Животът е по-силен от силната ръка на силния човек и силовия му министър

Има ли чуваемост в системата, която управлява България или има само шум нея? Това се питам по дребни поводи, които ме карат да повдигна въпроса за логиката на събития от привидно различен характер и мащаб, които всъщност са част от факта, че „земята се върти” и че всичко се променя, включително и „палачинката”, която се обръща, когато тръгне да загаря.

Ето ви новинки от днешния ден, дребни , но от сърце: в ранни зори един журналист се озъби на вътрешния министър Цветан Цветанов и дори успя да го извади от прословутото му олимпийско спокойствие на реагиращ като робот телевизионен събеседник. След като в БНТ тази работа свърши преди около две седмици водещата Жени Марчева, показала характер в поведението срещу властелина на медиите Бойко Борисов, днес Виктор Николаев повтори в Би Ти Ви соловата акция в противопоставяне на другия господар на медийния властови комфорт. Накара със самообладание и твърдост министъра да сипе обвинения, че журналистът си седи удобно в студиото и „само” задава въпроси, а трябвало да прави политика, т.е. да се бори с престъпността. Няма да преразказвам абсурдните тези на вицепремиера, които показват ,че Цветанов не е наясно с фундаментални принципи на демокрацията…

Но не само (цели двама) журналисти взеха да надигат глава. За първи път от началото на управлението на тази твърде самоуверена група хора толкова високопоставен фактор в досегашния висш ешелон на изпълнителната власт, като уволненият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, не млъква и опонира на доскорошния си началник Борисов. И днес раздава интервюта.

По-малко забележима, но доста по-забележителна от всичко това е серията от стъпки на президента Росен Плевнелиев встрани от предишната си подчиненост на Борисов. Ако залязвате, той започна да предприема изпреварващи ходове, а Борисов да подтичва след тях именно в коронната дисциплина на атакуващия по всички линии премиер- във формирането на алтернативни мнения пред публиката. След спирането на проекта АЕЦ „Белене”, предсказуемо, двамата се съгласиха колко правилно е това решение. Но чудесната, отлично звучаща в ушите на милиони българи идея, да бъдат похарчени държавните пари за саниране на 770 000 „панелки”, с което да се повиши катастрофалната за България енергийна ефективност без да има нужда от нови мощности за производство на ток, дойде именно от Плевнелиев. И, о, чудо- Борисов след това я повтори (почти) като своя- а дори и да беше негова, това няма значение за голямото жури от зрители, слушатели и читатели, очаровани най-напред от Плевнелиев.

Не беше трудно да се прогнозира също развитието, обратно на безумния мораториум върху правото да знаем, дали България разполага с огромен природен ресурс под формата газ, добиван от шисти. И ето че днес в парламента е формирана комисия, която на практика ще мисли как да обоснове преразглеждането на безумието, с което премиерът Борисов се ангажира лично (уж) под натиска на народния глас , за да умилостиви руския гняв от неизбежното спиране на АЕЦ „Белене”. То е факт. Факт е и логичното преразглеждане на антилогиката да нямаме право единствени в света да изследваме земните си недра!

Бих могъл да добавя и прозрението на Борисов, че расте влиянието на свободната мисъл в интернет и това е причината да направи реверанса с обаждането на един нищо и никакъв български блогър, за да го информира на 28 март 2012 г. лично и преди всички ( подробностите за този разговор ще бъдат публикувани в книгата „Ядреналин”), за най-важното решение за България от много години насам, каквото беше спирането на руския заробващ проект край острова на несвободата Белене.

