Страданието на на петата колона по 16-тата република

Падна крепостта АЕЦ „Белене” , чрез която бившата ни метрополия се опитваше не просто да се утвърди още повече за десетилетия напред като доминираща тук, но и направо да превземе отвътре България, след което настана едно „страдание”…

Ама кой да забележи! Чаках днес и не се надявах много да се появи поне едно заглавие за страданието на консултанта на руската страна в преговорите с България по атомния проект Валентин Златев. Песимизмът ми, уви, пак се оправда. Поради което се налага , доколкото ми стигат силиците, да взема работата в своите самотни ръце, за да ви обърна внимание върху вчерашния вопъл на страдащия консултант, който също така е и генерален директор на „Лукойл” България. Ето какво каза Валентин Златев във връзка с непосилните цени на горивата в България – чух го с ушите си по Нова телевизия”:

Да, горивата са много високи. И ние страдаме точно толкова, колкото и българският потребител…”

Страда човекът, а безчувствените български медии се отнасят с него така, сякаш не бяха захранени с огромни руски подкупи, за да рекламират проваления му проект. Това е несправедливо. Руските престъпници, действащи необезпокоявано като легални бизнесмени на разчистената като за тях територия България, подкупваха наред в българските медии конкретни журналисти- десетки! И знаете ли как? Не плащаха на парче. Нищо подобно. Направо си бяха напазарували продажни български души НА ЗАПЛАТА срещу обещанието да пишат хубави неща за техния най-важен проект в България.

Пояснявам как работи схемата: плащаш няколко хиляди на месец и си слагаш в джоба съответния журналист, който изскача като кукувичка от стенен часовник да слави ядрения проект всеки път, когато купувачът натисне пружинката на механизма, в който е инвестирал. Нима българските служби не знаят за това, което аз, дребничкият блогър знам ( и стоя зад думите си)?

Широка душа и още по-широки пръсти имат корумпиращите братушки, които сега развързват кесията за следващия етап от своята бурна дейност по изпускане на духа от бутилката с етикета „шистов газ”. На американците може и да им е забранено да дупчат България, но на призрака на корупцията никой не пречи да броди с руски ботуши из нашата европейска земя. Това е голата истина, облечена в евроатлантически целофан.

На руските хрантутници обаче им се свиди да публикуват едно голямо заглавие със съчувствие за страдащия консултант и петролен бос в поверената му България, както и да си посипят главата с пепел, че лапаха огромните подкупи напразно. А той заслужава и много по-голямо признание от тях. Както и друг път съм писал, включително в книгата си „Течна дружба”, Валентин Златев е виден идеолог на заробването на България от онези, които имат претенцията да са наши освободители по всякакви начини и причини. Припомням какво е написал преди 12 години този деец на „течната дружба” в руското списание „Полития”, обосновавайки какво политическо оръжие като „решаващ фактор” трябва се използва от Русия срещу нас:

…Русия не е загубила своите геостратегически позиции, главното в които е енергийният потенциал. Впрочем, близки до Кремъл кръгове проповядват идеята за геополитически реванш чрез използването мощта на националните корпорации: естествено на първо място това са “Газпром” и Лукойл”. Тези компании обективно се оказват най-действеното политическо оръжие на руската държава. Нещо повече, те са свързващо звено между Русия и ЕС, а също са и решаващ фактор на руското присъствие в Европа изобщо и конкретно на Балканите. Преди такъв фактор бяха танковете”. ( с. 140, сп. “Полития” №3 Осень 2000).

И ни се случи: след епохата на танковете, настъпи ерата на танкерите. Позволявам си отново да опонирам и да кажа, че Петър Младенов май не беше разбран правилно. Според мен на 14 декември 1989 г. е казал на стълбите на Народното събрание „Най-добре танкерите да дойдат”. Време е да бъде реабилитиран поне от другарите си, които допуснаха да бъде свален от президентския пост въпреки пророческите думи.

