Езиковата близост и целувките с език с освободителите от задръжките ни

Покрай отличните великденски новини, свързани с раздаването на цяла заплата и половина от дължимите суми на стотици работници, както и с крепките ръкостискания на миньори с премиера Борисов по подобен повод, се случи предполагаемо великолепно събитие от величина, която засенчи многократно бързо изветрялата възбуда от спирането на някакъв си дребен руски атомен проект в България. „Гонят, връщат, отзовават, наказват“ омразния американски посланик Уорлик, тръбят българските патриоти, възхитени от справедливото възмездие за този твърде усмихнат и приказлив американец.

Няма да споря с тях- не ми е никакъв, че да го защитавам. Ако иска, с пословичната си словоохтливост, може и сам да се защити. Но е въпрос на някакво чувство за баланс и самооценка да се огледаме и да видим що за хора сме при избора на приятели, съюзници и поводи за подобен род щастие, като при проявата на изригналия антиамериканизъм. В него, макар и по друга причина, но съвсем навреме, се включи и премиерът Борисов с доста грозно злорадство, че в Америка се случват убийства в училища, а у нас нямало такива и по тази причина той не вярвал на един доклад на американски учени, според който българите са в десетката на най-нещастните народи на света- т.е. по-големи нещастници от нас би трябвало да са въпросните съюзници на България.

Съюзници ли казах? Че кой ги брои за такива? Да се говори за тях положително у нас се смята за лош тон, а тонът, както вече споменах, го дава не кой да е, а човекът Рейтинг, който знае как да се хареса на освобождавания ни от Русия и СССР народ до степен, че не му е останало нищо за освобождаване като задръжки! Да сте чули Борисов да се злорадства например за факта, че в Русия продължителността на живота е сравнима с африканските стандарти и че руснаците са смаляваща се нация и без да има убийства в училищата им?

За съюзниците се сещат по нашите политически върхове само в разни разговори на поне шест очи ( защото повечето от нашите избраници не са в състояние да се оправят езиково със съюзническата езикова бариера- това не им е славянския руския език,почти разбираем и за слабо образованите българи). Но пред публиката е модно да се демонстрира бабаитлък спрямо „големия брат“ Америка, както си го представят нашите ръководни фактори. Не се боят, както от онзи Велик брат, пред който управниците от НРБ трепереха от страх, а в чужбина ни се подиграваха, че когато в Москва кихне София се разболява от бронхопневмония. В днешно време няма страшно: българската икономика не зависи по никакъв начин от Америка, а по всякакъв – от Русия, която държи енергийните юзди на страната ни.

Да видим кой всъщност е реалният днешен Голям брат, от когото се бои българската власт и по тази причина се обажда подмазвачески, когато от Кремъл ни заплашат със съд заради логичния провал на натрапения проект АЕЦ „Белене“. Стокооборотът ни с Америка е пренебрeжимо малък. Ако внезапно спрем да търгуваме, никой няма да усети сътресение. Но ако Русия (отново без предупреждение) врътне кранчето на природния газ, както през януари 2009 година, когато поради неподготвеност за ситуацията за малко да се взривят химическите заводи в Димитровград, тук ще настъпи икономическа катастрофа, каквито и запаси този път да сме си си спастрили за самоотбрана срещу братските прищявки.

България плаща на Русия десет пъти повече валута, отколкото получава от търговията с нея, а съответно богатеещите руснаци се избиват да пазаруват български имоти ( за обратното не ми е известно, нито пък за наплив от американци да стават виладжии в България). И причината не е само в зависимостта ни от руските суровини- показател, по който също няма как да се прави сравнение със „зависимостта ни“ от САЩ. Просто на руския пазар българските стоки продължават да срещат всякакви спънки, независимо от факта, че на Шипка българските герои спасяват руската армия от сигурен разгром край Плевен във войната с Турция за контрол над проливите. В Русия няма сантименти в политиката към България, няма многохилядни седенки с български песни и танци, няма паметници и всякакви лигавщини към „братята българи“. Има псувни в интернет и не само там срещу „българските проститутки“ заради отказа от АЕЦ „Белене“. Ето как формулира този феномен днес в интернет непознатият за мен коментатор Иван Петров:


