Френският ядрен Гаргантюа изтръпна от страх, българското атомно джудже лакомо поръчва нова порция “мирен атом”

След аварията в атомната централа във Фукушима и изтичането на огромно количество радиация като резултат от природно бедствие, беше въпрос на време някъде другаде по света да възникне инцидент. И не непременно поради непредсказуема природна стихия, а предсказуемо – по логиката на „умората на материала”. Светът става все по-тесен за плъзналата по земното кълбо ядрено заразна лакомия за печалби, която не бере грижа например за факта, че няма дори и на хартия разработка за разумно решение какво да се прави със завещанието от растящите убийствени купчини отработено гориво, заразяващо природата за милиони години напред.

Разсъждавайки над хипотезата за най-вероятното място на следващ инцидент, Георги Котев, с когото сме съавтори в книгата „Ядреналин” (която предстои да се появи около Великден), посочи Франция като вероятното място да се случи поредната „неприятност” с атомна централа. Анализът на аналитика на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй”, работил там в това качество 17 години преди да се превърне в ядрен дисидент и разобличител на нередностите ( меко казано) в българската централа, се базираше на факта, че наситеността с ядрени мощности за производство на ток във Франция е изключително голяма и същевременно процентът на остарелите технологии там е критично висок.

Съгласихме се с Георги Котев обаче да се въздържим от тази прогноза в книгата. Дори и при доста висока степен на увереност в основателността на калкулацията, все пак никой нормален човек не би искал да „познае” за сбъднало се нещастие от такъв вид, при това толкова конкретно, че да звучи злонамерено за един народ, една държава и милиони застрашени обикновени хора. А щеше да е сензационно да бяхме праснали на корицата: „ ще има ядрен инцидент във Франция, очаквайте лошите ни сънища за Козлодуй да се сбъднат също”!

Тъкмо обратното, още в началото на „Ядреналин” си пожелаваме тази книга никога да не се превърне в сензация с предупрежденията, които отправяме- надяваме се те да послужат за превенция, а не станат сбъднати черни пророчества.

Новина от вчера потвърди очакванията на ядрения дисидент Георги Котев по отношение на Франция и инцидент в ядрена централа там- за щастие до момента няма жертви. Два малки пожара избухнаха до ядрен реактор на централата “Пенли-2” в Северозападна Франция, съобщи операторът “Електрисите дьо Франс” (EDF). Димът, който се е образувал в реакторното помещение, е задействал автоматичното му изключване.

Според компанията пожарите са предизвикани от изтичането на горещо машинно масло от помпа от първия охладителен контур на реактора.

Тази лаконична и успокояваща(?) страховете на хората информация обаче беше придружена от снимки на гъсти черни облаци дим над реакторите. Няма дим без огън- това го знае всяко дете, макар да ни обясняват, че ставало дума именно за два малки пожара. Какво ли обаче си мислят хората от разположения наблизо град Диеп с население от 35 хиляди души? Дали пожарите им се виждат малки? Ами хората отвъд Ламанша, чиито води всъщност охлаждат реакторите на димящата централа?

Питам, защото след спирането на проекта АЕЦ „Белене” в България продължава да се лее възторг от перспективата да разширяваме ядрената енергетика, която бере душа в световен мащаб. И това не е моя субективна оценка. Коментарът за залеза на ядрената енергетика след Фукушима е необратим е на Би Би Си.

В България в същото време се вихри нелепа надпревара в стил „пир по време на чума” между противници и привърженици на всякакви варианти за присаждане на нови мощности в Козлодуй, но нито един от тези варианти не дава и косъм да падне от оплешивяващата глава на съветския обект начело на българската енергетика. Нито един глас не се чува в българската публичност за това, че има и други, алтернативни варианти за развитието на енергетиката. Нито един! Това е същата категоричност на глупостта, която се прояви при забраната да знаем дали разполагаме с природен газ, добиван от шисти, с което се превърнахме в първата държава на земята, наложила мораториум върху информацията за собствения си енергиен потенциал.

Тресе ни някаква лудост. Германия взе решение да спре развитието на ядрената си енергетика и има вече план за нейното постепенно закриване. Япония залпово затвори всичките си десетки централи и реактори. В момента, година след Фукушима, там мъждука последният реактор. И представете си- няма глад за електроенергия в тази огромна икономика, нито пък се усеща недостиг от електроенергия сред населението от цели 128 милиона души. Да не говорим, че при избора на модел за подражание бихме могли да вземем за пример процъфтяващата във всяко отношение и сравнима с нас по мащаб Австрия, която забрани ядрената енергетика в конституцията си. Или да се поучим от Италия, която си закри ядрените централи след катастрофата в Чернобил. Но не, ние сме „храбри” до (общонационална) инфантилност, индиферентна в телешкия си възторг от „мирния атом”.

