Инцидент в атомна централа в Украйна опреснява спомена ни за Чернобил

За да не се забрави с лекотата, с която у нас се замитат и най-тежките престъпления, държа да припомня какво намери за необходимо да каже от парламентарната трибуна в София Сергей Станишев само седмица след ужасяващата катастрофа във Фукушима. „Мистър чист”, както го нарече президентът на САЩ Джордж Буш, заяви на 19 март 2011 година:
„…петролните запаси в света ще се изчерпят в един момент, а атомната енергия е най-евтина и екологично най-чиста, защото не изхвърля толкова вредни емисии”.
Този рефрен за здравословния мирен атом се повтаря у нас от ядреното лоби непрекъснато. Станишев е само един от неговите именити и гласовити глашатаи, които обаче спестяват  смъртоносното вонящо „ако”, свързано с несъществуващите гаранции, че катастрофите от Чернобил и Фукушима няма да се повторят.

Предлагам за по темата част от днешната статия във в. „ 24 часа”:

„Има значително повишаване на случаите на левкемия в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния, обяви Международната организация на лекарите срещу атомна война с данни от ново проучване в цяла Европа.
Опасенията на експертите са, че с годините заболяванията от левкемия заради взрива в АЕЦ “Чернобил” на 26 април 1986 г. и радиоактивния облак след него ще достигнат няколко десетки хиляди.
България обаче не е предоставила данни за това изследване. Според лекарите има огромно нарастване и на други болести, на които не се обръща внимание от официалните власти на Запад.
Болният от рак Стилиян Петров е жертва на радиацията от ядрената катастрофата в Чернобил през 1986 г. Това заяви пред британския в. “Сън” лекарят на националния отбор по футбол Михаил Илиев.
В семейството на капитана на “Астън Вила” нямало други болни от рак и затова причината за болестта може да се търси във външни влияния, смята докторът. Петров е бил на 6 г. по времето на взрива в реактора. Облакът от радиоактивни отпадъци премина над части от СССР и Източна Европа, включително България. Радиацията в Монтана, където халфът е израснал, е била 1000 до 1300 пъти над нормата.
Според лекаря на националите много хора, които бяха деца тогава, сега са болни от рак по тази причина. Медиците ги наричат децата на Чернобил. “Стилиян е жертва на липсата на информация за аварията в Чернобил”, убеден е Михаил Илиев.
Мнението му не е екзотика, а се споделя от повечето му колеги в цяла Европа.
26 години след ядрената катастрофа в “Чернобил” последствията за здравето на хората в околните държави продължава да е фатално. Раковите заболявания в Украйна, Беларус и Русия са високи, като най-често срещани са левкемията, туморите на щитовидната жлеза и малформациите при новородени.
Това обяви германската фондация “Децата на Чернобил” на пресконференция в Хановер, на която представи резултатите от работата и проучванията си по темата. Фондацията е пратила около 2300 лекари в замърсените области от 1992 г. насам, които лекуват и преглеждат безплатно пострадалите Данните са от тяхната работа. Не само жителите на трите бивши съветски републики страдат от атомното замърсяване след взрива в АЕЦ “Чернобил” на 26 април 1986 г.
Повишена е заболеваемостта от рак в много европейски държави, до които достигат трите радиоактивни облака след аварията. Единият минава над Балканите, като обхваща Румъния, България, Гърция и части от бивша Югославия. Вторият се разпростира над скандинавските страни, а третият достига до Бавария.
Повечето от видовете рак, причинени от катастрофата, се развиват у пострадалите около 20 г. по-късно. Това съвпада с бума на рак и малформации в много от засегнатите региони, смятат експертите. Така например малформациите при новородени са се повишили значително в цяла Европа след 1986 г. Само в Бавария има между 1000 и 3000 бебета повече, родени с генетични дефекти, причинени от радиация. За цяла Европа числото е около 10 000. Това са данните на Международната агенция по атомна енергия.
