АЕЦ”Белене” умря- 2

Точно час по-късно, след като премиерът ми се обади и ми даде да разбера, че първо на мен съобщава за спирането на АЕЦ „Белене”, продължавам да съм единственият журналист, разговял с него по темата, при това по негова. Всички останали, които са прочели в блога ми новината, предпочитат да закъснеят с новината, но да не ме цитират преди да бъдат удостоени с честта и на тях да им каже нещичко властелинът на медиите Борисов.

Засега се задоволяват да преразказват заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, когото цитират като източника на новината. Изглежда ревнуват, че не са уважени от онзи, който редовно ги уважава- понякога и по повече от веднъж на ден и е толкова активен, че си прави с тях каквото си иска.

Само двама колеги от две български медии ми се обадиха за потвърждение от моя страна.Ето и резултата в сайта на “Капитал”:

 

България се отказва от АЕЦ “Белене”

На мястото на площадката на АЕЦ “Белене” ще се строи газова централа

Иван Михалев

 

Премиерът съобщил лично новината на Иво Инджев

Малко преди новината да изтече в медиите, премиерът Бойко Борисов се е обадил на журналиста Иво Инджев, за да му съобщи лично за взетото решение.

“Премиерът Борисов ми се обади лично в 12 часа и 20 минути днес, за да ме уведоми, че проектът АЕЦ “Белене” е прекратен. Издиктува ми текста на решението с няколко малки коментара. Но фактът е, да повторя: днес Министерският съвет на България е решил да спре проекта АЕЦ”Белене”, написа Инджев в блога си.

Самият Михалев обаче се обиди, че съм си позволил ( отново) да бъда открит и вместо да разбере, че съм го цитирал именно като антитеза на написаното за медиите, ми изпрати нравоучителен мейл с размахване на пръст, че съм бил забравил как първоизточникът трябвало да се проверява, Ами да ме проверява- но щом ще се учим на правила, правилото все пак е да се цитира откъде си разбрал, когато си тръгнал да проверяваш. След което сърдито ми отхвърли опита да му го кажа по телефона. И за наказание и доказателство за “професионализъм” ( на какъвто се опитва да ме учи) изтри вече направеното “признание” в сайта си, че съм му казал за новината.

Въпреки (само)цензурирането обаче Гугъл е съхранил оригиналната версия на написаното от Михалев, който изпадна в противоречие с претенцията си да ми разяснява правилата на журналистиката, демонстрирайки подобно поведение. И продължи да ми пише съобщения с упреци, че съм неблагодарник и че съм “мърсял името му” (  макар инициативата да е изцяло негова), пък той толкова много ми е помогнал- нещо, което не съм отричал по отношение на написването на книгата “Президент на РъБъ” в частта за мезонетите във връзка с една спряна негова публикация, потвърждаваща напълно още през октомври 2006 г. версията за този подарък ( друг е въпросът, че Иван Михалев предпочете да не му благодаря за това писмено в книгата, както му предложих).

 

За да приключа тази тема, давам думата на обяснението на Иван Михалев в коментарната част на сайта на „Капитал” ( негова „бащиния”, явно) – обяснение, което той ми отказа лично, макар инициативата за ненужната полемика да беше изцяло негова. Отказвайки ми обяснение за заяждането си в съобщение по телефона, в което има самочувствието да ме поучава назидателно за правилата в журналистиката ( за което е твърде „малък”- все пак би трябвало да си дава сметка за неадекватността си), той само задълбочава впечатлението, че ме напада във връзка с това, че на практика го…похвалих като единствен, цитирал написаното от мен ( след като Иван Бедров ми се обади за потвърждение за разговора ми с Борисов и явно Михалев е научил от него). Ако толкова му е разбирането от логиката на един текст и такива са му реакциите, жалко за реномето му, наистина, но той сам си го причинява.

Моя милост не позволява покровителствено и назидателно отношение нито на Бойко Борисов, нито на Михалев, който изисква благодарност до гроб заради това, че ми е помогнал, предоставяйки ми данни от свалена негова статия, за която не се е преборил в собствения си вестник и си е замълчал съгласно с тази цензура. Е,чудно ли е тогава, че самият той ме „наказва” с цензура в сайта на вестника си, защото съм проявил неподчинение и „неблагодарност” към него лично? И, разбира се, не пропуска да ме клъвне и за ДС, доказвайки цялата дребнавост на заяждането, което , пак ще подчертая, изцяло предизвика сам без да  е разбрал смисъла на няколко мои изречения, които изобщо не са упрек към него и това е ясно на всеки смислен човек., но, уви, не и на него.

Още веднъж: как се нарича човекът, който настоява за благодарност към него  за сторени добрини ( нещо като случая с русофилските претенции към българите, каквито явно Михалев изповядва, видно е от вменяваните ми от него „фобии” към Русия, макар да съм развенчал този упрек в книгата си „Течна дружба”)?

Как се представя журналистът, който приема началникът да му смачка разследването в коша, след което няма смелостта да се подпише под неговото възкръсване в книгата на свой колега, който е предложил да направи това поименно?

Представя се така пред форума в сайта на „Капитал”:

 

Иван Михалев

28 мар 2012 До коментар [#50] от “tanya.” и всички, проявили интерес защо съм “цензурирал” Иво Инджев:

Наистина новината достигна до нас през колега, на когото Иво Инджев е разказал за разговора си с премиера. Най-нормалната реакция в случая е да се опитаме да проверим новината, преди да я публикуваме. Основно правило в журналистиката е всяка новина да бъде проверена поне от още един НЕЗАВИСИМ източник.

Няколко репортера започнаха да звънят на ресорните си министри. Потвърждение на новината за отказа от “Белене” нямаше преди БГНЕС да пусне цитатите от заместник-министъра Владислав Горанов. Тогава пуснахме първата публикация, където съвсем коректно бяхме цитирали както Горанов, така и Инджев.

Минути по-късно видях публикацията на Иво Инджев, в която той обидено разказваше как медиите цитирали заместник-министъра на финансите, а не него за новината. Мога да предположа какви са били мотивите на другите медии да цитират Владислав Горанов, а не Иво Инджев – все пак единият е бил на правителственото заседание, а другият – не. Единият лично е участвал във взимането на решението, а другият – само е чул за нея от премиера. Ами ако Бойко Борисов се беше пошегувал с Инджев, знаейки за неговите фобии на тема Русия?

Приемам публикацията на Иво Инджев, когото доскоро уважавах, за личен удар под кръста. Нещо повече – навремето аз помогнах чисто колегиално на Иво Инджев за написването на неговата книга “Предизент на РъБъ”, смятайки че по този начин един незаслужено оплют журналист ще получи професионална реабилитация. По-късно направих и интервю с него, където му додох възможност да обясни човешки как се е стигнало до вербоването му като секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Не съм очаквал, че човек, на когото съм помагал да изчисти името си, ще тръгне да мърси моето.

Благодаря на г-н Инджев, че ми припомни поговорката “няма ненаказано добро”.

Иван Михалев

 

 

“BTV научили от високопоставен правителствен служител. Какви смешници само”, написа вече един коментатор в блога.

