Може ли един автог(р)аф, г-н Борисов?

Признавам си, че за лидерите на предишните две правителства съм бил по-злъчен в коментарите си, когато са правели гафове, свързани с очевиден дефицит на знанието по темата, за която говорят. Такъв беше случаят с премиера Сакскобугготски, който при едно посещение в Истанбул нарече Петко и Пенчо Славейкови „братя”. Още по-зле ми прозвуча Сергей Станишев с факта, че направо не беше разбрал „на кой свят” се е намирал, когато най-сериозно разказваше, че Сръбска Краина била в Босна ( а Сръбска Краиина наистина беше станала, уви, световно известна по време на войната в бивша Югославия с контраофанзивата на хърватската армия там и с една от фазите на етническото прочистване- този път масово прогонените бяха сърби). На 2 юли 2009 г. написах по повод твърдението на Станишев пред Би Ти Ви, че Сръбска Краина била в Босна ( не беше разбрал, макар да се е намирал там, че това е Хърватия!):

Че Станишев не знае, къде се намира Сръбска Краина не е толкова голяма беда. Че и Бареков не знае, поради което не го коригира в своето студио в Би Ти Ви, също не е новина.
Бареков със сигурност знае какво е сръбска скара и българска кръчма”.
Не съм прощавал ( за разлика от медиите, които „проспаха” тогава случката) и на Борисов, когато се готвеше за „скок” в голямата политика. На 27 Октомври 2008 г. по „Нова телевизия” Бойко Борисов „присъедини” Кипър към НАТО, заявявайки, че въпреки членството си в тази организация, Кипър не можел да се обедини. Явно му се смесваха сюжетите , тъй като Гърция и Турция са от десетилетия в НАТО, но са скарани на територията на разделената от „сини каски” на ООН между гърци и турци островна държава.

Може и да не съм „справедлив” в градацията на строгостта си, но се отнесох някак с разбиране към гафа на президента Плевнелиев, който обърка Чехия и Полша при посещението на чешкия президент Вацлав Клаус в София. Предполагам повечето читатели ще се съгласят, че не е много за вярване Плевнелиев, макар и очевидно да няма опит в международната политика, да бърка по смисъл Полша и Чехия- т.е., за мен поне, това е грешка на езика, а не на съзнанието.

Серията обаче продължава.Премиерът Бойко Борисов е объркал този път сирийската столица Дамаск с ливанската Бейрут в изявлението си след среща с арменския премиер Тигран Саркисян в Ереван.

“Споделихме и тревогите си, които имаме за Сирия, защото за българските журналисти казвам, те, арменците, имат доста голяма общност в Бейрут. Също се тревожат за процесите, които има там. Нашата позиция, на България и на ЕС – категорично сме против този режим и това, което се случва в момента, да се избиват граждани в Сирия”, заявил Борисов, цитиран от бТВ.

Член на делегацията обаче му подсказал, че е сгрешил.”Аз какво казах?”, учудил се Борисов. след което се коригирал:

 

“Освен в Дамаск, в Сирия, имат голяма общност и в Ливан, в Бейрут – изключително много хора, които живеят в отделни точки на арабския свят, може би, затова така съм бил разбран, но тревогите им са много големи и за двете места – и за Ливан, и за Сирия”.

Как да подредим тези гафове по „важност”? Очевидно ще е субективно. Не е много честно обаче само на Станишев да пишем двойка поради причината, че от него се очаква да е „отличник” по международна политика и поради това не може да ползва „намалението”, което правим ( засега) за Плевнелиев като новак на международното поле. Такова „снизхождение” с течение на времето би трябвало да оттеглим вече и от Бойко Борисов- в края на краищата в моето студио преди десет години той се определи като човек, който признава за интересна и важна именно външната политика. Тогава, в качеството си на главен секретар на МВР, отговори на мой въпрос, че с вътрешна политика не би се занимавал, защото тя била „екскремент в целофан”.

Действително всеки греши, но на политиците това трудно им се прощава. Ето защо за „протокола” остават техните бисери. Стига да има кой да ги отсява, вместо да им ги спестява. Защото иначе ще се върнем във времето на Тодор Живков, учителя на Борисов ( определян в интервюта от самия него като такъв). Неговите гафове също предизвикваха смях, но под „юргана”. Например: посрещайки в една от резиденциите си президента на „братски” Мозамбик през 1980-та година Живков го нарече „Мишел”: „ Искам да Ви поздравя, другарю Самора Мишел, с типичното българско „добре дошъл”, ха-ха-ха”, заяви Живков, прекръствайки Самора Машел. Но никой не посмя да го поправи.

Е, днес поне можем да се посмеем на гафовете на управниците. Явно дори и тяхното нещастие не ни прави щастливи обаче, както стана ясно от следната класация:

България е сред 10-те най-нещастни държави в света. Това сочи първият по рода си доклад за световното щастие, представен от Колумбийския университет в САЩ. (Дарик радио)

Докладът ни поставя сред 10 -те на най-нещастни народи в света в периода между 2005 г. и 2011 г.

10-те на най-щастливи държави:

01. Дания
02. Финландия
03. Норвегия
04. Холандия
05. Канада
06. Швейцария
07. Швеция
08. Нова Зеландия
09. Австралия
10 Ирландия

10-те на най-нещастните държави:

01. Того
02. Бенин
03. Централна Африканска република
04. Сиера Леоне
05. Бурунди
06. Коморските острови
07. Хаити
08. Танзания
09. Конго
10. България

31 мнения за “Може ли един автог(р)аф, г-н Борисов?”

