Имаше такова събитие на годишнината от чернобилската катастрофа

“Ядреналин” се взриви пред посланик Уорлик
27 Април 2012
e-vestnik
Иво Инджев и Георги Котев блокираха градинката пред “Кристал” с премиерата на съвместната си книга

Журналистът Иво Инджев и специалистът по ядрена енергетика Георги Котев представиха съвместния си авторски труд „Ядреналин“ (ИК “Ентусиаст”). Изборът на дата за премиера на книгата не е случаен – на 26 април 2012 г. се навършиха 26 години от избухването на ядрената авария в АЕЦ „Чернобил“.
Градинката пред „Кристал“ се оказа малка, за да побере всички почитатели, читатели и заинтересовани от темата, а опашката за автографи почти изцяло блокира движението през нея. С оглед на обстоятелствата авторите решиха „да не губят време в приказки, защото всичко е написано в книгата“ и отделиха по малко индивидуално време за всеки, който взе автограф от тях.

Книгата „Ядреналин“ е своеобразно предупреждение за онова, което може да се случи не само в българската ядрена централа „Козлодуй”, но и предупреждение към ядрената опасност грозяща бъдещето на цялото човечеството. Тя е предизвикателство към властта и политиката, която се води в тази насока и от която зависи съдбата на човечеството.
В книгата читателите ще открият десет откровения за: престъплението с ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“; тайното разследване на случая; мафията в българската енергетика; личната история на човека, направил разкритията; това как признат специалист се превръща в ядрен дисидент; разпада на мита за „мирния атом“; руската рулетка с отработеното гориво; фалшивата пропаганда за безопасността; липсата на разлика между ядрено оръжие и атомна централа; алчността, която е на път да реши съдбата на човечеството.
Освен че изявяват своята категорична позиция по темата, авторите подкрепят тезите си с доказателства, базирани на дълги години поучавания по въпроса. В „Ядреналин“ е разказана личната история на Георги Котев, инженер-физик по професия, който от признат специалист с над 17 години трудов стаж в областта на ядрената и реакторната физика, властващите превръщат в ядрен дисидент. След като е отстранен, Георги Котев се посвещава изцяло на разследването на престъпни практики в областта на ядрената индустрия, които описва за първи път в книга.
Премиерата уважиха американският посланик Джеймс Уорлик и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, които, въпреки натоварените си графици с ангажименти, предпочетоха да поздравят лично авторите и да вземат автограф от тях.
За авторите
Иво Инджев е автор на книгите „Мълчанието е злото“ (2009), „Президент на РъБъ“ (2010), „Течна дружба“ (2011). Носител е на наградата на гражданите на Хелзинкския комитет „Човек на годината“ през 2010 г.
Георги Котев се дипломира през 1991 г. като инженер-физик в Московския енергиен институт по специалността „Атомни електрически централи и установки“. Има над 17 години трудов стаж в АЕЦ „Козлодуй“ изключително в областта на ядрената и реакторна физика, а също така и две години в Университета в гр. Пиза, Италия. От пет години се занимава с разследване на престъпни практики в областта на ядрената индустрия. През последните две от тях е безработен, по вина на българските и европейските власти.

19 мнения за “Имаше такова събитие на годишнината от чернобилската катастрофа”

 1. Прекрасно събитие!Поучително и предупредително.
  Браво на инициаторите!
  Уорлик е истински приятел на България!

 2. Драги Иво, сложи (ако е технически възможно) брояча на посещенията на блога да се вижда – за “радост” на твоите вампирясали “колеги” журналисти…

 3. Господа Инджев и Котев,нямах възможност да дойда в София,но се надявам,че след като Ви гледах в предаването преди малко съм донякъде компенсирал.Поздрави!Добро представяне!Желая успехи на господин Котев в битката!

 4. Иво,

  Двамата с Г. Котев правите нещо неоценимо полезно!

  Бъдте здрави! И вие и семействата ви!

 5. Поздравления към авторите!
  Книгата Ви ме потресе.Без думи съм!!!

