Чорапът Би Ти Ви се разплита миризливо

Пет години, седем месеца и два дни след моето напускане на Би Ти Ви под натиска на президента Георги Първанов най-после се намери потвърждение на тезата ми за подчиненото положение на тази телевизия на тогавашния държавен глава.И друг път напуснали телевизията колеги са намеквали, но на пресконфернцията си днес собствениците на “Глобъл вижън” свързаха името на Първанов с цензурата в Би Ти Ви.

На пресконференци в София Джуди Халваджиян, съосновател на “Глобъл вижън” с брат си Магардич, даде пример с предаването “Господари на ефира”. В едно от тях имало репортаж от болницата “СветиN Наум”, който документира проблем за закупена апаратура с парите на “Българската коледа”- гордостта на саморекламата на Георги Първанов като “социален президент”, винаги готов до почерпи с парите на зрителите. Репортажът обаче се оказал достатъчно “неправилен” за интересите на Първанов и от Би Ти Ви започнали телефонен натиск. Обосновали се, че ще си имат проблеми с президентството. А кой може да си има проблеми с президента, ако не му е подчинен и зависим от него?

Тази история е едно към едно повторение на случая с моя милост, но вече не в лично качество. Разликата е в това, че през 2006 г. бях предупреден от прекия си началник Люба Ризова да “внимавам” с президента Първанов и когато се оказах “невнимателен”, при това в пряко излъчване, което не може да бъде цензурирано, тя ми съобщи по телефона ден и половина по-късно, че предаването ми се спира и че най-вероятно ще бъда уволнен. Подобно на братята Халваджиян днес, тогава ме “хванаха братята” и скъсах договора си. Но години наред останах самотен в ситуацията на противопоставяне на моята дума срещу думата на куп лъжци, въоръжени с власт и пари.

Много пъти съм казвал, че толкова явна несправедливост, удостоверена с четене на декларация срещу мен по Би Ти Ви без право на отговор-цяла декларация от името на самия президент (който обаче нямал нищо общо с прогонването ми!)- рано или късно ще получи отпор с помощта на проговорили хора и ето че това се случи.

“Глобъл вижън” не са просто продуценти на две от най-гледаните предавания в националния ефир. Зад тях стои солиден и солидарен екип, включително и популярни актьори. Каквото и да излъжат сега същите онези, които слугински лъгаха през 2006 година, ситуацията се е променила доста. А и приближените на Първанов по онова време обслужващи журналисти, като че ли се поразбягаха от неговата свита. Николай Бареков, който ме заклейми като водещ на специално предаване по Би Ти Ви, организирано като другарски съд над мен след моето напускане, сега вади на умряло куче нож от екрана на ТВ 7, заклеймявайки същия Първанов от позицията на конкурент на телевизията , от която го прогониха (без да казват защо- явно взаимно имат какво да крият).А Венелина Гочева, която във въпросното предаване бранеше още по-самоотвержено президента от моите въпроси и ме “посъветва” да си изпия горчивата чаша до дъно ( цитирам точно израза й), се е свряла в ролята на шеф на рекламния отдел в една медийна група- да му е честита на Любомир Павлов, щом я търпи ( или му се налага по някаква причина). А уж беше поканена да танцува на пресния ми журналистически гроб от висотата на “създателка” на етичния кодекс на българските журналисти- нима няма за толкова изтъкнат творец поле за журналистическа изява, че са й поверили счетоводството?

Чорапът е дълъг и миризлив. Ще се разплита още. И ще мирише. Защото, както се вижда, не всеки е готов да се изнизва по терлици и да търпи да му запушват устатата, когато вони на цензура и далавера.

18 мнения за “Чорапът Би Ти Ви се разплита миризливо”

 1. Венелина Гочева не е шеф на рекламата, а зам.шеф на Издателския борд. Има някаква грешка в материала.

