Руското влияние – с огън и меч, с тамян и реч

Точно 26 години след като мирният съветски атом ни посети с облака от Чернобил българските миряни получиха небивала порция облъчване с пропагандно смирение пред доминиращата роля на съветската колонизация на България под формата православен фундаментализъм с елементи на църковно-славянски руски шовинизъм, зле прикрит с няколко ласкателства за българския принос за християнизацията на Русия в древноста от страна на руския патриарх Кирил, изявяващ се и на българска територия като посланик на своята държава и нейния авторитарен президент Путин.

Поради что се срамим да изречем тази очеизвадна истина?

Патосът на шоуто, в което е превърната тук една стандартна визита на религиозен деец, няма нищо общо с духовността на систематично съветизирания от времето на Сталин и Брежнев български народ. Преди го правеха с огън и меч, сега продължават с тамян и реч- защото руският патриарх държи именно речи за утвърждаване на руското влияние в България, за което православната и славянофилската реторика с мирис на 19-ти век е платформа за насаждане на великоруските стратегически цели на путинослужението. Износът на тази „революция“ върви по план в руслото на „плановата икономика“, имплантирана насила някога от победителите на капитулиралата мирно пред Сталин България през септември 1944 година.

Сред най-ярките знаци за търсения ефект на уравновесяването на съветското с руското наследство в завладяната ( от пропагандната еуфория) България беше приравняването на съветския жалон Альоша към по-старите руски паметници от времето на войната на империята за проливите, отприщена от свободолюбивата кръв на българските бунтари през априлското въстание, предизвикала негодуванието на Европа и намесата на Русия с нейната санкция. Не ми е известно някъде в Русия да има паметник на българите, загинали за това Русия да има свободата да се разпорежда на Балканите, включително подстрекавайки към братоубийство балканските народи през 1913 в междусъюзническата война, на която главен архитект и обединител на дружното нападение над България от всички страни е същата тази наша боголюбива покровителка, която в отношението си към нас открай време прилага грозния родителски писък на Иван Страшни, родоначалник на руската мания за великодържавие, към убития от самия него собствен син: „ Аз съм те създал и аз ще те унищожа“.

Вероятно от нас се очаква да бъдем поласкани от подкупващото признание на руския патриарх на историческия факт, че християнството е било пренесено в Русия от български монаси. Историята обаче не може да бъде четена избирателно. Тя съществува извън волята и съзнанието на грешниците, макар и да са облечени в претендиращата за праведност мантия на религиозната власт, която в съветско-руския вариант служи демонстративно на имперските цели на своята държава. Там е така. А тук?

Тук премиерът Борисов унижава дотойството на с(ъ)ветската ни държава, в която по конституция църквата е отделена от нея, целувайки ръка на руския патриарх. А пратеникът на Москва това и чака- подадеш ли му пръст, сграбчва възможността и миропомазва своя поклоник с партиаршески съвет да управлява „със силна ръка“- като онзи в Кремъл, който го праща да демонстрира кой „кара влака“ в България след като от релси беше изваден локомотивът на руското проникване с надпис „АЕЦ Белене“.

Тук Цецка Цачева, в качеството си на председател на Народното събрание, олицетвори раболепното кимане пред руската мания за противопоставне на Запада. Говорила си била с патриарх Кирил за проблемите на глобализацията, която от устата на руската фундаметалистка доктрина звучи не като левичарско младежко несъгласие с несъвършенствата на неразбираемия хаос в света на парите и консуматорското общество, а като продължение на съветската дългогодишна идеологическа война срещу империализма и най-вече срещу непоносимо изпреваращата във всяко отношение Америка. Като е толкова съгласна с тази руска доктрина срещу глобализацията, да беше го попитала Цецка Цачева как така на китката на блажения руски православен водач Кирил се беше нанизал прескъп „глобалистки“ часовник, та се наложи после следобръсачите на Кремъл на трият това петно от кощунствено появилата се в интернет снимка. Защо Кирил не се закичи с някой православен продукт и защо се вози на глобалистки автомобили и самолети? Или не е удобно да се задават такива въпроси тъкмо тук и сега, когато руският покровител на луксозния живот на българските му приближени владици беше заобиколен от мутрополити с кадилаци, ролекси и други подобни „есктри“?