Франция, с нейната свръхнаситеност с атомни фабрики за електричество, е любимия пример на българските лакомници, седящи на трапезата на егоистичния си интерес от комисионни, заплати и откровени далавери за милиони. Голямото плюскане в България се позовава на френския апетит. Само че френският енергиен Гаргантюа, повярвайте, вече се замисля как да мине на животоспасяваща диета. Инцидентът, колкото и „малки” да са пожарите, ще възбуди още повече здравия разум и на французите, сред които вече расте тревогата от опасностите на върха на вулкана от струпани в страната атомни реактори.

А ние? Пак ли „кучета ни яли”, както по улиците на София, защото не можем да се справим със собственото си безхаберие ?

37 мнения за “Френският ядрен Гаргантюа изтръпна от страх, българското атомно джудже лакомо поръчва нова порция “мирен атом””

 1. Ядрените централи ще бъдат спрени,защото Бог така рече.Който друго си мисли,ще му се “подскаже” подходящо,според възможностите му умствени.Всекиму както и колкото нужно да “чуе”.Който не вярва,болезнено ще му се получи повярването (и на Воленчо “богослов” също).

 2. Г-н Инджев, казвате ” ….. българските лакомници, седящи на трапезата на егоистичния си интерес от комисионни, заплати и откровени далавери за милиони. “. Точно тук е бедата. Достатъчен брой, достатачно нагушили се с пари от похарчените до тук 1,5млд са в основата на интереса в България към “най-евтината” енергия. Още по-тъжната истина е, че ползите на някои от тези фенове са просто жалки трохи от огромната енергийна трапеза. Това са хора, които за по-голямото си или по-скромно бонусче, са готови на всички лъжи и демагогии, готови са да пожертват здравето и бъдещето на целия ни народ. Лицемерието и лъжите на тези хора трябва да се разобличават непрестанно, което е доста трудно при възможността им да плащат за медийна поддръжка. Ще познаем, че битката срещу тях е спечелена, когато спрат да искат въпросите за енергетиката да се решават с референдум. Преди време чух в предаването “референдум”, интересен и безспорен довод за икономическата несъстоятелност на проекта АЕЦ Белене. Че нито един от поддръжниците на проекта не би си купил акции за същия проект, защото е наясно, че по тях НИКОГА няма да се начислят девиденти. А общинските съветници на Белене, които единодушно се обявиха ЗА проекта и искат правителството да преразгледа решението си, дали те ще се съгласят хранилището за ядрени отпадаци да се построи на територията на тяхната община, при условие че децата им нямат право да живеят в други населени места? Франция преди този въпрос го решаваше с износ на отпадаци за бившите си колонии. Колко му е да се подкупи един местен диктатор. Но сега проблемът с тези отпадъци става все по-скъп И ПО ОПАСЕН. Хранилищата които трябва да се строят също са на стойност милиарди и трябва да се ОХРАНЯВАТ вероятно хиляди години. Това също струва ужасно скъпо, а и има ли непробиваеми охрани?

 3. Хе, а в това време в парламента господа социалистие, подкрепени от недоносения Сидеров с пяна на уста защитават проекта си (Белене). Тези хора са неадекватни и безочливи, но така ще е докато няма потърсена отговорност.

 4. Има една приказка – “In science and technology, when you’re no sure what to do, do what Germans do”

 5. Г-н Инджев споделям напълно вашето и на г-н Котев отношение към ядрената енергетика в България!С нетърпение очаквам новата ви книга и дано истините в нея достигнат до повече българи!

 6. Все пак аз си мисля че нашият лаком ядрен Иванчо няма да поиска да яде тази порция. Доколкото разбрах тази тлъста мръвка елегантно преименована от Белене-1 във Козлодуй-7 имат намерение да я гарнират с разлагащи се остатъчни продукти от предишната ядрена трапеза които едва ли са били сложени в камерата на хладилника за консервация. При това хайдушко поведение на родния бизнес елит за което четем, не ми се вярва това да е станало. Те не се занимават с поддръжка на действащи мощности и активи камо ли да отделят някой лев за консервация. В тази връзка бих помолил г-н Котев ако може да отговори на този въпрос който би заинтересувал и други предполагам. Ще се радвам и на синтезиран отговор в някоко думи:
  Доколко Козлодуй-7 ще зависи от съществуващи съоръжения и активи и от тяхната консервация, а са изминали 6-9 години от затварянето на блокове 1-4 ? Ако е ДА, доста -това означава изследвания, тестове, саниране, ремонт, модернизация и т.н. което е равно на много пари и време. Ако е НЕ, малко или почти никак – това не означава ли Белене 1/2 равна на Козлодуй-7 = 10 милиарда евро, тъй като от ново проектиране и експертизи няма да може да се избяга ?
  И още нещо което не е въпрос а препоръка или идея макар че не се наемам да отправям такива към тесен специалист, просто не намирам подходящата дума. Думата ми е всъщност че ако в горния въпрос отговорът е да, зависи от съществуващи съоръжения и активи, просто може да се проследи какви средства са били харчени за консервация в периода на Stand-by и какви мощни потоци ще се излеят в тази нова пералня за да се приведе тя в подходящ вид. Мисля че той може да проследи тези неща чрез свои канали.
  Има естествено много въпроси около това преместване, някои са стари , други нови ще възникват тепърва и най- важният от тях остава как ще се преборят с падането на цените на електричеството което ще се приближава все по плътно към нашето ядрено кънтри.
  Колкото до Франция, тя сега има да изпитва неудобства от нежелани инвестиции в утилизацията на 58 ядрени централи. Доста инвестиции са и са за още по-дълъг срок – цели десетилетия, но поне ще се отварят все пак нови, макар и не особено примамливи работни места. Аз си мисля и се опасявам че Франция в края на краищата ще се опита да хвърли някой от тези парещи картофи в европейските щедри ръце, което ще бъде нагло, но го очаквам. Защото някои европейски страни вече дълги години работят на по-скъп ток и индустриите им са ощетени от това а сега ЕС вместо да подпомогне тях ще им бръкне в джоба да помогне на Франция.

