Руската църква и днес е следовник на българската

В следващата информация, поместена в сайта Кафене.нет, ще открием разлики и прилики с мили родни картинки:

„Руският патриарх Кирил бе забъркан в скандал за скъп часовник, който бе изтрит от снимка, публикувана на сайта на Руската православна църква (РПЦ).

Той носи класически модел на Breguet, оценяван на 30-35 хил. долара по време на среща през 2009 г. При публикуване на снимка от нея тази година часовникът вече липсва от ръката му.

Руски блогъри обаче забелязват, че на полираната маса, върху която Кирил е сложил ръка, ясно се вижда изображение от часовника. Разразилата се дискусия в интернет кой манипулира официалните снимки на руския патриарх принуди пресслужбата на РПЦ да поднесе извинения за “нелепата грешка” на фоторедактора.

В съобщението й се казва, че случаят ще бъде подробно проверен и виновният наказан. Твърди се, че в работата си пресслужбата на РПЦ не използва програми за обработка на фотографски изображения.

Самият патриарх по-рано определи снимката като колаж с мотив, че патриаршеското му облекло изключва носенето на часовник. Той призна, че има Breguet за 30 000 долара, но той се намирал сред различни подаръци и не го е слагал. Предпочитал руски евтини часовници, подарени му от президента Дмитрий Медведев.

Скъпият часовник попада за първи път в обектива на украински фотограф през 2009 г. От снимката става ясно, че това е класически модел на Breguet с корпус от бяло злато и каишка от крокодилска кожа.”

Сега да преминем към малък сравнителен анализ за приликите и разликите между този сюжет и аналогичната ситуация в нашата мила Родина, която наистина е земен рай за някои висши служители наЦърквата, слугуващи обаче повече на Мамона и неговите земни наместници в лицето на българската олигархия, сътворена предимно от червена кал в периода на първоначалното разграбване на капитала, известна още като „кредитни мили(ци)онери).

Няма да припомням известните срамотии за парадирането с богатство и лукс на някои прочули се с тази своя склонност нашенски архиереи. В този смисъл те се родеят с големия си руски брат, но разликата е все пак в негова полза защото той май не е напълно лишен от срам и се опитва да се оправдае и дори да се скрие, ако не и чак пък да се покае. Никакво подобно свръхестествено явление в средите на българския висш клир не се забелязва…

Понеже това е добре известно, ще се спра на нещо, което беше скрито от публиката. Помните ли скандала със скъпия часовник на прескъпия ни пловдивски митрополит Николай? Не питам нито къде е дядо ни Николай ( защото нищо му няма на този най-приближен млад кариерист в най-близкото обкръжение на престарелия ни патриарх Максим). Не питам също къде е часовника му- той си е там някъде при луксозните му автомобили и кичозните ремонти на църкви, като онази в Батак, за която вчера държавата най-накрая се намеси с мнение, че наистина е била поругана от абсурдните му заповеди да бъде разкрасявана с изкуствени цветя и други ковьорчета.

Питам обаче какво стана с онова телевизионно предаване, където не само показаха часовника на пловдивския Николай, но и дори „оскверниха” имиджа му с насмешки по този повод. Питам, защото въпросното предаване в резултат на това отиде в небитието и вие, читателите на този текст, сте първите, които научавате причините за това.

Предаването, спрямо което не мога да бъда заподозрян в особена симпатия поради личния ми конфликт с него след капана, който ми поставиха веднъж там, се казваше „На инат”. Разярен от това, че е изобличен, митрополит Николай Пловдивски се обадил да се оплаче на своя приятел Николай Бареков, заради чиято сватба накара камбаните в Пловдив – нали са му „бащиния”- да бият като за царска венчавка ( а Бареков се отблагодари в централните новини на Би Ти Ви с нестандартния сватбарски възглас „да живее БПЦ”). Дядото поискал от наместника на властта в телевизията да „върже магарето”, т.е. да санкционира авторите на закачката, стоящи зад анимационния герой, който си е позволил да се надсмее над неговата часовникарска слабост. А отзивчивият Бареков не просто реагирал правилно, но и се похвалил, че магарето вече може да се смята за заклано.