 1. Преди само си го мислех, но сега вече съм сигурна: ние не сме дори и в “третия свят”, успешно се “борим” поне за четвърти (или там който е по ред). А връзката между този “принос” и политическите гафовете е очевидна.

 2. На Тодор Живков му беше невъзможно да произнесе името на Кув дьо Мюрвил. Ама на гладно сърце Кув дьо Мюрвил е трудно за произнасяне.

 3. А кой казва, че ние винаги сме на последните места в класациите? Ето, че тук заемаме “челно” място.

 4. Не знам кой и как прави тези статистики, и с каква методология измерва щастието и нещастието на хората, но погледнете долната статистика на Световната Здравна Организация. Излиза, че топ 10 по щастие са в топ 30 по самоубийства, а нещастната България е в групата на Канада, Германия, Швеция и Дания.

  http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide_rates/en/index.html

 5. Г-н Инджев, от 23 години съм надалече, така че не съм преживявал луканови зими, не съм виждал мутри и мултаци, не знам какво е чалга, не съм виждал Азис. Поради това на мнозина моите впечатления могат да се сторят непълни, половинчати и прочее. Гледам на събитията в БГ по-подробно от последните 3г. след като почнах да посещавам Вашия блог. Не знаех също кой и какъв е Гоце, докато не прочетох за него тук, но ми се струва че настоящият “лидер” го слага в малкия си джоб.
  За пръв път чух неговото име преди 7-8 години от един сънародник с когото се засякохме за кратко на един обект. Та неговите думи бяха тогава, че настоящото главно действащо лице в държавата БГ е това което и трябва – силна ръка, ред , дисциплина и организация, изобщо всичко това той можел да и даде. Не знам какъв е бил тогава той, но не беше още ТОЙ. Затова ще изкажа и аз моите впечатления от НЕГО, главно от това което ни показва напоследък, още повече че самата БГ както и аз усещам отдалече все повече и все по-неумолимо се свежда единствено до НЕГО.
  Само през последните няколко дни изгледах даже и няколко клипа с негово участие и ми призлява от това което чувам. Но ми призлява и като гледам как цял площад миньори могат да чакат НЕГО и подаяние от 325 лева. Знам какво е под земята, 2 години съм работил и такава работа и то доста надълбоко. Сам съм участвувал в стачки, много отдавна, както и обратното – да влизам да преговорям в тълпа от 500-600 разгневени стачкуващи работници, това по-отскоро. Недоумявам как тези хора не могат да си организират един нормален протест. Мисля си ако при френските шофьори вдигнали се на стачка отиде Саркози с подобна сума дали ще бъде такава реакцията им и дали ще приемат.
  Призлява ми още и като чувам че най-умният и интелигентен мой съученик, със завиден поглед върху света още като дете и комуто учителите ни вещаеха едва ли не дипломатическо бъдеще, се е споминал в БГ като клошар бъркащ по кофите за боклук….

