Защо Първанов лъже безнаказано?

Има хора, които светят със собствена светлина и могат да бъдат разпознати като звезди столетия по-късно с една единствена фраза, произнесена от тях. Това не е опит да се направя на Архимед и да кажа „еврика”. Просто Георги Първанов се появи в студиото на БНТ тази сутрин и от поведението му и репликите му съм провокиран да се замисля как с една дума може да бъде описан този политик.

Руският историк Николай Карамзин, който може да бъде наречен руския Херодот , т.е. „баща” на руската историческа наука, се е разписал в книгата на същата тази история със знаменития си отговор на въпроса на руски емигранти в Париж през 1790 г. Помолили го да каже с две думи какво става в Русия, а той отговорил с една: „крадат”!

Бърнард Шоу е постигнал същия ефект с най-кратката известна рецензия за състоял се в Лондон спектакъл: „защо”?

Гледам „историка” Първанов с озъбената усмивка и размахания пръст към водещата в студиото, слушам претенцията му, че никога не бил казал излишни неща и единственото, което ми идва на ум като обобщение за него с една дума е: лъже!

Излъга за досието си и си призна едва след натиска на доказателството.

Сега лъже от екрана на обществената телевизия, че никога не бил казвал нещо излишно, защото много внимателно си мерел приказките. И го казва днес, когато е исторически опроверган за възклицанието от 19 януари 2008 г. за „големия шлем” с Русия, което беше освиркано подигравателно още тогава в кореспонденция от София на руския вестник „Комерсант”. Неговият кореспондент му се присмя, че в превъзбудата си ( тази дума беше употребил) пред Путин е казал нещо, което прозвучало като „голям член”.

В България продължава да няма политическа воля да се разследва кои приятелски фирми на Първанов са печелили години наред търгове; кои негови приятели са отървали присъди; кой какви мезонети, пушки на цената на скъп автомобил и автомобил на цената на сравнително евтина пушка му е подарявал и какви бракониерски „подвизи” е извършил; с какви „оперативно интересни лица” е общувал до степен, че е посредничил за уреждане на сметки между олигарси и мафиоти (по данни на един проговорил свидетел, бивш служител на НСО).

Установих липсата на такава воля от „първа ръка”, уви. Това разбрах от уклончивия отговор на премиера Борисов, когато му споменах за „големия шлем” на Първанов в нашия разговор по телефона преди два дни. Оценката на Борисов се ограничи до твърдението, че той единствен се бил борил с Първанов. Нима? И по какво личи?

Ето защо Първанов продължава да се чувства „господар на ефира” и откровено да лъже, че никога не бил казвал излишни неща. А дали е писал такива- като онова писмо до Милошевич? И то ли влиза в категорията „никога”?

А националистическите му брътвежи от най-ранния му политически период като деец на ОКЗНИ ( Общонационалния комитет за защита на националните интереси)?

А ругатните му по адрес на Би Би Си заради филма за ужасяващото състояние на децата от дома в Могилино – дом на ужасите, за който той нямаше да е чувал, но половин година по-късно посети да гушка пред фотообективите недъгави дечица, макар да беше ръмжал срещу филма, че не бил направен с любов към България?

А глупостите, които сипеше в чужбина-например в Южна Корея, където обещаваше да строим съвместно кораби за транспортиране на газ без каквато и да било подготовка и обосновка на подобно начинание? Или пък във Виетнам, където обещаваше на виетнамските другари помощ за правосъдната им система ( защото неговата тук беше цъфнала и развързала превръзката на очите си)?

А глупостите , които говореше при посещение на чужди делегации в София- като предложението да изнасяме ток за Сирия, направено по време на официалната визита на президента Башар Асад в края на 2010 та година ( оказало се последното ухажване на кървавия сирийски диктатор в европейска страна преди там да пламне бунта на собствения му народ)?