Ivan Petrov
14 април г. 04:04

Абе, в Русия има ли българофили? Има ли наша пета колона? Има ли хора и групи, които да бранят българските интереси? Ще кажат ли на руските управляващи и на руснаците каква е огромната роля на България за християнизирането на страната? Ще им кажат ли, че са получили писмеността от България, че са им изпратени български свещеници, книги и просветители? Ще им кажат ли, че няма македонска нация и че тя е Коминтерновска измишльотина? Ще настояват ли да не се изучава “македонска филология” в Московския университет и че “македонския език” е български диалект? И още много други факти – кой защитава българските интереси пред Кремъл, така както нашенските русолюбци първо се грижат за интересите на Русия и пет пари на дават да българските.”

„Невярна съпруга“ на Русия нарече България най-приближения до Путин медиен слуга, телевизионният водещ Михаил Леонтиев. Каза го на пресконференция в София през януари 2008 г. Вестник „Труд“ дори изведе в заглавие тогава този руски шамар от страна на човека, който и до днес е толкова близък до Путин ( нещо като Бареков и неговите подчинени от ТВ 7 за Борисов), че му води предизборния митинг в Москва миналия март. Така че не е АЕЦ „Белене“ причината в Русия да се отнасят към България с демонстративно неуважение. Само че тук няма кой да се засегне- виж на Уорлик масово се обиждат, че давал интервюта ( в които се захласва да се обяснява в любов на българския народ, а последната му изява беше да хапне в някаква българска провинциална закусвалня-ужас, как смее, клоун и какъв ли още не!).

Руските началници ( на България) не си падат по интервютата толкова. Те направо пазаруват имоти, чиновници, цели медии и отделни журналисти- на път да съм да публикувам имена на „колеги“ на руска заплата и да си навлека поредната порция помия, каквато ми изляха върху главата без право на отговор в официозната ТВ 7 , възмутени, че не съм бил назовал истинската сума, за която са се продали на властта.

Да сте чували американски дипломат или бизнесмен да се бори за българско гражданство? Знам обаче нещо, което е известно на всички: единствената държава в света, която си позволява да разиграва на рулетка ( без да е руска- участва се доброволно и загубата не води до фатален изход) правото да станеш неин гражданин, са САЩ. Така се опитват да отсеят на случаен принцип огромния наплив от желаещи да се заселят там. Сред борещите се да се уредят с жителство там са страшно много руснаци. Но и у нас се натискат. Ето какво пише по въпроса в. „Труд“, резюмирано от Кафене.нет:

“Бившият енергиен министър Румен Овчаров е съдействал зам. Генералния директор на „Лукойл България” Николай Ивчиков да получи българско гражданство. Това става ясно от документи за това кои министри са ползвали правото си да номинират за натурализация чужденци със заслуги към България, пише „Труд”. Писмото си Овчаров е пратил на тогавашния правосъден министър Георги Петканов, а след това на вицепрезидента (2002-2012) Ангел Маририн.
Указът за одобрение е от 2007 г. Мотивите на Овчаров са, че Ивчиков, “влагайки своите знания и управленски опит в дейността на компанията, един от най-големите инвеститори в България, допринася ежедневно за просперитета на страната ни”. Паспортът щял да накара руснака “да продължи да работи все така всеотдайно за развитието на България”. Година след края на мандата му в София и бившият руски посланик Анатолий Потапов е станал българин. Указът е от 2009 г., а предложението за натурализация е на бившия строителен министър Асен Гагаузов с мотив: “Потапов ще продължи да оказва съдействие за обществено-икономическото развитие на България.” Покрай него българка е станала и съпругата му Татяна.”

Чудното е само за какво му е на посланик Потапов да се урежда с връзки с петата си колона в България за гражданство в държава, която и без това му е в джоба. Май си пада по българските „проститутки“ и иска да увековечи лесния си личен достъп до тях без излишни формалности. Поне с такова впечатление останах последният път, когато го видях да засмуква уста в уста пред жадните за такива неприлични сцени телевизионни камери един шеф на българска медия. Станах и си тръгнах. Изпроводиха ме с тържествуващи и пълни с презрение погледи другарите ( смятал съм ги за колеги някога), които чакаха на опашката за целувки с език. Те така разбират езиковата близост.

Така си и ходя немил-недраг, направо враг!

