На 6 май трябва май да си отваряме очите на три

Май се очертава много интересен 6-ти май с три важни събития извън нас, но в нашето полезрение. На тази дата ще има избори в Гърция с ключово значение за някакво стабилизиране на тази важна за нас държава. Същият ден набиращата сила антикремълска смесица от опозиционни настроения обещава да изригне с най-големия си досега митинг в Москва, с който да покаже на автократичния си президент Путин ,ден преди да се завърне в запазеното му място на върха на държавата, какво го очаква.

Но за Европа най-важното послание от 6 май се очаква да бъде резултатът от втория тур на президентските избори във Франция. Въпросът е какво ще случи с гласовете на крайните националисти на Марин льо Пен, която доведе последователите си до третото място на изборите в голямата европейска държава с цели 18 на сто от гласовете на избирателите.

Интригата в лявото пространство, наситено с всякаква идеологическа екзотика, включително с троцкисти, които искат национализация и диктатура на пролетариата, е никаква. Техните гласове и без специална покана от страна на лидерите им най-вероятно в голямата си част автоматично ще се прелеят към социалиста Франсоа Оланд, когото мнозина във Франция подкрепят напук на скучното му излъчване заради омразата си към Никола Саркози. Ще призове ли обаче Марин льо Пен верните си последователи да подкрепят Саркози и дали те ще я послушат, ако го направи?

Не е лошо българските националисти, които точат зъби за власт или поне държавни субсидии за партиите и партийките си, също да чуят какво казва дъщерята на Льо Пен, с когото Волен Сидеров например не веднъж се е сравнявал в публичните си изяви. Нещо повече, нашите мегапатриоти имат претенция да бъдат част от европейската националистическа вълна и дори да бъдат участници в организирани форми на солидарност между подобни трансгранични формирования. Ето защо им предлагам да се видят в огледалото на френските си „събратя” и сестри в ролята на циганите, за каквито там ни имат вкупом, когато говорят за нас. Защото паразитирането върху омразата срещу различните по вяра и цвят на кожата хора у нас се храни от плашилото на „циганската опасност”, а в Европа- на българската и румънската. Ето за сведение едно от предизборните послания на кандидатката на френския Национален фронт Марин льо Пен, отпаднала вече лично от надпреварата за Елисейския дворец, но с ключова роля за предстоящия втори тур на президентските избори във Франция:

„Искат да либерализират напълно пазара на труда в ЕС, като разрешат на румънците и българите да станат конкуренция на нашите работници. А това е хиляда пъти по-лошо от директивата „Болкенщайн”, посочи още кандидат-президентът на Национален фронт, имайки предвид несполучливото предложение за директива за по-гъвкаво социално право и либерализиране на сектора на услугите в ЕС.

Принципът, че не бива да пожелаваш другиму това, което не желаеш да ти се случи на теб не е просто библейски, той е въпрос на елементарен здрав разум. В смаляващия се свят на високите технологии в комуникациите и транспорта, и на изчезващи граници между интегрираните държави, би трябвало да се увеличава усещането ни за принадлежност към същия този свят. На 6 май трябва да си отваряме очите на три, за да разберем нещо и за себе си.

21 мнения за “На 6 май трябва май да си отваряме очите на три”

 1. Г-н Инджев, украинска медия – става дума за авторитетния украинския сайт «Телекритика» – пожела да вземе интервю от мен за ситуацията със свободата на словото у нас. Тази сутрин изпратих своите отговори на 9-те въпроса, които ми бяха зададени; дадох интервюто на руски език. И понеже ми е много трудно да се изразявам, да пиша на този език, и понеже, от друга страна, въпросите са доста заплетени, а пък, на трето място, тъй като се наложи да упомена и Вашето име, та Ви моля да прочетете абзаците, в който споменявам Вашето име. И Ви моля да ми съобщите дали имате някакви забележки по отношение на начина, по който поднесох пред чуждата медия една история, която Ви касае лично. Ако имате забележки, мога да внеса корекция, тъй като интервюто тепърва ще се превежда на украински език и има време да се реагира още; та ето двата въпросни абзаца:

  … Очень негативное явление это то, что главный вдохновитель этого процесса – это самый сердечный друг болгаро-русской олигархии и мафии, большой друг Путина, бывший уже президент Георгий Перванов; он также и бывший агент коммунистической ДС, являющаяся филиалом КГБ. Начались репресий против свободомыслящих журналистов; так например популярного телевизионного журналиста Иво Инджева фактически выгнали из канале БТВ после того как он в передачи задал неудобный вопрос к президенту Перванову; этот журналист стал „персона нон грата” и вот, уже 6 лет никакая медия не хочет взять его на работу. Есть и другие примеры подобному отношению к журналистам, в том числе, скажем, независимому журналисту Огняну Стефанову отомстили физическим насилием; посланные за него бандиты, исполняя приказ, били его молотками, сломая кости руки и ноги, чтобы вселить страх среди журналисткой гильдии; он чуть-чуть выжил.