  Сега знаем че ТОЙ е отишъл в Грузия и Азербайджан “да диверсифицира”. Изобщо какви са МУ представите за диверсфикацията???
  Докато светът говори за диверсификация на енергийните доставки, дори на него МУ говориха специално за това, ТОЙ говори за “диверсификация на газа” !!!
  В света се говори за спиране на ядрени реактори, ТОЙ говори за местене на ядрени реактори !!!
  По света никой никъде не говори за диверсификация на ядрено гориво , ТОЙ също не говори (това е само шушу-мушу с руснаците) но затова пък трескаво го прави в Козлодуй, с подменено гориво, скрито–покрито и без одобрена сейфти документация, в нарушение на норми и разпореби, като излага на опасност населението!!!
  Обаче “особените разпоредби” спуснати отнякъде се изпълняват безупречно …..
  Така че пред миньорите се прави на прост, в горния случай далеч не е такъв.
  Ако говорим за диверсификация именно на газа, то по света това го правят главно чрез шистовия газ, а ТОЙ забрани да се мисли даже по въпроса!!!
  Каза че нищо не било направено в БГ “за диверсификация на газа” , а всъщност най-същественото го направи ТОЙ като ОБЯВИ ЕМБАРГО върху собствен ресурс!!!
  Оправда се с Франция в това си решение, но Франция освен че шистовият ѝ ресурс е собствен и ядреният ѝ ресурс е също собствен и донякъде има оправдание, защото това може да мине като някакъв протекционизъм за ядрения им сектор. Неговият ядрен ресурс обаче не е собствен а е вносен, скъп, опасен и пак е руски. И при нас минава като някакъв протекционизъм за ядрения сектор, но за руснаците обаче !!! Което е коренно различно.
  На всичко отгоре американската Агенция за ЗОС на три пъти през изминалия месец обяви фракинга за безопасен за водата!!!
  Пак в сферата на диверсификацията именно на газовите доставки – цял свят се ориентира и към LNG, а ТОЙ за да покаже на мат’ряла че също се е ориентирал, отива да говори с грузинци и азербайджанци за невъзможни илюзорни доставки на LNG оттам, където няма още такива съоръжения, вместо да отиде да говори и се договаря с Гърция и Турция които вече ги имат и работят. Дори ако иска да инвестира в съвместен проект за ново LNG съоръжение, най-фантасмагорното място е Грузия и най-трудният и несигурен коридор е оттам. Може да го направи съвместно с Турция или с Гърция или с двете и това ще е на 50 – 100 км само от българската граница. Не съм забелязал да са правени опити.
  Като дойдем до ВЕИ и виждаме следната картина, само от последните дни:
  Дания прие програма за 35% ВЕИ до 2020 и 100% до 2050.
  Шотландия прие програма за 100% ВЕИ до 2020 (само електричество)
  Ирландия също – за 40% от еолици до 2020.
  Япония спря 53!!! реактора (без да усети сътресения и без да ѝ поскъпне 18 пъти тока както ТОЙ предричаше за БГ !!!) , последният ще бъде спрян през май и кога ще ги пусне пак, дали ще ги пусне, колко от тях ще пусне си остава загадка, защото като че ли хората в Япония не щат това да става. Навярно някой реактор ще оцелее все пак, но много трудно. И се говори за силна ВЕИ офанзива и там.
  Великобритания се цели в 60% ВЕИ през 2035. Немските RWE и E.ON се отказаха да строят ядрени централи във Великобритания на 29 март – на следващия ден след “Неговото” решение (може да очакваме че ТОЙ ще се похвали и за това, че те последвали “Неговия” пример). Siemens отдавна са обърнали гръб на ядрени проекти.
  САЩ прогнозира 20% ВЕИ през 2020, но резултатите ще бъдат и по-високи.
  За Испания и Италия говорих в предишни коментари, на Германия не искам да се спирам, тя малко говори и най-много от всички прави в областта на ВЕИ. Де да беше се поучил някой у нас от нея !!!
  Дори Гърция, която като че ли би трябвало само да мълчи и нищо да не казва се престраши да обели няколко думи по въпроса за ВЕИ като обяви скромен план за 2,2 GW до 2020 и 10 GW до 2050.
  Какво говори ТОЙ по въпроса за ВЕИ? НИЩО !!! Защо??? Ами защото руски ВЕИ няма !!!
  А прави ли нещо? Ами американците МУ предложиха, но ТОЙ отказа. Добре предполагаме че не иска да обиди никого, ами да го направи с Германия тогава. И това не!!!
  Хайде кажете ми къде, в какво, по коя точка ТОЙ не е про-руски ориентиран, къде е засегнал или поне разтревожил руския интерес, къде е оставил да падне прашинка от главата им?
  Върхът на сладоледа беше как бе обявено че руснаците ни смъкват цената на газа, а всъщност истината е че ние направихме на руснаците отстъпки и УЛЕСНЕНИЯ (след “тежки преговори”) като им обещахме че транзита през БГ ще им струва само 150 млн. – т.е. по 20 евро на човек ще “кярим” на година от ЮП или 1.5 евро на месец на човек.
  Не знам стига ли за един сладолед ???
  Но като стана дума за сладоледи, за сравнение да видим колко е оборота на една истинска сладоледена индустрия, например италианската, там отиде сега подгласникът МУ (президента) страна много охулвана у нас да не кажем че огромна част от нашите сънародници гледат на нея с някакво необяснимо за мен снизхождение и пренебрежение???!!! Може би защото много българи са се преместили вече в Америка.
  Ами 3 – 3.5 милиарда евро годишно е оборота на италианските сладоледаджии или 20 пъти повече отколкото ние “ще печелим???” от руския суперпроект и то след толкова дългогодишно изнурително говорене, напъване и пропаганда. Т.е. при правилно поставен бизнес, дори от продажба на сладоледи в една БГ може да се печели поне двойно повече отколкото от този енергиен гигант, предвид на това че сме около 10 пъти по-малки от Италия. Не е ли така, руснаците ще гребат пари с лопати 60млрд. по 500 евро на 1000 м3 са 30 милиарда, а на нас ще ни дават по едно сладоледче. И не говорим че мнозинството ще го види това сладоледче само на картинка.
  Да го сметнем сега и като площ на земя дадена под наем, като пример, пак за сравнение. Имаме 750 км дължина на коридора, минимум 50м (или 100) ширина на отчуждената за каквато и да било друга дейност земя (освен да се пусне добитък да пасе и то не навсякъде и то ако руснаците разрешат) и се получават 37,5 млн кв.м. загубена земя. И от тази земя ние ще печелим по 4 евро на кв.м от наем или 8 лева на година, което прави 67 ст./м2 на месец. Най-много, щото може да бъде и 33 ст./м2 само. Добра печалба за ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ, няма що!!! От една страна имаме западна Европа, богата с пари и гладна за газ и от друга страна Русия богата на газ и гладна за пари а в средата е нещастната БГ която няма нито пари , нито газ горката, но за сметка на това е много богата на земя???!!! И поради това я дава за жълти стотинки буквално, за да си извършват те сделката на нашите необятни???!!! територии. Това е, както и да го погледнеш е така. И ТОЙ ни казва да се радваме. Който е ходил насам– натам по чужбина сигурно е забелязал какво представлява БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ в сравнение с това което имат другаде. Такава лъскава, тежка, тлъста, черна земя я нямат навсякъде, аз поне не съм виждал.
  И ТАЗИ ЗЕМЯ ЩЕ Я ДАВАМЕ ПОД НАЕМ ПО 33 ст./м2 !!!
  Още едно сравнение ще направя със съседни страни транзитьори на руския газ. В Белорусия цената е 1.88 $ (1,45евро)/1000m3*100km. При такава единична цена, общата цена на транзита на 63млрд. м3 газ по 750 километровата линия през БГ ще бъде около 685 млн. евро. ТОЙ се спазари за 150 млн. – 4,5 пъти по-евтино от Белорусия и при това те са в едно икономическо пространство, евразиатския им съюз, а ние си мислим че “сме в ЕС”. А да се продадеш по-евтино от Белорусия не достойно и за Африка вече.
  В Украйна цената е 2.89 $ (2,22евро)/1000m3*100km. Цената на транзита на 63млрд. м3 при този случай би трябвало да е 1 050 млн. евро/година. Така че ТОЙ се спазари за 7 пъти по-евтино от Украйна. И ТОЙ ни казва че сме на печалба – какво му е, прокарваш една тръба вика, зариваш я и после – кеф, получаваш 150 милиона.
  Не, не е така. Кеф може да бъде ако всичкия им скапан газ е въобще без пари. ДА, защото нашата цена за транзит трябва да бъде поне 1 050 млн. евро/година = 1,050 млрд. от които се приспада 3 млрд. куб.м. годишно БГ консумация по 300 евро/1000 м3 което прави 900 млн. и ни остават същите тези 150млн. като чиста печалба. Ето това е правилната сметка и тогава съм съгласен да казва че е кеф !!! БЕЗПЛАТЕН ГАЗ ПЛЮС СЛАДОЛЕДЧЕ ЗА ВСЕКИ !!! Веднъж в месеца, да, но редовно и културно, с цялата фамилия без изключение се отива на сладкарница и се яде сладолед. Кой може да каже че не е кеф !!!
  А сега ние се бъркаме допълнително за 900 млн. Тя сметката въобще може и да е такава подобна но тия 900 млн. да отиват не там където ни казват че отиват. Знае ли някой? ПУ точно на това е майстор и точно такива махинации му приписват от 12 години в Русия.
  Ако някой знае някакъв сайт на който тези сметки са публикувани да подскаже, ще влезем и ще видим. Ще си сверим сметките, може и аз да бъркам.
  На мен нищо не ми доказва че ТОЙ не е лобист на Русия, на ПУ и на Газпром. С нищо не се различава от един техен губернатор. Дори повече, ако използваме една терминология станала популярна напоследък – ТОЙ е истински ЛЕДОРАЗБИВАЧ за руските газови тръби през БГ. Цифрите го доказват.
  Докато руснаците се надяваха АЕЦа да стане и да спечелят, да пробият в Европа, ТОЙ три години говори че не можем без нея и я защитаваше, сега когато и руснаците видяха че няма смисъл, че си хвърлят парите на вятъра, хвърлиха му горещия картоф, ТОЙ да обясни на народонаселението (демек техния провал) и ТОЙ се удари мощно в гърдите и обяви че ТОЙ няма да я прави и че ТОЙ я бил спрял.
  Ако пък ТОЙ не е лобист на Русия, просто е трудно да се проумее как е възможно да се направи такава поредица от гафове.
  На всичко отгоре си назначи и вице-говорител, президента (за да се поеме и обработи зададеният от североизток обем говорене) който нищо друго не прави освен да тръби че не сме повече руски сателит, не сме ориентирани към Русия, не сме троянски кон и т.н. и т.н. нищо друго освен това не го чух да говори, само тези агитации. А по какво се вижда че не сме?
  Сега го изпрати да ги бръщолеви тези глупости и навън и къде най-напред отиде да го прави??? При италианския президент – идейния комунистически съмишленик, европейския рекордьор по такива пърформанси, с най-големия, повече от 20 годишен стаж и постигнати високи резултати в такова “руско-независимо” бръщолевене и двойно по-дълъг опит в интензивно про-руско и про-съветско говорене (и не само това) в Европа. Правилно, нека почерпи от богатия му опит момчето.
  Това е положението, радвайте се, ще правим ЮП, България ще бъде разсечена на три части от него и по границите на тия три части ще сноват руски “пазачи” и над коридорите ще хвърчат ежедневно руски хеликоптери да правят “технически оглед на трасето”.
  Ами да ни е честито предстоящото РАЗЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ тогава.