Според лекари обаче истинските числа са многократно по-високи. Твърдо доказано е, че в Западна Европа се е стигнало до между 100 и 200 хиляди спонтанни аборта веднага след катастрофата – което надминава и най-черните лекарски статистики. ООН е преброила досега между 12 000 и 83 000 деца, родени с генетични дефекти в Чернобил и околността. В цял свят те са между 30 000 и 207 500 – зависи дали се вземат само твърдо доказаните случаи, или се изчислява вероятността всички те да са плод на аварията в Украйна.
От години атомни противници и ядрени лобисти спорят дали “Чернобил” взема все още жертви сред населението в Европа. Проблемът е в това, че пряката връзка е трудно доказуема, освен ако не става дума за някого от ликвидаторите, борили се с голи ръце срещу пожара в горящия атомен реактор.
Световната здравна организация смята, че само в Украйна има 10 000 деца, заболели от рак на щитовидната жлеза, а според прогнозите им още 50 000 ще развият болестта в някой етап от живота си. Във всички възрастови групи общо заболяването от рак на щитовидната жлеза поради чернобилската катастрофа ще достигне 100 000, смята организацията.
Изследване в Чехия показва, че там жертвите на взрива са около 400. Те са развили рак на щитовидната жлеза. В страните извън СССР и пряко засегнатите региони броят на разболелите се от този вид рак ще е около 10 000 и 20 000.
Левкемията засяга най-вече ликвидаторите и хората от силно облъчените райони. В Беларус жените се разболяват все още твърде често от рак на гърдата в много ранна възраст, в която това страдание е по-скоро нетипично.
В Украйна непрекъснато се покачва броят на туморите при малки деца. Повишава се заболеваемостта и от левкемия сред млади хора в засегнатите региони.
Данните на Международната организация на лекарите срещу атомна война показват, че в Южна Германия от 1986 г. се раждат деца с иначе много рядко срещания тумор невробластом.
Значително повишаване на случаите на левкемия има в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния. България не е предоставила данни за това изследване. До 1996 г. в тези страни има 849 случая на рак повече от това, което е било нормално по статистика. Опасенията са, че с годините заболяванията от левкемия заради “Чернобил” ще достигнат няколко десетки хиляди, сочи изследването.
Според лекарите има огромно нарастване на редица други болести, на което не се обръща такова внимание от страна на официалните власти на Запад. В проучване на украински лекари са публикувани следните данни: заболяванията на ендокринната система са се увеличили 25 пъти между 1987 и 1992 г., на нервната система – 6 пъти, на коронарната – 44 пъти, на храносмилателната – 60 пъти, на кожата, костите и психиката – 53 пъти.
Броят на здравите хора намалява драстично от 1986 г. Сред евакуираните от засегнатия регион между 1987 и 1996 г. броят на здравите хора е намалял от 59 на 18%. Сред жителите на засегнатите области – от 52 на 21%. При децата на засегнати от радиацията родители – от 81 на 30%.
От години се наблюдава и покачване на заболеваемостта сред децата и младежите от диабет тип 1.
Лекари срещу атомната война заявяват още, че точна статистика кое заболяване на какво се дължи е трудно да се направи, но е важно да се види за какви цифри става дума. “Те дават опорни точки в прогнозите и очакванията ни за това какви болести и с какво разпространение ще се появят”, смята председателката на организацията Ангелика Клаусен.
Много страни пазят в тайна данните
Проучването на последствията от катастрофата в “Чернобил” е трудно, защото не всяка държава дава коректни данни. И на Запад, и на Изток те се пазят все още в тайна, сякаш не става дума за здравето на хората.
Много често и набирането на данните е задача, непосилна за местните власти. В Украйна например лекуването и наблюдението на всички ликвидатори, участвали в спасяването на населението и гасенето на пожара, са невъзможни поради липса на финанси и персонал.
Трудно е днес да се провери и къде е отишла заразената храна от региона, колко време и къде ще никнат още радиоактивни гъби. Всичко това е скъпо за изследване, а и държавните власти нямат интерес да го правят, убедени са лекарите.”

