Испанският крал се извини, а тук -който крал, крал

Може да се стори странно някому, но като гледах и слушах как испанският крал Хуан Карлос се извинява на сънародниците си за предизвикания от него скандал около сафарито му в Ботсвана, описан в медиите като луксозно бракониерство по време на тежка икономическа криза, се замислих най-напред за това колко невероятно трудно е да се изтръгне от почти обожаваната коронована особа такова признание за грешка. Ако щете вярвайте, но имам личен опит, свързан с испанското кралско семейство и знам как се процедира в случай на гаф, при това такъв, в който се оказах неволно въвлечен в далечната вече 1991 г.

Бях поканен в лично качество, понеже България още не беше член на съвета на Европа и нямаше право на своя секция, на конгрес на Асоциацията на европейските журналисти ( на която само три години по-късно бях избран от конгреса в Хелзинки за вицепрезидент). Като „последна дупка на кавала” бяха записан съответно последен за изказване в самия край на двудневния форум, който трябваше да бъде закрит от краля на Испания Хуан Карлос. Гледайки дремещата аудитория, уморена от речи, реших да импровизирам и оставих настрана предварително написаното си слово. Започнах с виц със самоирония (после забелязах през годините, че самоиронията е сред най-силните оръжия за печелене на симпатии, използвана от добрите оратори – от Тони Блеър до Бил Клинтън) и слушателите се поразмърдаха, което ме окуражи, но и смути, защото интересът към моята скромна особа необяснимо за момента прерасна в бурни аплодисменти. Случи се след съобщение на организаторите на испански, което не разбрах, понеже бях на трибуната без устройството за превод. Просто продължих, а стотици европейци стояха на крака и ме аплодираха, след което…напуснаха залата.

Споменавал съм тази история в друг контекст, но сега тя се „връзва” в спомените ми с извинението на краля, защото всъщност в Мадрид бях получил по недоразумение статута на „герой” в очите на европейските си колеги, които изразиха солидарност с мен като колега, който не позволява да бъде прекъсват дори и от…кралска особа. Оказа се, че организаторите са ме помолили да спра, за да се отдаде почит на престолонаследника Фелипе де Бурбон, изпратен от баща си да го замести на закриването на конгреса. Вместо почести обаче Фелипе получи бойкот от журналистическа Европа …заради мен, никому неизвестния журналист от България.

Скандалът чевръсто беше потушен пред телевизионните камери, пред които бях помолен да се запозная с наследника на испанската корона. Честта, която ми бе оказана, се възприе като форма на извинение- на усмихнатия престолонаследник му беше „много приятно” да се запознаем.

Мога сега да си представя колко адски неприятно е на баща му да напусне пиедестала, на който е поставен от десетилетия от сънародниците си. Те са искрено възмутени от разточителното му поведение и страстта му да убива животни, разкрито случайно поради една негова травма, която го принудила да попадне в болница.

Ако в тази история замените Ботсвана с Узбекистан, а държавния глава на Испания с българския президент Георги Първанов, ще получите доста прилики и разлики, но сравнението няма да е в „полза” на царувалия два мандата по пет години български бракониер и на жалката картина с липсата на реакция в България. Той така и никога не се извини за каквото и да е, още по-малко за някаква си стрелба с луксозните си пушки по диви животни – напротив, с гордост разказваше каква тръпка е това ги дебнеш, както и да позираш след това на снимка с окървавените им трупове. Но не това е основната аналогия с обратен знак. Тя е в реакцията на медиите,а чрез тях и на обществото, срещу уличения в неправомерни действия „баща на нацията”, която от възстановяването на демокрацията в Испания досега се ползва с неофициалния статут на полубог в очите на своите поданици. Бил съм свидетел по европейски форуми на остри пререкания между колеги от Испания, който бранят недосегаемостта на Хуан Карлос срещу критики от журналисти от други страни. Явно обаче сега сгромолясването на този абсолютен авторитет е страхотно, за да може да се стигне до ситуацията в медийното пространство на страната да се обсъжда дори необходимостта от абдикация на монарха, наричан изведнъж „срам за нацията”.