Няма да е справедливо обаче да забележим страданието единствено и само на Валентин Златев. Страда петата колона в България, която е по-руска от руснаците. Хлипа от самосъжаление за това, колко неефективно се е оказало нейното старание да защитава интересите на Русия и недоумява защо Русия не наказва ( достатъчно, веднага и засега) България. Видно е от следния вопъл в партийния орган „Дума” днес:

Защо след като Борисов каза “не” на Белене, вместо да накажат България, руснаците намалиха цената на газа с 11%, макар и само до края на годината? Защо толкова лесно прежалиха централата, защо от кумова срама не заведоха едно дело поне? Ясно е само, че руският газов и атомен бизнес си подават топката много добре. За Брюксел няма съмнение, че сделката включва нещо, което не бе съобщено, но което скоро ще лъсне като проблем за целия Евросъюз. Можем да гадаем за условията, при които Борисов отваря вратите за “Южен поток”.

Колко мъка, но и надежда има събрани в тези няколко изречения! От една страна другарите и другарките се чувстват като след развенчаването на Сталин. Какво да правят сега „сталинистите”? От друга обаче нямат проблем- ще се поклонят на следващия,на „Хрушчов”. Като няма АЕЦ „Белене” има война срещу България за прокълнатия в зародиш от „Газпром” шистов газ и жизнеутвърждаваща битка за прокопаване на трасето „южен поток”, по което да тече „дружбата”.

Потъвайки с маршова стъпка в гьола край Белене, дейците на петата колона не униват и отправят гладен поглед към спасителния пояс, към хранилката „южен поток”. Надяват се от тази ясла да бликнат сега едни нови 10 милиона евро за подкупи, колкото раздадоха само в началото на миналата година руските лобисти в българските медии.

Надеждата другаде може да умира последна, но у нас е просто безсмъртна щом става дума за „течната дружба”, която е текла и пак ще тече докато не се намери някой да запуши течовете и до постигне енергийната ефективност и независимост. Това запушване, въпреки всичко, се оказа не чак толкова невъзможна кауза за малка България, притискана от руската мечка, която сега лекува наранената си гордост от ужилването в България като се опитва да го представи за „ухапване от бълха”, но крои планове как да ни завлече в хралупата си по обиколни пътища с маневра от юг, след като се провали на север край европейският поток Дунав.

И понеже за подобни мисли съм отнесъл доста псувни и най-вече присмех, нека ми е позволено да задам риторичния въпрос от името на „маргиналите” (както руският посланик Юрий Исаков обича да нарича с презрение българите, като моя милост): кой се смее последен, все пак, след като същият този посланик направи на 26 април миналата година ( на годишнината от катастрофата в Чернобил) доста мечешкото изявление на територията на суверенна България, че АЕЦ „Белене” щяла да се строи на 100 процента!?

26 мнения за “Страданието на на петата колона по 16-тата република”

 1. Да, така е Иво. Само, че за да бъдем напълно коректни, нека отбележим, че просълзяващото заключение на Валентин Златев се е изтръгнало от дъното на душата му по време на работната му среща вчера с ръководството на ДСБ. Факт, който също бе премълчан от твоите “братя” журналисти в медиите. В моите публични контакти (на ниско ниво, разбирасе) не пропускам да обяснявам как са се събирали гласове в подкрепа на АЕЦ Белене и против шистовия газ, аргументирайки се с твоите разследвания, в които вярвам. Винаги съм се ядосвал от факта, че твоите думи достигат до сравнително малка част от населението. Ти знаеш колко българи (не смея да питам, колко журналисти) са прочели твоята “Течна дружба”! Това не значи, че трябва да спираш, напротив-продължавай така да работиш за истината!

