Кой размахва атомната томахавка “Белене”

Спомняте ли си прогнозата на президента Първанов ден преди парламентарните избори през лятото на 2009 г., когато заяви категорично, че няма да има правителство без участието на ДПС? Сега той вече не е президент, но продължава да прави подобни „президентски” прогнози. Разписа се днес с обещание, че “нова атомна централа ще има и ако то ( правителството- бел. авт.) навреме не осъзнае своята грешка и не направи обрат в поведението си, то едно следващо национално отговорно правителство ще запише като точка първа в своята програма възобновяване на проекта “Белене”.

„Точка първа”! Звучи направо като „член първи” от конституцията на НРБ, в която се гарантираше водещата роля на БКП в държавата, превърната в съветски анклав и в посмешище на международната сцена като най-съветизирания колониален придатък на Москва в Европа.

Първанов, който продължава да се изживява като баща на нацията, макар да е всъщност вуйчо на организираното предаване на българските интереси, поднесени на Русия в големия му шлем, дори се „обзаложи” , че това негово видение ще се сбъдне непременно.

Гаврата с българската история в тази поредна битка на Първанов срещу България се допълва от символиката на мястото: носителят на медал на името на Стефан Стамболов, с който бе закичен абсурдно като президент по инициатива на не по-малко абсурдна партия, обсебила името на големия българин, направи днешното си заклинание на митинг в Плевен на площад „Стефан Стамболов”.

Съвсем „случайно” в реваншистката реторика вчера се включи и руският посланик Юрий Исаков. В интервю за радио „Дарик” той обяви проекта „Белене” за жив, с което не само отправи предизвикателство към суверенното решение на българската изпълнителна и законодателна власт да се откаже от атомния обект, но и образува общ фронт с БСП и нейни вождове.

Явно тактиката на петата колона на Русия в България, която настоява за референдум за реанимиране на АЕЦ „Белене”, сега ще бъде да яхне като свой троянски кон успеха на пилотния си проект, разигран през януари. Тогава, след изкуствено предизвикана вълна в интернет и една единствена съгласувана протестна кампания в национален мащаб ( доколкото манифестациите в 12 града на 16 януари можеха да се смятат за представителни),протестиращите срещу проучването и добива на евентуални находища от шистов газ дадоха повод на премиера Борисов да задейства процедура за пълна забрана да знаем дори дали разполагаме с този ресурс. Борисов се обоснова, че такъв бил гласа на народа.

Ами ако му спретнат нови, много по-шумни скандирания по улиците и площадите, ще се огъне ли пак така лесно пред „народния глас”?
Бумерангът, който премиерът си хвърли сам с твърде странната прибързана реакцията на онзи „народен глас”, сега заплашва да го застигне. Нещо повече: в случая с шистовия газ протестите не бяха така ясно подпечатани с клеймото на подателя от Москва, макар също да беше ясно кой поръчва платената от Газпром музика. Днес външният подстрекател за реванш по темата за АЕЦ „Белене” дори търси ефекта на явната руска намеса. Това е откровено сплашване на легитимната българска воля от страна на онези, които искат да сме им благодарни за 3 годишната окупация де юре и за следващите 42 години де факто.

Хайде сега пак някой да попита защо трябва да протестираме и да се противопоставяме срещу символиката на този манталитет, налаган на българите, като паметника на натрапника с размаханото оръжие над София и подобните му в много други българските градове!

52 мнения за “Кой размахва атомната томахавка “Белене””

 1. Част от това което писах вчера и не стигна :
  Чл. 44. (1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
  (2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.
  Ако допуснем,че Конституция на Република България
  В сила от 13.07.1991 г,е всила,то тогава след това изявление Руският посланик Юрий Исаков е налице категорично и по безспорен начин доказателство…

 2. И София не е България.Извън София в глухата провинция,а особено тук в комунистически Криводол да защити човек правото си на живот е равно на нула!Та питам ,ако се въоража за да се защитавам ,кой с какво право би ми търсил сметка!

 3. Проруската истерия на някои хора у нас започва да придобива очертанията на ислямския фундаментализъм. Но хак ни е, вече 10 години не мога да проумея какво видяха моите сънародници в една сива личност като Георги Първанов, та го избраха за президент, и то два пъти. Май най – силните аргументи пред българите са приказките от хайдушките времена, няма значение какво искат да кажат. А инак само се плюем, крадем и мразим и в очакване от това да потекат реки от злато (главно от изток, те ни харесват такива, и то много) се озъртаме за международни заговори. Онова, което е реална туристическа атракция в Родината, е да се слуша на място представата на масовия българин за съвременния свят и процесите в него! Хубаво би било това да се гарнира и с един нов АЕЦ, нали, татко Първанов?

 4. На президента Първанов едно нещо не може да му се отрече- силната и принципна подкрепа на българо-руските енергийни проекти. Намирам за повече от нормално не само да присъства, но и наистина да оглави протеста на хората от Плевенско.
  Всеки трезвомислещ човек е наясно от какаво занчение за икономиката ни са Втора АЕЦ и Южен поток. Дай боже при друга правителствена конфигурация да възобновим проекта в Беленe. Аз лично съм оптимист, че това ще стане

 5. Гоце параванов е абсолютен боклук и дано неговите “другари” скоро го пратят в “пета глуха”!
  За Негово (Нагло) Превъзходителство Исаков какво да кажа – един нов ген. Каулбарс.

