СТРАТФОР: Лужков заплашвал руската мафия да “подпали София”

Много отдавна организираната престъпност действа наднационално. За място под слънцето „под земята” се борят италиански, колумбийски, китайски, японски и какви ли не още ракови клетки, възникнали на територията на съответната държава и плъзнали по света. България се спряга в коментари на чуждите наблюдатели като страната, в която мафията си има държава.

Но и това не е всичко: този „собственик” на българската държава е на практика предишният ни колониален владетел, осъществяващ контрола си тук и сега под друга форма. Така една чужда мафия, руската, си има България. Такава е констатацията на частната американска разузнавателна агенция СТРАТФОР, според която московският кмет Юрий Лужков е предупреждавал президента Георги Първанов, че руската организирана престъпност „ще подпали София” ако не бъдат наложени руските енергийни проекти в България.

Палежът би трябвало да е предстоящ ако е вярно, че след проекта „Бургас-Александропулис” е на път да бъде спрян и обектът АЕЦ „Белене”. В този смисъл е интересно какво е мнението на авторите на изтеклите секретни мейли на СТРАТФОР по адрес на нашия главен пожарникар на върха на властта. Дали е способен да потуши един пожар, предизвикан от руската мафия с наказателна цел или по скоро е част от разпалването му? ( ivo.bg)

Московски бандити държат премиера в правата линия
СТРАТФОР: Знаем много за Борисов, не става за казване
Руската мафия ще подпали София ако Първанов оплеска енергийните проекти
Вторник, 27 Март

Биволъ | WIKILEAKS

“Трябва да пропусна МНОГО информация, която имаме за Борисов (б.ред. главните букви са в оригинала), просто защото не съм сигурен коя част от нея може да ни навлече юридически проблеми” – пише старши анализаторът Марко Папич във вътрешна дискусия на СТРАТФОР, изтекла в сайта Wikileaks.
В поредица от съобщения анализаторите на “Частното ЦРУ” обсъждат текст за промяната в отношенията между София и Москва след като правителството на Бойко Борисов идва на власт. Работното заглавие е: “Антируска България? Не се надявайте много!” Основният автор е Папич, а окончателният вариант е публикуван като анализ на СТРАТФОР на 14 юли 2009 г. със заглавие “България все още е на страната на Русия”.
В разпространения анализ пише, че маневрите на Борисов с Белене и Южен Поток целят по-скоро той да изземе контрола върху енергийните проекти от своите предшественици, отколкото да влезе в конфликт с “историческия съюзник” Русия.
Неофициалните коментари на авторите, подготвящи текста обаче са много по-живописни.
“Дали Русия иска да даде на Борисов свобода на действие, за да спечели контрола върху тези проекти и други аспекти на отношенията на София с Москва?” – пита се анализаторът Кендра Весел.
“Няма да стане … те знаят защо ги прави … той се опитва да върти интриги със собствените си хора при контрола на тези предприятия. Те знаят, че ако той прецака приятеля си от Московската мафия, тя ще го вкара в пътя.” – отговаря Марко Папич.
“След като Борисов почувства солидна основа в контрола на всички аспекти на българо-руските отношения, страната вероятно пак ще стане един от най-верните съюзници на Русия в ЕС и в НАТО” – пише още в непубликуваната част на анализа.
“Държавното” ЦРУ също знае много за Борисов
През 2006 г. американският посланик в София Джон Байърли пише в секретен доклад, че Борисов е силно зависим от тъмното си минало и е участвал в контрабанда на горива и трафик на амфетамини.
За разлика от СТРАТФОР, официалните служби на САЩ виждат зависимост на Борисов не от московската мафия и Лужков, а от “свързания с руското разузнаване и организирана престъпност” олигарх Валентин Златев, шеф на Лукойл.
Информацията за Борисов е получена от няколко независими канала, уточнява посланикът, включително и от американска тайна служба с кодово име SIMO [06SOFIA647], за която публичната информация е изключително оскъдна.
Борисов отхвърли информацията за доклада на Байърли с аргумента, че не чете жълта преса.
Руската мафия дърпа конците в София?
В коментар към една от черновите Марко Папич развива виждането си за отношенията на Борисов с московската мафия като намесва и Първанов.
“Този проблем (б.ред. отказването от руските енергийни проекти) ще бъде решен точно по същия начин, както всеки сериозен ход на Борисов… Московският кмет Юри Лужков, шеф на московската мафия, който изглежда е добър приятел на Борисов (което потвърждава гледната ми точка), сяда с Първанов и му казва, че руската организирана престъпност ще подпали София ако Първанов оплеска работата” – пише Марко Папич.
В други доклади на СТРАТФОР Лужков недвусмислено е обрисуван като “министър на организираната престъпност”, натоварен от Кремъл с “портфейл” да взаимодейства с мафията.
Главният прокурор Юрий Чайка също е донесъл на СТРАТФОР за ролята на Лужков в енергийните преговори с България. Това е станало след посещение на Станишев в Москва на 27 април 2009 г.
Българският премиер е имал рядката възможност да се срещне с някои “необичайни руснаци”, с които имал “вълнуващи разговори” за Южен Поток и Белене. Необичайните руснаци били Лужков и “неговите хора”. Те провели със Станишев “приятна дискусия, ако разбирате какво искам да кажа” – обяснява Чайка.
Коментар на Биволъ
Юрий Лужков беше чест гост в България преди да изпадне в немилост пред Кремъл през 2011 г. Бойко Борисов афишираше публично приятелството си с него. Първанов също редовно се срещаше с Лужков при многобройните си визити в Москва и при посещенията на московския кмет в България.