 6. Aко е за автора Иво Инджев съм казал всичко или почти всичко,а с избора му на Георги Котев,
  замисълът придобива още по-убедително значение,доколкото е спазен грижливо и внимателно в нашия форум.
  Но е повод да припомним тежестта на безспорните експерти,които политиците омаскаряват,когато спипат “бракониери” с меморандуми
  подписвани с охота като папски индулгенции.
  Колкото и да ти се вижда,че Иво Инджев е бил суров спрямо президента Първанов,е достатъчна появята на един Н.Слатински,за да се убедищ,че не е достатъчно защото ловната дружинка на такъв екселенц близо 10 години е управлявала цяла България!!!
  Ако понечиш ,да се зарадваш на вероятността да ни ОГРЕЕ нова интерконектна връзка с Азербайджан и току виж корифеят Васил Филипов,
  ще ти охлади ентусиазма,
  защото за азерската връзка не ни дават НИЩО,но от сърце!
  И все такива изненади докато политици или се “ровят” в дющеците или се замерят с “лобистки” изненади от вилнеене с 1,56 промила на пътя на евродепутати!!!
  По-добре да пострада някои запо или пости,но ОСВЕН ПАШАТА И ОСТАНАЛИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ НЕЛЕГАЛНОСТ!!!!

 7. Гн. Инджев, поздравления, дано нещо размърда бетонните кратуни. И да попитам, прибирам се през март в България, дали ще може тогава да се намери книгата ви на Славейков напремер?

 8. Разбира се, че слава Богу ни четат и се съобразяват.Сам министър Добрев подсказа почти веднага,че азерската интеконекторна връзка ще се осъществи 2014 г.

 9. Към Kардинал Ришельо
  “….корифеят Васил Филипов,
  ще ти охлади ентусиазма,….”
  Абсолютно съм съгласен,пълно е с идиоти,съжалявам за дирекният изказ но ми се гади от помияри вече много!

 10. През целият ми досегашен живот единственият който никога не ме предаде беше маята Майче Санда(три години е в гроба,след адски мъки в които аз бях сам с нея, сам),всички други ме предадоха.Мило ми българско племе ,предателско беше и предателско продължаваш да си!Да се продаваш за жълти стотинки и да се кланяш на всеки лъжец!
  Бог всекиму лично ще съди!
  Е НАРОДЕ!

 11. pozdravlenia za knigata G-n Injev i G-n Kotev.Ne mojah da prisastvam na predstavianeto, no skoro shte imam knigata.Ne balgarskia i ruskia patriarh, a Bog da blagoslovi Vas i Balgaria.
  Harrison

 12. @KALAMUTNIK По коя телевизия е била въпросната тв изява,за да мога да я изгледам и аз?

 13. По ирония на съдбата, в същото време другарят Станишев започна подписка за искане за Референдум за строежа на АЕЦ Белене, даже казват, че бил сред първите положили подписа си. Вече не знам да се смея ли, да плача ли. Абсурдите в нашата държава не секват.
  Радвам се, че имаше много хора в градинката пред Кристал, опашката, чакаща за автографи, се извиваше и не намаляваше доста дълго време. Отивам да чета книгата, спомням си много добре аварията в Чернобил (бях 4ти клас тогава), детето на класната ми тогава почина на няма и година (заради Чернобил, както ми обясни майка ми – двете с класната ми бяха близки). Аз самият тогава се бях нагълтал с радиация.

 14. Към г-н Бързов:
  —————
  Относно В.Филипов,това казвам и аз,но е отрадно че сте го забелязъл!!!

 15. Уважаеми гн.Инджев ,
  Позволявам си един съвет , прочетете в книгата Маскарад на властта интервюто от затвора на Андрей Караулов с директора на АЕЦ Чернобил ,там е описана 65% от истината.

 16. Имаше такова събитие Чернобил!Футболиста Стилиян Петров,вероятно е една от жертвите!Имаше и такъв академик Любомир Михайлов Шиндаров(1920-2009),който бе съден и осъден,но това не пречи на учените от БАН,на 22.11.2010г.тържествено да честват 90г.от рождението му!Що за държава е това?Що за БАН и учени е това?

 17. Спомням си Чернобил. Никога няма да забравя ужаса,който изживях. Дъщеря ми беше на две години,а сина им още не беше роден.Сега са големи,умни и добри.Но при всяко заболяване,дори лека настинка, се ужасявам,че може да стане по-лошо. След 1989 г.професор от БАН каза,че последствията ще се появят след 20 години, а по-страшно ще бъде след 40 години,когато никой няма да си спомня за Чернобил. Благодаря,че Вие си спомняте,г-н Инджев. Най-страшното тогава беше,че никой нищо не ни каза.Защо!!! Защото трябваше да се скрие,че това може да се случи в Съветския съюз.

 18. Прочетох книгата “на един дъх”. Поздравления за авторите!
  И Благодарности!
  Глътка оптимизъм от факта, че има хора, като Георги Котев. С пожелания да не спира да бие камбаната.
  Благодарности към Иво Инджев за това, че направи всичко възможно, тази невероятна история да добие известност. Една история, достойна за холивудски трилър, която ако бях гледал на кино, нямаше да повярвам, че е истина.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.