Франс прес и Дойче веле в ролята на български будители за съветското ни наследство

Френската агенция АФП, призната като световна, се присъедини към онези от нас, които смятат символа на съветската окупация в центъра на София за „особено спорен“. Коментарът на агенцията е поместен в сайта на „Дойче веле“. Тази символика също е важна, защото германското радио не би допуснало да бъде обвинено в нарушаване на твърде деликатната за самата Германия граница на критиката към нацисткото минало, свързана с червената армия, ако очевидно не проявяваше разбиране за спецификата на България, попаднала под съветския ботуш без да оказва съпротива на СССР и да убива съветски войници, поради което и няма основание да търпи чисто идеологическото чуждо монументално натрапничество на своя земя.

Няма да „издребнявам“ със забележки към формулировката от коментара, според който българските антикомунисти искали да „разрушат“ съветския паметник, макар стотици пъти да сме декларирали, че настояваме за неговото преместване при другите комунистически символи- нека бъде изложен там на показ и поклониците на лъжата за окупацията като освобождение да се излагат там колкото си искат. В края на краищата статията е илюстрирана от снимка на партизанския обелиск в края на Борисовата градина, погрешно описан като въпросния съветски монумент, но не това е важното- същественото е, че чужди медии, при това не какви да е, подхващат темата за абсурда на съветската идеологическа пропаганда в България.

Въпросът е: кога най-после българските медии ще забележат, че над настоящето ни тегнат хиляди тонове чугунени лъжи за нашето „освобождение“, които всъщност изпитват нашата търпимост към лъжата изобщо. И понеже тя е поразила имунната ни система като народ, лъжите ни преследват като зараза, срещу която не показваме воля за съпротива.А после се чудим, че се лутаме като чумави и мразим себе си дори като хора, които изповядват робската максима за удобството да прекланяш глава пред силата ( на лъжата).(ivo.bg)

Паметниците, които носят ядоеве

На много места в България все още се срещат огромни каменни паметници – наследство от комунистическото минало. Въпросът какво да се прави с тях придобива все по-голяма финансова и политическа острота, съобщава АФП.
Разпадащият се скелет на Дома-паметник на БКП на връх Бузлуджа се вижда от километри. Това е най-грамадният паметник, величаещ комунистическия режим, който все още съществува в България, и който поставя властите в затруднено положение, тъй като те нито могат да го поддържат, нито да го разрушат, пише Весела Сергиева в информацията си за Франс прес.
А би могъл да носи пари
“Друг такъв паметник в Европа няма и ако се реставрира, може да привлича туристи, най-вече от Запада, и да носи пари”, казва Бойчо Биволарски, председателят на БСП в Стара Загора.
Днес импозантната структура на връх Бузлужда прилича на руина. По-ценните материали отдавна са задигнати от крадците, оставили само емблемата с чука и сърпа, висяща тъжно от изобилстващия с дупки покрив.

Монументът на съветската армия е сред най-спорните
Все пак разрушаването на Дома на БКП би било “вандализъм”, смята професор Чавдар Попов от Художествената академия в София. Той напомня, че някои от най-добрите български творци са вложили труда си в мегаломанското съоръжение от камък и бетон.
Само че да се намерят 30 милиона лева за възстановяването на бузлуджанския мемориал е невъзможно, казва консервативният кмет на Стара Загора Недялко Недялков.
Затова миналия ноември премиерът Борисов реши собствеността върху мемориала да бъде прехвърлена на БСП. “Нека те се оправят, щом толкова се гордеят с него”, заключи премиерът.
Каменното бреме на историята
Подобна е съдбата и на други паметници от комунистическо време. На едно от пловдивските тепета, например, стърчи 17-метровият 200-тонен каменен колос в чест на съветския воин. През 1996 година Альоша, както е известен монументът, бе на крачка от разглобяването, но в крайна сметка бе запазен след силната съпротива от страна на руското посолство в София.
“За нас въпросът дали да го запазим или не. Този паметник символизира подвига и на нашите войници, паднали във Втората световна война”, казва кметът на Пловдив Иван Тотев.

