Защо Станищев не се обиди на унизителната контраАтака

На БСП й спретнаха контраАтака. Но не ми е толкова интересно как и защо Атака оттегли патерицата си за вота на недоверие срещу кабинета заради спирането на руския проект АЕЦ „Белене”, замислен от партията на Станишев, но провален днес с безпрецедентното в новата ни история отдръпване на цяла парламентарна група от заявен вот на недоверие, както направи Атака. В края на краищата Сидеров не за първи път се обръща на 180 градуса, превръщайки се ту в капката, която е нужна в чашата на парламентарното мнозинство на ГЕРБ , ту пък се лашка от ласкателствата към Борисов до нападките срещу него. Явно махалото му се връща там, откъдето тръгна в това Народно събрание и отново прави услуги на премиера в битката му да натрие носа на социалистите, унизени сега в ъгъла на пълната изолация.

Не питам за цената. Питам по-скоро защо Станишев никак не изглежда ядосан на самата Атака, сякаш е едва ли не най-нормалното нещо да очаква от националистите да му подлеят вода. Щади ги. Така се постъпва със съидейници, кривнали за момент, но важни по съребрена ( русофилска ) линия.

Изявлението на унижения Станишев, че е оказан натиск за решението на Атака да си оттегли подкрепата за вота и така да го провали поради спадането на санитарния минимум, изискван за целта от конституцията, оневинява всъщност самата партия на Сидеров. А и звучи почти покровителствено: „разбирам ви , момчета, като Ви натисне каратистът, клякате”…

Пак ще кажа: дали това е точно така или, както много често става в живота, има простичко обяснение, измерено с (не)известно количество пари, това за мен е второстепенно. Нагледали сме се на всякакви предателства и пируети! Но индикацията с щадящата реакция на Станишев спрямо Сидеров и компания е знак, че той си прави сметката да си остави отворена вратата към също толкова проруската партия Атака, колкото е и БСП.

Ситуацията ми напомня за една „проспана” от българските медии и политически коментатори друга ситуация от декември 2010 година, когато Доган неочаквано изригна срещу Първанов именно по повод енергичните му напъни да адвокатства на руските апетити в енергийния сектор на България. Необичайно остро Доган буквално нарече тези напъни „мегаломански”, но нито самият Първанов, нито който и да е от лобито на руския натиск за изпълнение на „тройния му шлем” възроптаха срещу рязко променената позиция на Доган. Тя така и си остана направо загадъчна, неразшифрована и до днес. Странно беше, че Първанов не му се обиди, както и Станишев сега по-скоро оправдава Атака, вместо да се разсърди за предателството.

Игричките в рамките на лявото пространство явно не се ограничават само с борбата между лобитата на Първанов и Станишев. Те се прехвърлят и върху маневрите с етническата и националистическата карта, която гледат да си запазят на всяка цена. И са прави за себе си: тя им свърши отлична работа вече повече от две десетилетия. Друг е въпросът, че всички ние, които не сме съгласни да ни разиграват по този начин, не сме чак такива леваци, че да не забележим и отбележим поредния „симбиоз” ( по израза на Станишев, изтърван веднъж от парламентарната трибуна) между тази карта и левите сметки в българската политика.

22 мнения за “Защо Станищев не се обиди на унизителната контраАтака”

 1. с две думи-не се знае кога ще им потрябват за коалиция подобни на Атака формация-грижливо отглеждани от богатите мутри…..пък и нали ”ЕС ще се разпада”-според мокрите им сънища ….не е зле да поддържат Болните ”класици” на национализма-човещина и светски маниери.D..

 2. Посредственост и в двата лагера?
  И на Атака! и на БКП?
  Но затова пък забележителна
  Редом с кръглите нули и единицата прилича на десятка!!!!
  Няма,абсолютно бездарни
  комунисти,др.Станишев!Сиви личности като тази на Гоце,но я колко оттенъци!Нашите постъпки били наша работа,а последиците им на небесата!
  Искате ли хората да говорят добре за вас,умрете!

 3. Не е ли възможно Сидеров да прави услуга на Станишев, да му помага да се измъкне от тази идиотска ситуация. Защото самата идея да се иска недоверие на правителството за АЕЦ Белене при толкова други проблеми в държавата си е малоумна. Дори си мислех, че това е театро за да се бетонира правителството докрая на мандата и да му се осигури спокойствие да съсипе каквото има още за съсипване. На пръв поглед изглежда, че Сидеров е клекнал на каратиста, ама може и да не, прпсто приятелска услуга. Не вярвам да има спор, че Атака и ДПС са си рожбички на БСП.

