АЕЦ “Белене” умря- България ще живее по-свободно

Премиерът Борисов ми се обади лично в 12 часа и 20 минути днес, за да ме уведоми, че проектът АЕЦ „Белене” е прекратен. Издиктува ми текста на решението с няколко малки коментара. Но фактът е, да повторя: днес Министерският съвет на България е решил да спре проекта АЕЦ”Белене”. Ако съм разбрал правилно, както и поради липсата на такова съобщение другаде до момента, по някаква причина научавате за важното решение от този текст за първи път.
Очаквайте продължение и коментар от мен!

63 мнения за “АЕЦ “Белене” умря- България ще живее по-свободно”

 1. Дано най-после се е свършило. Още не смея да се зарадвам.

 2. Добре е като новина, но си спомни собствените ти писания за “постоянството” на Борисов. Нека да изчакаме и да видим решението на Министерски Съвет с номер, дата и още подобни реквизити. И друго, щом сам “бог” ти се е обадил не спомена ли и за покупката ти? Явно мътиш водата и по добре известната схма първом ще искат да те изкупят!?
  Здраве и късмет!

 3. Най-накрая! Благодарим за бързото осведомяване, Иво!

 4. Дано да е истина и дано да не е нещо предпоследно!

 5. Blagodarim vi G-n Indzhev za pozitsiata, energiata i postoianstvoto po tazi neveroiatno vajna tema.

 6. Мога да кажа едно голямо БРАВО и да поздравя Бойко Борисов, който се показа мъж, ако не друго. Макар че хич не го обичам този господин, не мога да си изкривя душата, БРАВО г-н Премиер.

 7. Г-н Инджев, ти си ми главния информатор (абе, БТА-то си е БТА). Защо ми е друга информационна агенция? Благодаря ти, че ми спестяваш гледането и слушането на “плявата” в другите средства за осведомяване. Благодаря и за днешната хубава новина! Очаквам новите ни срещи в интернет!

 8. Въпреки тази безспорна победа на разума по този случай, простете за скептицизма, но това кое по ред “умиране” на проекта е? До оползотворяване на “локвата” в нещо смислено,като газова централа например, винаги има риск проектът да “възкръсне” отново.
  Между другото добър ход на премиера да Ви се обади лично първо на Вас, за да Ви уведоми преди всички. Може би се опитва да спечели Вашето благоразположение и Ви умилостиви, предвид острите критики по негов адрес в последно време 😉

  Поздрави!

 9. Честито! Иво, това с обаждането е интересен ход. Или се е стреснал от това МНОГО, което знае Стратфор и за което писа вчера, или се опитва да пробие в “Партията на интернет”, където твоят блог е важна медия и почти институция.

 10. Интересно, някой ще потърси ли сметка на царистите защо рестартираха проекта БЕЗ ясни аргументи и финансова обосновка?!

 11. Ако премиерът ни Ви се е обадил в 12.20 ч.значи че и нашите коментари
  от вчера до днес изведени на терена за ЕПОХАЛНА ИСТОРИЧЕСКА НОВИНА,НЯМА ДА закъснеят да доведат до Вашето утвърждаване и неговото като ПРЕМИЕР СЛЕД 2016 НО ВЕЧЕ КАТО ТАКЪВ В НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАРЯ НА БЪЛГАРИТЕ!
  АКО МЕ ЧЕТЕ ДА ПОМНИ И ЗНАЕ,ЧЕ ДВАТА НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИ БЛОГА НЕ СА НЕГОВИ ДУШМАНИ КАКТО И САМИТЕ
  р о д о л ю б ц и със случайни съвпадения в имената на бащите ни!!!!!!

 12. “Премиерът Борисов ми се обади лично в 12 часа и 20 минути днес”
  Не мога да повярвам, че това се е случило!
  Иначе новината е добра.

 13. Предполагам,че още по време на телефоният разговор с Путин,този ход е обсъден.Сигурен съм,че сега няма как да се отървем от Южен поток.

 14. Княже, не знам как е на перигорско наречие,но вярвам,че и ТОЙ ще оцени,че са му нужни др. по-достойни м е д и й н и
  р у п о р и!!!!!
  Да не говорим за дипломатическото
  майсторство!!!!!!

 15. мъглата става по-гъста
  АЕЦ Белене става Козлодуй 7
  парите стават повече

  Откъде идва възторга и радоста ?

