Трябва ли да благодарим на Борисов, че най-после свърши онова, за което го наехме на работа?

30/03/2012
Кафене.нет

 

Иво Инджев: Защитата на националните интереси е служебно задължение на премииера

Журналистът и блогър Иво Инджев /https://ivo.bg/ беше първият, на когото премиерът Бойко Борисов съобщи новината за отказа на правителството от проекта АЕЦ “Белене”.

Този факт се оказа изненада за близките до премиера медии, които трябваше да цитират журналист, към когото те се отнасят не особено приятелски.

Кафене.нет се свърза с Иво Инджев и го запита, каква е оценката му за факта, че премиерът Борисов се е обадил именно на него?

Иво Инджев: Критична е спрямо целите, които иска да постигне премиерът и е самоиронична, спрямо моята неочаквана роля на „изповедник”, който, признавам, беше заварен неподготвен за тази роля. Не исках да се държа невъзпитано, а в същото време държа да не бъда манипулиран и използван. Така че слушах докато Борисов започна да ми чете дума по дума решението на заседанието на Министерския съвет и след неуспешен опит да записвам го прекъснах все пак, за да стане разговор. Когато се окопитих от обезоръжаващата атака, започнах да задавам въпроси, чиито отговори смятам да поместя като финал на книгата ми „Ядреналин”, написана вече в съавторство с българския ядрен дисидент Георги Котев. Излизането на книгата е предстоящо около Великден.

Въпрос: Чувстваш ли се поласкан от това, че Борисов се обади най-напред на теб?

Иво Инджев: Разни анонимни коментатори побързаха да ми вменят подобно нещо, макара да твърдя, че не съм дал повод за такива подозрения. Поздравих Борисов за взетото решение, но отказах да му благодаря защото смятам, че му е служебно задължение да защитава националните интереси. На теб някой благодари ли ти затова че вършиш работата, за която ти плащат? А какво да кажем ние, пишещите в интернет заради едната „слава”?

Въпрос: Смяташ ли, че политиката на правителството е наистина в интерес на страната или защитава определени “приятели”?

Иво Инджев: В случая е в интерес на страната, но в толерирането на „приятели” (и при това правителство) ни най-малко не се съмнявам.

Въпрос: Трябва ли да загърбим миналото на Борисов и да гледаме само това, което прави в момента?

Иво Инджев: Би било много удобно, но и безпринципно да се откажем да задаваме въпроси. В интерес на истината ми е по-лесно да го правя по отношение на настоящето, което е пред очите ми (с цялата критика, на която съм способен), отколкото да изяснявам миналото му – ако то е такова, каквото твърди американското списание „Интернешънъл куортърли”, това е тема за друг вид разследване, изискващо цялата мощ на съответната държавна машина, задействана от съответната политическа воля. То просто не е по силите на един борещ се по-скоро за житейското си оцеляване блогър, макар и да е толкова „велик”, че да има признанието на остро критикувания от него премиер.

19 мнения за “Трябва ли да благодарим на Борисов, че най-после свърши онова, за което го наехме на работа?”

 1. Борисов няма полза от ласкатели, затова, предполагам, се е обадил първо на Вас, г-н Инджев. А, може би, иска да ви привлече към своята кауза, защото Вие критикувате, но мотивирано и интелигентно, а такъв съперник е достоен за уважение.
  Подкрепям решението за АЕЦ “Белене”, но ме притеснява мисълта, че Русия ще се отнесат подло към България.

 2. Предполагам, че Русия ще се отнесе към смъртта на АЕЦ Белене не “подло”, а възможно “най-гадно” чрез отказ от всякакви преговори по цената на газта и търсене на огромни измислени от тях неустойки,вреди,пропуснати ползи и т.н. А когато комунистите дойдат на власт /за съжаление това е неизбежно/ и възстановят проекта АЕЦ Белене заграбеното ще го забравят и ще почнат отначало.

 3. @ Петър –
  “… Русия ще се отнесе към смъртта на АЕЦ Белене не „подло“, а възможно „най-гадно“ …” Това е чудесно, защото ще ни мотивира да си решаваме ВСИЧКИ проблеми без тях – а нали ние това искаме и за това ще се съберем днес в 17 ч. пред НДК! А по отношение на “… комунистите дойдат на власт /за съжаление това е неизбежно/ …” – Вие видения ли имате или разговаряте с духове? Моля Ви и в двата случая споделяйте с нас по-често. Не бях чувал за “неизбежност” от часовете по Маркс-Лененизъм през миналото хилядолетие!