Старият паметник с ново лице
Най-големи спорове обаче предизвиква паметникът на съветската армия в центъра на София. Миналата година той стана обект на авангардната акция на група неизвестни художници, преобразили за кратко облика му – докато градската управа разпореди почистването му. Антикомунистическите организации настояват за разрушаването на паметника, но историографи и изкуствоведи са против.
През 1999 беше взривен мавзолеят на Георги Димитров в центъра на София, построен в края на 40-те години по модела на гробницата на Ленин в Москва. Според директорката на Музея на социалистическото изкуство Бисера Йосифова разрушаването на тази “уникална” постройка било грешка.
Автор: АГ, АФП, ВС, С. Гяуров, Редактор: Б. Михайлова

23 мнения за “Франс прес и Дойче веле в ролята на български будители за съветското ни наследство”

 1. “В края на краищата статията е илюстрирана от снимка на партизанския обелиск в края на Борисовата градина, погрешно описан като въпросния съветски монумент, но не това е важното…”

  А според мен, точно това е най-важното! Това небрежно високомерие към случващото се на Балканите – “те са си такива…”.

  В същото това време за пари са готови на всичко! Тази меркантилна всеядност ще “изяде главата” на самопрехвалващия се Запад.
  И ако е прието да се казва (а е и вярно!), че “всеки народ заслужава водачите си”, бих го перефразирал
  така:
  “този Запад си заслужава Путина…”

 2. От телевизионно предаване преди два дни научих, че предстои обявяването на конкурс, във връзка с предстоящо изграждане на 130-метров паметник на Васил Левски. Паметникът трябвало да се ситуира там, където се събират границите ни със съседните Гърция и Турция. За целта дори били обезпечени необходимите 4-5 милиона. За мен е повече от странно кой и как определи необходимостта от такъв паметник тъкмо на това място. Убеден съм, че подобен акт в никакъв случай няма да благоприятства добросъседските ни и ползотворни отношения със споменатите две държави. Интересно, какво е мнението на Президента по въпроса?
  След като на държавно ниво е решена необходимостта от този паметник, не е ли подходящо да се предложи от Инициативния ни комитет, да се спестят половината от обезпечените средства, като се използва основата на МОЧА и върху нея се монтира фигурата на Апостола. Смятам, че мястото е повече от подходящо.

 3. Без съмнение паметникът в Борисовата градина е истински монумент на глупостта…

 4. Тея “мили” паметни творения по нашите земи;
  Това:
  “1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.
  2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.”
  Това:
  Българските комунисти чуждопоклонници (не случайно русофили)
  И прогонването от България на всички кадърни и умни българи не са случайни съвпадения.
  Българските комунисти(прекръстващи се всякак,но оставащи все едни и същи зли същества) са така защото са болни от болест,която никой не си е правил труда да изследва (болестта от антихрист).Преди някой да скочи и да спори да ми посочи един,поне един български комунист ,който да сведе глава и да каже “съжалявам виновен съм”,а не да прелива от злоба каквато не се среща в никое друго същество на тази планета.
  Докато това не се вземе на сериозно и не се мисли с нос забит в паницата на масата нищо добро не чака България и българите.Сериозно е,много сериозно меко казано.Мислете и за децата,защото и те са “заразени”.
  И да повторя пак “1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.” и никой друг (лъже пророци,гадатели,ясновидци и подобни специалисти),на никого не е предоставил Бог възможността да разгадае тайната,тези дето са решили ,че са разгадали,объркали са се и заблуждават себе си и всички останали.Бог е оставил неистински “забранен плод” за изпитание на вярата,”ключето” си е в Него,а това намереното е от “пъкъла”.

 5. Не само “българските антикомунисти искат да разрушат съветския паметник” (позорния МОЧА). Това е лелеена мечта на няколко поколения истински българи! Формулировката за преместване на позорния мастодонт бе възприета единствено, за да бъде принудена кметицата Фандъкова да изпълни решението на Столичния общински съвет. Но Градоначалничката – членуваща в уж дясната партия ГЕРБ, която пък е колективен член на още по-дясната Европейска народна партия – се оказа по-отчаян защитник на болшевишката реликва от самите комунисти. Тази нейна вярност към комунизма има своята цена. Точно затова Гл. прокурор (внук на комунистическия лидер Борис Велчев) не възбужда предварително производство и не повдига обвинение против Фандъкова за извършено престъпление по служба довело до мъченическата смърт на бележития българин проф. Ботьо Тачнов. А има безспорни доказателства за системно нарушаване на общинските наредби, както и съмнения за злоупотреби с европейските фондове за бездомните кучета. Но Прокуратурата мълчи! Ето това е цената на националното предателство на кметицата Фандъкова!

 6. И защо пропуснахте символа на гигантоманията на социсторизма паметника 1300 години България в Шумен, надвиснал над възрожденския град със страшна сила.