Премиерът информира лично и приоритетно Иво Инджев, че ще спира “Белене”

14:34 | 28.03.2012 |

Журналистът и блогър Иво Инджев, известен с яростната си позиция анти-АЕЦ “Белене”, е информиран лично и приоритетно от премиера за спирането на проекта. Това става ясно от съобщение в блога на Инджев, публикувано след телефонното обаждане на Бойко Борисов, което явно е станало веднага след заседанието на Министерския съвет и преди срещата му с президента Росен Плевнелиев.

“Премиерът Борисов ми се обади лично в 12 часа и 20 минути днес, за да ме уведоми, че проектът АЕЦ “Белене” е прекратен. Издиктува ми текста на решението с няколко малки коментара. Но фактът е, да повторя: днес Министерският съвет на България е решил да спре проекта АЕЦ”Белене”. Ако съм разбрал правилно, както и поради липсата на такова съобщение другаде до момента, по някаква причина научавате за важното решение от този текст за първи път”, пише Иво Инджев.

Новината за спирането на ядрения проект, взета от МС, бе оповестена пред медиите от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.( Медиапул)

 

Борисов няма да дърпа ушите на Горанов
28 март 2012, 19:07
София, Българи
БЛИЦ
Няма да има последствия за заместник-финансовия министър Владислав Горанов за това, че изпревари премиера и съобщи пред журналисти правителственото решение за АЕЦ “Белене”.

Това съобщи самият Бойко Борисов, запитан от медиите ще накаже ли Горанов. “Не”, беше отговорът му.

След днешното заседание на Министерски съвет заместник-финансовия министър Владислав Горанов съобщи пред журналисти, че България се отказва от проекта АЕЦ “Белене”, а готовият реактор отива в АЕЦ “Козлодуй”.

По това време премиерът все още не беше отишъл в президентството и Народното събрание, за да информира държавния глава Плевнелиев и депутатите за решението.

 

Експериментът (ми) с наблюдението върху действията и бездействието на българските медии, които така непрактично и често критикувам, продължава.

113 мнения за “АЕЦ”Белене” умря- 2”

 1. Това е ДОБРЕ, без съмнение.
  Добре е и защото го научаваме в момена когато директно от Брюксел ( но в нета) гледаме как се вдига мъглата от Катин 2 и изправя снага окончателно и мощно (дано да е твърдо непоколебимо и безвъзвратно) ОБВИНЕНИЕТО по “Нюрнберг 2” и пак благодарение на “тъпите поляци”.
  Дано това да означава и някакво наше дистанциране от този режим, поне частично.

 2. Май прибърза. Иван Михалев махна цитата. Питах го защо. Защото така бил преценил и не смята за нужно да дава обяснения. Жалко, че няма скрийншот.

 3. Хитър ход на др. Борисов, няма на някоя рубладжийска медия да се обади я.
  Сакън да не го разубедят 🙂

 4. Не веднъж съм намеквал, че и Сугарев и Иво Инджем, не са прави като вменяват недобронамереност на ББ. Сега точно аз пък очаквам от тях едно ясно и категорично опровержение на себе си.

 5. BTV научили от високопоставен правителствен служител. Какви смешници само.

 6. Какво са това, патици ли?
  И кой ки пуска?

 7. Браво г-н Инджев за отразяване на скоростната новина но не зная дали да се радвам, защото като знам по колко пъти на ден си сменят намеренията като нищо истината може да се окаже друга.Иначе новината гали ухото. 🙂

 8. Иван Костов в Туитър: http://mobile.twitter.com/ivan_kostovdsb
  ‘Гордея се с резултата от натиска на СК срещу АЕЦ”Белене”, поздравявам правителството, но коалиция с ГЕРБ няма да има.’

 9. Това е добро решение да всички ни! Да се надяваме окончателно.

  Борисов е останал верен на стила си за контакт с журналистите, а от известните ми журналисти май само Вие последователно през годините бяхте против проекта.

  Жалко е за колегата Ви от Капитал, но това си е родната действителност.

 10. Едно много добро решение! Дано не е свързано с някакви други, не по-малко съществени обвързаности.

 11. Какъв Експеримент, това е повече от ДОКАЗАТЕЛСТВО че т.н. медии само потвърждават “новини”, които цяла България е вече узнала и отдавна “храносмляла”.

 12. АЕЦ Белене беше тъпа идея от самото начало. Това, че нама да се строи там, не означава, че няма да се строи въобще. Какво като ще е в Козлодий, а не в Белене? Старата технология – забравихте ли? Какво му се завъзхищавахте на ББ, сякаш е направил нещо полезно… Просто прехвърля паричните потоци в желаната от него посока. Пак ще строи АЕЦ, пак не е ясно колко ще струва, пак не е ясно къде ще складираме ОЯГ и ядрените отпадъци. Едни милиарди пак ще тръгнат към едни фирми, Борисов вече научи схемата… Лапнишараните се надпреварват да го хвалят – ето как в БГ поредният вожд-тарикат може да запише политически точки, ограбвайки до шушка будещето на възхваляващите го.
  Обадил се на г-н Инджев и вече е готин…

 13. Браво, Иво! Рейтингът на блога Ви придобива нови измерения.

  Поздравления на премиера Борисов за това смело българско решение!

 14. Сърбали сме му ние вече “професионализма” на Иван Михалев, сърбали сме го 😉 Преди година заплаши да ме съди, когато обвиних изданията в които работи и лично него, че рИват с крокодилски сълзи, след трагедията във Фукушима, а в същото време пазят ревностно мълчание за трагедията Козлодуй. Мина повече от година и все не получавам призовка от съда. Такъв си е той Ванката – бързо се пали 😉

 15. Уж добра новина, но ми се струва, че Бойко си прави пиар на гърба на Иво Инджев. Нещо не е наред! Няма да правим Белене, но ще строим газова централа на негово място и блока ще го местим в Козлодуй! Колко ще струва това и кой ще плати? И ще бъде ли рентабилно!?

 16. Най-сетне едно голямо, добро решение на това правителство защитаващо интересите на България.
  Ама Боко е хитряга. Чете и той блога на г-н Инджев.
  Г-н Инджев, вярвам че в този национално отговорен отказ за който така всеотдайно и интелигентно се борихте имате и вие принос. Бог да ви дари със сили и дълъг живот за да отстоявате все така непримеримо вашите граждански позиции. Перото или казано по новому клавиатурата ви е страхотна. Да бъде!

 17. А ония 800 млн. закопане в гьола?
  Кво става с тях и кой ще носи отговорност(съдебна,разбира се) за прахосване на толкова много средства?Извинявайте но съм почти сигурен,че АЕЦ ,,Белене” все пак ще се строи.Боко днес може едно да е казал но утре да се отмеитне!Колко му е?

 18. Доста труд хвърлихте през годините за да стане това решение възможно. Благодаря!

 19. Крайно време е българската прокуратура да се произнесе по доклада за далаверите по АЕЦ Белене.И милионите дадени на консултанта за експиртизата като далавера ли да се приемат, след като бе взето решение преди да излезе доклада.

