Борисов да не си играе на “канадска борба” с руската мечка- битката е истинска

Още с идването си на власт това управление беше предупредено, че Русия няма да се откаже от енергийните си проекти в България. Да припомня, че през август 2009 г., месец след съставянето на кабинета Борисов, първото подобно публично предупреждение дойде от Москва чрез изявление на руския депутат от български произход Валерий Драганов, явно упълномощен да осведоми София да не си прави илюзии, че може да смени курса на предишното правителство в това отношение.

Някой съмнявал ли се е в това? Едва ли. Тогава на какво разчита Борисов след решението за отказ на България от АЕЦ „Белене”, което няма как да не е вбесило Кремъл и то в навечерието на подновеното управление на Путин на върха на бившата ни колониална владетелка, който всъщност беше напуснал само формално?

Не разполагам с тайна информация за това какво точно става в тайните ни служби, но резките сътресения в тях през последните дни, които обрулиха такива ключови фигури като шефа на разузнаването Кирчо Киров и съветника на самия премиер по сигурността, абонирания за какви ли не постове в сектора Румен Миланов, трябва да има някакво обяснение извън официалното. Напомня ми за нещо преживяно, но неразбрано от публиката в България след косовската криза през 1999 г., в чието решаване България имаше на финала ключова роля, което я катапултира в НАТО и по инерция след това – в ЕС.

Вече писах за отмъстителността на Москва срещу посегателства върху нейните стратегически интереси в България, в която Кремъл систематично инвестира ( буквално- чрез масово пазаруване на влияние в хора тук) като в своя неофициална, но наследена по някакви неписани правила от времето на СССР своя „особена зона на влияние” на Балканите и Европа. Ние сме нещо „Калининград” , но в европейския югоизток. Разликата е, че анклавът Калининград ( Кьонингсберг) е отвоюван в едни от най-кървавите боеве през Втората световна война. Русия продължава да го държи за себе си като западен клин, лост за военно-стратегически цели в Западна Европа, докато България пада в ръцете на Сталин без бой и нито една жертва, но си остава до днес територия от особена важност за руските интереси. Третират ни като даденост, която не желаят да изпускат от контрол, макар да не могат да се обосноват, че тук се е ляла руска кръв в последната голяма европейски война.

Струва ми се, че натискът върху България заради опита да се отскубне от тази орбита с отпадането на АЕЦ „Белене” от другия край на люлката, на която седи руската мечка, няма как да няма отношение към завихрилата се в момента „турбулентност” (изразът е на Путин по друг повод, но пак е свързан с глобалните претенции на кремълската енергийна стратегия)по върховете на българските тайни служби, пълни със стари кади от времето на СССР и раболепната й НРБ.

Жалко е, че на Борисов му трябваха цели 3 години, за да се „усети” върху какъв вулкан седи и какви троянски коне си е вкарал в кошарата. Защото май му припари отдолу.

И понеже надушвам аналогия с контраатаката срещу управлението на кабинета „Костов” през последната му година на управление ( още една аналогия със сегашната ситуация), се питам: ще има ли Борисов дързостта да повтори нечувания и невиждан дотогава (и от тогава досега) символичен жест към Москва с прогонването на руски дипломати за „ дейност, несъвместима” с официалното им занимание? Ще позволи ли на българските служби да посочат вратата на представители на руския шпионаж в страната ни? Вярно , на Костов това му струваше „главата”. Но нали Борисов е голям юнак и патриот? За да му повярваме, че е такъв наистина, трябва да видим доказателства дали това е така, когато става дума истинска битка, а не за някаква милиционерска „канадска борба” на дребно.

34 мнения за “Борисов да не си играе на “канадска борба” с руската мечка- битката е истинска”

 1. Чудя какво смело е извършил в управлението на държавата до сега Борисов/ говоря за локално ниво/, за да има смелост да защитава българските интереси срещу русия. Решението за Белене си мисля, че реалностите го наложиха, а не смелостта на Борисов.

  Поздрави!

 2. За да няма никакви илюзии относно това с какви хора и с какви възгледи си имаме работа, ще припомня едно изявление на видния депутат от руската Държавна Дума и директор на Института за държавите от ОНД Константин Затулин.
  Коментирайки отношенията със съседните на Русия страни, Затулин чистсърдечно си казва: “Сред тях е логично да търсим плячка, а не приятели”(среди них логично искать добычу, а не друзей). И още откровения на въпросния “братушка” могат да се видят тук: http://www.segodnya.ua/news/196721.html

  А това, че приказките на Затулин засягат съседите на Русия, какъвто България не е, едва ли е голяма утеха…

 3. Ама как така Борисов “да се бори” бе, Инджев? Не е ли Борисов долно руско и комунистическо мекере? Не е ли послушника на Путин? Бре-е-ей, какъв завой, откога така, г-н Инджев?

