Книгата “Ядреналин” избухва в центъра на София на 26 април

Преди 26 години на 26 април ядрената катастрофа в Чернобил беше премълчана от комунистическата пропаганда. Това престъпление изложи на опасност от облъчване, пренесено по въздуха, милиони българи.

На 26-ти април тази година от 18 часа ще представим с ядрения дисидент Георги Котев нашата съвместна книга „Ядреналин”. Край на облъчването ни с мълчание по въпросите на далаверите в ядрената енергетика!

Тя може би се отърва от заплахата за тяхното задълбочаване и увековечаване чрез втора централа на българска територия, но всъщност с това опасностите съвсем не са свършили. Истината е, че АЕЦ „Белене” беше само потенциална беля, докато АЕЦ „Козлодуй” е реалност, за която практически никой нищо не знае извън кръга на посветените, купените, зависимите, заинтересованите от това да се мълчи за най-голямата тайна в българската държава днес.

Желаещите да присъстват на символичното повдигане на тази завеса, чието задкулисие е описано в „Ядреналин”, може да го направи на 26 април в центъра на София в градинката пред „Кристал” ( както е известна тя) в подножието на бюста на великия български патриот Стефан Стамболов. От тази градинка тръгнаха първите прояви на масово гражданско неподчинение в столицата през октомври 1989 година, където се събираха подписи срещу плановете на държавата, готова да гази безогледно екологичните норми в българските планини ( имам честта да бъда между участниците в подписката). Може би пак от тази градинка сега мнозина ще „прогледнат” за истината, която крият от нас самоназначилите се за „богове” на ядрената енергетика властници и търгаши в държавата, които си присвояват „правото” да разполагат с нашия живот и нашите пари- включително и с нашето бъдеще за поколения напред.

Елате в градинката пред „Кристал” в София на 26 април от 18 часа!

28 мнения за “Книгата “Ядреналин” избухва в центъра на София на 26 април”

 1. От кои онлайн книжарници ще може да се купи?

 2. От сърце пожелавам успех на книгата! Много бих се радвала да я представите и във Варна, както “Президент на РъБъ”. Бе изключително приятно събитие и повод да се съберат интелигентни съмишленици.

 3. Успех на книгата.Ще гледаме да сме пред “Кристал”.

 4. Честита нова книга г-н Инджев. Ще присъствам на представянето й. Малко извън темата, нещо за разсмиване в петък следобед.

 5. През април ще ви се наложи с А.Чобанов да прокарвате път сред блатистата повърхност на нашето родно политическо пространство.
  През оставащите дни ще се изредят и утвърдени парламентарни формации и “болни такива” до терени на грандиозни битки особено между леви титани.
  Но ще започне оттичане за по-чиста вода и в снеготопенето и в поредното утвърждаване на пионките на БКП,за да постегнат редици преди Конгреса.
  Процесите ще катализират ново междуличностно триене на по-високо управленско равнище,поради временно приспани противоречия,но напълно достатични да генерират и др. такиваот които ще се възползват и Левицата и нейните мастодонти.Но в общ план познатите
  противоречия ще бъдат туширани.

 6. Тези “избухвания” дотолкова озонират въздуха наоколо, че опресняват паметта ни за първите митинги от 90-те години. Жалко, че този път не мога да присъствам, но поръчах на приятел да ми закупи книгата от мястото на събитието.

 7. Радвам се на успеха Ви с Георги Котев, г-н Инджев! Дай,Боже, повече българи да купим книгата и повече българи да четем и препрочитаме Вашите книги!

 8. Съжалявам но нямам физическата възможност да присъствам. За сметка на това и тази книга на г-н Инджев този път в съавторство на г-н Котев задължително ще бъде купена и прочетена поне веднъж.
  Пожелавам още много творчески успехи на авторите.
  България има нужда от хора като тях!