У нас подобна ситуация беше „отиграна” от абсолютния властелин на медиите Георги Първанов на пресконференцията му от 12 март 2010 г. с един единствен отговор с низходяща интонация, слагаща точка на разговора за бракониерстването му в Узбекистан: „не съм убил архар”! Прозвуча точно като възклицанието му „вие ме убихте с този въпрос”, когато беше попитан дали има досие, лъжейки пред цялата нация. Само че в България така и не се появи комисия по архарите, която за разлика от комисията по досиетата, да приложи закона и да го уличи в лъжа. А щом няма комисия, т.е. не е позволено от силните на деня, българските журналисти не смятат за нужно да питат повече. За тях- от „великата” Би Ти Ви, до последната брънка от синджир марката във веригата от зависимости в медийното ни пространство, думата на др. президент Първанов си остана свещена истина от последна инстанция. Каже ли др. Първанов, че не е получавал мезонети от един оръжеен търговец, който е спонсорирал президентската му кампания, това се приема за вярно и край на въпросите. Впрочем този въпрос така и не му беше зададен: той сам пое инициатива и обяви в нарочна декларация, че „цялата истина” за имотното му състояние била оповестена в съответната му декларация. За бракониерстването му в Узбекистан поне се намери един „луд”, колегата Сашо Диков, да развали удобното мълчание и да зададе поне веднъж въпрос. Но за появилата се през есента на 2006 г. информация за подаръка с мезонетите така и до ден днешен не се намери нито един, нито един, нито един доброволец от българските медии, който да накара Първанов в прав текст да каже поне това: „не съм получавал мезонети”.

На българските медии, а и на политиците, изглежда им е по-важно да внимават, да не се окаже прав със задна дата някакъв си прогонен от Първанов журналист, за да не го „легитимират” и да го „направят велик” ( този жаргон и начин на мислене ми добре познат). Това мое предположение може да звучи някому почти налудничаво, ако обаче тази странна солидарност не се беше проявила и на 28 март, когато производителят на медийни новини Бойко Борисов се оказа странно бойкотиран в желанието си да съобщи чрез моята особа в телефонно обаждане новината за решението на правителството да спре проекта АЕЦ „Белене”. Нито една „уважавана” българска медия, повечето от които тичат след премиера да уловят и предадат всяка негова дума, не уважи създадената от него новина- колкото и да е екзотична ( или пък именно по тази причина)- решението му да уведоми изпреварващо свой яростен критик, натикан в нишата на интернет, за една от най-важните стъпки за съдбата на България от година насам. Как мислите- дали тази омерта е заради Борисов, внезапно и еднократно „разлюбен” по конкретен казус от медиите или е заради това, че критичната ми позиция към състоянието на медийната свобода ме е направила „персона нон грата” за уязвените редакции?

България не е Испания, това го знаем. Но все пак остава надеждата и тук някой ден някой да се осмели да хване бика за рогата и Първанов в лъжа. Защото „врътката” с мезонетите ( а и не само нея) съм описал подробно в книга, която се продаде в рекордните за България близо 11 000 броя- не е като да е апокрифна. „Бикът” е хванат не само за рогата в нея- поднесен е на тепсия, но желаещи да консумират истината не се намират. Именно за този дефицит на стремеж към истината ми е думата, ако ме разбирате за какво говоря, а не за някакъв си използвач от пернишко, който си живя необезпокояван като крал на върха на държавата и продължава да се ползва от статута на недосегаем в медиите, претендиращи да са „сериозни”.

Е, ще рекат извинително (за гузната си съвест) царете на разследващата ни журналистика: да е крал- колко да е крал? Че кой не е ?! Така е, с такова впечатление оставам и аз, наблюдавайки солидарността по този въпрос в нашата управляваща „аристокрация” и днес, която се прави на сляп гарван, за да прикрие нежеланието да вади око на себеподобния си.

22 мнения за “Испанският крал се извини, а тук -който крал, крал”

 1. Да е крал, не е крал… други крадяха вместо него 🙂
  Той само осигуряваше кралско (или крадско) благоволение!