 4. Г-н Инджев, надявам се да Ви чете, ако не Борисов, то поне някой от неговите съветници.
  Дал сте чудесен пример с правителството “Костов” и ако днескашното такова не следи историята и не прочви достатъчно смелост, ще започнем прехода отначало, под “вещото” ръководство на Гоцето.

 5. В Б-я ще важи дълго мойсеевото правило, старото поколение, което е израснало с БКП и “братята” братушки, трябва да си отиде, тогава ще има различна и реалистична оценка на събитията и реалностите.И форумът не винаги е истината, тук пишат стари,свободни,бедни и носталгини по социализъма комунисти, пенсионери.

 6. Преди 2 години тук в този сайт казах, че ще съдя за управлението на Борисов единственно по действието му спрямо Руските енергийни проекти, които са замислени като нов вид робство и колонизация на България от Русия. До тук Борисов спря нефтената тръба, спря и БЕЛЕНЕ. При всичките критики, които отправяме към Бойко Борисов за работата му като премиер, трябва също така обективно да му отдадем заслуженото за свършеното. Kudos за решенията му относно Руските проекти.

 7. Русия винаги е търсила и ще продължи да търси начини да държи изкъсо България. Жалкото в цялата тази работа е, че в тази, смело можем да кажем “подривна” дейност, й се помага отвътре. Видяхме вчера канския рев на Корнезов в народното събрание. За кого реват комунистите и на кого служат?!?!? На народа, от който са избрани или за интересите на руските си господари?!?! Ако имахме държава, служби, работещ ДАНС, такива отрепки трябваше да бъдат осъждани за шпионство и подривна дейност!!! Но нямаме…

 8. До IQ146 | април 24, 2012, 11:49

  Това IQ146 сигурно ти е IQ – то? Бре, бре!

 9. Не обиам да се паля в твърдо ЗА или твърдо АНТИ и за това се опитвам да се движа по пътя на логиката.”Абонираният за какви ли не постове” по времето на Костов беше директор на НС “Жандармерия”,а след това застана начело на НС”БОП”, на мястото на изгонения Кирчо Радев.Едва ли трябва човек да е голям специалист та да разбере,че от бивш катаджия не става ръководител от голям ранг и то на оперативна служба.Пък е достатъчно само да поразровиш миналото му.Както и ако се разрови миналото на един друг от”троянските коне”-Атанас Атанасов,станал партиен член на 19 годишна възраст още като курсант-машинист в ПЖИ”Тодор Каблешков”.И изобщо,струва ми се трябва да се престане с тезите за “наивните ръководители”,които твърде късно са се “усетили” и да се развяват театралните им действия от рода на изгонването на Майкъл Чорни и т.н.Като чели Батков и сие не продължиха делото му.Точно пък Вие ли,господин Инджев не можете да боравите с логиката и да намирате отговори!

 10. За тези,на които им се привиждат някакви завои:Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред (АБОП) през последните години масово раздаваше награди, грамоти и ордени, вкл. на столичния тогава кмет Бойко Борисов.
  АБОП претендира, че е основана през 1999 г. по личната идея на тогавашния председател на Съвета за сигурност на Русия Владимир Путин.Скоро след своето създаване АБОП учредява строга номенклатура на ордени и почетни знакове, с които се награждават руски и международни личности, за техните заслуги съобразно светогледа на Академията. Ордените са особено ефектни: “Петър Велики” в три степени, орден “Св. Александър Невски”, премия “Юри Андропов” и пр. Трети по ранг в номенклатурата на АБОП е орденът “Михайло Ломоносов”, с който бе окичен софийският кмет Бойко Борисов.
  С ордени на АБОП са били отличени наред с бившия шеф на шпионажа на Щази Маркус Волф, и водещи социалдемократи на днешна Германия. Много често връчването на “ордените” става лично от руския посланик, както е било и в България с бившия посланик Анатолий Потапов.
  Б.Борисов нееднократно заявяваше,
  че се гордее с тези “отличия” дадени му от Руската ФСБ(КГБ).Къде виждат завои някои хора?

 11. По този случай един неособено приятен виц:

  По случай 70-годишния юбилей на Тодор Живков членовете на Политбюро предложили София да бъде преименувана на Тошингтън. Поискали мнението на Москва и оттам отговорили: “По принцип не възразяваме, но ни се струва по-подходящо името Тошква.”

