата му за равенство между хората.

Премиерът Борисов обаче леко разкритикува нежеланието да бъдат разкрити връзките между висшия клир и Държавна сигурност. Попитан на 22 декември 2011 г. да коментира съпротивата срещу отварянето на досиетата на висшите служители на Господа в България, Бойко Борисов настоя кротко това да се случи все пак и то стана. Затова пък беше безпощаден към всички в България, които си стоят вкъщи вместо да научат по един-два езика (кой го казва!) и чакат помощи, вместо да работят. Скара им се , че само мрънкат.А който работи в България, получава добра заплата , отсече той в отлично настроение, след което се произнесе предколедно пред камерите на телевизиите насред строежа на магистрала„Тракия” по следния епохален начин за Господ:

По празниците забравяме за кой човек го празнуваме. Това е Господ. Да са живи и здрави всички!”.

Макар и живи, работниците от Оловно-цинковия комбинат в Кърждали са здраво ядосани от липсата на заплати и очакват Господ да се намеси в тяхна полза, както го направи в Мадан с миньорите. Тях не ги интересува какви са подробностите около формата на собственост- имат пред очите си примера от Мадан и искат те също да бъдат спасени от Господ ( да се готвят следващите на опашката). Ето как формулира това искане тази сутрин пред Би Ти Ви един от афектираните работници:

Ако Бойко Борисов се намеси, пари ще има. Ако не – оставаме без заплати. За някои той може да е бандит, но за мен е Господ!”

И защо не? Прав е човекът, още през 2010 г. , на 10 декември, при откриването на един от лъчовете на метрото в София, Борисов обяви на всеослушание: „ Господ ми е навигатор”. Време е да го докаже, като лавира между фалиралите предприятия и им решава проблемите на място. Същевременно, гледайки в очите работниците, ще може да им съобщи божественото си прозрение от онова предколедно изявление, че който няма работа е мрънкач ( и пишещият тези редове също спада в тази категория- седи си вкъщи и мрънка на 5 езика, но поне помощи не проси от него).

Научното откритие на другарите и другарките, че Господ е българин, което вече се потвърди и конкретизира, наскоро беше подкрепено и от изключително културния ни министър Вежди Рашидов. Той внесе допълнителни нюанси:

Господ Бог е бил първо и скулптор. Нали все пак преди словото, преди началото е сътворил човека от кал. Все пак ми е бил колега”, заяви Рашидов, потвърждавайки божествения характер на висшата изпълнителна власт над нас. Та нали е колега с Бойко, който сътворява от кал каквото си поиска в повереното кътче от царството божие!

От друга страна, прочутият със своята скромност Бойко Борисов внася известен смут, преотстъпвайки ( макар и само на територията на Испания, за да не му се пречка тук)) , правото на друг да бъде Господ. На 4 март 2011 г. агенция Фокус го цитира да канонизира своя приятел Христо Стоичков с думите:
Стоичков е Господ в Испания, заяви пред журналисти в Мадрид премиерът Бойко Борисов”.

Мен ако питате, за Борисов Господ са всъщност едни големи пари, които невидимо за публиката дърпат конците в България. Само те са над него. На тях той се кръсти все по-често напоследък в телевизионните студиа, от които проповядва мънитеистичната си вяра ( да не се бърка с монотеизма, ще рече единобожието), громейки всички, които си позволяват да съмняват в неговата божествена правота по всички въпроси.

Ето малко яснота по въпроса за връзката между архиереите, парите и Господ, наричан от Борисов „Началника”, в една публикация на в. „Капитал”, която е все по актуална за ставащото днес у нас.

Е, щом е за Началника…
Господ събра пред олтара Бойко Борисов и Цветан Василев
13 май 2011

Премиерът Борисов е набожен човек. Той обича да дарява пари за църкви и манастири, да се грижи за мощите на светци, да пали свещи и да отдава почит на Бог, когото нарича простичко Началника.

Готов е дори да загърби всякакви бюджетни икономии, когато става дума за храмове. “Винаги съм ви казвал, правите ли нещо за Началника, никога няма да се свидите”, заяви преди време на министрите си Борисов. Поводът беше ремонтът за манастира в Гигинци, за който правителството няколко пъти отпусна субсидия. “Последния път той вдигна мизата на 140 хил. Колкото поиска, за да завърши манастира, ние му го дадохме. Стана основно с наши пари, на държавата. Суперлукс е. Няма да го издържаме до края на света този манастир!”, протестира Божидар Димитров по повод исканията на игумена за още 70 хил. лева. Премиерът обаче го скастря, че за Бог не трябва да се пести.