Тук състезанието по лъжовно поведение между руската и българската православна върхушка този път обаче беше спечелено от домакините. Съзнателно или не БНТ разконсипира конфуза да избираме на кого да вярваме в негласното прехвърляне на отговорността за решението Пловдив да стане място за демонстративен изблик на радост от посещението на руския патриарх. В свой репортаж телевизията обяви две взаимно изключващите се версии чия е инициативата. БНТ цитира руската църква да отрича, както и българската- нещо повече, руската църква практически натопи своите български подчинени, бидейки цитирана от БНТ да казва, че идеята за Пловдив е българска. С други думи началниците изобличиха в лъжа подчинените си.

Поради что (не) се срамят тези нечестиви юроди?

Да не би да си дават сметка за прозрачното лицемерие, според което реверансът към пловдивския митрополит Николай нямал нищо общо с неговия апетит да наследи престарелия български патриарх Максим, чието най-близко и амбициозно протеже е именно младият любител на разкоша и олигархичните пари? Ясно е като бяла нощ, като северно сияние направо, че срещу поднесената на тепсия като главата на Йоан българска православна ниша за прокарване на руските интереси, благоволението на руския висок гост да обърне внимание на Пловдив е измолено тъкмо от кликата, която подготвя лъвския скок на пловдивчанина, който иначе отрича да бърза неговият патриаршески покровител да освободи престола като час по-скоро се пренесе в отвъдното- то само това оставаше да си признае нетърпението! Пък и по канона няма години още пловдивчанина,чакането му е от полза дори.

„Издайничеството“ на тайната за пловдивските мераци контрастира още повече на фона на фундаменталното престараване, демонстрирано от частната телевизия ТВ 7, купена и захранвана с отчисленията от парите на най-големите държавни предприятия, държани в една търговска банка за целта от второ поредно правителство. Захласването на тази телевизия по превъзнасянето на тридневната визита на руския патриарх не остави никакви съмнения, ако е имало такива, кой дирижира оркестъра и в този сектор на българската какафония.

В желанието си да превъзнесе лелеяния ефект от леещата се пропаганда, ТВ 7 прогнозира блъсканица на „поне 10 000“ български миряни в Пловдив, които няма как да не пожелаят да зърнат Негово светейшество ( и придружаващия го местен мутрополит Нишколай, естествено). Медията излъга зрителите си после, че това стълпотворение наистина се е състояло, тръбейки за хилядно множество, което се било стекло на зрелището. Повече вярвам на западни кореспонденти, според които в апогея на демонстрираната любов не е имало повече от 300 души, събрани на едно място, а в целия Пловдив привлечените за делото на дядо Николай, който има иначе опит в доставката на свои фенове с автобуси, „тълпите“ не са надвишавали сумарно около 1000 души.

Тук му е мястото, каквито и упреци да понеса за изнасянето на тази информация в този толкова възвишен духовен контекст, да съобщя за първи път данни за това какви пари влага проправителствената ТВ 7 в купуването на журналисти. Само няколко примера за илюстрация: за трансфера на трима водещи на новини от Нова телевизия на екрана на банкерската официозна медия са предложени съответно 5, 7 и 12 хиляди лева месечна заплата. За чест на колегата, изкушен с най-голямата сума, той е намерил сили да откаже, докато двамината ( мъж и жена) можете да видите щастливо усмихнати на екрана на ТВ 7, която разполага явно с неограничен ресурс за корумпиране на лица, възприемани сериозно от някои зрители за истински журналисти. Сумата пък за новото неделно следобедно предаване на ТВ 7, която си разпределят всяка седмица тримата водещи ( уж под формата на бюджет, но всъщност без разходи за готовото студио и ползването на новинарите, платени отделно), е цели 50 000 лева.