 20. Поздравления, интригуващо е, че ББ следи позицията ви и се ориентира по нея! Каквито и да са мотивите му, все пак е впечатляващо. Питам се обаче, и моля пишещите и четящите тук да извинят невежеството ми, няма ли да е проблем газова централа да се изгради в сеизмична зона, нали това беше един от аргументите против АЕЦ “Белене”?

 21. Ще предпочета,да не опонирам на мастити блогери и политици от ранга на Иван Костов,които не съумяват -а и не желаят-правилно да схрускат зашеметяващите вести и се вмъкват със смешни съждения и претенции кой е по по най при подобни явления,тъй като ги устройва селективния Инджев подбор
  при поднасянето и трактовката на новините.
  Разбирам журналистите,които са като препикано мушкато,но разбирам и г-н премиера,който верен на своята колосална интуитивност,
  така добре оценена и от г-н Сакскобурготски,одма е оценил ръста на всеки поотделно и е извел на заслужоното му място стопанинът Иво Инджев,за да му се обяди около 12.20 ч.
  Ако дръпнеш назад часовете и минутите Иво,ще стане ясно кой какво как и защо ти го е пожелал.
  От там, изводите за всичко останало
  в т.ч. и за първия премиер на Негово Величество.Ако ме четеш г-н Борисов не изнасилвай Съдбата!
  Промените Ви трябва да са колосални и с изборът на почти всички личностите,да се каже,
  че БЪЛГАРИЯ СТЪПВА НА ЧИСТО КАТО УМЕЛ И УМЕН ПЯРТНЬОРИ В ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО.
  ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ И В СЕУЛ И В ХАВАНА!!!

 22. Предадено е светкавично където трябва!!!!!докато Барак Обама подобрява вече позицийте си до и пред Ромни!!!!!

 23. Е, Иво, струваше си тази епична битка за този термопилен остров Белене. Онези сталинисти тъпи сега да си наврът големия шлем и да разберът, че 100 човека с независим дух и отговорни пред личната си съвест са повече от 1 милион зомбирани техни членове.
  Това е достатъчно за умните да разберът, че не позициите в държавната администрация и дебелината на портфела диктува живота ни. Диктува го свободния и най вече морален човек.

 24. г-н Инджев, отново сте в играта!
  Честито и попътен вятър

 25. Не смея да се зарадвам на това решение на ББ, защото се знае че при него всяко решение е предпоследно. Нали щеше да уведомява Путин какво е решението на българското правителство за АЕЦ Белене, а се оказва че такова не е имало щом е взето днес. Ще се зарадвам истински ако това решение стане решение и на парламента, тогава вече няма мърдане.

 26. Това е една чудесна за мен новина. Несъмнено гражданската енергия на българи, като Иво Инджев и неговите/техните аргументи в защита на позицията им спрямо Белене и Русия на Путин са в основата това положително за България събитие да се случи.

 27. Простете скептицизма ми, но мисля, че е още рано за радост!

 28. Г-н Инджев, даде ли ви обяснение премиерът защо точно на вас ви се обажда за да ви даде ексклузивно това съобщение? Каква е вашата интерпретация?

  Очаквам скоро да завалят предложения от “големите медии” към вас (и не само за интервюта)…

 29. Поздрави Г-н Инджев! Поздрави и на всички приятели тук в този блог! Днес празнуваме двойна победа! От една страна е краят на това недоразумение, да не кажа на този идиотизъм наречен АЕЦ “Белене”, който освен всичко друго ни обричаше на нова и неясно колко дълга зависимост от Русия, както и втората не по-малко важна победа, ОФИЦИАЛНОТО ПРИЗНАНИЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО ЗА НЕЗАВИСИМИЯ ЖУРНАЛИСТ ИВО ИНДЖЕВ, КАТО ЕДИНСТВЕНА ПРИЗНАТА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МЕДИЯ У НАС! Честит успех! Радвайте се! И все така за в бъдеще!

 30. Личи си, колко сте поласкан от Неговото благоволение, г-н Инджев.

 31. Безспорно имаме много добра новина, ама не съвсем…! Красен Станчев в “Дневник”: “Проект за газоцентрала ще е нова играчка за Путин и българските му приятели”!

 32. Към Spirgrahus:

  Попитах го изрично, но предпочитам той да го каже публично, ако се намери някой ( който да не умира от ревност или завист, или му е позволено от началниците му) да му зададе този въпрос. Въздържам се засега от такъв коментар, макар да имам изричното му съгласие да го цитирам.
  Колкото и витиевато да го преразкажа,не искам да пресъздавам комплиментите му- само по себе си не е болка за умирачка да си позволя този опасен лукс,но във всички случаи ще дам хляб на желаещите да ме уличат в поддаване на ласкателство.

  Ако сам не се пазя( мислейки един ход поне напред), как да очаквам други да го направят вместо мен?

  А колкото до очакванията за предложения от големите медии, една голяма медия в рамките на месец два ми направи две предложения и на два пъти те приключиха някъде по трасето с мълчалив отказ от собственото им предложение. Може пък сега вече да им бъде разрешено ме канят на работа, само че самият аз, колкото и да съм затруднен финансово, нямам особено желание да общувам с хора, които са ме измамили “мълчаливо”, знаейки много добре ( защото съм им го казал) какво ми струва това да ме държат на кукичката.

  Впрочем Борисов ми направи намек да “помага”, но познайте дали се хващам на такава въдица!

  По-добре е да продължавам да си вися така като стръв, отколкото да приемам да ставам за мезе.А когато опре до залъка на децата ми- ей ги ресторантите на 10-те най-влиятелни българи, все някъде ще имат нужда от мияч на чинии.

 33. Поздравления, Г-н Инджев!!!
  Заслужава си човек да се бори. Успех!!!

 34. Благодаря ви за отговора. Попитах ви именно защото имам усещането, че това е ход чрез ласкателства (колкото и да са заслужени) да спечелят благоразположението ви (или поне да смекчат критичния ви тон) към Борисов/ГЕРБ. Вярвам, че това няма да се случи. Бъдете здрав и активен!

 35. Иво,приятелю,честита ти победа! Лаврите са твои! Ти устоя на пеенето на проклетите сирени,защото си Орфей от легендата,и победи продажните рубладжии като РъОвч и сие!Алесандро Мандзони е казал: на следващите поколения оставям трудната присъда.Към тях ще се присъединят мъченикът Стамболов и овчарят Сахарий,не се съмнявам!И ще вдигнат ръка за теб,приятелю!ПОлучи се малко патетично,но моментът е паметен,не ли?

 36. Г-н Инджев,защити ли ББ националния интерес с решенията по Бургас-Александруполис и Белене?

 37. И на какво се радвате?
  Реактора отива в Козлодуй, а в Белене ще строят газова централа която ще работи с какъв газ? Правилнооооо, с руски.
  Изтрезнейте бе хора.

 38. Иво,ще кажа и на теб,както на премиера:не изнасилвйте Съдбата Става дума за епохално решение и
  точно така бе казано в Сеул,но се знае и в Хавана.
  Сега вече да тръгне всичко останало с игри на кучета където на кой ли не твой колега ще му се падне д а б ъ д е
  д ъ р в о т о,ако не мушкатото!!!!!
  Тъй като новината е епохална г-н премиер,въдворете ред и справедливост!