 7. Това са аргументи с които сме длъжни да се съобразим, но къде остана доклада от английската банка, защо бе поръчан и платен, защо Румъния и Турция строят ядрени централи, кой ще забрани на Франция и Англия да добиват ток от АЕЦ… и т.н. добре послушахме американците да си затворим проектите в АЕЦ ами дайте ни компенсации или работа, обяснете защо ни е шистов газ той да не би да не е вреден, Хайде да мислим за нас и децата ни а не за жалките персонално=и комисиони на шепа продажници и политици абсолютно неадекватни!!

 8. Отказът от строителството на АЕЦ Белене е първата спечелена битка от войната с руската енергийна зависимост, но следват много други. Подновяване на проучването и добив на шистов газ, отказ от поставянето на реактора в Козлодуй, намаляване дела на газовите доставки чрез Газпром, и премахване на всички паметници от рода на ПСА в София.

 9. Г-н Инджев, след като се простихме с БЕЛЯ-НЕ и си пожелахме с руските ребята “До новых встреч !!!” по стар освободителски обичай , някакси ми стана даже тъжно за нея и хубавото име което и бяха измислили. Затова се замислих над етимологията на съоръжението с бойкия Маркировъчен № Козлодуй-007 и внезапно открих интересни неща.
  Първо, в езика на нашите освободители за чиито освобождения имаме безсрочен абонамент, думичката КОЗЕЛ която се произнася като КАЗЬОЛ означава освен онова бяло симпатично но не толкова благоухаещо животно което ние сме назовали с неблагозвучното име ПРЪЧ, но и СМОТАНЯК.
  От друга страна ДУЙ т.е. ДУХАЙ означава не толкова това което може да си помисли всеки съвременен бъгарин като чуе тази думичка, но най-вече и НАДХИТРЯМ, ИЗМАМВАМ, ЛЪЖА, ПРЕЦАКВАМ. Спомняте си какво е повтарял Сталин след като е изпратил поживо поздраво Рибентроп на 23 август 1939 г. за Берлин. Очевидци са разказвали че ходел по кремълските коридори, махал с ръце и повтарял радостно “Надул Гитлера, надул Гитлера…!!!!”
  И ето че “До новых встреч !!!” ще се сбъдне на козлодуйска земя и по всичко личи че някой в този сценарий е избран за СМОТАНЯК и да си го кажем правичката, без задръжки, просто му е определено ДА ДУХА СУПАТА. А зад загадъчния номер 007 навярно се крие готвачът на новата ядрена порция.
  Остава да си помислим и отгатнем как е разпределен кастинга в предстоящата сценка.

 10. Бих искал да попитам тази книга безплатно ли ще просвещава хората за нередностите в така омразните АЕЦ?

 11. Към Бай Миро:

  Да, само за доказани малоумници, които го признават с въпросите си. А от останалите хора, пожелали доброволно да си я купят (точно толкова доброволно, колкото всеки чете тук в блога, ако не се броят платените злобари)се очаква печалба, която може да приседне единствено на злокачествените завистници.

 12. Бай Миро, само мастурбирането е безплатно.

 13. Паздравявам Ви за написаното, чета редовно блога Ви и слава Богу, че го има. Няма да коментирам темата от аспекта на политиката, жалко е но е факт, ние сме си ги избрали. Това е то универсалната простотия – и “спасението не ни дебне от всякъде”. Но понеже не се страхува-те да провокирате, хайде да спрет-нем една. Пуснете един въпрос за гласуване, съгласен ли е великия български народ да построят храни-лище за отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци в родното му място или около него. Представям си какъв референдум ще последва след това дали да се строи атомна централа или блок.
  С уважение!

