Руският посланик Исаков поощри реваншизма на петата колона в България

Руският посланик Юрий Исаков „възкреси” днес трупа на проекта АЕЦ „Белене”, като го обяви пред радио „Дарик” за жив!

Чух лично с ушите си премиерът Борисов да ми съобщава обратното: че този проект е приключен по волята на българския министерски съвет, а на следващия днес той бе закопан и с решение на върховната власт в България, законодателната.

С какво да сравня тази упоритост в налагането на чуждата воля върху нас, за да ме разберат дори и русофилите, които направо бяха посърнали, покрусени от лекотата, с която Москва била приела кончината на атомния си натиск за централа в Белене?

ОК, ще опитам с нещо американско за сравнение с обратен знак. Може пък и да схванат абсурда.

Да настояваш, че суверенното решение на България да НЕ строи ядрена централа на собствената си територия, на практика не е валидно, е същото все едно американският посланик да заяви, че за него мораториумът върху проучването и добива на шистов газ не важи.

Преди да ми възразят, че американците натискат Борисов да промени забраната за шистовия газ, нека да напомня все пак: с нито едно свое изявление или намек дори, американският посланик или държавният секретар Хилари Клинтън не подложиха на съмнение ( което би било унижение) решението за мораториума върху фракинга в България. Всичко, което посланик Уорлик си позволи да повтаря по този повод, беше, че ако е българин, би искал да знае, дали страната му разполага с ресурс, като шистовия газ.

Иначе Уорлик раздава непрекъснато интервюта, докато Исаков рядко се обажда. Но обади ли се, Исаков произвежда истински скандал с имперското си пренебрежение към мнението на страната, която го търпи на своя земя.

Повтарям за онези, които обичат да ме репликират по повод руските ходове у нас с някаква американска реципрочност (самият аз не бих избрал този глупав подход за онагледяване на тезата си, но го правя изпреварващо „по желание” на руската агентура в публичното пространство): няма такъв американски намек, който поне малко да прилича на арогантната руска убеденост, че България ще строи на всяка цена, „на 100 процента” руски обект на своя територия!

Иначе твърденията за задкулисен американски натиск могат да бъдат всякакви, а подозренията- най-цветисти. Но демонстративното незачитане на българския суверенитет във взимането на толкова важно решение, като осъществяването на АЕЦ „Белене”, е факт и той няма аналог с нищо друго подобно от страна на която и да било друга държава, намесваща се в българските работи, както Русия.

Интересно ми е дали някой по върховете на държавата ни ще реагира този път на руското предизвикателство. И дали ще премълчи отново, както вече премълча не по-малко арогантното твърдение на Исаков преди година време, че АЕЦ „Белене” ще се строи „ на 100 процента”? Не се искат дълбоки познания по дипломация, за да си преведе човек значението на неговите думи като: „мнението на България няма значение”!

Ясно е, че сега Исаков залага още повече на позицията на БСП и Първанов, които вече заплашиха, че щели да възкресят проекта, когато дойдат на власт. Което означава, че Кремъл пряко се намесва в българската политика, поощрявайки реваншизма на една от партиите у нас заради стратегическите си интереси на всяка цена да се натрапи с нова своя ядрена централа тук.

Предизборната подкрепа на Исаков за амбициите на българската пета колона трябва да получи отпор, ако имаме национално отговорни управници. В противен случай ще се повтори сценарият с мобилизирането на всички сили на руското влияние у нас, които бяха хвърлени срещу правителството на Иван Костов за отмъщение заради позицията му да не допусне през юни 1999 г. руските военни самолети да стоварят през българското въздушно пространство десант в Косово, замислен тогава като опит да се блокира последната фаза от операцията на НАТО в бивша Югославия. В „Течна дружба” цитирам самия Костов, който ми каза в специално интервю за книгата, че руските тайни служби са впрегнали за отмъщение целия си ресурс срещу управлението му. Резултатът днес е известен.

Иска ли Бойко Борисов това да се повтори и с него?