 6. Ако трябва да перефразирам Тато, “Какво става в Партията, другари, вие имате информация, и ние имаме информация”. Събитията пак ще се развият по “техния сценарий”, тоест, те пак ще си подливат вода един другиму, и пак няма да имат полезен ход. Ако Гоце вземе председателското място, ми той е толкова компрометиран, а пък в платените статии в ежедневниците Станишев мяука като малко котенце. Най-голяма полза биха имали с някой нов за партиен ръководител (може би), в противен случай е вероятно след следващите парламентарни БСП да стане 3та или 4та политическа сила. Те и сега са с едва няколко депутата повече от ДПС.

  Най-ужасяващото, господин Инджев, е, че на манифестациите срещу шистовия газ участваха моя приятели и познати, които съвсем определено не са комунисти (единият даже е отявлен седесар, тоест, десебар – все едно). Става въпрос за хора на около 30 години. Народът се подвежда лесно, но според мен на тях не им беше съвсем ясно кой стои зад организацията на протестите срещу ПРОУЧВАНЕТО за шистов газ. Което ще рече, че в България си има малоумници, на които щом им свирнеш и скачат на площадите, пък то че митингът в последствие се оказва срещу техния собствен интерес – това го разбират много по-късно (ако изобщо го разберат). Аз съм СРЕЩУ референдум за АЕЦ Белене. Та Москва очевидно може да си купи необходимите им гласове. Какво разбира от АЕЦ един овчар в затънтено село в Родопите? Всъщност, без да съм овчар, и аз малко разбирам от АЕЦ, но след катастрофите с Чернобил и Фукушима трябва да си кръгъл идиот за да искаш да се строи бомба със закъснител в задния ти двор, независимо от гаранциите, които биха дали руснаците.

 7. Няма да е зле на площадката, която беше изградена за АЕЦ Белене, да се разположи установка на американския противоракетен щит ПРО, който да ни пази от руските “братя”.

 8. Да ви кажа малко ми намирисва на нов пи-ар за герб! Тези изцепки на първанов само ще увеличат вота за герб , както това направи по най-изненадващ начин доган. Тези двамата просто се скъсват да дигат рейтинга на милиционерската партия!
  Нямам идея какво става но на никой не вярвам! ББ е смешник с ножица за лентички а другите са мръсни продажници! Истинските човеци ги няма ! Също така искам да каже, че е просто отвратително кметове и депутати от ГЕРБ като Иво Димов да се крият и да няма информация КУПИЛ ЛИ СИ Е ДИПЛОМАТА ??? или не ! Ако това е вярно този уж човек няма никакво място в политиката а най-вече там където го е отредил Закона, който крепи държавата !!! НЯМА ЗАКОН НЯМА ДЪРЖАВА !!! ДЪРЖАВА = ЗАКОН !!!

 9. ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС КЪМ ГЕНЕРАЛИТЕ !
  Аз как да се нарека Българин като дори не зная има ли такава държаа или не !!!??? И вие г-да чии генерали сте ??? Кой ви даде титлите ??? Кого се клехте да пазите пред очите на роднините си и народа си !!! НЯМА ЛИ ПОНЕ ЕДИН ОТ ВАС МАЛКО СРАМ И ДОСТОЙНСТВО ??????????
  Алчността ви и млодушието ви заслужават Смърт !

 10. Защо никой не протестира срещу високите цени на природния газ?
  Защото протестиращите срещу шистовия газ са Кирияк Стевчовичовци.
  Петоколонистите не осъзнават докъде е стигнала технологията на запад.
  А фактите са следните :
  -100 години преднина на западните технологии
  -до три -четири години ,пълна диверсификация на доставките
  -поне 5-кратно намаление на цената на газа
  -свръхдобив на изток и рязко намаление на търсенето на руски газ
  Логично е петата колона тогава да организира протести срещу ниските цени на руския газ.

 11. Това го очаквам, като последен ход и няма да се подбират методи и да се жалят средства-референдум. Това остана последната надежда на ядреното лоби. И в тази връзка имам едно предложение-преди да се говори за национален референдум да се направи такъв на теритирията на община Белене с единствен въпрос-съгласни ли сте на територията на вашата община да се изгради депо за съхраняване на радиоактивните отпадъци от една(респективно и втора АЕЦ)
  Това ще бъде много по-евтино от национален вот, а и много показателно. Сега жителите на тази община непрекъснато правят митинги в защита на атомния проект, но ми е много интересно какво ще кажат по въпроса с отпадъците. За мен е ясно още сега.
  Хайде да видим какво ще кажат мераклиите.

 12. “Тогава, след изкуствено предизвикана вълна в интернет и една единствена съгласувана протестна кампания в национален мащаб…”
  В интернет ще спомогна за отпора на това анти-българско цунами. В реалния живот 1 човек, в едно тяло не е чак толкова много. Но в нета, като един достоен трол, превърнат в такъв именно от българофобските почини на младите столетници, ще защитавам интересите ни порядъчно. Уви, би било добре ако може някой да се хване да картотекира кампанийните фронтове в интернет на петата колона.

 13. За престъпника Гоце Парванов само
  съд и затвор!