  Извинявам се за прекалено дългия коментар, понякога пиша много, навярно е ненужно, някои обявиха разсъжденията ми за наивни, не се сърдя, те знаят всичко това и по-добре даже тъй като са непосредствени наблюдатели, просто може да е от това че няма с кого да си споделя толкова много неща наведнъж…

 6. Щастието е нещо много относително и затова много трудно може да се определи. Явно тествашите въпроси, колкото и усилия да са положени за обективност са повлияни главно от западните ценности: свобода (свободно слово и свободно мнение) свобода на пътуванията, равнопопставеност (равни права), справедливост (включително и най вече справедливо правосъдие) липса на корупция и наличие на ефективна защита срещу криминалните деяния, добро образование и здравеопазване и т.н. Не е чудно при това такава класация. Картината обаче би могла да е савършено друга, ако анкетираните първо биват запитвани какво би ви направило щастливи и след тъова се зададат въпроси според техните критерии. Ако запитате племето “замунда”, не дали им харесва програмата по телевизията, която гледат и те да мигат неразбиращо а например първо какво ви харесва да имате най-много. Те ще отговорят, че най – много им харесва да имат банани. И тогава ако ги питате как са с бананите, те ще кажат, че имат много и това е голямо щастие! И тгава не се знае дали няма да оглавят класацията! Аз мисля, че българите всъщност са на много челно място в класацията и са един много щастлив народ! Ако ги попитате каво искат най-много недвусмисления отговор ще е: “На комшията да му е зле”! И тогава независимо коя лукова глава управлява в момента българинът е мнооого щастлив! Не защото страда от това “управление”, не българинът не е мазохист. Важното е, че на комшията му се е**ава мамата! Ето, това вече е пълно щастие! И изобщо всички народи са много щастливи и всеки народ си има щастието, което си иска и което си заслужава!

