Неволното завещание на разкъсания от глутницата

Последното интервю с Ботьо Тачков приживе
Източник: News.ZaPernik.com
10/04/01

В ранната сутрин на 8 април почина роденият в Перник 88-годишен професор Ботьо Тачков. Той беше нахапан от глутница кучета в столичния квартал “Малинова долина” на 28 март.

Ботьо Тачков бе един от най-известните българи в Америка. Роден е в Перник и завършва икономика в Софийския университет. Емигрира в САЩ през 1962 г., подгонен от комунистическите служби, на които отказва да сътрудничи. В САЩ става научен сътрудник в Колумбийския университет и прави докторат. В 1968 г. започва кариера на Уолстрийт, където става президент на инвестиционна банка. След това работи в Държавния департамент на САЩ, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия. Бил е и преподавател в американски и германски университети. Поводът за последното му интервю е последната му книга “Сбогом на мечтите”. Той е дадено пред журналистката Руми Борисова.

– Прекарали сте много години в САЩ, кога се завърнахте в България?

– Започнах да идвам от 1992-1993г. като гост на БАН. След това се хванах с реституция. И едва през лятото на 2009г., след 15 години съдебни дела от 5 декара собствена земя получихме 500 кв. м в махала “Варош” в Перник. Там имаше содо-лимонадена фабрика. Понеже аз избягах, комунистическите управници прикараха булдозери и сринаха всичките къщи на фамилията, за да направят содо-лимонадена фабрика. В същото време на границата на нашия имот имаше празен общински имот – ливади. Но решиха, че точно там където са къщите на моята фамилия е най-подходящо и с това извинение започнаха да събарят.

– А с кого се срещахте като се върнахте в Родината?

– Срещах се и с новите власти. Бях уредил много неща за България в екологията, в земеделието. Но цялата програма пропадна, защото България не се интересуваше. Жельо Желев – тогава президент, казваше – уредете, аз ще дам земя да дойдат американски фермери и да покажат как се обработва земята. Аз действах като частно лице. И ха днеска, ха утре – непрекъснато отлагаха. При това разместване на пластовете всеки търсеше да уреди себе си, а на държавата – майната й – така стана.

– А кога избягахте от България?

– През 1962.

– И как успяхте да избегнете “възпитателните лагери”? В книгата си разказвате, че сте отказали съдействие на службите, а в същото време сте се измъкнал и от лагерите – как стана това?

– Това съм го описал в книгата. Вуйчовците ми бяха много предани на партията. Фьодор Джигрето изпадна в немилост и затова има малко данни за него. Обаче в приложенията ми го има на снимка прегърнат с Георги Димитров. Когато Георги Димитров се връща в България пита дали са живи Джигретата. Като дошъл в Перник се прегръщали. Търсил всички от фамилията да се снимат с него, но аз бях в парка и не съм знаел, затова не съм се снимал с Георги Димитров.

– Какви са били Вашите вуйчовци?

– И двамата беха много активни. Те бяха центъра на партията в нелегално време, но беха романтици. За тях комунизмът беше това, което разправяше пропагандата. И си бяха посветили живота в служба на партията, за да подобрят човечеството. Но видяха какво става. Когато дойде Александър Миленов, той стана председател на миньорския съюз, а вуйчо ми беше негов заместник и започнаха фрикциите там. Миленов беше видял какво е комунизъм. Разбрал, че е измама. И вика: Джигре, дай да си живеем – сега ни е паднало. Почва да краде, да живее нашироко, а вуйчо ми идеалист. Той не приема нищо. Не искаше и купони да вземе. Казваше: първо за народа – аз за това съм се борил. После започна на партийни събрания да критикува Александър Миленов, че краде и т.н. А Александър Миленов беше представител на земеделския съюз и го унищожи. И сега Александър Миленов има в парка паметник, а вуйчо ми е погребан при нехристияните – между циганите горе в “Тева”.

– А с другия Ви вуйчо какво стана?