 4. V Bulgaria jurnalisti ot klasata na g-n Ivo Indjev veroyatno se broyat na
  prastite na ednata mi raka. Vsiaka uvajavana i avtoritetna media bi se radvala da razchita na negovia profesionalizam, bezsporen talant i chestna pozicia. Nyama li takiva medii? Az imam otgovor na vaprosa.
  A vie?

 5. Да МУ благодарим?!!

  Че те се канят да пренесат “най-съвременната” руска атомна “техника”, т.е. бомба (руска и техника е оксиморон) от БеляНЕ в Козлодуй.

  Дали “най-съвременната” атомна ….ще изгърми тук или там е абсолютно без значение.
  Да не дава Бог, тоя руски самовар да се пльосне в Козлодуй – нищо от тежката зависимост от путинците не се спестява.
  Путинци ПАК ще успеят да си пробитат “техниката” в ЕС, ПАК ще имат на кого да доставят гориво, ПАК ще чакат от България да им плаща безумните цени за строежа, този път на 7 блок.

  За какво да благодарим?!!
  Че вместо на смърт чрез взривяване осъждат страната на смърт чрез бурно и рязко изгаряне, ли?!

  Благодарност може да има САМО, ако ТЪПИЯТ руски самовар се продаде незабавно и от тук насетне НИКАКВИ проекти с руска “технология” и “специалисти” не се започват.

  От Русия може да очакваме само корупция и подлости!!!

  Русия Е и винаги Е БИЛА империя на ЗЛОТО!!!

 6. Има моменти, когато с честната позиция на гражданин и журналист се съобразяват дори най-напомпаните рейтингово лицемери. Това е такъв един момент. Следващият пъ, когато многото песимисти тук /и аз един от тях/, получим пристъп на отчаяние нека си спомним вълшебния момент в който рейтинговият Голиат – Боко се обажда на политическият Давид – Инджев, като си признава, че последният е бил прав! Това е сцена, достойна за перото на поет или четката на голям художник! Това са неща, които рублите не могат да купят, и заради тях си струва човек да ходи изправен и да не се навежда!

  Според мен хора като Борисов имат могъщ корупционен капацитет /имам предвид корупция като втората конотация на английското corruption – поквара/. Не обезателно свързано с пари присъствие притежава Борисов, а такова, каквото автоматично търси евтин ефект, слава, дивиденти, или поне винаги присламчване към по-силната страна, към по-печените, “отворените”, успяващите и т.н. По силата на тази логика девизът “If you can’t beat it -join it” e символ-верую на такива хора. Но това не е достатъчно за един държавник. По нашите ширини, да се присъединиш към неправдата ако е по-силна е обяснимо и извинимо, но си ДЛЪЖЕН ДА ИЗПИТВАШ СРАМ, А НЕ ГОРДОСТ. А чувството за срам троглодитите от този сорт крият дълбоко в себе си…

  Така че, нужни са ни повече изправени хора!:)

 7. За това иде реч:да се в п р е г н е
  цялата държавна машина главно чрез отдел “Печат и информация” на МВнР
  у нас и в чужбина.Техният МИД със сигурност вече го е направил и настрана от това обстоятелството,
  не след дълго при очакваната подлост,просто трябва да се лансира на приетите от ООН езици издаването на едно “Еcho de la Bulgarie” точно така както около репарациите и Парижките преговори и договори Васил Коларов и Георги Димитров/1946/ лансират Петър Нейков,т.е. уважават избора на Александър Стамболийски за нов вид/1923/курс и диалог,който съвсем скоро ще ни се наложи да насърчаваме.
  На БКП им отне десетилетия демонтажа на утвърдена машина
  и дори сега въпреки куража на Борисов продължава да се прокрадва
  н е в е р и е.
  Ако ще се оплитаме в нови демонтажи по-добре да затваряме “кръчмата и гасим фенерите!”