Украйна може да не е предоставила данни, но днес предоставя нов повод за самозащита на човечеството от неговите лакоми ядрени мафии. Защото, както съобщава ИТАР-ТАСС, в Украйна има нов инцидент с атомна централа. Публикувам го на руски като за родения в Украйна Сергей Станишев:

КИЕВ, 17 апреля. /ИТАР-ТАСС/. Второй энергоблок Южно-Украинской АЭС отключен от единой энергосистемы страны. Это произошло поздно вечером в понедельник “в результате разрушения основного трансформатора 2-го энергоблока и последующего обрыва высоковольтной линии, что привело к срабатыванию аварийной защиты блока”, – сообщила сегодня пресс-служба МЧС Украины.
“Энергоблок выведен на минимально контролируемый уровень и отключен от единой энергосистемы Украины. Работники станции принимают меры по устранению неисправностей”,- отмечается в сообщении. В нем подчеркивается, что “радиационное и противопожарное состояние АЭС находится в пределах нормы”.
Южно-Украинская АЭС расположена на берегах реки Южный Буг в городе Южноукраинск Николаевской области. Строительство атомной станции, состоящей из трех энергоблоков с реакторами ВВЭР-1000 мощностью 1000 МВт каждый, и города-спутника АЭС Южноукраинск началось весной 1975 года. В декабре 1982 года первый энергоблок был включён в энергетическую систему. В 1985 и 1989 годах были пущены в строй второй и третий энергоблоки станции.

23 мнения за “Инцидент в атомна централа в Украйна опреснява спомена ни за Чернобил”

 1. Същите тези партийни функционери, които през ’86-та скриха от народа си истинския мащаб на проблема, осъждайки хиляди хора на смърт болести, и до ден-днешен не са подведени под отговорност, па макар и само морална. Същите тези изроди, които няколко дни, по време на най-интензивното облъчване, мълчаха като риби, вместо да предприемат мерки за зашита на хората, сега размахват пръст от телевизора и продължават да бъдат някакви фактори в обществото и в политическия живот. Вместо да лежат по затворите и/или да бъдат забравени завинаги. Странна държава е нашата…

 2. Към Николай Димитров:

  Позволявам си да Ви опонирам: стандартното не е странно. Тук е въпрос на стандарт, на традиция, наложена с огън и меч, т.е. със сърп и чук,да се охранява “доброто име” на нашите окупатори. Ако не можем да им благодарим за мирния чернобилски атом, тогава просто си мълчим за вредите от него.

 3. Честит Рожден Ден (малко със закъснение) Жив и здрав!

 4. Те и сега разни доктори ,изплюли се в устата си бранят с гърди “вечната и нерушима”,до последен дъх!

  “Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е на водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш; защото аз Господ твоя Бог съм Бог ревнив, който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които ме мразят,а показвам милост към хиляда поколения на ония, които ме любят и пазят моите заповеди.

  Това същество “човек” от хапване и пийване мозъка така му е закърнял,че нито вижда,нито чува ,каквото и да му се казва,показва и доказва(“случаиности” разни,нагъст),нищо неможе да му предизвика минимални наченки на разум(да схване,как се е забравило що е).И “учени”,много изучени,сатъна им се изплюла в устата.
  А дойде,Е,не ще някогаси,незнайно кога и Бог не играе на зарове “тука има,тука нема”.
  “Който побеждава, ще наследи тия неща; Аз ще му бъда Бог, и той ще Ми бъде син.
  А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт.”
  Маани майтап.
  ПЪРВОТО
  ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛА ПАВЛА
  КЪМ КОРИНТЯНИТЕ
  “1:25 Защото Божието глупаво е по-мъдро от човеците, и Божието немощно е по-силно от човеците.
  1:26 Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни.
  1:27 Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните;
  1:28 още и долните и презрените неща на света избра Бог, да! и ония, които ги няма, за да унищожи тия, които ги има,”
  http://www.biblia.w-bg.net/otkrioana.html
  22:13 Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят.
  Амин!

 5. Съвсем наскоро на един колега от Даниа му премахнаха щитовидната жлеза, заради рак. Та лекарите там твърдят, че драстичното увеличение на злокчествени образувания (в частност на щитовидната жлеза), са започнали след определен период след Чернобилската катастрофа.