 39. Г-н Инджев, ще си позволя да се обадя пак ЗА ДА ВИ ПОЗДРАВЯ И АЗ и бих искал да го направя с едно сравнение с което да налея малко масло в огъня на Експеримента за който говорите в последното изречение на днешната статия.
  Сравнението е следното:
  Преди повече от 40 години узнах за това че американците са кацнали на Луната от едно писмо на майка ми (бях на пионерски лагер) което получих 10-ина дни след Събитието !!!
  Днес узнах както и хиляди други българи тази особено важна за България новина пък от Вас в Блога.
  Така че това не са медии а самозванковци (меко казано).
  За това което споменавам в първия ми пост днес, който стои веднага след статията пък не срещнах нито дума – или ако е имало нещо то се е изгубило във всеобщото тупане в гърдите днес, което е разбираемо но все пак…..

 40. Поздравления за г-н Инджев,премиерът е постъпил мъжки,защото лично аз не познавам журналист,който да е направил повече за тази кауза.Празнуваме,ликуваме,поклон пред журналиста Инджев и политика Борисов за българската позиция!Докато има такива мъже,ще има България и българи!

 41. Поздравления към автора и всички съмишленици за предполагаемият успех! Да се надяваме, че и утре становището на Висшето Същество ще е същото по същество!

  И да видим какви Путински газоцентрални закачки са ни приготвили другарите!:)

 42. Имам едно питане към главния прокурор г-н Велчев.
  След като най-тайния договор последните 10 години вече е малко или повече обществено достояние, възнамерява ли прокуратура да се заинтересува от някой крайно любопитни клаузи в него и подписалите ги български политици?

 43. Питам се – каква ще бъде съдбата, не политическата, а житейската, на бившия президент Гоце, ако тази част от “големия шлем” се провали наистина? Защото съмненията ми остават. Все пак знаем кой го е казал и как се отмята на другия ден.

 44. Г-н Инджев,

  Това е Вашият ден! 28.март.2012.

  Всички натегачи, наслагачи, професионалисти, журналисти, и не знам си какви още, ги сложихте в малкия си джоб.

  Поздравления за големите успехи днес – хем да се спре АЕЦ-ът, хем да им “натриете” носовете на завистници и откровени зложелатели.

 45. Честита енергийна свобода , българи !!!
  Иво , благодаря ти за това , че доведе битката до победа !

 46. Господин Инджев, на мен ми се струва прекалено хубава тази новина, за да е истина. Какво ли са поискали или ще поискат руснаците в замяна, аз това се чудя.

 47. Уважаеми дами и господа, моля четете внимателно какво е написал по-горе К. Ганев, това за мен е по важно отколкото всичко останало.

 48. Иво,постоянството и упоритостта ти са най- после морално възнаградени. Честито!
  Наред е МОЧА!

 49. Г-н Фелдфебел, Ако ББ устиска и не си промени решенията, наистина ще му призная, че е ЗАЩИТИЛ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ! Защото и от анализа на Инст. пазарна икономика, а и от доста проучвания се виждаше, че проектът ще е НЕРЕНТАБИЛЕН! А при по лоши икономически условия и катастрофален за бъдещето на България.
  Но лобито на строителите и “усвоителите” на евентуална огромна инвестиция, подкрепени с пари от единия похарчен вече милиард имат страшно много ресурс за продължаване на пропагандата в полза на Белене.
  Тук мнозина се опитват да се вайкат за похарчените вече пари. На тях им напомням че по добре е да загубиш част от 1,5млд. вече вложени, отколкото да продължим да наливаме още ПОНЕ 7, за нещо за което никога няма да си върнем вложенията. Дали ще си го държим този реактор в Козлодуй, или ще го продаваме това е най-малката грижа. И на атакаджии и поддръжници на Гоце(като Кольо Паръмов), както и на други дето обясняват как в момента руснаците участват в търгове за реактори в други страни,трябва да се напомня, че точно този в Белене не е най-модерната технология…. и има опасност след 10-15 години да бъде обявен за недопустим, така както в момента- след Фокушима, се извършват преоценка на много работещи по света реактори. Ако до края на управлението си ББ удържи натиска на БСП и Атака…то наистина може да се каже, че са защитили национални интереси!

 50. Защо пък да се строи газова централа в Белене, вместо най-най-екологичните, евтини и безопасни централи с ВЕИ! Там има достатъчно слънце и вятър едновременно. Редно е да се анализират печалбите в дългосрочен план!
  /Иначе премиерският жест много напомня на работата на ТЖ с истински влиятелните интелектуалци…/

 51. Към Георги Чунчуков:

  Георги, като един от най-достойните съмишленици, които познавам лично, държа да го кажа тук първо на теб: говорих с Борисов и за МОЧА ( този път инициативата беше моя, възползвайки се от възможността).
  Ще помисля как и кога да оповестя тази част от нашия разговор- не е тайна, но в момента не искам да изсипвам всичко в една купчина.

 52. Иво, имам един приятел тук, който е много навътре в астрологията,… та той ми каза че сега всички планети вървяли назад ( наблегна на Марс и Меркурий). Но, каза че след 16-и Април тръгвали напред, т.е. след твоя Рожден Ден. Искам да кажа да имаш още малко търпение. Освен това, всички знаем, че ГЕРБ са втората вълна антикомунисти (всички вкупом произлезли от БКП!) и ако са такива за каквито се представят, нека да ги оставим и те да направят нещо за България!

 53. Поздравления и от мен Иво за спечелената кауза!”Адресът” на ББ към теб обаче ме притеснява. Не, че ти не си го заслужил напълно, но подателят е от тия, за които Библията (в нея се визират данайците, т.е. гърците)предупреждава да се боим от даровете им. Нищо друго да няма зад този жест освен признание за позицията ти, пак е вид пиар за него по рецептурника на Макиавели (зер, наближават избори!) целящ да открои “благородството” на по-силния към противника му.
  А ето какво споделя и Владимир Шопов в статията си “Нео-соц”: [i]” Дигиталната гражданска публичност може да уплътнява времето на разсеяни и отегчени държавни и частни чиновници, но е далеч от създаването на силно политическо енергийно поле. (…) Много от възможните по-интелектуални критици на сегашния режим са „присъдружни” чрез добре познатата комбинация от ресурси и внимание. Всичко това постепенно приспива и напомня лепкавото безвремие на късния соц. “[/i] – може би някой от екипа Му да се е заблудил, че по гореописания метод и теб могат да те “приспят”? Убеден съм, че се мъчат всуе.
  ———–
  По въпроса за отказа от Белене, смятам, че ББ е отстъпил, след като се е убедил, че не може да измести напълно Гоце и компания от енергийната бозка без да загуби доверието на западните си партньори и контролираните от тях финансови потоци. А те явно са и по-добре документирани от руснаците за миналото му.

