Някой, макар и не кой да е, осъди прокуратурата в България

Задължително трябва да кажа ,а и мога да го докажа: Любомир Павлов не ми е никакъв. Ако беше обратното, вероятно щях да работя в някой от вестниците му-впрочем имах едно предложение, не точно за работа на щат, но го отказах поради несъвместимост в характерите ( да се изразя любезно) с определени фактори в медийната му група. И все пак смятам за интересно да се види, че някой, пък бил той и мразеният от мнозина Любомир Павлов, е успял да осъди прокуратурата, както пише в. „Труд“:

“Любомир Павлов осъди прокуратурата заради Общинска банка

Любомир Павлов, който е съсобственик и управител на “Медийна група България холдинг”, издаваща вестниците “Труд” и “24 часа”, осъди прокуратурата да му плати 10 000 лв. Обезщетението е за уронване на престижа му, тъй като прокуратурата несправедливо е намесила името му в разследване за Общинска банка.
Решението на Софийския градски съд, по което се е произнесъл и Върховният касационен съд, вече е в сила. Парите ще бъдат дарени за социална програма на столичната община.
Издателят заведе делото по Закона за отговорността на държавата през 2009 г., тъй като през 2005 г. като председател на Надзорния съвет на Общинска банка бе обвинен за длъжностно престъпление. След проточило се близо година разследване прокуратурата прекрати наказателното производство с категоричния мотив, че обвинението е недоказано.
“В резултат на незаконното обвинение Павлов е преживял стрес, социалните му контакти са били ограничени, уронено е доброто му име в обществото и в професионален аспект предвид положението му на публична личност”, обясняват магистратите.
Годишно съдебната власт плаща над 3,5 млн. лв. обезщетения за вредите, причинени на граждани от дознанието, следствието, прокуратурата и съда при незаконно задържане и недоказани обвинения”.

Знам какви язвителни забележки ще предизвикам, но не ме интересува същината на спора между Павлов и прокуратурата, който се решава в съда. Самият казус обаче държавното обвинение да седне на подсъдимата скамейка и да загуби делото е сигнал към гражданите, че такова чудо е възможно. Вярно, на такава битка не всеки би се решил. Ние по дефиниция се предаваме дори и пред лицето на очевадни несправедливости, какво остава да се осмелим да си търсим правата срещу един държаван орган, възприеман по-скоро като репресивен , макар всъщност да би трябвало да е изразител и защитник на обществения интерес.

Българското право не се базира на прецедента. Но примерът все пак не е за пребрегване в държава, в която справедливостта е най-дефицитната стока на пазара на обществените отношения. Е, щеше да е „по-красиво“ победителят в тази битка да е някой беден и обичан от народа гражданин, а не богатият и наричан с обидни имена Павлов, но казусът все пак е налице и както да го обръщат наопъки „имаме новина“.

Ще бъде интересно да видим дали храбрият новинар, самият шеф на новините и публицистиката в официозната ТВ 7 Николай Бареков, ще коригира настървението, с което се радваше на „щракането на белезниците“ на ръцете на Любомир Павлов, когато започна кампанията си срещу конкурентната медийна група на бившия фактор в СДС. И дали ще има указания да продължи конфронтацията на вътрешния министър Цветан Цветанов със съда с намеци за това решение, свързани с богатството на Павлов като фактор за решаване на делото в негова полза.

17 мнения за “Някой, макар и не кой да е, осъди прокуратурата в България”

 1. Аз като чета това се чудя колко ли милиарда ще трябва да ми бъдат изплатени за престъпленията извършени,а и продължаващи да се извършват спрямо мен и няма спиране.Вече несмея да изляза от портата навън,понеже онзи ден съседа ми ме заплаши да ме пребие,защото викам и му смущавам обедният сън.аз викам от ужас (помощ в смисъл).Това правя от много вече години и всеки който ме чуе се нахвърля да ме убива (да не се чува викането ми).Не разбирам ,никой не ми е казал ,че да викаш за помощ не ме убивайте е престъпление,за което се полага смъртна присъда,но и никой не ме е уведомил ,че съм осъден.Аз само исках да ми каже някой мога ли да си позволя да живея на тази планета или не,нищо друго!