След това малко отклонение ( от нормалността- защото без работа у нас крачат по улиците доста доказани, но низвергнати за волнодумство журналисти), да се върнем към пропагандните частушки с днешна дата. Единственият в тази вихрушка на руската частушка, когото не бива да подозираме в лицемерие, е откровеният руски патриот Волен Сидеров. Той участва от сърце и душа в ясното, праволинейно и непоклатимо служение на култа към Кремъл, за което и беше награден от една от неговите ръце с надлежен орден, маскиран като православен знак за заслуги. За яростното налагане на българския национализъм като дъщерна фирма на руския, като плод на узаконената тук по инерция от времето на НРБ любов към чуждата държава, този нашенски фюрер на славянско-православната арийска чистота с основание беше демонстриран от руския патриарх сред най-скъпите ( колко точно- не знаем) местни посрещачи от племето, в което заради руски маниста са готови да прегризат гърлото на всеки българин с различен от техния поглед към патриотизма. Историята им е дълга, но за краткост ги наричат русофили.

Ако в цялата тази (не)оптимистична трагедия за независимия български дух има все пак някакъв знак за косвено влияние на проявени от наша страна съпротивителни сили срещу пълното ни обезличаване, последвало годините на съветското ни заличаване от картата на свободните нации, това е един фундаментален и знаменателен „пропуск“ от програмата на руското шоу с български кукли на вериги ( от зависимости).

От програмата на руския патриарх Кирил, както и на неговия началник Путин при аналогичния му български триумф тук през януари 2008 г., отсъстваше многозначително поклонение пред главния символ на съветската окупация в България, насаден в центъра на столицата ни. Опитът тежестта на пропагандния знак да бъде прехвърлена към неговия двойник с „човешко лице“ и име в Пловдив показва, че другарите по (пропагандно) оръжие си дават сметка за незащитимостта на обречения си военен тотем в София. Потърсили са слабо място и са го намерили в друг град, където се наблюдава русофилско единодушие на местната власт с църковно-олигархичната върхушка. Само че така придобиваме още по-голяма увереност за истинското слабо място в Берлинската стена на разделението на българите- на прав път сме да я атакуваме и няма да се откажем докато не постигнем пробив, през който да просветне: утре в София, а после и в други градове на България.

40 мнения за “Руското влияние – с огън и меч, с тамян и реч”

 1. Страхотен текст, г-н Инджев! Благодаря!
  В Русия отново се вади “коз” в риториката на “освободителката Русия” на “неблагодарните българи”, че Кирил бил опростил руските църковни имоти в България. В българските медии обаче никъде не прочетох такава информация, която иначе угоднически би се появила. Ако е вярно това, просто не мога и да си представя на каква цена.

 2. Дали ще дочакаме разкриването на принадлежността към КГБ и на руските сановници, или там други, истински, отдавна няма.

 3. Този текст на Иво не е “удар в десетката”, а взрив в бездънното блато на националното САМОунижение, за което мислехме, че по-голямо от онова при Т.Живков не може да стане. Не, може и още как! Последните 2 дни го доказаха. Само един протоколен въпрос покрай русолизничеството пред гранитните сапоги на варварина в Пловдив: какво правиха БГ мундири като венценосачи на КГБста в патриаршески хитон? Кой НАТОВски командир ги е пратил? Не е ли позор днес да се кичи с венци пак един окупаторски истукан, чията първа работа е била да избие достойните офицери на България? Защо не носиха венеца някои от мутрите в раса на обермутрата в расо Николай? И не се ли обръщат в гроба П.Р. Славейков, д-р Ст. Чомаков и другите дейци на църковната независимост, като виждат, че те някога в сложна дипломатическа битка с Русия са могли да извоюват свободна българска църква от султана, без да има още свободна България, а днес свободна и европейска България харизва църквата си на друг азиатски нашественик?
  Да те е срам, че си българин…

 4. Още заглавието на материала казва, че носителите на руското влияние в България са в отстъпление.
  А последният абзац, доказва, че местят “столицата” на руското влияние от София в Пловдив.(Даже Б.Борисов им “подари” сектор “Туризъм” заедно със заместник министъра.)
  Съвсем естествено, като пловдивчанин, Николай Бареков да подскача от радост (а защо да не приемем, че барековщината, като форма на журналистика, е новото русофилство?)…( Да не забравя, за мен, Люба Кулезич, в последното си предаване, много интелигентно се разграничи от ставащото в ТВ7.)
  И накрая може ли да предположа: пловдивския митрополит ще си остане “цар” на руското духовно влияние със столица Пловдив, но тронът на български Патриарх, за него, ще си остане блян… ( И, като последица от всичко това, броят на католиците в Пловдив може да се увеличи.)