 54. Чудя се, дали се гордееш с това, че Борисов първи те е уважил,или се оплакваш от неправилно отношение ? Защото оставам с чувството, че той сега под дърво и камък ще си търси патерици, на които да се опре.И като стъпи малко по-здраво на краката си, какво става с патериците…

 55. Поздрави, господин Инджев!
  След като такъв “маргинален”, “незначителен” (или както там Ви наричаха някои) журналист като Вас получи тази новина “от източника”, то какво ли е нивото на останалите Ваши колеги! Какво ли е отношението на “властимеющите” към тях? А какъв ли ще е утре сутринта канският рев от някои неудостоени с привилегията да съобщят новината “на масите”!
  Боже, какъв щур ден!
  Поздрави на всички българи! Да са живи и здрави и братята-руснаци!

 56. Към Вал:

  Би ли уточнил какъв вал си – ляв колянов вал или друг? За да знаем защо се чудиш и защо , след като ми говориш на ти( т.е. нещо сме си близки) се криеш?

 57. Следващата стъпка е да се разбере дали има промишлени количества шистов газ, безопасни ли са новите технологии за добив, и тогава, може да се строи газова електроцентрала, ако се предвиди недостиг на ток. Защото недостиг на ток има само в главите на политическите неандерталци от БСП и петата колона.Няма да плащаме монополните цени на руските империалисти, я.

 58. Обаждането до г-н Инджев отвлича вниманието ни от сериозните въпроси.Това е несериозно!Въпросът не е ще има ли АЕЦ”Белее” или не. Въпросът е, на България нужно ли е елекричество произвеждано от атомни реактори, след спиране на съществуващите?Това е национална стратегия! Ето такова национално отговорно обаждане очаквам. Излъчено по всички медии.

 59. Не го вярвам.Сигурно ни гласят друга схема-само ,
  че за “наши” фирми.Много бързо решиха че ще строят
  нов блок на Козлудуй-а той много ли ще е изгоден.

 60. Г-н Инджев, благодаря Ви за дългата медийна борба и защитата на интересите на всички българи, макар и някои да не го осъзнават за съжаление!

 61. Към С.Борисов:
  Теб не те питам!Ти си г-н Никой и твоето мнение не ме интересува!

 62. Австрия няма АЕЦ , пък Виена е осветена така, че се вижда от космоса.
  Не съм чул австрийците да живеят зле. Отказали са се при 4 млд дадени разходи от почти построен АЕЦ край столицата им. Сега е превърнат на Страхотен диснилен, където децата играят на воля. Какво по хубаво от това. А гоце параванов си е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ДОБРОВОЛЕН ЕНИЧАР НА България за 20 и 21 век. И 100 000 години ли е нужно да сме длъжни на руснаците или 200 000.
  А на станиШеф само петолъчки му се въртят в тиквата. Долу БКП, ДС !!!

 63. Добре, наистина новината е добра. Но тя все още е в развитие и е малко раничко да си хвърляме шапките от радост. Не знам как така изведнъж повярвахте безрезервно на ГЕРБ и премиера Борисов…И г-н Инджев, ще си позволя един съвет, въпреки че нямам вашия професионален и житейски опит – положете усилие да озаптите личното си задоволство от това, че премиера ви е “удостил” лично с информация. Така ще заприличате на Бареоков, простете ако това ви обижда, но ви уверявам, че съм добронамерен.

 64. към Кирил:

  Просперираща Австрия, която е малко по-малка по територия и не много по-голяма по население от България, е забранила в КОНСТИТУЦИЯТА си ядрената си енергетика. Италия затвори централите си след Чернобил. По този път тръгна и Германия…

 65. Смятам, че г-н Инжев след толкова спекулации относно Бойко Борисов, е време да поеме малко по градивна позиция.

  Бойко Борисов доказа своята съпричастност и принципност. Време е огънят да бъде насочен към социалистическия манталитет на следния ешалон на ГЕРБ, без да се обвинява ББ, че го е създал.

 66. Г-н Инджев,
  Не усещате ли, че освен действуващите до този момент, в блога Ви тихомълком се промъкват и “нови” емисари на Позитано № 20 и на V-та колона. Те като папагали повтарят това, което преди малко изрекоха и техните лидери и “государи” и ронят “крокодилски сълзи” за съдбата на енергетиката в България. А спрямо управляващите в момента, не трябва напълно да им се доверяваме и да им вярваме (ако те не докажат обратното).

 67. г-н Инджев, отново сте в играта!
  Честито и попътен вятър

  Posted by Иван Т. | март 28, 2012, 15:52

  …………………………….

  А дано!

  Въпреки, че ми е трудно да си го представя вече…
  Пожелавам (пък да го чуят най-сетне Бойковите уши) – шеф на БНТ, че това, което е сега направо не се гледа – по-зле е и от най-гадните частни…

 68. Tova obajdane na Borisov mnogo govori za vas i az se radvam che imate takova ime.Kakto veche vi pisah,za men njama vtori kato vas v Balgaria.Prosto njama drug takav blogger koito da cheta.Iskam da povtoja moeto mnenie,a to e,che bez Boiko shte bade losho.

 69. Чудесна новина!Благодаря Ви г-Инджев!

 70. На фона на всеобщата радост – един адски тъп въпрос от типа “ЗАЩО РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА?”:

  А милионите дадени на HSBC?

  Каролев и сие ще влезнат ли в затвора?

  На 17.03.2012 се каза:

  Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.

  Той уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.

  ………

  Е, на кое да вярваме? И кой дава моите и твоите милиони ей така на разни мошеници като HSBC?

 71. Каквото и да е,честито на всички българи.Избегнахме порадното скъпо недомислие,което щеше да тежи и на внуците ни.Жалко за комисионните,които някои хора сега вече няма да получат.Но,да не ги мислим тях,те са се награбили достатъчно и без “Белене”.Още веднаж,ЧЕСТИТО.

 72. – Кучето ме ухапа!
  – Ами, дано не е било бясно.
  – А стига бе, аз ще дърпам ли за опашката бясно кучи?!

  Време е Иво, да признаеш, че кучето не е бясно.

 73. Господин Инджев,
  здравейте!
  Поздравления за Вас и за всички,които се бореха за каузата.Аз понеже съм Тома Неверник,все пак си мисля,че с пристигането на реактора в БГ борбата все още не е свършила.Аз съм достатъчно стара и нямам поколение,но се надявам с цялото си сърце да има повече достойни хора като Вас да отстояват национално и не толкова национално значими каузи!
  Защото все пак срещу Хитлер е имало не малко опити за атентати,а срещу Сталин не !
  Но сега господин Инджев имам една голяма,ама много голяма молба-не се появявайте в бутафорното студио на още по бутфорната телевизия7 и не по-малко бутафорната така наречена журналистка ЛК.Моля Ви г.Инджев не легитимирайте най-уродливото лице на бг журналистика,по уродливо,поне за мен от уродливата класация на списание Forbs.
  С най-големи уважения и късмет!

