Какво ми каза премиерът Борисов за съветския натрапник в центъра на София

Столичната община обяви конкурс за пространството около Княжеската градина. От цитираните в сайта на община документи става ясно, че решението е предизвикано от гражданската активност по този въпрос. Победа ли е това за нас, инициаторите и участниците в дискусията за необходимостта да се освободим от „освободителя”? Или е опит да се увековечи самият съветски паметник чрез конкурс за осъвременяване на пространството около него, за да се направи по-слънчева за съвременниците сянката на съветската окупация?

Според архитекти, запознали се вече с условията и задачата на конкурса, именно това се цели: надпревара по разкрасяване на околното пространство, но няма и дума, предполагаща демонтирането и преместването в музея на лъжите на самия храм на най-извисената лъжа в България и в Европа.

Няма и забрана обаче. Това е единственото оптимистично обстоятелство, което отваря вратата на архитектите да кандидатстват с проекти за освобождаване от „освободителя” с размаханото над България оръжие.

Когато през 1993 г. германски археолози откриват на източния бряг на Рейн останки от позлатена статуя на конник в естествен ръст, това предизвиква сензация- потвърждават се писмените твърдения на римски историци, останали до онзи момент без доказателства, че римската империя е опитала да прекрачи и да се закрепи отвъд символичната граница на своето разширяване на Север на територията на свободните германски племена. Статуята, датираща очевидно от времето на император Август, най-вероятно изобразява самия него и е белег за демонстративните амбиции на огромната държава да маркира завоеванията си по този начин.

Какво обаче са направили свободолюбивите германци при първа възможност? Естествено, сринали са граничната символика на своите завоеватели, както направиха и през 1989-та с Берлинската стена.

У нас еквивалентът на тази стена, разделяща България на раболепни почитатели на имперската колонизация и на свободолюбиви българи, е най-вече огромният съветски тотем в центъра на българската столица, който нахално декларира, че окупацията на тази страна от чужди войски е донесла свобода, за която всички ние сме благодарни. Златните букви, с които е изписана тази лъжа, се радват на редовната поддръжка от жреците на култа към лъжата- съвсем наскоро те отново ги лъснаха, за блестят пред всички с цялата си наглост!

Поставих въпроса лично на премиера Бойко Борисов в телефонния ни разговор, когато ми се обади по телефона на 28 март да ми съобщи, че спира проекта АЕЦ „Белене”. Разговорът с него читателите ще могат да прочетат за първи път в резюме в книгата „Ядреналин”, която вече е в печатницата и ще бъде представена пред публиката в София на 26 април от 18 часа в градинката пред „Кристал” ( както е известна, макар „кристалът” от времето на НРБ отдавна да го няма там). Но в книгата съм „спестил” частта от телефонния разговор, в която го провокирах да изрази позиция по въпроса за съветския паметник, за да не смесвам темите ( макар спирането на АЕЦ „Козлодуй” и освобождаването от „освободителя” да са скачени самовари, според мен).

Отговорът на моя неочакван за него въпрос беше: „ не искам да дразня сега Путин, когато ни предстоят преговори за газа”. Преговорите за газа обаче приключиха с друга лъжа- че едва ли не ни правят някаква специална отстъпка от 11 процента в цената, докато истината е, че това е въпрос на пазарна конюнктура. Така или иначе се чувствам свободен да съобщя и втората реплика на Борисов на продължаващото ми настояване да заеме позиция: „ засега въпросът ще се решава на ниво община”, обеща той.

И както виждате, по-малко от месец по-късно, Софийската община най-после задейства процедурата за решение, с което явно се цели също така да не се „дразни” Путин, макар той да е достатъчно раздразнен вече от силно разклатените му възможности да манипулира половината свят с газовите си доставки, предупреждавайки руснаците, че им предстои „турбуленция”.

Турбуленция обаче предстои и тук. Нека почитателите на маркировката на съветската империя да не си правят илюзии в това отношение. И българското племе обича свободата, което рано или късно ще проличи.

13 мнения за “Какво ми каза премиерът Борисов за съветския натрапник в центъра на София”

 1. Днешните български държавни мъже сякаш “са си плюли в устите” (извинявам се за израза!).На много въпроси отговарят по един и същ начин. Когато преди няколко години при представянето на книгата “Добруджански герои” в Добрич зададох въпрос на Стефан Софиянски (спомоществовател на книгата ,столичен кмет по това време) кога ще възвърне предишното име (“Ген. Иван Колев”- един от добруджанските герои) на сегашното 36 СОУ “Максим Горки” в кв. “Красно село”, София, той отговори така:”не искам да дразня руското посолство”. Та сега и Бойко:”не искам да дразня сега Путин”. Ами като не искат да бъдат нечии дразнители или като се страхуват от руската мечка нека не ходят в гората (не се кандидатират за постовете, който заемат). Все ще се намерят смели и достойни българи,отстояващи без страх българските интереси.Имали сме такива държавни мъже.Затова и Бъгария е заемала достойно място в Европа.