 8. Гледаме кино. Прожекцията е модерна, образът е 3D, а звукът е Surround, идва отвсякъде с мощна динамика. Филмът е научно-фантастичен. Надписите, които отиват към далечна точка в Космоса ни въвеждат в приказния сюжет. В ерата на нечувани технологии, на една отдалечена планета мутирали същества работят в едни рудници, откъдето се добива ценно вещество, което се използва на друга планета като източник на енергия. Тези същества се трудят при допотопни условия, както хилядолетия назад. Всички са от мъжки пол и работят под стъклен похлупак, където е създадена изкуствена атмосфера. Самият похлупак е стар и мръсен, така че слънчевата светлина долу е слаба и без ясна посока. Трудът е изключително тежък, направо кървав, злополуките са ежедневие, а работниците не могат да си представят друго битие, защото те от поколения се раждат и умират под похлупака. Изкуствената атмосфера се контролира от едно фантастично същество, подобно на трол, което се явява надзирател на мината и което регулира притока на кислород в огромния (полу)прозрачен мехур. Ние, публиката, знаем, че това същество е от лошите, но за работниците от мината то е нещо като божество, макар че те, помежду си, постоянно го псуват. Така върви животът на тази отдалечена планета от незапомнени времена, обаче сценарият на филма ни довежда дотам, че Надзирателят-трол съвсем е спрял подаването на кислород в балона и работниците се задушават. И тук именно започва завръзката на епизода с това, че те хвърлят кирките и лостовете и вдигат стачка. Надзирателят, който вече напълно е спрял кислорода, ще им го пусне, ако се върнат в рудника. А те казват, че може да се задушат и умрат, но няма да хванат кирките. Плашат също, че могат да разбият стъкления похлупак и всички, заедно с надзирателя, да измрат в космическия вакуум. Протестът е първобитен и див, но те са твърдо решени да издържат докрай, защото под похлупака в някакви клетки живеят и техните семейства. Всички изнемогват в спарената атмосфера и призовават божества и свръхестествени сили на помощ. И ето – стигаме до кулминацията на епизода, когато Великият супермен, мускулестият герой, обичан и обожаван от всички, се телепортира като триизмерен образ под купола, в средата на сцената, окъпан в бяла светлина и излъчващ доброта и могъщество. Около него е свитата му от няколко звездни принца, чиято роля е да го гледат отдолу нагоре, вцепенени от възторг, и да реагират с дъх на всяко трепване по лицето му. Добрият супермен произнася заклинания и посочва с жезъла си Чудовището надзирател, което, треперейки от страх, се свива и се сбутва под сложната инсталация от тръби и кранове за кислорода. Нашият герой властно му заповядва да пусне крана. Гласът му отеква в киносалона с цялата мощ на модерната звукова уредба. Надзирателят, сгърчен, с треперещи ръце, отвинтва кислорода, но се оказва, че кранът се върти, но не пуска нищо, защото е клеясал от дълга неупотреба. Тролът започва да гледа Героя с ням ужас и безгласна молба за разбиране. Тогава нашият герой супермен заповядва невъзможното – да бъде пуснат въздух отвън (тук става ясно, че планетата си има атмосфера с въздух, напълно годен за дишане и стъкленият похлупак въобще не е нужен. Даже навън е пролет, грее ярко слънце, въздухът е свеж и мирише на цветя. Но тази тема е твърде сложна за мутиралите работници в мината). Въздух е пуснат, работниците поемат дъх и започват да славят героя, който вече е заел поза на Спасител с разперени ръце и усмивка на божество. Работниците го молят да продуха крана и да смени надзирателя с друг. Вестта за извънземното събитие мълниеносно се разпространява из Вселената и веднага чуваме, че на други планети, под други похлупаци, разни същества мутанти крещят и искат същото явление и при тях. И тук камерата неусетно ни пренася в следващия епизод, където се разиграва драма в една високотехнологична среда. Главният герой е Той, нашият добър Супермен спасител. Докато негов 3D образ все още е в мината с похлупака и не е започнал да избледнява, друго Негово въплъщение току що е нанесло съкрушителен удар върху Империята. Всички същества с шесто чувство във Вселената са усетили в слънчевия си възел, че Нещо е станало. Има прекъсване в Силата! И тук става много интересно. Суперменът не разказва на никой от антуража си за приказното геройство, което е извършил, ами се обажда на един самотен рицар джедай, който живее на астероид в собствена орбита и се занимава с това, безкористно да насочва лъчите на Истината към Тъмната планета. Официално никой не обръща внимание на този джедай, въпреки че всички много добре знаят къде е астероидa му. Сцената се сменя и камерата ни пренася в сърцевината на Империята, където Дарт Вейдър е с гръб към нас и диша много тежко и шумно в ръбестия си шлем. Около него офицери и роботи стоят “мирно” и пазят тишина. Сцената е наситена с драматизъм: Империята подготвя ответния си удар. В следващия момент Дарт Вейдър е изпълнен с ярост и прави хаотични движения, но офицерите му започват да разработват стратегията на Удара, а роботите механично повтарят в пространството едни и същи заклинания. Ето сега беше моментът на сцената да излезе непогрешимият Хан Соло, само че това не става, понеже по необясними причини нашият герой Супермен е снел от него Доверието и го е лишил от Силата. Затова младият Люк Скайуокър, който иска да стане истински джедай, е качен на една космическа капсула и е пратен в самото сърце на Империята да омилостиви Дарт Вейдър. Какво ще излезе от тази работа, ще видим в следващия епизод. Следете сериала.