  И втория касаещ Ви абзац:

  … Видите ли, несмотря на все сказанное, я оптимист. Я не вижу все в черные краски, хотя ситуация, как видели, слишком тяжелая, для некоторых людей якобы безнадеждная. Есть однако и обнадеждывающие симптомы. Есть у нас, скажем, людей, в том числе даже, представляете, и журналисты, которые нельзя купить никакими деньгами; они немного, но их все таки есть. Упомяну хотя бы одно имя: Иво Инджев. Репресии его не сломали. Есть также и „островки” достойной журналистики среди море нравственной деградации; есть и некоторые передачи, которые ставят серьезные, подлинные проблемы болгарской жизни. Но их не сосчитать на пальцах одной руки…

  Това е. Да се абстрахираме от лошия руски език и множеството грешки с падежите – 30 години не съм писал и говорил на този език. Понеже текста ще се превежда на украински, та това ме утешава и успокоява за грешките. Но ми се иска да съм коректен и понеже говоря за друга личност та Ви моля ако имате някакви забележки за начина на поднасяне на историята Ви, да ми ги съобщите, било тук, било на имейла.

  Правя го не за да Ви се “подмазвам”, както някои няма да пропуснат да забележат, а единствено от уважение към истината. Простете ако има нещо, но мисля, че историята Ви не е “скришна”, та затова няма нищо лошо, че й придавам още веднъж допълнителна публичност.

 2. Да не забравяме, че на 6-ти май са изборите(3-в-1) и в Сърбия. Много избор, много нещо на този ден.

 3. Станишев и Първанов са се разбрали!
  Станишев – шеф на БКП и ПЕС, Първанов Премиер, a Hиe д_ _aмe cyпaтa!

 4. Какъв е най-вероятния изход от трите събития?
  1. Загуба на Саркози с няколко процента разлика от Оланд
  2. Трудна победа на Андонис Самарас в Гърция и широка коалиция със социалистите. Между впрочем Самарас е добър приятел с Путин (нещо като дружбата Путин-Берлускони в балкански вариант) и очаквам ново възраждане на проекта бургас-александруполис.
  3. Опозицията в Русия е разбита и фрагментирана и като правило ръководителите и са агенти на ФСБ-КГБ. Почти всички т.н. опозиционери са за конструкцията единна и неделима имперска Русия (нищо по различно от путиновата Русия). Все пак един митинг с над 100000 души би бил някакъв успех.

 5. На 6 май трябва да си отворим очите, за да видим и грандиозния митинг-антиПутин, а на 26 април в 18 часа да бъдем всички в градинката пред “Кристал”.Сигурен съм, че “Ядреналин” ще бъде супер, а и с автограф.

