Голямото плюскане си остава единствения безплатен обяд у нас

Лъжите за социализма, превъзнасян като безплатен обяд и до днес захранват идеологическата ясла на левичарството. Нищо не помага срещу вярата в свръхестествения фокус, каквато е шашмата с твърдението, че нещо някога е било безплатно, а после са ни го отнели някакви гадни демократи. Не помага срещу тази съзнателна заблуда дори и очевидният факт, че край на „безплатния обяд“ сложиха самите другари и другарки, които пожелаха да продължат голямото си плюскане по друг начин и го направиха с особено цинична лакомия. Анонимни ли са те, че не могат да бъда разпознати в тълпата лапачи и посочени ясно , а дори и ( о, чудо на чудесата) осъдени дори?

Не става дума само за т.н. кредитни милионери, нито дори за техните началници от банковия сектор, които ги създадоха по волята на кукловодите на прехода от социалистическа към капиталистическа бедност. Едната предполагаше да си налягаме парцалите пред фаталната и предопределена до гроб робия на държавата за жълти стотинки, но отпускани редовно относително по равно на впрегнатото в хомота на плановата икономика население. Другата произвежда днес бедност за ограбените от елита на бившата НРБ „обикновени българи“, яхнати от необикновено наглите си работодатели. Изключения в това обобщение за нашата действителност има не малко ( защото работодател не би трябвало да е мръсна дума) , но по правило картинката е такава: обогатиха се единици, обедняха хиляди. И на върха на пирамидата, строени от „робите на труда“, седят самодоволно фараоните от старото „царство“ , получили икономическата си власт чрез магиите на жреците на „прехода“. И като че ли няма сила, която да разкъса тази причинно-следствена връзка с миналото и неговите проекции в настоящето.

Сигурно някой ще се запита защо преразказвам тези известни ( на интересуващите се и мислещите хора) истини. Не е само заради очевидната необходимост да си преговаряме урока по мимикрия, който ни преподадоха, тъй като е също така ясна склонността ни да забравяме откъде тръгнахме, за да сме тук и такива, каквито сме: най-нещастните европейци, управлявани от Граждани за европейско развитие на България.

В телевизионно интервю тази сутрин премиерът Бойко Борисов оспори американския доклад, в който сме определени като рекордно нещастни.В десетката сме на най-големите нещастници на света и сме в компанията на видимо бедстващи африкански държави. Човекът с най-голямата власт в страната явно се е почувствал засегнат. Точно тази „американска класация“ не му отърва- не е като да сме на първо място на Балканите в конкурентна битка да приютим регионално бюро на американската агенция за борба с наркотиците, от което пък Борисов се почувства някак персонално поласкан, виждайки своя заслуга и приемственост с дейността си като главен секретар на МВР, откъдето тръгна кариерата му в политиката. Съответно някак доста отмъстително срещу незнайните съставители на оценката за нас като големи нещастници Борисов натърти няколко пъти върху нещастието в Америка там да се случват масови убийства в училищата, докато у нас ( където кучетата ни глозгат в столицата ни само поединично засега) нямало такова чудо. Това си е като да откриеш Америка по български: „виждам земя на нещастници на хоризонта, там бият негрите и са унищожили индианците“!

Наследствеността на старите социалистически клишета в новото им приложение от борец срещу комунизма, като Борисов, е пред очите ни. Забелязваме ли я обаче?

Спомняме ли си с какво обещание дойде на власт ГЕРБ? Хората, гласували за тази партия и лично за нейния създател и лидер, го направиха предимно заради надеждата, че „новите“ са приносителите на някаква справедливост спрямо предишния грабеж.

Няма по-голям дефицит у нас от недостига на справедливост и точно по тази причина мнозина повярваха на страховитите обещания на новородената от нищото сякаш партия. Но нищо подобно не се случва. Кредитът й на доверие изтича и при цялата липса на алтернатива на този етап, няма да е далеч времето, когато и тази породена от нищото надежда ще се спука като червената „сполука“ или ще се продъни като царските приказки от хиляда и няколко нощи, обещани под формата на общонационално „оправяне“ на българите за 800 дни.

При наличие на прословутата политическа воля имаше един много лесен, ефектен и дори ефективен като внушение за спазено обещание начин да се докаже, че предизборните обещания на ГЕРБ от 2009 година не са били приспивни песни преди лягане на кълката на успеха в периода между избирателни кампании. Няма по-ярка звезда на червения хоризонт, която със собствената си светлина на емблематична петолъчка да олицетворява връзката между проваления „модерен ляв“ социализъм и постмодерния негов грабителски вариант, от бившия лидер на БСП Георги Първанов, прекарал си луксозно и недосегаемо за критика на върха на държавата цели 10 години.

Едва след като най-после се реши да откачи воденичния камък АЕЦ „Белене“ от шията на България, застанала с него на ръба на изкопания за целта гьол, Борисов прозря, че прокуратурата трябва да търси сметка за закопаните в този кратер на периодично избухващата като атомна бомба любовна връзка със СССР и неговия наследник Русия. Кой друг обаче, ако не Георги Първанов, олицетворява с подписа си вината за узаконяването на дългия процес по източване на пари и отклоняване на административен ресурс към един престъпен проект, какъвто най-после го нарече днешният ни премиер? От трите компонента на т.н. голям шлем на Първанов с Русия, прокламиран в София от президентстващия ни Първанов през януари 2008 г., отпаднаха цели два. Това би трябвало да е достатъчно и за най-слепите, за да прозрат персоналната отговорност за прахосаното време, пропуснатите ползи и онези ползи в личен аспект, които са били извлечени от комисионерите по провалените проекти.