 9. Дойде благата вест преди Великден, че ни намаляват цената на газта с около 11%. Притеснява ме,обаче, че има да доплащаме за реактора още 180 мил. евро. Говореше се за много по-малка сума.
  А това, дето ни плаши “петата колона”, че руснаците няма да завишат ресурса на 5-6 блок на АЕЦ-а си е направо за смях.Означава да признаят пред цял свят, че реакторите са им ненадеждни.
  Би трябвало да ги попитаме защо на германците, срещу които във Втората световна война дадоха милиони жертви продават газта за 330 долара, а на братския православен и признателен български народ за 600 долара!

 10. Биорисов предаде българските интереси за енергийна независимост! Той е национален предател, защото обрича народа на енергийна зависимост и скъпа цена на тока! Ако има АЕЦ Белене, ще се закрият всички ТЕЦ и ФЕЦ / от които изкупуваме ел.енергията по 60ст./квтчас/, няма да купуваме скъпия природен газ и няма да унищожаваме плодородна земя с добив на шистов газ! А в България има много уранова руда за АЕЦ!

 11. Atanas’чо, имахме висококачествена уранова руда, която руснаците окрадоха! Ако все пак греша, защото по времето на комунизма всичко беше секретно, защо в момента Козлодуй работи с несартифицирано руско ядрено гориво, а не с роден уран? Защото вече е изнесен от руснаците!

 12. Хайде стига алибали. Че похвалете го както трябва този човек.

 13. @ATANAS
  Бях решил да не пиша нищо тоя път, но наско (не е правописна грешка,нали неодушевените предмети се пишат с малка буква), се опитва да лъже като неговите идоли Гоце, Р. Овч. и так далее, както би казал бащицата в Кремъл. И за 60-те ст, които за единия ТЕЦ са 13, а за другия 19, и за урановата руда, която не е все пак ядрено гориво и е толкова бедна, че всеки добив е нерентабилен. наско, ако си допуснат до хранилката – няма да ти простя, но бих могъл да те разбера. А ако не си допуснат – нито ще те разбера, нито ще ти простя.

 14. Много добро интервю!Гледах Бойко при Бойко,беше си почти същото.Някъде към 21:30 си каза за какво е дошъл.Ама иначе трошите глави!

 15. Атанасе, пак не си си взел хапчетата!
  🙂

 16. @ATANAS
  Като жалиш толкова, че ЩЕ “унищожаваме плодородната земя с добив на шистов газ”, знаеш ли ,че с АЕЦ може да се унищожи много повече и ЗА МНОГО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ? Знаеш ли, че за да изглежда енергията от АЕЦ по евтина, в сметките не са включени разходите за хранилища и за съхранение? А те са за поне хиляди години. Знаеш ли, че за да излезе тока от АЕЦ Белене ПОНЕ на 20 ст, трябва да се произвежда на 80% от мощността, а толкова нито ни трябва нито има кому да я продадем и твоите партийни приятели да гушнат парите . Нито има с какво да я прекараме до твоето село, вила или малко хотелче, каквото се дава на такива преданни като теб. Трябват нови електропроводи за 1,5млд лв. И това не влиза в 20те стотинки. Знаеш ли, че колкото е по голяма една централа, толкова е по опасна? Лесно се вдигат лозунги за “евтината енергия” ама плащането на цената после ще дойде и от нас и от внуците ни даже. То и сега плащаме за ония лозунги от преди 89 г. Преди крадяхте народа с приказки за светлото бъдеще. Сега искате пак да се нагушите с приказки за “най-евтиното”. За такива като теб ще напомня, че много евтиното излиза винаги по скъпо. В случая МНОГО по-скъпо.

 17. Не е ли все пак победата за отмяната на БелеНЕ, Пирова победа? Реактора щял да се монтира в Козлодуй, новата газова централа пак ще е руска и ще работи вероятно с руски газ, защото български шистов няма да има. Освен това тръбите на Южен поток ще са руска собственост и охранявани от руски охранители на наша територия. Направените отстъпки не поставят ли желаната диверсификация под голям въпрос.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.