 2. Искренно Ви поздравявам за избаната от Вас тема и за поведението Ви по повод гафа на Негово Величество,
  испанския крал.То си е гаф и нищо повече!!!!
  Но неоснователно напомняте за една тукашна истинска мижитурка,която продължава да измъчва и народ и ПЕС без каквито и да било угризения на липсващата му собствена съвест,освен ако БСП,не закъснее да го постави на мястото му,което истински заслужава.
  И Вие и Едвин,продължавате да се изхабявате с мижитурки,докато и ако
  една друга [{“Кръст-на тройка!*”}] бавно и постепенно пиближава българските предизивкателства към тяхното ново коалиционно Решение!!!
  ________________
  * по Кръста видение на напомнящо наш храм в Светия град още при Симеон Велики с 15 златни кандила,които вероятно са били обслужвани и от самите Никодим и Йосиф Ариматейски за успокоение духа и на Спасителя!!!
  По Татяна Мачковска от Седмичен труд бл.15 на с.11 се разбира ,че западната част на нашата църква е била точно зад самия Божи гроб и самото храмово пространство е параклис на Якобитската църква в Сирия
  Ако мижитурката изложи още повече един оскотял народ то Росен Плевнелиев
  и Маргарита Попова тепърва ще имат още по-високи цели съобразно сановете за които ги е избрала България стига всимчко да бъде стиковано подобаващо с ГЕРБ и Б.Борисов

 3. Ispanskoto kralsko semeistvo sa maistori v zamitaneto na skandali pod kilima i kraliat v drugo vreme ne bi dori pomislil da se izviniava. No narodat veche e na ulicata da protestira s plakati s nadpis “Ai se eu te pego”* sreshtu korupcionnia skandal okolo zet mu Inyaki Urdangarin i samata monarhia veche e zastrashena.

  A v sluchaia s Goce nai-bezochlivoto e, che toi demonstrativno “se pribra” v… panelkata v “Krasna poliana”, vapreki che vsichki znaem za mezonetite. Razglezeniat ot hubav jivot bg narod se e otuchil da protestira, no se pitam niama li da se poiavi pone zachatak na negoduvanie, ako se napravi priblizitelna smetka kolko danakoplatecat e platil za 10 godini za dekadentskite hobita na “aristokrata” ot pernishko?

  *”Samo da mi padnesh”

 4. Най-подходящо би ибо мнението на Негово Високопросвещенство Русенския митрополит НЕОФИТ,ТЪЙ КАТО ”
  някогашната абисинска стайчка до Светия гроб и църктвата Свети Яков също са били български!”
  ТРЯБВА както се полага с умения да се
  провери съдбата на прехвърления фонд към “Бърклизбанк” създаден от Светия синод през 1932 г. в клона на Банко ди Рома а сметката закрита през 1950 г.от тогавашни у п р а в л я в а щ и .
  Господин президент,ако евреите са обещавали да съдествуват за закупуване на земя – терен при и изгодни условия това е достатъчно грубо а по-просто и грубо казано би могло да изравни изравни и
  някои сметки,тъй като за терена и строежа ще са необходими 1 млн.щ.д.

 5. Окрали са и са обсебили миналото, настоящето и бъдещето, но им убягва вечността…

 6. Разликите са от Земята до Небето и което е най-лошото, продължават да се увеличават. Крайно ограничени хора управляват в България, без чест, достойнство, себеуваженмие. Дори бих казал, без понятие за тези неща. Днес прочетох в е-вестник, че Фидосова е “завършила право в Монтана, в измислен стопанско-правен факултет на УНСС, който е закрит, защото е незаконен. И се е наложила сегашната видна депутатка от ГЕРБ, за да си вземе диплома на юрист, да държи приравнителни изпити в Софийския университет. Сега в биографията й гордо пише, че е завършила право в Софийския университет.”. Т.е. калинка като всички досегашни. Това е деградация за всички нас, унижение, изкуствено забавяне на развитието ни, престъпление към нацията ! Какво става изобщо ? Защо депутатите от СК не напуснат това измислено НС, не покажат поне малко нетърпимост към тоталното окипазяване на всички държавни институции ? Защо поне един депутат не реагира адекватно на пладнешкото омаскаряване и омутровяване на държавата ? Чудно е наистина. Та той би спечелил овациите на милиони !