18 мнения за “Руският посланик Исаков поощри реваншизма на петата колона в България”

 1. Спомням си видеото, където руският посланик в Сърбия (посланикът беше, ако не се лъжа) размахваше пръст, а хората в залата му се подсмиваха. Унизиха го без врява, заплахи и ултиматуми. Но посланието беше същото – “кой си ти бе, смешник! толкова си смешен, че дори засега няма да те изгоним от Сърбия!”

 2. Към Велизар:

  При скандала, предизвикан от руския посланик Александър Конузин в Белград миналия септември, присъстващите в залата сърби не само му се подсмихват на кълченето и перченето, но и му препоръчват на глас да си ходи, когато той ги “заплашва”, че щял да си тръгне ( щом не го обичат).

 3. А не е ли време др./тов. Исаков да бъде поканен да напусне страната ни? Не е ли време да му бъде връчена протестна нота от пасивното засега МВнР? Не е ли време т. нар. национални медии да обърнат внимание на наглите руснаци и на още по-наглите български про-руски комуноиди, че все пак сме суверненна страна, член на НАТО и имаме свои национални интереси, които не винаги съвпадат с апетитите на новата/стара азиатска полуимперия?
  Напомням, че от 2010 г. Русия се разглежда от НАТО като ВЕРОЯТЕН противник заради агресивната й политика срещу съюзните Полша, Латвия, Литва и Естония. Че в НАТО е разработен План за отразяване на евентуална руска агресия срещу Полша и трите балтийски държави. Колкото и да се правят, че не знаят за такъв план, българските официални власти и обслужващият ги медиен слугинаж би трябвало да се съобразяват с реалностите:
  “Според вездесъщата WikiLeaks, в началото на 2010 г. Военният комитет на НАТО е одобрил секретен план с кодово наименование “Орел пазител” за отбраната на Полша, Литва, Естония и Латвия. При руска агресия срещу тях настъплението ще бъде отблъснато от 9 дивизии на Полша, Великобритания, Германия и САЩ. Полските пристанища ще бъдат отворени, за да посрещнат морска пехота и бойна техника от натовските държави. Планът предвижда при криза да бъде създадена и военноморска групировка на НАТО в Балтийско море.
  САЩ са предложили на Полша допълнителни мерки за укрепване на отбраната й: чрез разполагане на специални военноморски части в балтийските пристанища Гдиня и Гданск; чрез прехвърляне от Рамщайн в Полша на изтребители F-16 и на военнотранспортни самолети C-130 „Херкулес”.
  Пет години след влизането си в Алианса трите бивши съветски републики са постоянен обект на кибератаки и на военновъздушен тормоз от Русия. През есента на 2010 г. правителствените и отбранителните компютърни системи на Естония бяха сринати от кибератака, която по мощ бе по силите само на голяма държава.
  Трите балтийски държави са станали по-настойчиви пред съюзниците след руската агресия срещу Грузия през лятото на 2008 г. Безцеремонното отношение към съседните страни, езикът на Студената война в официалните руски медии и грандоманското поведение на руските лидери принудиха ръководството на НАТО да постави Русия върху военните карти като вероятен противник”.

 4. Здравейте г-н Инджев
  За пореден път се убеждавам че причината за интереса към вашия блог е куража ви да изразявате личното си мнение по всички актуални и парливи въпроси от национално значение.
  В Бългалия има достатъчно журналисти,специалисти,интелектуалци,мислители,но колко от тях имат куража да заявят личното си мнение и да оспорят властимащите?
  Вие сте да не кажа единствен,а един от малцината притежаващи куража да застанете публично и да оспорите недъзите,золумите,предателството и лъжата.
  Затова ви четат както вашите приятели,така и вашите врагове.
  И ще продължават да ви четат.