Както се вижда, в България колят магарета не само за стръв при задоволяване на ловните прищевки на президента Първанов, който обичаше да убива вълци с луксозните си пушки, а един оцелял беше опитомил в резиденцията си с цел да омайва общественото мнение след това, че бил „първия човек в историята, опитомил вълк” ( 7 април 2011 г., в. 24 часа” Първанов се похвали в телевизионно интервю, че е първият в историята на човечеството, който е успял да опитоми вълк).

И по още нещо си приличаме с руската действителност: и там , и тук, подобни „кощунствени” текстове спрямо църковна върхушка, като настоящия, могат да се прочетат предимно в интернет. Както в Русия, така и в България властелините на държавата пропуснаха поради немарливост навреме да овладеят и тази територия на свободата, поради което сега се чудят как да запушат пробойната, плащайки на наемници да засипват с угодни на поръчителите писания този остров на свободата с надежда да удавят и него с пропагандата си.

Но и тази прилика си има своята разлика, която отново не е в наша полза: в Русия се намериха медии, опазили се от цензурата, които разобличиха платените писачи в интернет и дори публикуваха тарифите им, които след това се появиха в британския вестник „Гардиън”. Тук това още не се е случило- да се надяваме, че макар и със закъснение, руската гласност ще ни споходи също, за да си направим поредната перестройка!

25 мнения за “Руската църква и днес е следовник на българската”

 1. Магарето го закла Цеко Минев, след неправилни коментари за ПИБ, поне така твърдят други медии.

 2. Здравейте г-н Инджев.Редовно следя публикациите във Вашия блог и най-често,се присъединявам към коментиращите.Сега,с Ваше позволение ,да Ви кажа,че намесата на Гоце в конкретния случай,е доста спорно,да не кажа,водещо до разчистване на сметки,с много задна дата!Моля,запазете принципното си поведение по дискутираните теми,избятвайки влизането в задочна полемика с човек,който е бита карта в политиката на БГ.Приемите поздравите и симпатиите ми!

 3. За съжаление,преди минута написах критични бележки към Вас,г-н Инджев, по повод вмъкването в статията ви името на Гоце,като опорен пункт за сравнение на проявите на Руския Патриарх и Пловдивския митрополит Николай.Организаторите на сайта Ви ,не го публикуваха,което е силно разочароващо!Поздрави!

 4. Към Nikolay:

  Стоя зад думите си и твърдя, че Николай е поискал от Николай и му се е угодило със спирането на предаването “На инат”. Самият Бареков е източникът на тази информация, защото е горд, че е угодил на митрополита с думите “магарето вече е заклано”. А дали се наслагва този случай с друг сюжет- това не знам.

 5. Към инж. Лазар Маджаров:

  Уважавам мнението ви, но не съм съгласен с него.
  Пловдивският митрополит има коефициент на бъдеща вредност по-голям от този на битата карта Първанов. Да се бие камбаната по тази тема е като да се раздава ваксина срещу възможно епидемия от заразна болест върху и без това измършавялата снага на българската духовност. Ваксината, разбира се, не е задължителна.

 6. Малко в страни от темата, но мисля все пак интересно – в момента гледам филмче по Discovery Science, в което показват…..напълно питомни вълци. Толкова с поредната нагла, тъпа и опашата лъжа на Гоце. Някой може ли да каже кога тоя не е излъгал?!?

 7. “Православните скотове” – така ги нарича Ботев.