 6. Господин Инджев, попаднах на нещо свързано с вашето дисциплинарно уволнение от БТВ докато се ровех из архивите на един вестник. В статията се казваше как единствено ДСБ и СДС са ви подкрепили в онзи момент. Естествено статията е кръстена “Десните трупат точки на гърба на Инджев”.Тогава те са казали,че “Първанов принудил ръководството на bTV да освободи журналиста, тъй като Иво Инджев си позволил да зададе въпрос за имотното състояние на държавния глава.Направи го след недопустим натиск и заплахи за отнемане на лиценза на частната телевизия и то в качеството си на един от кандидатите в президентската кампания.Десните смятат още, че Първанов се опитал на окаже контрол върху свободното слово. Това издава страх и отмъстителност, заяви говорителят на дясната трибунка Веселин Методиев (ДСБ).” Както разбирам от вас това е било истина, въпреки станалата традиция по медиите да се клепат и омаловажават всички твърдения и действия на десните партии. Не смятате ли,че е време вие и други публицисти,журналисти да заемете някаква позиция на страната на онези които ви защитават, като се разделите със страха от опетняването което ви предстои ако го направите,защото опетняването на десните партии и Иван Костов е чудовищно и всеки който застане на тяхна страна му предстои нещо страшно. Но това е дело на комунистите и техните наследници,на тях не бива да им се вярва.Не бива да се страхувате да заемете позиция,защото те това искат. Да ви уплашат от заемане на позиция на страната на десните чрез пропагандата която ги превърна в престъпници и крадци.Но не е ли време да застанем отново на тяхна страна без да ни е страх, че ще ни изкарат крадци, лъжци, протежета, поставени лица и т.н.Не се ли отвоюва по този начин демокрацията и свободата ? Защото в момента всички видни личности в страната са се скрили и не смеят да издумат дума в подкрепа на дясна партия или Иван Костов от страх да не го намразят или изкарат някакъв измамник,крадец и т.н.Но не е ли било така и преди 89-та година в епохата на комунизма ? Извинявайте ама в кое време се намираме? Аз си мислех,че комунизма е отминал и всеки може да изкаже подкрепа или да заеме позиция за когото поиска без страх да го изкарат Юда.Но явно не е така. Вярно всеки може да говори каквото си иска срещу когото си иска, но има някакво неписано правило НИКОГА НЕ ЗАСТАВАЙ НА СТРАНАТА НА ИВАН КОСТОВ ИЛИ СИНИТЕ !!! Това е станало абсолютно табу. Аз обаче доста се порових и видях цялата тази акция по сриване на десните партии организирана от някой в червено костюмче започнала от 2000 година с идването на ЦАРЯ.Ние се уплашихме да подкрепим сините, така както са били уплашени демократите преди 89-та и гледахме безучастно как цялата мръсотя се излива по тях.Не е ли време някой да каже че всичко това е било лъжа и пропаганда целенасочена с цел сриването на дясното пространство и реабилитирането на комунистите, ние отричаме това и не му вярваме, не сме съгласни с техните твърдения и няма да мълчим пред клеветите и лъжите,ще застанем още веднъж със сините знамена, за да покажем на червената паплач, че една лъжа не може да продължи вечно, а само определено време и можеш да лъжеш една част за известно време, но не можеш да лъжеш всички през цялото време.Защото червените от со кротце со благо не разбират, а само от со малко кютек, както видяхме 97-ма.Ако само си мърморим тихичко нищо няма да стане.Трябва да използваме техните методи. Със знамената и на площадите, само дето знамената да бъдат сини, а не това кърваво червено символ на жестокостта и насилието. Знам че звуча като пролетарии, но с техните камъни по тяхната глава това ми е логиката. И не бива да се страхуваме че ще кажат я ги па тия сините мошеници на крадеца Костов пак искат да крадат, защото това са лъжи и глупости на червената сган. И трябва ясно да го осъзнаеме това и да не ни е страх.

 7. Г-н Инджев,въпросът е за трактовка
  по ред:
  ———————————–
  1.Най-напред се е изпъчил г-н Станишев с прокоби как ще бъде зарадвана Европа ,ако победи Ф.Оланд.Ние не се радваме!!!!
  2.Докато си хортуват с премиера какво ги боли най-много около вота,нито един от двамата не се сеща за изненадите,които напират от Москва!!!!!
  3.Да се пренесем към 6 май с тази
  хипотеза,която не вещае добро за
  руманските и наши цигани и др. бедствия,които те носят!!!?+?++?
  4.Ако е разбираемо,че 18% на г-ца Льо Пен могат да обърнат коренно нещата,не по-малко разбираемо е,че
  по ключови въпроси на човечеството,
  Франция много трудно би провалила в т.ч. и себе си
  5.Р.Овчаров и С.Станишев въртяха сукаха и разчитаха на пробив,както при френските социалисти,така и при ангийските лейбаристи на международния секретар Зийгел,
  докато “навиваха” за ПЕС!!!???
  6.Видя се,че играта им с Първанов не случи в Плевен,а след АЕЦА
  ако настъпи отрезвяване то ще дойде и от Чикаго,където и 8-те и 20-те,ще си похортуват също!!!!
  Но светът ще изтрезнее,вервайте,ми!