 16. Страхотна новина!
  Честито на всички родолюбиви българи за победата!

 17. Няма по-нездравомислещи хора от вас! Как може да се радвате, че България се отказва от най-големия си проект в историята! Вие не можете ли да разберете, че този “премиер” обслужва интересите на Америка. Този човек иска да направи седми блок на АЕЦ “Козлудуй” за умопомрачително по-висока цена от тази за “Белене”. Каква дребна душица и подлога сте вие заедно с този дупедавец Иво Инджеж, който е вземал някакви парички, за да бъде толкова енергичен и постоянен в писаниците си против втората ни централа. Точно след няколко години ще плащате около 10 пъти по-висока цена от така наречените “зелени” енергийни източници. Ще плащате и за 5 пъти по-високата цена на тока идват от Гълъбово, който е собственост на вашите “братя” – янките! Смешници….

 18. Въпреки че съм яростен противник и “борец с каквото мога”с всички притежаващи картонче в ДС(какъвто впрочем е и г-н Инджев),не мога да се доверя на 100% от новината с ,която ни “подпали”г-н а.Просто мисля ,че това е прекалено добра новина и като такава може да се окаже манипулирана от агентурния апарат на бившата ДС.Но нека тези черни краски да поосвежа с моето преклонение пред журналиста Инджев.

 19. Как от къде идва възторга и радостта – от глупостта на Българина – всички вие които се радвате толкова ми кажете от къде ще вземаме ток ако Българската икономика се разрасне и на каква цена след като и сега енергийната ни система се задъхва. Само не казвайте че ще се замести АЕЦ-а със вятърни и слънчеви генератори – несериозно е.

 20. Известното непостоянство на мутрите! Този път като че ли в полза на бълг. назионален интерес, в ущърб на руските им колеги. Засега плаха надежда, че пълното заробване се разминава.

 21. Новината е истински радостна. По тия земи разумни неща не се случват толкова често. България създаде и защити име в тази ситуация. Най-интересното е, че от взетото решение печелят всички. Дори и руснаците. Като се замислите те най-много. Губещи са само комисионерите от Позитано, начело с нещастника Първанов.

 22. Иво, а случайно да си участвал в конферентната връзка между ББ и Путин?

 23. След 3 годишни родилни мъки, дочакахме и чудото, първото правилно решение на това правителство и то по такъв важен въпрос. Ако разреши и сондирането на шистов газ, нищо чудно да обере овациите. Интересно ми е да ги гледам как се гърчат от Позитано,като глист на буца.Мъка мъка,ред сълзи два реда сополи. Р.Овч и П. Димитров водят някаква надпревара и не могат да смогнат да обиколят всички медии. Живот, какво да се прави, когато някой е платил за нещо трябва да го получи. Между другото , сутринта интервюто на Костов беше “в десетката”, както винаги точен анализ !

 24. Честито г-н Инджев,най-после ще си поемем глътка въздух,въпреки че когато Борисов каже “добро утро” човек трябва да гледа къде е слънцето.А за реактора-лично аз не вярвам този руски самовар да го монтират и в Козлодуй,като в тази връзка се надявам и на ЕС.А колкото до словоблудствата на разни руски дупедавци,ще им кажа че е по-добре малко по-скъпа ел.енергия,отколкото заплаха от ядрена катастрофа,тип Чернобил!

 25. Поздравления, Иво.
  Вече са разбрали, че само с купени медии не става и каква е силата на Интернет. Очевидно не четем само ние, а и други “слухтят” и препредават.
  По мое мнение това е “предложение за танц”. Както ти бях писал скоро, човек и семейство трябва да храни.
  Сигурен съм, обаче, че и да приемеш, няма да се продадеш и няма да разочароваш верните си читатели.
  Митингът в петък, май се отлага.
  П.П. А на COUNSELOR,ако не е завършил школата в Симеоново, да пресметне колко ще плаща той, децата и внуците му за АЕЦ “Белене” и да не се доверява много на Р.Овч. и на Гоце.