За всички е ясно, че АЕЦ „Белене“ и обещаната на Кремъл българска благосклонност към неговата стратегия за проникване в ЕС на гърба на българския му троянски кон, не е безплатен обяд. Какво са взели българските другари от тази трапеза не знаем в точни измерения, но научаваме нещичко за това колко са били щедри с нашите пари, похарчени, за да седнат на масата на голямото плюскане, сервирно в „големия шлем“. В буквалния смисъл узнаваме от публикация на в. „24 часа“ колко е струвал на България поне един платен от нас, но безплоден като инвестиция такъв обяд:
„12 166, 67 лв – това е цената на обяда, който президентът Георги Първанов е дал за руския си колега Владимир Путин по време на визитата му през 2008 г. Тогава двамата се споразумяха за енергийните проекти между двете държави, а Първанов нарече това “големия шлем”.
Обядът e бил в залите на НИМ, сочи справка, която “24 часа” получи по Закона за достъп до обществената информация от администрацията на президентската институция.
Колко струват вечерите на Първанов за гостите му и екзотичните му визити до Антарктида, Перу, Мексико, Индонезия, Тайланд, Узбекистан, Австралия, Сингапур, и каква е била ползата от тях “?
Вестникът обещава да отговори на този въпрос, който наистина е по-важен от всички въпроси за мезонетите, луксозните пушки и бракониерските президентски подвизи, в чието разследване никоя българска медия не посмя да се задълбочи- за тези „дреболии“ няма да се намерят следи в архивите. Дано сега обаче, когато при новия стопанин на президентския кабинет има възможност за проветряване ( както обеща при встъпването си в длъжност Росен Плевнелиев), най-после бъде отговорено на неудовлетвореното чувство за справедливост на българските граждани.

Всеки разход е оправдан, когато води до успех. Но какъв е коефициентът на полезно действие при екзотичните пътувания на Първанов и от вложенията, направени по негова заповед в доказано вече провалени проекти, като АЕЦ „Белене“ и петролопровода „Бургас-Александруполис“? Ето от този конкретен въпрос бяга премиерът Борисов, когато се опитва да оспори усещането за нещастие сред измамените за пореден път българи, търсейки под американския вол теле, вместо да хване тук и сега бика за рогата, за да докаже, че не налита бутафорно на червено.

61 мнения за “Голямото плюскане си остава единствения безплатен обяд у нас”

 1. “Конституция на Република България
  В сила от 13.07.1991 г,

  Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
  Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.”
  Ако беше вярно това твърдение “В сила от 13.07.1991 г,” Първанов и компания нямаше да се разхождат по милата ни родина и да продължават да вредят.Твърденията са едно,но фактите говорят друго.Както и да е,Бог си знае работата,а кой каквото си надробил това и ще сърба,който както иска да вярва,но фактите са си факти.
  Едно нещо никога неможах да разбера (тези дето трябва логично да се покрият в миши дупки и да несмеят да треперят,да неби въздуха до тях да помръдне и да бъдат открити предизвикват страх на тези от които трябва да се страхуват).Така и неможах да намеря обяснение на този феномен в наше село България,а търся от както се знам,пълен провал и съм нещастен за това!

 2. “Гадните демократи”г-н Инджев,не ни отнеха несъществуващото а завинаги погребаха идеята да живеем в общество неразделено от класи,касти,богати,бедни,умни,тъпи…
  Обявиха тази идея за социализъм,казаха,че той се е състоял(всъщност това си бяха диктатури,но на кой му пука)и сега всички сме роби на чичко паричко,но сме щастливи щото вече не сме равни.
  Искам просто да ви напомня,че това сега е демокрация,точно колкото онова беше социализъм.

 3. Г-н Инджев,статията е класика в журналистиката.Интересно ми е дали сте поканен да четете лекции във Факултета по журналистика в СУ?

 4. Много хубаво казано. Много вярно. Силно се надявам, че “лапачите” ще бъдат осъдени. Вярата ми не е израз на наивност; това е вяра в баланса – рано или късно всичко си идва на мястото. Дано да е по-рано. Благодаря ти, Иво, за хубавия анализ.

 5. В Скандинавия имало много самоубийства, сякаш тук са по-малко, пълно безхаберие. А дори и да е така, сякаш това оправдава обективните причини за нещастие (политиката по доходите напр.) За такива изказвания по адрес на цяла група водещи държави, където сигурно има и маняци (у нас маняците обаче са на власт и “стрелят” ежедневно на месо), заслужаваме протестна нота от легациите до външно министерство.

 6. Господин Индвев, нещата горе-долу стават ясни – Надеждата умира последна, а олигарсите и комунистическите милионери на прехода остават.

  P.S. Олигарсите и милионерите са хората който назначиха Бойко Борисов за изпълняващ длъжността председател на министрите по нашите територии.

 7. Обедняването започна на 9.9.1944г., ТОГАВА започна „обогатиха се единици,НО обедняха МИЛИОНИ“, СЪЩО така „строенето“ на пирамидите започна и то тогава,A не преди 23 години!!!!!!!!!!

 8. И на мене ми направи много грозно впечатление тази бомбастична цена на обяда-да се чудиш каква е тази маниащина ,каква е тази първенющина-но като за обяд за Путин изглежда е напълно приемливо-дребни ,низ/с/ки комплексирани човечета ,ходещи на високи токове и вадещи смешни амфори от морето,изглежда за него е напълно подобаващо. Виж ,за обяда на кралската особа Чарлз ,обяда бил скромен-само 1500лв!!! Но кралската особа няма нужда от първенюшки домогвания и свирки -просто класата е различна!!!

 9. Промиването на мозъците и душите сега е същото като преди 25 години:

  Борисов: “В скандинавските държави от щастие се изпозастреляха.”
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/04/09/1804286_citat_na_denia_v_skandinavskite_durjavi_ot_shtastie_se/

  “Лидерството на Скандинавия в самоубийствата е мит според СЗО”
  http://www.dnevnik.bg/zdrave/2012/04/09/1804439_liderstvoto_na_skandinaviia_v_samoubiistvata_e_mit/

  Пожелавам му да е много щастлив, и ако може – възможно по-скоро.
  Че вече не се издържа.

 10. пп. Вижте картинката в последната цитирана статия – най-висок в целия свят е процентът на самоубийствата… в (пост)-съветското пространство.

  Другарю Борисов?