 4. Волен /Болен/ Сидеров изигра изключително умело двата образа – националистическа партия /уж/ и едновременно РУСОФИЛСКА! Представлението завърши, театъра все пак е различно изкуство от цирка и сега лакомия русофилски гъз /извинете за израза/ е загрял на прегоряло червено. Но го няма дългия финансов руски к.р да задоволи една естествена потребност на русофилския г.з!

 5. Като прочетох току що тази статия
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4739331
  изведнъж ми се стори, че играчите от единия отбор са Борисов, Сидеров (е, за бройка в отбора) и Първанов. Ударът с този абортивен вот на недоверие (което, разбира се, е предварително програмирано) е по Станишев. Първанов се гласи наистина за отноволидер на бесепето и Бойко му помага. Не чакайте скоро, г-н Инджев, наказание за Първанов. Политическа воля за това не може да има, нали още онзи Дилов беше казал “няма да си развалям отношенията с президента, заради Иво Инджев..” Освен това президенти, премиери и пр. винаги са били разкоронясвани от обществеността, а не от “колеги”.

 6. Друг е въпросът, че в цивилизованите общества изразител на мнението и настроението на обществеността са медиите.

 7. Главната причина да се случи това е, че никой от ядрената мафия няма интерес да се проведе дебат, било в парламента, било на друго място. За тях много по-добре е да се вдига шум и да се прави PR. С преместването на реактора от Белене в Козлодуй, на практика сме на същото място, където бяхме. Сега години наред ще се правят безсмислени дейности и някои хора ще получават някакви (наши, на данъкоплатците) пари. Предврително заявеното от правителството намерение да се прави VII блок без вкарването на държавни пари, може би обрича проекта, но не и харчене на средства за неопределено време, докато не се приключи напълно с това. Всъщност “харчене” е само от наша (на данъкоплатците)гледна точка. От тяхна (на тези, които ще усвоят парите), това си е поне малък шлем. Една игра на отрицателна сума, от която почти всички губят, за да спечелят онези които не влизат в категорията “почти всички”. Тази игра не е по-различна от онези пирамидални, които се играха преди 15-ина години и които, макар и не толкова ясноразличими, продължават да се играят и до днес.

 8. При един вот за АЕЦ, няма какво ново да се чуе от страна на БСП/Атака. Обратно могат да се чуят доста логични и смислени доводи защо не трябва да се строи АЕЦ Белене. Така че опита да се спечели с популизъм баламосвания от медиите народ, може да се окаже с точно обратен резултат. На повече хора да им просветне, че това е един икономически губещ и заробващ държавата проект, каквито бяха Кремиковци, ЗТМ Радомир и куп гигантомански строежи. Измъкването от тази ситуация е коз за вътрепартийните боричкания в БСП. Очевидно, че Атака играе по свирката на Гоце и Атомстрой.
  Но има и един положителен факт. Отказа на най-преданите на антидържавните интереси – Волен и Гоце, показва, че кукловодите им съзнават, че претенциите им са смешни. И ги е страх от дебат в НС!

 9. Населяващите същества наричани за краткост “човеци” милата ни планета Земя се делят на два вида :
  1. Вярващи ,че има Бог.
  2.Невярващи ,че Го има.
  При вид 1 е развита по силно дясната част на мозъка,защото са си научавали уроците преди да хапват “десни”(стрелките на часовника им се върят на дясно.)

  При вид 2 е по силно развита лявата част на мозъка,защото са наблягали на хапването,а за урока да си научат не са се изморявали и по таз причина не са научили ,че “трипъти го режа и все е късо” не е правилната посока “леви”.
  По наши геогравски ширини от “климатичните ” промени настъпили след 1944г са се нароили твърде несъизмерно много от вид 2 “левозавъртяният вид”.
  Вид 2 сдобил се с власт попада под искючително неблагоприятно за здравето облъчване от заслепяващият блясък на “златният телец” и стрелкита на часовника му се завъртат в краино ляво положение,та чак се случва да прескочат в крайно десно,но наопаки.
  Та е тея същества са нашият “частен случай” и Бог рече “тея са неспасяеми”,зле ма много зле им работата.
  А както впреди доста време дето рекох “ада в главите ще бъде”.Рекох така,щото знам,че “Бог си знае работата”.То и в “Книгата” си е написано така,но нали пък те на хапването наблягват и неса се доизучили по Божите приказки да познаят!
  Ей,бре ма много народ се подрежда на руската масичката с лъжичка да кусне.
  Ми ако вземе да стане некоя беля ,по “неведоми пътища Божи” да осиротеят и гладни да останат,като бездомни кучета да няма кой една коричка лебец е така да им подхвърли…,знам ли!Знам,но да не се бутам пред Бог!