 2. Г-н Инджев,много Ви се насъбра,а а утре от 11 ч.в хотел “София” ще си подвизава Слави Бинев,след като днес насметоха залпово Меглена Кунева за нейни кючеци с”куманоиди”
  и “ДС”.Тъй като вече казах,че става
  дума за едно “Кръст”на ТРОЙКА,А СЛЕД 28 МАРТ ПРЕМИЕРЪТ ПО СЪЩЕСТВО ВИ ИЗВЕЖДА МНОГО НАПРЕД,ВИНАГИ ЩЕ МУ СЕ “ОНОДИ КОБИЛАТА И ЖРЕБЧЕТО ЩЕ ПРИПКА ВЕСЕЛО…!!!”
  АКО СЕ ЗЪРНЕМ В ХОТЕЛА ЩЕ СЪМ
  ГОТОВ С варианта ала Талейран!!!!
  И Путин и Медведев ще Ви споменават
  а премиерът ще Ви е признателен
  !!!!!Поставям 24 часово
  е м б а р г о!!!!!

 3. Какъв е този Путин, който се дразни, в кой избирателен район е гласувал, къде си е плащал данъците в България? Аз, като гласоподавател, приел вота на народа си, съм представян от този Парламент и това Правителство, и се дразня от присъствието на въпросния обект в центъра на средата, в която живея, имам си дълбоки лични причини, и както аз съм приел едно Правителство на партия, за която не съм гласувал, но съм поддръжник на принципите, които са я довели на власт, така никой няма право да ми натрапва неща в обкръжението ми, които дълбоко накърняват самочувствието ми на българин и увереността ми, че мога да доверя обезпечаването на професионалната ми активност на нормите за обществено разделение на труда, поддържани от това Правителство. Не може един камък, макар и обработен с някакво ниво на художественост, да поставя под съмнение ценностите, поради което съществува държавата с нейния механизъм на управление и начина, по който е избирано това управление. Ама някакви искали камъка – сядаме и решаваме кое е най – приемливо за двете страни. Путин, ако го интересува, да си седи, където е, и да чака какво ще произлезе от това. Него днес го има, утре го няма, а България би трябвало да остане повече време. Заради един камък и някой си Путин не може да се развали държава!

 4. Чудесно!Ака и тези които са на върха мислят така,много отдавна щяхме да бъдем където трябва.

 5. Освен Иван Колев е известен и колегата му Сефан Добрев,а мястото
  позволява своеобразно Марсово поле
  по примера на това в Париж в качеството му на Пантеон на Славата за парадни и др. акции с достатъчно постаменти и за герои от воините и за заслужили български патриоти, и такива с Ръст
  равен на този на хуманисти разни на В.Юго , Л.Толстой или най-видни
  американисти като Х.Марти или С.Боливар.Всяка Община би била петимна за съответна алея на бюстовете им сред зеленина и полскъпоценен камък,а цялостната грижа ще е желлано място за срещи и пикници.Елегантен жест и подадена ръка а не отрязване!!!!

 6. Ами личи си от кого се е учил в живота Бойко Борисов. Не иска да “дразни” Путин, за да не го “дере” оня. Ето доказателство, че засега българското племе няма файл “свобода” в главата си, за съжаление.

 7. «България е една и съща държава, в която живеят две различни нации. Две паралелни общества, които говорят на български, но не се разбират. Едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а другите се мъчим да бъдем българи. Това състояние е резултат не само от последните 60-70 годин, а от последното половин хилядолетие. То е породено от момента, когато България става някаква допълнителна, досадна пречка пред домогванията на Русия да завладее Цариград, Босфора и Дарданелите.
  Всеки завоевател, като си изработи своя план, търси в териториите, които смята да обсеби и прегази, някаква петта колона. И от тук започва едно масирано финасиране на среди, които да виждат в московския самодържец някакъв освободител. Почват да го канят, да го търсят, а на него целта му е да ги зароби. Това всъщност е цялата история на България. Тя не е борба между революционери и някакви привържени на османското владичество, не е борба между либерали и консерватори, не е борба между левица и десница. Тя винаги е борба между някакви български сили и платената агентура на Русия. Това е нашата история.
  Питат ме избиратели: «Не трябва ли в Европейския парламент да защитаваме националните интереси на България заедно, всички български евродепутати?» Отговарям им: как да защитавам национален интерес с Ивайло Калфин от БСП и с Димитър Стоянов от „Атака”, когато за тях националният интерес е България да бъде троянски кон на Русия? Аз не мога да бъда с тях, в друга посока е моят национален интерес. Затова казвам, че сме две нации в една държава.» Професор Пламен ЦВЕТКОВ

 8. ПУТИНИЗИРА ли се България?