 14. В-к СЕГА, 23.04.12.
  “Нека наречем нещата с истинските им имена. За никого не е тайна, че след безпрецедентен натиск от американска страна, в лицето на посланик Уорлик, и от страна на русофобската “Синя коалиция” на ядрената енергетика на България се слага кръст.

  Че решението е преди всичко чисто политическо, личи от изявлението на Борисов, че “българо-руски проект” няма да има. Лошо било да нямаме диверсификация, да зависим само от Русия – това в светлината на мераците на “Уестингхаус” по отношение на АЕЦ “Козлодуй”. Докато ние диверсифицираме, Русия строи и ще строи ядрени блокове в други страни, вкл. в съседна Турция…”
  Мислех и аз да кажа нещо по въпроса, ама нема нужда…

 15. към Bacho Кольо:

  Признак на отчаяние поради липса на аргументи е да се цитира като “арбитър” от последна инстанция купеният с парцалите вестник на газовата дружба с Путин.

  Когато видя и чуя някой да си служи с измисления от петата колона “оправдателен” за самата нея етикет “русофоби” ми става ясно, че пак си имам работа с руска поръчка- за съжаление “Сега” е изцяло в служба на руското ядрено лоби. Дал съм доказателства в книгата си “Течна дружба”.

  За русофилите е удобно да си измислят “русофоби” като оправдание за откровеното си предателство спрямо интересите на страната, в която е възможно техният кандидат за президент да произнесе безнаказано уравнението, че патриотизмът на българина трябвало да минава през любовта му една друга държава- Русия.

 16. Не бях чувал за про-ядрени манифестации досега. За про-ядрени лобита, мафии, пропаганда, блогове и какво ли не още – да, но за про-ядрен протест???!!! – за пръв път!!!
  Потърсих в нета имало ли е някъде такова чудо и открих че е имало, в САЩ и то преди 35 години, от зората на ядрената енергетика.
  http://news.google.com/newspapers?nid=2245&dat=19770627&id=TcMzAAAAIBAJ&sjid=wjIHAAAAIBAJ&pg=4684,5461822
  Това е шокиращо кресчендо на фанатичен фундаментализъм и много трудно за възприемане как в съвременния свят, след Три Майл Айлънд, Чернобил и Фукушима може да се организират про-ядрени акции и демонстрации. Поздравления за организаторите !!! Навярно ще ги запишат в някои гинесови регистри.
  Нищо повече не мога да кажа освен да ги сравня с действията на талибаните.

  Г-н Инджев и колеги коментиращи, бих искал да допълня и подкрепя своите онзиднешни разсъждения и писания по отношение на ЮП и с малко НАГЛЕДЕН МАТЕРИАЛ. Тук на тази доста подробна картинка се вижда едно силно концентрирано изражение на това което бях написал тогава.

  http://www.gie.eu/maps_data/downloads/2011/GLE_LNG_August2011_MAP.pdf

  Ако се вгледа човек по-подробно и си направи малко елементарни изчисления ще може и да намери отговори на много въпроси и да си помогне да дойде сам до някои заключения, като например:

  1. Газпром с неговия ЮП е изостанал от съвременната тенденция на Европа и света за ориентация към LNG – както винаги те загряват последни.
  2. Капацитетът на LNG съоръженията които са на стадий проект (т.е. също като ЮП) е сумарно повече от 218 Мм3 (милиарда м3), без острови като Малта, Кипър и без Турция, аз бях взел 130 Мм3 във моите сметки тогава като “сигурни”.
  3. До 2015, когато би трябвало да заработи ЮП c първата тръба от 16 Мм3, в Европа ще влязат в експлоатация още 7 LNG съоръжения с мощности от 43 Мм3 които са в процес на изпълнение.
  4. Капацитетът на съществуващите 20 LNG инсталации в Европа е 179 Мм3 и той ще се увеличава чрез разширение на някои от тези същите съоръжения като до 2020 ще достигне 227 Мм3
  5. Вече строящите се в момента 7 LNG инсталации са с капацитет 43 Мм3 и ще се увеличат те самите до 55 Мм3
  6. Като се съберат капацитетите на съществуващите 20 със строящите се в момента 7 и планираните 28 LNG съоръжения се получават 179+43+218=440 Мм3 които ще се увеличат до 227+55+218=500 Мм3.
  Казахме вече че Европа има минимум 155 Мм3 газ собствено производство, а търсенето към 2020 ще бъде около 545 Мм3.
  Така става много ясно защо шефът на Eni е казал че ако ЕС си интегрира газовите мрежи ще може да си посрещне нуждите без Русия и Газпром. Което Европа се стреми да направи.
  Става много ясно колко много означава изобщо за света а не само за Америка да се освободят 170 Мм3 на година (засега) от шистовия газ, които сега ще отидат на пазарите в останалия свят. Да, ще се насочат първо към Източна Азия и Япония и дори може да се каже че просто Фукушима създаде работа на целия LNG флот, който се е разрастнал толкова че иначе просто щеше да остане с много малко работа ако не беше това цунами в Япония.
  7. Засега мизерното участие на Русия и Газпром в този бизнес е с едно съоръжение от 8 Мм3 което е в стадий на проектиране и това е поредното им ОГРОМНО ИЗОСТАВАНЕ от световните тенденции.
  8. В цялата тази красива картинка БГ пък е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА ОТ ЕВРОПА с излаз на море която няма, не строи и не планира нито едно LNG съоръжение. Страните около нея от юг и от север имат или планират такива, дори Албания планира LNG съоръжение с капацитет 8 Мм3, така че ние изоставаме и от нея.
  За Гърция имаше съобщения миналата година за LNG съоръжение в северната и част, на егейския бряг но не е отразено на картата, може би заради кризата там то е отпаднало от плановете.
  Дори малките балтийски екс-съветски републики предвиждат такива съоръжения. А Норвегия и Дания са износители.
  9. Всеки допълнителен Мм3 шистов газ спомага за независимостта на Европа и улеснява задачите и целите на ГАЗОВАТА ИНТЕГРАЦИЯ и приближава нейното завършване.
  10. България с политиката си на тотална пасивност в този бизнес и доказани активност и максимални улеснения за Русия и нейният ЮП който е против интеграцията на Европа и против независимостта на Европа на практика играе ПРЕСТЪПНА РОЛЯ В ЕС.