 9. Vchera pitah v knijarnicata pri Kristal, dali shte poluchat knigata – kasaha savsem sigurno(izviniavaite za lat., no vremenno shte e taka), a sega veche znam, che tova shte e skoro. Viarno, che Belene beshe potenzialna belia, no dve beli na kup, ot koito ednata Belene, beshe prekaleno mnogo…

 10. Г-н Инджев и г-н Котев, поздравления за премиерата на “Ядреналин”!!! Ще се надявам да стигне и до мен, макар че това става доста бавно засега.
  Надявам се да не ви разсърдя с поста си който е малко встрани от темата но все пак е по енергийната тематика.
  Бих искал след като на някои колеги коментиращи им бе интересна споделена от мен информация да споделя още такава, съвсем прясна и също така много актуална.
  Покрай нашето историческо решение за преместване на реактора от Белене в Козлодуй и родния кучешко-помиярски фолклор (Мир на праха му на професора !!!) през изминалите дни не забелязваме като че ли какво става в Европа в енергийно отношение. А там станаха много интересни и важни неща и събития.

  Първо, на следващия ден, на 29 март, вече отбелязахме че EON и RWE се отказаха да строят ядрени станции във Великобритания и напуснаха този примамлив пазар. Ние това не го чухме във всеобщата местна врява около родния атом. За кратко време в UK постъпиха многобройни предложения за запушване на тази пробойна в островната ядрена стратегия и бяха предложени няколко спасителни варианта, сред които се открои даже и и вариант на страшен “симбиоз” от руски “мирен атом” и “технологии” и китайски инвестиции. По малко от три седмици бяха нужни на англичаните да осъзнаят какво тежко замърсяване за нежната английска околна среда може да бъде този отровен микс и набързо РАЗРЕШИХА ФРАКИНГЪТ НА ОСТРОВА ДА ПРОДЪЖИ. Но не толкова поради заплахата от изток колкото поради несъстоятелните обвинения във вредност и уличаване в земетръсно стресиране на крехкия остров.
  Второ, много интересно бе обаче да се проследи какъв път ще поемат двамата бегълци EON и RWE от островната ядрена далавера. В качеството си на СИЛНИ ЕКС-ОПОЗИЦИОНЕРИ на новата германска линия на захвърляне на мирния германски атом на боклука, от самото начало се очакваше поне че ще се ориентират към по-благоприятни пазари за атома. Но не би. Колкото и неочаквано да прозвуча за някои наблюдатели, миналата седмица, т.е. със светкавична бързина и двете обявиха включване в Desertec и в германския концерн Dii, тъй като изненадващо цените на соларните панели паднали “драматично, повече, отколкото те били очаквали”. Така ДВЕ МОЩНИ ПРО-ЯДРЕНИ КОМПАНИИ СТАНАХА МОЩНИ …. ПРО-ВЕИ и се включиха в най-застрашителния проект за руската тройка “мирен атом”+ изкопаеми технологии + византийско изнудване. По такъв начин обявената посока на интересите им към Южна Европа, Северна Африка и Близкия изток със инвестиции във ВЕИ от 7 и 5 милиарда евро съответно и в кратък срок най-пряко означава, ако се изразим по-ясно , че ще има още двама които ще викат мощно на кобилата “Дий краста, Дий” и ще я наръчкат към обора в посока североизток….
  След това ловкият Пу веднага отвърна на удара като обяви назначаването на още един заслужил германски социалист на новата сладко-доходоносна длъжност РП – руководитель потока, след като Шрьодер, другият такъв виден защитник на поточната конспирация срещу ЕС и бивш заслужил защитник на конспирации от порядъка и “величието” на RAF на “знаменитите” Баадер-Майнхоф е отдавна на подобна длъжност като РП на северния поток. На новия РП засега бившата му конспирация все още държи, но ще очакваме развитие на лустрационните процеси за повече детайли.
  Но на запад започнаха и други неочаквани процеси в газовата сфера.