 2. Достойно е и чест Ви прави г-н Инджев,че давате тон за трудно изпълнявана песен каквато е
  и “изтъпанчването на самото обвинение пред съда” и куража с вяра КАКВО И КАК СЕ СЪБУЖДА???.
  Въздържам се да добавям преглед с набор от противоречиви и взаимно изключващи се данни в областта на т.н. правосъдие,но имам причини да не им вярвам дори когато СТИКОВАТ ПОКАЗАТЕЛНИ ПРИМЕРИ.
  Докато пиша държа пред себе си влязла в сила решение на СГС още преди много години и мандахерцвано от състав на състав,за да си “намери друг майстор!”в желаната посока.
  Истината е,че “ТЕ” край нямат и са като свински черва,търсят се намират се и си подсказват било като “държавни” било като “частни”
  съдебни изпълнители.
  В такъв смисъл и от такива съображения ще продължа да се въз
  държам от призиви към вътрешния министър за една супер-ревизия на
  шиканирани процеси и грозно затлачени дела по които ако трябва да се вярва на фактите освен в личен план и държавния интерес на фиска е бил систено ощетяван и постоянно изнасилван.
  Ще проговоря когато изчезнат думите “някой” и “не кой да е!”
  Но до тогава ще се въздържаме от
  С Е И Р И!!!!

 3. Бареков и сие трябва да ги разследват за подвеждане на общественото мнение, за въвличане на държавата в скандал и за очевидно платени репортажи ментета. Нещо се мълчи за това, дори и в блоговете…

 4. 2004 год.Бойко има рожден ден. Той е отпразнуван както подобова за герой в “Скай плаза”. Не съм бил там сигурно е много яко. Първи го поздравили Симеон и Гоце. На снимка се вижда усмихнат Бойко прегърнат от масивна фигура с пура в ръка -главен редактор на вестник. По излъчването на фигурата можем да разберем, защо Бойко е такъв любимец на медиите. Главният редактор не се свени да демонстрира обич към представител на властта, без да се замисля че може да посее съмнение у читателите и по този начин да навреди на вестника си. Но на него не му дреме за това, защото той си е намерил други начини да издържа вестника освен чрез броя продадени копия. На тържеството на доскоро един прост шеф на охранителна фирма, министъра на вътрешните работи му подарява картина на стара къща, която само Путин, папата, той и Бойко имат от този художник според него. В подмазването по необясними причини се включват и министъра на правосъдието, който му подарява стар пищов. Слави Трифонов, който не спира да се гаври с него откакто стана министър-председател,
  тогава се е подмазал, като му е подарил палка. Бойко получил още копие на меча на хан Кубрат. Земеделския министър и неговият заместник му връчили глигите на 100 килограмов глиган, който Бойко лично застрелял в Кърджалииско.По-късно ФБР открива офис в България. Аналогичен случай от сега, при откриване на офис на ДЕА присъства Бойко като министър-председател, а не Главния секретар на МВР Калин Георгиев. Тогава не присъства Симеон, а Главния секретар на МВР Бойко Борисов. Просто виждате как всичко се извърта и нямам представа защо се прави. Тогава Бойко е в центъра на обективите като Главен секретар. Сега пак той е в центъра на обективите, а не Главния секретар Калин Георгиев. И всичко е при два еднакви случая- американска служба открива офис у нас. Защо сегашния Главен секретар Калин Георгиев не заслужава внимание ? Ето аз задавам прост въпрос,като страничен наблюдател. Защо Калин Георгиев, който е Главен секретар на МВР в момента не получава абсолютно никакво медиино внимание ? Защо той не е представен в медиите като борец в борбата с мафията ? Защо не играе в благотворителни мачове ? Защо не получава награди и поздравителни телеграми ? Защо никой не ходи на рождения му ден и той не е в скъпарски ресторант, където разни обществени личности да му подаряват разни ценни и редки предмети ? Не мога да резбара също защо сега в центъра на вниманието е министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и той съобщава за разни операции и залавяния и се хвали, а не Главния секретар на МВР Калин Георгиев, а тогава е точно обратното- в центъра на вниманието е Главния секретар на МВР Бойко Борисов и той се хвали, а министъра на вътрешните работи Петканов направо го няма.