 74. Какво се е случило бе, хора, та се лее този телешки възторг? Строителството на АЕЦ-а не се прекратява, само се премести, парите пак не се знае колко са, а на всичкото отгоре ще си имаме и газов бойлер за милиард-два, който пък е по-тъпа идея от предишната за АЕЦ Белене. Сега дори е по-кофти, защото няма как да се реве срещу монтирането на онази бракма в Козлодуй – то и не виждам някой и да е против… То не са сълзи на радост, то не е чудо. Дори изказвания за мъдростта на ББ не липсват – чак да му се повдигне на човек. Никой ли не забеляза как еднолично и без всякаква логика се взе решение за строителство на нова АЕЦ, малко по-встрани? Да не мислите, че онзи схархалясан реактор ще стане по-модерен и по-ефективен ако го шатне ББ в Козлодуй??? Повече пари ще фръкнат и отсега ви казвам – и там няма да заработи.
  Честита ви нова знимавка за следващите пет години. Ако знаете на какво се радвате…

 75. я, че интересен нюанс – иво инджев се обидил, че не го цитират като първоизточник на новината и очаква да бъде по-голямата част от нейната легитимация преди тя да бъде институционализирана. той обаче знае, че евтиното праване на медии задължително минава през свръхнебрежност към позоваването.

  по-интересен ми е жестът на персонално внимание от страна на болезнено нетърпящият критика ББ към тези, които го критикуват.

  дали с това казва “е сега вече можеш да спреш да ме дразниш и да не говориш глупости” или “искам и хората с мозък в главата да знаят, че не съм такъв за какъвто ме смятат”. или и двете.

  към това трябва да добавим и ценния за историята на българската журналистика факт, че за първи път кралят слънце забелязва наличието на нещо като блог и неговата важност. уау, почти като “на запад” 🙂

  пс: иво, ама вие с иван михалев от обикновено разминаване го превръщате в публично ритане по кокалчетата. не е сериозно

 76. Г-н Инджев, другаря Борисов плашеше, че тока ще се покачи с 18 пъти ако не построим АЕЦ”Белене” и изведнъж реши, че проекта се прекратява…колкото и да се радвам много ми се иска някой да го попита “what’s the catch?”
  А това, че се е обадил на Вас ми напомня за “keep your friends close but your enemies closer”!
  Навремето попитаха Джон Мейджър, защо продължава да дава работа на враговете си в правителството, а той отговори “По-добре да са в палатката и да уринират извън нея отколкото вън от палатката, а да уринират в нея”…така че внимавайте с комплиментите на другаря-МУТРА!
  И все пак, това обаждане показва колко значимо е това, което правите чрез този блог и за това Ви поздравявам!

 77. До г-н Инджев

  На Вашият въпрос – цитирам:

  “Към Вал:

  Би ли уточнил какъв вал си – ляв колянов вал или друг? За да знаем защо се чудиш и защо , след като ми говориш на ти( т.е. нещо сме си близки) се криеш?

  Posted by Иво Инджев | март 28, 2012, 19:20”

  Г-н Инджев,
  Името ми се съдържа в и-мейла, така че няма как да се крия.А думата вал има и няколко други значения, може да надникнете в някой по-дебел речник.

  Обръщението на “ти” го приех като едно от многото подобни във Вашия форум.Някак си не бих искал да си представя, че с всички, които се обръщат към Вас на «ти» сте си близки. Никога не съм се натрапвал на никого, най-малко на Вас.
  Ако по някакъв начин сте се почувствали засегнат – моите извинения.
  Не се обиждайте, но ми направи неприятно впечатление неприкритата гордост, с която размахвате информацията, че Борисов се е обадил първо на Вас.Журналистите обикновено са патериците на Властта.Той и един бивш президент обичаше да се обляга тук и там, пък после един журналист беше низвергнат и изгонен от телевизията.Аз, на Ваше място бих се гордял повече с такова изгонване, отколкото с обаждането на Борисов.Но, всеки сам си отговаря за себе си.
  Иска ми се да Ви пожелая “Добро утро” в новите реалности…

 78. Граждани, които се радвате на добрата вест. Правилно се радвате но не изпадайте в еуфория или сладък унес. В последните дни , а и днес след решението на МС виждаме какви са реакциите на загрижените за “националната ядрена енергетика” нейни фенове. И те и куп политици, плюят и се пенявят да се обърне решението ва МС…. Защото парите, които могат да се спечелят, или отмъкнат, от един такъв проект са огромни. Тези индивиди знаят, че обръщането на решението на МС може да ги направи по-богати от всички забогатяли от прехода. И затова няма да спрат да агитират да лъжат и обвиняват, само и само да се докопат до нужното им решение и нужните им пари.
  Та спорът, агитацията и борбата ще продължават и ако не желаете вие и децата ви да ставате още по-бедни зареди тяхната лакомия, не им мълчете и не се успокоявайте с взетото от МС решение. Разобличавайте лъжите им,непрестанно, както го прави автора на този блог. И не се скъпете да похвалите взелите правилното решение. Управляващите трябва да разберат, че когато решенията им са в защита на българския интерес, те могат да разчитат не само на своя електорат а на много по-широка подкрепа.

 79. Харесва ми коментара на г-н Маринов!… И ме подсеща за друг виц: за крадеца, папагала Свети Илия и ротвайлера Исус.
  Изглежда, не само, че не е бесен ротвайлера, но и напълни чувала на крадеца и го изпрати до прозореца…

 80. Аз мисля, че специалното отношение на МУТРАТА към Иво Инджев е безсрамна демонстрация на заплаха, като последната капка в прелялата чаша на търпението на ТИМоваците вероятно е била статията за българската класация на Форбс.

 81. Ne vrat, ami 6iq!Dali ,6te e v Belene ili v Kozludui vse taq! Zimata mina , ama nie pak se pyrzalqme!

 82. Към СИЛВЕСТЪР
  “А милионите дадени на HSBC”?

  Не съм сигурен колко е похарчено за експертната оценка на HSBC, но това не са напразно похарчени пари. Достатъчно е само докладът да бъде поставен на бюрото на Г-н Главния прокурор на България и той би могъл стократно да възвърне похарченото!

 83. Г-н Инджев,докато има журналисти като вас,ще има и надежда за България!

 84. Битки пред погледа на съдраните гащи на народа. Овехтели мохикани размахват бутафорни хартиени мечове,а тълпата е сляпа. Липсва едноокият цар. Избега.
  Ами сега ? Некакви палячовци се тепат. Аде бе – че защо се тепат?
  Е па за голите дупета на народу.
  Що ще правят с голи дупета?
  Тех ще си сложат за глави,че да виждат противнику и отзад.
  А кой ще води слепия, гладен,мизерстващ,умиращ народ?
  Питай голия си задник…
  А КОЙ ВОДИ ЗАГУБЕНИ БИТКИ ЛИ ?
  тРАЙЧО нЕТРАЙКОВ И бО бО.
  А ДРУГИТЕ ГЛУПАЦИ СА БЕЗИМЕННИТЕ ЧЕРВЕНУШКИ ОПАШАТИ БЕЗ ОПЕРЕНИЕ – сТАНИШЕВ И ЕКС ПРЕЗИДЕНТА.
  И Добро утро на будните.
  Г-н Инджев вие вярвате ли си?
  Май си вярвате. Струва ли си цената? Вие сте единственият умен журналист в България. Каква е цената?