 7. Г-н Инджев, на две места в този блог пишете за Хун Карлос, кралят на Испания е Хуан Карлос (на испански Juan Carlos).

 8. Na deputatite ot SK miastoto im e tochno v parlamenta, za da mojem otvreme-navreme da se ubejdavame, che tam ne sediat samo lumpeni.
  No ako darjish nepremenno SK da izleze ot nego, imai tarpenie oshte edna godina. Chengesariata veche usileno naduva “novia” balon “Kuneva”, koeto veroiatno shte prati GERB v opozicia, sinite izvan parlamenta, a BSP (nachelo s Goce ili Sergei – vse edno) otnovo vav vlastta, za radost na vsichki fenove na troinata koalicia.

 9. умението на време да си признаеш за грешка и да се извиниш обикновено се придобива през първите седем години и е признак за силата и увереност във възможностите си; Иначе политиците (повече от тях) са изключение не признават, до последно шикалкавят.Гражданското общество в т.ч. журналистите в Испания са несравними с това, което сме тук. Както е несравним и испанския крал с Първанов. Недависимо от контекста той трябва да Ви черпи че го споменавате в този случай!

 10. Очевидно Хуан Карлос и останалите светли примери не са психопати-т.е хора без способност за разкаяние като нашите управляващи.Психопата се различава от обикновения престъпник с това,че винаги има Морални и Интелектуални претенции и рационализации.Обикновения престъпник си знае,че е извършил нещо от нужда и не претендира за ”Морална” Победа,а психопата вярвайки си че е безгрешен и велик има ”възвишено-мисионерски” претенции,с което се самозалъгва ,че не е обикновен престъпник,а нещо по-сложно…Така,че е безнадеждно да очакваме,каквото и да е разкаяние и признание от такива морални изроди,без значение нюансите в степента на интелекта им.Не случайно доносниците от ДС са най-жестоки към онези си уж 1-2 колеги ,които публично се разкаяха за някаква принадлежност,защото тези признаци на нормалност ги ужасяват най-много .Психопата още е шарлатан и се само-титулува като каквото си иска -от политик до врачка и масон и това въобще не му пречи ,стига единствено да е в негов ”възвишено” рационализиран интерес.

 11. Вашето “откритие” е най-точно и
  същевременно най-чумаво.Всички са навързани опасно като мръсни свински черва и разплитането просто невъзможно,защото са гузни и страхливи,а греховете прилепчиви!!!

 12. не си призна за мезонетите, (сякаш друг си призна за парите за апартаментите), не си призна за архара, сега обикаля като джингиби и иска да разцепи бсп и да се коалира с герб, все евтини трикове

 13. В едно друго свое качество,с което умори,но и разврати България,
  Г.Първанов и най-вече постави на изпитание евроатлантическото партньорство!
  В Осло преди време домакинът му го бе запитал относно възможността за едно монархическо управление у нас и далеч преди С.Станишев да признае
  на конгрес на НДСВ в Габрово,
  от кого се учи най-много г-н Г.Първанов, тепърва ще позеленява
  защото ученикът е вер ен и точен спрямо уроците и тепърва ще докаже,че и схватлив ученик по примера на Н.В. Хуан Карлос,когото Франко го национализира от баща му дон Хуан и лично се загрижи за подготовката му.
  А тя включва крайно необходими
  перфидни съвършенства!!!!
  На работното бюро на Царя в Мадрид имаше едно снимка на кадет Хуан Карлос до кадет Симеон Рилски с “мило послание презназначено за леля Йоана!”.
  Това,че след 1989 г. БКП се извървя да се представи кои са и какво са,го разбирам както при пленума довършил Тато н а з а в о и т е,но защо са гадни със своя народ дори когато плетат поредния вот и ги “тресе Болен!!!!!”