Миналата неделя се състоя дългоочакваното откриване на новия храмов комплекс в Гигинския манастир “Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян”. В службата по освещаването участваха Бойко Борисов и банкерът Цветан Василев, който е главен ктитор на манастира. (Василев е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка, в която държат половината си пари най-големите държавни предприятия – бел. ред.) На церемонията присъстваха неговата съпруга, майка му и близки на семейството. Епископ Йоан пресече любопитството на журналистите, които се интересуваха колко пари е дарил шефът на “Корпоративна”, като заяви, че само един Господ знаел точната сума на даренията. Ктиторът и семейството му получиха благодарности от манастирското братство, от епископ Йоан и от премиера Борисов. Благодарности прозвучаха и в ефира на ТВ7, която отразяваше на живо събитието (ТВ7 е собственост на близкия до Цветан Василев депутат Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева – бел. ред.). “Много сме благодарни на основния ктитор за изграждането на храма, г-н Цветан Василев”, заяви отец Никанор. Сред спонсорите на въпросния манастир са също Държавен фонд “Земеделие”, държавната “ТЕЦ Марица-изток 2”, консорциумът “Мапа-Ченгиз” (който строи магистрала “Люлин”) и др.

Борисов дари на Гигинския манастир евангелие със златен и сребърен обков. Монасите пък връчиха на премиера грамота и плакет за дарителство. Братството му връчи и проект на стойност 1.3 млн. лева за асфалтиране на пътя до манастира, който Борисов веднага даде на министър Найденов за изпълнение. “Генерала асфалтира пътя към Началника”, съобщи по този повод в заглавие столичен вестник.”

Всякаква ерес се е раждала или разпространявала по нашите земи. Учеха ни да се гордеем при комунизма с това. Освен добре известните ни богомили, които сме дали на света, напоследък, покрай скандала с Катар и еретичното неподчинение на един министър на Господ, си припомнихме и за катарите, които били преследвани в Западна Европа като следовници на богомилите- а днес вече и у нас. Преболедували сме и манихейството, но мънитеизмът в днешния уникален български вариант определено е нов принос към старите традиции.

Амин ( за да не кажа „аман”)!

21 мнения за “Мънитеизмът на премиера”

 1. Доста се посмях!
  /може да се каже и мамонотеизма… /

 2. Dear Milla, do not forget the continuation of this quote “The others pay cache!”.

 3. Поет Мънитев:

  “Никой не може (а и не бива!)да ни попречи да обичаме Бойко!”

  Глас от публиката: “И Цецките, и Цецките…”

 4. А тука има икона на Началника Му (Пу) и съобщение как чудодейно е “плакала” на 19 януари т.г.
  Което е ВСЕВИШНИЙ ЗНАК !!!
  http://nnm.ru/blogs/ashkaa777/v-nizhegorodskoy-oblasti-zamirotochila-ikona-putina/
  Преди седмица когато предложих тук в блога да направят статуя на Началника на Бузлуджа се шегувах но виждам колко богохулни са били помислите ми. Ще трябва веднага да отида на черква и да поискам прошка и изцеление на душата….

 5. Абе “Аман!” е правилното. За кого строят тези манастири? Даже и “монасите” са ни “ментета” Колко от тях наистина вярват в Господ Бог и спасението чрез Хростос? БПЦ* се е превърнала в институция, която се бори само за имоти и пари и се разкъсва от вътрешни интриги, политика и алчност. Колко млади българи са станали исински Христяни (последователи на Христос), а не “кръстени” за да се събере родата на ядене и пиене и да види социалния статус на кръщелника, благодарение на БПЦ? Ако цифрата не е 0 то е поне е клонящо към 0 (както се казва в математиката) *БПЦ = Бизнес Правеща Църква

 6. @ MILLA
  Не зная какво искате да покажете. Че владеете чужди езици, или че ВЯРВЯТЕ В БОГА? и какво от това и кой го интересува Вашата личност?? Този блог е Български и тук се обсъждат въпроси свързани с настоящето и бъдещето на страната ни и ако имате да кажете нещо го изразете на прост и чист български език.

 7. Правилно ли недоразбах, че “мънитеизма” бил лошо нещо. Или пък обратното?

 8. А Началникът се казвал Сортiромоченникъ Владiмиръ.
  А това е молитвата която произнасят на иконата на Началника.

  (превод на задунаiско-евразiатскиi iазыкъ)

  Отче нашъ,
  иже еси у Кремлиях!
  да свiатитсiа имя Твое,
  да прiидет Царствiе Твое,
  да будетъ волiя Твоiя,
  iако на Русiи и на Земли Задунаiскаю.
  Газъ нашъ насущный даждъ нам днесь,
  и не остави намъ долъгы наша,
  iако и мы не оставлiаемъ долъжникомъ другимъ;
  и не въведи насъ в напасть,
  но избави насъ от лукаваго.
  iако Твое есть Царствiе
  и Сила и Слава во Веки.
  Аминь.