 14. Към Тодорова:

  Този въпрос съм го задавал не веднъж, включително в частен разговор наскоро на един доста известен защитник на ядрената енергетика,който се титулова професор. Отговорът му беше, че всъщност едно хранилище би било голямо “само” колкото стадион. Но когато му припомних, че в България не можем да намерим място дори за обикновените отпадъци ( на София), какво остава за “един стадион” с радиоактивни материали, той се отказа да опонира. Защото е факт: в света още няма дори зародиш на идея как да се реши въпросът с отработеното гориво, а то междувременно се трупа.
  Всъщност проблемът е толкова голям, че има много сериозни международни измерения- Русия е в състояние да шантажира когото си пожелае с факта, че ( все още) поема ядрените боклуци на други държави.Ами ако реши да спре? Ще видите, че този шантаж е причината за някои привидно необясними прояви на “слепота” от страна на запада спрямо Русия.

 15. Япония залпово затвори всичките си десетки централи и реактори

  Това не отговаря на истината

  За да отговаря на истината трябва да стане:

  Япония постепенно ( веднага след Fukushima 17, последните 6 през декември 2011) изключва ( един все още не е изключван ) за Stresstests всичките си 54 реактора.

  Междувременно на 29.03.2012 IAEA одобри резултатите от проведените тестове и реакторите ще бъдат подвключени към системата при необходимост ( в Япония това обикновено е през лятото )

 16. Ядрената енергетика някога беше символ на прогреса. Изглеждаше като пряк и чудодеен път към Бъдещето – такова, каквото го рисуват писателите-фантасти.
  Това е минало. Зловеща усмивка от старите ленти.
  Ядрената енергетика е технология на миналото, а не на бъдещето. Само слепец няма да го забележи.
  Безсмислено е да се повтарят всичките аргументи.
  Ще си позволя все пак да цитирам финала на една от безбройните статии, посветени на темата “ядрена енергетика след Фукушима”:

  http://english.kyodonews.jp/news/2012/03/146760.html

  “Десет години след Чернобил, Световната Асоциация на Ядрените Оператори(WANO), заяви – инцидентът е предизвикал толкова отрицателно мнение за ядрената енергия, че друг такъв инцидент, ако се случи отново, би компрометирал съществуването и бъдещето на ядрената енергетика в целия свят. WANO бяха прави”

 17. Днес ми изпратих и гледах клип на Панорама от преди ЕДНА година,в която централната фигура Бойко Борисов,ДОКАЗВАШЕ,колко фатално би било за БГ,ако АЕЦ Беляне не се построи! Задавам си въпроса,въпросното решение за отказ на проекта Беляне,дали не е изтъргувано с нещо по-значимо за Русия,да речем Южен Поток,или прехвърлянето на ядрения реактор в Козлодуй.Последното,от геополитична гледна точка,едва ли е по-различно от Беляне.Очевидно идеята за такова прехвърлане се харедва на правителството!Но във всички случаи,СЪХРАНЕНИЕТО НА ЯДРЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ,остава нерешен проблем и ядреното БГ и Руско лоби,няма да пропуснат възможността да черпят огромни финансови ресурси!

 18. Към STIVI:
  Въпросите Ви вече стотици пъти са намирали своя отговор (дори само в този блог), но Вие и подобните Ви настойчиво продължавате да ги задавате – или за да прокарвате определени внушения, или поради тъпа упоритост. Уверявам Ви, че няма да се уморя и откажа да Ви отговарям – не заради самите вас и фалшивата Ви загриженост, а заради онези „незрящи”, лековерни и наивни хорица, четящи блога, на които бихте могли да повлияете. И така – на въпросите Ви:
  1. „Румъния и Турция строят ядрени централи” защото ядрената мафия е интернационална и защото в производството на ядрени реактори световни икономически колоси са инвестирали билиони и няма да се откажат доброволно от тях.
  2. Англия и Франция сами ще се откажат от ядрената си енергетика, но не поради доброволно оттегляне на ядрената мафия, а в резултат от засилващ се обществен натиск (не дай Бог поради инцидент от рода на Чернобил, Фукушима или по-сериозен), ескалация около нерешените проблеми с ядрените отпадъци от отработеното гориво (тях съвсем скоро ще трябва да си ги пъхат някъде) и разумни политически решения.
  3. Затваряме проекта АЕЦ Белене не „защото сме послушали американците”, а по същата причина, поради която затворихме Кремиковци, КТМ Радомир и мн др. – причината, поради която рухна СССР. Принуди ни Нейно Величество ИКОНОМИКАТА.
  4. Шистовият газ (и добивът му) е точно толкова вреден, колкото и руския газ, който купуваме на 3-4 пъти по-висока от реалната цена.
  5. Колкото до хленча „дайте ни компенсации и работа”, звучи ми типично по цигански (пардон – ромски). От въпроса Ви не става ясно кой, на кого и на какво основание. Не виждам къде е връзката между една ядрена ел.централа от една страна и трудовото възнаграждение и безработицата в страната от друга. Две хиляди работни места не решават проблема.
  6. Вече само който не иска да чуе (прочете) не знае, че :
  – страни като Германия, Австрия, Италия и Холандия произвеждат само от ВЕИ количества ел.енергия, превишаващи 3-4 пъти потребностите на България;
  – Страната ни разходва 4-5 пъти повече ел.енергия от реално необходимата й, поради плачевно ниска енергейна ефективност, сиреч и в момента имаме огромен излишък от енергийни мощности, факт който напълно обезсмисля една бъдеща безумна инвестиция на 15-20 млрд единствено заради „удоволствието” да дундуркаме руска „мирна” атомна бомба.
  Ако въпреки всичко, нещо все още не Ви е ясно – питайте. Аз съм насреща.
  🙂