 7. Долният текст бях предизвикан да го напиша,налага се!Не конкретизирам подробности умишлено,който разбере разбере!
  За тези идиоти малоумни дето са решили че като пратат и мен в гроба като майка ще се отърват,ще скрият какво са извършили.Няма да ви свърши работа това ,има Бог ,но явно вас нищо не е в състояние да ви накара да спрете и да опитате да мислите върху фактите такива каквито са.Аз несе стахувам от смъртта умирал съм некой и друг път,страхувам се само от Бог и то само ако не изпълнявам това което иска от мен.Аз си знам моята задачка и си я следвам неотклонно цял живот,въпреки всичко зло което ми се причинява.Бог си знае работата и който си мисли,че ще промени Божията воля,зле си причинява!

 8. Аз искам да напиша тук , че съм ТОТАЛНО възмутен от начина по който Иво Димитров е станал кмет на Димитровград и депутат от ГЕРБ !!!

  Ако така наречения Батман – бореца за човешки правдини, покрие случая ще имам пълното право да го нарека Лъжец и Мошеник !!!

  Зная, че тези думи вече са комплимент за бързо забогателите с чужди пари селяндурници но въпреки всичко се надявам поне малко да им се вгорчи безсъвестния живот!

 9. Ако се разровите в биографията на Бисера Йосифова можете да добиете представа за личността на тази особа и коментарът и изобщо нчма да изглежда случаен. Проблемът е, че тези хора продължават да натрапват мнението си, да пълнят главите на децата в Академията с ретроградни идиотщини, да славословят откровени мръсници и обирджии на ателиета като големи български колекционери и да пречат в БГ да има какъвто и да било художествен живот.

 10. Г-н Тинков,какви ползотворни връзки бе джанъм?Има народи и дадености,има и местни и чуждоземни шушумиги ,които припяват и но и на които се припява с привнесен патос докато се сдавим а нашите тапири са си по,по най и така до края на света,за да се утешаваме,че май единствени граничим със си
  и с к о н н и т е си з е м и!

 11. Инджев,
  все -повече ме развеселяваш

  Такива блогъри-фанариоти като тебе, зорлям ще ме направят русофил

  20 000 000 руснаци са избити, докато света е гледал и доволно е потривал ръце , че едното зло ще унищожи другото

  Ако руснаците не бяха удържали сега евреите щяха да бъдат САМО библейско понятие, а циганите – романтичен спомен

  Ние ако да не сме благодарни за “второто освобождение” то поне трябва да не сме толкова нагли – защото все пак сме изпращали кожухчета на германците да им е по топло в студените руски зими…

  Паметника на СА трябва да се позлати,

  а Статуята на Свободата в Ню Йорк да се прекръсти, защото така наречена заблуждава .
  който не е ходил на нея да знае:
  – на главата и няма огромна тераса от която да вдъхнеш от свободата
  -вътре в нея на тесни и миризливи стълби чакаш 2-3 часа, качвайки 1 стълба на 10 минути да се изкачиш до главата
  -главата и о чудо – стоиш наведен и гледаш през опушени стъкла, замрежени с досущ като познатите тук мрежи
  -едва мярваш Манхатън но не задълго защото отзаде те ръга следващия мераклия да зърне свободота и безкрайните възможностти предлагани в САЩ
  -тази статуя не е на Свободата, а на радостта на Франция, че е успяла , след като е въоръжавала колониите, да лиши Великобритания от тях – успех на подъл съседски план

  Инджев, след като знаеш ръста и теглото на Альоша, сигурно знаеш и броя на джамиите в Родопите – сподели when you have a chance

 12. Към Цонев:

  Ако има нещо по-лошо за България от русофилството, което се опитва да ни държи в орбитата на насажданите от поколения лъжи, това е агресивното невежество на такива като теб, Цонев!

  Тъкмо Сталин е този, който две години си грее ръцете на войната, която съзнателно поощрява и насочва на Запад ( поделяйки си спазарени с Хитлер държави, като Полша). Но когато неговият двойник Шикългрубер го надхитрява и изпреварва през юни 1941 г.с нападението си, на Сталин му се налага да спасява кожата с цената на въпросните огромни жертви, чиито брой и до днес не се знае заради манията за секретност на Москва и заради пословичната мърлящина на соцдържавата, за която жертвите са просто статистика по пътя към голямата цел: световната революция и унищожаването на капиталистическите врагове. Ленин го е казал ясно- дори за такива, като теб: и 90 милиона руснаци от общо 100 милиона да загинат, тази цена си струва за построяването на комунизма.