 2. За разлика от “другите”, при нас “колоните” са винаги в повече. Доказано Е, че да се развиваш “правилно” са нужни ТРИ “колони” на властта. Но понеже или незнайно ЗАЩО, ние българите си имаме четири-уж нашенски, което само по себе си позволява да СЕ стоят и повече “колони”, като например ПЕТА, чужда, но направена с пари. При така създадената ситуация, създадена от все “умници”, бих се “радвал” да се създадат повече “колони”, шеста, седма, осма и т.н., тъ белким повече хора да се прикрепят към тях и да получават пари за “подпирането им”. Защото едно е ясно, българинът не си обича НЕЗАВИСИМОСТТА защото е страхлив. Той все иска някой да му Я дава. Да обаче, незвисимост НЕ СЕ ДАВА. За нея се воюва постоянно. И една от първите крачки към нейното извоюване е премахването на ненужните колони, разкриване на основите които ги държат изправени, т.е. ДАЛАВЕРИТЕ. И Вие сте може би ПЪРВИЯТ, който придърпва “завесата” за това “как това се прави”. А има доста хора “все от кариерата”, които пишат в тази блог, знаят истината, но никога не я казват в “прав текст”, все говорят “умно”, така че никой да не ги разбира и така прикриват ИСТИНАТА на големите игри в БГ дъражавата. А времето си минава, и ТЕ НИ поставиха в десятката на най-големите нещастници. И бензина ще си скача/ 2.80 лв/л при 3.80$/галон в САЩ, или почти четири ПЪТИ повече в “полза” на БГ гражданина/ което още повече ни натиква в дупката на нещастието. И докато “другите” си правят гражданите по-БОГАТИ, то нашите УПРАВНИЦИ НИ ПРАВЯТ все ПО-БЕДНИ. Докато другите строят пътища/елате и вижте/ то при нас каруци необезпокоявано кръстосват свободно/въпреки че са забранени/ пътищата ни осеяни с дупки. Ние се “гордеем” със “стария римски път” строен преди 6000 години НО НЕ ОТ НАС, а самите днес НЕ МОЖЕМ ДА ПОСТРОИМ ПЪТЕКА. Българинът е принуден да плаща ДОСТА “идиотски” данъци и такси, създадени от хора, които УЖ са учили ТАМ, КЪДЕТО ТАКИВА ИДИОТИЗМИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. И човек остава с “усещането”, че на ТЯХ, управниците, им прави удоволствие да се гаврят с народа ИМ, до го унижат, да го направят по беден, по мрачен, все искат да ни изпратят на кариерата и да им работим безплатно. И за това са виновни всички ТЕ, ВСЕ ОТ “КАРИЕРАТА”.

 3. Ще да си помисли човек,че американците,ей така,за себап ще търсят газ в подопечната им Територия.Колкото-от немай къде-услуга да ни направят,че да живеем по-богато и по-щастливо.Г-н Инджев,Вие по-добре от всеки знаете,че империите работят по един и същи начин и с едни и същи средства.Нима едни люти противници на шистовият газ не станаха върли негови защитници само за една нощ,след едно няколко часово посещение на една дама.

 4. Уважаеми г-н Инджев,нализът Ви е точен и всеобхватен,но за съжаление
  ще продължи именно обречената носталгия по 16-та ,а и нероденото и отдавна абортирало майчинство на
  злополучна колона,чийто набези са осъдени на провал,въпреки една жалка “исаковщина”.
  Не след дълго Исаковци ше инкасират
  все пак чувствителни загуби по целия спектър от географски и др. предизвикателства при които изборът
  да се оцени софийски офис в нарковойната пред ,е само малък,но важен знак,че усилията ни в тази важна чост на света,все повече се оценяват и че не сме сами.

 5. да се чете:изборът пред Букурещ и Бепград

 6. “Независим” материал от “незвисимият” вестник “Незвисимая газета”:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/04/05/1802100_natisk_ot_sasht_suzira_ruskata_presa_v_otkaza_na/
  Само аз ли имам чувството, че червенодупестите другари и другарки повтарят едно и също като папагали, въртят една и съща плоча!? Явно е от софтуера.

 7. Значи “артистичният” псевдиним на петата колона може да е Геновева. Многострадалната.