23 мнения за “Езиковата близост и целувките с език с освободителите от задръжките ни”

 1. “…Русия, която държи енегрийните юзди на страната ни.”

  Моля, досадната печатна
  грешка да се поправи не на “енергийните”, а на “евъргрийните”…

 2. Евентуалното, (но все по-вероятно) отзоваване на Уорлик за мен си е чисто и просто спасителна мисия на Клинтън. Въпрос на време е, а не на желание, Н.Пр. да поиска българско гражданство. Той е символ на това, което сме се научили да правим брилянтно в последните векове – претопяването на всякакви чужди “елементи”. Научихме го да вечеря с манекенки (номер едно в забавленията на днешните богаташи), да е замесен в скандали в кръчми (случката с Волен и номер 2 сред забавленията на днешните богаташи), да се забавлява под звуците на чалгата (номер 1 сред забавленията на днешната младеж), да употребява леки наркотици (по сведение на пикаещия във фонтани и номер 2 сред забавленията на днешната младеж), участваше в безброй шоу-програми, вкл. и филми (стъпка/мечта номер 1 за всеки, искащ да стане известен), призна, че тегли от торент-тракерите (ежедневна дейност номер 1 на младо и старо) – въобще, Уорлик стана пример за това, какво е днешната “американската мечта” в български условия. Манекенки, чалга, наркотици, консумация с пълни шепи. С многото си коментари по всякакви теми отново само доказа успешното си побългаряване – та кой в България не разбира от футбол, жени и политика (напоследък и от ядрена енергетика)?
  Уорлик до такава степен се сля с бита ни, че за него стана опасно оставането му и Клинтън го спасява. Помнете ми думата – този човек ще продължи да говори за България дълго след заминаването си. Доказани или само медиен шум, горните “обстоятелства” маркираха престоя му тук, но не само. Паснаха му, станаха неделима част от образа му, при това по един напълно естествен начин, сякаш целта беше именно такава, да покаже, че е от “нашите”.
  Моите уважения, г-н Инджев, дано приемете коментара с повече усмивка, но не мога да си Ви представя, лапнал пура, да вечеряте с манекенка и да се кълчите под звуците на чалга! Дори някой да го напише за Вас, ще звучи абсурдно и никой няма да се “върже”. За съжаление, тази липса на пикантност у Вас води след себе си неприятните последствия да сте по-малко четен, разбираем и обсъждан от “масите” (за което, честно казано, се надявам да не съжалявате).
  Та така с Негово Превъзходителство, според мен тактиката на сближаване бе неуспешен експеримент – хем трябваше да развърже ръцете му да говори когато и за каквото си иска (друго си е наш човек да го каже), хем стана опасно за самия него всичко това да продължи и го изтеглят.

  Поздрави!

 3. Утре милиони православни християни ще възкликнем:”Христос возкресе!” И сигурно пак толкова ще въздъхнем:”Воистина возкресе!”
  Винаги съм се опитвал да открия каква житейска истина стои зад тези простички изречения – така, както, счупвайки великденското яйце, виждаме полезното съдържание.
  От няколко години налучквам отговора и днес, съвсем убедено, мога да го събера също в две простички изречения:”Здравият разум победи!” и: “Наистина победи!”
  Днес, когато България се изправя на крака, изказванията на посланик Уорлик никога не са ми звучали менторски; винаги съм ги приемал, като поздрава:”Здравият разум победи!”
  …Е, чувствам се и аз в числото на всички, за които Р.ПЕТковия казва: “…другите да си… мамата!”, но какво да правя сега – и аз ли да му препоръчам да пожелае майка си? Нее…! И на него и на адаша му ОВЧия им казвам едно:”Здравият разум победи!”

 4. Към Пламен:

  Така е, кълченето на чалга за нас имат друг смисъл, но чужденците го приемат като част от екзотиката ни. Това е едно от нещата, които няма как да им обясним.
  Същото е и с казачока: на руснаците им отива, но българите в тази роля просто приличат на угодници, които искат да се харесат на хората, опитали се насила да ни съветизират.