С интерес ще наблюдавам развитието на всички тези знаци, които говорят за динамиката на променящата се ситуация. Колкото и да е дребно за споменаване, един от индикаторите е пропагандното поведение на официозната ТВ7 . В нея май някой е наредил на „златната рибка” Бареков да си наляга малко парцалите в луксозния аквариум , където се правеше на журналистическа акула, защото с престараването си вреди на псевдохрисимия образ на своите началници. Обратно на природната индикация, при която златните рибки се мятат безумно преди земетресение ( поради което японците си ги отглеждат у дома) у нас тези създания на изродената ни журналистика реагират обратно: преди бурни събития се снишават и от „героични” пози с нож в ръка ( за рязане на гуми на трактори) преминават към серия от кротки раздумки за футбола, любимата тема на кръчмарките зевзеци. Забелязвате ли например, че изведнъж бяха оттеглени пипалата на тирадите му срещу фармацевтичния октопод- някой е наредил и златната рибка се укроти на мига.

Така ще стане и с много други теми, тези и протези на властта, които са еднодневки. Все пак животът си има своите изисквания. Той е по силен и от най-силната ръка на силния човек във властта и силовия му министър.

27 мнения за “Животът е по-силен от силната ръка на силния човек и силовия му министър”

 1. Дай Боже,
  Дано това са индикации за една по-трайна и по смислена промяна към добро.
  И по отношение на една по-смела и независима журналистика, а също така и като полагане основите на едно гражданско общество, което чакаме повече от 20 години. А и ако еманципацията на президента не е само димна завеса, то имаме сериозни основания да сме оптимисти.

 2. Иво, ти май си на ръба на отчаянието?!
  Но разбира се не си сам ! Отчаяни са всички като теб умни и добри хора искащи да дишат свободно и да виждат как плодовете на ума и труда им узряват и хранят също такива умни и добри хора като тях! Нищетата , Мизерията и Простащината са непръсъщи за такива светли и градивни души и внасят само тъга и огорчение, защото сега в България най-некадърните и най-простите са най-богати !
  Моля се да дойде ден в който техните имена ще бъдат изгорени публично и всеки Българин ще си научи урока как не трябва да се свежда глава пред Боклуците !!!

 3. Някога А. Агов бе казал, че журналистиката върви след победителите – и излезе прав човекът. Примери – бол, друг е въпросът, че това не е точно журналистика. Поведението на тези “бели лястовички” за мен не е проява на принципност/къде бяха досега/, а намек, че тези неумолимо залязват и се очакват новите победители. С това е наясно дори ЦЦ, неговото изпускане е по – скоро в резултат на усещането за скорошна раздяла с поста, отколкото въпросите на В.Николаев.

 4. Индикации за безсилие и некомпетентност са псевдообяснения от рода: “предишните са виновни” или “всички заедно”, т.е. друг да свърши работата, например медиите да правят политики.

 5. “Think of the press as a great keyboard on which the government can play.” Joseph Goebbels

 6. Цветанушка може да е неграмотен, необразован, ярък пример за “победилия милиционер”, но е мнителен и хитър и усеща, че кукловодите искат да направят място в политическото пространство за новия проект “мис YES”(пръмовата снаха).Та Цветанушка, макар и убеден, че началниците си знаят работата, не може да не се безпокои. Зер още не е минал давностният срок за проверка на парите за апартаментите.

 7. На 23 март се навършиха 3 години от както Майче Санда беше пратена на оня свят за това,че на мен неми е възможно да не казвам Истината.Тя истината от Бог е,пък аз страх имам от Него,несмея да премълчавам Исината.
  Три гогони казвам ,викам,крещя ,писах даже,нищо ,никой не чува.Аз сили нямам от къде повече да извадя,за мен ,а и за баща ми(МВР ме шлуша,навсякъде ме слуша,но пак не се чува).Аз имам едни “специални” помощници ( грозници на галено им викам),та мисля да легна и да опитам от костите ми да неби някаква силица още за изтегляне да е останала,а през това време “грозниците” някакво “представление” да представят (по техно усмотрение).Надявам се на цялата прогнила от бездушие българска територия да се разпрострят(да не пропуснат някъде),така за чуваемост евентуално да се получи.Надявам се да не се престараят,защото съм много изморен и немога да ги наглеждам.(нещо като шок и ужас)