  Трето, ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ НА ГАЗОВИТЕ ИНФРАСТРУКТУРИ започна в края на март с приемането на план за интер-гранични връзки на пет Зап. европейски страни с което се слага НАЧАЛОТО на един изключително важен проект за газова независимост на ЕС. В тази връзка много интересен и загадъчен е коментарът на шефа на ENI Паоло Скарони даден пред WSJ – “Ако се интегрират изцяло газовите инфраструктури на страните от ЕС, това означава че Европа ще може да изкара цяла зима без капка руски газ”. Все пак, да се чуят такива думи от един участник в ЮП е много подозрително и много намирисва че нещата около тоя ЮП, макар и с обявени инвеститори и подклаждани с масирана пропаганда не са никак ясни. Може ENI да има интерес – в строежа на подводните части на тоя поток, където са най-силни в света и да не се интересуват кой-знае колко от бъдещите продажби. Освен това ясно се вижда и как клони към залез тръбопроводната ера и все повече се разгръща ерата на LNG, затова за италианците този ЮП е примамлив преди всичко с полагането на подводната част на тръбопровода, което е може би един от последните им шансове в Европа да осребрят колкото се може повече от тази доста скъпа технология. Още повече че откриха тия дни още количества в огромното находище на газ в Мозамбик, охарактеризирано като “giant” ( 1133 млрд. м3 околичествени досега които се очаква да бъдат удвоени до края на годината), говори се за откритието на десетилетието и че има много добри природни условия за евтино извличане и скъпи продажби – посока Източна Азия и Япония. Но натам са се устремили да продават LNG всички други от източното полукълбо – Катар, Индонезия, Малайзия, Австралия (която до 2020 ще измести Катар от първото място по LNG) и май че в крайна сметка мозамбикският газ ще попадне най-напред в Европа.
  Така че ориентацията на ЕС към ЕДИНЕН ГАЗОВ ПАЗАР е започната на дело, той ще има повече от 40 входни пункта по бреговете на Европа във вид на LNG съоръжения за ре-газификация и входящи тръбопроводи, а разпределението ще става по ИНТЕГРИРАНАТА ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА, което е в разрез и е открито противопоставяне на руската концепция на “take or pay” и единични контракти с всяка от страните потребители, позволяваща извиването на ръце. Така цените на газа в Европа ще се уеднаквят, както е в САЩ и няма да наблюдаваме газ в БГ и Румъния значително по-скъп от този в Зап. Европа.
  Но да видим каква е картината на консумацията на газ в Европа и новите инфраструктури, в общи линии какви са действащите и новите капацитети към 2020:

  North Stream I……….….27,5 млрд. м3 (действащ)
  North Stream II……….….27,5 млрд. м3 (нов)
  South StreamI, II, III, IV…63 млрд. м3 (нов)
  (всички тия, обединени под общото кодово название Гладомор-2)

  NABUCCO……………………30 млрд. м3 (нов)
  GALSI………………….….……. 8 млрд. м3 (в процес на изпълнение)
  TAP…………………… вече 40 млрд. м3 (от 60, според изявление от онзи ден, нов)
  ITGI………………………………10 млрд. м3 (нов)
  LNG терминали………..130 млрд. м3 (от нови строящи се в Европа повече от 20 установки)
  Вътрешно пр-во………..155 млрд. м3 (което е спад от днешните 185).
  ШГ Полша……………….….10 млрд. м3 (приемаме че ще задоволи соб. пазар , без експорт)
  ШГ Великобритания…..10 млрд. м3 (а тя даже иска да става износител)
  ШГ Украйна…………….…. 10 млрд. м3 (все пак тя трябва да намери нещо за ядене за да не умре)
  Русия през Беларус…… 33 млрд. м3 (действащ, Ямал)
  TransMed …………………33,5 млрд. м3 (действащ)
  Greenstream………………..10 млрд. м3 (действащ)
  LNG внос сега…………….90 млрд. м3 (от Алжир, Норвегия, Египет и т.н. в съществуващи 20 установки в Европа)
  Medgaz………………………….8 млрд. м3 (действащ)
  MEG………………………………12 млрд. м3 (действащ)
  White stream…………………32 млрд. м3 (нов)
  TransSahara……………………30 млрд. м3 (нов)
  Като теглим чертата и виждаме клолсалната сума от 769,5 млрд.м3