 11. Истината според мен е, че комунистите и техните проекции победиха в крайна сметка. Вместо да се съревновават по един честен, нормален начин с Иван Костов и неговата партия след 97-ма те решиха да го правят по селски, така както са свикнали.С пропаганда,поставени лица, удари под кръста, доноси, клевети, заплахи и т.н.Само,че те забравиха, че вече не сме 50-те години и това няма да ги доведе до победа на комунизма и пролетарята, а само до унищожаване на политическия живот в страната,хаос и безпътица.Вместо да извършат основни промени в своите редици след 97-ма и да се състезават за доверието на хората така както е на запад със стратегия, подготвени кадри и интелект, те заложиха на селските номера. В резултат Иван Костов и десните партии са унищожени,но какво от това ? Така се създадоха условия за нестабилна политическа среда в която всеки може да яхне някоя вълна и да стане първи, а когато няма вълна за яхване трудно почти невъзможно се съставят правителства от тройни, четворни, петорни коалиции, които стават все по-невъзможни и са като цяло обречени на провал от самото начало заради противопоставянето вътре в коалициите. Така червените успяха да унищожат основния си враг, но не осъзнаваха, че по този начин унищожават и себе си. Защото когато нямаш силен противник, самият ти ставаш по-слаб. В следващият парламент няма да има десни партии. Коалиционно правителство ще бъде невъзможно. Европа ще ни санкционира и спира фондове, заради невъзможност да се излъчи правителство. Накрая притиснати до стената ще се сформира общо правителство от хора които до скоро са се плюли и обвинявали жестоко по медиите. Целият народ ще бъде отвратен, а самото правителство ще бъде една гротеска, но алтернатива няма да има защото политическата система беше унищожена.Това ни очаква за в бъдеще без алтернатива за нещо по-различно. Резултатът ще бъде едно и също положение от това което е в момента за дълги години напред, ако не и завинаги.Ние сме си виновни. Подведохме се. Искахме да видим всички в затворите.Искахме да видим Иван Костов изправен до стената гърчещ се и треперещ.Вървяхме след лудия Филчев и го подкрепяхме,когато раздаваше призовки на всички от синята партия. Повярвахме на милиционера Бонев, когато подхвърляше клевети и доноси.Викахме ууу и крадец на човека който спаси страната от глад и гражданска война.Реабилитирахме напълно във властта БСП без те да са показали с нищо, че са се променили.Набързо забравихме Държавна сигурност,управлението на Жан Виденов и куфарчетата на Андрей Луканов.Избрахме си “мадридски мошеник”, президент агент и милиционери да ни управляват. Сега нека си сърбаме попарата. Който каквото си надроби, това ще сърба както се казва.

 12. Към Александър:

  Имал съм нещо като устни предложения, които си останаха такива, за няколко факултета в Нов български университет ( един познат ми предложи да “говори за мен” и в Американския университет, но противно на някои доста злобни твърдения по мой адрес, никак не ме бива в самопредлагането-нито на университетите, нито на американците).

  А от Факултета по журналистика в СУ очаквам покана колкото от Първанов за рождения му ден…

  Изобщо-кой съм пък аз, че да ме канят? Само някакъв (бивш) вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти, главен редактор на национални всекидневници, главен директор на БТА, канен само десетина пъти за коментатор на световната емисия на Би Би Си, работил едва 5 години за “Свободна Европа” и интервюиран еднократно като блогър от “Ню Йорк таймс”, и Си Ен Ен? А и публикации от блога ми се появяват извън България в някакъв си вестник “Монд” и други подобни незначителни за вниманието на СУ медийни трибуни. Те там в СУ си имат истински корифеи, които са (само)достатъчни като за професионалистите, подготвяни от тях.
  Това,че Великата българска журналистика няма нужда от скромните ми възможности ми стана ясно още през октомври 1993 г. в Атина, когато на един конгрес стотици журналисти от цяла Европа станаха на крака да аплодират в знак на колегиална солидарност поведението ми като журналист срещу управляващата клика в България, която заради критичната ми позиция направи “чудеса” за прогонването ми от БТА с активното съучастничество на т.н. българска журналистика, която се занимаваше да налива масло в огъня на дирижираните лъжи по мой адрес: не се спряха пред нарушаването на конституцията ( за което ги осъдих и предизвиках решение на Конституционния съд, подкрепило изцяло тезата ми). Но дори след съдебното решение в моя полза медиите в България почти единодушно продължиха да ме преследват с обвинения за моя “кариеризъм”( изразяващ се в конфронтация с парламентарното мнозинство,президента и правителството!!!) и за измисленото от тях мое “барикадиране” в БТА.
  Не случайно често се хваля ( да , хваля се!), че нямам журналистически награди в България!
  Впрочем, работил със стотици български журналисти, на които съм би началник. Мнозина от тях ще Ви кажат доста хубави неща за съвместната ни работа, но само на четири очи и след озъртане, за да не ги чуят работодателите им!

 13. http://www.vbox7.com/play:4d64b72e57
  Здравейте г-н Инджев!Този линк съм озаглавил:”Защо свалиха Господари на ефира “от предаването на “Вашата”любима телевизия БТВ!Постепенно времената на Тато се завръщат,даже не в осъвременен вариант,а драстично,по комунистически.Поздрави!

 14. Към Ясминка – напълно права сте Госпожо! И по времето на соца, така и днес при демокрацията, членовете на Съюза на глухите не ги приемат за членове на Съюза на композиторите. Според мен това е много несправедливо!

 15. Iavno pri men ima niakakav problem. Opitah se pone 20 pati da pratia drug, malko po-dalag komentar, no i sega ne stava. Iskah samo da Vi kaja, che mi dopadna analizat Vi i da Vi pomolia za komentar na poslednite otliuspvania ot DSB.

 16. Студентите са загубили,защото е изключително важно да се учиш от най добрите.Винаги съм се възхищавал на европейските нации,които.умеят да ценят умствения си капитал.Ние ,българите не умеем,егото ни надделява над разума и мисля ,че там се коренят някои от злините,които ни сполетяват.

 17. Ако в скандинавските държави им направят заплатите като в България сигурно половината население ще се самоубие а ако това се случи в Гърция – още на следващия ден ще изпозастрелят управляващите!

 18. Но и много ваши бивши подчинени г-н Инджев се изказват не само на четири очи не много добре за вас и вашият стил на ръководство. Всеки си има мнение по даден въпрос и в това няма нищо лошо.