 8. Както е писал Радой – „Уж правдата все побеждава, а пък кривдата – остава!” и ние уж все се смеем последни, а все намират как да ни се стъжни.
  П.П. Наскоро открих с ужас в ДС-досиетата, че по време на тоталитарния режим, с най-голямо нахалство комунягите са наричали „пета колона” „българомохамеданите”…

 9. Вчера гледах изявлението на Валентин Златев, как страдал от повишението цените на горивата – и (за пореден път) съм потресен от тази безгранична арогантност, смесена с презрение и присмех към обикновения българин. Питековидният облик на въпросния подсилва внушението още повече.

  Да видим сега какво има да става с евентуалното разширяване на АЕЦ Козлодуй и с Южния поток. Като знаем в каква тежка корупционна среда и манталитет се развиват тези проекти, грандиозността им не вещае нищо добро – тъкмо напротив. Ако само ще близнем по един сладолед, както се изразява г-н Росен Йорданов във великолепните си коментари, вместо да подходим към истински устойчиво стратегическо развитие на енергетиката си (и енергийната ефективност) – тежко ни.

 10. Като стана дума за Русия, знаете ли че там е имало и може би още си го има специално управление в ФСБ(руският вариант на нашето НСС), което се е занимавало с „неутрализиране на източници, представляващи опасност за държавата“. Или по-просто казано с извънсъдебни разправи. Примерно, ако в държавата има закоравял престъпник, който обаче не може да се наутрализира със законни методи, чрез дело, доказателства,присъда и т.н. то той се неутрализира с куршум. Бързо, лесно, ефикасно. Нищо не намеквам. В България изобщо не се е случвало подобно нещо в един период на “затоплени отношения с Русия”, нито пък се случва в момента.

 11. Понеже често разни посетители тук упрекват г-н Инджев в липса на позитивизъм, в язвителност и критикарство, искам да ви представя един малък позитивен текст, текст, който да помогне на русофилите, “позитивните” и другите соц читателите на блога да им “дойде сърце на място”, както се казва. Перифразирам го по думите на Амброуз Биърс, известният американски сатирик.

  Когато Господ създавал българина, бил ужасно раздвоен /понеже самият той бил българин, както знаем/ и го създал в два вида -Русофил и Русофоб. Русофилът бил охранен, ухилен, позитивен и оптимист, понеже Русия дърпала конците в България, и той си живеел прекрасно. Русофобът – обратното – бил кльощав, злъчен, язвителен песимист, защото виждал какво се твори в България, и се мъчел. Един ден Русофобът, след изграждането на сто четиридесет и осмият Съветски АЕЦ и поскъпването на купоните за бензин и дизел от 138 на 150 лева литъра не издържал, разкрещял се и отишъл при Господ, за да потърси облекчение на мъките си. Господ по странен начин приличал на Бойко Борисов, само дето не бил в толкова добра форма и не толкова благ. Та отишъл Русофобът при Господ и му казал:

  –Боже Господи, направи нещо, не издържам повече! Ужасно трудно ми е да живея в страна, където процъфтяват и охолстват Русофилите, ояждат се за сметка на обществото, а нормалните хора страдат. Моля те, направи нещо, не мога повече така! Станал съм кожа и кости! –

  Господ погледнал дяволито /интересен момент, нали? Бог да гледа като дявол/ и рекъл:

  -Виж какво, не мога да направя нещо генерално за теб, целият свят вече е създаден, не мога да го променям, но ако искаш да ти върна охолството, позитивизма и радостта, мога да те превърна в Русофил? Какво ще кажеш?

  Русофобът отвърнал:

  -Не, благодаря, Господи, опазил ме Бог от такова нещо! Не искам да ставам русофил, дори не искам да ми връщаш охолството, позитивизма и радостта, а просто да ми покажеш поне един малък факт, който да ги оправдава? Един малък факт, заради който си струва човек да бъде позитивен, радостен и оптимист?!

  Господ се замислил за момент, и после казал загадъчно:

  –Не се измъчвай, чадо мое! Ето го този факт – РУСОФИЛИТЕ СА СМЪРТНИ!!