 5. Господин Инджев, а спомняте ли си посещението на Путин в България ?Путин иде в България !За да се усети духа на бившия Съветския Съюз още повече, правителството прави чрез полицията ”обсада на София”. В продължение на 3 дни в столицата “ще се влиза само с лична карта.” На връх националния празник на България, заради Путин българското правителство решава да барикадира София, както и паметника на Шипка, където Путин щял да бъде заведен. С две думи българското правителство плюе на националния празник и на българите, заради Путин. На летището Путин е посрещнат със “свежи цветя” за жената на Путин, а Соломон Паси “й целува ръка”. И така целият 3 март минава с “Путин в България”. На другия ден естествено разбираме, че някои граждани на България са били “подритнати” настрана навръх националния си празник. 1000 души не били допуснати да се поклонят на връх Шипка. Деца и старци мръзнали на площада под върха. Нито президента, нито който и да е по-късно се е извинил на българите, че е съсипал празника им заради чужд президент на чужда държава. Така българите наистина успяват да усетят духа на бившия Съветски Съюз отново, в случай че са го забравили.Ще ми бъде интересно да драснете някой ред за това посещение,ако си спомняте нещо интересно.

 6. Е, не си прав за русофилското единодушие в Пловдив. 300 души на такова събитие си е все едно Николай и Кирил да са били сами. Ами че то на Великден се събират сто пъти повече народ /вярно, че не само в една църква/.
  Като стана дума за 13 година… скоро четох някъде и се впечатлих, че след боевете при Сливница, от към Турция, от където сме очаквали нападение, са се чули наперени, горди гласове: това са нашите българи. Същата Турция, на която Стамболов е предлагал да правим федерация. И пак, като стана дума за славянството, някой да знае за исторически източник преди 16-15 век, в който да се говори и пише за славяни? Ами, май че няма.

 7. Мда, коментирах вчера, че ще е добре Плевнелиев да напомни на кирил за трагедията в Чернобил, като спомене че се е молил за душите на погубените(м/у които и българи в България). Явно още не можем да си позволим такава “дързост”

 8. Само щрих, към всичко написано от теб, са тези любителски снимки, които камерите на “медийния партньор” не “видяха”: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3860211829884.2172082.1416070083&type=1

  А те пък, от своя страна, си имат предистория : http://dveri.bg/kx6yu

  А иначе, на спектакъла, който ни спретнаха, биха завидяли и от Большой театър. Гледах “миряните” `дето бяха изпълнили храма. Много се владееха и до края устояха да не започнат да козируват.Без да искам, ми стана мъчно за Максим….Той със сигурност знае на какво присъстваше….

 9. На Запад са забелязали знаци на
  известен ласкателен православен фундаментализъм в упорството на
  епископ Иларион от Светия руски Синод,да се изпращат пътуващи монаси в Косово и ако това се окаже вярно,г-н Инджев,нашият Синод на свой ред,ще е свършил добра работа на Русия в т.ч. и чрез България,но освен за Кирил и Методи руските им гости,биха могли да насърчат и ред др.корекции,по куп въпрпоси,каквито не липсват в някои междубалкански светски отношения

 10. 12-те Български Митрополити – Апостоли – Агенти на ДС(КГБ) оказаха раболепен прием на руския си КГБ-колега демонстрирайки своята воля за по-нататъшно вярно служене на братските СЛУЖБИ!
  А някои очакват покаяние от тези “божи служители”…

 11. Само да добавя, г-н Инджев, аз пък попаднах на репортаж на бТВ за визитата на руския патриарх в Пловдив (за съжаление не разбрах името на “журналистката”) – беше не по-малко гнсуен от това, което описвате. Разказваше на дълго и на широко за “нашите братските народи”, за загиналите руски войни, за “десетки хиляди миряни” които се “стекли от всички краища на страната” (няколко града бяха изредени поименно) и т.н…

 12. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4764491
  Горан Благоев: Потресен съм от наглостта, с която бяхме спрени пред Руската църква
  Водещият на предаването “Вяра и общество” твърди, че той, проф. Калин Янакиев и още няколко души тенденциозно не са били допуснати в руската църква при посещението там на руския патриарх