  “Путинизация представлява политически процес, вследствие на който обществото се оказва плячка на авторитарен режим, създаден от офицери от политическата полиция на бившата комунистическа власт.
  Путинизация означава манипулиране и фалшифициране на избори. Подмяна на държавните институции чрез превръщането им в безлични иструменти за постигане благото на определен кръг от бивши агенти на КГБ (ДС) и номенклатурни кадри на КПСС (БКП /БСП/).
  Путинизация означава подчиняване на медиите от властта. Обезсилване на гражданското общество и на неговите институции. Подмяна на автетичните политически партии с тяхни имитации, покорни на властовите олигархични центрове. Липсата на яснота кому принадлежи собствеността. Овладяване на икономиката чрез политически лостове и подчиняване бизнеса на властта.
  Путинизация означава гражданите да бъдат поставени в икономическа, социална и жизнена зависимост от властта. Симбиоза на властта с организираната престъпност. Подмяна на конституционния и правов ред с властови произвол. Тотална корупция като начин за регулиране на обществените отношения.
  Путинизацията представлява развращаване и варваризиране на обществените нрави. Реабилитация на комунистическото минало, на неговите символи, агенти и най-вече на руската агентура в страните от бившия соц. лагер.
  Във външната политика путинизацията означава постоянна намеса във вътрешните работи на бившите съветски републики и сателити, използване на енергийните ресурси като инструмент за шантаж и за изпълнение на геополитически операции в „близката чужбина”. Неприкрит и нарастващ антиамериканизъм. Агресивна риторика и поведение спрямо Европа и евроатлантическите ценности.
  Путинизация означава съдебна, морална и физическа разправа с противниците на „новия” курс, на олигархията и на носталгията по „добрия стар” социализъм. През десетилетието, в което управлява Путин, в Русия са убити повече от 300 журналисти”.

 9. Г-н Инджев, моите дълбоки почитания за положените и полагани все още усилия за да възтържествува справедливостта. Личното ми мнение е, че рано или късно предстои великото разделение на нацията ни , в което истинските български патриоти ще спечелят битката над русофило-комунистическите помияри в страната ни.Още Левски е казал, че ако приемем условна чужда помощ за освобождение на отечеството ни, ще чакаме повече от век за освобождение от освободителя. Ако сте посещавал скоро Храма в с. Шипка на самия вход има поставена табела от комунистическите ни “освободители”, която е такъв срам за България, но все още е там за жалост.Комунистическата наглост е безмерна и дълговечна, като измерител за дълговечността е живота на комунистическите отрепки.

 10. На 18 март 1993г. с решение №2 от Протокол 24, на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, Столичният общински съвет възложи на Кмета на София да демонтира скулптурните фигури и барелефи от Паметника на съветската армия. Това решение не е отменено! По-важното е, че то от никого не може да бъде отменено! Всякакви конкурси за “околното пространство” са незаконни, докато решението на СОС не бъде изпълнено! Решението от 18 март 1993г. бе предшествано от бурни протести на столичани, които издигнаха искане за взривяването на Паметника на националния позор. В годините на посткомунизма срещу никой друг комунистически символ, унизяващ националното ни достойнство, не е имало по-спонтанни протести и по-справедлив народен гняв!

 11. Главатарът на Комунистите – сталинисти, Вълко Червенков, бе дал заповед на редниците от казармите на творческите съюзи за нетворчески проекти, и те “измаршируваха с ентусизъм” и създадоха този “жалон на поробителя” за центъра на София. Целта му бе да докаже своята преданост към върховният вожд Сталин. Това бе акт на страх от една страна, след загубата на Трайчо Костов и Димитров, и акт на подлизурство за “вечна вярност и признателност”, към “великият вожд”.
  Путин претендира, че не е сталинист, съветският посланик претендира, че не представлява СССР. Бойко също, претендира че не е БКП, а се оправдава с тях.
  Какво изключителна акробатика на понятията за вярващите в таласъми.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.