 7. Към Rossen Iordanov: Господин Йорданов, много рядко, да не кажа никога, може да се прочете анализ като Вашия.
  Не зная къде сте и с какво се занимавате, но най-искрено пожелавам успехи в бъдещата Ви дейност!

  Господин Инджев, това, че хора като господин Йорданов публикуват своето мнение в блога Ви е Ваша лична заслуга.

 8. Не съм убеден дори за Плевнелиев, че е грешка на езика… това са все хора, които произхождат от примитвните социални утайки, които бяха качени на власт от Червената армия и Москва… минало е прекалено малко време за да има реална социална еволюция в семействата им…

 9. Аз също бих прочел оригиналния текст на договорите подписани за Южен поток и цените на газа, щото тия дебилни грешчици нещо ме отегчават.
  На фона на приключилото, за сега, дело Наглите, където оригиналния материял не липсва, се разиграва пиеската Престъпление и наказание по Достоевски – мафията извършва престъпление и се самонаказва.

 10. А Защо мълчите за НОВАТА КАЛИНКА?

  Шефът на изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания” Рангел Гюров е фалшив професор и е назначен в нарушение за закона!
  http://www.segabg.com/article.php?id=595564
  Правителството прави всичко възможно да потули случая!

 11. Напълно съм съгласна с анализа ва г-н Р.Йорданов и му пожелавам успех в работата и живота.

 12. към Rossen Iordanov

  “Извинявам се за прекалено дългия коментар, понякога пиша много, навярно е ненужно…”

  Искрено Ви завиждам, че имате време да пишете дълги коментари, които в никакъв случай не са наивни. Аз имам време само да чета, за съжаление. А Иво Инджев по някой път пише по-бързо, отколкото ние можем да четем;)))))

  Не знам защо никой не реагира на това, което пишете за ВЕИ. Хората в България живеят с мисълта, че това е мръсна и скъпа дума, а малка Дания през 2050 година няма да има нужда нито от газ, нито от петрол. Дори ефективността на икономиката им е толкова висока, че от един литър суров петрол произвеждат стоки и услуги за 9,70 $ в сравнение, например с Канада, която успява да произведе със същото количество стоки и услуги за 4,70$. Не знам, за кой на Запад руснаците строят тръбопроводи. Техните проекти имат само една обосновка – политическа. Затова загубиха студената война. Горбачов разбра най-накрая абсурда, че трябва да моли запада за долари, за да финансира комунистическата система. Смях в залата;))))

 13. G-n Indjev, blagodaria. Razveselihte
  me. Nishto ne tryabva da se spestyava
  na nashite politizi i Vie dobre go
  pravite.
  G-n Iordanov, pozdravlenia za Vashia
  komentar – smislen, logichen,ubiistven!
  Taka che v kompaniata na podobni lude
  ne se chuvstvam neshtastna balgarka.

 14. Инджев,
  след като си го питал Борисов – “ама мога ли да цитирам тази новина” – вече си се обвързал с него.

  И най-накрая ще разбереш какво значи че сме освободени от Руснаците – същата ситуация

 15. Г-н Йорданов, не намирам коментарът Ви за дълъг или ненужен.Напротив,доста по-обективен е от много други.Може би защото не живеете в България сте имунизиран към някои неща.
  Само в едно не съм съгласен-ресурсите,които наричате собствени не са нито на Франция нито на България.Смятам,че е крайно време хората да разберат,че не земята е тяхна а е именно обратното.Да вариш вода с ядрена реакция си е загуба на ресурс,който може би ще потрябва на наследниците ни.Да “диверсифицираш”, като дупчиш и взривяваш земята също не ми се струва разумно(в USA може би да е),но не съм сигурен,че след двадесет години така ще се окаже.Просто концепцията да вадиш вероломно какъвто и да е ресурс и да го пилееш,като замърсяваш всичко и всички не е съвременна.Имам приятел,който казва-“след 100 години пластмасата ще е много скъп материал”.Със сигурност ще се окаже прав,ако така продължаваме.
  p.s.
  към блога:
  Някои ме мислят за екотерорист,но аз съм само терорист.Така е модерно да се наричат хората,които не са съгласни с “концепцията”.

 16. гаф на РАПОНА при откриване на
  изложбата от тракийско злато в
  европейския парламент:
  ,,, тук сме донесли да види света
  и европа тракийските / губи му се
  дълго думата и след дълга пауза/
  ОСТАТЪЦИ,

 17. Към г-н Сотиров
  Благодаря Ви за хубавите думи!!! Все пак моето едва ли е анализ, но опит ДА – за малко по-подробни мисли по отношение на оформилите се вече тенденции в ЯЕ, ШГ и ВЕИ и мястото на БГ в тях. Ако трябва да кажа с две думи – нещо се мени, заражда, нещо става а БГ като че ли пак не е в час… Приятно е ако споделяте някои от тези мои разсъждения.
  Аз пък напълно споделям мисълта Ви за ценността на ролята на домакина на нашите рошави мисли.
  Поздрави и успехи и на Вас !!!

 18. Към Цонев:

  Цонев,
  колко дни ти трябваха да направиш гениалното прозрение за моето “обвързване”!Сам ли се сети или цял колектив от другари и другарки го мъдрихте? Не ставаш и за пожарникар дори.