 8. Господин Инджев, споделям напълно изразената от Вас позиция. И все пак. Да се занимаваме с Николай Пловдивски преди седмицата на Страданията Христови, преди Лазаровден и Цветница е малко…Знам ли. Повдига ми се от този човек. БЕЗ извинение за израза. Такива като него са вредни не просто за институцията Църква- те са вредни за вярата. Те отблъскват от храма младите и образованите. Лошо ми стана, като видях Света Марина след “ремонта”.В Батак не знам какво е станало, ама като прочетох материала Ви- май не искам да знам.
  Само часовниците да бяха. Този субект влиза в олтара с охраната си. А защо въобще е с охрана? От какво се пази? От народната почит и Божията милост? Ходи с раса от толкова фина коприна, колкото всяка жена би била щастлива да притежава. Лично съм виждала едни много специални тъмночервени кожени мокасини. Правят ги ръчно в само едно ателие в Рим. Струват…доста. Толкова арогантен, нагъл, нахален и агресивен ” архийерей” не може да съществува! Дори Кирил с неговата лимузина ми изглежда по- нормален!
  Да не коментираме мракобесието на светиня му. И безумните му изказвания за Мадона и Хари Потър. Или твърдението му, че всички беди са от…жените!? Защото сме грешни ” по природа” и сме били ” най- прекият път към позора на природно добродетелните мъже”!? Ах, недей. Цитатите са точни- имала съм глупостта да изслушам няколко негови проповеди. До край. Толкова реакционизъм, назадничавост, женомразство и откровен фашизъм дори папа Бенедикт няма. А монсеньор Ратцингер беше особено горд с ” твърдо немският” си мироглед.В този Николай няма нищо, нищичко от това, което прави един духовник истински водач. Жалко! Жалко за църквата ни, от чиито недра са дошли и Апостола, и Паисий, и колко още велики и светли люде! И за нас жалко. Защото Бог ни дава водачите, които заслужаваме. Но те не винаги са за наше спасение- понякога са за наказание и вразумление…Господи, дано този фанатичен идиот не е следващият ни патриарх!!! Ето заради такива ” водачи” като Николай понякога наистина имам усещането, че вярата ми се огъва…Добре, че още има и много свестни свещеници. Слава Богу.
  Господин Инджев, представяте ли си, че този субект си позволи преди време публично да анатемоса лекарите!? Защото присаждали стволови клетки, правели ин витро и аборти на изнасилени жени??? Престъпленията били Божия воля и потърпевшите били длъжни да носят последствията??? Джиповете с еднакви номера и часовниците сигурно и те са ” Божия воля”…Какво разбираме ние с Вас, та се бъркаме в делата на ” светиня му” !? Подвига ми се от този човек. Извинявам се за израза, но е точен.

 9. Хе, хе, развесели ме, Иво (въпреки, че повода за разговор е жалък за нас, българите). Когато общувахме в блога ти за “вечната” дружба и “плюсовете” й за България, си помислих и за свързаността й с църковния ни живот. Ето, че днес ти не пропускаш и този момент от нашето житие! Очакваш покаяние от руския патриарх, за разлика от нашите архиреи (кой извади Максим от общата бройка). Препоръчвам ти да се откажеш от това очакване. Едва ли агент Михайлов ще извърши този акт! Всичко, свързано с пловдивския митрополит Николай, за което говориш си е вярно. Той не само е любител на скъпите вещи, но и на движимото и недвижимото имущество. Само да добавя и за тапетите, с които облепи църквата “Св. Марина”. Вече има становище на комисията по този въпрос. А за камбаните на Николай, само ме питай! Живея в подножието на “Св. Богородица”, в Стария град. На всичкото отгоре и искаше да пренесе “челния си камбанен опит” на миряните в Хасково (не знам, може и да е успял). Толкова съм отвратен от нашата (както я нарече една твоя колежка преди около три години в една своя статия в “Дневник”) “нито права, нито славна” църква, че не съм влизал в голям, известен български храм от години. Просто не желая точно тези “служители на Бога” да са мои посредници към него! Иво, ти чакай сега Великденското посещение на дядо Николай при “любимия” Николай! После и посещението на руският “роднина”! Бедна ми е фантазията на какво ще бъде способна кохортата на Петата колона относно посрещането му.

 10. Червеноармейският фотограф Евгени Халдей по подобен начин редактира снимката на знаменосеца и помощника му, забили знамето над Райхстага.Те носели по няколко плячкосани часовника на ръцете си.След редакцията часовниците изчезват!

 11. Руска или българска,с расо и килимявка или без расо и килимявка
  все същата продажна болшевишка паплач.