 26. Аз лично не виждам кое е доброто в тази новината.
  Един ден/след 20години/ ще плачете като започнем да внасяме ток на цени, които износителите и съответно прекупвачите в България ни кажат. АЕЦ е най-евтината електроенергия. Е разбира се, в България се намериха предатели, които ореваха “орталъка”, че бил много скъп…ами каквото повикало такова се обадило.Скъп ще е като се намерят 10-15 човека, които го повтарят по всички телевизии.
  За съжаление разбира се, повечето от тези русофоби и “демократи”, които пишат тук вероятно след /20-30год/ ще започнат да реват толкова силно и против “заробващите западни капиталисти” и “колко е скъп тока”….но тогава ще е късно…защото нито АЕЦ ще имаме нито специалисти по атомна енергетика /за които впрочем се изисква десетилетие поне образование/…..
  Тази централа можеше да е заработила вече.. и вероятно да се изплатила…

 27. Браво! Поздравления за достойното решение на българският премиер – да се строи на тази площадка е да се подлага на риск живота и сигурността на поколения българи!

  Радвам се, че гласувах за Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. И пак ще го направя, ако опитите за добив на шистов газ в Добруджа също бъдат спрени. България е твърде малка по територия, за да опустошим чернозема и житницата й, минералните й подпочвени води, уникалната й природа.

  Благодаря на автора на блога за добрата новина! Поздрави!

 28. за Какво се радвате, разбра се от стенограмата че:
  1. ще си пазим стария реактор 2+ (се едно трабанче, ще върви ама не си купувате трабанче нали, сега има 3+…)
  2. той сигурно нема да работи с друго ядрено гориво освен руското..
  3. руснаците най вероятно ще изградят новата газова централа
  4. же ни продадат кгаз-та, щото шистов не…
  5. Бойко се е отчел на Пътин, онзи казал- добре от мен да ми не ама правим Южен поток..

  изобщо да живее независимост-та..

 29. Чети история бе “Едикой си.. | март 28, 2012, 16:58” Ако не си чел, което е явно, прочети поне “Течна дружба” на Иво Инджев.Спомни си и за Стамболов, ако ти говори нещо това име. Прочети и доклада на Петър Младенов, който свали Тодор Живков и се замисли за какво става дума.Надявам се, че Бойко Борисов, колкото и да не ми е симпатичен, няма да бъде съсечен в центъра на София.

 30. И като се започна един рев ,едно пищене от левицата ,та цял месец ще обикалят по телевизии и радия ,да ни убеждават ,че са предадени нац.интереси.Ееееееееееееех мъка,мъкааа социалистическа!

 31. Е що пък точно на теб, бе господине Инджев?

 32. Поздравления за добре свършената работа!:)
  Радвам се!:)
  Подцених те!:)

 33. Към GEOKOM Наистина ли вярвате че на постоянно намаляващата ни нация може да и е необходима повече елекроенергия?

 34. Що не се замислите малко по въпросите: “Колко ел. енергия се произвежда от 1 реактор? А, от 5? А, от 2 пъти по 5? За какъв период от време? Какво правим, когато на Козлудуй и истече ресурса? Има ли с какво да се замести? Колко ел. енергия може да се произведе с 1 газова централа? На каква цена е газа? Какво правим когато някой врътне кранчето? Може ли газовата централа да работи със шистов газ? Ако да – ще разрешим ли да се дупчи за шистов газ? Кое е по-безопасно? Колко декара с фотоволтаични панели са необходими за да се произведе количество ел.енергия равно на произведената от 1 реактор? А, от 5? А, от 2 пъти по 5? А, за вятарните генератори? Колко язовира с ВЕЦ-ове са построени за времето на демокрацията? Колко от старите са модернизирани и обезопасени? Колко са важни магистралите в България за ЕС? Не си ли правят експерименти с нас? Кое е по-добре: да бъдем зависими от някой, или този някой, да е зависим от нас? На кой му се стои на тъмно? Бързо ли се съгласяваме с халтавите решения на ЕС и САЩ? До кога ще позволяваме на неграмотни политици да серат на метеното? Ние проститутки ли сме? Или кафяви балкански говеда?

 35. Значи в петък няма да митингуваме а ще празнуваме.

 36. Щрак – и после Мрак! Що е то?
  А бе Кристияне – малоумнико, ти сега ще празнуваш,а твойте деца след 20 години ще ти плащат празника петорно.
  Давам пример:Имаш крава-пиеш мляко.Нямаш крава-НЕ пиеш мляко.Нямаш крава-комшията има крава.Пиеш мляко ама плащаш двойно.