 19. към Rossen Iordanov

  „Извинявам се за прекалено дългия коментар, понякога пиша много, навярно е ненужно…“

  Намирам коментара Ви за изключително нужен, навременен и компетентен. Научих много от Вас – благодаря! Ако във вестниците се появят такива анализи, бих започнал отново да ги чета, защото сега си купувам вестник само когато си паля камината. Успех и много здраве!

 20. До Rosen Iordanov
  С интерес прочетох коментара ви. Но ме смути безрезервната ви подкрепа за ВЕИ. Предполагам, че имате предвид основно фотоволтаичната такава. На пазара обаче стават доста странни неща – тре или четири са фирмите производители на фотоволтаици в прехвалената Германия, които фалират. Значи и там не трябва да се юрваме урбулешката. Та и ВЕИ ще стане нерентабилно в Германия, а и другаде, когато държавата оттегли подкрепата си. Сякаш натам отиват нещата…

 21. До Росен Йорданов:

  Много ми хареса написаното от вас, наистина много добър обзор. Иска ме се да видя някъде по-задълбочен анализ за т. нар. “чиста енергия” за каквато се смятат вятърните генератори. На пръв поглед изглежда, че тази енергия е неограничена, безплатна и чиста. Но дали е така. По първия показател: неограничена – ако се позовем на Айщайн, неограничена е само човешката глупост, за Вселената не е сигурен човекът, а и няма доказателства за това. Безплатна – е такова животно няма, освен това погрешно се “плащането” се измерва с пари. Сметките, платени с човешки, защо не и кучески страдания са много по-големи. Чиста – ей това пък съвсем не е вярно, защтото никой не не казва какво става на другия край на веригата. За да се построят вятърните генератори, трябва да се копае по-дълбоко в земята за метали и въглища, да работи металургията и да пушат комините. Въглегодът и въглеродният двуокис не ни са най-големия проблем, но се вдига пушилка около тях за отвличане на вниманието от истинските замърсители. Никой не говори и не прави анализи на вредата от металургията и всички тези “еко-енергии”, дето ни ги пробутват, са само прах в очите. Мисълта ми е, че вятърът изглежа да е чиста енергия, но не е. Тъй като всички видове енергии зависят от металургията и дълбокото копане в земята, в този смисъл чиста енергия няма. Освен това, ефективността на т. нар. възобновяеми източници е силно преувеличена. Има един природен закон, наречен Втори Закон на Термодинамиката, който първо ни казва, че всяко преобразуване на енергията е съпроводено със загуби и второ – определя колко максимално можем да вземем (действителаната ефецтивност на вятърните генератори е около 30% ако скоростта вътъра е 10 м/сек. и духа целогодишно в една посока).
  Досега не съм видяла анализ, който да се позовава на тези природни принципи. По тази причина, независимо колко ни омайват, накрая се получава “каква я смятахме, каква стана” – общо взето сметката без кръчмаря. Затова сметките ни с енергиите все не излизат и енергията е много мощен политически инструмент. Рано или късно след като човечеството изяде шамарите заради високомерието и простотията, че се върне там където му е мястото.
  Ще ми бъде интерсно да чуя вашето мнение за това, какво става на другия край на т.нар. “чисти енергии”. Съзнавам каъв риск поемам, като казвам, че такова “чиста енергия” животно няма и става въпрос за баланс. Много се надявам да се намерят хора да виждат “the big picture” и да мислят поне в 3-координатна система. В такъв смисъл много се радвам на вашия коментар.
  И за да завърша, ще кажа, че аз съм адвокат на въглеродния двуокис, който за сега се явява единствен източник на кислород на планетата. Хайде някой да ми каже откъде идва кислорода на планетата. Като унищожим въглеродния двуокис, откъде ще дойде кислорода. Независимо от всички статистики и диаграми, дето ни ги показват, колко много въглеродния двуокис се произвежда, съдърванито на кислород в атмосферата не е намаляло и не се е увеличило, все си е около 21%. За щастие, този процес не се контролират от човека. За нещастие тези процеси се контролират от политици, което значи пари; политиците са прости колкото народа си и каквито и решени да се вземат след 20 години все няма да са правилни, защото не са съобразени с природните закони и са подчинени единствено на печалбата. Общо взето правителствата се държат като петела, дето пее на плета и обеснява на всички, че ако не е той да кукурига, Слънцето няма да изгрее.
  Здраве за всички.

 22. По мое проучване, най-нещастните журналисти в семеен и обществен план са:
  1. Иво Инджев-в семеен план
  2 .Иво Инджев-в общестен план
  3. Иво Инджев- заекващ олигофрен
  4. Иво Инджев–небръснат и с неизгладена риза,току що излязъл от храстите/погледнете 1 защо./
  5. Явор Дачков-копие на Иво Инджев
  6. Патрачкова или Патрашкова-все едно-всички до едно са екстременти.
  7. Повторете класацията в обратен ред-пак ще е вярна. Добавете до 10.

 23. Инджев,като премахнете моя коментар, ще го поствам на друг сайт.

  Без уважение.

  За ваше сведение-ИПД са инициалите на глупаците.

 24. Към По темата:

  Брррр, умрях от страх и веднага се подчиних на ужасяващия шантаж на всяка цена да ти демонстрирам глупостта- честито! Ако се подпишеш, ще спечелиш още повече от катеренето по главата ми.