 19. Трудно се намират коментари и анализи, които да обяснят простичко, разби-
  раемо, че понятието „социализъм” е мъртво понятие и прикрива съвсем други причини и следствия. Защо никой не се опитва да просвети обикновения човек, че „социализъм” е период от изискуемо технологично време за налагане и утвърждаване смяната на собствеността в една държава, била в ръцете на гражданите и, преминала в ръцете на малка, въоръжена терористична организация чрез насилие и убийства през 1944 г, с помощта на чужди фактори. Не зная, каква държава би била България днес, ако не бе изживяла комунистическото проклятие, но съм убеден, че не би изглеждала в този си вид. Както съм убеден, че и Русия не би изглеждала по този начин ако не беше 1917-та, а класацията на Форбс, за най-богатите и влиятелни личности в света, със сигурност, вечно би била оглавявана от фамилия Романови.

 20. Към Т.Димитров:

  Може ли по-конкретно- не съм работодател, че да се криете.
  Защото срещу това твърдение мога да покажа две подписки от стотици мои колеги, на които съм бил директор- едната с искане за моето назначаване, а другата срещу моето уволняване като директор на БТА. Втората е особено ценна с това, че стотици колеги се подписаха в моя защита под петиция до президента Желев в момент, когато бях “пътник” и го направиха с имената и подписите си с пълното съзнание, че подкрепят неизбежно отиващия си началник с всички рискове да се афишират в това качество пред следващия такъв.
  Иначе е вярно: след като унищожих с един подпис мрежата на тайните комунистически служби по линия на кореспондентските бюра на БТА чужбина( общо 26 на брой), които закрих на своя глава в началото на 1991 г. и прибрах по спешност съответните офицери под журналистическо прикритие, си спечелих вечната неистова омраза на доста хора и на въпросните служби. Вие техен говорител ли сте?

 21. Поздравления за прекрасната статия!
  Прощавайте за израза , но жална им майка на комисионерите.
  Вижте на кои комунисти са им увиснали носовете – те са комисонерите.
  Само Гоце се е развилнял защото си мисли ,че още е президент.
  Не ми се мисли ,ако и Южен поток отпадне…

 22. Към Dirty Diana:

  Съжалявам, но избягвам да коментирам партийните проблеми на ДСБ и СДС. Намирам се спрямо тях в ситуацията да съм съмишленик по принцип, но и персона нон грата де юре.

 23. Към Т.Димитров “Всеки си има мнение по даден въпрос и в това няма нищо лошо”
  Няма лошо,въпрос на гледна точка.Г-н Инджев пък ме изпревари,ама а да си кажа.

  “Преди всичко е нужно да се борите със силата на отделната личност, защото няма нищо по-опасно от нея. Ако тази силна личност притежава творческа духовна енергия, тя би била в състояние да достигне до милиони хора.” – источник (НОВИЯТ ЗАВЕТ НА САТАНА -ИДЕОЛОГИЯТА НА ИЛЮМИНАТИТЕ).Това е един от основните методи на комунистите за борба с свободномислещият “враг”,тая идеология са я възприели изцяло,щото са от сатъна,фактите говорят.
  А това от Бог.

  10-те Божи заповеди

  1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.
  2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.
  3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.
  4. Помни съботния ден*, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.
  5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.
  6. Не убивай.
  7. Не прелюбодействай.
  8. Не кради.
  9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.
  10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му; нито робинята му; ни вола му; ни осела му; нито някакъв негов имот – нищо, което е на ближния ти.
  По мой адрес са изговорени ,а и все още се изговарят всичко мръсно що може да сътвори прогнила душица дребна лъжлива,така и с всеки който има “наглостта” да бъде Човек,а не наподобяващо!
  Но Бог си знае работата!

 24. Малка синктатична поправка г-н Инджев.Не се изписва “кредитни милионери” а “кредитни милиционери”

 25. Togava adresiram pitaneto si do drugi potencialni komentatori: KOI i nai-veche SRESHTU KAKVO nakara predi d-r Mihailov, Neno Dimov, Pondeva, Abadjiev, i sega Proshkov, Petar Nikolov, Angelichin i Mitov da napusnat partiata DSB v edin ot nai-uspeshnite i periodi, za da se saglasiat tezi mladi, mnogoobeshtavashti desni kadri da se katapultirat dobrovolno v politicheskoto nebitie?!

 26. Уважаеми колеги,предстоящото посещение на г-н президента Росен Плевнелиев и показването от неговия домакин на Силиконовата долина,както бе при Медведев,е било повод г-н Барак Обама,
  известен за отказа ни да правим
  АЕЦ “Белене”да коментира в Сеул българската смелост в присъствието и на грузинския си колега Шикашвили.
  За никого не е тайна,че не от вчера американският президент,
  неговият вице и предшественикът му г-н Бил Клинтън,толерират в рамките на допустимото необичайна кореспонденция и от такива съображения както през 2007,2008 и т.н.свързах откриването на барелеф на Васил Левски в Ханой с гостуването на г-н Р.Плевнелиев от 15 до 21 май в т.ч.и с дълбоко загатване как ще се оцени от нашия народ необичайно натоварвне на Малия и Саша с “високо отговорни държавни задължения на своя баща и домакин” към пратеника на българския народ,който помни Април 1876,Солунското примирие 1919 и Париж 1946 г.
  Ако колегите не се вцепеняват от ужас!!!,добавих на президента,че съм изненадан как е сколасал с още 15-20 други негови колеги да стиковат и 22 май,рожденния ми ден за конференцията в Чикаго.
  Ако г-жа Елена Поптодорова все още ме помни и на свой ред не се вцепенява,нека си посружи с примера от блога на Иво Инджев,
  който пръв понася неописуеми предизвикателства!!!!!