 2. Мисля, че е много прозрачно това което прави БТВ – обслужва интереси на определени личности от политическите и бизнес средите.
  Смешното е че те сякаш наистина мислят, че не се вижда и разбира това. Жалко за кадърните журналисти които работят там.

 3. Г-н президент,стотици и хиляди съотечественци сме свидетели на грозна разправа с талантливия журналист и стопанин на Блога Иво Инджев.
  Това съвпада с “шамара” на македонското Външно,което на свой ред показва,че продължаваме да сме
  жалки и неблагодарни към някои общочовешки ценности с които не знаем и не умеем,да се гордеем.
  Причината е ясна и освен у учения проф.Б.Димитров се крие и у Ващия предщественик,и е знак за мижитурско поведение,но не и за
  достойно поведение и твърдения на мним историк.
  Пиша Ви господине,защото съм убеден,че ще го прочетете и защото ме е срам и ме боли за България.
  Със съзнанието,защо пробудените съотечественици ще ме разберат,информирах послредните вчера,че след примера на г-жа Цачева в Азия с барелеф на Апостола,между 16 и 21 май,
  на В.Превъзходителство се пада
  честта в Силиконовата долина да повторите нейния заразителен
  пример и ако трябва с подобаващи виско отговорни държавни задачи изпълени и от дъщерите на Вашия колега и домакин г-н Барак Обама.
  И двете са добри ученички по история и обичат според случая,
  добрите народни носии!!!!

 4. няма да коментирам щото ще стане като четкане само е ясно че си прав радост за окото е че си разкарал линка към билиц там винаги са работили много добри и храбри хора дано не е случайно

 5. Г-н Инджев,никога не ми е идвало на ум да ви сравня с тези смешници!
  А и те сега ще да се настанят другаде,знаете,че Магардич направо прави”октопода”смешен.Едно от най-кошмарните неща на BG ефира е,че е способен само да копира,като дори няма капацитета да прецени,кое има смисъл да бъде копирано.Позволявам си от вашия блог да им направя едно предложение-да се съберат с Дианчето и да направят поредния фурор в 6оу бизнеса.

 6. За БТВ е добре,че се отърва от тези дебилни предавания. Надявам се един ден г-н Инджев да се завърне като водещ в някоя телевизия, защото след напускането на Светла Петрова и Велизар Енчев настъпи вакуум в публицистиката.

 7. Ех, г-н Инджев! Медията е постоянна величина, а журналиста временна.В България, все още медията създава облика и позицията на журналиста и все още е много далече времето за обратното

 8. Чорапът ще мирише, но има хора с умствена хрема, за които миризмата е на виолетки очевидно. Един юнак в един форум за телевизия преди малко написа, че БиТиВи-ту било собственост на някаква тайнствена червена американска партия. Е, знам ли, ако лицето Гергов я е основало.

 9. Горкият Първанов!… Той наистина повярва,че “асансьорът”, издигнал го от плебейските низини до върховете на властта, няма да го свали в низините отново… “Щастливец!”

 10. Не съжалявам за “Господари на ефира” и простотията “Пълна лудница”. Крайно време беше да затворят вратата отвън. Жалко, че бТВ го направиха не от естетически, морални и други такива съображения, а затова, че им пострадаха интересите. Но тези две предавания са просто една помия, която не може да нахрани духовно човек, а само да го опростачи допълнително.

 11. @Яна,

  Ако търсиш “духовна храна” в prime time предавания, ще има още много да дириш. Това е сеирът за масите, както в Рим са били игрите (напълно плътски, в истинския смисъл, и безкрайно недуховни).

 12. @ peter
  Прав си. Но въпреки това се радвам, че простотията в ефира стана с две предавания по-малко. Все пак не може да не го заболи сърцето човек, гледайки загиването на нацията, докато някои хора правят пари от това. И после се чудим защо децата изкарват двойки на изпити и не знаят родния си език. Обаче това е по-малкият проблем. По-големият е, че в България стана трудно да се противопоставяш на заливащата ни отвсякъде простотия и бездуховност! Те са вече навсякъде.