  Светът бил гледал доволно- точно обратното, Сталин потрива ръце от гледката как Великобритания, последната цел на Хитлер в завладяната от него Западна Европа, се гърчи сама във войната цели две години! Нещо повече, СССР всъщност прави възможното да помогне на Хитлер и с огромните доставки на съветски суровини и стратегически материали за военната машина на Хитлер, без които тя би се се задавил в мачкането на дузина държави, чиято агония Сталин наблюдава със садистичен кеф ( нали си има пакт за ненападение с Хитлер).
  Не очаквай продължение на този “спор”, защото явно си безспорен невежа, с какъвто не може да се спори.

 13. Г-н Инджев, трябва да се гордеете
  Явно всички петоколонници, всички руски шпиони четат редовно вашия блог и доста често нервите им не издържат, та разни Гошовци, Митковци а в случая Цоневци не издържат и се включват да сипят помия.
  И не само това- те щъкат и по широкия свят, катерят се по символите на свободата, за да могат после да оплюят всичко, което се различава от техния калъп.
  Щели да позлатяват паметника на окупатора- ами позлатявайте си го на воля, ама забелязвате ли не казват да го позлатим а да се позлати т.е. някой друг да свърши тази работа, с пари от народа, а те да са строени в редичка за комисионните.
  Преди да започнете с позлатяването си оправете мегаломанския паметник на връх Балкана, че е заприличал на кукумявкарник, ама силно се съмнявам, защото не сте способни на нищо градивно.

 14. “ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ” – едва ли има някой от нас който да не знае тази следвоенна песен, хилядократно въртяна по всички медии у нас в качеството и на гвоздей на пропагандата на СССР – “ЖЕРТВАТА” на войната.
  Историята е запазила обаче и други предвоенни ДОКУМЕНТАЛНИ ПАМЕТНИЦИ в които войната за тях не е толкова жестока а даже добра !!!
  http://www.youtube.com/watch?v=kgGbNHBCEDQ&feature=related

  Наистина КАК ХОРОШО – какъв гот, да погледнеш в бъдещето на могъщия СССР (тогава от десетина републики) когато след една ДОБРА ВОЙНА щял да наброява вече 30-40 съветски републики !!!
  Та всъщност искали ли са или не са искали война руснаците? Както се вижда страстно са я желали тази красавица, тази ХОРОШАЯ ВОЙНА, а като са я получили и тя изненадващо е станала плохая….

 15. Сталин не само снабдява Хитлер със суровини за войната на запад, НО и предоставя пристанища в заграбените земи от смазаната от гиганската тежест на СССР Финландия .
  С дислоцираните там подводници и кораби Хитлер разпилява първите конвои към Британия , оттам се нанасят и решаващия финален щурм срещу британските войски в Норвегия , която за малко не се е изплъзнала от лапите на Хитлер ,НО “бащицата” Сталин му помага в последния РЕШАВАЩ момент!!!

  Пък после съветизираните “историци” , като наш Гоце и т.н. ,ни проглушават ушите , че не Сталин е виновникЪТ за разпалването на войната.

 16. Само в началото на миналия век и специално за нас,които сме били във война,Цариград е бил знаменит център на забележителна управленска
  младотурска четворка от Енвер,
  Талаат,Джавид и Джемал,особено когато затварят Големите на
  Антантата и засилват своите позиции
  Централните сили на Германия,
  Австро-Унгария и тези на България,
  която пък стяга тежка делегация в т.ч. и с главно командващия българската армия ген.Никола
  Жеков както и и с втория син на Фердинанд,двадесетгодишния принц
  Кирил,които без прусашка надменност
  и високомерие,се опитват данаправят
  възмoжна дори др.прочит за ПАНГЕРМАНСКИЯ МИР ЧУЖДА НА отоманските тези за величие и блясък около султан Мехмед V.
  В тази среда виреят до грохнали старци и злополучни архитекти на Версайския мир бъдещи премиери в т.ч. и някои от малцината щастливци
  достигнали самостоятелни постове едва след като са много обезличени,
  изхабени и прекършени в крайно задушливи служби.
  Но няма да бъде съдено на България,
  да се оттърве и увеличи дори планините от урудлива плесен, особено в частта приемственост,та чак и особено до наши дни.