 85. @Иванов | март 29, 2012, 8:47
  ————————-
  Редно е да поставите някакъв допълнителен знак към ника си, за да е ясно, че сте друго лице със същата фамилия.
  ——————
  Иванов, март 28, 2012, 14:49

 86. Новината, разбираемо, предизвика бурни коментари – което е добре. Очевидно, тук има две, макар и свързани, сюжетни линии:

  1. Отказа от строеж на АЕЦ Белене
  2. Безпрецедентното обаждане на Бойко Борисов до Иво Инджев, в което му съобщава това първи – и последвалата го дискусия около този факт

  По отношение обаждането на Премиера до Иво Инджев, не мога да преценя какво точно значи това, за това и ще се въздържа от коментар, както и не си правя никакъв извод (засега).

  По основната новина – отказа от АЕЦ Белене, струва ми се че:
  1. Самият отказ от този безумен проект е огромна победа за всички трезвомислещи (и некорумпирани) хора в България, които активно защитаваха тази позиция
  2. Това, обаче, по никакъв начин не слага край на темата за ядрената енергия в България, дори напротив – под-новината, че почти-произведеният реактор отива в Козлодуй, е не по-малко важна. Ако това наистина се случи, на практика няма да има много съществена разлика от проекта Белене, освен по-ниската тотална цена, но всички други негативи остават. Например, упоритно никой нищо не дискутира за бъдещото (практически вечно) съхранение на отработените ядрени отпадъци.
  Две неща ми направиха впечатление през изминалите седмици:
  – от няколко седмици в сайта на Дневник под всички статии, свързани с АЕЦ Белене, дежурните защитници на този проект (преди с коментари от сорта на “ще седим на тъмно”, “Турция ще строи на границата ни, а ние само ще гледаме и ще купуваме от тях” и т.н.) бяха обърнали палачинката и вече коментираха (всички) в духа на “Ако ще излезе по-скъпо, дай да не строим Белене, а реакторът тъй и тъй е произведен и платен от нас – да си го сложим в Козлодуй”) – още тогава ми светна ми червена (че каква друга!) лампичка, че пропагндната машина е задействана в посока План Б – реакторът в Козлодуй.
  – когато Премиерът говори наскоро с Президента относно възможен референдум по темата, Росен Плевнелиев изказа мнение, че може евентуално да се обсъжда референдум, но не конкретно за АЕЦ Белене, а за бъдещето на ядрената енергетика в България въобще.
  3. Другата под-новина – за решението за строеж на паро-газова централа – също не е за пропускане. Засега нямаме достатъчно информация и е трудно да си изработим мнение, но по принцип всеки мегаломански (за мащабите на икономиката ни) проект в България буди силни подозрения за корупция, нецелесъобразност и високи рискове за страната (екологни, икономически и гео-политически).

  Та, засега – смесени чувства. Отказът от Белене сам по себе си е отлична новина (ха дано да не е за най-предпоследно…), обаче първо, това можеше да бъде очаквано, тъй като изглеждаше безумен проект за много хора, и второ, родиха се два нови гигантски проекта – нов реактор в Козлодуй и паро-газова централа в Белене – всеки със своите недостатъци и рискове. Може би най-доброто, което може да се направи сега е да се използва инерцията от отказа от Белене и да се продължи натискът за пълен отказ от ядрена енергетика след края на живота на блокове 5 и 6 в Козлодуй. В същото време, тетрисът с руските енергийни проекти се усложни с още един, а тези дни нещо пак се спряга и Бургас-Александропулис, а пък Южен поток се усложни с териториалните спорове с Румъния за морската граница…

 87. Наблюдавам как расте броят на коментарите, про и анти, и си вадя заключението, че Борисов много добре знае какво прави. Ако важи правилото на Нилсен “90-9-1” за социалните мрежи: 1% коментират редовно, 9% – коментират от време на време, 90% четат. Представете си, или по-добре сметнете, колко е влиятелен този блог. Честито на Иво (на мен малкото име ми е позволено 🙂

 88. Поздравления, господин Инджев! Поздравления за Вас и за Вашите съмишленици! Вие изиграхте ролята на Онзи, който бие камбаната. Така привлякохте към шествието хиляди истински българи.
  Остава по-трудното. Да продължим. Да избутаме от центъра на София тоталитарния урод-окупатор. Да сменим от власт Тикван, чиито конци се дърпат от ДС/КГБ.
  Нямам намерение да Ви уча, г- Инджев, но сега правят опит да Ви купят. С внимание, с ухажване, с “конфиденциална” информация. Само за Вас. Може и да Ви предложат пост. Като на Р. Инджова. Поредно изпитание.
  Желая Ви победа!

 89. Борисов не ми е любимец, но заслужава аплодисменти за това смело БЪЛГАРСКО решение! На вариантите “газова централа” и “7-ми блок в Козлодуй” засега гледам не толкова като на реални намерения на правителството, а по-скоро като на “омекотители на удара при твърдото падане”.

  Пред България се отварят много възможности да изгради една съвременна енергетика, освободена от бремето на старите ядрени технологии от 50-те години, които възникват като by-product на стремежа на някои велики сили за военно превъзходство.

  Франция е типичен пример с програмата на де Гол за ядрено въоръжаване. Като by-product, в момента Франция разполага с 58 реактора, произвеждащи огромни количества радиоактивни отпадъци, за съхраняването на които още не съществува технология в световен мащаб. Куриозно е, че именно Франция – с 58-те си ядрени реактора! – по време на застудяването тази зима беше принудена, поради недостиг на енергия, да внася от страна като Германия която постави кръст на АЕЦ

  Проблемът има и дълбоки морални корени: На какво основание следващите 1000 и повече поколения французи, например, трябва ще бъдат заставени перманентно, в продължение на 100 000 години, да обслужват боклуците, произведени от 2-3 поколения “неразумни” французи?! Рано или късно този морален аспект ще изпъкне като генерален проблем както при французите, така и при техните съседи, които като Германия вървят по нов път.
  Впрочем, вече се усещат нотки на раздразнение в немската преса от френската политика относно АЕЦ. Тогава, когато проблемът се глобализира, страни като Франция, които разчитат 75% на ядрени централи, неминуемо ще попаднат в кризисна ситуация. На практика Япония след катастрофата във Фукушима вече преживява този сценарий, който най-вероятно ще я измести от предните позиции на водеща световна икономика. Рано или късно, подобен сценарий може да преживее и Франция. Конкретните причини, естествено, могат да бъдат различни: вместо цунами, може да е терористичан акт, или фатална грешка на персонала, или непредвидима и неконтролируема природна стихия и т. н. – не може да се обхване необятното, както казва един герой на Илф и Петров.

  Изводът е, че трябва да дадем предимство на технологиите, които не представляват глобална заплаха за самото съществуване на човечеството.

 90. Начетох се на словоблудства по повод обаждането до г-н Инджев.По мое скромно мнение,т.н.според някои “Тиквун”,взе много отговорно държавническо решение в защита на националния интерес и се нуждае от широка подкрепа,очаквайки реакцията на Кремъл.Не мислите ли,че заслужава да я получи?

 91. “знаейки за неговите фобии на тема Русия?”
  Подли комуняги!
  Фобия е неоснован,патологичен страх.
  Страха на Иво от Русия както на всеки български патриот е добре основан.Русия е зло!
  Иво е успешен лидер който доведе до
  този успех,Отсега България ще бъде
  по малко бедна и много по независима.