  (припев)
  Аз обичам ПУ,
  Ти обичаш ПУ,
  Той обича ПУ,
  Тя обича ПУ,
  Ние обичаме ПУ,
  Вие обичате ПУ,
  Те обичат Пу.

  ПУ е Тук
  ПУ е Там
  ПУ хвърли уран насам.

  Тин ПУ,
  Тин ПУ,
  Тин ПУ,
  Тин ПУ,
  Господи помiлуууууууууууууiiiiiiйййййй.
  Аминь.
  ……..

  (продължение)
  И избави насъ от лукаваго….
  полонiй да iадатъ,
  чадъри да ги убодатъ,
  на кладата да горiатъ,
  въ сорътiрахъ да ги iзмочатъ,
  и ваопштiе да го духатъ
  щото не обичат ПУ.

  (припев)
  Аз обичам ПУ,
  Ти обичаш ПУ,
  Той обича ПУ,
  Тя обича ПУ,
  Ние обичаме ПУ,
  Вие обичате ПУ,
  Те обичат Пу.

  ПУ е Тук
  ПУ е Там
  ПУ хвърли уран насам.

  Тин ПУ,
  Тин ПУ,
  Тин ПУ,
  Тин ПУ,
  Господи помiлуууууууууууууiiiiiiйййййй.

  АМАНЪ.

 9. Щастието не е в парите а в тяхното количестнво и при това за парите на другите,защото тези за нещастие имат покупателна способност за хора с нюх;нали не миришат!Не говорят,но са и глухи ако ги зовеш и се изпаряват.Тогава нищо не ни струва така скъпо,когато ги няма!На тях да не се гледа отвисоко,но и никога да не се изпускат от очи!

 10. Господин Инджев, ами ако Той се окаже, че е Господ!? Ще припомня, че Исус е бил разпнат между двама бандити. Дори единият от бандитите е повярвал в Исус, макар и разпнат на кръста. В смисъл, и тримата били разпнати, Исус и двамата айдука, обаче единият бандит е повярвал, че Исус е Божи син. Както се вижда и бандитите са близо до Бог. Колко му е Бойко Борисов да е Бог. Ами да вземем случая с Ленин. Ленин е умрял, но според комунистите е жив и е сред нас. Без значение е, че комунистите твърдят, че Бог няма и те, комунистите, де, са били произлезли от маймуните. Виждате ли, Бог няма, ама Ленин е жив. Може и случаят с Бойко Борисов да подобен на този с Ленин. Стават всякакви чудесии на този свят.

  P.S. Напълно съм съгласен с комунистите, че те, комунистите, де, са произлезли от маймуните.
  Господин Инджев, вярвам, че и Вие ще се съгласите с моята теза, че комунистите са произлезли от маймуните! Пък и самите комунисти твърдят същото. Не можем вечно да се конфронтираме, я! Нека един път да сме единодушни!

 11. Не бийте по Мила! Тя просто цитира какво пише на милите доларови банкноти, а това смятам си е в тон с основния текст и другите коментари. Извинете!

 12. Премиерът Слънце блести в дребни локални битки. В големите сражения за българските интереси е направо черна дупка. Лесно се прави на петел на върха на българското бунище. В международен план обаче Б.Б. се превръща в бунището на Путин и протегна ръчичка за бонус в рубли от Белене. . .

 13. За нищо! Просто ми се наби на очи…Поздрави от Берлин!

 14. Хитлер също се е мислел за Бого-човек и със специална закрила от Господ,заради мисията си,от там и чувството му за безнаказаност и необикновена мистика около себе си.-Сравнявал е мозъка си с могъща изчислителна машина и сам си се е възхищавал на способностите си .Въобще идеята за Бого-човека,както и за свръх-човека на Ницше,Супермен,Батман,свръх-машина и т.н себе-изживявания на превъзходство над другите,които са безполезни консуматори на храна и биват нраво-поучавани си класически белег на патология ,колкото и харизматична за някои да е проявата и.

 15. Господин Инджев,

  Вие употребявате една ключова дейност, която никой не забелязва, а тя е всъщност централна по темата: мрънкането. Докато съзнателната, некорумпирана от Номенклатурата част от българската интелигенция се задоволява само с мрънкане, България ще продължава да затъва все повече в тинята, независимо от “цвета” и “ориентацията” на управляващите. Има само един-единствен проект, който предлага изход, и той е описан подробно на http://www.zaedno.mobi.

  С поздрав,

  Иван Даракчиев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.