 6. Само в моето семейство-трима души получихме нарушения на на тироидната жлеза в рамките на 1-3 години след аварията в Чернобил,а всеки един малко след това се сдоби и с други тежки автоимунни заболявания.Който се лекува в ендокринологии е забелязал бума от опашки от изключително млади хора с метаболитни заболявания.Статистиката в БГ ,както и медицинската статистика винаги е била пропаганда.Радиацията отключва страшно много заболявания не само онкологични,но и ендокринни,кожни и даже кардиологични в следствие на останалите . В ютюб е пълно с филми и от тази година,където е заснето измерването на опасните количества радиация и към днешна дата в Припят.Пълно е ис интервюта на руски учени-вече пенсионери,които твърдят ,че сега колегите им си затварят очите колко опасни са руските реактори и,че те не са удачни за производство на енергия,а са тип-военни реактори и колко са остарели и опасни.Който се интересува да напише в търсачката на ютюб-Припят,Чернобил,нива на радиацията.Има ужасяващи неща и не е за гледане от всеки.

 7. Същите тези хора, сега се заканват на спрелите праекта АЕЦ Белене и наричант спирането предателство! За тях патриот е този, който обрича поколението си на икономическа енергийна зависимост обуславяща мизерия и облъчване.Същите тези хора забраняваха на другите да поглеждат и престъпват границите, но първи изпратиха децата си на Запад, а не на Изток…

 8. Поздравявам отбора на Байерн(Мюнхен) за победата над прехваления отбор на Реал.Германците доказаха,че са велика нация и дори тенденциозното съдийство(в полза на испанците) на английските съдии,не сломи немския дух.Не случайно Мюнхен е символ на свободата и на западното общество.Там са били създадени и стационирани радио Свободна Европа и радио Свобода.Мюнхен е най-западния град в Европа.

 9. Случайно чух тази сутрин в прегледа на печата по бтв за тази статия в “24 часа” и трябва да призная, помислих, че най-после започва да се говори открито за последствията от Чернобил 1986. Веднага, обаче като контрапункт беше съобщено за мнението на проф. Бобев,който оборваше изнесеното. Както виждате, г-н Инджев, у нас нещата са по-различни, а не като в останалите страни…

 10. Ядрените централи са най голямата заплаха за живота на планетата (след тях са ядрените оръжия)и трябва да бъдат спряни максимално бързо.За да стане максимално ясно това на всички ще се случват още такива “случайни” инцидентчета.Няма нищо случайно и не е дело на някаква тайна организация или каквито и да е тайни сили дело на простосмъртни.
  Не е по силите на никой да се съпротиви на това,трябва да се спират бързо,просто трябва.Човека си играе с “играчки” за които не е “упълноможен да пипа”.

 11. На всички писали преди мен, на Иво, също – не сте прави!

  Ето, лично нашият вожд и учител, гражданинът Борисов, в своята “дълбока мъдрост и огромни знания” ( он такой учен) реши да “защити националния интерес”, и обяви, че вместо да се постави руска атомна бомба в БеляНЕ, ще се постави още една руска атомна бомба в Козлодий.
  Тя ще е “най-модерна” от “предпоследно” поколение и ще спаси България от енергийна зависимост!?!

  Така!
  По отношение на заболяванията.
  Всичко е анти-руска пропаганда на реакционните империалистически сили – САЩ, Германия, Дания и т.н. Не случайно данни от България няма. Не може да има такива данни в една “братска държава”!
  “Руската радиация – най-здравословната радиация на света!” заяви от централата на националните социалисти на България източник с псевдоним “Дмитриевич”.

  Не се потдавайте на вражеска пропаганда!!

