Руски анклав в България озадачава (наивни) френски наблюдатели

Нямам претенции за екслузивност, но все пак съм написал същото в книгата си „Течна дружба“ преди повече от година, което сега можете да прочетете в публикацията на френския вестник „Експрес“, поместена от Медиапул. Дали у нас има сила, която е овластена да защитава интересите на България,способна да чете, проумее, осмисли и оформи като управленско решение френски публикации, преведени на български?( ivo.bg)

“L’Express”: Пристанище Росенец – странен руски анклав в Черно морe
11.04.201

“Намиращ се в Росенец, на брега на Черно море, този порт има всички признаци на руски анклав в Европейския съюз”, пише в новия си броя френското седмично списание “L’Express”.

“Ситуацията е още по-скандална, доколкото “Лукойл” се ползва от значително влияние в страната, благодарение на почти пълния си монопол върху пазара на горива. И ако властите не реагираха изобщо на нашата информация, широко отразена в пресата, то екип от експерти на Европейската комисия бързо е отишъл на място. Без голям резултат, изглежда… На 12 март, в непубликуван дотогава документ от осем страници, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди отсъствието на гранични полицаи и на митничари в Росенец, където миналата година са акостирали 414 кораба. Към днешна дата тези инсталации остават под екслузивната охрана на “ЛУКОМ -А”, руска охранителна агенция.”

Коментарът е написан от Марк Епщайн, главен редактор на служба “Свят” и е водещ в рубриката “Екслузивни”, съобщи в сряда електронното издание “Биволъ” , което участва активно в разследването на темата.

12 мнения за “Руски анклав в България озадачава (наивни) френски наблюдатели”

 1. “- отсъствие на гранични полицаи и на митничари в Росенец…;
  – акостирали 414 кораба.;
  – инсталациите остават под екслузивната охрана на „ЛУКОМ -А“, руска охранителна агенция.“”
  Какви по-големи резултати очакват френските другари? Какво повече трябва да стане, за да разберат ситуацията? Било “без голям резултат”!
  Ами да им кажем, че почти същата военна база функционира и на територията на устието на Камчия.
  Ами да им добавим около 200 000 руснаци с български паспорти. Най-вероятно все отбрани хора – нали другарят Марин се грижеше за това.
  Ами да прибавим цяла политическа партия, която официално защитава руските, т.е. чужди интереси, а освен нея още няколко партийки и кандидат-партийки, които се опитват да се прикрият нежно зад европейски смокинови листа, също цицат от руско виме.
  Ами да прибавим цялата държавна система, все още работеща по руско-съветски модел – образование, здравеопазване, милиция (не я бъркам с полицията), администрация. И цялата тази система се чуди защо не вървят европейските проекти.
  Ами да прибавим и скритата проруски настроена българска мафия (все пак все още не е узаконена, ама все още …), управлявана от бивши ченгета със съветски мотиви на мобилните телефони.
  Какво още им трябва на французите?

 2. Какво още им трябва на французите?

  И защо за тях нещата само “изглеждат” някакси, а за други са обект на дейност?

  Защо французи не напълнят хотелите, не изкупят вилите, не изпият бирите, които предлагаме на чужденци?

  Няма интерес, нали?
  Е, в замяна на това други се интересуват, купуват, командват, инструктират и изпращат ефективни генерал-губернатори…

  Какво тук значи някакъв си анклав или паметник?

 3. Много добре го е коментирал Тео. Аз само ще добавя – Шенген или Златев – изберете руското, ако сте патриоти! Пък Бойко нека си оди бос, както се казваше във вица за партийните секретари на село, които заминавали в чужбина за “обмяна на опит”, но пък не им се полагали ботуши, защото не били сред текезесарите ударници на полето.