 12. Към Мария Е.
  Къде и кога могат да се чуят тези проповеди? Моля, дайте повече информация, изобщо не са за изпускане и ако някой успее да ги документира, ще направи голяма услуга на историци и социолози. Не знаех, че БПЦ е преминала и към такава форма на обществена активност. В САЩ и Великобритания току що приключи кампания “40 дни за живот”, която в общи линии се състои в следното: групички християни, предимно мъже на средна възраст, обсаждат клиники за аборти, и подлагат на тормоз жените, опитващи се да влязат там с приказки за това, че абортът е убийство и че било все едно дали една жена ще направи аборт или майка ще убие бебето си след раждането. Нещата не спират дотук обаче – една от тезите им е, че аборт не бива да се прави дори в случаи на изнасилване, защото децата са дар от Бога и такава е Божията воля. В момента се опитват да прокарат законодателни промени, ограничаващи достъпа до аборт дори в Англия, а за САЩ да не говорим, там положението е доста тежко, а и значителна част от населението подкрепя малоумните им идеи. Странното в България е, че парвенюта като Бареков се опитват да придобият обществена легитимност чрез близостта си с представители на БПЦ. Аз ли проспах прехода, че се чудя откога БПЦ има такъв обществен авторитет, та политици и публични личности да търсят легитимност през нея, дори след като е напълно компрометирана заради връзките си с комунистическия режим и Държавна сигурност. Как така същото това народонаселение, което в голямата си част съвсем спонтанно изповядваше някаква форма на примитивен атеизъм, изведнъж превключи в точно обратната посока. Много от промотърите на БПЦ са крайни националисти, а други – ченгета, както прекрасно се вижда от случая с Батак. Сигурно няма да се изненадате, че футболните хулигани и симпатизантите на Атака и ВМРО, съставляват болшинството от бълващите гадости във Фейсбук срещу Мартина Балева, авторката на статията “Митът Батак”, срещу която Божидар Димитров насъска медиите преди време. Направили са група, където е публикуван неин фалшив некролог, и до ден днешен продължават да пишат обиди и закани срещу нея и семейството й, призовават да й се отнеме българското гражданство и да бъде убита с камъни. Сред пишещите има и православен свещеник, и координатор на ДСБ, който сам се похвали, че е такъв. Тази странна смесица от хора с неясно точно какви религиозни и политически възгледи е доста интересен феномен. А защо медиите се включват по особен начин в това е не по-малко интересно. Но, както каза наскоро Волен Сидеров в “Панорама” в отговор на въпроса дали са дясна или лява партия, в днешно време лявото и дясното от учебниците вече не работели и просто трябвало да има връщане към по-силна национална държава.