  ГЕРБ в случая за ЕС може да означава само Гангрена, Ерозия и Разрушение от България.

  Що се отнася до самия ЮП и масираната му пропаганда, всеки ясно може да забележи че в тази картинка той ще си остане може би само с най-много една тръба с капацитет 16 Мм3 и всичката тази олелия и непрекъснатото повтаране на цифрата 63 Мм3 ще си останат пожелания, защото руснаците са силно изостанали и тук и в 2015 година Европа ще е отишла доста напред с горния си план. Дори вчерашното съобщение че щял да започвал строежа му първо с нищожния участък на австрийска територия през декември показва че на практика опипват предпазливо какво ще се получи в Европа преди да си хвърлят парите на вятъра с подводния участък в Черно море.
  Ако на някой не му е още ясно го приканвам да преразгледа картата и горните изчисления и да се убеди че ЕВРОПА СЕ ГОТВИ ЗА ТАКОВА РАЗВИТИЕ НА СЪБИТИЯТА ПРИ КОЕТО РУСКИЯТ ГАЗ НАПЪЛНО ЩЕ СПРЕ, което е много вероятно с оглед на “турбуленцията” и това което може тя да предизвика в самата Русия.

 17. Не искам да тревожа читателите на блога, но ми се струва,че този отказ от строежа на АЕЦ Белене е част от добре планирана стратегия. Аз мисля, че ако се откаже от АЕЦ Белене, ББ ще курдиса готовия реактор в Козлодуй. Даже го каза, но някакси така, между другото. И понеже те(реакторите)вървят по двойки, ще се поръча великодушно(като в кръчмарски запой, след 3-тата ракия)изработката на още един реактор. И разбира се, ще се плати за тях, ще се продължи с руския монопол над доставките на ядрено гориво. Обявяването на отказа от строеж на АЕЦ Белене ми напомня на вица от казармата по времето на соца:
  В поделението идва шифрограма, че бащата на редника Иванов е починал при ПТП. Натоварват фатмака на ротата да съобщи деликатно на редника вестта за тъжната случка. И фатмака казва: Иванов, баща ти, майка ти, сестра ти брат ти и баба ти се блъснали с москвича и починали на място. И когато видял ужаса в лицета на редника, фатмака го потупал по рамото: Майтап, Иванов-само баща ти е починал!
  Като гледам мурафетите на червените шамани, много се притеснявам, че цялата дандания около АЕЦ е за да ни се стори безобидно монтирането на още реактори в Козлодуй. В съвременния свят се търсят начини за грамотно разходване и консумация на ел. енергия. Субсидират се проекти за ВЕИ(където пак комунягите са се намърдали), а наш Гоце ходи като махленска клюкарка да ни пробутва чучела и пушилки за АЕЦ. Мераците за енергиен център на балканите пак могат да се сбъднат, ако загърбят тази мазохистка поза към Кремъл. Само по протежението на река Арда има 3 язовира, които ако се експлоатират с модерна технология, могат да доставят ел. енергия в излишък! Условието обаче е да се излекуват от мазохизма си управляващите. Онзи мазохизъм, който практикуват от 1944 година. Онзи мазохизъм, който ми напомня на вица на Вуте: “Мене ако некой ме оноди, че му строшим врато”! Бедата е, че перверзията на мазохизма е повсеместна и тотална. Бедата е,че са платени пари за пропагандиране на руското присъствие и тези, които са “усвоили тези пари”, знаят, че ще ги сполети съдбата на покойния Сполуканов, ако не си свършат работата. А като тях не ги сполетява такава съдба, то със сигурност нас ще ни сполети подобна съдба. Тези, които споделят ядрената мегаломания на комунягите да отидат в онколгиите да се запознаят със статистиката, която комунягите срамно и подло пазят. После да отидат в детските онкологии и да разберат, че това може да сполети и техни наследници! И в по-голяма част от случаите причината за тези заболявания е плод на тази ядрена мегаломания-онази от Чернобил през 1986.

 18. Да се позоваваш на в.”Сега” за “ползата” от “яадрената енергетика” и “дружбата ни със СССР(Русия)” е все едно да “проповядваш” комунистическите идеологеми позовавайки се на “уводните статии” на в.”Работническо дело” и “трудовете” на “корифеите” на марксизмо-ленинизма, като Георги Димитров например. Българина “русофоб”, не мрази Русия, а обича родината си за разлика от “русофилите”.