 25. Г-н Инджев,
  Коментарът Ви към Цонев е прекалено честолюбив и по комунистически оформен.
  Да, блогът си е Ваш и Вие ще си пишете каквото си искате, но губите доверие с този рязък тон към хора, които вероятно са добронамерени.
  Този път коментарът ми не е мнение, а забележка с която си е Ваш проблем дали ще се съобразите.
  Само да Ви предупредя, не съм комунист нито съм другар. Напротив, семейството ми и аз сме пострадали жестоко от този режим и за мен комунизмът е престъпление срещу човечеството.

 26. Първо, Благодаря на съмишлениците – съименника Росен, Т.Тодоров, Мина за съпричастността която изразиха.
  Към Сия:
  Темата е безкрайна за да я раздухваме именно тук в блога на нашия любезен домакин но и информацията в наличност е почти безкрайна вече в съвременните и хранилища като интернет. Така че се учудвам че не можете да я намерите, а аз наистина не се възприемам като анализатор, мога само да Ви дам едно четиво, което е интересно, това фактически би могло да се възприеме като накакво своеобразно feasibility study ако се изразим на инженерен език за това как нашата планета и човечеството може спокойно и без сътресения да премине напълно към 100% ВЕИ, и то в кратък срок. Това естествено няма да стане в такъв срок но в това направление се върви и то С ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ И ПО-УВЕРЕНИ КРАЧКИ. За водачите написах кои са. Това е един анализ на една група учени под егидата наWWF и EcoFYS и който бях постнал тук в блога преди една година, дори мисля че беше преди Фукушима. Надявам се да Ви хареса:
  http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/climate_carbon_energy/energy_solutions/renewable_energy/sustainable_energy_report/
  От мислите Ви лъха голямо неверие и подозрителност и в същото време и призив, вяра в някакъв разумен баланс. Човечеството е неразумно , това е вярно но ако не са неговите умове които виждат с години напред , то самите негови неразумни действия го карат да се ориентира и да се принуди да търси и се придържа към този разумен баланс. Просто иначе ще се задуши в екскрементите си. Сега се сещам за един материал който четох преди време и в който ставаше въпрос че ядрената енергетика на САЩ, най-мощната в света, фактически представлява жалки остатъци от това което е трябвало да бъде. Кенеди е планирал две хиляди ядрени станции, после Никсън пък, при втория опит за мащабно разгръщане на ядрената енергетика е планирал хиляда станции. В крайна сметка са оцелели само 104 които работят, удължиха им срока на експлоатация с 20 години но после ще ги утилизират. Сега за трети мащабен скок в ядреното бъдеще никой не говори, защото това че нашата наука е безпомощна пред своето творение много добре се видя. Беше даже много ефектно и изключително тревожно. Не може да контролира всичко. Възможно е и да се овладеят лудориите на ядреното жребче, но колко скъпо ще струва юздичката? Така че тези които се борят за чиста енергия не са за подценяване, все пак са били прави да се борят и са постигнали голяма победа като са им се изплъзнали само 104 от 2000 станции. По-добре е да се каже че са предотвратили строежа на 1900 ядрени станции!!!! Подобни доклади и изследвания произлизат от такива организации. Те са същите които призовават към разумен баланс(на първо време) а после и към отказ от изкопаеми източници.
  Що се отнася до металургията, човечеството няма да се откаже от нея, но дори да се бръкне по дълбоко ще екологизира тази индустрия и това вече се прави. Мисля че представата Ви за металургията с пушещите комини е малко остаряла, ако сте или отидете в някоя от развитите страни, опитайте се да се вгледате в ландшафта и и неминуемо ще забележите че първо никой не се гордее от димящи комини като символи на индустриална мощ, както беше у нас и ако има комини те са по-скоро термо или ядрени станции (на които всъщност им е обявена война) и рядко металургия.
  Не разбирам защо адвокатствате на въглеродния двуокис и неговото производство след като имате такива позитивни разбирания. Помислете си дали е разумно да си останете с това мнение. Да се говори за това след Киото и Дърбан и след цялата световна умствена и дипломатическа енергия която се изхаби за да се достигне до някакви решения и някакви общи цели в тази насока е подобно на изявленията на нашия културен министър по въпроса за ползата (му) от пушенето и димопроизводството ??!!
  Не съм такъв спец да знам защо кислорода е все толкова но съм убеден че свръхпроизводството на СО2 нарушава същия този баланс и не е полезно. Но всеки адвокатства за каквото си иска според разбиранията си, аз съм на страната на ВЕИ.
  Защо съм на страната и на ШГ? (това е и към Ясминка) Това е поради необходимостта да се намери някакъв разумен баланс пък в нашето енергийно осигуряване и се излезе от този капан на 100% руска зависимост. Това може да е временен изход, не вечен. Казвам го и защото имам личен опит и знам какви високо токсични субстанции се нагнетяват в пластовете. Говоря за нефто и газодобива. Бил съм и свидетел на това как се добива уран и как го прави една Areva, а другите са навярно още по-зле и от тях. Говоря за визуални наблюдения на место а не за прочетени материали. Това за мен е най-грозният и варварски начин (спрямо земята) да се добиват суровини. Не знам как се казва точно на български – на английски е in situ leaching (ISL). Нещо като промиване на земята с разтвори и то стотици пъти по-тежки и по-наситени с вредни и токсични химикали от това което използват във фракинга. И дълбочината съвсем не е 1500-3500 м а само 15-35м !!!! Имаме и в БГ такъв печален опит на варварско изнасилване на земята. Тук има един колега коментиращ (г-н Тинков) който писа в блога за това, може би ако прочете ще напише отново и по-подробно за личния си опит. Затова намирам добива на ШГ чрез фракинг за разумна алтернатива, защото е високо технологичен метод и е постигната най-ниска инвазивност за недрата от всички методи за добив. Освен това само през изминалия месец ЕРА – американсказа агенция за защита на околната среда ЗАЯВИ ТРИ ПЪТИ ЧЕ Е БЕЗВРЕДЕН ЗА ВОДАТА.
  И накрая две думи и към Антропос, който вижда фалиращи фирми в Германия и как ВЕИ ще станат нерентабилни там. Ами господине, това със субсидиите ще отпадне след 2-3 години, значи и Германия ще фалира, щом наблюдавате такива явления. Аз пък наблюдавам обратното – че тази зима която беше особено студена Германия с нейните фалиращи ВЕИ е ИЗНАСЯЛА ИНТЕНЗИВНО ток за ядрената Франция.