 5. Преди няколко седмици бях на гости при приятел в Нови Сад. Реших на връщане да си направя няколкочасова разходка из Белград и да видя какви са сръбските разбирания за тяхната история, чрез паметниците, които са поставили в централната градска част на столицата си. Разгледах внимателно и снимах всички паметници, които видях. Нямаше нито един, който да доминира пространството около себе си по такъв категоричен начин, както МОЧА в центъра на нашата столица.Освен това, всички с изключение на един бяха на сърби, били те крале, политици или културни и научни дейци. Паметникът, който беше посветен на нещо несръбско, беше разположен на важно място – в градинката преди влизането в прочутата крепост Калемегдан. Висок е около 6-7 метра и с него сърбите изказват признателност на Франция. Паметникът е построен през 1930 година. Надписът на паметника е следния:
  Волимо Француску
  као што jе она
  нас волела
  1914 – 1918

  Като оставя настрана това, което на мен като българин най-напред ми дойде на ум (ще го обобщя с една дума – Версай), прави впечатление начина, по който една уважаваща себе си нация се отблагодарява за нещо, което от нейна гледна точка (а и не само от нейна) е изключително позитивно за националната им кауза. Контрастът с нашето “полагане” пред по-“големия брат” е поразителен и дава едно доста добро обяснение, защо въпреки, че сме формално в ЕС, Сърбия си остава много “по-на запад” от нас.

 6. Към достойноството и себеуважението на сърбите трябва да добавим и Черногорците, които са смятани от руснаците днес за най-приятелската балканска страна, а на аерогарата в Подгорица надпис на Руски език гласи “Пътувайте там, където ви обичат”. Та в столицата на Черна гора има два паметника на руснаци- единият е на великия руски поет Пушкин, а другият на Владимир Висоцки. Питам се, защото на мястото на МОЧА да не се издигне паметник на руските поети, които са дали на световната култура такива образци на поетическото изкуство, които наистина заслужават почит и уважение? Нима българите се прекланят самопред силата т.е. насилието на оръжието?

 7. Този посланник е простак!
  Срам даже и за изостанала и малокултурна Русия.
  Бойко ако има малко национално достойнство трябва да го обяви за
  “персона нон грата”

 8. “Самият проект на ядрена централа е сертифициран, той е жив проект, одобрен от Европейския съюз”
  Това са думи на Руския посланик Исаков, цитирани в пресата.
  Ами товарищ, да си изчистим сметките. Вземайте си БСП-то и си ни върнете паричките! Ние пари за такъв “жив” проект нямаме. Пък Европейският съюз, ако го е одобрил, да си го финансира и строи! И не у нас!

 9. Всички витиевати ходове, изявления на пишман-политици, внимаващи “да не подразнят Пу държавни мъже” и мужици-дипломати са “смокиново листо”, с което отчаяно и безнадеждно се прави опит за прикриване на голата истина. Защото безкрайно прав е ГАРВАН-ГРОБАР! Бих казал нещо по-крайно – Русия на Путин е не ВЕРОЯТЕН противник на НАТО и демократичния свят. И това твърдение е евфимистично.
  РУСИЯ Е ОСНОВЕН ВРАГ! Без нейната потенциална подкрепа не биха възникнали никакви конфликти и проблеми от рода на Сев. Корея, Афганистан, Иран и др п!Без нейните двулични ходове и Китай би бил вече друг. Светът би бил друг!
  Защото Русия на Пу и днес, както по времето на великия Рейгън, продължава да бъде ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО!

 10. Прекрасни и родолюбиви слова и още по прекрасни и също така родолюбиви коментари.А “най титулованите” родолюбци у РъБъ (по И.Инджев)са “националистическата “ни партия Атака…………..!!!!!! От тях обаче ще се пръкне една русофилска партия на”Виконта” -Борец-каратист и евродепута С.Бинев.Това би трябвало да зачовърка и най-болния русофилски мозък (наспорил много такива в РъБъ):Националистите ли се засрамиха от националните идеали или националните идеали не били тези присъщи на националистите.И кой е понационалист Волен Сидеров или Иво Инджев.На тази основа си задавам въпроса ,който се прокрадва от коментарите :Защо “външния” министър и политиката му е по-скоро “външно”-неактивна.Този човек “външно” интелигентен няма базата като член на това правителство върху която да стъпи за да гради въшна политика ,която му е “външна”(както се знае той “долетя” от СДС)……..И тук е момента давметна Поогледай се г-жо Кунева !!!!Като прибираш “външни” хора с които ще правиш политика било то “външна” или “вътрешна”

 11. Към ГЕОРГИЕВА:

  Ако искаме, непременно да имаме руски паметник на това място, винаги ще намерим причина да го сложим. В Русия е имало не само поети. Имало е и композитори, писатели, космонавти, учени. Сега се сещам, че такива бележити личности са раждали и други нации. Да ги уважим и тях.