 19. Към НИКОЛА:

  В статията, която цитирам, може да се види едно истински чудовищно изявление, направено само четири месеца след чернобилската катастрофа:
  “ДАЖЕ АКО ТАКИВА ИНЦИДЕНТИ СТАВАТ ВСЯКА ГОДИНА, АЗ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СЧИТАМ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ ЗА ИНТЕРЕСНА”.
  Това го е казал тогавашният глава на IAEA Morris Rosen. Само два месеца след Фукушима бившият директор на същата тая IAEA Hans Blix прави подобно, макар и по-малко цинично изказване.
  Вие сам си преценявайте, може ли да се има доверие на такава организация с такива директори с такива възгледи. За мен отговорът е очевАден.
  А това, дето въпросната IAEA не била виждала проблем за рестартиране на японските реактори, все още не значи че такова рестартиране ще има. Японската рана кърви. Хората там проявиха истински героизъм за да ограничат последствията от Фукушима и да възстановят страната. Но едва ли са склонни потоянно да повтарят този героизъм заради нечия слепота и безотговорност.

 20. В подкрепа на Дон Кихотовците по-горе, които се борят с вятърните мелници на българското тесногръдие и медийните “слънчеви затъмнения” ще допълня, че миналата година през лятото се появи някак си “незабелязано” (на Запад) една доста тревожна информация от Франция. Заради високите летни температури и критично намалялото ниво на френските реки, около които има не малко ядрени централи, френското правителство е планирало да спре някои от мощностите. Всъщност този проблем ще се задълбочава в бъдеще. Към него се прибавя и факта, че Франция много скоро трябва да вземе стратегическо решение как ще задоволява енергийните си нужди през следващите 20-30 години – дали да удължи живота на съществуващите стари реактори, да строи нови или да промени изцяло енергийната си концепция.

  И макар че гледам нещата от друг ъгъл с невъоръженото око на обикновен читател, не мога да не се съглася с прогнозата на г-н Георги Котев, че именно във Франция съществуват реални рискове от аварии.

  По отношение на ядрените отпадъци аз лично съм бил свидетел в Германия, как всеки път, когато се транспортираха контейнерите към хранилищата в Gorleben (Niedersachsen), млади активисти лягаха по железопътните релси и водеха война на кръв с немската полиция, която правеше кордони около трасетата. Колко бой изядоха, но ето че УСПЯХА;)))))

  Някой си беше направил майтап, че за да се откажем от Белене ще трябва да внесем германци, но както виждате до тук ЧАСТИЧНО успяваме, макар че, и с това надявам се да се съгласите, далаверата е в ядреното гориво, а не в централата.

 21. Позволявам си да допълня казаното от Павел Тинков относно т.1 и 5.
  1. Турция строи И защото собственото и производство на ел.енергия ще и излезе по-изгодно от вноса. Подозирам, че това е скръбна вест за родните износители и повод за рев, че вече не изнасяме, но в бизнеса е така – щом някой печели много, се явяват и други кандидат за същите печалби. Искам да обърна и внимание на спекулациите с намаляването на износа. В бюджета влизат малко пари от този износ? И от него печелят не гражданите, а разните “износители”! Т.е. не ние – гражданите.
  По т2. Чух изявление на английски енергетици, които цитирам по памет. “Когато строяхме АЕЦ в началото на 50те, не мислехме какво да правим с тях, когато един ден се наложи да ги спрем. Сега даваме огромни средства за това да охраняваме спрели инсталации и не знаем какво да ги правим.”
  Франция си решаваше проблема с “износ” на отпадаците. Но скоро и те ще трябва да мислят за това. И единственото решение за тях ще е минаване на други енергоизточници.

 22. Без притеснения госпожи и господа! Удържахме велика победа! Въпреки всичко те дойдоха на нашия, не ние на техния. Все пак времето е наше! Оттук нататък борбата ще бъде за продажбата на ядрения москвич, сделан в РОССИИ. Може да го вложим в турска АЕЦ, срещу процент участие. Това би трябвало да устройва и родните петоколонници. Ако пък влезнат “свежи” пари от продажба на “москвича” би било чудесно. Румънците сондират на един километър от границата, така че Петър Димитров и Антон Кутев не могат да ни попречат да разберем има ли шистов газ или не. Кой каквото ще да казва, “РЕШЕНИЕТО” е поредната победа на Европейската Цивилизация над Империята на Злото.