 12. За всеки достатъчно интелигентен и здравомислещ човек е повече от ясно, че получаването на електроенергия чрез ядрен разпад е задънена улица. Ще се случват още “инциденти”, ще загинат още много хора, ще натворим още милиони онкоболни, ще се родят още много деца с малформации, ще завещаем на десетки поколения след нас чудовищни радиоактивни бунища, докато “обогатен уран”, “ядрен разпад” и “верижна реакция” се превърнат в “мръсни” думи.Очевидно трябва да се плати тази цена, за да бъде натикана ядрената мафия там където й е мястото.
  Нещо друго ме тревожи в регионален план – тази сутрин чух в предаване на ТВ “Европа”, че правителството сериозно обсъжда вариант, агонизиращото БДЖ да бъде продадено на руската железнодорожна компания!След енергетиката, производството на горива империята на злото е на път да завладее и транспорта ни. Като прибавим и тристата хиляди руснаци-български граждани и собственици на апетитни имоти по черноморието, май нищо не остана. Твърдо вървим към осъществяване “заветната мечта” на правешкия сатрап – “16-та република”!

 13. В края на краищата Чернобил има и заслугата да импулсира човечеството да се отърве от този зловещ източник на “енергия”. Доколко това е енергия след като генерира такава разруха и опустошение или поне искрата за тях (цял СССР и неизброими болести и смърт за векове напред). Дори ако се абстрахираме от това, самият Чернобил е генерирал повече загуби/разходи (прибл. 360 млрд. дол.) отколкото цялата съветска ядрена енергетика е произвела като енергия. Сега и Фукушима ще поощри науката в това направление като започнат да се правят равносметките и от тази ужасна катастрофа. Някой да е чул от бойките ядрени ентусиасти да изявяват желание да инвестират в Чернобил или във Фукушима, това са местата които имат най-много нужда от подем и възкресяване, което би дошло с нови енергийни мощности? Що не идат да възраждат енергетиката именно там където е нужна подкрепа а търсят нови, девствени територии?
  Дните на ядрената енергия са преброени. Няма да бъдат екозащитниците от Greenpeace и WWF, няма да бъдат и отчаяните лекари, учени и журналисти които ще съборят окончателно ядрените лобита и самата ядрна енергетика. Макар всички те да имат огромен принос за алармирането на обществеността. Може и да не дочакаме до нов Чернобил или Фукушима да го направят, защото науката, технологиите и пазарът ще направят това много по-скоро. Светът не е това което бе преди 25-30 години и сега технологиите се разпространяват със светкавична бързина и още по-светкавично се осъзнават хората именно благодарение на тия нови технологии. Преди 25-30 години настоящото състояние на информатиката и комуникациите беше фантастика. Сега е фантастика (за някои) че ВЕИ могат да решат енергийните проблеми на света но това ще стане реалност даже много по-скоро. Дори си мисля че телефоните които останаха в някои къщи като музеен експонат поради безвредността си няма да бъдат последвани от ядрените станции, които поради нивото им на опасност като ядрени оръжия просто ще бъдат премахнати. Можем да си представим какво ще се случи след като се изравнят цените на генерираната енергия от ВЕИ с ядрената и станат по-ниски. Това вече е въпрос на 2-3 години.
  Ще има навярно срещи на най-високо равнище за ограничаването им и извеждането им от експлоатация, дейността на организации като Greenpeace и WWF и другите професионалисти ще се насочи към мониторинг на утилизацията, както стана с ядрените оръжия. Ще има нови съветски ядрени подводници захвърлени на брега на океана, този път във вид на ядрени централи и реактори захвърлени на произвола на природата в безбрежните степи на евразиатския “океан” за които ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ ЩЕ ПЛАЩАТ ПОМОЩИ на днешните евразиатски “гиганти” на ядрената далавера. По същия начин както стана с безвъзмездните помощи за утилизацията на съветските ядрени подводници, които продължават да СЕ ИЗПРАЩАТ НАТАМ ОТ ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ, продължаващото лечение и подпомагане на най-силно засегнатите от катастрофата деца и възрастни ПАК ОТ ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ, докато техните пенсионери и безработни се самоубиват в разгара на кризата, както виждаме да се случва сега. Защото съветско-руската медицина или индустрия не се справяли сами.
  Дори само за първата “подводница” от тях (самият Чернобил) сега са нужни 1,2 милиарда евро вече за да му се смени или ремонтира бетонният саркофаг, защото вече изпускал радиация. Тези средства ги нямат, не могат да ги заделят и 75% от тях СЕ ТЪРСЯТ НА ЗАПАД, пак там, който обаче сега не може така лесно да се бръкне както направи в случая с подводниците, за които хариза повече от 20 милиарда евро преди години в момент на икономически подем.
  Ще дойде и времето когато човекът ще стане независим и в енергийно отношение така както става все по-независим в информационно отношение, тъй като не е задължен да е включен непременно в ядрените централи на информацията както бе доскоро, а може да се включи в мрежата когато си поиска и да си търси информация от източник който му харесва и на който се доверява. Така ще стане и с енергията. ВЕИ позволяват това и разрешават проблемите на тази независимост, докато мини или микро-ядрените установки си остават и досега идеи-фикс генериращи маса неразрешими въпроси и страхове.