Очевидно СТРАТФОР разполагат с данни, които могат да обяснят как управленските решения в София за руските енергийни проекти се определят от паралелни зависимости: Кремъл – Руската Мафия (чрез Лужков) – Българските управленци (Първанов, Станишев, Борисов). За това говори и многозначителната реплика, че знаят много за Борисов, но не всичко могат да публикуват.
Изтеклата кореспонденция на СТРАТФОР се състои от над 5,5 млн електронни съобщения и покрива времевия интервал 2004 – 2011 г. Името на Бойко Борисов се среща в над 2000 документа от изтеклите мейлове на агенцията. Биволъ е партньор на Wikileaks за публикациите базирани на тези документи.

10 мнения за “СТРАТФОР: Лужков заплашвал руската мафия да “подпали София””

 1. Ако в Италия има 3 вида власт:

  на мафията, на папата и на държавата, то тук те са:

  Кремъл – Мафията – Българските управленци

 2. За Русия не е прецедент, държавата да се опира, да използува паравоенни, непоставени под строг контрол структури. Може би не е съвсем коректно сравнението между използването на казаците от руското самодържавие и употребата на днешната руска мафия като плашило от “суверенната демокрация” на Путин. Но поне целите и последствията са сходни по своя разрушителен ефект спрямо всякакви цивилизационни и демократични постижения. Естествено, те не биха били притеснителни и значими за нашето внимание, ако нямаха партньори на ниво, където се вземат важни държавни решения. И както за пияницата е голямо удоволствие да почерпи по-голям пияница от него, то за наште мафиоти на управленско ниво е голяма гордост, да свършат услуга на руските си колеги.

 3. Г-н Инджев и колеги блогъри мисля че информацията на Wikileaks е стара (морално остаряла), от преди три години, не е актуална и не заслужава интерес.
  Аз ви предлагам да разгледате (ама много добре и подробно) следният сайт:
  http://www.dii-eumena.com/home/about-us.html

  Това което писах досега за ВЕИ беше фактически как се заменят АЕЦ. Като натиснете на Shareholders ще видите кои са тези мафиоти(наивници) които са решили да изритат Русия с нейните изкопаеми от Европа, ще затврят крановете на газа и ще ударят шалтера на евентуални руски АЕЦи. Все пак не е лошо да си имаме нов АЕЦ – нов паметник е това, което ни затвърждава на първо място в света по гъстота на руски паметници.
  Аз вече писах един наивен пост за Desertec-EUMENA преди година, но остана незабелязан. Развитието на събитията има експоненциален характер, реакцията е верижна и тригодишен период (погледнато назад) е поглед в древността.
  Поради тази причина и вследствие на това развитие което се получи пожарища в София няма да има, тя е в безопасност. Целта е изменена – Мюнхен, Мюнхен им гори под опашката.

 4. Г-н Делчев,г-н Йорданов в днешните събития по епохален интензитет и дори с някои сходни явления при мисията на Стойчо Мушанов след телеграмата на Хитлер до българските регенти/1944г./,има и лесно откриваемо заслепение,
  разбираемо както при екипите тогава,така и при тези сега,на които като на Стойчо им е ясно,какво става,но нямат кохонес,да застанат по-решително срещу евразийската заплаха.
  У едните ясно виси дъмгата комунистическа,а у други бандидските им грехове!!!,известни където и комуто не ще са удобни сега,така както тогава доста недоразбрано русофилството на
  на Мошанов в Кайро,който си е мислил нечистивецът му с нечистивец, че прави славянско добро на Русия,така както други сега вярват че ще им бъде благодарен Лужков.Само Буров е бил наясно,че не е било възможно,но ако при късогледство,че
  някои страни си имат свои мафии,Инджев и Сугарев да се стегнат яйцата и насочат добре хората на 30,защото нов пропуск ще е добре дошъл за рубладжийското племе!

 5. Има нещо плиткоумно у тогавашния тандем Попов-Филов и у сегашното трио Младенов-Борисов-Плевнелиев,
  но във всеки случай ако Борис III
  е избрал саможертвата,за да пробуди
  от сън дълбок,когото трябва сегашните юнаци си остават пак непробудни,верломни и само еднакво страхливи!!!!!Зоват тъкмо когото не трябва,за да не посочат себе си!

 6. Г-н Инджев, Вашите материали поне са смислени, за разлика от тези на “Биволъ”. В книгите Ви има много повече факти и данни за извършените престъпления – или поне морални нарушение – на хората от властта. Тук ни пускате да четем извадки от писмата на хора, които се правят на интересни, за да продадат услугите си по-скъпо на своите клиенти. Ако това е “частното ЦРУ”, то нищо чудно, че и държавното е на такова ниво. Щом тяхното пък ЦРУ е такова, можем да си направим извода за нашето, нали ние бяхме сред първите, които приеха затворниците от Гуантанамо, точно по времето на Бойко Борисов…

 7. От извадките на СТРАТФОР излиза, че Путин е най-демократичния президент и в Русия има небивала демокрация – щом главния прокурор е дописник на частната разузнавателна компания на САЩ. И Путин го държи на поста му и е още жив?!!!!Несериозно….

 8. Следователно ББ по въпросите на енергетиката, ченгетата, комунистическото минало и т.н. е силно притиснат от руснаците, за да говори в този стил “новоговор”, и то от най-ново поколение – обратното, но примесено с истината, после пак – обратното, после пак – истината, докато ти се завие свят и бъдеш нокаутиран, съвсем неспособен да реагираш, саморазчиствайки се от пътя за тотално обсебване на властта в напълно вече неосвободимата България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.