 13. Към EOL.
  Преди да стане Митрополит Пловдивски, Николай беше Епископ Знеполски, викарий на Столичната митрополия и Българската Патриаршия. В качеството си на такъв през периодите на Великия Пост, когато има много богослужения, обикновено на вечерните служби, след всяка от тях, която обикновено се случваше в някой голям столичен храм, след самата служба се случваха тези проповеди. За времето, което визирам в коментара си, бях се свъртяла за по- дълго в България, и понеже наистина обичам службите през Великия пост- те са красиви и настройват духа в едно друго измерение- имах глупостта да ида на няколко, водени от него. При първата такава мракобесна проповед в катедралата Света Неделя си помислих, че не съм разбрала добре. При втората реших, че не съм го чула добре. При следващите две отказах да го слушам. И при връщанията си, когато ходя на църква, старателно избягвам храмове, в които е обявено, че той ще води службата. Вече няма как да стане- връщам се все по- рядко, а и той вече не служи в София.
  Проповедите му не могат да бъдат доказани по никакъв начин- освен от тия, които са ги чули с ушите си. Нашата дума срещу неговата. Той има дар слово, бива го. И е страхотен йезуит- така тълкува Божието слово, че да докаже безумните си тези. Не използва бележки, говори направо. Моя близка, която до преди време работеше в БГ в гранична на журналистиката професия ми разказа, че било публична тайна, че когато станал Пловдивски Митрополит, всичките му лични неща били старателно ” сортирани”- изказвания, интервюта, публикации. Всичко било приведено ” в съответствие”. Което не е особен проблем- той постоянно създава ” бисери”. Принципно църквата е известна с арогантното си и отвратително отношение към жените. Но Николай издигна това до неподозирани висоти. За жалост, много, много малко свещеници са такива наистина. Имам щастието да познавам трима такива. Трима в цяла България. Звучи тъжно, нали. По служебна линия в и извън БГ във връзка с благотворителни проекти съм имала възможност да се запозная и общувам с Русенския митрополит Неофит. Да, знам,че му извадиха досие. Че пищат и говорят какво ли не. Но аз вярвам на личната си преценка. Твърдя най- отговорно- без да навлизам в подробности- този човек е направил достатъчно добри дела, за които няма абсолютно никакво значение какво досие има. И не искам да навлизам в подробности не за друго, а защото добрите дела се вършат, не се приказват. Да не говорим колко неприятно би му било което и да е от тях да стане публично достояние. Както и на мен, собствено. Ако можеш да направиш нещо добро- направи го. И го забрави. Та този човек за мен е далеч по- близо до идеята за църковен водач от оная мижитурка алчна. Да не говорим, че дядо Неофит има наистина прекрасен глас и пее невероятно красиво. 🙂 Нещо, което определено не може да се каже за Николай червените мокасини.
  Колкото до Митът Батак, страхувам се, че съм по- скоро несъгласна с авторката, но това е тема на друг разговор. И мястото му не е тук.
  Мисля, че единствено твърденията на Николай, че потъналите в Охридскато езеро българи са там заради концерта на Мадона може да бъде открито нейде из публичното пространство.

 14. Николай Пловдивски е следващия патриарх. Затова ли го критикувате с такава злоба? Нямате си представа какво точно се е случило с църквата Света Марина? Това са методи за пропаганда тип Гзобелс!!! Света Марина е временно облепена с изографисано фолио, за да се предпазят старите фрески до намирането на много пари за истинска консервация!!! А църквата в Батак не е засегната с нищо от Николай Пловдивски, сложени са олтар, свещници и други църковни посуди, които дори я правят по-красива от преди, когато бяха голи стени!!!

 15. “Сигурно няма да се изненадате, че футболните хулигани и симпатизантите на Атака и ВМРО, съставляват болшинството от бълващите гадости във Фейсбук срещу Мартина Балева, авторката на статията „Митът Батак“, срещу която Божидар Димитров насъска медиите преди време. Направили са група, където е публикуван неин фалшив некролог, и до ден днешен продължават да пишат обиди и закани срещу нея и семейството й, призовават да й се отнеме българското гражданство и да бъде убита с камъни.”

  Аха, значи вие сте “последовател” на онази кучка, дето с европейски пари омаловажи клането в Батак до междуселски крамоли! Анатема!

 16. EOL11 : “В САЩ и Великобритания току що приключи кампания „40 дни за живот“, която в общи линии се състои в следното: групички християни, предимно мъже на средна възраст, обсаждат клиники за аборти, и подлагат на тормоз жените, опитващи се да влязат там с приказки за това, че абортът е убийство и че било все едно дали една жена ще направи аборт или майка ще убие бебето си след раждането.”

  Кога човек става човек след 24 седмици в утробата или след като се роди или по-късно ? В крайна сметка едно бебе на 1 ден е в доста ранен етап на развитието си и при подходяща упойка нищо няма да разбере!? Няма спомени, напълно зависимо е от родителите си, нищо не разбира, нищо не прави освен да яде и спи, а даже създава и неудобства… Що за малоумна идея е да се твърди, че абортът преди или веднага след раждането са фундаментално различни неща. Явно има такива назаданичави хора дето виждат някаква разлика….