 17. ЦОНЕВ, пак не си си взел хапчетата!
  Ама няма само с вас да се разправям, бе! Като е казал чичо доктор – ще изпълняваш! Иначе – ризката със завързаните ръкавчета отзад.
  🙂

 18. @ г-н Павел Тинков:
  Поставяте важен въпрос, по който бих искал да споделя мнение:

  – най-обезпокояващото в случая с нашите паметници е, че след международния конкурс, спечелен заслужено от италиянския скулптор Арнолдо Цоки за конната статуя пред парламента, както и ограничен брой скулптура на обществени места, започват да никнат без конкурс какви ли не /всъщност знаем какви/ “творби” свързани повече с политиката отколкото с изкуството. Същият е случаят с предлагания “паметник” на Апостола, същият е случая с изникналия паметник на Ленен в центъра на София, същия е случая с МОЧА. В цивилизованите страни даже за малка скулптура на обществено място /независимо дали малко или голямо/ се прави международен конкурс с желанието гражданите да получат най-доброто за своето градче срещу средствата, които влагат. Нашия тоталитарен подход към поставяне/парашутиране на скулптура на обществени места по нареждане отгоре е време да бъде заменен с нормалната практика на цивилизованите страни /ако искаме и ние да станем такава/ – провеждането на международни конкурси. Та точно Васил Левски ли, този космополит, не заслужава международен конкурс?

  – проекта за този паметник е на любителско ниво, което личи от:
  1. неразбирането на темата – силата и очарованието на Апостола е в неговата скромност, незабележимост и във факта, че го чувстваме един от нас. Всичко това ще бъде разбито на парчета само от размера на фигурата.
  2. неразбиране на проблема за мащаба в скулптурата – тук мога да пиша дълго, но ще се огранича до един въпрос – подхода ви отвежда до ботуша на Апостолът – поглеждате нагоре и какво виждате – нищо! Не виждате нищо, но изпитвате силно чувство на подтиснатост поради своята нищожност. Това не е Левски като усещане! Левски е чувство за съпричастност, Левски е усещането на възхищение, че един от нас е направил много за всички, усещането че и ние бихме могли, и спонтанно чувство за срам, че още не сме го направили! Всичко това не може да бъде постигнато с метраж. Колкото по-голям е един Левски – толкова по-далечен ще го чувстваме. Това ли е целта?
  3. избран е най-противопоказния за фигурална скулптура материал – бетона. Няма да влизам в подробности в колко и какви отношения човешка форма от бетон не става /с малки изключения, при малки размери/ от естетическа гледна точка, но в чисто технологичен план 130 метрово каквото и да било не може да бъде отлято от бетон с равен цвят /защото се лее на пояси/, ефекта е зебра /или авторите ще го боядисат?/ и след време, когато започнат да падат парченца от повърхността на бетона /защото това не е права стена, и линейното разширение на този метраж ще е разрушително!/, скулптурата ще придобие окаян вид. Апостолът най-евтиния материал ли заслужава?

  – превръщането на евентуална статуя на Апостолът в бустанско плашило, насочено към Турция в стил Атака въобще не ми допада! А на Вас?

  П.П. Освобождаване от руският почерк е необходим не само в политиката и енергетиката.

 19. Цонев,
  ти си типично червенотквиничковче!
  Добре би било да прочетеш от различни източници за хода на войната(не само да повтаряш зомбирано болшевишките версии)!
  Познавам достатъчно много хора като теб и си мисля, че няма да прочетеш и ред който казва истината за сатрапа Сталин…

 20. Към Цонев:

  Както казва Виктор Суворов, всеки немски ученик дори преди Бисмарк, още от пети клас по история научава, че винаги когато Германия воюва на два фронта- губи. И Хитлер го е знаел прекрасно, и не би започнал така войната. Затова му е необходим договорът Хитлер-Сталин /известен като Рибентроп-Молотов/ който му развързва ръцете за започване на войната на запад. По отношение на арогантното ви твърдение за евентуалните библейските понятия в които евреите биха се превърнали – чрез същата подялба на Полша Сталин предоставя в ръцете на нацистите не само съдбата на поляците, ами и над 2 милиона полски евреи, /Полша е центърът на европейското еврейство/, които отиват в концлагерите. От 50-те години пък досега, съветският съюз се опиташе да направи Израел “библейски спомен”, като финансираше всички сили, воюващи срещу съществуването му. Така че по-леко с наглостта! Ако кажете в съвременен Израел, че българите, понеже са правили кожухчета за немците са фашисти, рискувате да изядете един хубав пердах, защото хората там по-добре познават историята от вас, а пък и добре познават традиционният руски антисемитизъм…

  Иначе правилно /макар и несъзнателно/ противопоставяте статуята на свободата на статуята на МОЧА. Едната е символ на свободният човешки дух, а другата зловещ символ на подтисничество. Позлатяването й си е просто още един симптом на тежкото заболяване…

 21. Долу Цоневщината!

  Типично просто момче, което се опитва да се самоизтъкне с пътуване и познания.

  Не е млад, но младее от тъпота 🙂

  “Зорлям русофилът” може и да е платен, защото толкова глупост в думи и напълно безкористно, не ми се вярва да се ръси в днешно време…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.