 10. 20.04.2012
  Г-н Инджев,
  започвам да разбирам защо, именно Вие, бяхте ощастливен като първи, получил
  информацията за прекратяване на изпълнението на АЕЦ”Белене”.Това е било вид благодарност. Вашите критики срещу премиера, ежедневно утвърждават неговата логика като добър, далновиден политически играч, нещо, което не сме наблюдавали в последните двадесет години.
  Г-н премиерът, трябва да бъде много доволен от Вас. С последната си статия, Вие,
  (както в много предишни) провиждате намесата на въздесъщата, премиерската ръка. Няма логика.
  ГЕРБ не биха пропуснали възможност, публично да унижат БСП с пореден неуспешен
  вот на недоверие, защото приказките по време на един подобен дебат ще бъдат забра-
  вени още утре, но поредния провал на „левицата” ще се помни дълго. По-логично е
  г-н Сидеров и г-н Станишев да имат уговорка от която печели директно втория.
  Помислете малко. Всички негативи от непроведения вот поема г-н Сидеров, а всички
  негативи от неуспешно проведен вот биха се стоварили на главата на г-н Станишев.
  В този момент, при това развитие,г-н Станишев печели -онеправдания , излъгания.
  Случайно, може би знаете, че тълпата подкрепя безрезервно онеправданите.

 11. Е, и в най-сплотените семейства понякога се появяват търкания. Ще си ги преодолеят – не им за първи път. Което хич не е добре.

  Пустата рубла – цементира ги като римски градеж.

 12. Искам, г-н Шатобриан да Ви направя забележка и да Ви посъветвам да казвате десЕтка,а не десЯтка. Разбрахте ли? Не говорим на руски все пак.

 13. Към М.И.М.

  Вашата интерпретация страда от един основен недостатък: от категоричната убеденост в собствената Ви правота за нещо , което сте прочел вероятно в сайтовете, които лансираха “Вашата” логика ( която е възможна, но не и единствено възможна).

  Аз пък мисля, че тезата за могъщата ръка на Първанов, която била накарала Сидеров да се отдръпне заради вътрешните борби в БСП е доста по-малко вероятна от моята- че става дума за едни пари и сметки изобщо, в което Сидеров е доказал въжеиграчеството си и от БСП го коткат, като го щадят за бъдещи ходове.
  А обвинението Ви, че съм бил едва ли не удобен за Борисов с критиките си към него е толкова абсурдно, че ме отказва от необходимостта да търся логиката в него- това е просто злостно подхвърляне в стила на Кулезич, която видя “секси отношения” между мен и Борисов заради факта, че той е пожелал да ми се обади по телефона лично за решението за АЕЦ “Белене”. С первезни подсъзнания не ми се спори.
  На такива като Вас не им се обръща езикът да признаят за моя милост онова, което всъщност признава с обаждането си самият Борисов и злобно се опитват да обърнат смисъла на жеста му срещу мен.

 14. Уважаеми колеги,ако Цецка Цачева твърди,че заседание ще има,но ВОТ не!
  Помислете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  И ако Румен Овчаров на свой ред напомня,че Европа харесва Сергей и няма защо да го сменят,Васил Тончев
  намира за уместно да напомни,че М.Кунева не е месия,а премиерът “даде и ген.Киров!”,
  докато от екипа на президента възкликват колко много “командният им център на регоналин център да световните и играчи в доста информационни и комуникационни технологии” приличал на този в НАСА ….Ужас!!! а г-н Плевнелиев ще зарадва и президента Обама между 15 и 22 май с модели на”Хюлет
  Пакард” и спешаването на министри,да се окаже излишно…пак ужас!!!!,тъй като само заставането зад такъв Център за управление
  в критични ситуациир-най-малко ще обезмили!- всякакъв друг шум.
  НО ТОВА Е ВЕЧЕ ДРУГ ВЪПРОС!
  Помислете какво следва от тук за 16 до 22 май след посещение
  в Силициевата долина!!!

 15. Баба казваше, че човек си прави маши, за да не бърка с ръце в огъня. Но, от прекалена употреба, изглежда и етническата, и националистическата маши започнаха да “парят”. (А и за “огъня” дървата свършиха и остана само тлееща жар… (Скоро ще видим какви нови русофилски партии ще бъдат създадени.))
  ПП Много ми хареса идеята на Венцислав Кръстев за “малкия шлем”, като евентуална компенсация за губещите от спирането на “Белене”.