 14. Моля ви да не бъркате нещата!

  Когато се говори за отказа от АЕЦ Белене, не става въпрос за отказ от ядрена енергетика въобще, а за отказ от това да се използуват руски реактори. Ще използувам популярна руска дума, когато се говори за руска технология и техника: Руската техника не е “дуракоустойчива”, в превод “глупакоустойчива”. Това, което стана в Чернобил, е доказателство.

  Има безопасни ядрени реактори с независими една от друга защити, какъвто е например канадския реактор CANDU в Румъния.

  Не бива да се позволява монтирането на руски реактор и в Козлодуй. Боядисали са корпуса с друга боя, а говорят, че е от ново поколение. Нещо като боядисано врабче вместо канарче.

 15. “Бившият еврокомисар и настоящ лидер на сдружението „България на гражданите” Меглена Кунева обяви, че не е сключвала сделка с никого за напусналите кадри на ДСБ Христо Ангеличин и Петър Николов, които заявиха подкрепа за нея…” (http://www.vsekiden.com/115651/kuneva-nyama-sdelka-za-napusnalite-dsb/).

  HO: кaтo нямa cдeлкa защo oт pycкoтo пocoлcтвo пycкaт от вчepa във vsekiden.com пocтинги катo cлeдния:

  Спокоен анализ за крахьт на ДСБ
  (17.IV.2012)

  „Много фантазии тук споделени, сигурно е само едно. Костов няма да бьде в следващият парламент. Това е повод СДС си хвьрли шапката вьв вьздуха!.Най-мразеният политик в Бьлгария унищожил страната и докарал Костовият глад, повече няма да може да стопира обединението на десните сили в Бьлгария. Назначеният от БКП, бивш политически милиционер си изпя песента. Познайте кой е следващият който напуска ДСБ? На 1 рубла се обзалагам, че няма да познаете! Четете новините след няколко дена“

  He e „рублатa“ тaзи, кoятo гoвopи за товa, oт къдe идвa пocтинга, a pycкатa клaвиaтypa, нa коятo e пиcан (бeз бyква „ъ“). Koлeги, cлeдeтe новините след няколко дена, a Кунева дa дaвa oбяcнeния кoя „България” на кoи тoчнo “граждани” “сдружaвa”.

 16. Спомням си много добре 01.05.1986 г.
  Слънце, манифестация и първите салати на пазара.
  Към 12 ч. ми се обажда колега от БАН и казва: Вкарвай всичко живо в къщата, запечатвай прозорците и никакво излизане навън. Разговорът не е за телефон.
  Всичко са знаели, но не казаха нищо на хората. Само на войниците са давали йод. Затова пък членовете на Политбюро и ЦК по улиците Секвоя и 772 в Бояна получаваха екологически чиста вода и храна по “второ направление”. Може би от тогава е връзката на техните деца със “Запада”.
  Днес гледах един филм, даващ отговор на много въпроси:
  http://dox.bg/files/dw?a=8ea1b6397f