 12. Според мен силата на руското влияние в България се основава на противоречието между натрупалата възраст обективна потребност нашата икономика да се преориентира радикално в съвременната пазарна реалност и нашата традиционална, психологическа и техническа недостатъчност успешно да бъде проведен този процес, засягащ всички нас. Почти на всички нива на техническа, оперативно – управленска и административна дейност нямаме необходимите лица и необходимата им обвързаност в обективна, динамична и ефективна иерархия този процес да се проведе с необходимата ефективност до успешен завършек. Главната причина за това са създадените традиции за водещото начало на политическите критерии при запълване на кадровите нива със специалисти, които повече от очевидно се разминават с обективните необходимости. В резултат на това икономиката ни боксува на първоначалните стадии на реформите (изоставяне на станалото неприложимо старо), вследствие на което с нарастваща скорост се влошава качеството на техническите лица (специалисти, работници, земеделски стопани и т.н.) и се стесняват техните потенциали. В същото време в реалния живот продължават да доминират желанията за висок индивидуален стандарт на живот, който, при описаното безлично равновесие в икономиката, индуктира една безкомпромисна борба кой да докопа все по-малкото, с което разполага страната. В резултат просперира биснесът със съмнителна законност, с безкрайните корекции на наследството от социализма и този, занимаващ се с извличане на ползи от мъглявото политическо статукво.
  Всичко това създава в страната негативни нагласи към по-нататъшната адаптация към съвременната техницизирана действителност и предизвиква самозатварянето ни по подобен начин, както при социализма. В такава действителност се превръщаме в лесна плячка за мегаломанските амбициите на Русия, която предлага нещо “много практично” за обезсмъртяване на сегашната, приемлива за нашия “соцманталитет” ситуация – големите енергийни проекти (големия шлем), носещи пари на едро, слагащи кръст на една евентуална обективна предприемчивост в духа на съвременния свят, отрязвщи пътя ни за интеграция с икономическите и техническите субекти, лидери в съвременния свят, и поддържаща обикновения българин в незавидния му личностно-незначим, зависим и (Полу-) беден статус, който има в момента.
  Не искам да ставам адвокат на Премиера, но независимостта от Русия, доколкото би била полезна за реален просперитет на България, не е само административно – управленско дело, а въпрос на осъзнаване от всеки българин какво се е променило, какво се иска от него, за да има реално това, което очаква, и какво технически трябва да извърши върху себе си, за да е достатъчно активен и ефективен, за да го постигне без конфликти с хората от по-близкото или по-далечното обкръжение. Премиерът, който и да е той, би могъл да способства този процес да се развие успешно, но не би могъл с действията си да го замести. Не може административно да се замести дефекта от масовото неразбиране, че демокрацията не е някаква догма (“да построим демокрация”), а само система от предпоставки хората да реализират възможно пълно реалните си възможности в една приемлива за тях среда. С всичките ни усилия през годините след 1989 г. не сме особено мръднали от точката “16-та съветска република”, което е много жалко. Т.е., след 20 и повече години колониалната ни психология е жива и не само не се притесняваме от нея, ами и всичко мерим с нейния аршин, и което е най – лошо, и нашето бъдеще. А с такава психология премерено, нашето бъдеще може да е само едно!

 13. Г-н Инджев,
  дали е смел борец срещу Русия,г-н Премиера ще докаже,ако ликвидира-както и Вие и французите отбелязахте-анклава Росенец.А не да гони дипломати.
  А че правите леееекичък завой е вярно.Или поне давате мигач за него.

 14. Май ще трябва да се радваме на световната криза, че ни ОСВОБОДИ от “освободителя” и АЕЦ-а, който БКП спокойно щяха да го раздуят до 50 000 000 000 лева?
  Сега май разбрахме поговорката – ела зло, че без теб по-зло?

 15. Причината за “завоят” според мене е отпадането на Първанов от президентския пост. Борисов никога не е бил особенно смел, нито пък глупав, що се отнася до политическото оцеляване. И сега с отпадане от властта на един от основните играчи на 5-тата колона като че ли има по-големи шансове за успех. Една идея повече увереност може би. Или поне на мен така ми се вижда.

  При всички случаи, задкулисното влияние на Първанов в държавата ни е било далеч повече, отколкото мнозина сме предполагали. И уволненията напоследък като че ли го доказва. Интересни събития предстоят.