 27. Към Людмил:

  Господин Людмил,
  Не съм писал коментар към Цонев, още по-малко пък “прекалено честолюбив” и “оформен по комунистически”. Явно така Ви се ще, защото това си имате на ум.Но в такъв случай си запазете менторството за други, които биха Ви понасяли в тази роля.
  Загубата на доверието Ви по тази причина ( с което ме заплашвате от името на аудиторията, която не Ви е упълномощавала да сте й говорител) за мен е комплимент.Ако се изживявате като мой наставник с размахан пръст за нещо, което не съм направил, дори и криеницата зад семейството Ви не помага да скриете, колко се излагате.

 28. към Антропос

  Субсидиите за соларна енергия падат в Германия и САЩ, но производството се увеличава;))))))))…..благодарение на китайците;))) И е напълно естествено да премахнат субсидиите, след като цените на фотоволтаиците се сринаха за последните две години. И много скоро северна Африка от източник на петрол ще се превърне в грамаден соларен парк;)))

 29. Г-н Йорданов,благодаря за отговора!
  Доводите Ви “за”добив на шистов газ са логични и ми се струва ,че сте по-компетентен от мен по темата.Чуйте моите”против(за сега)”:Знаете предполагам,какво е положението с концесиите в България-почти никакви приходи в държавата,офшорки,мутри,легални и нелегални престъпници(такива ще са и Шеврон) и никаква скорошна надежда нещата да се оправят.И без да съм специалист виждам,че каквото и да се добива,то ни се продава на цени, които се определят от картели.Нека да оправим първо това,да стартираме някакъв,(но не какъв да е)план за преминаване в друг,по-ефективен режим на икономиката.Тогава може да се окаже,че имаме шистов газ и повече нямаме нужда от господари.
  Относно EPA:
  Четох планът им за проучване(за замърсяване на питейната вода),което трябва да е готово 2014.Има смущаващи неща,учуден съм,че така леко правят съобщения преди окончателното си становище(аз, както Вас съм имунизиран срещу пропаганда).При това в предварителният доклад изрично се споменава,че ще се занимават само с въздействието върху питейната вода,но отчитат множество други възможни въздействия на метода фракинг(те е възможно да са дори по-сериозни).И още едно “против”:
  Бъркам ли,или проучването не се различава от добива?

 30. Г-н Ясминка благодаря за четката “по-компетентен от мен” но аз нямам нужда.
  Изказах мнения главно базирани на собствени наблюдения и прочетено от мен. Прогнози давам понякога, на някого може да се струват злъчни но са верни, почерпени също от опит. Казах че не съм виждал мутри и мултаци, не съм работил с такива и затова прогноза не мога да направя за цената. Имам друго мнение за ценообразуването. Най-малкото което беше нужно е да се направят пробните сондажи и да се околичестви находището(което може да се направи навярно от съществуващи предишни сондажи) но и да се разбере какъв ще бъде интензитета на газа, защото шистите не са еднакви навсякъде. Ценообразуването навсякъде започва с определяне на разходите. У нас това беше забранено и това е глупавото и абсурдното (ако си мислим че сме независими) и отчетливо ясно разчистващо пътеките пред Газпром да си прави потоците (ако сме зависими от Москва). По всичко личи че е второто, още повече с оглед на пилотираните “протести на екозащитници”.
  Планът на ЕРА не съм го чел, четох само съобщенията за безвредността на фракинга по отношение на водата. В едно от съобщенията се говореше че съдията разкрил опит на заинтересованите да манипулират(фалшифицират) видео показващо как “гори” водата им.
  Е, не станаха ли много манипулациите – фалшифицирани филми, циркаджийски номера, “земетресения” …

 31. “Е, не станаха ли много манипулациите – фалшифицирани филми, циркаджийски номера, “земетресения” …”
  Наистина станаха много…Написах,че ми се струва,не се обиждайте!
  Виж за компетентността на взимащите решения(мораториум,отмяна,БАН-които ги разбират нещата,въпреки ,че никой от тях не е ходил реално на такъв сондаж-не биха ги и допуснали)нямам съмнения.След като не сте виждал мутри,няма как да направите прогноза не само за цената.Аз съм виждал и мога да направя следната:
  Който и да вземе на концесия шистово находище,ще го експлоатира брутално,ще прибави няколко милярда към сметката си и ще ни остави да се оправяме с изнасилената земя.Тук изобщо не става дума за Газпром или Шеврон.Желая Ви здраве и никога да не виждате мутри и мултаци!
  p.s.
  Жена ми беше на протести,но сигурно ме е излъгала и е изпила парите от Газпром с любовника си.Аз на протести не ходя.Знаете ли защо,в България протестите ги наричаме”голямото преброяване”.Страхливец съм си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.