 5. Независимост в днешния свят, според мен, значи едно просто нещо: Да се появи уникална техническа идея, тя да бъде материализирана като образец, който съответната индустрия да реализира 1:1 в масова продукция и така получения продукт да стане търсен в целия свят. Тогава руснаците ще напират да ти дават газ и американците компютри почти или напълно безплатно и ще ти козируват на всеки ъгъл!
  Останалото са приказки! Можем ли го или ни мързи (работата е много)? Не сме ли прекалено зависими, защото търсим на работата лекото и на хляба – мекото? И защото, най – вече, хората с технически идеи ги смятаме за идиоти, които преоткриват топлата вода?
  Фактът, че се радваме на отзоваването на един добър приятел като Уорлик дава много ясен отговор на такива въпроси.

 6. Мале,г-н Инджев, вие реално съзнавате ли срещу каква стена от русофилски идиоти се изправяте? Те отричат пакта Молотов-Рибентроб,смятат,че са спасили света, а минималната работна заплата в Русия 111,00 евро.Казват,че ги е нападнал Афганистан,който победили.Спасили са Прибалтика,дори и Чехия и Унгария. За нас да не говоря ,че сме си платили и двете окупации, дори били спасили Виетнам от гадните империалисти!БСП печели от 16 до 18 процента на избори, но лакеите на Русия са много повече.Не знам, дано да имате този дух,че това ни трябва като народ! Весели празници на вас и семейството!!!

 7. Който е изучавал някакъв чужд език навярно е чувал за шеговитото правило “Език се учи най-лесно когато се смесят езиците”.
  Жалко обаче че в случая не можем да се шегуваме…
  След прочита на великолепната статия и също така великолепното приложение към нея си давам сметка колко е валидно (за определени кръгове) и обратното аморално правило “Когато са научени “езиците” те се смесват най-лесно”. Даже падат всякакви задръжки, табута и норми. И ние трябва отново да отчетем за извършени измами, рекет, заплахи, насилия, съпроводени с унизителни подмятания и четене на “морал” на които е подложена все същата злощастна красавица – България и пак от същите сутеньори и употребители-“освободители”.
  Обикновено съм попадал на опити някой да доказва че няма сестра, но да назоваваш сестра си курва и то на всеослушание го намирам за особен, странен вид “етика”.
  Г-н Инджев, специални поздравления и за суперсинезирания начин на изказване на истината “…българските герои спасяват руската армия от сигурен разгром край Плевен във ВОЙНАТА С ТУРЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НАД ПРОЛИВИТЕ.”
  Бих искал да направя едно допълнение. Попадна ми вчера съобщение че руснаците завършили някакъв голям мост във Владивосток над пролива….“Босфор восточный”. Всеки е чувал за “Северни Венеции”, за “Малък Париж” тук и там и особено за “Швейцария на Балканите” , но този “Босфор восточный” ми прозвуча доста неестествено. И естествено ме заинтригува и си помислих че е просто така назован този пролив неофициално. Не, напълно официално е, от много отдавна и е отразено в картите, което е потвърждение за това какъв несбъднат блян и какъв ОГРОМЕН КОМПЛЕКС за Русия е Босфорът след като чак в другото полушарие са назовали пролив с това име. Преди 150 години бил основан градът, значи наименованието е дошло пак по тия времена на свръхажиотаж и апетит по истинския Босфор.
  Цели дискусии прочетох как да се назове пък самият мост. Много патетични заглавия като например …БОСФОР ВЗЯТ ???!!!
  Сред предложенията за названията на моста – Чуркин мост, Чудесный мост, Восточные ворота, Мост Медвепута, Мост Хайшеньвэй, Мост Надежда и несменяемото Мост Дружбы Народов, даже 神奇桥 (Shenqi qiao) и какви ли не още предложения и никой не се е сетил че най-вярното му название може да бъде само Мост на Несбъднатите Мечти.