А скандалното му поведение в речта на 1 февруари 2007 г. в Брюксел, уж посветена на приемането на България в ЕС, когато като „новобранец” се накара на Европа от името на руско-българското ядрено лоби ( четете повече по темата в книгата „Ядреналин”, която трябва да се появи скоро) и след това 3 години не стъпи повече там?

А „скромното му” заличаване на границата между Вашингтон и Москва в собствен интерес, когато , застанал пред микрофоните до американския президент Джордж Буш в София го смая с фамилиарното изявление, че си бил еднакво близък с „Джордж” и с „Владимир” ( Путин)?

А изхвърлянето му, последвало от унизителен провал на мегаломанията му, че ще превръща Пловдив ( „честта” са падна всъщност на се София след лъжата за Пловдив) в средище на дискусия за решаване на световните енергийни проблеми, завършило с регионално форумче, бойкотирано от 90 процента от поканените държавни и короновани глави, начело с Путин?

Питам като един „безобиден” журналист, с каквато титла ме удостои лично след като ми се наложи да си загубя работата в телевизията, в която все още работех, докато от негово име в най-гледаните новини четоха поименно срещу моя милост заклеймяваща декларация . Тогава всички разбраха, колко съм му важен, удостоявайки ме с това персонално внимание заради един въпрос, който уцели гузната му съвест в десетката. След което държавният глава излъга двукратно и лично в две вестникарски интервюта в „24 часа” и „Стандарт” ( и до днес след тях никой повече не го пита – приема се на вяра неговата лъжа, сложил е точка досущ като с репликата „не съм убил архар”), че нямал нищо общо с натиска, упражнен върху мен със заплаха за уволнение ( което изпреварих, напускайки омерзен тази симбиоза на властника с медията)- натиск, регистриран именно като „политически” чак във Вашингтон (цитирам доклада на Държавния департамент на САЩ от март 2007 г.).

Ето защо убедено твърдя, че на въпроса с какво се занимава Първанов и в наше време, най-краткият верен отговор е: лъже! Но ми е по-важно да се каже, че за периода на управление на Първанов и приближените му приляга още повече обобщението на Карамзин „крадат”. Само че това не се разобличава и по този повод най-приляга рецензията на Бърнард Шоу: „защо”?

Отговорът на този въпрос може да внесе яснота с кого си имаме работа днес на върха на държавата и дали наистина нещо се е променило или само ни будалкат наследниците на Първанов и компания в краденето и лъженето на принципа: „гарван гарвану съучастнически намига – нека си грачат онези долу, ние горе сме недосегаеми”.

И като един „русофоб”, който обича да се позовава на руски класици, пак ще изграча предупреждението на Толстой за престъпното безразличие като хранилка за безнаказаността на злодеите, което цитирам в края на книгата си „Президент на РъБъ” :

„Едни от най-опасните думи са: всички правят така”

42 мнения за “Защо Първанов лъже безнаказано?”

 1. Да, за съжаление всички докопали се до властта правят така в нашата посткомунистическа страна. Но до кога….

 2. Празнувах за решението АЕЦ Белене да се спре, ще празнувам също здраво, когато най-сетне и Гоце не ми се появява вече по медиите. Не че го слушам – превключвам, но ми е неприятно да ми ограничават така свободата.

 3. Двеста или тристахиляди са закупените имоти от руснаци в България.
  Първанов и Марин на колко ли руснаци са дали българско гражданство? (Достатъчно ли е зареден търбуха на троянския кон в Европа с войници?… А и някой плашеше, че ще пали София, ако не се случи “големия член”…)

 4. Г-н Инждев, не Ви е на нивото да отговарята не простотиите на един селяндурин, пък бил той и Президент. Разбирам нуждата да поясните за публиката някои детайли от “кариерата” на нищожеството, но то не заслужава даже и мастилото под вашите статии. Срам за българския народ, че това дребно човече беше Президент 2 мандата, срам, че въобще е принуден да слуша безсмислени, клеширани, изменнически слова на един напълно подчинен на чужда държава безсрамен мазник ! Почти съм сигурен, че всички министър-председатели след 2001г. в България са такива, но това е наложено – с пари, с лъжи, с пропаганда, с нечестност. Не мога точно да го обясня технически, но не мога и да обвинявам народа, че има такива управници. Всеки друг народ би реагирал по същия начин.