 13. Аз отдавна виждам, че bTV смърдят от слуги на определени кръгове. Мотото им “Всички гледни точки” трябва да бъде сменено на “Всички удобни за нас гледни точки” или “Ние сме тук за да Ви манипулираме”.

 14. Мисля че няма за какво да се кахърите толкова. Ерата на телевизията постепенно отминава и многото нароили се телевизии и телевизийки се напъват като за последно да доказват колко са незаменими. Готови са дори задника си да покажат ама да показват нещо. Аз понеже съм семеен съм преценил че телевизията е вредна за едно нормално семейство и не искам кабелна или сателитна телевизия. Гледам само една-две ефирни и то не всеки ден и не какво да е. За по-сериозна информация и коментари разчитам на интернет понеже има повече независими източници за справка. Препоръчвам на повечето хора тук и те да направят така и ще видят че нищо не са загубили, даже напротив.

 15. Още миризма ще добавят и други, неизвестни досега за широката публика факти, свързани с гореспоменатите взаимозвързани “Глобал Вижън”, Би Ти Ви и “Господари на ефира”, а свързани явно и с Гоце: Сигурно си спомняте рекламната “шапка” на “Господари на ефира”, въртяна хиляди пъти и хиляди повторения по Би Ти Ви и Би Ти Ви – “комеди”, гласяща: “Мъдрите хора казват: Светът е оцелял, защото се е смял!”. В момента срещу тях е заведено съдебно дело за най-неоспоримо нарушение на авторските права на истинския автор – Радой Ралин, а именно – неспоменаване името на автора, след което веднага си смениха “шапката”, но подкупният български съд на първа инстанция се произнесе със “странното” заключение, че делото, заведено служебно от Министерството на културата, не е заведено срещу когото трябва… Ще чакаме по-висшите инстанции, пък дано везните в полза на истината се наклонят и от падането на Гоце!

 16. “Global vision” und bTV haben sich getrennt! Das ist die spektakulärste Trennung im Showgeschäft seit der selige Michael Jackson sich von seiner Nase getrennt hat.

 17. Коментара по-долу публикувах в един много уважаван от мен седмичник, под статията “Мълчаливите медийни слуги” с подзаглавие:
  “За обвинението на “Господари на ефира” срещу бТВ”.Този седмичник понякога ме е разочароввал, но продължавам да се надявам, че ще спре да го прави.

  Цитат: “Отдавна – още от края на 90-те, не бяхме чували публично хора от медиите да говорят за цензура.”

  Уважаеми журналисти от в-к Капитал. От повече от 10, а може би 15 години съм ваш абонат и все още мисля, че сте най-обективното печатно издание в България. Но явно, недостатъчно. Защото не отговаря на истината, цитираното по-горе твърдение. Още от както беше изгонен от БТВ през 2006г. журналистът Иво Инджев, заради това, че си е позволил да критикува тогавашния президент, след като е бил предупреден от ръководството на същата тази телевизия, да не го прави, той не е преставал да тръби, основно от блога си, но не само (за сведение – блоговете са вид медия, много по-трудно подлежаща на цензура от ТВ или печатните такива), за цензурата в българските медии.

  Струва ми се невероятно да не сте знаели това, но приемам че е така. С цел да ви помогна да попълните тази празнина в знанията ви за родните медии, ви давам линк към блога му:

  https://ivo.bg/

  Прегледайте го! Ще откриете страшно много по темата за цензурата в родните основни представители на “четвъртата власт”.

  Същият коментар публикувам и под статията “Чорапът Би Ти Ви се разплита миризливо” (https://ivo.bg/2012/04/11/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%B1%D0%B8-%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE/) в цитирания по-горе блог. Това от страх да не ме изтриете заради реклама, например.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.