 19. @Bacho Кольо – ще ни обясниш ли “от какаво занчение за икономиката ни са Втора АЕЦ и Южен поток” щото явно не сме трезвомислещи и не разбираме?

 20. Преди 2-3дни Р.Овчаров се появи по телевизията и гръмко обяви, че за 60години АЕЦ “Белене” щяла да донесе на България печалба от двеста милиарда евро! В един от форумите на Фрогнюз веднага направиха сметките: 200:60=3,333333333млрд. евро на година! 3,333333333:12=277 милиона на месец! 277:30=9,2млн. на ден! Евро! Или – 18млн лв. на ден!… А АЕЦ “Козлодуй” печели годишно 50млн. лева! При днешната цена на тока!
  Каква ли ще бъде цената на тока при обещаната от Р.ОВЧ. печалба?
  Единственият участник в този форум, който може да ми отговори е ВАСНО КОЛЬО. Види ми се: с много оптимизъм и вяра в Партията е зареден. (Той не е забравил, че “Партията е права дори когато съгреши!”)

 21. гоце параванов е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ДОБРОВОЛЕН ЕНИЧАР на 20 и 21 век. За всеобща радост вече е НАЙ ЧЕРВЕНОВМИРИСАНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП.

 22. Г-н Инджев,как гледате на перспективата Русия в Европа?Има ли друг вариант те да оцелеят според Вас?Аз мисля,че лудото дете на Европа (Америка)скоро ще изяде родителя си.Русофобските настроения имат някакво патриотично основание,но в глобален смисъл те са безсмислени.Зная,че тук ще кажете,че всъщност лудото дете е Русия,но тя не е точно дете,а по-скоро леля.Въпросът е,че Европа се нуждае от ресурсите на леля,а леля има нужда от цивилизация.Тук русофобията се превръща в глупост.

 23. Въобще в България да защитаваш всичко Българско и родно е станало твърде опасно за живота занаятие,а българите дето са в чужбина въобще не им пука какво става в България.Въобще не си дават сметка,че както е тъгнало много скоро няма да има България на Българите.Заличаването повсемесно на Българската нация върви с пълна пара.А иначе много патриотични организации в кавички и все защитници на руските антибългарски интереси.Левски сигурно пищи от ужас в незнайният си гроб!
  Падението българско е достигнало най ниската възможна точка.Кочиня с прасета,само прасета!

 24. И зада е пълен десанта по окончателното завземане пристига и руският Патриарх Кирил да ни напомни кой командва!

 25. Така просто за спорта от недействащата конституция на несъществуващата държава Република България:
  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
  Като народен представител:
  Чл. 68. (1) Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.
  Чл. 76
  (2) На първото заседание народните представители полагат следната клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”

 26. Повече от “пета колона”БСП е отявлен агент на чужда сила враждебна на НАТО и България !
  БСП трябва да се забрани!
  БСП са престъпници!

 27. Някога надали можеше да се намери един българин да е поискал от СССР “освобождението на България от Българското правителство и Българското Народно Събрание” Но те бяха поставени в гробовете като фашисти, без да има в България фашистка партия или някой от тях да се е смятал за фашист. Няма значение дали принадлежност към някаква въображаема партия се наказва с смърт по някакви “закони”. По късно в борбата за власт партийните главатари се надпреварваха да се кръстят за верноподаници на СССР, като поръчваха статуи на съветски войници като “признателност на народа за освобождението”, а за народ се смятаха само те самите, и не питаха никого. Даже цялото Политбюро на БКП, законен собственик на българската държава, се подписа с искането България да стане шестнадесета република на СССР, като се кълнеха, че още като бебета са мечтали за това. Оказа се, че Кремъл има други идеи по този въпрос. Сега г-н Борисов и г-н Путин обявиха, че имат свои идеи по въпроса за Белене. Обаче по стара инерция г-н Първанов твърди, че по-добре разбира тези въпроси от Кремъл и обещава руското Белене без някой да му го искал, само с надежда да гарантира собственото си име като най-верен служител на Кремъл. Балами да му вярват, както в България така и в Русия колкото щеш. Поклон пред словесната акробатика!

 28. “”за съжаление „Сега“ е изцяло в служба на руското ядрено лоби””
  Много си прав Иво!”СЕГА” е отвратителен комунистически парцал!
  Погнуса!!!

 29. Бачо Кольо, ти май си си загубил рецептурната книжка и от бая време не си пиеш лекарствата! Ако продължаваш така, скоро ще вземеш с другаря Ленин да си говориш! Няма ли покрай теб млади хора да вземат мерки?!
  🙂

 30. Другарю, Седефчов, приемам облога.
  Обзалагам се, че АЕЦ “Белене” няма да има. Аз залагам моята панелка – ти заложи един от подарените мезонети.
  🙂

 31. към ясминка:

  Русофобията като явление в България е измислица на русофилите, на които им е нужен враг с обратен знак, за да оправдаят невижданото никъде в друга страна в света явление да обичаш организирано и подплатено с много вносни средства чужда държава. Такъв абсурд няма поне в Европа- при някоя племенна структура в Океания може и да има такъв феномен, но да не обиждаме хората без да сме сигурни.
  Може ли да посочите един русофобски събор край български язовир, една русофобска организация, една русофобска медия- защото русофилски сбориша на хиляди български граждани мерят патриотизма си през любовта към чужда държава.
  На темата за измислената от русофилите русофобия в България съм посветил цяла глава в “Течна дружба”. Не очаквам да я познавате, но това не прави длъжен да я резюмирам специално за Вас.Което означа, че не бива да очакавте да разговаряме за нещо, което съм си направи труда да отрека в многохиляден тираж- както се казва, камбаните не бият за глухите по два пъти.