 8. „Меко” казано, ситуацията във Франция е сложна ако приложим към нея български критерии. И ще започна с това, че всички там ни имат за цигани – и от ляво и от дясно – разликата е единствено в интерпретацията на „политически коректното” поставяне на въпроса. В тази връзка, Оланд предлага да се заличи терминът „раса” от фр. конституция, което от своя страна би довело до невъзможност от борба с расизма, тъй като такъв официално не би съществувал!.
  Парадокс за нас се крие и в положението, че за свиване на ядрения сектор там е само левицата – тоест, ако Оланд дойде на власт, не може да се очаква, че на нашите социалисти ще им просветне „атомно”, след като френските им камаради са тези, които свирят първа цигулка в ПЕС на ЕС и задават темпото на българския си „президент”, който ще е принуден да следва нагласите им.
  На Националния Фронт афиширан проблем е заявеният в идеологията му дирижизъм родеещ се с фашизма, но пък това е неизповядана слабост на всички френски политически образувания, които не са напуснали още и в буквален и в преносен смисъл кабинетите на монархическия им предтеча – абсолютизмът. Популистът Саркози определено търси и намира общ език с избирателите на Льо Пен в темата за сигурността (и опасността от нарастване броя на имигрантите) – в момента по улиците гъмжи от проверяващи (или поне зорко следящи) полицаи и жандармеристи.
  Положителното е, че и двете десни формации са за овладяване на бюджетния дефицит, докато социалистът предлага (явно провалът на гърците не е послужил за поука на затъналите в идеологическия си схематизъм фр. „другари”) само в сферата на образованието да разкрие нови 60 000 работни места, при положение, че броят на учениците намалява по-бързо и от кредитния рейтинг на Франция. И докато вездесъщата фр. бюрокрация (страната е световен шампион на чиновници на глава от населението) в програмата на всички други кандидати остава недосегаема (по закон държавните служители са неуволняеми до пенсия дори ако са сгрешили или доказали се като некадърни) – тя по традиция гласува наляво – то в декларациите и на Марин и на Никола се предвижда нейното озаптяване (малко вероятно обаче), като дори се предлага за едни от крепителите на това статукво – корпуса на магистратите (другите са синдикатите) – да бъде търсена персонална отговорност за допуснатите съдебни грешки.
  В заключение искам да отбележа, че Националният Фронт (изразител на занаятчиите, търговците, селските производители – на „еснафите” с една дума) има смислени предложения (принуден е да се съобразява освен със страховете, но и със здравия разум на избирателите си), които са по-стойностни от тези на Герб, докато президентският Съюз за Народно Движение е толкова неопределен като политическа платформа (либерална ли е, консервативна ли е или смес от двете?), колкото и името му и в желанието си да угоди на всички избиратели (в това отношение си приличат с Герб) задминава по национализъм и протекционизъм – предложението за излизане от Шенген и възстановяването на граничния контрол – дори нашенската Атака.

 9. Иво Инджев отчита и играта с Оланд във Франция и тази с А.Самаранс в Гърция,но калемът 3 в 1 за Сърбия,може да обърка-така би трябвало-цялата еуфория и АНТИМИТИНГЪТ,ще е показателен колкото и да е … ш а р е н…..
  В лвите ПП0-та са спуснати “строго-секретни данни”що за великанско
  предизвикателство е колосът Русия с Китай,Индия,Бразилия и т.н.
  Към това призовава Инджев,т.е. да на се подвеждаме ….и по този повод се споменаха и предстоящите форуми в Канада….за да внесат и
  съответно изтрезняване!!!!!

 10. Наближава лява вълна в европа, тази година ще изметат саркози, догодина меркел, чехите повлякоха крак

 11. Г-н Инджев,в Чикаго ще се срещнат всички членове на НАТО,но колегата на г-н Плевнелиев, Г.Иванов намира за уместно как да ни “захапе” при връчване на акредитивни писма от посланик Петков,и ние се бавим,ако не прибързваме,както умеем и все за кефа на гърците!

 12. Но антмитингът в Москва,ще бъде добре чут и видян!!!!!най-вече разбран В ЧИКАГО,докато ние умуваме за какво да си отваряме очите???

 13. “Москва невярва на сълзи”,парици дали на другари наши,апнали пимали и се пораспуснали.Работа трябвало да свършат,но я свършили кат куче на поляна.
  Та сега пък по нагорно им идва и се запъхтяват,на революция ги избива (нищо ново не са научили,нищо старо не са забравили).”ще победим другари” -възкликна достолепният “конституционен съдия”.Ако вземе “Москва” да ги събере заедно с присъдружните им “патриоти” и “националисти”,да ги транспортира някъде там из”ширака страна…” все ще се намери нещо копки да се копаят(да си отработят изяденото).И настъпи мир и любов между народите.Ех мечти!
  Света ще изтрезвее,ама първо ще плаче (меко казано).Играта на “сляпа баба с кремълските и непреудолимата любов към “златния телец” реализира приказката на Жан Виденов “Европа от Ванкувър до Владивосток”.
  ” 1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.
  2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.”
  Лудоста дето е обхванала вси дет мърдат по “света и у нас” не е от “глобалното затопляне”
  “Две неща ми вдъхват страхопочитание — сияещото небе отгоре и поучителната Вселена, в която се намирам.”-Алберт Айнщайн
  “Каквото за сите цигани ,това и за гол Асан” – циганска (по модерно му ромска) приказка!