– Другият го убиха в едни ливади към Богданов дол . Беше стрелял по един съветски войник. Поканил го на гости. Оня пийнал, хапнал и като си тръгнал, почнал да събира и да слага в торбата каквото му хареса. Вуйчо грабва пистолета, оня бяга и в тъмното вуйчо стреля по него, но не го улучва – избягал. Обаче изглежда нашите са се уплашили от съветските органи и трябвало да отмъстят на вуйчо ми, че е направил това.

– А все пак как успяхте да се измъкнете от пипалата на Държавна сигурност? Много хора са подписвали декларации за сътрудничество, а Вие?

– Душа ми знае как съм живял това време – прекарах живота си под земята. Обиколих всички мини в България – колкото по-далече от Перник, по-дълго ме държат. Държат ме на работа, докато дойде сигнал от Перник да ме изгонят. В Своге бех – там прeхвърлях на копачите въглищата, което е най-мръсната, най-тежката работа вентилация ужасна въглищен прах , няма по един картоф за ядене, а имаш черно гърло, разширено сърце и спех в бараките в едно кално дере – 10 човека, 10 миньори в една стая влизат, излизат. Имаш стол, в който сервират в алуминиеви чинии едно парче сланина – месо няма. Само сланина, плуваща в мас някаква – друго няма
И това е – ми казват – подпиши и ще те направим министър – иначе ще изпълним нашия план: ние враговете не ги пленяваме, но ги унищожаваме. И аз съм живял под тоя стрес 17 години.

– А как успяхте да направите тази кариера в Америка. И други хора са успели да избягат, но вие правите удивителна кариера. Вие постигате върхове, които за мнозина си остават мечта.

– Ако отворите моето досие в Държавна сигурност ще прочетете най-хубавите работи, които се пишат за един човек – много интелигентен, атрактивен, почтен, принципен, честен, хората му се доверяват, учи бързо чужди езици. Такъв човек им трябва. Искат разрешение от вътрешния министър да ме вербуват. В мотивацията ми дават отлична характеристика. А когато питат в Перник за мене – те пишат той е фашист, той се опитал да следва, глупав е, не могъл да завърши – ей такива работи. Обаче там все имаше малко по-интелигентни хора, които са ме преценили. Та въпреки, че тука от това да рина въглища в мината повече не ми даваха, там хората търсят таланти и аз просто си пропилях шансовете – бях на път да стана Рокфелер. Но аз бих искал да говорим повече за книгата ми, а не за личността Ботьо Тачков. Не е важно за личността Ботьо Тачков. Кариера вече няма да правя. Бих искал книгата ми да стигне до повече хора.

– Какво точно работехте?

– Първо започнах в една козметична фабрика – разопаковах сандъци със сурови материали на конвейр и трябваше много бързо, за няколко секунди да разкъсам кутията, да ги преброя и да ги върна – кръв течеше от пръстите ми. Щото ако не го направиш целият конвейр трябва да се спре и 30 работника, които работят на този конвейр да чакат. И разбира се, ще се те уволнят. Там работната дисциплина е много висока. Хората се трудят наистина. Всеки си гледа много сериозно на работата, нещо което не съществува още в България. Почват да се учат, но още го няма. И затова всеки гледа да е по-добър от другите, така че да напредне и са създали такова мислене, че всеки може да стане милионер, стига да е дисциплиниран и да развива себе си да има някакъв талант. И да разбира нещо.

– Искате да кажете, че си вярват, че с труда си и с това, което правят, могат да успеят?

– Всеки работи, влага всичките си сили , тренира се , Мъчи се да стане по-добър, за да стане милионер, Е много малко от тях успяват, но стават, за да може да се потвърди тази сентенция. В Америка даже правят изкуствено афроамериканци милионери, за да им покажат, че с труд могат да успеят. Аз работех в правителството и един мой черен колега казва: ще напусна, защото ми предлагат да ми отворят магазин и да имам съветници – това държавата го прави и се води на негово име. Искат да издигнат черните – които от тях са по-интелигентни. Та ето в тая атмосфера всеки се труди и мъчи да успее. А при нас всеки лъже, че прави нещо, но всичко е менте. В ония години се правеха, че изпълняват плана, както съм писал в книгата, а не беше така.

