Дългите крака на лъжата водят към гласуване с тях

На Сталин се приписва циничното изказване, което много му отива ( макар и авторството му да е трудно за доказване както и за много други негови „сентенции“), че убийството на един човек е престъпление, а избиването на милиони е статистика. Нещо подобно можем да кажем и за „източването“ на родината откъм главния й ресурс: човешкия. Защото източването на ДДС, банки, дружества, фирми се преследва от закона, но източването на кръвта на България не е престъпление, за което е предвидено наказание.

Такава мисъл ме споходи във връзка със статистиката, публикувана днес в един български вестник.

Над 175 000 българи годишно напускат България. В същото време едва 233 000 са се завърнали трайно за последните 30 години, показват данни на външно министерство, цитирани от „Монитор”. Малко над 2 млн. българи живеят в чужбина – най-много в Турция – около 500 хиляди, а в Гърция и САЩ живеят средно по около 300 хиляди българи. Сред най-предпочитаните държави от емигриращите българи са Испания, Великобритания, Италия, Германия, Канада, Македония и Кипър.

Гурбетчийството е познато отдавна по нашите земи като „търсене на щастието“ нейде по света. И не става дума за „чувства“- иначе русофилите да се бяха изнесли отдавна в Русия или поне биха пращали децата си там да учат, вместо на Запад, а дълбоко вярващите комунисти да бяха отпътували да се радват на победилия в чистия му вид комунизъм в Северна Корея.

Вълната от търсачи на щастие извън родината само потвърждава наблюденията, че българите са сред най-нещастните хора. Всеки може да сметне колко скоро България ще се окаже територия без българи, ако сегашната тенденция се запази.

Ако има нещо, в което всички българи сме съгласни с уникално, нетипично за нас единодушие, това е, че като природа страната ни действително е „земя рай“, както се пее в химна. Само че този факт не служи като обезболяващо лекарство, а тъкмо напротив: усилва впечатлението за абсурда хората да бягат от рая.

Комунизмът „решаваше“ този проблем с помощта на милицията, бодливата тел, минираните граници и граничарските кучета. В Берлин за целта вдигнаха първата в човешката история крепостна стена срещу „враговете“ отвътре, които бягаха с милиони на Запад- още някоя година да се бяха забавили и в страната на победилия ( със спомоществователството на съветските танкове) германски социализъм щяха да останат само партийните секретари и гаулйтерите от ЩАЗИ, може би.

Търсенето на щастието, забранено преди под страх от разстрел на местопрестъплението, е естествено състояние на човешкия дух.Когато той беше изпуснат от бутилката на комунизма веднага хукна да броди из Европа, че и по-далеч. Защо обаче продължава да митарства и днес, не се ли насити на хубавото там, което далеч не винаги е „идеално“, но явно е достатъчно привлекателно за родените в нашия земен рай, дори и алтернативата да е дубайската пустиня?

Лесният и по-близък да истината отговор на този въпрос е свързан с икономическата принуда или изгода, ако щете. Но понеже споменах „истината“, си позволявам да посоча лъжата като другата причина за устойчивия процес на дебългаризация на България ( не влагам в това претенцията за „чистите“ в етническо отношения българи).

Лъже се навсякъде и би ми било интересно да се появи достоверно проучване за някаква световна класация в това отношение. Но по липса на такава статистика съм принуден да се обосновавам на базата на личните си впечатления. А те са, че тук се лъже много, често, вдъхновено, но затова пък- постоянно и на високо ниво в държавата. С други думи- лъже се непоносимо и монозина не издържат да търпят това, търсейки изход другаде, където разминаването между лъжите на овластените да определят правилата в държават и да ги прилагат що-годе честно, и доходите на хората е по-лесно за преглъщане.