  Thrive _ Процъфтяване – BG subs_xvid.avi

 17. Ядрената енергетика, по силата на логиката, следва да се развива технически по посока миниатюризация на мощностите и работа с по-високо концентрирано ядрено гориво, това е възможният и път на развитие, ако не иска да замине на бунището на техниката. Давам си сметка колко е трудно това технологически, но то е единственият и възможен път на развитие. Налага се да следва развитието на електронно – изчислителната техника – от огромни машини до днешните миниатурни персонални компютри с далеч по-голяма мощ. Задържането на тези огромни мащаби на ядрените мощности, работещи с обеднен радиоактивен материал, е архаика, която се маскира от повишаване на мерките за сигурност (предизвикващи ентусиазъм единствено от мислещите се за многознайковци стратези в икономиката). Атомите на радиоактивните елементи съдържат колосална концентрирана енергия и оползотворяването чрез “разреждане” на енергията, в такива гигантски съоръжения, с толкова последващи усложнения (радиоактивните отпадъци са цвете в сравнение с излизащите от екплоатация АЕЦ) са повече или по-малко белег на глупостта в нашето съвремие. Образно казано – по-добре е да си организираш ежедневието така, че да поддържаш непрекъснато чистота в действията си, отколкото непрекъснато да живееш в мръсотия, да почистваш един път седмично и на следващия ден да стане пак същото.
  Миниатюризация на ядрените мощности и концентрирано гориво – възможно ли е технически? Това е генералният въпрос, ако отговорът е Не, всяка по-скъпа от ядрената енергия си струва парите, тъй като предизвиква рационализация на живота по направление енергоспестяване. А това, в крайна сметка, е по-прекия път към подобряване на човешката популация на Земята.

 18. Искам да цитирам в. Работническо Дело от 29 апр. 1986, три дни след аварията. Четвърта страница в “накратк0”, с дребни букви, втората новина.
  “В Чернобилската АЕЦ стана авария. Повреден е един от атомните реактори. Вземат се мерки за ликвидиране на последствията от аварията.Оказва се помощ на пострадалите. Образувана е правителствена комисия”. Това е всичко!! А знаете ли коя е първата новина в същата рубрика”накратко”? Ами президиумът на ВС на СССР приел постановление за изпълнение на държавните планови задачи по развитие електрефикацията на селата и т.н. Изрезката още си я нося в портфела,да ми напомня в какви времена живяхме, ако случайно ме хване носталгията.

 19. “От доклада на Научния комитет по действие на атомната радиация към ООН се вижда,
  че по натрупване на радиоактивен йод в щитовидната жлеза
  българските деца са на първо място в света,
  а по отношение на инкорпорацията на радиоактивен цезий
  българското население е също на първо място.”(НКДАР-1998г.)
  Ст.н.с. I ст. дмн Илия Белоконски, екс-председател на Програма по радиационна защита

 20. “Поради важността на този източник на енергия светът може да понася всяка година по една злополука с размера на Чернобилската” – Ханс Бликс, Генерален секретар на Международна Агенция за атомна енергия(МАЕЕ), Le Monde, 28.08.1986г.

  “Ако преди Чернобил бихме твърдели, че е възможна подобна злополука, щяха да ни изпратят в
  …лудница!”- Гонзалес, щеф на Международната комисия по радиационна защита, 1989г.

 21. Най-ужасяващ е факта на организирано прикриване въздействието на ядрената индустрия. Още при създаването на МААЕ е подписан мемурандум със Световната здравна организация за непубликуване на изследванията за въздействието на ядрената индустрия върху хората. Този мемурандум още е в действие затова няма пълна картина на последиците.
  Не се спира обаче пропагандата на ядрената енергия за мирни цели. Но медала има две страни. Не се публикуват и разходите да другата страна на медала- радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво.

 22. Сякаш по ирония на съдбата, в днес.бг чета следното:
  “За 20 години това [АЕЦ БЕЛЕНЕ] е единственият модерен проект, който гарантира бъдещето на ядрената енергетика, енергийната ни независимост и сигурност“, допълни бившият премиер.

  Той бе категоричен, че БСП ще инициира създаването на комитет за събирането на 500 000 подписа за провеждане на референдум, за да могат хората да се произнесат по въпроса са АЕЦ “Белене”.

  —–
  Рият в прахта комунягите, До референдум за Белене едва ли ще се стигне. Референдумът им го направихме ние през януари 1997, след още един такъв референдум няма да остане жив комунист в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.