18 мнения за “Неволното завещание на разкъсания от глутницата”

 1. Госпожо Фандъкова,има тук един журналист ,който ни отвори очите,дори когато не знаехме кой и какъв е бил бедният професор разкъсван десетилетия и от едни др. к у ч е т а!
  Ние не сме отмъстителни,но Вашия началник и партия няма защо да минават като край турски гробища а Вие да размишлявате и ялово и безкрай.Срам и съвест като гербаджии нямат ли някои Ваши съмишленици,г-н Цветанов?

 2. Бог да прости този който не изядоха прасетата на остров Персин, но кучетата на Фандъкова го изядоха жив!

 3. Голяма символика има в тази съдба на г-н Тачков: прогонен от България страдалец на комунизма, преуспял в Америка, връща се на старини да помогне с нещо на родината си, будалкат го управляющите, а като капак на всичко в крайна сметка една глутница кучета го разкъсва в столицата ни (!) и човекъ умира! Невероятно абсурдистка житейска драма, която и Кафка не би могъл да измисли, особено финалът й е невероятен, връх на нелепостта в лудницата България! Съдбата на проф. Тачков е нагледна илюстрация на поговорката “кучетата да му ядат главата”, както обикновено става с главите на най-талантливите, на най-ценните люде всред народната ни природопопулация…

 4. Нямам думи да опиша възмущението и омерзението от тази нелепа смърт,застигнала един достоен човек и българин,както се оказа.Добре,че все пак излъчиха това интервю,за да видим лицето на човека,а не да го впишем в рубриката “нещастен случай с пенсионер”.Сещам за думите на героя от филма “Кметството”,изигран от Ал Пачино:”Когато в Централ парк умре една птичка,аз се чувствам виновен!”/цитирам по памет/.Това са думи на кмета на NY.Нашата другарка кметица не само не се чувства виновна,но и изреди куп несвързани обвинения към природозащитниците,гражданите,кучетата и…кой ли още не.Какво трябва да се случи още,за да си подаде оставката?!Ще бъде запомнена с това,че по време на нейния мандат един човек беше умъртвен от глутница кучета в..европейска столица с претенциите за “най-добър град за живеене”.Не ми се мисли какво ли ще е в най-лошия град в България.

 5. Явно абсурдността в която сами най-абсурдно сме се забили е далеч по-голяма отколкото абсурдните ни мозъци могат да си представят! Абсурдно е също и да се очаква, че поданичката на Негово Величество Бойко Борисов, учительницата Фандъкова може да прояви някаква гражданска съвест, като кмет на кучешката джунгла София и дори и да не ниоси пряка вина да се почувства отговорна и виновна, и да си подаде оставката. Абсурд, абсурд, ама чак такъв абсурд! Нея само ТОЙ я е назначил и само ТОЙ може да и поиска оставката! А нас, псетата да ни ядат!

 6. “Господари на ефира”: Ще съдим bTV
  това излезе в дир бг.

 7. Много ценни аспекти очертава тази история. Но ще замълча и единствено ще кажа:
  Дълбок поклон пред този достолепен българин!

 8. Бог да го прости!Измъкнал се навремето от лапите на комунистите,но не можа да се измъкне от лапите на мафията.Много жестока съдба!

 9. Иво, кучетата разкъсали професора са от петата колона. Дебнали са човека да си дойде и са го изяли.

 10. А на кучетата, които: “Емигрира в САЩ през 1962 г., подгонен от комунистическите служби”, “прикараха булдозери и сринаха всичките къщи на фамилията”, кучетата които ”
  … го убиха в едни ливади към Богданов дол.” какво им се полага? Или природозащитниците, като тяхна креатура, ще се погрижат и за тях, въпреки че за престъпления срещу човечеството няма давност? Уличните кучета по-вредни лиса от тези комунисти с “кучешки сърца”? Може би в Белене трябва да се направи приют за червени с “кучешки сърца”, за да не застрашават обществото.