 32. Съгласна съм с ГЕШ.Като си спомня само софийският боклук – нерадиоактивен – колко спорове породи !А що се отнася до ” гласа народен ” – да не би гласът на нас, другите българи , да е по-малко глас народен?

 33. Към Ясминка: Що се касае до “ресурсите на леля”, г-н Rossen Iordanov ви е казал и доказал малко по-горе в постинга си, доколко Европа в скоро време ще се нуждае от тях, а иначе за цивилизация, уви – да, матушката ЧУДОВИЩНО (какъв прекрасен Веждиевски израз само)се нуждае от такава!

 34. Моля прочетете коментарите и кажете пак,че русофобия в България няма.
  Не ме вълнува нито филията,нито фобията.Друг беше въпроса,но правото да отговорите или не си е Ваше.

 35. До Bacho Кольо: “Всеки трезвомислещ човек е наясно от какаво занчение за икономиката ни са Втора АЕЦ и Южен поток.”
  Драги приятелю, за коя икономика е наясно трезвомислещия човек – за тази, с ниските капиталовложения и огромните енергийни разходи (соц. концепцията в предприемачеството), дето не само не се рационализира, ами и поддържа навика на хората да работят в скотски условия на труд. Какво стойностно, което се търси в Европа и света, дава тази наша икономика, та да и замазваме енергийното разточителство с баданарката, т.е. с един АЕЦ, който е морално остарял още в хода на строителството си, изправя страната пред ненужни рискове във всякакви аспекти и за който нашите наследници, обикаляйки санитарната зона около изоставените реактори, ще ни проклинат?
  Извинявай, но за реално трезвомислещите хора един новопостроен АЕЦ, та даже и подсилен стар, е преди всичко опит да се поддържа социалистическото статукво и взаимоотношения в същата тази икономика. Направи справка за коя да е технологична схема, напр. за химическо призводство, от съветски/руски тип и, да речем, немски тип, и ще разбереш веднага за какво става въпрос. Русия си е за нея си, страна, богата на ресурси и си ги разхищава. А ние ще си замазваме глупостите и ограниченото мислене в предприемачеството с един мащабен енергиен източник, от който едва ли ще има някакъв енергиен кяр (НИКОЙ не би искал да зависи от руснаци, защото винаги се опитват да изнудват, веднаж псотавили те в зависимост в снабдяването), и то в навечерието на вероятно революционни промени в ядрената енергетика – от какъв зор? Да си останем селски комунисти със съответния манталитет?

 36. Референдумите са нещо много двояко и опасно и затова към тях трябва да се подхожда много внимателно и само в краен случай. Освен всичко друго те показват слабост на управлението, което не може да се справи с някакъв въпрос в обстановка на несигурност или поради некомпетентност и под силен натиск на общественото недоволство. Примери колкото искате и особено последните референдуми в Германия и Италия по въпросите за бъдещето и развитието на ядрената енергетика. Но за мен най-силен и впечатляващ е примерът с най-стария исторически известен референдум проведен от Пилат Понтийски, на който е попитал “народа” кого да помилва и кого да разпъне, Христос или Барнаба. Е “народното” мнение “победи”, а Пилат си “изми ръцете”! Фарисейската пета колона у нас полага всички усилия да доведе ситуацията до подобна развръзка.
  И на въпроса на ПЕНЧО ПИТАНКАТА не знам за какъв голям индустриален проект говори Кунева, но това което ясно казва с това е, че изобщо не е в час и не се е освободила от комунистическите утопии, с които е откърмена и следователно никакво смислено управление не може да ни предложи. На България е най-вече необходимо еманципиране от рускосъветските доктрини и мегаломания, за обръшане на реки и преобразяване на човечеството. Това, което ни трябва е стриктно спазване на законите еднакво за всички и всяческа подкрепа и свобода на частната инициатива. Мегаломански индустриални проекти са лесната патерица, на която да се облегне всяко некадърно да се справи с безработицата и другите проблеми правителство в търсене на универсални решения. Но те не само са утопия, но и усложняват проблемите и създават предпоставки за по-голяма корупция. Поздрави!

 37. @Ясминка
  Имате ли капацитета, позволяващ на всеки средно интелигентен човек да различаващ РУСОФОБИЯ и АНТИСЪВЕТИЗЪМ или пък най-обикновен ИМПЕРИАЛИЗЪМ.
  Имате ли капацитета, позволяващ на всеки средно интелигентен човек да намерите общите прилики между ГЕСТАПО и КГБ (и българския му клон ДС). Разликата мисля, че е ясна ГЕСТАПОВЦИ ги осъдиха и ликвидираха.
  Въобще защо смесвате понятия като РУСНАК и ИДЕОЛОГИЯ?
  То не е ли все едно да слагате равенство между вярата в Бог и Инквизицията?
  Надявам се да имате достатъчно УМСТВЕН капацитет за да разберете въпросите ми и да си отговорите сама на тях. На нас дали ще ги споделите или не няма съществено значение.