 27. Към AZ:
  Имате 100% съмишленик! След време нещастния и манипулиран български народ, макар и изгубил инстинкта си за самосъхранение, ще разбере истината, а тя е: Костов е единствения политик на прехода, който направи нещо за този “така наречен народ”. Държавникът, показал и на руснаци, и на американци, че тука има суверенна държава, която отстоява собствените си интереси. Реформаторът Костов, чиято компетентност, решителност,административен капацитет, никой не може да постави под въпрос. Нещастния народец, беше ПРИНУДЕН чрез жестоко медийно облъчване да повярва на мантрите на вещицата на българската демокрация Валерия Велева, и на нейния гуру Тошо Тошев (агент Бор), както и на цяла орда духовни и интелектуални лилипути, национални предатели, журналистки с къси поли и още по-къса мисъл, комунистически ченгета, маскирани като журналисти и получили с предимство достъп до най-тиражните медии, откровени шоупростаци и псевдоартисти-всички повтаряха съчиненото в кремълски кабинети срещу мизерно заплащане и много често – невинни в своята глупост. Е, успяха. А сега НАКЪДЕ? И КОЙ? БОКО? Или СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ? Може би мис YES? А осъзнават ли маститите медийни отговорници своята отговорност. Много им пука!

 28. Понеже питане има от Dirty Diana,пък стой без отговор.Та да пробвам ,може да се получи нещо (въпреки,че чесно казано реторично питането).
  Тъ : препил зверо рогат руска вотка и побеснял,тръгнал да хапе наред по българските земи,суматие народ нахапал (не е имало кой да им каже народната приказка “от пиян и луд бяга”).Та такава работата,глисти са прихванали от зверо дето ги е ухапал,не кучешка тения,дето казват най много в България на глава добитък (да не стане грешка при поставяне на диагнозата,и предписанието на лекове,да не се повредят заболялите,щото и без това тежко заболяването).Даа!Пустата му пара,ниела работа!

 29. Аз,не го жалете св.Ив.Костов.Той не е много по-различен от Жан,милиционера Бонев,лудия Филчев,Лъки Луканов.Пък и партията не е негова,питайте г-н Инджев,той знае кой го заведе в тази така наречена партия.

 30. Цялата българска общественост недоумява защо Гл. прокурор Борис Велчев още не е повдигнал обвинение против кметицата Фандъкова за извършеното от нея престъпление по служба, довело до мъчителната смърт на бележития българин проф. Ботьо Тачков! Налице са безспорни доказателства за престъплението. От 2009 година ръководената от Фандъкова Столична община с користна цел е нарушавала Наредбата за чистотата на СО в частта й касаеща бездомните кучета, като умишлено не е намалявана тяхната популация, за да се получават от Европейските фондове парични средства, които са насочвани към частни лица и съмнителни фондации.

 31. Към DIRTY DIANA:
  Както стана ясно от днешен телевизионен разговор с един от напускащите ДСБ, не става дума за “катапултиране в политическото небитие”, а за светкавично гушване с Меглена Пръмова (пардон – Кунева), тъй като за разлика от “лицемера Иван Костов” тя била “европейка”.
  Хайде няма нужда!
  🙂

 32. Ето една препратка към статия, която колкото няма, толкова и има отношение към статията:http://dnes.dir.bg/news/sanirane-regionalno-razvitie-10923913?nt=4.
  Обърнете внимание на последните няколко реда. Поредната п…а история. Мангали недни, само бутафории.

 33. Към Ясминка:
  Идеята за равенството като абсолют, идеята „да живеем в общество, неразделено на класи, касти, богати, бедни, умни, тъпи”, трудолюбиви, мързеливи, пестеливи, прахосници, хора с творчески потенциал, бездарници, с морални задръжки и с престъпни наклонности е безскрупулна измама, зловеща утопия, употребена (и за съжаление все още употребявана) като мотив и оправдание за най-страшните престъпления срещу човечеството!
  Хората се раждат умни и тъпи, трудолюбиви и мързеливи, пестеливи и прахосници, надарени и бездарни, нравствени и циници. Класите, богатството и бедността са следствие.
  Социалното инженерство е капан за наивници. Комунисти и социалисти обещават създаването на земен рай, като алтернатива на обещания от Библията. За съжаление и в двата случая за целта са необходими и пригодни само съвършени същества. Земните хора не отговарят на това условие.
  🙂

 34. Докато има такива турбо реактивни …..чета като Слави мутрата недна Бинев, ще сте на този хал(ат).!!!!!!
  Обаче, само с лай, няма да се получи.
  Трябва и акъл. Невиждана простотия.

 35. “Едва след като най-после се реши да откачи воденичния камък АЕЦ „Белене“ от шията на България…”

  Тезата е много, много дискусионна.

  В леко окастрен вид данайският дар ще се вмъкне през прозореца отляво вместо през парадния вход.

  За десерт през прозореца отдясно ще ни сервират и една станция, която едва ли ще работи със судански газ.

  Честито!

 36. Към MERI:
  Вижте изследванията на проф.Асен Чилигиров.
  Вярвайте и ще успеете!

 37. Към AZ
  Все си мисля, че към Жан Виденов трябва да бъдем по-внимателни, като го плюем…вярно, че при него страната беше срината ,но това беше гадният сценарий, в който го вкараха от неговата партия-Жан е бил единственият, който се опълчил на руснаците и не им е продал газопреносната ни мрежа, която те много са искали.Заради което /има такава информация/, че е убит Луканов/четете Тошо Пейков/,пък и Невена Гюрова казва интересни неща. Това е единственият политик, който си отиде така ,както влезе в политиката-без да се облагодетества. Мисля, че той заслужава повече уважение, защото беше злоупотребено с него, заради младостта и неподготвеността му за подлите номера в политиката

 38. ясминка, kaji si kakvo znaesh za loshia Kostov i loshite DSB. Pitam te, zashtoto naistina me interesuva.
  Blagodaria na vsichki, koito mi otgovoriha!
  S risk da iadosam liubeznia ni domakin iskam da mu preporacham da se zanimava v analizite si i s procesite v partiite. (Ako ne go napravi niama da spra da go cheta i komentiram – prosto spodeliam po kakvi temi oshte me interesuva mnenieto na g-n Indjev).