В графата „примери“ всеки може да си направи списък. Ще бъде различен, но във всички случаи-дълъг. Ако взема назаем от собствените си статии през последните няколко години няколко илюстрации, с риск да не кажа нищо ново, ще трябва да припомня банални истина за тези лъжи: от лъжите на едро за постигнатия „голям шлем“ с енергийните руски проекти и тяхната проекция днес в самозалъгването с алтернативи в допотопния „Козлодуй“, до обещанието да бъдем оправени от един мадридски месия, преродил се в лицето на своя охранител във второ поколение „спасител“ на България от кризата, управляващ чрез телевизиите, вместо с помощта на някаква приемлива визия за модернизирането и превръщането на страната ни в привлекателно място за живеене.

Какво ти привлекателно: тук се стреля в самата столица на месо, досущ като по границата по времето на НРБ с единствената разлика, че убийците на получават награди за „проявената доблест“ срещу невъоръжените си мишени. За две седмици уж „овладянта“ престъпност завляда отново първите страници на вестниците и новините на електронните медии. Но това не била никаква ескалация. Така смята властта след три поръчкови , демонстративни, брутални, кървави убийства, предизвикващи с типично бандитско презрение пропагандата по темата за „прекършената престъпност“. Виждаме за пореден път да казват на червеното бяло: червено като кръвта и бяло като мозъка на последната ( засега) жертва, разпилян по един софиийски тротоар, който любезно ни беше показан във вечерните новини вчера.

В която и да е държава, в която лицемерието в диалога между властта и избирателите е в поносими граници, вината за убийството на един гражданин от глутница скитащи зверове например, би предизвикала сериозни вълнения и оставки. У нас реакцията се сведе до несериозна, отхвърлена при това оставка на земестник кмет и до липса на реакция от притихналите по домовете си човеци. А има ли гражданин на София ( и на много други градове и села), след когото да не са джавкали заплашително нашите четириноги приятели, превърнати в опасност за живота ни от безотговорните двуноги? През последните няколко месеца вашият автор- непредставителен в този смисъл, поради щастливата развръзка досега, беше нападнат два пъти от глутници. И забележете къде: веднъж в самия център в Княжеската градина и втори път край хотел „Хилтън“ в квартал „Лозенец“.

Навремето, когато машината на тоталитаризма опаковаше мозъците ни по разни събрания, имаше един стандартен завършек: „който е съгласен, моля, да гласува“. И обикновено предложението на началството се гласуваше.

Гласуването продължава. Несъгласните го правят с краката си, опровергавайки лъжата, че на лъжата краката са къси- оказват се достатъчно дълги, за да „прескочат“ до някоя друга държава, където поне пришълците няма как да бъдат излъгани „патриотично“.

14 мнения за “Дългите крака на лъжата водят към гласуване с тях”

 1. Корупцията в България е с гигантски размери,а управниците казват,че престъпността е овладяна.Ето ви една голяма,опашата лъжа.

 2. Г-н Инджев,
  прави ми впечатление, че след всяка отваряща скоба поставяте разстояние. Мисля, излишно е.

  Поздрави.

 3. Точно така е за съжаление всичко написано в статията ви. Имах надежда, че все някога тази мръсна пяна която управлява държавата ни от 20 години ще изчезне, но не би. Всеки следващ мандат уж нови политици обещават, че това ще свърши и все не свършва. Примери всекидневно ни се набиват, Борисов отдавна спрях да слушам защото и той се оказа като предишните.
  Как не се намери политик който да има макар и малко идеализъм в себе си? Да остане в историята като човек свършил нещо полезно за държавата си.
  Грабят колкото могат в момента и бягат и така всеки следващ.

 4. Меко казано бях бесен след новината за злощастния край на професора. Ако не може да решим проблема с кучетата, със всички морални и практически казуси по него, как се очаква да можем да решаваме проблемите на обществото(не пиша хората, че предизвиква асоциации с едни тъмни години).

 5. ХОРА БДЕТЕ .САМИ ТРЯБВА ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМА Никой няма интерес да се справи с помиярите, защото само за миналата година са \”усвоени\” 50 млн. лева от европейски програми! В нашият квартал обаче помияри няма…Мариновани наденички в антифриз – безотказно!!!

 6. МНОГО ТЪЖНО Е КОГАТО ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА Е ТЕРМИНАЛ ІІ.