 12. Г-н Инджев задава един изключително резонен въпрос:

  – Защо българските служби не виждат заплахата за националната ни сигурност реализираща се в уязвимата точка МЕДИИ, чрез пазаруването им?

  Отговарям си в себе си – защото има две структури подчинени на Москва в България!!! Прокуратурата и служби. При това подчинение, остава само да се говори на младите за това, какво са казали Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Раковски и други достойни българи за империята на злото Русия. И да се насочват към блогове разкриващи достоверни факти за петата колона!

 13. Г-н Свен,това,че смъртта на група хора ви прави позитивен,радостен и оптимист е много лошо.Загрижен съм за душевното ви здраве!

 14. г-н Бойчев,
  За каква “работна среща” между Националното ръководство на ДСБ и Валентин Златев говорите? По-добре проследете пресконференцията на ДСБ с участието на ИВАН КОСТОВ от този ден свързана с идеято им за внасяне вот на недоверие от страна на БСП, относно АЕЦ Белене. Извън всичко това (относно ДСБ) случило се в този ден, другото са злонамерени инсуниации. А по отношение на “другарите” от Позитано, техните подръжници и “петата колона” може да се каже, че в буквален и преносен смисъл на думите: “ГАЗ ПИКАЯТ”!!

 15. За подчинението на службите на Москва коментирано по-горе от мен!!!

  Ако нашите служби не бяха командвани от Москва, нямаше да позволят концесията на порт Росенец. Тоест граница на ЕС да се охранява индиректно от КГБейските катили.

  Ето линк към статия, разкриваща това: http://www.mediapool.bg/%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D1%82-%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86-news191522.html

 16. Дължа Ви отговор, инж. Симеонов. Информацията, за която говоря, получих най-напред от сайт в Интернет, но тук ще Ви цитирам кореспонденцията на журналиста Иван Стоянов от София:”Генералният директор на “Лукойл-България” Валентин Златев ще представи на икономическия министър Делян Добрев пакет от мерки, с които се намалява тежеста от поскъпването на горивата. Това съобщи Златев, който се срещна с ръководството на ДСБ в парламента.” По-нататък в кореспонденцията следва цитиране на въпросния “вопъл за цените на горивата” от същата среща. Ако Ви удовлетворява, ще изтрия от написаното от мен “работна среща”, “работна”, за да остане само “среща”. А за пресконференцията на ДСБ, мога да Ви уверя, че съм я проследил и то не само нея, а всички проведени досега! Явно трябва само да си изясните дните, в които са станали събитията!
  С уважение: инж. Бойчев

 17. Винаги съм смятал, че АЕЦ – Белене е политически въпрос. Това, че ББ използува икономически аргументи, не обезценява ни най-малко политическата победа на малка България над Самодържавието на Путин, над имперските интереси на Русия! А фатализма, който е обзел националните предатели е огромен, почти необятен, както са големи само руските работи. И тия приказки за шистовия газ! Спонсори после откъде? То както е тръгнало, ще почнат да си искат Костов!

 18. към г-н Бойчев,
  В сайта на в.”Дневник” е записано:
  КРИБ (Конфедарацията на Работодателите и Индустриалците в България) с председател Огнян Донев по своя инициатива се срещна с Иван Костов и с ръководството на парламентарната група на ДСБ. Валентин Златев е присъствувал като член на изпълнителния орган на КРИБ. Не е известно какви други въпроси са обсъждани, но на аргументите на ДСБ за монополното определяне на цените на горивата и мерките предложени от ДСБ, Валентин Златев е изразил становище, че предложенията на ДСБ и Иван Костов са популистки (естествена реакция на монополиста). Не става ясно какво е “популисткото” в предложенията на ДСБ.

 19. г-н/г-жо Ясминка, смъртта на група хора не ме прави радостен, позитивен и оптимист /не съм Хитлер или Сталин/, а ми е забавен черния хумор на Амброуз Биърс, все пак той е авторът. Радва ме и това, че мога с една закачлива история да натрия смръщения нос на възмутен от “лудостта” ми русофил, без да ме тикнат в някоя психушка, както се правеше някога..Какво по приятно, радостно и позитивно от това, Ясминка? Дори смятам да изтанцувам сега една …лезгинка..от оптимизъм!