 11. Колко е жалко ,че научаваме за такива големи личности едва след като им се случи нещо толкова ужасно -дори за нашите мащаби.

 12. “Но аз бих искал да говорим повече за книгата ми, а не за личността Ботьо Тачков. Не е важно за личността Ботьо Тачков. Кариера вече няма да правя. Бих искал книгата ми да стигне до повече хора.”

  – “Искате да кажете, че си вярват, че с труда си и с това, което правят, могат да успеят?” – български въпрос!
  ” Всеки работи, влага всичките си сили , тренира се , Мъчи се да стане по-добър, за да стане милионер”,за разлика от “мат’ряла” по българските земи,който чака някой друг да свърши неговата работа,та бъде оплют за това дето не я свършил достатъчно добре и да го хвърлят на “кучетата” да бъде изяден.Да дойде следващият!
  “Браво г-н Инджев,ние ще ви ръкопляскаме,а после ще ви обвиним са всичко и ще ви хвърлим на кучетата”
  Хубаво би било всеки да свърши по нещо на полза роду (пред вратата,поне един метър да помете,без да чака някой да го организира в акция “пролетно почистване”,примерно),хубаво би било,но мечти.Мъртвило е настанало по БГ територия и нищо не е в състояние някаква минимална живина да предизвика,блато безжизнено!
  “Някой да ни организира”,но няма кой да бъде организиран,нали и с Левски така на “кучетата да го изядат” беше оставен!

 13. Той,личността Ботьо Тачков неговата си е свършил,но нии дето мърдаме все още безжизнено,каква сме я свършили,а Бог всеки му по личната му деятелност отмерва,нали е строг,но справедлив!

 14. Ма то пък от друга страна хубаво,че професора извади късмет да го изядат софийските бездомни кучета,иначе така и нямаше да знае никой за точа ,че е съществувал.Мен,тук дето съм в град село Криводол(по далеч от крайният квартал на София),ако ще и Бог да съм,а и слонове да дойдат и да ме изядът никой няма да узнае.
  Ако не бяха тези лоши кучета,как аз (дето все уж съм тук,а се на друго място се оказва,че съм бил) щях да разбера за “личността Ботьо Тачков”.Поблагодарил бих на тез кучета,но ми е презръка малко,пък и съм зает е една сложна дилема за разрешаване “има ли ме или не,жив ли съм умрял ли съм,е ли съм или не съм”,а и бълхите дето си хортувах с тях някъде забягнаха,никой няма,а нужно повече от едно мнение по въпроса,даа !
  Пък и “празници” някакви идват…

 15. Както винаги в десетката.
  Имате грешка във второто изречение “Той беше нахапан от глутница кучета в столичния квартал „Манинова долина“ на 28 март.” Вярвам, че е Малинова.

 16. Благодаря на Иво Инджев, че е популяризирал интервюто с проф. Тачков (Царство му Небесно). Не зная цитираният източник от къде го е взел, но колега от вестник “Преса” ме попита дали съм съгласна да публикуват текста. Част от разговора ни липсва. Накрая този изключително достолепен човек ми е казал: “Трябва няколко генерации да минат, да се образува пак интелигенция То е един бавен процес на еволюция, а не на революция. Неколко генерации трябва да се развият при благоприятни условия, за да се създаде една интелигенция , която може да поеме управлението на държавата. Сегашните управници са синове и внуци на тия примитивни хора, които направиха в България тоя нещастен период на съветско владичество.”

  Пълният текст на интервюто и снимки от личния архив на проф. Тачков може да се видят тук:

  http://rumiborisova.blogspot.com/2012/03/50.html

  Видео с професора, заснето от Любчо Костов:

 17. Поредната нелепа, ужасяваща и зверска смърт в София през 21-ви век!Няма и да е последната. Не е сложно – АКО ВСЕКИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЗАПОЧНЕ ДА ВЪРШИ ТОВА, ЗА КОЕТО МУ СЕ ПЛАЩА, ПО ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН, НЕЩАТА БЪРЗО ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ КЪМ ДОБРО!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.