 8. В България никога не може да има нормално правителство, защото България е на пътя на дрогата от Афганистан и Турция за Европа. В Афганистан са Американците и Риснаците. „Аз ще ви кажа, че Бойко Борисов отговаряше за канала за наркотици през Турция”- обвиняемият Васил Костов по делото “Килърите”Така да се каже, покривът на цялата тази групировка, върхът на тази групировка, която се занимава с търговия на наркотици от Афганистан през Русия за страните от Западна Европа, това е президентът на Русия Путин, неговият помощник Ястржембски, изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Нургалиев, по-нататък това е г-н Черкесов, Патрушев (б.р. – това е шефът на ФСБ – руското контраразузнаване), Иванов…” – Александър Литвиненко бивш подполковник от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), служил и в КГБ, специалист в борбата с организираната престъпност и тероризма.Умира мистериозно 2005 след облъчване с радиация с редкия и силно токсичен радиоактивен изотоп Полоний-210.

 9. Инджев,
  искам да споделя едно гениално прозрение –

  ако Шеврон знаят дали има залежи на шистов газ директо ще започнат да наливат големи пари за подкупи на когото трябва и за медийни манипулации(включително и онлайн) – и рано или късно България ке падне
  А Хилари като дойде пак няма да призовава да се дадат повече права на ромите

  а направо ще започне да иска да се вземат повече права на Българите

  Аз не искам да знам дали има Шистов газ в България
  и да има не искам Шеврон да го вадят и да ми га дават пак скъпо
  това е толкова просто за разбиране

 10. Цонев, ти си “гений”! Не мога само да си обясня, как още не ти е хрумнало едно още по – гениално прозрение. Що не си събериш нещицата в една мешка и право към пристанище Росенец. Там все ще те цанят на някой кораб и ще отплаваш щастливо на изток. И никой няма и да се опитва да ти пълни главата с толкова вредните познания дали има или няма шистов газ у нас. Те и не знаят де, ама и те много се страхуват да не би отговорът да е положителен, също както пациент който се страхува от лоша диагноза. И нека тогава Щеврон се опита да те гони за да ти продава скъп газ!

 11. Към г-н Цонев;
  Господине, сакън, замълчете, че при г-н Инджев изказването на мнения, различаващи се от неговото собствено /разбирай това на Мr. Уорлик/ не се толерира…

 12. Цонев,
  А Газпром иска ли да знае зали има шистов газ? И ще ни продава ли газпромския по-евтино ако шистовия е алтернатива на тепния? И кой у нас има интерес да е САМО газпромски газ?
  Това СЪЩО е просто за разбиране.

 13. Като дипломиран строителен инженер се чудя как може саниране да спаси прогнилите, перманентно прогизнали отвън и отвътре, ръждясали и корозирали за вече 30-40 години метални свръзки между отделните панели, на които основно се “крепи” /срокът им на годност е 30 години и е изтекъл!/ конструкцията на панелните блокове, за което ми се стори, че загатна премиерът и в “Панорама” и това няма нищо общо с енергийната ефективност, на където после ненадейно отклони продължението на “мисълта” си той.
  Имаше вече един тревожен случай с паднал цял панел в Стара Загора, или друг случай – с регистрирана динамика на разширяваща се фуга между две части на блок в София, но те, вместо да бъдат отчетени като хипертревожна тенденция, бяха използвани за отчитане на заслуги за дейността на “гражданска защита” и пожарните команди.
  Още в дълбокия соц гости от чужбина ми казваха, че с тези панелки ще останем без жилища, после – при следването ми на границата между “промените” същото потвърдиха и професорите ми от УАСГ /които отдавна работят в чужбина/ – но кой да вземе предвид екпертното им мнение. /Междувременно съм се спасила поединично от вечно течащата при дъжд и от баните на съседите и с драстична денивелация на подовете панелка в здраво тухлено блокче, но това не решава проблема на останалите…/

 14. Аз мисля, че трябва да знаем дали имаме шистов газ.
  Друг е въпроса за това дали ако Шеврон или която и да е друга чужда компания започне да го добива ще го продава на България на цени които са различни от пазарните.
  Затова е по-добре все пак да се разбере дали има газ и ако е така когато се направят безопасни технологии за добиването му да се добива от държавна компания.
  Технологиите в добива се подобряват непрекъснато, вече хидрофракинга се отхвърля.