  Мераците за нови инфраструктурни проекти на доставчиците никнат като гъби, но същото не може да се каже за консумацията на газ. Според данни на Eurogas, европейската асоциация на фирмите от бранша, европейската консумация продължава да лъкатуши но без да се насочва нагоре:
  2008 – 517 млрд. м3, когато започна кризата,
  2009 – 487 млрд. м3, ужасен спад (-30)
  2010 – 522 млрд. м3, като че ли най-лошото е свършило и има подем
  2011 – 495 млрд. м3, отново значителен спад (-27).
  Всичко това говори и за това че европейският пазар е вече в общи линии уравновесен и наситен. Моментьт да се изграждат нови инфраструктури не е идеален, разходите са много милиарди евро, в голямата си част трябва да дойдат от заеми и в момент, със сигурност не особено благоприятен на кредитните пазари. И тук дори по-ясно се забелязва надвисналото падане на цените на газа и проблемната възвращаемост на вложенията.
  Според изданията които се занимават с европейската консумация, през 2020 тя трябва да достигне 545 млрд. м3. Разликата е огромна – 225 млрд. м3 и повече и ясно се вижда че НЯМА МЯСТО ЗА ТОЛКОВА МНОГО ГАЗ В ЕВРОПА, така че много от тия заявени капацитети ще бъдат изоставени, други ще бъдат коригирани.
  Старите ядрени мощности ще се заменят предимно с LNG или ВЕИ (справка – Германия) и е трудно да си представим, че може да има място до 2020 за “Южен поток” с неговите 63 млрд. м3, както се вижда по-горе от списъка това е най-големият проект. Дори той да започне, ще си остане най много до първата тръба, т.е на ¼ от заявения капацитет, а най-вероятно и възможно е да бъде прокаран само Северен поток II до 2020, поради повечето ядрени мощности за замяна там отколкото в Южна Европа.

  Четвъртото важно събитие което се случи през тези дни бе в САЩ след като цената на газа там падна до под 2$ за mmbtu а съотношението цена на газ/цена на нефт след като достигна до 1:25 миналата година, сега от онзи ден е паднало до до 1:52. Теоретично, въз основа на еквивалентност на извлечената енергия от нефта и природния газ това съотношение в цената би трябвало да е около 1:6. Въпреки това, поради различните характеристики на пазара, цената на петрола е по-висока, а силно ниската цена на газа е ефект от бума на шистовия газ. Така, цената на газа в САЩ , след като беше станала миналата година до 4 пъти по-ниска, сега е паднала вече до 6 ПЪТИ ПО-НИСКО ОТ ТАЗИ В ЕС !!!
  В горните разсъждения САЩ не са взети под внимание, защото те не са играч на европейския пазар. Но ще станат. Три фирми са вече от Луизиана и две от Канада които се готвят да се намесят на този пазар. Ясно е какво ще последва. Не са взети под внимание и други потенциални нови доставчици като Ирак, Туркменистан, Израел, както и споменатият вече Мозамбик.
  И накрая да спомена и за това как бяха охарактеризирани тези явления от Пу в речта му пред руската Дума тази седмица.
  Государят призова газовата индустрия на Русия да “отговори на предизвикателството” на шистовия газ от САЩ и някои европейски страни, отишли “много напред” в развитието на този източник на енергия. Наистина са много напред, след като САЩ вече вадят само от ШГ 170 млрд.м3 годишно, повече отколкото Русия успява да продаде в Европа – 150млрд.м3.
  Всички тези изменения щели “сериозно” да преструктурират търсенето и предлагането на глобалния пазар на въглеводороди, да се чете “СЕРИОЗНО СЕ ОБЪРКВАТ ПЛАНОВЕТЕ НА ПУ”.
  Пу призовава Русия да се подготви за тия “външни шокове”, тъй като светът бил в “епоха на турбулентност”.
  Пу е също силно разтревожен за застрашените си приходи от продажби в Европа, които силно ще намалеят вследствие на тези промени.
  Всичко това свързано и с НЕСПОСОБНОСТТА НА РУСИЯ ДА ПРОБИЕ НА КИТАЙСКИЯ ПАЗАР вече шеста година поред довежда до тия ясни нотки на отчаяние и тревога че цялата тази “турбулентност” може да завърши с катурването на трона на Государя от Кремъл. Пу е съвсем наясно че шистовата революция ще доведе до края на корумпирания му режим.