 37. Г-н Инджев,
  А дали можем да очакваме … аналогично обаждане и от кмета Фандъкова с новина за аналогично решение за бъдещето на паметника на съветската армия?

 38. Един малоумник се обадил на друг малоумник за глупавото решение, което взел в угода на интереси на една западаща, да не кажа пропадаща империя, на която и двамата са агенти! Очевидно Инджев е водещ на Бойко, по линия на ЦРУ! А колкото за АЕЦ Белене, тя ще стане, защото България има нужда от енергия и от независимост!

 39. Ае “ДРУГАРИТЕ” направо пощръкляха, такъв интерес от Путинските подлоги, към сайта на гн Инджев, не съм виждал.

 40. Към Стършел:

  Благодаря за високата оценка да съм началник на Борисов по каквато и да е линия.А и когато един “стършел” жили по този начин, явно това е на умирачка от негова страна: умряло от яд насекомо жужи нещо несвързано, гърчи се в яростни конвулсии и се опитва да жегне някого , но само предизвиква смях!

 41. Аз съм противник на Белене.
  Но за съжаление
  1. Белене не е съвсем умрял. 1/2 от него все пак ще се строи. В Козлодуй.
  2. на мястото на АЕЦ ще се строи газова централа.
  Т.е. нашите пари, които ще бъдат хвърлени в безумни проекти, ще бъдат от същия порядък.
  Това показа за пореден път желанието на Борисов да се хареса на всички.
  В крайна сметка в политиката това не е възможно.

 42. Какви са доводите на разочарованите от новината? “Колко ВЕЦове са построени при демокрацията”,”Колко фотоволтаични панели заменят един реактор”, “След 20 години ще плащаме петторно” , “ще ни спре тока”??????
  Построените ВЕЦове са доста , само че не са пускани с муузика и речи, защото са частни. И за разрешение за строеж на ВЕЦ чакат още доста проекти…
  А колко ни трябва и къде да дяваме енергията от един реактор? Износ няма, а и да има парите от него не отиват в нашия джоб, а във джобовете на плачещите за “националната ядрена енергетика”.
  Тока може да спре ако в цялата страна се пуска и спира от един източник. Как не им спря тока на германци, италианци, австрийци … дето си нямат АЕЦ? А и нашите в Козлодуй могат да работят до 2029 та ЗАДРЪЖТЕ СЪЛЗИТЕ СИ, ненакрали се лицемери.

 43. Абе кафяво, балканско, злобно говедо, дето си се нарекъл, тук корабче да плува… ти,страхливецо, дето си се скрил зад псевдоним, що храчиш по-хорската радост и човешко тържество и се опитваш да всееш смут и притеснения?! Що не видиш ,че един индустриален и икономически колос като Германия се е отказала от ядрената си енергетика и развива други енергийни източници, а ни плашиш нас, дето нямаме никаква индустрия и не се задава скоро да имаме? А малоумнико, продажен ?

 44. До капитана на корабчето.
  Никога не съм се имал за особено умен, така че определението малоумник вероятно ми подхожда, но въреки малоумието си ще празнувам защото това е признак, че България обръща гръб на феодалните, тоталитарни, деспотични, бедни и неуредени държави и тръгва към демократичните, богатите и свободните. Но си имам едно на ум (в малкия си ум) че това е поредния маньовър за заблуда на наивниците.

 45. Деба стадото…. Шистовия газ ни манипулираха сами да си резнем, сега и Белене… Ставаме доживотно енергийно зависими вносители… Явно някой добре се е нагушил, за да вземат такива решения…

 46. най накрая се свърши с руското робство!Още един заробващ проект,който можеше да се направи с френске,американски,японски технологий.Не е ли необходимо още веднъж да се обработи общественото мнение за щистовият газ-цяла Канада се отоплява по евтино благодарение на дълбоки подземни газови находища