 15. Така е, Иво, пак си прав! Искам само едно вметване да направя към г-н Цонев. Вашата фраза “Аз не искам да знам дали има шистов газ в България” показва колко “гениално” е Вашето “прозрение”. Отделно, че за Вас американците са все още онези “дето бият негрите”. Все пак, разчитайки на някакъв остатък от здрав разум у Вас, бих Ви препоръчал да си направите една безпристрастна и обективна (не от “историци” като Гоце или Пантелей Пантев) справка по въпроса: Коя държава е навредила повече на България-САЩ или Русия и коя от двете е била по-коректна в отношението си към нас?

 16. Към Ali ( Ali
  ali_rezniak@abv.bg)

  Обичам да опровергавам лъжите- такива, като вашата, господин Али Резняк! Публикувам глупости, които дискредитират лъжеца, с голяма радост.

 17. Дочакахме да спрат Белене, но ще дочакаме ли съд за някой от виновните? Борисов вече декларира, че няма да търси вина, (и Доган няма да закача, хонорарът си му бил честно заработен).
  Санирането не знам доколко ще помогне на нещастните хора, живеещи в панели и не е ли по-добре постепенно да ги съборят, а парите да вложат в нови жилища. А енергийната ефективност би се подобрила, ако например топлофикация направи нещо за да си подмени инсталациите, а не да кара клиентите да плащат загубите и. Освен това ни подготвят т.н. паспортизация на всички жилища, което е поредната измама, целяща да оскубе парите на хората, както направиха с топлинното счетоводство.
  И,аааа, Цонев, дано да имаме шистов газ и тогава много поздрави на Газпром, пък ние ще решим на каква цена да купуваме. И не България, а Туркия ке падне и ще ни пусне газ, ако каже Чичото отвъд океана. Така че, г-жа Клинтън е добре дошла по всяко време. Понимал?

 18. DIANE права сте, че трябва да се разследват похарчилите тези два милиарда. Защото едва ли има извършена работа за тази стойност, но има изписани възхвали за “най-големият енергиен проект” за доста повече.
  И докато някакви “енергетици” могат да се обогатяват чрез грандиозни проекти, а ние да обедняваме от тях, няма да престанат да искат реанимирането им или да измислят подобни. Затова – разследване и съд…. ама дали?

 19. “при г-н Инджев изказването на мнения, различаващи се от неговото собствено не се толерира…” – napalno vyarno!

 20. “при г-н Инджев изказването на мнения, различаващи се от неговото собствено не се толерира…” i trie kriti4nite kam nego komentari.Mnogo totalitarno,gospodine demokrat!

 21. Vtoriyat mi komentar da ne se vzema pod vnimanie – pomislih, 4e parviyat mi takav e iztrit.

 22. Силовия му министър се оказа абсолютен въздух под налягане. Идиотите от ГЕРБ дори и за АСТА ни излъгаха:
  http://novinata.net/?p=43

 23. Към veselin:

  Напълно лъжливо- както сам установявате в друг коментар ( и отгоре на всичко, вместо извинение, ми публикувате нареждане да не се чете признанието ви, че всъщност лъжете)- а че преценявам дали да отговарям да една лъжа или просто да я хвърля в коша, за да не играя по свирката на лъжците, това е мое право.

 24. Относно панелките: http://www.monitor.bg/article?id=333258
  Санирането ще е само една част от акцията. първо ще има “обследване”, извършено от “наши” фирми, както стана с магистралите. Проследете кога ще се завърши лот 4 на АМ Тракия, след нерегламентираното наливане на пари във фалирала фирма (на Черепа). Няма да е тази година! Не слушайте какво ви говорят, а гледайте какво правят.

 25. Не харесваш Цветанов, тогава ще получиш Румен Петков

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.