 23. Въпреки деситилетия наблюдения и твърденията на разни мастити специалисти, все още никой не знае как се отразява, бомбандировката на неутрони. Този вариант на умора на материала го няма в никакви учебници по СЪПРОМАТ. АЕЦ не е автомобилен двигател да му врътнеш ключа, като стане напечено. той е като самолет(не може да спреш в отбивката при отказ) каквото и да става продължава да лети. Така че ако не гледаме напред, а само в краката си, бедствието ни чака зад ъгъла.

 24. Г-н Инджев,
  темата „за” или „против” ядрената енергетика е безспорно актуална, но едва ли в близко бъдеще, в световен мащаб, ще се постигне еднозначно обединение върху една от двете възможности. Вие самият сте писали за огромните икономически интереси в този отрасъл на икономиката. Няма да взема участие в коментарите с мнение за колко „опасни” или „безопасни” са атомните електроцентрали, тъй като това е работа на учени и професионалисти. Всъщност, не е далече времето, когато ще разберем мнение-
  то на българите, като нация по този въпрос, т.с на парламентарните избори. Доколкото
  усещам, АЕЦ „Белене” ще бъде една от предизборните мантри на БСП. За монтаж или не, на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще разберем след парламентарните избори,
  защото това пък е „коз” на ГЕРБ. Ще насоча вниманието Ви, към друга тема, която със сигурност може да се определи като много опасна, възмутителна, унизителна, предателска и уродлива и се надявам,тук да няма противоречиви мнения. Може да сте вземали отношение по въпроса и да
  съм пропуснал мнението ви, още и коментарите на вашите читатели, но това което чух по новините, че в България има закон който стои над законите, Конституцията на страната, над КЛЕТВАТА за вярност към общество и държава ме накара да изпитам погнуса от лицемерите приели този закон. Де факто, тези уроди са приемали този закон
  с пълното съзнание и разбиране, че са извършили престъпление и чрез този нормативен акт избягват правораздаване и възмездие. Признавам незнанието си, за съществуващ подобен закон,
  но коя логика би допуснала подобна възможна вероятност а още повече кой разложен мозък може да го измисли и приложи!? Въпросът, който ме вълнува, е биха ли могли
  ГЕРБ да отменят силата на това извратено недоразумение чрез нов закон и ако могат, защо не го направят?
  Всъщност, като се замисля, двете теми- ядрена енергетика и закона, са неразривно свързани.

 25. Всъщност най-абсурдното и престъпно в цялата история с ядрената енергия и ядреното лоби е споразумението между МААЕ и СЗО под номер WHA 12-40 от 28 май 1959г.и което продължава да осигурява протекция на ядреното лоби вече повече от 50 години.
  Не знам дали споменавате за това в книгата си “Ядреналин” или третирате този въпрос.

  Аз самият научих за това миналата година след Фукушима, при ровенето ми в интернет попаднах на едно интервю на един журналист с висш функционер на МААЕ по този въпрос и много ми хареса как той беше поставен под убийствен обстрел от въпроси от журналиста и не можеше да се защити. Сега го търсих, исках да го постна тук но не го намерих. Работата е там че това перверзно споразумение държи СЗО с вързани ръце пред ядреното лоби и не и позволява да разкрива, изследва и публикува пред широката общественост истинските резултати и последствията върху не само здравето но и уврежданията които ЯЕ нанася на човешкия ген.

  Сега ще постна един линк тук, мисля че ще е полезно за хората които все още не са узнали за това поради разбираеми причини.
  http://www.llrc.org/health/subtopic/iaeawhoagreement.htm
  Разбирате че в резултат на това споразумение МААЕ МОЖЕ ДА УПРАЖНЯВА ВЕТО НАД ДЕЙНОСТТА НА СЗО. Това което знаем за влиянието на ЯЕ върху здравето на човека е резултат от действията на самоотвержени и смели лекари и журналисти а не на официални изследвания провеждани под егидата на СЗО.

  Потърсих в българоезичния интернет нещо по въпроса и не намерих, ние като про-ядрена държава явно се стремим да не разгласяваме какво означава това споразумение.
  Единствено намерих в документация от заседанията на Европейския парламент цитиране и препратки към това скандално споразумение в ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА РЕЗОЛЮЦИЯ по последствията от Фукушима която обаче остава неприета.
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2011-0242+0+DOC+XML+V0//BG
  Ето тук линк на който могат да се видят и ДЕБАТИТЕ които показват големия разнобой в ЕП по въпроса за ЯЕ.
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=CRE&reference=20110407&secondRef=ITEM-007&language=BG&ring=P7-RC-2011-0236#4-191-000

  Все пак интересно защо ЕП не предлага приемането на резолюция която да осъди WHA 12-40 след като не може да приеме такава по отношение на ЯЕ. Аз си мисля че ако това споразумение бъде премахнато то ЯЕ ще рухне под натиска на общественото мнение. Но явно по законодателен път това няма да стане.

  Остава да се надяваме единствено на ПАЗАРА който ще може да ограничи ЯЕ максимално и в което аз вярвам.