 39. Към Ясминка:
  Иван Костов не е за съжаление! Така, както никога не са за съжаление компетентните, способни и интелигентни хора. За тях винаги има място под слънцето. При всички системи, при всякакви обстоятелства. Дори и комунистите предпочитаха неговите съвети и професионално мнение,заради което учили, но неинтелигентни негови колеги още изпитват бясна ревност. Като Кольо Парамов, проф. Захариев и др. под. За съжаление, обаче, са бедните, измъчени хорица, които се оставят да бъдат подкарани към небитието като стадо, от разнокалибрени мошеници – Ясминки, басминки, чието върхово интелектуално постижение е, да усвоят боравенето със старата ченгеджийска теза – всички са маскари. Тези мошеници и полуидиоти са субстанцията, която трови и разлага българското общество, хранителната среда, върху която, избуяват олигарси, монополи, бандитизъм. На тяхна основа става голямата подмяна на действителността в България – милиционерските партии да се представят като десни, финансираните от Русия, да ги изкарват националисти, анадолската етническа партия да бъде в челото на евроинтеграцията, а Пръмовата снаха да раздава България на гражданите! На гражданите или на ПРЪМОВАТА РОДА, предстои да видим!
  Важно е колкото се може повече нещастници да повярват, че Костов е продал Кремиковци за един долар!

 40. Като допълнение към заглавието на статията – “Голямото плюскане…”: “Спирането на АЕЦ Белене е все едно да си представите, че в Швейцария затварят банките.” – откровението е на народния представител от Коалиция за България Петър Димитров, изказано в интервю за БНР “Неделя 150”.- Е да, прав е другарят, за някои може и да е гьол, но за тях си проектът Белене си беше като Швейцария на Балканите постигната чрез реалните финансови параметри на “течната дружба”. Пък и си цъкаше безотказно като часовников механизъм на детонатор – мехлем за носталгията по революционното минало на препраните от прехода им души. А сега без пуск няма и спусък, няма и пускане до плюскането. Язък и пак язък, на другарите ще им се наложи да губят време и комисионни да прекарват повереното им конче заобиколно за Европата по пътя през Ориента.
  ————
  Заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев, също като 4-мата си напуснали съпартийци е давал сигнали, че трябва да се преосмисли обединението в дясно, но “изпреварен” от тях е принуден да омаловажи позициите им.

 41. Захранването и зарибяването на низшия духом и интелектуално слаб човечец на яслата на левичарството е отровен грях, грях, който бе заченат съзнателно от нашата управляваща комунистическа номенклатура преди повече от 20 години. По време на промените аз бях двайсетина годишен, и въпреки обяснимата наивност на човек, израсъл в комунистическият аквариум, бях чел и слушал интересни коментари от Свободна Европа например, които твърдяха, че в България прехода е възможен главно заради сериозният мерак на управленците-комунисти да превърнат политическата си власт във финансова и икономическа. Тази червена страст към бленуваното “капиталистическо имАне” беше огромният двигател на машината за придобиване и манипулиране. Има и още нещо – неистовият страх на комуниста-номенклатурчик от това, да живее в общество, в което нещата се оценяват и изразяват с пари, а той да бъде БЕДЕН! О, СУЕВЕРЕН МАРКСИСТКИ УЖАС!..
  Но тезата ми е следната – въпреки червеният, лукав и скрит мерак за “преход”, трябваше ли да спрем, и кажем НЕ на този преход? Трябваше ли милионният отприщен порив на хората към свобода и просперитет да бъде обърнат назад, и да си назначим Бай Тошо например за Премиер на нова България, като затвърдим национализацията със закон? Не, разбира се. Всичко стана така, както бе възможно да стане. Правителството на Костов направи най-сериозните реформи и необходимата приватизация, без която икономиката рухваше, и съответно понесе негативите, санкционирана от едно население, което все още свято вярва във безплатният обяд. И каква ирония – естествените “придобиващи” на прехода, червените барони, които беше ясно че ще “си вземат” банките, предприятията и фирмите, саркастично плюят Костов, че е провел приватизация! Плюенето, очернянето и подмяната се превърна в кампания, която се води повече от 15 години, и се координира и финансира според мен основно отвън…
  Ужасното е и това, че “четвъртата власт” е тотално корумпирана /в двойният смисъл на английското corruption/, и дори не се опитва да ни манипулира интелигентно, като хората както се казва, а ни пробутва отвратителни ерзац шаблони на журналистическа чалгия и убийствено нисък стандарт. Някои наши и руски ребята твърдят, че те това си е и капитализЪмът, и да се сърдим на себе си.. Всеки път, когато чуя крилатият продуцентско-журналистически израз “Никога не можеш да подцениш публиката”, побеснявам.. В един определен смисъл чак е странно, че са останали хора като Иво Инджев, удържащи ни от тотално сгромолясване в бездната на пост-комунистическия разгул..

 42. Г-н Тинков,никъде не съм споменавал думата абсолют.Аз също съм на мнение,че социалното инженерство е експеримент,който по правило свършва зле.То е крайност,точно както генното инженерство(спрямо хора,с цел да се избегнат гореспоменатите несъвършенства).И какво предлагате, да спрем да търсим промяна и да се осланяме на библията?Зная и без Вашата лекция по антикомунизъм,че хората са различни,но зная,че имат и прилики и именно от там тръгва пътя към малко по-справедлив свят.

 43. към DIRTI DIANA
  Според мен, Вие много точно и правилно поставяте въпроса за “дезертьорството” на тримата или четримата “отцепници” от ДСБ, което е пряко свързано и с темата за “ГОЛЯМОТО ПЛЮСКАНЕ”(в минало, настояще и в бъдеще време). Тези “известни” лица влязоха в “новините” със своята “неизвестност и незначителност”, за което “вина” носи “омразния на всички българи” ИВАН КОСТОВ. Но за тяхно съжаление (не само на отцепниците)този ИВАН КОСТОВ “не ги е направил депутати”, за да се повтори историята със “сините мравки” при управлението на СДС и Филип Димитров. И представете си, те в лицето на Меглена Пръмова виждат фигурата на “бащицата” или “майката”, обединител на десно-политическото пространство и на Европейската ориентация на България. Не Ви ли се струва, че това е доста наивно и глупаво? И тук възниква вече основния въпрос, на който могат да дадат отговор такива анализатори и журналисти, като г-н Инджев към когото се обръщате: Кой стои и кой организира тези “активни мероприятия”? Не са ли същите сили, които предизвикаха свалянето на първото демократично правителство на СДС и Ф.Димитров, отстраняването на правителството на ОДС (с внедряването на “Мадридския мошеник”)и разбиването на политическото пространство в България, с многогодишното “лансиране” и “издигане” до най-високия пост на Мутрата и опититие му още от първият ден на управлението си да провежда линия за разединение на “Синята коалиция” и “забиване на клин” в самата коалиция между партньорите, което продължава ежедневно в подопечните му медии? И това става в момент, когато Синята коалиция и ДСБ постигнаха успех в многогодишната политическа борба против строежа на АЕЦ “Белене”. Всеки нормално и трезвомислещ човек би могъл сам да намери отговор на тези въпроси и да си помисли в бъдеще коя политическа сила трябва да подкрепя за управление на държавата ни.