 8. От време на време се разсейвам с един руски сайт пълен с всевъзможни снимки, колажи, картинки и т.н. Та днес попаднах на една снимка, която носеше надписа “Болгарка для болгар”.Гледах недоумяващо известно време. Никого няма да се сетите какво имаше на снимката…….Много ме озадачи! Накрая след безплодно ровене по разни речници пуснах думата
  “болгарка” в Google и очаквах да се появят я картина на Майстора, я някоя засмяна червенобуза мома сред рози или поне някоя по мургава
  “българка”. Излязоха хиляди снимки на……..ъглошлайфи! Та така, на руски “болгарка” значи ъглошлайф. Значи здрав ъглошлайф за нас, да ни рендосват здраво, да ни пилят, шлайфат и режат докато могат. От друга страна ми стана много смешно. Представяте ли си какъв страхотен комплимент ще е да кажеш на другарките Дърева, Нинова или Дончева ” Ты прекрасная болгарка” или за осми март да има поздравление от руското посолство ” С празником дорогие болгарки ”
  Ето го и линка, снимката е някъде в средата
  http://tomatoz.ru/razn/11703-demotivatory.html

 9. г-н Инджев, ще е добре да коментирате отчето Николай донесло светия огън от Йерусалим…Боже Господи, прости на БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ!!!Гледам по всички телевизии очакват ЮДАТА с часовниците и лимузините и демоните на Мадона да кацне и “благослови” българския народ!Ако този Юда носи огъня от Йерусалим за България не се чудете от къде ви е дошло!!!

 10. Като се опитах да видя снимката, коментирана от BORO, програмата за защита на компютъра ми отказа достъп със следното съобщение за грешка:

  The Web site that you have requested is in violation of your Parental Control settings.
  The site you requested was:
  http://tomatoz.ru:80/razn/11703-demotivatory.html
  This site has been categorized as:
  Adult: Pornography.

  Хубаво нещо са програмите за защита на компютрите.

  🙂

 11. „на Шипка българските герои спасяват руската армия от сигурен разгром край Плевен във войната с Турция за контрол над проливите“. Абсолютно вярно е това. Винаги когато се споменава тази война трябва да бъде назовавана по този начин.

 12. Г-н Инджев, много се радвам, че сте забелязали моя “коментар”. Аз само зададох няколко въпроса. Има и още много други – русолюбството психично отклонение ми е, ментална дисфункция ли е, или е искрена проява на т.н. “полезни идиоти”? Или е пък подплатено с финикийски знаци? Навярно по малко от всичко, изброено по-горе. Струва ми се, че това явление трябва сериозно да се изучава от голям интердисципринарен колектив от психиатри, психолози, антрополози, културолози, историци, философи и още каквито се сетите други специалисти. Аз съм беден и в момента безработен български инженер и само питам.

 13. Поздрави на Г-н Инджев и прекрасното му семейство със светлия празник! Поздравявам и читателите на този блог! По отношение на Руснаците искам да призная, че изпитвам две коренно противоположни чувства. Огромно уважение към достиженията им в културата, изкуството и авиационните/ракетните дела и пълно неодобрение на външната им политиката в това число и спрямо България. Макар, че полведението им спрямо България е оправдано в предвид, че те отдавна се ползват от продажността на цели сектори от българската администрация, интелигенция и правителство. Поне от 120 години. За което ние сме си виновни за това каквито сме в голямото си мнозинство-продажни. Всички политици(малцина на брой), които са се опитвали да оттласнат България от Русия в последните 120 години са свършвали злощастно. Последният пример е Иван Костов. Не се съмнявам, че ако Костов беше премиер в началото на 20 век, щеше да бъде ликвидиран физически за да си спестят огромните средства които Русия изхарчи за маргинализацията му(мантрата Костов е виновен.) Аз съм по-скоро склонен да виня българи като Румен Овчаров/Петков, Гоце, Иван Гранитски, и други знайни и незнайни рубладжии за дереджето и васалното отношение на Русия спрямо България.

 14. Уорлик и САЩ не се нуждаят от защита.Хистеричните крясъци на руските агенти в България показват само едно.Те са отмиращи нищожества.Русия е второстепенна държава бедна и разпадаща се!
  Русия е мразена от всички.
  Историята не познава страна като
  САЩ, богата и свободна с толкоз съюзници, които саможертвенно участват във войните и срещу фашизъм,комунизъм….

 15. В войната срещу Ирак водени от САЩ участваха около трийсетина съюзници на Америка.
  Наи богатите и силни страни в света
  Япония и Германия не участваха.
  защото след втората световна война конституцийте на тези две страни
  забраняваха да участват в войни извън тяхните граници.
  Германия и Япония предложиха в замяна на войски да поемат изцяло
  разходите на САЩ по войната.