  Така че спокойно сънародници, Сталин не успя да унищожи несъгласните с него с проекта си Гладомор-1, така и Пу няма да може да умори несъгласните с него с неговия проект Гладомор-2 , просто реколтата от газ се очертава да е извънредно богата и той не е в състояние да я конфискува както направи неговият предшественик.
  На нас като заложници и концлагеристи, в новата газово-ядрена война, зорко пазени от заградителните отряди от местни енергийни фундаменталисти-петоколонници не ни остава нищо друго освен да стискаме палци на другите, които я водят войната истински, за да успее тяхното освободително движение, за независимост. Което ще ни даде и на нас глътка въздух след газпромовските газови камери.

  Надявам се да не съм отегчил колегите с дългия си пост. Поздрави.

 11. Към Rossen Iordanov:

  Отново вдигнахте летвата високо с информация и анализ по тема, по която малцина в България могат да Ви конкурират.

  Вашият принос е неоценим, което, уви, означава също, че най-вероятно няма да бъдете оценен ( освен косвено-чрез гузното премълчаване на написаното от Вас) от онези тук, които определят цената на информацията от позицията на своята посредственост.

 12. Поздравления и благодарност на г-н
  Rossen Iordanov за споделената информация!

 13. До г-н Rossen Iordanov

  Пре-пре-пре-пре-…интересна информация!
  Присъединявам се към благодарностите на г-н Иво Инджев към Вас! Много добра работа! Нямам думи! БЛАГОДАРЯ!

 14. очаквайте поздравления първо от боко, ще стане традиция (континиутет)

 15. Поздравявам Ви за новата книга и желая успех! Предишната беше страхотна, предполагам че и тази няма да е по-назад.
  —————-
  Към Rossen Iordanov:
  Страхотен анализ!

 16. ако е възможно г-н йорданов да ме осведоми къде икак България ще се вмести в това пространство,като се има в предвид какви малоумници ни оправляват

 17. г-н Инжев, аз съм от Русе и ще ми е трудно да дойдо до София на 26, така че ако е възможно пищете къде бихме могли да закупим новата Ви книга Предварително Ви благодаря Успех

 18. Г-н Инджев, благодаря за добрите думи, щеше ми се освен коментара на петте събития от последните три седмици на които се спирам да извлека надеждата за нас в цялата тази “турбулентност” и да я споделя с другите колеги и ще се радвам ако и те я усетят.

 19. Г-н Делимарков, точно това се опитах да обясня, че се цели създаването на СЕЩ (поне в газово отношение). Ако ние не се включим с нашата газова инфраструктура в общата газова инфраструктура на Европа рискуваме да наблюдаваме съотношение в цената на газа 1:6 или поне 1:2 в полза на тези страни които са в обединената структура. Това прилича не на остров а именно на газов концлагер в ЕС и ако никой не се размърда, значи на всички им харесва да живеят в концлагер.

 20. Към Rossen Iordanov:

  Цитираната от Вас информация е екслузивна за държаната съзнателно в невежество българска публика и заслужава да бъде прочетена от всеки българин, който поне малко иска си отговори на въпроса защо ние сме все на опашката в този галопиращ свят, където ни е отредена ролята на спънат руски троянски кон.Защото е удобна лъжа ( подклаждана съзнателно за лошото качество на матряла и чипа ни), че нещо ни има на нас българите и поради това кретаме клети на дъното на Европа- няма ни ги на ключови позиции хората, които от наше име да вземат решение извън общите приказки за цивилизационния ни избор.Или ги има, както доказвате, но се появяват само на радарите на свободното слово в маргинализирани трибуни, като моята.

  Вижте какво става в Грузия, която се освободи от руските пранги! Страната чупи световни рекорди по икономически показатели, за които ние, “интегрираните” европейци,не сме сънували.Постига го без никакви закопани в земята ресурси, а само и единствено на базата на управленската воля за промяна и модернизация на страната, ориентирана към доказано напредналите примери за подражание, а не към сълзливите тотеми на “дружбата” с “освободителите”.