 5. Няма да ми омръзне да питам: Може ли някой да провери, вярно ли е че по време на политическия си мандат като президент, Първанов се е сдобил с имение на стойност около 30 млн. евро на полуостров Атон в Гърция?

  Тази сума е 400 (четиристотин) пъти по-голяма от стойността на един подарен мезонет.

 6. Засега:

  Нечетните ни президенти са калпави мерзавци.

  Единственият четен – чат-пат. Чат в началото, пат към края на мандата.

  Дано настоящият формира някоя по-лицеприятна зависимост. Защото ние сами си ги мятаме на витрината.

 7. Г-н Инджев, истината която ни припомняте тук, е една тъжна истина. Няма да повярвам, че страната ни се променя към добро, докато най-големия лъжец и безскрупулен организатор на националната ни зависимост, се разхожда гордо по върховете ,и няма кой да му потърси отговорност за огромните материални и морални престъпления срещу България. Дано да доживеем видов ден. Иван Костов каза скоро, че истината има къси крака, но винаги стига до целта. Дано е така!

 8. Ако в душевния мир на това нищожество имаше поне бледи наченки на съвест, чест и достойнство, след тази убийствена статия би трябвало да посипе главата си с пепел и да се затрие нейде в “гори Тилилейски”! Но не – понесено на конюктурната вълна на мръсните, партийно-мафиотски щения, щедро рублозаченати и рублохранени, това политическо недоразумение продължава нагло да лази като въшка на чело! И взел се на сериозно, повярвал във въображаемото си величие, не е в състояние да проумее, че в една нормална обстановка, най-вероятно би гонил козите седефчови нейде из Сирищнишките чукари!
  Искрено се надявам в БСП да надделеят “здравите болшевишки сили” и да го видим отново на лидерския пост. Ще се почувствам овъзмезден!
  🙂

 9. Чета Ви отдавна и не винаги съм съгласе с това, което пищете, но винаги се наслаждавам на стила Ви. Ако ми позволите фамилиарниченето…Иво много си добър!

 10. Десет години чаках с нетърпение да свърши кошмарът “Президент на РБ Георги Първанов”. Сега, заедно с облекчението, че го няма на този пост, не искам да го виждам, камо ли да го слушам, защото този човек лъже и то много. Превключвайки каналите сутринта, попаднах на последните му думи от интервюто пред Жени Марчева. Чух ги и веднага си казах: защо го интервюира неподготвена (или длъжна да е неподготвена) журналистка, която не опонира на лъжите му. Хипотетично си представих на нейното място да стои Иво Инджев (о, чудеса)! Все пак единственото нещо, на което се надявах, беше да реагираш на това в блога си, Иво. Благодаря ти за чудесния начин, по който го правиш!

 11. Да пич, прав си много за Първанов – лъже със зъбатата си усмивка и се подиграва на цял един народ под бурните аплодисменти на бабичките.

  Но кой си пък ти, че да го съдиш ? Не си ли и ти агент на ДС ? Всички шибани агенти, когато ги разкрият казват, че са го правили за държавата си. Но ти си бил на ръководна позиция а всички знаем, че на ръководни длъжности по соц време се слагаха послушни а не кадърни. Кой лъга години наред от екрана цял един народ ?

  За всички вас – бивши агенти на ДС има само едно справедливо решение: вън от политическия живот, вън от обществения живот и вън от икономиката !