 38. Страхотното унищожение на Българската държава и другите се проведе от Сталин, който е грузинец. Той е отговорен и за смъртта и унищоженият нормален живот на милиони руснаци. Последствията от неговата система са живи и днес. Защо протестиращите против това безумие ги наричат русофоби, а тези които го правеха и поддържат се наричат русофили. Не умряха ли баламите да вярват на лъжите на агитпропчиците.

 39. Към Ясминка:
  Отговорено Ви беше доста подробно и изчерпателно, но Вие /по понятни причини/ оставате „неразбрал”.
  Ще се опитам /не заради Вас, разбира се – заради други, четящи блога/ да отговоря на въпросите Ви, по начин подходящ за манталитета и целите на Ясминец.
  1. Въпрос: „Как гледате на перспективата Русия в Европа?”
  Отговор: Абсурдна е, докато Русия сама не пожелае да бъде ЧАСТ от Европа. Това ще рече – едва след като се раздели с престъпната комунистическа (ленинско-сталинска) идеология и имперските си амбиции, с панславянските си и евразийски бълнувания. Едва след като отнеме властта от мафиотските метастази на КГБ и ГРУ, въведе ред в държавата си и престане да бъде ядрена заплаха за цивилизования свят.
  2. Въпрос: „Има ли друг вариант те да оцелеят?”
  Отговор: Не сте ясен чие оцеляване имате предвид. Обединена Европа няма проблеми с оцеляването. Още повече, че непрекъснато доказва гъвкавост, адаптивност и готовност за промени. Русия в този си вид и с настоящата стопанско-икономическа и външна политика няма шанс. Икономика, базираща се изцяло на износ на суровини и енергоносители е осъдена на провал. Срив в цените на петропродуктите само с 20 процента ще изправи екстензивната Пу-икономика на нокти. Във външнополитически план за сега Русия провежда изцяло конфронтационна стратегия, търси и създава врагове (дори там, където ги няма).
  3. Въпрос: „…Лудото дете на Европа/Америка/ скоро ще изяде родителя си.”
  Отговор: Тезата е демоде. Подобни нелепи клишета бяха хит по времето на СССР. Световният пролетариат беше „гробокопач” на загниващия западен капитализъм. Последният все гниеше и гниеше, а ние от Соц.лагера все го гонехме и вместо да го достигнем и задминем, се скапахме. Човек трябва да е или пълен идиот или комуноид, за да не е разбрал, че няма благоденстващ народ в държава, поразена от съветската (не руската) зараза. Сега пък (по Ваше мнение) ще чакаме гадната Америка да излапа Европа. САЩ (не Америка) се нуждае от независим, икономически стабилен, мощен във военно отношение съюзник в лицето на Европа, повече от всякога.
  Пропуснал сте да пробутате и другата клиширана глупост – „НАТО е изчерпано в идеологическо, стратегическо и военно отношение и предстои да се разпадне”. Може-би някога, когато … виж точка първа.
  4. Въпрос: „Русофобските настроения … но в глобален смисъл те са безсмислени”
  Отговор: Отново тъпи стари клишета от времето на агитпропчиците. В България няма русофоби. В резултат от поредица исторически и други обективни предпоставки българинът е склонен към русофилия. Но да не се заблуждаваме – тези,които днес „късат ризите си” и биейки се в гърдите, развяват знамето на русофилството, за да оправдаят своите родоотстъпничество, продажност и ненаситност за пари и власт НЕ СА РУСОФИЛИ! Такива са готови за келепир и майките си да продадат!
  А Вие ще получите основание да твърдите, че в България има „русофобски настроения”, едва когато чуете от българин изявления от рода на: „ Ние ще продължим да мразим Русия, а който не я мрази да си е… майката!” или – „Който не мрази Русия, той не обича България!” Познато Ви звучи, нали?
  Русофобията „се превръща в глупост” точно толкова, колкото и русофилията. Но по-голяма глупост е опитът да се противопоставят „русофил-русофоб”, по идиотския комунистически принцип „който не е с нас е против нас”.
  5. Въпрос: „ … в същност лудото дете е Русия, но тя не е точно дете, а по-скоро леля.”
  Отговор: Никаква леля не е Русия на Пу. Тя е по-скоро уродлив гном, заченат с малформациите на кървавата 1917-та, на зверствата и геноцида! Днес гномчето носи сбръчканото от страдания лице на старица и телцето на безнадеждно изостанало в развитието си джудже! И като всеки уродлив гном ненавижда заобикалящия го нормален свят, изкушавайки се навремени да го прати по дяволите!
  6. Въпрос: „Европа се нуждае от ресурсите на леля …”
  Отговор: Това е поредният мит. Или по-скоро привидност, създадена в резултат на умела политика от страна на Запада. За какви ресурси става дума? Звучи много общо – май имате предвид единствено петропродуктите. Европа безпрепятствено може да се лиши от руските нефт и газ – обратното не е вярно. Обърнете внимание на отговора към втория Ви въпрос. Настоящото затваряне на руската икономика в рамките на приходите от износа на нефт и газ ще се окаже пагубно за Русия! В модерния свят на „хай-тек” относителната тежест на суровинната база в промишлените производства клони към едва 25 процента. Само два примера:
  – Япония, с икономика пет пъти по-мощна от тази на Русия, ползва в промишлените си производства под 10 процента собствени суровини;
  – Една нищо и никаква Австрия произвежда само от ВЕИ ел.енергия в количество, превишаващо повече от 4 пъти нашите потребности.