  Ако бях на мястото на Бойко Борисов незабавно бих Ви назначил за вицепремиер и министър на енергетиката ( може и със съвместяване на поста външен министър). Защото България има отчаяна нужда не просто от експерти, но и от такива с умението да анализират, прогнозират и да застава на български позиции с компас в ръка, който отчита ( дори изпреварващо, както в анализа Ви)тенденциите в световната “турбулентност”- за Путин тя е плашеща, а за нас би трябвало да е носи надежда за свобода и зависещия от нея просперитет.

  Е, не съм Бойко Борисов и мога само да публикувам блестящия Ви текст и да продължавам да живея с радиатор на шията, както и целият пъшкаш под чуждото енергийно иго манипулиран и зомбиран от корумпираните медии български народец.

  Питам се дали Бойко Василев, чиято приспивна “Панорама” май интересува вече само лично заинтересуваните участници в нея и роднините им, би поканил човек като Вас, който не е в списъка му на важни персони ( мернах го снощи как си прехвърлят топката с очевидно важната за него такава персона Петър Волгин и превключих канала)? Или пък Цветанка Ризова в Нова тв, която също има претенцията да кани най-важните ( за нея) хора в държавата- дали ще забележи забележителния Ви анализ и коментар? Мъка…

 21. Към Г-н Росен Йорданов.
  Благодаря за така добре систематизираната и изклщчително осъвременена информация! Аз бях зациклил само на близкоизточния газопровод стигащ понастоящем до Хомс в Сирия и обясняващ много добре Руската политика на подкрепа за сатрапа Асад. Но с другите данни, които изнасяте не бях запознат и да си призная нямам време да се занимавам. Затова постингът ви е изключително полезен за мен. Колкото до проектът ЕС, той винаги е бил всъщност СЕЩ! Дори от самото му начало, когато се наричаше само “Общ пазар”. Но много бавнио върви, тъй като освен петоколонните Руски интереси, традиционна спирачка за Европа, които са характерни не само за България (у нас те са само абсурдния им върх) има да се преодоляват и предразсъдъците и егоизма на западните общества. Но така е малко по малко, стъпка по стъпка, отначало за въглищата и стоманата, сега за газа, после за нещо друго, и ще стане накрая. Европа няма алтернатива за да устои на Китай, Индия и останалите “Азиатски лъвове”! Те са защитени от кризи много по-добре поради огромните си вътрешни пазари. А обединена Европа би имала повече от половин милиард население, което вече е нещо. Русия си е виновна сама и ще се оправи (ще бъде принудена да се оправи), когато ЕС стане СЕЩ! Поздрави!

 22. Към Г-н Росен Йорданов

  Г-н Йорданов, като уважаваната аудитория тук, и аз съм впечатлен от Вашите анализи. За мен ще бъде интересно да се представите малко повече тук (ценз и прочие), защото и за мен е учудващ факт, че не Ви е давана трибуна досега, за да може повече хора да чуват Вашите коментари. Бъдете здрав и ПИШЕТЕ!

 23. Г-н Йорданов,
  благодаря за блестящия анализ!

  Г-н Инджев,
  не би ли било възможно да се направи пресконференция по въпроса заедно с Вас, г-н Котев и г-н Йорданов, каквато направихте Вие с г-н Котев през декември (ако не ме лъже паметта) 2010 г.?

 24. Г-н Инджев, поздравления за новата ви книга и още повече- за това, че излиза и с името на невероятно смелия Георги Котев, чиито анализи следя редовно. Но няма ли начин да се купи книгата ви като електронно издание чрез Интернет, тъй като аз съм на 4000 км от България, а сигурно има много такива като мен. Завиждам на Софиянци ,че могат да присъстват в градинката пред Кристал на 26 април. Пожелавам ви и този път да е успех за вас.

 25. Поздравления за промоцията на новата книга, съвместно с Георги Котев! Надявам се, че отново ще има промоция и в Пловдив, за да се видим по този повод и да си взема “Ядреналина”! Ще гледам празника в София от ТV-репортажите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.