  Г-жо Георгиева, ключът към абсурда, който се опитвате да предложите, се крие не в думите Пушкин и Висоцки, а няколко реда по-долу. Там където казвате “прекланям”. Щом толкова ви се прекланя, прекланяйте си се, без да го натрапвате и на хората, които не желаят да се прекланят на когото и да е! Не случайно написах буквално надписа от паметника в Белград. В него няма преклонение и признателност. “Обичаме ви толкова, колкото и вие ни обичате”. Ама вие сте го били направили, щото такъв е бил интереса ви, а ние сме се възползвали. Утре нещата ако се променят, може и да не ви обичаме. Тогава ще видим. Това казва този надпис. Далече съм от мисълта, че пример трябва да ни бъде Сърбия. Но с преклонение и признателност към окупатори, още дълго ще им гледаме прахта, а те ще ни изгубят в огледалото за задно виждане.

 12. ПОЗДРАВЛЕНИЯ НА Г-Н ИНДЖЕВ
  за остроумния паралел, който прави на ЗАБРАНАТА за строеж на АЕЦ”Белене” от правителството на Бойко Борисов и ЗАБРАНАТА от правителството на Иван Костов за прелитане на руските военни самолети над българска територия по време на кризата в Косово.
  КОЙТО ИМА ОЧИ ДА ЧЕТЕ! И да си прави изводите какво го очаква, ако не вземе превантивни мерки. Русия може да забави, но няма да забрави да отмъсти за стореното по начин съответстващ на имперските й интереси.

 13. Не че би било възможно при такива мижитурки във външното ведомство,
  но във всички случаи за кумова срама най-добре щеше да бъде осветено медийното пространство с градиращо безпокойство,защото
  на премиера са му разяснили,че ако не копираме съветската ТАСС ова мощ,нищо разумно няма да обясни българските страх и верломствор за което основателно го отнесе Гоце,но
  има необходимост,поне ТЕ които са царе на заблудатарда си “привикат Исков за консултации в Москва!”
  Излиза,че Фюрерът чрез Крайовската спогодба дава принос за връщането на Добруджа,когато отказваме воиски за фронта на Изток,а
  Антантата* в новия й сценарий трябва да ни гали с перце като нескопосан Троен съюз **.
  Местата са разменени,но предизвикателствата*** са същите:
  _____________________
  * – Русия,с/у Рим и Токио!до 0Н и ООН 1945 г.
  ** – CCCP с/у цяло евроатлантическо
  простанство плюс Китай,Индия,
  Бразил и др.
  *** – Преди нас грешките са били и колосални и епохални.Сега вече с
  подобни съюзиници и страх,ще висим н а к о с ъ м!!!

 14. Човекът се изказа един път за три години. Аргументирано и спокойно защити интереса на стараната си и с това предизвика божествения гняв на гръмовержеца Инджев.
  Мисля ли какво ли би станало ако обикаляше всекидневно телевизиите като оня досаден любител на манекенки и сапунени сериали, скоропостижно прибран от шефката си в къщи.

 15. Като човекът е защитил страната си, ами да го прави в страната си. Просто няма място тук този неспасяем индивид негово нищожество руският посланник, защомото смята че BG му е бащиния.
  Уорлик като се изказва в медиите тук, генерал губернатор го обявяват човека.
  А този генерал губернатор, петата колона на имперските амбиции на Русия (СССР) бил зашщитник на интересите на родината си.
  Ами пак го казвам. Като е защитник, да си ходи в Русия (СССР) а не тук в BG.
  И без него можем.

 16. По предложението, руският посланик да бъде обявен за “персона нон грата” –
  мислите ли,че хвалипръцкото Борисов
  има достойнството и куража на Иван Костов?!

 17. Другарю BACHO, другарю Кольо, не виждате ли, че вашата русофилия, която тикате пред очите и душите на читателите тук, като мръсно и непрано бельо на слънце, просто няма място в този блог! Или това е ваше партийно поръчение, що ли?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.