 44. Диана измъчвате ме с това писане!
  В този блог най компетентен спрямо Костов е стопанина.Казвам го без никаква ирония.Не мисля обаче,че той би Ви осветлил.Вероятно си има причини(пак без ирония).Освен това Костов не е лош а умен,само дето в наши дни второто почти автоматично води към първото.Което пък,е следствие от управлението на държавата,там той на два пъти участва.Е,сега видяхте ли в каква главоблъсканица ме вкарахте!

 45. Костов беше “новият Ленин”, “Командир”, подчиняващ всички в синьото пространство. Тогава един български вестник определи като “помия от Лондон”, твърденията на западни дипломати, че “руската мафия стои зад кампанията на Симеон и цели дестабилизиране на страната” публикувани в “Имърджинг маркет”, издание на Европейската банка за възстановяване и развитие. Вместо да обърнат внимание на подобни сериозни неща вестниците започват да пишат в онзи добре познат еуфоричен тон, който ще се повтори и при щурма на Бойко към властта по-късно, неща от рода на: “Надеждата остава – царят отива на избори.”Под заглавие, че “Хората вярват на царя, не на тунела под Шипка”, обещанието на сините за “тунел под Шипка” е определено като “тунел без изход” , а далите това обещание като “върхушка”. Друго обещание на сините за средни заплати от 450 лева е тълкувано, като “мозъчна недостатъчност поради липса на кислород.” Вестниците настояват Костов да “се покае”, за грешките обаче не вярват, защото смятат, че това е все едно “да чакаш от умрял писмо.” Както виждате Костов вече се приема като “умрял”. Това внушение се допълва и от следваща статия със заглавие: “Албанци ще ни приватизират”, където се казва, че “малко преди да си отиде, правителството на Иван Костов опря албанците да ни оправят икономиката”, което освен всичко останало може да се възприема и като брутална дискриминация. Албанците са представени като някакъв по-низш клас човеци и щом Костов е “опрял” до тях значи е много зле. Опростачването в медиите продължава и се развива все повече и повече и достига до заглавие: “Презервативи с лика на Костов раздават в Бургас.” Акцията била дело на коалиция “За България”(БСП), които решили да се изгаврят с Костов като отпечатат негов лик върху презервативи и ги раздадат на митингуващите, което предизвикало желаните “нескрити подигравки и смях.” От едната страница на вестник можем да прочетем “Царят обядва с посланиците от ЕС” и “Костов ни вижда като холандско сирене” от тази до нея. Стана ли ви лошо вече ? Сгади ли ви се ? Няма значение, продължаваме. “Костов нахрани учените”. Под заглавието се казва как освирепели от глад заради Костов учени се нахвърлили на храната в ресторанта на академията където Костов бил на първа среща с тях и опоскали всичко за 15 минути. Събитието е определено като “софра”, и замисъл на Костов “да нахрани” учените и така да ги подлъже да гласуват за него.Загубилите сини са “пеликани опоскали държавата”,”малоумници” и “клика”, която заедно с Костов “отиват към дело.” Освен това Костов е “излъгал народа”, “съсипал партията си” и “прогонил приятелите си.” “Няма нищо по-страшно от власт, която бие журналисти.” Така е осмислен гневния изблик на група побесняли от цялия този жалък театър, граждани нахвърлили се с право върху журналисти с думите “Мръсен червен парцал” и “Колко ти плати царят?”Самите те са наречени “клошари”, “истерични старци”и “лумпени”. Пише се че,Костов напуска България с намерение да работи в САЩ или Великобритания. Медиите го изпращат като беглец оставил след себе си само “капани” и “корупция”.Бившия финансов министър в кабинета на Костов е определен като “човек, който мрази България по костовски и е предател.” Руски търговски представител за България публично си позволява да обяви, че политиката на предишното правителство е била “вредна” и “лошите отношения с Москва са довели до лошите резултати на изборите за тях. За руснаците политик в България който не им се подчинява е вреден и обречен да загуби изборите. Нормално за руснаците. Те все още смятат, че България им е длъжна с нещо заради освобождението от Турско робство преди повече от един век. Лидерът на БСП и бъдещ президент Георги Първанов заявява, че “Костов е работел срещу Скопие.” В същото време при конфликта на Македония с Албания по време на правителството на Костов , България е изпратила военна помощ, на Македонската армия. Не се знае какви ги дрънка стария агент Гоце.Сигналите на сините, че “Борисов раздавал визитки на СИК и не разбира от управление” са окачествени като “донос”, “интриги” и ”злоба” от медиите. Бойко Борисов е окачествен като “доказан професионалист който ще тежи на мястото си”, въпреки опозицията която “викнала” че “бил пожарникар,бил свързан със борчески групировки,бил “възродител”. Последното не го знаех досега признавам си.Някой хора днес продължават да не осъзнават какво се е случило след 2001 така както навремето след 1945 не са осъзнавали дълго време какво се е случило.