 16. Към Иван Петров:

  Господин Петров,

  В своите няколко въпроса, които цитирам в статията си,формулирате абсурда на едностранната любов към една чужда държава, подклаждан щедро от чужбина на принципа “бий, за да те уважават”-това означава да обичаш окупатора си.
  В Русия се намират желаещи да дадат някое друго сълзливо интервю с лигави комплименти за “уникалния български народ”, който едва ли не бил призван да спаси световната цивилизация ( защото като никой друг обичал Русия)- такъв е случаят с назначения от Кремъл да надзирава тази пропаганда генерал Леонид Решетников. Този типичен съветски продукт непрекъснато шета по разни русофилски седянки в България и държи речи в такъв дух, подклаждайки с хиперболи мита за жертвите на Русия за България-например с лъжи за 200 000 загинали руснаци за българската свобода ( едно “малко преувеличение” от около десетина пъти на реалния брой на жертвите на руската армия в нейната война за проливите). А българските му възторжени слушатели се прехласват и разнасят лъжите и ласкателствата от урва на урва и от век на век, докато в самата Русия няма и помен от реципрочност на масираната кампания за задълбочаване на едностранната любов.

 17. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
  На Господин ИНДЖЕВ и всички съмишленици от блога желая здраве и много поводи за радост с близките на сърцата ви!

 18. Христос Воскресе г-н Инджев!
  Христос Воскресе и на всички българи, които въпреки всичко запазиха достойнството си да обичат род и Отечество и не продадоха душата си за “…печена кокошка”.

 19. Христос воскресе! Честито, на всички желая здраве и щастие!
  Трудно мога да си представя как по-кратко отколкото с едно изречение:
  “Просто на руския пазар българските стоки продължават да срещат всякакви спънки, независимо от факта, че на Шипка българските герои спасяват руската армия от сигурен разгром край Плевен във войната с Турция за контрол над проливите.” може да се каже толкова много! Просто е фантастично, поздрави Г-н Инджев. Можете да прибавите към колекцията от “бисери” на руското грабене на България и това, как на времето купуваха на безценица по линия на СИВ нашите електрокари с по 2 батерии (два тона олово – много стратегически метал)и не ни разрешаваха да продаваме електрокарите с каквато и да е батерия на никой друг, даже и на другите соц. страни. Батериите се товареха отделно и направо заминаваха за СССР, а електрокарите понякога “забравяха” и да си ги приберат или поне се мръщеха на качеството им. А японците бяха готови да изкупят цялата ни продукция по 40 хил. долара парчето, само с по една батерия на електрокар. Даже бяха готови и да ни дадат технология за по-добро качество на продукцията!
  Към BORO. И при мен този сайт, който давате е стопиран от провайдерите!
  Но, като изписах в Гугъл “болгарка” се отвори следното на руски:
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0
  Болгарка
  Материал из Википедии — свободной энциклопедии
  Болгарка:
  Болгарка — женщина болгарской национальности, или гражданка Болгарии;
  населённый пункт
  село в Болгарии:
  Болгарка — в Силистренской области;
  село на Украине
  Болгарка — в Врадиевском районе Николаевской области;
  Болгарка — в Раздельнинском районе Одесской области .
  Болгарка — угловая шлифовальная машина.
  http://sofia.zavedenia.com/790/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0/
  Но по-интересно е, че когато написах на Български “българка” първото, което Гугъл сърч машиин отвори е:
  Българка – механа в София. Изток Balgarka
  Второто е:
  http://www.balgarka.com/
  Комплекс Българка е новоизградено вилно селище за отдих и почивка. Намира се в село Радевци, на 12км. от гр.Трявна, в центъра на природен парк Българка. Комплексът е изграден от две части разположени от двете страни на живописна балканска рекичка.
  И чак третото е:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0_(%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA)
  Българка е името на природен парк в България. Паркът е разположен по северните склонове на Стара планина и заема територии в централния и източния дял на Стара планина. Паркът обхваща част от територията на общините Габрово и Трявна. Районът се характеризира с голямо разнообразие в релефа. Характерни за района са историческите забележителности, които се дължат на граничната роля на Стара планина в историята на Балканския полуостров.
  Четвърто и пето място се отнасят за трио “Българка” и т.н.
  Жестоко нещо е статистиката! Не можем да избягаме от нея и не можем да се скрием никъде. Същото, като при чушкопека, прибавил още към печалната ни слава в света!
  Така, че ако Посланик Уорлик иска да получи повече популярност, обич и признателност у нас, най-добре да открие кръчма в София “При Уорлик” или поне някое курортче по морето с подобно име!