  Вие дърпате надолу !
  Има достатъчно кофи за боклук, в които можете да ровите, може да идете на село да гледате картофи, ходете където искате, само не ми се мяркайте пред очите !

 12. Синдрома “всички правят така” е навсякъде. Като започнем от детската градина, през училище, университета и на улицата(местата, където се гради съзнанието на индивида). Няма го само в здраво мислещите семейства, но и там пробива вече.

 13. След Вас не виждам нужда от други източници на информация.

 14. Страхотна статия, точно в средата на Десетката! За съжаление, никоя от сервилните медии (а то другите се броят на пръстите на едната ръка) няма да публикува този блестящ анализ на бившия ни Президент.

 15. +… на въпроса с какво се занимава Първанов и в наше време, най-краткият верен отговор е: лъже! Но ми е по-важно да се каже, че за периода на управление на Първанов и приближените му приляга още повече възклицанието на Карамзин „крадат”. Само че това не се разобличава и по този повод най-приляга рецензията на Бърнард Шоу: „защо”?”
  Ще си го сложа в рамка на стената, да си го чета всяка сутрин. Само не знам що му се вързваш на Гошко? Човека с достойнство си носи името на тарабата.

 16. Преоценката на Киноцентъра от 58 млн лв. (2001 г.) на 6 млн лв. (2003 г. – толкова струва един апартамент на бул. “Витоша”!) направиха къщите на Калфина и Валентин Първанов. Калфин отговори, че няма нищо общо с жена си, а Първанов – с братовчед си!!!

 17. Иво,приятелю наш- остави го Гошо именно там, дето сам си е избрал и е написал абсолютно точно :”За всички вас – бивши агенти на ДС има само едно справедливо решение: вън от политическия живот, вън от обществения живот и вън от икономиката !” защото на друго място в живота вече сме го срещали и не е изключено имено този негов вик да ме стряска всеки път когато Талев -нашият талантлив писател ни сочи пътя “На завой”.Нека не подценяваме дефицита на спарведливост в обществото ни където и да е защото несъмнено „Едни от най-опасните думи са: всички правят така”

 18. “откровено лъже, че никога не бил казвал излишни неща.”
  Иво Инджев, ставайки дума за Първанов

  Не съм съгласен!
  Защо да лъже човекът? Казва нещата така, както ги вижда. Вие, които го критикувате, знаете ли какво разбира Първанов под “излишни неща”?
  Не може ли между тях да е и Истината?
  Кому е необходима тя? На кого в политиката е донесла нещо хубаво?

  Е, не е ли излишна?

 19. Напълно подкрепям: президенстването на таваришч Гоце Първанов ще се запомни и ще остане в учебниците по история един ден с ето тази фраза “В президентстването на безподобния лъжльо Първанов беше време на крадене, каквото рядко някоя друга епоха познава.” И като добавка може да се прибави ето това: “Тогава имаше най-слугинските медии, а пък продаването – в буквалния смисъл на думата, има се предвид за пари, и то за много пари, за наистина много пари! – на националните интереси на България в угода на кремълския самодържец достигна космически мащаби”. Ето с тия две изречения може да се изрази есенцията, чистата същина на гоцевия период на нашата история, който ще се окаже един от най-позорните и най-безличните в цялата ни национална история. Прочее, да не забравим и крилатото определение на Първанов от един политолог, а именно, че той е “лицето на безличието”; “ако безличието има лице, то се нарича Гоце Първанов”, ако ми бъде поздолено да префразирам тази знаменита формула. Моите реакции през годините около националния позор “Гоце” могат да се прочетат в своята съвкупност в подготвяната сега за печат книга с примерното заглавие ГОЦЕВИАДА…

 20. Да пич, прав си много за Първанов – лъже със зъбатата си усмивка и се подиграва на цял един народ под бурните аплодисменти на бабичките.