 47. Много ми хареса това «който се разпадна точно като СССР под тежестта на своята икономическа непригодност.» Дали не би било уместно и да се каже СЕ СРУТИ, ГРОХНА.
  Най-важното е че руснаците начело с техните местни подгласници-трояноконници-петоколонници СА ПРИНУДЕНИ да го направят защото НЕ ВЛАДЕЯТ ПОЛОЖЕНИЕТО.
  Не знам дали може да има съмнение че е ПАЗАРЪТ който ги принуди. Той се диктува от тези които със смели решения могат да отговорят на търсенето. А това което се търси сега са ЕВТИНИ, БЕЗОПАСНИ И ВЪЗОБНОВЯЕМИ енергийни източници и това може да го даде единствено демократичният Запад (пак той и за кой ли път вече!!!!)
  Затова още веднъж да повторим, това не е решение на руснаците, нито на Бойко, нито е извоювано от коментатори като нас с писания в блоговете, някаква илюзия за което можеше да се забележи във вчерашните възторжени възгласи.
  Това е една КАПИТУЛАЦИЯ на Русия (частична засега) просто закон на пазара на който всички се подчиняват.
  За автора на блога това не се отнася защото той действително има принос – неговите всекидневни статии мога да оприлича като ледени капки които безмилостно, вече три години капеха върху голото теме на хванатия в капан Винету и ако не друго може да са му прояснили поне малко главата.
  Много ясно го каза един колега в блога – руснаците се борят за тази 10-15 годишна ниша, прозорец на пазара в която да нагнетят колкото се може повече газ и толкоз. Те друго не могат. Ще видим дали ще е 10-15 годишна като се включат на пазара и полският и украинският газ. Така че историята ще има продължение, само след още 2-3 години.
  Даже си мисля че връзките която ще правим с Турция и с други страни ще са по-скоро не за получаване на газ оттам а нещо като overflow, даже по-точно drain pipes with pressure release valves.
  Просто те така са решили да ни давят и мачкат сега – със газ. Това им остана в арсенала на изтезанията. Те ще нагнетяват (колкото са решили те) а ние колкото поемем – поемем, а което не можем ще го изпускаме към Гърция и Турция. Но все пак е по-добре да си плондер (спукан за безопасност) отколкото да си бомба със закъснител.
  А за тези които ще ги изритат тях и тяхната вмирисана дръглива троянска кобила от Европа и от България вече дадох линк, който сега ще повторя и ще препоръчам на всички които не са го разгледали да го направят.

  http://www.dii-eumena.com/home/video.html

  http://www.dii-eumena.com/uploads/pics/Graph_Towards_a_self-sustaining_EU-MENA_market_EN.jpg

  Те така и се казват. Dii (Дий). Които ще и кажат ДИЙ КРАСТА, ДИЙ!!! Посока – североизток. Много добре се вижда как ще стане това и кога ще и ударят първите ритници в смрадливия гЪз.

 48. Преди дни в студиото на ТВ7 ББ обеща лично на Инджев,че когато има решение за АЕЦ Белене,той ще е първият журналист който ще научи това.И ББ изпълни обещанието си,но интересно защо Иво се прави на разсеян за това.Предполагам , че се притеснява да не би да го заподозрат,че е гербер.

 49. Към Волен:

  Така ли е обещал? Пропуснал съм да отбележа високата чест ( ако е истина това, което пишете със заядлив тон).Нима са ме обсъждали заедно с Бареков?
  И да- не желая да ме оприличават на безгръбначните подмазвачи- за разлика от онези плужеци, които си умират да се отъркат около мускулите на началника си.Което не значи, че разни анонимни страхливци могат да правят внушения от мое име.

 50. Здравейте, Иво! Потресена съм от станалото с малката Марина! Знам, че дискутирана тема е друга – но, освен проекта за АЕЦ “Белене”, за който неколкократно съм се изказвала и в “Про и Анти” и по форуми, а и тук – искрено се зарадвах на позицията на премиера; днес откровено се срамувам, че съм българка.

  http://turb04.blog.bg/sport/2012/04/06/vijte-tova.935501

  Срам ме е, защото у нас газят деца на пешеходни пътеки и това говори за беззаконие, за липса на морал, за пълно отсъствие на гражданско общество! В Канада,а предполагам, и другаде по света, когато човек стъпи на зебрата, на пешеходната пътека, колите заковават, даже да няма светофар! Не и в България. Не и в страната без закони! И тъй като гласувах и за г-жа Фандъкова, и за г-н Борисов – потресена съм от зачестилите случаи на жертви на беззаконието по пътищата в тази страна! Надявам се, час по-скоро този проблем да бъде решен!

  Поздрави и моля за извинение, че се отклонявам от дискутираната тема, но търся съдействие. С молба да се разгледа и спешно обсъди от народните представители промяна в българското законодателство, засягащо закона за пътната безопасност и пътно транспортните произшествия!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.