 16. България е полетяла надол с глава в пропаста неудържимо,но това от зверилнига дрогиран и зобмбиран София неможе да се проумее по никакъв начин,никаъв!
  Безнадеждна работа!Ден след ден,час след час все по зле и по зле!
  Започвам да проклиням деня през 1990 г.,когато реших да си остана тук,въобразявайки си ,че ще настъпи някаква промяна към добро.нищо несе промени и за това ми решение платих с живота на родителите ми и моят!
  В България да бъдеш човек е равносилно на самоубийство!
  И Г-н Инджев оставам с впечатление,че не повече от пет шест живи същества в България ви четат,от моята дупка в глухата “несъществуваща” провинция така изглежда.Няколко живи,всичко друго е само приличащо на живо.Да мърдаш незначи ,че си жив.Животните,единствените същества които си позволяват да общуват с мен ,не само мърдат ,но и са живи,а и признаци на разум проявяват!Само те!
  И несъм луд,просто “дишам чист въздух”и е минало през главата ми много нещо,включително и “разхотка” до отвъдното и обратно (богат практически житейски опит).
  Наистина ,гледано от моята “камбанария” на зле вървят нещата български и наистина с правописа съм зле (има си логично обяснение за това).А пробвайте,УМОЛЯВАМ ВИ да мислите какво вършите всички !!!!!!!Излезте някаде та подишайте чист въздух,щото тези диваци с лакомията си ще закопаят всички ви!!!
  Офф!
  “Човек започва да живее тогава, когато може да живее извън себе си.”-Алберт Айнщайн

 17. Господин Инджев, сигурно няма да се изненадате ако след тая статия Борисов Ви звънне и каже Иво, ти не можеш да играеш футбол.

 18. Извинявам се, г-н Инджев, но ми се струва, че в този конкретен случай изказаните от вас опасения действат тъкмо в полза на тези, против които иначе сме.

 19. ББ да внимава с консумацията на продукти случайно съдържащи елементи от менделеевата таблица,етнически суматохи,палежи, както и да си носи иконка в самолета/;

 20. Към ДСБар и kolchok
  Аз несъм от поклонниците на ГЕРБ и Б.Борисов (трудно бих бил заподозрян в това),към ДСБ наклонени симпатиите ми греховни (не много наклонени).Но със сигурност съм български гражданин (по неволя),а Бойко Борисов е Министър Председател на Република България.Опасенията на Г-н Инджев са по адрес на Министър Председателя ( в този конкретен случай с име Б.Борисов).
  Съжалявам,но това не се различава от комунистическото…
  Иво Инджев е журналист а не партиен член.А аз когато бях партиен член в СДС пак така реагирах на подобни неща (Шията на националният кординатор на СДС от време оно помни)
  “Господин Инджев, сигурно няма да се изненадате ако след тая статия Борисов Ви звънне и каже Иво, ти не можеш да играеш футбол”
  “Извинявам се, г-н Инджев, но ми се струва, че в този конкретен случай изказаните от вас опасения действат тъкмо в полза на тези, против които иначе сме.”
  Партията и Държавата не е едно и също!

 21. Май още сме си по тази
  Конституцията на Народна република България от 1971 г., известна още като „Живковска конституция“
  Член 1
  (1) Народна рeпубликa Бългapия e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с Работническата класа.
  (2) Ръководната сила в обществото и държавата е Бълрската комунистическа партия.
  (3) Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз
  http://www.constcourt.bg/Pages/LegalBasis/default.aspx?VerID=39

  Конституция на Република България
  В сила от 13.07.1991 г,
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Конституция_на_Република_България
  В нея има
  Глава втора: ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ
  И “ГРАЖДАНИТЕ” по смисъла на тази конституция не е някои дето не живеят в село!

 22. Значи, Бойко трябва да изгони няколко руски дипломата, да загуби изборите и съответно да отвори пътя на към властта на Гоце.
  И това значително би накърнило руските енергийни интереси в България?
  Губи ми се нещо логиката.

 23. Г-н Инджев,би трябвало точно след тази Ваша статия и загрижеността на колегите в блога,премиерът да се
  стъписа и прецени кога и как да се обърне към народа,защото на Москва,не й е пукало и никога няма да й пропука,докато се обгражда
  със злонамерени ловци в плячката!!!!Руският анализатор го е казал много добре и много точно!!!!