 20. Нищо му няма на сайта, някоя и друга по пиперлива снимка не е порнография. Ако наистина искате да си пробвате настройките за adult pornography пробвайте bsp.bg. Ако ви откаже достъп значи компютърърът ви е добре защитен от порнография и пошлост.

 21. Европейският съд за правата на човека постанови в понеделник, че Русия е нарушила правата на роднини на поляците, избити от съветските спецслужби през 1940 г. в горите край Катин и определи случилото се като военно престъпление.
  Присъдата е по повод иск на 15 наследници на 12 от близо 22 000 полски офицери и интелектуалци, избити без съд и присъда, често с изстрел в тила.Потомците претендираха, че руското разследване на клането е неадекватно. “Ищците са понесли двойна травма – изгубили са близките си във войната и не им е било позволено да научат истината за тяхната смърт в продължение на повече от 50 години. (…) Съдът смята, че масовото убийство на полски затворници от съветските тайни служби е било военно престъпление”, се казва в изявлението на съда.
  ———–
  Една добра новина, макар и със символичен ефект. Признаването на Катинското клане е една от най-тъмните страници в съветската и понастоящем руската история. Отричането му бе държавна политика по времето на СССР, както и сега. Избиването на цвета на полската интелигенция в Катин (повечето запасни офицери са били лекари, адвокати, инжeнери) е просто генерална репетиция за кланетата в България и цяла Източна Европа.
  А в България понеже винаги обичаме повече палачите, отколкото жертвите, още пазим на видно паметника на една окупационна армия, която е изтребила хиляди хора просто защото не са искали съветската тирания. Успех за поляците и много голяма поука за нас: който забравя миналото го повтаря.
  ——————–
  Кога ще има съд и заради нашите сънародници, избити от комунистическите касапи по нареждане от Кремъл, веднага, в първите месеци след 9.9.1944 г.?
  Никога. Те просто си смениха валутата и дрешките. Но пак те съдят и управляват. “If a nation expects to be ignorant and free, in a state of civilization, it expects what never was and never will be.” – Thomas Jefferson
  —————
  … „в Москва са нарушили задължението си да сътрудничат на съда като са отказали да предоставят информация”…
  Какво ново,кога Москва не е нарушавала неудобни задължения?
  Цензурата е най-висшата форма на безсилие.
  ——————-
  Съдът в Страсбург е решил това, което е в компетенциите му. И то е много важно: “военно престъпление”. На базата на това решение вече компетентен съд може да се позове на Конвенцията за неприлагане срока на давност по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството.
  ———————-
  Във филма на Анджей Вайда за престъплението край Катин имаше култова реплика: “И нацистите ни избиваха, но комунистите ни караха и да ги обичаме!”
  ————————
  През 1920 г. руснаците нападат Полша, очаквайки да я прегазят и да навлязат в Германия, за да осъществят мечтата си за “световна революция”. Но под Варшава армията на Пилсудски разгромява самонадеяния маршал Тухачевски и после превзема цяла Украйна, принуждавайки руснаците да подпишат срамен за тях мир. Партиен секретар в армията на Тухачевски е бил не някой друг, а самият “баща на народите” Й. Сталин. Със своята злопаметност той никога не прощава на поляците това поражение и на 17 септември 1939 г., след нахлуването на нацистите от запад, нахлува в Полша от изток (спазвайки тайните клаузи от договора Рибентроп-Молотов). А после, през 1940, следва ужасяващото престъпление в Катин.
  ———————————————-
  “За четирите години Путиново премиерство от Русия е била изнесена катастрофалната сума от 338,9 милиарда долара (обемът на чистия износ на капитали по данни на руската централна банка за 2008-2011 и първото тримесечие на 2012 г.). На толкова възлиза целият бюджет на страната за година.
  Парите бягат заедно с мозъците. В продължение на последната година желание да напуснат страната са изразили около една трета от запитаните жители на големите градове с достатъчно високо равнище на образование и доходи, констатира Центърът “Левада”. За три години от Русия са заминали 1,3 милиона души, 40 на сто от които с висше образование.