 92. Г-н Инджев, а не Ви ли притеснява фактът, че ББ се обадил само и единствено на Вас? На мен лично това изобщо не ми харесва… Да не се окажете утре длъжник на бога-слънце и в някакъв момент да почнат да си играят игрички и с Вас?

 93. В тази статия господин Инджев никъде не е казал нищо за “енергийна свобода” и “незаваисимост” или пък нещо за някаква “победа”, драги коментиращи. Той просто разказва едно събитие, информира ни за него.

  Че Борисов се е обадил точно на него , според мен, е PR-ход. Така че, нека бъдем нащрек. Ще има нещо да става тук, че да ни се хвърли прах в очите. Няма да се строи АЕЦ “Белене”, намерили са друг възможен изход, дявол знае на каква цена – нещо друго ще има да става. Да се концентрираме и да започнем да сканираме хоризонта, че да открием къде е уловката!

  И все пак, сигурна съм, че критикуването срещу Борисов и дори най-елементарното оплюване, на човек, който се грижи единствено за образа си, е оръжие срещу него, понеже смятам, че той не може да понесе това, особено когато идва от много и различни източници.

  Не оспорвам качествата на г-н Инджев като журналист – аз редовно чета блога му, но все пак, г-н Инджев, наистина, продължавайте да бъдете все така нащрек както до този момент.

 94. Белене падна!Когато падне и Паметника на Съветската Акупация юе мога и аз като Уилям Уолъс да извикам FRIDOOOOM.

 95. Преди всичко:Честито на г-н Инджев,флагман всред малкото журналисти,противници на АЕЦ Беляне!Честито и на нас,които застанахме зад тази БЪЛГАРСКА кауза!От тук нататък,искам да поохладя онези,възвеличащи мъжеството на Б.Борисов за взетото решение…..,но:1.ТОЙ е взел въпросното решение,преди заседанието на МС,случило се ден по-късно,след телефонния разговор с Путин 2.Такова решение без санкцията на НС ,по същество е нелигитимно,тъй като се отнася до много големи финансови средства и е свързано с националната ни сигурност.3.Повече от сигурен съм,че Б.Борисов е отлично информиран за окончателните заключения на HSBC,с всички възможни уговорки,че проекта Беляне е неизгоден за България.4Разбира се ,че е информирал Путин за горното и постигнал компромиса,да не се иска поредното удължаване на уговорките с Русия,за сметка на 100% PR лично за себе си и Русия ,като за страни взаимно уважавущи миналото си ,собствените си интереси, в името но СВЕТЛОТО бъдеще.5.Не мога да отрека РОЛЯТА НА Г-Н ИДЖЕВ,ДА БЪДЕ ИЗБРАН ОТ ПРЕМИЕРА-СЛЪНЦЕ,ПРЪВ ДА ОПОВЕСТИ ГОЛЯМАТА,НАИСТИНА ГОЛЯМА,НОВИНА.точно защото е флагман.Но при Б.Борисов няма нищо случайно,особено когато става дума за много сериозни неща,какъвто е случая с Беляне.6.В този смисъл споделям изразеното от някои от блогерите ТУК,за предпазливост от страна на г-н Инджев ,особено като се има предвид че е “гърмян заяк”.7.Тази история с използване на реактора от Беляне за монтиране в АЕЦ Козлудуй и изграждане на газове централа на площадката на Беляне ми намирисва на ходове за отклоняване на вниманието на “загрижените”за бъдещето на енергетиката в България,освен,ако в споменатия телефонен разговор с Путин,не са ПОЕТИ ТВЪРДИ АНГАЖИМЕНТИ в тази посока.
  Заящото тогава може да се зададе законния въпрос:”Защо ручахме жабетата”?И все пак,да ни е честит г.Инджев с неговата последователност за отстояване на кауза.Предстои осъществяването на другата: МОЧА!Успех!!!

 96. Г-н Инджев, харесва ми как разсъждавате. Едно обаче е ясно Бойко в момента използва вас за да си прави пиар, не е случайно, че вие първи научихте за новината.

 97. Всичко е много хубаво, но ми се иска да си задам въпроса “А сега накъде?”. Сигурен съм, че има много пътища и всеки от тях е по-добър от Белене, но дискусиите тепърва започват и ми се ще Инджев да дава и конструктивни идеи на тази тема.

 98. Цитат: ‘Експериментът (ми) с наблюдението върху действията и бездействието на българските медии, които така непрактично и често критикувам, продължава.’

  И продължавайте да ги критикувате, г-н Инджев, успехи!

  Но ми позволете злорадстването за многото нападки, които вече получавате, за това че не сте в състояние да наречете черното бяло, касаещо решение на Борисов 🙂

 99. Два милиарда вече похарчени + един милиард компенсации + хикс милиарда за реактор в Козлодуй=Камила с рогове+доволни янки.Те такова ми ви равенство.

 100. Проектът Белене е показателен за българската действителност … българите в общия случай не си дават зор за нищо, живеят на принципа защо аз а не някой друг … а младите ще продължават да бягат докато в БГ останат само пенсионери. Затова затварянето на проекта Белене е една закономерност … в днешна България потенциалът да се случи нещо значително се свежда просто до напълването на собствения джоб 🙂

 101. С БЕЛЕНЕ ЗАВИСИМИ БЕЗ БЕЛЕНЕ 2 ПЪТИ ,СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ -ГЛАД ,МИЗЕРИЯ,БЕЗРАБОТИЦА ,НАЙ-БЕДНИЯ РАЙОН В БГ,СЕГА СЛЕД КАТО НЯМА АЕЦ ВСИЧКО ЖИВО ИЗЧЕЗВА ГРАДА ОПУСТЯ,ВСЕКИ ТРИ МЕСЕЦА ВИ ВДИГАТ ТОКА НА КОЕ СЕ РАДВАТЕ АКО НЯМА СМИСЪЛ ЗАЩО ЧЕХИЯ РУМЪНИЯ АНГЛИЯ ТУРЦИЯ СТРОЯТ ЗАЩО ТЕ ГЛУПАЦИ ЛИ СА>????40 ХИЛ.РАБОТНИ МЕСТА ,КОГАТО СЕ РАБОТЕШЕ НАД 1000 ЛЕВА ЗАПЛАТИ СЕГА ЕДИН ХУЙ ГОЛЯМ ,ДОКАТО СЕ СТРОЙ БЕЛЕНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ КОЗЛОДУЙ ЩЕ БЪДЕ ЕДНАКВА С ТАЗИ НА БЕЛЕНЕ СЛЕД КАТО ТОКА ПОСТОЯННО СКАЧА НА ВСЕКИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА-ТЪПА РАБОТА ТЪПИ УПРАВНИЦИ И КАЛПАВИ ПОДВЕДЕНИ ЖУРНАЛИСТИ ЖАЛКО

 102. Tova koeto e trudno da se napravi se pravis golqma uporitost a spored men ti si super choveche.

 103. az ne iskam atomni centrali zashoto sa opasnii ako se sluchi kakto chernobil TE she znaqi i she se predpazqt a nie i nashite deca shte boleduvat
  i az imam rak na kojata kak mislqt che jiveq sega

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.