 4. В ЕС никой не остана чувствителен към такива нагли дебелащини освен вечните “тъпи поляци”, някой друг доста отдалечен и отвлечен френски журналист и англичаните, за които обаче все още не знаем къде са – в ЕС или вън от ЕС, но продъджаваме да знаем че както и преди са си преди всичко остров. А загорелият дългуч си шушука с медведя и го моли за време, при което го изпеленгираха. Бил щял да става “more flexible”. Пълен резил и като се има в предвид изключително удобният момент, това лято алфа-догът може и да насъска своите копои като нищо. Вече показа че кръвта му кипи. Няма нужда да се пазите да не стъпите накриво, провокациите си ги правят сами. Въобще провокацията е налице, вместо именно там, на най-тънкото место да бъде базата на НАТО, ние си имаме вече росен-росен тоя Росенец. Другият росен=Росен и той щял да се среща с оня с красивия тен, интересно за какво ще си хортуват, дали пак за reset и за flexibility. Тревожно става наистина, има голяма вероятност някой да бъде нахапан непропорционално това лято както на някои им се случи в един аналогичен момент преди 4 години, да видим кой ще е.
  ЕС още не може да ни защити от потоци и реакори, макар да се опитва, камо ли от ухапвания от питбул. Само як намордник и то здраво закопчан ще помогне, никакъв reset.
  Впрочем ако трябва да останем на кучкшката тема от последно време, в европейската хроника тия дни се появи и съобщение за това как едно дете отишло да играе с другарчето си и било жестоко нахапано от техния домашен любимец. Наложило се господарите на питбула да го заколят на място. Сега детето го спасяват, казват че щяло да оживее….

 5. Не мога да разбера, дойде Митеран в София, обяви шепа комунисти за “дисиденти” с което ни обърка нещата така, че и до ден днешен сме под руско робство, а тоя симпатяга сега ни прави оценка, че сме много назад! Ами вярно е – назад сме, но мисля че Митеран, или Франция трябва да ни се извинят! Не е наш проблем, че те харесват дериватната си субкултура – Русия, в името на която ни жертваха!

 6. Милост. Милост трябва да проявим към руснаците. И търпение.
  Те са губещите в Студената война и вече 20години се прибират в родината си. Много организирано.
  Победителите търпеливо и хуманно ги изчакват… Защото подгонените орди са по-страшни и от кърджалиите.

 7. Дериватна субкултура!Мале!Господине,стопанина също е завършил в Русия,и той ли е дериватно-субкултурен?Или за него не важи?Гледайте да не се спънете от толкова ентусиазъм.

 8. Е нали са ни “двойни освободители” другарите на водката и опияндурената селска душа, та явно Форт “Росенец” е основна база за форсиране на територията ни за “трето освобождение” – от икономическия ЕС. А защо ли “франсетата” са ходили чак в Росенец, като София им стига да направят своите изводи – най-големите паметници са на чуждопоклонничеството към Русия. Ако не е към Русия, то е към Съветския съюз. Главните улици и булеварди на столицата носят имената на руски губернатори на София. Руски е и Катедралният храм. “Западната” литература в държавните университети е превод от руски. За това и по руски образец, най-високата научна степен у нас е академик. Обикновено такъв човек ръководи /различно от управлява/ върха на науката ни – БАН…Имаме си в столицата руски още: църква,булевард,паметник,дом на културата,банка,футболен отбор, клубове и ресторанти, партии и организации, даже градското метро и какво ли още не… Българските архиви са в Русия, за да може българската история да се пише в Москва… Та в столицата “петата колона” явно /а не тайно/ прави парад /а не преврат/ в среда на “руски ренесанс” /не от вчера/! А “франсетата” за границата се загрижили… Не руски анклав “Росенец”, а цяла руска република има в ЕС!

 9. Властта е Вальо Златев, ТИМ, Черепа и някои други индивиди , организации.

 10. Поредният антисъветски и антируски коментар , който аз харесвам .Ето какво прави независимостта от главни редактори и програмни шефчета ! Поздравления !

 11. Най после френски джурналисти разбраха че Европа не е само Франция. Най после “някой” се обезпокои за границите на Европа, които трябва да се ПАЗЯТ, но не само от българи, защото исторически НИЕ сме доказали че не можем да се пазим, камо ли да опазим “други” … Ако “Росенец” е техен засега, то “Равнец” е НАШ …. дано да е завинаги.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.