 17. към явилия се в кометарите, като “Петко Напетов”:
  Добре, че ни съобщихте, никой не би се сетил, че гласят пловдивският митрополит за наследник на Максим. Когато съобщаваш реални факти за дадена личност и те не са никак лицеприятни, по-вярното чувство, което съпровожда този акт е отвращение, неприязън, а не злоба! Вие ли сте институцията, от която ще черпим истината за тапетите и подовата настилка в “Св. Марина”? Позволете да игнорирам защитните Ви думи за стореното там! Разполагам с достатъчна медийна информация за да го направя. Изглежда и заключението на експертната комисия няма никакво значение за Вас. Бихте ли отговорили защо самият митрополит Николай не е обяснил сам лансираната от Вас идея за “предпазването на старите фрески” при огромния дебат по случая в Пловдив и как те се запазват след залепването на въпросните иконни тапети? Или миряните не са достойни да проумеят височайшата мъдрост и няма смисъл да им се обяснява? Ликът на пловдивският митрополит просто си остава същия, какъвто беше преди Вашите защитни думи!

 18. Звучите малко половинчато с таз “Анатема” . Кажете си, както му е ред, “Анатема, Зиг Хайл и Смерт буржуев!”

 19. Към г-н ИНДЖЕВ.В репликата си към моето мнение от вчера,Вие вероятно сте останал с впечатлението,че защитавам пловдивския архиерей,респ.-руския патриарх.НИЩО ПОДОБНО.Съгласен съм,че камбаната трябва да се бие по всеки повод,както правите Вие,но без да се връщате към миналото на битата карта Гоце,защото в нашата най-нова история ,има десетки случаи при които думите , обещанията и действията ,се различават драстично!Да вземем,например “случая” Симеон Сакс Кобургота!!….
  Моля приемете поздравите ми дълбокото уважение към това което правите,заедно с отстояване на мнението ми от вчера.

 20. Към Мария Е.
  Благодаря ви за подробния отговор, информацията ви е много интересна и ценна! Темата за “Митът Батак” не е съвсем странична, защото митът за “Митът Батак” бе създаден от националиста ченге Божидар Димитров, а БПЦ успешно се включи в цялата манипулация, за да извлече своите дивиденти. Нямам намерение да се задълбочавам в тази тема тук, просто искам да поясня, че в случая я споменах, защото прекрасно илюстрира преплитането между псевдо-православие, комунистически тайни служби и национализъм. Явно привържениците му нямат никакъв проблем с когнитивния дисонанс в своите възгледи – поне на мен не ми е известно подсрекаването към физическа саморазправа и дори убийство да е дълбоко християнска идея, а ето че във Фейсбук това правят православни свещеници. И май за доста от тях то е най-малкият им грях.

  Към Петко Напетов
  Мартина Балева е историк на изкуството, а не някакъв гуру или политически лидер, за да има последователи. Разсмяхте ме с тази “Анатема”, за последно чух подобно нещо по свой адрес някъде в началото на 90-те от един амбулантен проповедник на площад “Славейков”, който ми каза, че ме е нападнал философски демон. Явно критичната мисъл е универсален проблем за всякакви идеологии и затова ми се струва, че Sir Sven добре ви е отговорил.

  Към Савов
  Интересно ми е какво смятате, че трябва да прави държавата в такъв случай, щом сте против аборта? Може би да осигури поне реални доходи на майките с деца, за да могат да ги отгледат достойно, дори ако са безработни или самите те са още деца? Имам и още един въпрос към вас, но се съмнявам, че ще ви хареса. Ако, да кажем, абортът се забрани, тогава това трябва ли да се отнася и за циганките? Или при тях няма да е “грях”/”убийство”, защото иначе те ще продължават “да живеят на гърба на българите”?

 21. Бог главобол силен има от падението всеобщо по българските земи,но никой не се сеща,че Той ,не друг раздава “наградите”,всикиму според служението.Тез църковните служащи,а и не само….Абе няма да е веселба определено,а Бог вика
  “тея май са найстина слепи,щом не ме виждат,че дойдох”!
  Е то с тея банкноти на очи неможе да се види Бог,а и не само!

 22. Г-н Инджев, допускам, че и Бареков може да има пръст в колитбата, все пак това би показало едно доста силно влияние в Нова ТВ, което си е интересно отвсякъде.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.