 26. Пропуснах да уточня – вт.Д и в т.т. 15 и 16 на Предложението за Резолюция става въпрос за това споразумение

 27. С ентусиазъм подкрепям предложението на госпожа ТОДОРОВА!
  Идеята е отлична! С нея би трябвало да се ангажира вниманието на Президента.

 28. Тази злоба която носиме със себе си от най-ранни детски години ще ни довърши като народ идните двадесетина години, добре че младите напускат страната и все още има къде да отидат.

 29. До Rossen Iordanov

  Много Ви благодаря, г-н Йорданов! Бях чувал за това споразумение между МААЕ и СЗО, но не се бях ровил да го търся, макар и често да съм си го мислил. За съществуването ми беше обърнато внимание от член на партия Зелените. За съжаление не го третираме в книгата, но ако живота пожелае тя да има продължение и това ще се случи. За сметка на това в книгата третираме устава на МААЕ, който е с обем около 18 странички (съществената част), в рамките на които цели 12 пъти се среща думата мир и нейни производни. За да не остане никакво съмнение! Защо ви го казвам това ли? Първо, за да Ви върна жеста. И второ, за да Ви обърна внимание, че и този устав не можете го намери на български език – езика на една про-ядрена държава. Поздрави!

 30. Г-н Котев, аз пък ползвам случая този път да изразя своята подкрепа и възхищението си от това което правите. Изразявал съм го в мои коментари от самото начало, сега да го отправя ЛИЧНО към Вас пък ми е особено приятно !!!

 31. Poneje Mutrata neprekasnato govoi za cenata na Belene i che nie niamame pari da platim BeleNe i za tova se otkazvame imam slednia vapros:

  drugarju Borisov, a kolko shte struva Kozlodui 7????.

 32. “Русия е разположила противоракетна система С-400 в Калининград, предадоха световните агенции.Мярката е отговор на американските амбиции да разположи ПРО по границите на Русия”, пише проклемълски червен сайт. Прокремълското издание цитира ИТАР-ТАСС и пробутва чекистката пропаганда като единствено вярна. Всъщност рицарите на Путлеровата „истина” прилагат изтъркан трик: разменят местата на причина и следствие. Намеренията на САЩ да защитят съюзниците си от НАТО са представени като „заплаха” за руската национална сигурност и още преди да са разположени отбранителни антиракети в държавите от НАТО, Русия вече извежда на позиции най-модерните си ПВО и ПРО-системи.
  Руските политически технолози се правят, че не разбират разликата между антиракета и (нападателна) ракета и продължават да искат от НАТО да преразгледа отбранителната си стратегия, само за да продължат икономическия, политическия и военния си шантаж спрямо Полша, Естония, Литва и Латвия. Какво могат да направят нещастните съседи на Русия (толкова далеч от Бога и толкова близо до своенравната и непредсказуема автократия)? Да се преместят на друг континент, за да не бъдат в близост до „застрашената” велика сила?
  Със същия трик др. Сталин подготвя войната срещу Финландия през 1939-1940 г., когато малката скандинавска страна „заплашва” СССР. Но тогава за агресията си срещу фините СССР е изключен от Обществото на народите. Същия номер повтори др. Путлер, когато през 2010 г. Грузия с 15-хилядната си армия се оказа агресор срещу Русия и бе „възпряна” от предварително изведената на позиции 58-а руска армия с обща численост окоро 70 000 военнослужещи.
  Точен отговор на наглата руска политика намери кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Мит Ромни, който честно заяви, че в момента най-сериозният противник на САЩ е Путлерова Русия.

 33. Днес в обезните новини по CNN съобщиха, че атомната електроцентрала в Калифорния е затворена окончателно и завинаги. Но аз гледам тази телевизия докато съм в командировка в чужбина, а в България вече отдавна не се излъчва нито по Булсатком

 34. До Rossen Iordanov

  Г-н Йорданов! Благодаря за добрите думи! В България има два т.нар. “ядррени фонда” – за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения и за съхранение на ВРАО (високо-радиоактивни отпадъци, които освен това са и много дълго живеещи). Наскоро около скандалите с бонусите стана известно, че министъра на енергетиката, ресорният му министър и още 7 зам-министри и висши чиновници, сред които директора на ядрения институт към БАН и председателя на АЯР си раздават месечно по 3000 лева на калпак, за това че са в управилните съвети на двата фонда. 3000 по 9 прави 27000 на месец умножени още на 12 прави 324 хиляди лева на година. За трите години, откакто управлява ГЕРБ само тези бонуси наближават близо един милион. В края на скандала с бонусите премиера Борисов обяви, че всичко е върнато и то представлява малко над 600 хиляди, в това число и бонусите на много други висши чиновници. Иначе в книгата “Ядреналин” има интересен момент за цената и времето на съхранение на ВРАО, които един ден ще започнат да се връщат от Русия в България, но това е “държавна тайна” 😉