 46. Към Ясминка:
  Идеята да се изгради живот без разлики между богати и бедни, умни и тъпи и т.н. в крайна сметка извежда равенството като абсолют.
  В предишния си пост не съм Ви „предлагал” нищо. Въпреки, че не виждам лошо в това да се „осланяме на Библията”, в смисъл да се поучим от нея.
  Всеки сам за себе си решава дали това е резултат от Божията промисъл, но така или иначе неравенството е атрибут и основна движеща сила на Универсума. Потенциалните разлики пораждат движението – останалото е покой, в частност – смърт.
  А справедливостта е друга категория. Равенство не се постига със справедливост – справедливостта поражда неравенства. Нима според Вас е справедливо равенството между умния и глупака, между трудолюбивия и мързеливеца, между благородния и циника?
  Може би, когато употребявате думата справедливост, имате предвид хуманност и цивилизованост. Последните се постигат с въвеждането и строгото съблюдаване на морално-етични норми (закони).
  🙂

 47. Истинско удоволствие за мен е четенето на коментарите и задълбочените, аргументирани и точни анализи на участниците в блога, като: AZ, SIR SVEN, ЖИВКО БОЕВ, ПАВЕЛ ТИНКОВ и др. такива, които съвпадат 100 % с моите възгледи и желания за демократичното бъдеще на страната ни (макар, че може би между нас има значителни възрастови разлики). Много бих се радвал, ако съмишлениците ни се умножават, за да бъде отстранена тази “паразитна” върхушка от управлението на държавата, която освен власт за лично облагодетелствуване не се интересува от нищо друго. И на всичкото отгоре са НЕКАДЪРНИ да управляват. Предполагам, че и DIRTY DIANA също е наша съмишленица, но не разбирам защо е избрала това грозно DIRTY (може би някяква алегория). А на Ясминка (мъж ли е, жена или хермафродит), не трябва да се обръща никакво внимание.

 48. “Последните се постигат с въвеждането и строгото съблюдаване”-нали разбирате на кои приличате?
  Не ме разбрахте! Не без разлики а с прилики.

 49. Ako ste simpatizanti na DSB sme samishlenici.
  Kolkoto za drugoto: az sam tolkova ‘dirty’, kolkoto ‘clean’ sa drugi, narecheni v moment na umopomrachenie “Mr. Clean”.

 50. До Ясминка:
  Не разбрах намека Ви. На “кои приличам”?
  Разбрах Ви, но приликите са много по-малко от разликите и в повечето случаи не са съществени. В това, разбира се няма нищо лошо – многообразието е изключителен феномен, който независимо от конфликтите, а може би и благодарение на тях, поддържа сложния баланс на системата.
  Само че това не е тема на блога.
  🙂

 51. Просто тука хората възприемаха гласуването като някакво шоу и нещо много забавно. Решихме,че ще бъде адски забавно да дадеме властта на Царя и да гледаме колко е възпитан и изтънчен.После това се изтърка и решихме да изпратиме в парламента една мутра, която направо да вземе цялата власт и да бие по канчетата политиците от наше име,като по този начин избива нашите лични комплекси в Народното събрание.Беше ни писнало от скучните,досадни политици, които не разбираме и просто искахме да се позабавляваме малко и да погледаме шоу.И докато ние тука се забавляваме с нашто момче,в Европа се обсъждат сложни неща за самото спасяване на Евросъюза и се говорят страшни неща за фалити на икономики, за рецесии и т.н.Ние тука обаче си се забавляваме. Гледаме и се кефиме с грейнали лица, как наш Бойко прави на 5 стотинки досадните политици с ножица в ръка и спуска забавни лафчета, докато в същото време страната ни е в тотален колапс и е изправена пред фалит от който няма да се измъкне нито със сребърен нито с платинен фонд,нито със задължително парно и здравеопазване.Обаче пък е адски забавно нали? Забавно е и да вкараме в парламента националист дето прилича на Хитлер и забавно е да гледаме как прекъсва заседания и председателите и квесторите се чудят какво да го правят.Шегаджииски народ сме си ние.Няма толкова весели и забавни избиратели като нас.

 52. Г-н Тинков,именно за баланса в системата ми беше думата.Съжалявам,ако съм напуснал темата,но понеже така приятно си бъбрим,та се поовлякох.На кои ми заприличахте?Ами на тези,които забраняват на другите нещата,които те самите не умеят.Също ако не харесват някого го наричат травестит(аз в частност не смятам това за обидно).Но се надявам да не е така!Останете си със здраве,пък аз сега ще се скрия някъде,че да не преча на инж.

 53. Госпожице ясминка, чудесна идея – скрийте се някъде. Не че пречите, просто разводнявате разговора със своята неопределеност.

 54. ясминка, az imam slabost kam inakomisleshti, zatova ne iskam da se skriesh. Za “leka nosht” ti predlagam edno stihotvorenie ot Hristo Angelichin, koeto mi popadna dnes:

  България на гражданите!

  Ново време се задава
  с гръмки пламенни слова:
  Kyнева щe мe кoмaндва,
  аз пък щe cъм й слyга.
  Kyнева е име славно!
  Мъдрa пpъмoва cнaxa,
  за възхвала на народа
  тя дари гo cъc теcла.
  Името й вeнцeславно
  нек` е символ на века,
  да помогне нам cъc Прошко
  да дocтигнeмe въpxa.
  От сърце те моля, Боже,
  дай й сили, дай й мoщ
  да даpи ни c мнoгo pyбли,
  нe кaт` Kocтoв – тoй e лoш!

  България на гражданите! /гражданите cмe aз, Kyнева и Прошко/!

 55. Към Ясминка:
  Наистина – не си крийте. Нужна сте на този блог. Лъжата помага на колебаещите се да откроят истината.
  По избраната от Вас тема за равенството, приликите и разликите, току-що ми попадна нещо, на което предлагам да обърнете внимание:
  “След Русо всички “марксизиращи” интелектуалци…са обърнали всичко наопаки – не омразата към различието изисква историческо обяснение – тази неприязън е характерна за човека. По-скоро частичната, но изумителна способност на либералното общество да преодолява племенното начало и изключването е онова, което трябва да бъде обяснено… Тиранията и злоупотребата с власт са характерни за човека. Обратно – ограничаването на властта и признаването на правата на личността изискват историческо обяснение. Не робството трябва да озадачава…по-скоро победата на разбирането за личната автономност, свободата и доброволния труд изисква историческо обяснение” (Алън Чалз Корс).
  Само, моля Ви, по-задълбочено!
  🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.