  Но кой си пък ти, че да го съдиш ? Не си ли и ти агент на ДС ? Всички шибани агенти, когато ги разкрият казват, че са го правили за държавата си. Но ти си бил на ръководна позиция а всички знаем, че на ръководни длъжности по соц време се слагаха послушни а не кадърни. Кой лъга години наред от екрана цял един народ ?

  За всички вас – бивши агенти на ДС има само едно справедливо решение: вън от политическия живот, вън от обществения живот и вън от икономиката !

  Вие дърпате надолу !
  Има достатъчно кофи за боклук, в които можете да ровите, може да идете на село да гледате картофи, ходете където искате, само не ми се мяркайте пред очите !

  Posted by Гошо | март 30, 2012, 13:16
  …………………………..

  ……………………………

  Не съм адвокат на г-н Инджев, но не мога да не реагирам на написаното от Гошо.
  Разбирам, че е недоволен. Има защо. Сбъркал е само адресата.

  Гошо, помниш ли някой друг да е съобщил за себе си къде и как е сътрудничил на ДС?
  Сам! И не под угрозата да бъде обявен официално!
  Това не е ли достатъчно, според теб, за да признаеш, ако не друго поне доблестта на този човек.

  После кой си ти Гошо, че да имаш моралното право да търсиш някому сметка?

  Напиши си името и с него критикувай, ама не – не ти е сгодно, нали?
  Това може някак да наруши спокойствието ти, живуркането, уюта на анонимно гущерче… Пък и кой знае с какво се занимаваш? Сводник, щатен или волнонаемен мръсник, а може и добре продало се журналистче…?

  И накрая, въпреки, че има още много да се пише по темата –
  (дали да не го направя в отделен текст?) – я, кажи, Гошо, ако Иво отиде да рови в сметта или в картофите, както предлагаш – кого ще четем ние, които търсим справедливостта и истината?
  Тебе ли?
  Или Слави, или Азис, или Карбовски, или Масларова, Плугчиева, Цецка, Цецко, Пешко, Гошко и Дърева?

  Защо ти, Гошко, не пишеш така, както го прави г-н Инджев? Не можеш, страх те е или не споделяш възгледите му?

  Стой си тогава, Гошко при цървулите и се произнасяй, заедно с останалите гошковци, само по вашите си, свински проблеми, моля!

 21. Към:гошо

  Постинга ти предизвива позиви за повръщане с уханието си на червени партенки и ченгеджийница.Това ли е задачата ти в този форум?

 22. Г-н Инджев , преди време по повод на друга Ваша статия си позволих да Ви дам съвет да насочите енергията си към нещо градивно.Направете го. Българите имаме нужда от аналитичната Ви мисъл, от логиката в съжденията Ви, от фотографската Ви журналистическа памет. Първанов можете да го разглеждате в бъдеще като един БИВШ – историк по история на бившата БКП ,комунист, агент на ДС, партиен лидер , президент, човек. Той гради настоящите си планове върху основите на неуспешното си минало.Такива персони нямат бъдеще.Затова Първанов в бъдещето ще е само БИВШ.

 23. Бившият президент говори така,защото има кой да го слуша.В България е пълно с хора, на които им потичат лигите от умиление,щом чуят за нещо руско.Какво очаквате от държава,в която кучетата изяждат хората(професори)…Значи сме кучешка държава-и в буквалния, и в преносния смисъл на думата.Къде другаде го има това в Европа?Затова Първанов си е заслужил да бъде държавен глава на една кучешка държава.Доколкото ми е известно и той е любител на кучетата.След като си направи имението в Банкя(9 дка в кв.Иваняне),спокойно ще си разхожда глутницата…

 24. Дали Гоце Първанов е поискал от БНТ да му бъде взето интервю или обратното,БНТ е поканила Екс президента,това може би няма голямо значение.По-важното ,според мен,е че му се предоставя възможност да изговаря поредицата от лъжи,сполучливо дамгосани от г-н Инджев в тази статия.А тази възможност не е в полза на мнозинството от българите,податливи по условие,на различни манипулации,което е една от причините,Гоце да изкара два мандата на Президент на РъБъ.Благодарение на такива манипулации,Бойко Борисов стана “спасител”в очите на маданските и кържалийките работници ,пренебрегвайки уговорената среща с Чехския президент,Бойко хукна да опревя заплатите в едно частно предприятие.Разбира се ,става дума за PR и в двата случая за които пиша.За сметка на БГ данъкоплатците!!