  Накрая, един съвет от мен – при следващи участие в блога на г-н Инджев, обърнете повече внимание на камуфлажната добронамереност. Повечето от участниците в този блог не сме от вашата ППО.
  🙂

 40. Идеолога на Гестапо след войната отива да работи за една друга алтруистична компания.Така че,полека с ликвидирането.Пенчо,събуди се,скоро стана 2012 и вече не само СССР е империя.Китай,Америка,скоро Индия(ще се сети какво направиха британците с нея).Прибавете Бразилия и ако имате капацитета(в това не се съмнявам),ще разберете за какво говоря.

 41. Господин Инджев,
  този е/Я/сминец май е прикачен към блога Ви с партийно поръчение.
  🙂

 42. Г-н Тинков,не ми се навлиза в тази полемика.Само искам да Ви обърна внимание,че Америка(предполагам сте чувал за мераците САЩ-Канада),би имала за равностойна Европа заедно с Русия.Никога не съм си помислял,че последното е възможно в сегашното състояние на леля.За огромна държава въоръжена до зъби гном е неподходящо!
  А и никъде не съм казал петропродукти,темата за тях е повече от изчерпана в този блог.
  Благодаря Ви за съвета,но предпочитам да се откажа от него-нали съм комуне,нека има за другите.

 43. До Ясминка:
  Вие питате – ние отговаряме. Това, че отговорите не Ви харесват си е Ваш проблем.
  🙂

 44. Към Г-н ЯСМИНКА,
  Бихте ли били любезен да ми отговорите на два въпроса:
  1. Ако един германец, испанец, французин, британец и т. н. обича или поне уважава съответната си родина повече отколкото Русия това означава, че той е русофоб?
  2. Ако отговорът на първия въпрос е отрицателен, тогава защо, ако един българин, който обича или поне уважава родината си България повече отколкото Русия го наричате русофоб?
  Вие Господине очевидно не познавате добре света и световната история. Той представете си нито се заключава само с Русия, нито само с нейната история. Индия отдавана е осъзнала какво са сторили за нея британците и те много отдавна, и обективно погледнато напълно заслужено са на изключително голяма почит там. Напълно погрешно е впечатлението ви, че силата и богатството на Великобритания е за сметка на откраднатото от Индия. Богатството им се дължи на първенството им в световното индустриално развитие. Както виждате в наши дни това вече им се е позагубило, но в никакъв случай не защото не могат да си доставят повече скъпоценни камъчета, екзотични подправки или ръчнотъкани килими на безценица от Индия. Причините са други и далеч не са в “осъзнаването” на индийците. Тях ги познавам вече много добре. По-добре от българите в България, защото повече от 20 години съм навън и работя предимно с индийци и англичани. Двете нации британската и индийската са се обогатили взаимно и то главно в културно отношение. Но повярвайте ми британците са дали много повече на индийците отколкото обратно. Освен английския език без който комуникирането между множеството народности на Индийския субконтинент би било невъзможно те са създали и азбука и писменост за някои от тези народи, които не са имали собствена такава до тогава. Например азбуката за езика малейлам, който се говори в Керала и Гоа. Португалците също са владели Гоа много дълго, но освен католицизма и португалските имена друго не са оставили. Не са създали азбука, както англичаните, пък дори и по политически причини. Интересен паралел макар и с по-късна дата с нашата писменост и история, нали!
  Но и англичаните обичат или поне уважават индийците много повече от нас (и има защо)но не ги наричаме българофоби. Или бихте ги нарекли и тях русофоби защото, ако не ни обичат достатъчно нас (русофилите) значи и те са русофоби!

 45. Към Павел тинков ( и косвено към ясминка):

  Използвам да добавя, че в поредното си заяждане по колективен принцип Ясминнка нарече глупаци пишещите в този блог, поради което на правата на домакин отказвам повече да я( го) приютявам.Да си намери умници, с които да си разменя еднакви мисли.

 46. Днеска слушам, че се е създал инициативен комитет за събиране на подписи за провеждане на референдум за АЦ „Белене”. Същите тези хора се мъчат да ни убедят, колко е печеливш този проект. Той щял да донесе 200 милиарда евро печалба на инвеститора. Щом е толкова печеливш, аз им предлагам следното:
  Место да губят енергия и сили за събиране на подписи за провеждане на референдум, тази своя енергия да я насочат за следното:
  1. Да създадат акционерна проектна компания – АЦ „Белене”.
  2. Да пуснат в продажба акциите на проектната компания – АЦ „Белене”.
  3. По този начин ще се събере необходимият капитал за изграждането на АЦ „Белене”.
  4. Държавата (народа) да им даде суперфиция за строителната площадка при събран капитал и сключени договори за построяването на АЦ „Белене”.
  5. Който иска, ще си закупи акции от компанията АЦ „Белене” в размер от един лев до размера на проектната стойност, това ще бъде най-добрият референдум.
  По този начин са построени хиляди обекти по света, а не с референдуми.

 47. NED, какъв е този капиталистически подход! Той е обида за комунистите! Те никога не мислят за собствената си изгода, винаги са притеснени за народа и народната пара!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.