 24. Русия е подла,вероломна и дивашка страна.
  БСП са престъпници които искат да ни превърнат отново в руска колония.
  Опасно е!Все още!
  Но да не се подценяваме!Русия е разпадаща се клоака.
  България е напредваща демокрация
  в съюз с най богатите и мощни страни в света.
  С спирането на Белене и Александропулус Бойко постигна много!
  За да постигне пълна победа България трябва да прекрати всякакви връзки и проекти с Русия като неблагодежен търговски партниор.По МООДИС Русия БББ нещо като троикаджия като търговски партниор.
  Ще купуваме само газ и петрол (кеш!)
  Иво,Бойко те счита за приятел.Посъветвай го да се среща по често с Хилари и Меркел!
  Никога с Руснаци и никога с руските мафиоти!

 25. Г-н премиер,битката с руската мечка наистина не е въпрос на догадки и импровизации.А това че
  Прошков и компания сами напускат ДСБ е красноречив факт и не е по-малко показателтелно,какво явление не ще се забави,когато и Негово Величество на свой ред затръби за
  за сбор на свои привърженици!!!!
  След предвидливия коментар на Георги Георгиев и още по-точния своевременен залп на Иво Инджев,
  няма как да се забави и съответния на НАТО от Чикаго,но преди него ще
  се види степента на съзряване на
  антимитинга от Москва,тъй като вече и г-н Медведев оправда Ходорковски,а това е не по-малко показателно,въпреки че и със 100,000 души заявката на “путинци” вече би била сериозна работа!

 26. До Кардинал Ришельо:
  Драги Кардинале, този път няма да се съглася с Вас, че на Москва не и пука. Защото: ако сравним глобализацията (с всичките и кусури) с пролетта, следва, че тя идва, въпреки съпротивата на “зимата”. И носи “турболентности”, с които, няма как, Русия да не се съобразява и да не започне изграждането на равноправни, партньорски (а не “братски”) отношения със съседите си и света. Доказателство е фактът, че Б.Борисов и Путин с лекота са стигнали до заключението за спиране на АЕЦ “Белене” в телефонния си разговор, след констатацията за липса на външен инвиститор.
  Големият кеф е в това, че тази ЛЕКОТА подплаши всички търговци на “зимни кожуси” от двете страни, които разбраха, че ще трябва да “духат супата” и да плащат сметки. (На мен, последните уволнения, за това ми говорят.)
  И още нещо: сигурно Петата колона ще започнат да я демобилизират и да я подменят с качествени мениджъри, които да управляват добре руските активи в България, които никак не са малко. (Изглежда за това говорят последните събития в Мадан и Кърджали.)

 27. С това че успяха да наврат най-новото БКП с апендиксите му в най-прилягащата му кучешка анатомия
  ГЕРБ,би било и несправедливо от друга страна,да остане добре забелязано,с умело и поседователно поведение по пътя за превръщането на нагли партийни формации,до гляма степен изчиства Парламента по пътя на превръщането му в ЗСЗЯН
  /Зона свободна от безядрени наглеци/ или по-кратко казано от
  ядрени просеци!!!!!/

 28. Само на мен ли ми се стори, че Корнезов на слизане от трибуната много нахално изрече призив на руски, а именно: “Победа будет за нами”. Спориме, а в коментарите на всички медии на другия ден този възглас го няма, или аз не мога да го намеря.

  До Georgi Georgiev | април 24, 2012, 15:54 – Много точен анализ!

  А по отношение на Б. Борисов, мисля, че другарите просто го изпуснаха или се излъгаха в него. И сега се чудят какво да измислят – ГОРД ли, Меглена ли, или пък Кристалина след година.

 29. niakak si naivno zvuchi statiata, nie niama da izlezem ot ruskoto vlianie, vyprosa e da bydem pone malko dostoini i pone malko da otstoiavame nashite interesi. BRAVO na BOIKO !!!

 30. Нищо не предлагам, тук се говори за оценка. Свидетел съм на оценки, продукт на пристрастност, стигаща до бълнуване. А Божият син още преди 2000 г. е казал -“По делата ще ги познаете…”

 31. Нека да размислим върху въпроса дали Борисов наистина се е „усетил” върху какъв вулкан седи и какви троянски коне му се пробутват в кошарата? Справка: вчерашното му показно коленичене в нозете на високопоставения путински адютант, пред кагебейския “дядо” Кирил! Даже захласнат от “чистите му църковни послания” премиера Борисов сам си придърпва кръста за да го целуне? – това го определям като явна ирационална поцелуковщина и коленопреклонство, само че под нова форма. В коя демократична страна първите държавни ръководители взимат участие в подобни анормални гнусни показни церемонии? В никоя! Отново голям позор за бедна България…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.