  Седемдесет на сто от запитаните в анкета на изследователския център Висша школа по икономика 10 хиляди руски предприятия са инвестирали в подмяна на старо оборудване. При това не заради ниската му ефективност, а заради пълното му физическо износване.
  След началото на кризата повечето страни активно водеха политика на затягане на коланите, като правеха по-разумни своите разходи, докато през същото време правителството на Путин правеше всичко наопаки: за следкризисните години делът на социалните разходи в руския бюджет от една четвърт нарасна до една трета. А бюджетният дефицит от предкризисните 2-3 процента от БВП (без отчитане на приходите от петрола и газа) достигна до 10 на сто от БВП.
  Сегашният бюджет няма да издържи сътресения като тези от 2008 г., когато цената на петрола спадна четирикратно. В резултат на „активната социална политика” старите хора съвсем не забогатяха. Въпреки че бяха повишени, пенсиите едва достигат екзистенц минимума.
  Путин се гордее, че е започнал да строи повече жилища, но не спомена, че да купят тези жилища е по възможностите на все по-малко хора. Жилищата са недостъпни заради корупционните надбавки към себестойността им. Строителите калкулират като подкупи за чиновници между 20 и 50 на сто от стойността на инвестиционния проект. Според изчисленията на експерти от “Стратегия-2020”, корупцията води до допълнителна надценка от 15 на сто за хранителните стоки и 25-30 процента за недвижимите имоти. Съгласно индекса за възприемане на корупцията на “Трансперънси интернешънъл” за 2011 г. РУСИЯ ЗАЕМА 143 МЯСТО, НАРАВНО С НИГЕРИЯ И УГАНДА.
  Не би било лошо към отчета (на Путин) да бъде прибавено и числото един трилион рубли – толкова по признанието на президента Дмитрий Медведев се краде всяка година при доставки за държавни институции.”
  ——————–
  Русия е територия, колонизирана от КГБ. Такива като Путин се държат като окупационна армия: грабят, източват, продават онова, което Господ е създал. Без природните ресурси, които да продава на индустриалния свят, Русия не би могла да внася даже ножчета за бръснене, каквито не е в състояние сама да произведе.
  ——————–
  “Одна из тайных немецких авиашкол для подготовки летчиков располагалась в городе Липецке. Немецкая сторона дала ей кодовое наименование “Виф-Упаст”. Советская сторона тщательно скрывала ее под названием “Четвертой эскадрильи авиационной части Красного Воздушного Флота”. В этой секретной авиашколе прошли обучение и переподготовку около двухсот немецких летчиков, в том числе тогда еще мало кому известный будущий рейхсмаршал нацистской Германии Герман Геринг.”
  “Гудериан прошёл обучение в секретной танковой школе Вермахта “Кама” 21 под Казанью, где познакомился со многими будущими полководцами Красной Армии.”
  Да пиша ли за останалите секретни школи, където са се обучавали хитлеристи от съветски инструктори, или направо да минем на съвместния парад на Гестапо и НКВД в чест на победата над Полша в Брест на 22.09.1939 г.?

 22. Към Гарван-гробар:

  Твърдя, че на глава от населението избитите без съд и присъда в условията на съветската окупация в България са повече, от поляците, унищожени в Катин.
  Българският Катин е още по-отвратителен по няколко причини: масовите убийства са извършени предимно от ръцете на сънародници, макар фактическата отговорност по силата на международните конвенции да е на военната сила, осъществяваща управлението: СССР. Освен това гробовете на жертвите са пръснати из цяла България и практически са неизвестни, за да очакваме някога да бъдат почетени с почетен караул на мястото на престъплението. Тук положението е : “убитият си е убит”, а убийците дори се гаврят с паметта на жертвите си.
  Поляците имат щастието да са имали еднозначно нещастна традиция в отношенията си с Русия и това ги прави единни в отстояването на националната си чест пред руската мечка. Ние сме “щастливи” да бъдем призовавани непрекъснато да бъдем покорно благодарни на същата тази Русия и дори на СССР не от друг, а от многобройните трибуни на руската пета колона в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.