 5. Е, не е единственият осъдил прокуратурата, има и стотици “бедни”, верно, не са дотам известни…

 6. В повечето европейски държави, главния прокурор е министър на правосъдието или подчинен на министъра на правосъдието; т.е. той се явява адвоката на държавата. Това е един от основните въпроси на реформата в правосъдната система. В САЩ висшите прокурори се избират от населението чрез преки избори. Такова нещо като независима прокуратура е присъщо за ненормалните държави. Прокурорите у нас са недосегаеми, поради което се “радваме” на такива “придобивки” като подкупност, забавяне на дела, ортаклъци между обвинители и бандюги и т.н. Този анахронизъм в нашата съдебна система, осигурява голямото предимство на организираната престъпност пред държавата в съдебните дела. Защото обвиненият разполага със зависим от него адвокат, докато държавата с независим такъв, в лицето на прокурора. Освен това, съгласно действащото законодателство у нас, практически е невъзможно прокурор да бъде подведен под съдебна отговорност. Всичко това прави прокуратурата неимоверно високомерна, непукист за интересите на обществото, изкусяваща се да предрешава съдебни дела чрез манипулация на доказателствата,неосъзната, че обикновените хора, отделяйки от залъка си, са неин пряк работодател. Затова, радостно е, че Любо Пъпката е успял да спечели дело срещу прокуратурата. Още по интересно би било да се проследи какви ще бъдат персоналните последици за нафуканите прокурорчета.

 7. Тази новина би била наистина добра, ако 10-те хиляди лева се взимат от бюджета за заплати на прокуратурата, както е редно да бъде.
  За съжаление, това ще го платят данъкоплатците, а на прокуратурата няма да и пука въобще.

 8. Бареков и сие трябва да ги разследват за подвеждане на общественото мнение, за въвличане на държавата в скандал и за очевидно платени репортажи ментета. Нещо се мълчи за това, дори и в блоговете…

  Posted by ана | април 7, 2012, 13:28
  ………………………………

  Само Бареков и сие ли?

  БНТ, която издържаме директно с данъците си (за разлика от ТВ7, където посредничи банка) на какво прилича?
  По-гнусна и ретроградна държавна телевизия в Европа няма!
  И всички търпят – и тъпия хумор, и тенденциозните коментари и простащината, която струи, а не църцори…

 9. Единственото, което ме въздържа да Ви подкрепя е, че вие нищо не предлагате (както и тези, които критикувате). Сигурни ли сте, че не служите на сили, които са против България? Ще си купя Ядреналин, ще коментирам.

 10. Попитах стар юрист: Какво е правото? Волята на управляващата класа въздадена в закон.- беше отговора.

  Предполагам, това е старо, римско определение, което се знае от всеки правист.
  Разчитайки тази кратка сентенция, забелязвам, че е съставена от три елемента: воля,
  класа, закон, т.с това действа и има последици единствено и само тогава, когато тези
  три елемента са неразривно свързани. И как действат само! Да видим.
  Управляващата класа има волята, да създаде общинска банка с намерение да се помага на общините при нужда от финансиране. (Колко истинско намерение от което искри
  светлина.) Но! След като банката събира достатъчно капитал, създава мрежа от офиси, с една дума, като се свърши черната работа, се решава да бъде приватизирана. )Съзидателното начало на всяка искряща истина е покрито в непроницаемо тайнство). И всичко това е облечено в закон. Точка. Триединство в единодействие. Че нямало, Павлов да осъди прокуратурата?
  Нищо, че общественото съзнание и морал се раздира от вътрешни противоречия, че и
  г-н Румен Бърцов се чувства ощетен и търси правата си, човека. Лошото е, че той се е
  взел на много сериозно като суверен, когото законите трябва да защитават и ограни-
  чават. Г-н Бърцов, изчакайте си реда. В момента, Вашите викове за помощ са последно-
  то, което може да предизвика законотворческа воля на управляващата класа. Уточнявам. Не управляваща партия, а управляваща класа.

 11. От бившия коректор /почти редактор/:
  Едва ли древните са боравили с понятието за “класа“. Не ми се рови из източниците, но все ми се струва, че определението по-горе за правото си е ачик ачик марксистко – залагам на авторство на Владимир Илич, няма да ме учуди ако е и Йосиф Висарионович.

 12. След като Л.Павлов осъди прокуратурата за уронване на репутацията и доброто му име във връзка с Общинска банка,сега ми е интересно дали Бареков и ТВ7 ще се извинят или ще си замълчат гузно.

 13. Истината е, че не можеш да намесваш името на някой в нещо преди да си сигурен. За прокуратурата важи това, че тя трябва да има много силни доказателства. А тя ги е нямала и сега е ясно, че ще бъде осъдена.

 14. Много ми е интересно какво ще е поведението на медиите на Пеевски. Сега дали ще могат спокойно да го наричат престъпник.

 15. Прокуратурата я използват за рекет, то е ясно. Ама явно Павлов имаше нервите да им се опъне.

 16. Прокуратурата я използват за какво ли не! Може и да я осъдат какво толкова, че човека не е известен. Но наистина ще видим Пеевски как ще реагира!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.