 7. Извинявам се за закъснението,но пък имам новина:
  Открих се къде съм бил та все неможех да се открия и се чудех защо ме няма.
  Тъ: Днес понеже бях достатъчно зле ,за да немога да се добера на един километър до бюрото по труда,до което все успявах да стигна от 2004г до сега за да декларирам с подписа си “още дишам,несъм умрял”,отиде баща ми понеже вече може да ходи.Когато се върна ми каза ,че съм бил в чужбина.Та ето намерих се пак къде съм,както миналата година разбрах че съм бил в лудницата на лечение.Та хубаво е ,че в милата ни родина от време на време може да се намери информация къде си когато те няма никъде.Как да не се гордееш че си българче!Мила родино…

 8. Мисля,че тия притихнали по домовете си човеци трябва някой да ги призове, да ги организира. Иначе не става.По пейките пред блоковете и в градинките хората все за това говорят, възмущават се , ругаят, но…нищо не правят!!Времето им е скъпо, за да отидат пред общината и да поискат сметка от общинарите и кметицата, която сама трябваше да подаде оставка, а не да не приема подадената такава от нейната подчинена.Снощи в предаването на Милен Цветков един общинар заяви,че приютите в България били ферми за кучета. След като общинарите знаят за тези ферми, къде бяха до сега да се справят с това!? Изобщо кочината вони, всеки стиска нос, отминава и мисли, че се е отървал. Да, ама не! Накрая ще се окаже,че помиярите сме НИЕ.

 9. Присъединявам се към изказаното от Катя мнение, че накрая помиярите сме ние… Едва ли трябва да се напомня, че кучетата (най-добрите приятели на човека!) са от семейството на вълците. Тоест, при тях е заложено нападението, борбата за оцеляване…
  Виновен е стопанина, който ги изхвърля на улицата, не ги кастрира, но най-виновни са общинските власти, раздаващи нашите пари на съмнителни организации, които просто ги прибират (колко много са маркираните кучета с малки в градовете) и след това ги пускат!

 10. “Горко им, три пъти горко на държавите, където стремежът за участие в законното ограбване владее масите, щом на свой ред вземат законодателната власт!” Фредерик Бастиа 1845 г.

 11. Към NANE VUTE :

  Преди около 17 години в Слатина две немски овчарки/не бездомни…/разкъсаха младо момиче,след което бяха застреляни.Освен,че случаят се спомена в хрониките и се прокрадна мнение,че с разстрела на кучетата вероятно е прикрито престъпление,нямаше атаки и натиск върху управляващите от страна на обществността за разкриването му.
  Впечатли ме коментара на радио “Свободна Европа” по случая,в който се каза:”В едно болно общество като нашето,каквито са хората,такива са и кучетата.”
  Но аз мисля,nane vute,че Провидението и за теб е приготвило маринована наденичка с антифриз.В това можеш да не се съмняваш!

 12. Лъжата в България е “като слънцето и въздуха за всяко живо същество”.

  Националните социалисти на България от БСП(на…цисти), които на думи са “социални, модерни, евро-леви”, с делата си се доказват ежедневно като яростни защитници на разграбването на Родината и подчиняването и на Русия, вкопчени в терористичното антибългарско, античовешко минало на партията си.

  “Гражданите за европейско развити на България”, които са “социални, модерни, евро-десни”, с делата си се доказват като яростни защитници на разграбването на Родината от олигарси и от “групировки” (като ТИМ), вкопчени в “съмнителното” минало на вожда си, за когото Уикилийкс пише, че “контролира трафика на амфетамини през Турция”!

  “Движението за правата и свободита” на жестоко репресраните и обезправени от БКП и ДС български мюсулмани пък се ръководи от кадри на … БКП и (най-вече) на ДС!

  Лекарите са по закон …”търговци”!
  “Светият” синод … поделение на ДС!
  Българската академия на “науките” е пристан за “учЕни” преминали зенита на своята интелектуална мощ преди поне 30 години.

  Младите “гласуват с краката си”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.