 25. Pozdravlenia za talanta Vi ,za smelostta i za grajdanskata Vi pozicia.!Chakam s netarpenie novata Vi kniga.
  Harrison

 26. Г-н Инджев,
  Защо вече никой не споменва нищо за мириса на иракски петрол около бившия президент? Или ще чакаме да изтече мандата и на главния прокурор, че той явно беше поставен на този пост, без грам стаж като прокурор с единствената задача- да не излиза нищо от прокуратурата във връзка с тази тема.
  Трябва да му признаем ( на Милен Велчев ) изпълнява си основната задача прекрасно

 27. Моля да ме извините, за явната техническа грешка, която съм допуснал по-горе, пишейки почти автоматично Милен, вместо Борис Велчев. Сега виждам, че грешката е вярна-хвани единия…

 28. Защо Парванов лъже?
  Много птосто. Защото е “социалист”.

 29. Съгласен съм, че на Първанов много му приляга “ЛЪЖЕ” но мисля че и “ПРЕДАТЕЛ” доста му подхожда!

 30. Знам, че няма да публикувате мнението ми. А то е: не всичко с марка САЩ е идеално, а това с тази на Русия лошо (Доналд Тръмп)

 31. Убеден съм в едно.Всички тия напъни на Гоцката не са продиктувани от болшевишки плам, още по малко от социална загриженост на “социалния” президент. Не са болни амбиции или убеденост в собствената изключителност. Той просто като изпаднал от каруцата, се чувства застрашен заради далаверите в които е замесен. Затова му е нужна политическа охрана. Като не успя (поради некадърност) да сътвори нещо свое се върна към партията майка.

 32. Моля ви, пишете на български! Не съм много грамотен и се затруднявам да чета мненията, когато няма пауза след препинателен знак или са написани на латиница.

  Мненията са не по-малко интересни от подадената от блогера тема.

 33. те комунистите живеят във измислен свят затова и лъжат.

 34. Статията е абсолютен шедьовър, какво майсторство в писането, неповторим стил, каква начетеност има този даровит журналист и честен човек- Иво Инджев.
  Извинавам се за “хвалебствията”, но отварянето на блога ти 3-4 пъти дневно за да прочета новата статия е наистина удоволствие за мен.
  Не пиша коментари, защото нямам това дар слово, но чета всички също с удовоствие/ без тези на боклуците-“гошковци”.

 35. Край Гоце Московски аз си промених речника. Преди казвах – “Абе този лъже като дърт циганин”. Тази израз от дядо си го бях чул и … употребявах понякога като нарицателно за изпечен лъжец. Край лъжете на Гоце, само част от които са описани от Иво и край това, че познавам стари и честни цигани, вече за нарицателно за доказан противен лъжец използвам израза – ТОЗИ ЛЪЖЕ КАТО ГОЦЕ МОСКОВСКИ.

 36. Оставете го Гошко, Такива като него са на всяка крачка. Този тип хора са родени само да плюят, нищо позитивно не може да им роди главата, а камо ли анализи да правят. Просто веднъж за винаги трябва да бъде свалено вниманието от Гошковците, за да не се разпилява енергията ни, която и без това е в дефицит, защото Б-я има нужда от хора с енергия, от хора носители на позитивното. В противен случай, ще трябва да се задоволяваме с това да четем какво казват Гошковците и как лъжат и крадат Гоцетата!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.