 14. Нека не забравяме, че на 6 май е Гьоргьовген-един от най-светлите християнски празници и празник на славната ни Войска. Тази Войска, която никога не ни посрами, за разлика от политиците, които я управляваха. Поклон!
  А на пишман националистите и старите и новоизлюпените, които явно са на кремълска ясла ще кажа следното:
  -Турция е единствения ни съсед, от който не сме получавали удари под пояса, за разлика от всички останали, дори и след Съединението, когато точно Турция би трябвало да е най-засегната. Но интересно най-засегната се оказва Русия, та насъсква протежето си крал Милан да ни нападне. Този факт може би е много неудобен за русофилите, но какво да се прави- история.
  За да избегна спекулации- етнически българин съм, казвам се Георги, за приятелите съм Геш.

 15. Честно казано, малко съм объркан! Става дума за “крайната десница” на Марин льо Пен, събрала 18.15%. Как така повече от 18% от французите ще са “крайно десни”? Тази формула “крайна десница” май не е вярна. Националистите в Европа са почтени и честни хора, защо ги наричат “крайни”? Има и “крайна левица”, но това е некадърната и мързеливата част на френското общество от която никой свестен човек не се интерсува.

 16. Ангел Грънчаров
  “журналиста Иво Инджева фактически””после того как он в передачи задал неудобный вопрос” ( м.ч.) на другият ден след “Славното шоУ” в което “България уби дете” с гости все отбрани “трудови”,”часови” и “спортнорадиини” “журналя” беше ясно,че е чуждо тяло там и ще бъде “почистен” от там при първа възможност.Пак множко го позабавиха (заинати се),но взеха му “масичката” все пак!
  То това “събитие тогава” беше предпоследното действие на “пиесата”
  ” Т. нар. “непросветени държавници” следва да се отстраняват от власт чрез дворцови преврати и операции на агентурата, не позволяващи им повече да се занимават с държавни дела.” – по материали от “НОВИЯТ ЗАВЕТ НА САТАНА”
  с начало на “представленето” 1998г и приключило (временно) с “изборите” 2001г.
  То и от пролетцем на лани пак същата пиеска върви и със същите изпълнители подкрепени от свежо подкрепление “волно”.
  Заради изтъркулналият се “шлем” “представлението благотворително”,но пък И. Костов с дребничката,а и доиздребнена в последни дни партийка да е пак обект на особената любов,”нелогично”.Сега е Б.Борисов,но пък….Ааа,да ,то само за опресняване на паметта,понеже позабравена “пиеската” била!
  “Ще победим,другари”
  Дали!

 17. Г-н Сотиров,въпросът Ви е уместен и навременен.Само в “нашите!!!??” леви фронтове и още по-леви изгъзици с екзотични имена се пръкват или нционалистически или шантави откачалки.
  Тази бе причината друг колега,да изрази вяра във Франция,защото
  в Норвегия от мултикултурна слободия- и за жалост -вече се роди откачено чудовище.Не че няма обърквация!!!!!!!!!!!!!!! и това е целта именно на тази статия!!!!

 18. към Геш,
  забравил си за избиването, разоряването и прогонването от Турция на около 200000 българи в Изтояна Тракия през 1913.

 19. Г-н Инджев, понеже някои благожелатели не закъсняха да злорадстват в блога ми заради това, че не сте ми отговорил публично на въпроса, който Ви зададох по-горе, та Ви моля все пак да кажете няколко думи в отговор; мерси!

 20. До Омир – Господин Омир, целта на статията е да се влее малко разум в бетонните глави на комунистическите дръвници. Но както виждам – безуспешно, въпреки усилията на господин Инджев. Но
  ако приемем, че в Норвегия, се е родило “откачено чудовище”, как да наречем Сталин, Хитлер, Ленин, Мао, Садам, фамилията Ким и много други, на които ти, явно си почитател.
  P.S. Сирийският убиец Асад, също е в списъка на народните главорези, но това теб не те вълнува. Все пак “откачено чудовище” от Норвегия е в съдебната зала, нали.

 21. Не трябва ли на 6 да си отваряме очите? Иначе трябва наполовина да мижим във всички посоки…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.