 20. Нима българските служби не знаят за това, което аз, дребничкият блогър знам ( и стоя зад думите си)?

  Българските служби са на служба, която не е българска…

 21. към инж. Симеонов.
  Нужно ли е да разнищваме всички изказвания по време на срещата, даже и тези, които са извън темата на г-н Инджев. За мен е важно, че сте си направили разграничение между пресконференцията на ДСБ от 02.04.2012 г. с въпросната среща, проведена на 04.04.2012 г. в Народното събрание. Излишно е да спорим, още повече, че сме единомислещи! Приятен ден!

 22. „Да, горивата са много високи. И ние страдаме точно толкова, колкото и българският потребител…”
  Човекът е казал “ние” т.е. се е разграничил от българския потребител. За руски резидент в България това е съвсем точно казано. Както и присъствието му в преговорите на страната, отстещна на българската. Тук има само едно нещо, което ме озадачава: защо господинът не приеме руско поданство за да си дойде всичко на мястото! Тогава ще възникнат обаче ред други въпроси за отговор, например, пристанище Росенец българска територия ли е или риска? И ако е вярно второто, защо твърдим, че сме изпълнили изискванията за Шенген и се сърдим на Холандия? Защото там няма ГКПП, няма българска гранична полиция, а вместо това има въоръжена руска охрана. Аз лично бих предпочела Брюксел да ни наложи да си върнем държавата в този участък от външната ни границата,преди да ни приемат в шенгенското пространство. И вместо да инициират ялови дебати в парламента, депутатите-патриоти да поискат от т.н. министър председател отговор на този въпрос.

 23. Г-н Свен,забелязал съм,че е доста по-болезнено да си русофил сред русофоби, отколкото обратното.Не зная на какво се дължи, но имам своите предположения(едните са леви а другите десни).По принцип десните са по-агресивни,но това важи само докато левите не хванат властта.Съжалявам да Ви го кажа,но хуморът Ви не ме разсмя много-предполага именно подобна ориентация.Все пак съм успокоен,че ако всички русофили вземат,че пукнат,Вие не бихте се радвал.

 24. Интересно ми е, как е възможно, ЧЛЕНОВЕ на парламента заедно с единствения главен готвач на горивата в БГ, да решават за цената на бензина, която е “натоварена” с +100% такси и акцизи, които пълнят БЮДЖЕТА, от който същите ТИЯ ЧЛЕНОВЕ получават по 15 000 лв. всеки месец на калпак ЧЛЕН парламентатор. “Събрали се вълците да решат съдбата на агнето..”. Няма как да се случи съдбата да е друга освен “изяждане”. Може би мислят какво да бъде “сготвянето”, на бърз или бавен огън. При бавния огън месото е по “сочно” и по лесно се “сдъвква”.

 25. “…бившата ни метрополия се опитваше не просто да се утвърди още повече за десетилетия напред като доминираща тук, но и направо да превземе отвътре България”

  Турция ще строи руски АЕЦ-ове, значи ще бъде превзета отвътре от Русия.

  Голям смях.
  Още по-голям “смях” е фактът, че най-задръстените български русолюбци, зациклили в ценностната си сисистема на нивото на 19-ти век, изведнъж се превърнаха в големи пропагандатори на голямата турска правда като пример за България…

 26. Към Хуберт:

  Смях е само за русофилите или невежите ( което често е едно и също). Защото за осведомените е ясно, че България е натоварена с толкова много зависимост от Русия ВЕЧЕ , че всяка допълнителна сламка може да прекърши и без това крехкия й гръб на руски троянски кон в Европа.
  Докато Турция и пет централи да построи с руско участие ( каквото намерения няма) е толкова “сравнима” с България в зависимостта от Русия, колкото българските русофили могат да бъдат наречени български патриоти.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.