 14. Г- н Инджев в България да бъдеш АЗ със съдържание е изключение от общоприетото правило.Да бъдеш пълзящо ниско безлично мнозинство,подмазващо се на “силните на деня” е правило по подразбиране.Пълзящите същества,като такива изпитват неудържима ненавист към този който си позволи да не бъде като тях,да бъде АЗ.Тези пълзящите ниско същества не са в състояние да се променят,защото са празни,единственото което могат е да се съюзяват в глутница за унищожението на АЗ.Да унищожат АЗ,защото в този АЗ виждат смъртна заплаха за собственото си безсмислено безличие.Аз съм Аз ,позволявам си да бъда така от както се знам.Поради този ми “недостатък” от както се знам е причината през всичкото това време от както се знам заобикалящата ме “фауна” пълзяща тук където “живея” се е заела да ме заличи от “битието и съзнанието”,да ме няма.Сам съм ,други няма.Ноо по “неведоми пътища” моето незначително АЗ,търсейки някой да ми каже “може ли да си позволя да съществувам в това измерение или не”причиних поради неграмотност и неинформираност твърде големи вреди на милата родина.
  Какво незнаех:
  Незнаех,че Николай Иванов кмет доскорошен на милото ми мое насерено место Криводол (най успешният кмет на всички времена в милата ни родина,който сега успява,като такъв във Враца) е областен първи най велик лидер на великата БКП/БСП и най мил съратник от свитата на негово величество Георги Седефчов Първанов Първи, пърият и най велик вожд ,пръв отстрелвач,пръв велик медиен владетел,генерал гобернатор,бащица на вси българе,населяващи великата балганска руска гоберния,16 -тата република на ссср “България”.
  Незнаех ,че занимавайки виртуално с моите твърде незначителни щения “медиините” ширини и дължини съм навлязъл непозволено във часните владения на великият владетел вседържец.
  Незнаех,пледирам за невиноват!
  Г-н Инджев,понеже отдавна знам,че сте журналист “АЗ” миналата година Ви “помолих” да напишете “що е туй животно журналист,понеже непознато по нашите земи”.Де Моля Ви ,напишете,та Аз (ако разбирасе се намири някой да ми каже дали ме има в това измерение)да се изуча и да не причинявам вреди на националната сигурност повече поради недоученост и незнание.
  Нали това ,казват някой ролята на това “животно” журналист – да каже на незнаещите,та да знаят и да не съгрешават повече!.А!
  Пък Бог си знае работата и си я Върши,Аз знам,понеже се Е настанил отдавна при мен на номер 13 (объркал се ,понеже и Той на 13 бил),та си хуртуваме!

 15. към Иво Инджев

  “…натикан в нишата на интернет…” ………… и тука сте бързал;))))))))))

  Напълно Ви разбирам, но не искам един ден да бъда заменен от някой, който си пие гроздовата по потник пред телевизора и дремейки сменя каналите. Не знам как мога да Ви убедя да останете в “нишата”!?

 16. Сигурен съм, че омертата е заради това, че критичната Ви позиция към “свободата” на медиите в България ви е направила персона нон грата сред гилдията (много дива и деструктивна завист, не толкова омраза), но също така и блокаж – “това не може да е бог Бойко, той сигурно играе някаква игра”.

 17. Забелязвам, че в горните коментари някак си се игнорира един важен проблем – за журналистиката като рупор/не случайно използвам тази дума/ на общественото мнение. Да, нашите пишещи “братя” са слагачи и нагаждачи. Но…ние сами си ги направихме такива. Освен всичко друго са и неграмотни, нечели ит.н.Как да искаме от такива хора с изключително тесен хоризонт да имат принципна позиция!!!???
  Като добавим и факта, че голяма част от днешните журналисти се учеха от П.Блъсков…картинката става съвсем жалка.
  Иначе по форумите хората си се възмущават, но кой да ги чуе!

 18. Г-н Инджев, думичката “страхотно”се употребява мисля в смисъл-хубаво, много хубаво и т.н.,така че смисълът на ” сгромолясването на този абсолютен авторитет е страхотно” как да ми звучи?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.