 16. Г-н Инджев, кога можем да очакваме новата ви книга “Ядреналин” по книжарниците? Четох че официалното представяне ще бъде на 26.04. след излизането й на пазара. Има ли промяна в тази дата?

 17. Oщe 2-3 такивa yнижeния – и Станишев мoже дa ce откажe дoбрoволнo oт лидepcтвoто на БСП в пoлзa на Гoцe. Toзи мач cпоpeд мeн e yгoвоpeн oтдaвнa, a Станишев yтeшен c 2-3 чyвaлa c pyбли. Kaкто, paзбиpa ce, и Cидepoв, чиeтo пътеводнo мoтo винаги e билo “Kичo лайк мъни”. Oщe пoвeчe пък ceгa, кoгaто ATAKA ce caмopaзпaдa.

 18. Г- н Инджев Вие “чепкате” темата АЕЦ „Белене“,а ние като ползващи и съучастващи в това “неприлично” деяние сме твърде заинтригувани от тази тематика.Като така премиерът на Република България е съвсем логично да се обади на Вас (журналиста Аз),а Вие пък да информирате съзаклятниците си престъпни (обществота на свободните Аз),защото проявяват немалък “личен егоистичен” интерес,тематично.
  На “пълзящите” да се обади,за какво,тех тази тема не им е от преоритетните,други по “значими” съм и вълненията предни,пък и задни!
  “в стила на Кулезич, която видя „секси отношения“ между мен и Борисов”
  Борисов няма общо с тези “секси привиждания”,няма.Това си е от ма’ряла,такъв!
  Което си е така нетрябва да му се казва инъче,невиноват е в този случай.
  Сложничка е доста “битноста” по нашите земи на “Мила Родино,ти си земен рай”
  “Атеист е човек, който не само, че не вярва в религията, но е убеден, че Бог и боговете не съществуват. Това е като вяра в религия, която казва, че всички останали религии са грешни. Всъщност тъй като това е вярно за всяка религия разликите са малки. В религията на атеистите броя на боговете е нула.
  Агностицизъм и атеизъм [редактиране] 🙂 Този раздел се нуждае от подобрение.”

 19. РЗС също се отметна от подкрепата си за импийчмънт на сирищника. Сега театрото се разиграва от Атака в полза на банкянлията, но и в двата случая става въпрос за сметки а не за принципи. Имаме си изграден политически сарай (за да не кажа харем) от държанки на партийно-дисидентския и дс-милиционерския ни „елит”. Мъдите му са толкова различими, колкото и лявото и дясното в биологичния им еквивалент. Важното е да има желаещи да ги облизват. Всякакъв спор за това кой крив, кой прав (и на кого сват, снаха, брат) е неуместен при положение, че целта е лизането а не осирането. Колкото по-гъста е парата в хамама (а пък вие си мислехте, че е идеологическа мъгла – ха, ха, ха), толкова по-малки ще бъдат задръжките при обслужването.

 20. към Станислав Стоянов:

  Не, няма промяна за датата. Една вчера обаче се получи разрешение от общината за мястото.Каня се да го обявя днес в блога, но Вие ме изпреварихте с въпроса. Така че:

  Представянето на “Ядреналин” ще се състои на 26-ти април от 18 часа в градинката пред “Кристал” на фона на бюста на Стамболов.Мястото е емблематично по няколко начина…
  Смятайте го като покана!

 21. Аз имам по-различно обяснение заповедението на Станишев. Мисля, че реакцията на Станишев беше по-скоро въздишка на облегчение, че му се отдава случай да се измъкне от този пресилен според мен вот на недоверие, защото в дебатите трябваше да защитава яростно този руски и би могло да се нарече антиевропейски проект, а всъщото време ще се кандидатира за председател на ПЕС.Има известно противоречие и мисля, това е причината за кротката реакция.

 22. В блога на г-н Инджев са поместени и стари мои коментари,но от тук нататък-при необходимост-ще се занимавам ВИНАГИ само с мой лични такива,а не с др.повече или по-малко удачно натъкмени!!!!
  В БЛОГА НА ЕДВИН СУГАРЕВ НАЙ-МНОГО КОМЕНТАРИ ЗАСЛУЖАВА СТАТИЯТА НА Н.фЛОРОВ ЗА НАЦИСТКИЯ ПОЗДРАВ ХАЙЛ ХИТЛЕР НА РУСКИ,ТЪЙ КАТО Е И ОБРАЗЕЦ С МНОГО АНАЛИЗ ВЪРХУ ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ.Това което е забелязано от Катя си е мое недоглеждане и мой пропуск,но
  тъй като нямам какво повече да
  отстоявам, ще пиша само с името си!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.