  Искам да ви уверя, че в евро-парламента няма никакъв разнобой по въпросите на ЯЕ и да ви илюстрирам това с един пример, който също по-подробно е разгледан в книгата. Пускам тук линк към прес-съобщение от заседание на ЕП през юни 2011 г.

  http://www.europarl.europa.eu/news/en/pressroom/content/20110622IPR22334/html/Nuclear-waste-exports-to-non-EU-countries-should-be-banned-say-MEPs

  Ако четете внимателно ще забележите, че евро-депутатите допускат едно изключение от забраната за износ на ядрен боклук, а именно, когато се изнася материал за рециклиране!!!! Въпросът, на който за сега няма отговор е: “Кой ще контролира колко материал напуска ЕС и колко, след това, се връща?” Депутатите не казват нищо по този въпрос. Това решение е гласувано със смайващите 80% ЗА и само 20% против и въздържали се. Числата ги видях в българската преса. Подробностите в книгата 😉 Поздрави!

 35. Г-н Котев, благодаря за поясненията. Аз си мисля че Вие сте останал с чувството на неудовлетворение от поведението на ЕС, ЕП и евродепутатите след Вашата гладна стачка там, това е разбираемо, но на мен ми се струва че има хора и то немалко които са Ви обърнали внимание. Самият факт че в това Предложение за Резолюция има такъв текст както т.5 п/т.3 в които се говори за забрана на използването на рециклирано гориво от европейските страни ясно говори за нежелянието на част от ЕП това да продължава. Когато четох подробно това Предложение за Резолюция си помислих че тия точки са ефект именно от Вашата акция или поне че част от заслугата да ги има в Предложението за Резолюция е Ваша. Така че има сили които Ви подкрепят в ЕС, може би са още недостаъчни. Аз оставам с впечатление че това предложение, специално за рециклираното гориво веднъж се изразява като малка част от един общ пакет решения под общото название Резолюция (тук предложението е НЕ НА РЕЦИКЛИРАНОТО ГОРИВО) и втори път пак в общия кюп на друга такава Резолюция, където предложението е ДА НА РЕЦИКЛИРАНОТО ГОРИВО). В първия случай не се взема решение, а във втория се взема решение , т.е. приема се и така оставаме с решение в което се съдържа текст че ЕС е за рециклирано гориво. Не знам подробности как се е гласувало, но си мисля че самият ЕП се занимава с много подробности и детайли които са несъществени, темите, целите се разводняват вместо да се конкретизират, аз например изобщо не съм доволен от неговите решения. Специално за РГ като че ли изгода от това има не само нашият “бизнес-елит” но и други такива “елити” из ЕС.
  За ЕП си мисля че всеки придърпва чергата към себе си и ще трябва да се случи нещо за да се унифицират настроеията. Това може да е някоя авария, вече на наша, европейска земя, която да се почувства не по телевизията както Фукушимската а реално, на наша територия или както казва г-н Инджев, Русия да се откаже да приема ядрени отпадъци и ЕС да почувства парещия картоф вече в ръцете си. Иначе спомените от Чернобил са избледнели, про-ядреното лоби дори агитира да забравим за случая. Но както казах в предишния ми пост, има смели и самоотвержени учени, лекари и журналисти които разкриват немалко истини по тази ужасна авария и че последствията изобщо не са за забравяне а са ПОВЕЧЕ ОТ ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА ЗА ЗАБАНВАНЕ на този вид енергия. Затова бих искал да постна този клип и съответния линк в които се говори за такива хора и тяхната дейност.
  http://www.youtube.com/watch?v=7C0wZv462Ug
  http://www.strahlentelex.de/Yablokov%20Chernobyl%20book.pdf

  Само с две думи още какви са заключенията на тези хора.
  1. СЗО говори за около 9000 жертви максимум от Чернобил а тези хора говорят за друг порядък 1 000 000 до 1 200 000, т.е. разликата е колосална.
  2. ЧЕРНОБИЛ ПРОДЪЛЖАВА ДА УБИВА, бавно но неумолимо.
  3. Чернобилската катастрофа показва че желанието на ядрената индустрия да рискува здравето на човечеството и на нашата околна среда с атомни електроцентрали ще доведе не само теоретично, но на практика, до едно и също ниво на опасност, СЪЩО КАТО ОТ ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ.
  4. Трябва да се промени официалното Споразумение между СЗО и МААЕ (WHA 12-40, 28 май
  1959) спомагащо за УКРИВАНЕТО ОТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЗА ВСЯКА ИНФОРМАЦИЯ, която може да бъде нежелана на ядрената индустрия.

  Ще чакаме с нетърпение и “Ядреналин” за други подробности.

 36. в българия се търсят места /геоложки / подходящи за погребване на врао част от геоложката ни програма е , имаме и стратегия а от 24.04.2012г в изменения в зоос в приложение 1 и приложение 2, минно дело стояи места за геоложко погребване на ядрени отпадъци . Даже се чудя зад този бум с търсене на нефт и газ , дали не стоят интереси всъщност з атърсенен на подход

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.