 13. Г-н Инджев,заслужавате огромна признателност,тъй като умело съумяхте да не отклоните блога и Вашите привърженици от сложни и противоречиви настроения,които не отминаха дори един Горан Благоев.
  Вашият многопластов труд се увенча с небивал успех,защото събрахте под амвона двама най-висши и светски и духовни по служене лица:
  Симеон Сакскобурготски и съпругата му Маргарита,Г.Първанов,Р.Петков и т.н.
  Руският Клир се опитва и с реч и др. М Е Ч да докаже,че не е далеч от изводите и поуките от миналото
  когато не е съумявал как да оцени
  друг византийски партриарх,
  вероятно незаконнен внук на Иван Александър около помирителните събори във Ферара 1340 г.
  За Иван Шишман иде реч.Тези събори са пример,че спорът с католицизма не е само за ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕТО!!!!
  и ЧЕ НЯКОИ КЛИР ИЗОСТАВА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ.
  НО НЕ ПОМАГА НА СВОИТЕ НА-ВЕРНИ
  ПРИВЪРЖЕНИЦИ ДА ПРЕМИНАТ ШКОЛАТА НА ИЗВЕСТНА ЕВОЛЮЦИЯ.
  От тук насетне изводите са за изоставащите без да уточняваме кои са!

 14. Нямам сили да коментирам безобразията които се вършат в БПЦ.Изглежда че за нас българите клишето,че историята учи,че на нищо не може да ни научи важи с пълна сила. Давам думата по въпроса на Ст.Стамболов.,, 22.12.1886г.Светия Синод се събира в София.Святите старци са дошли в столицата,но никой от тях не е дошъл да се представи пред регентството.Това го правят лукавите калугери с очевидната цел да дискредитират правителството и да станат приятни на московците.Те игнорират правителството,защото същото прави и руския цар.Аз и другите регенти сме крайно недоволни,за дето Начович е свикал в сегашните критически и деликатни времена тия чернокапци на събрание,защото те ведно с опозицията могат да направят някой протест,от който да се възползва руското правителство.” ,,12.01.1887г. Вчера има голямо тържество по повод на юбилея в памет на братя Миладинови.Ние отидохме на черква,дето калугерите и поповете около 10-15пътя повтаряха и славославяха името на руския император.Това нещо като че нарочно се правеше от Климента и братята му.Страшно ми докривя и пот ма побиваше при всяко споменувание на името на императора,когото величаят с титлата,,Благодетел”и,,Покровител”.Подобно светотатство в сегашните особени обстоятелства могат да направят само такива знаменити и патентовани подлеци,като Климента.Като го гледах тоя безобразник,идеше ми да отида и да му измъкна гръцмуля.Ния се бориме до душици за нашата независимост и употребяваме хиляди хитрини,за да се спасиме от ноктите на бясната бяла мечка,а те,предателите чернокапци,ходят да я славославят и да показват на света,че ние сме готови да ближиме ЛАПАТА ,която са е замахнала да ни пребие.Въобще в нас са е водворил един много лош обичай да са славославя при всяка служба и литургия рус. император и този обичай трябва без друго да се изкорени.
  На молебена Климента дойде да дава нафора.Аз и Муткуров си обърнахме гърба към тоя предател и не поискахме не само да вземеме нафора,
  но още и да видиме неговото подпухнало от пиянство и разврат лице.
  Речта на Климента в църквата беше повече от лоша.Тя не направи никомо добро впечатление.И тая крава с патрахил иска да мине за оратор!”

 15. Един срамен момент в БГ историята. Премиерът ни, буквално издърпа ръката на Кирил за да я целуне!!! ….. Срам, и пак срам!!! Лилипутно управлние на БГ!!! “Чупката” в кръста на ББ за да целуне НЕПОДАДЕНАТА ръка бе по-голяма от онази на БО пред суадитския шейх. …… Но и в двата случая има момент на “надупване”…

 16. Иво, брилянтен си. Наистина е възмутително министър-председателя, президента и пр. на народното събрание да се държат по този унизителен за държавата начин. Откъде на къде министър-председателя ще целува ръка на патриарх Кирил. Или той просто така си обича, да целува ръце.
  Много ще се радвам, ако хората наистина са бойкотирали тази височайша визита, която всъщност си е държавно-политическо посещение. Аз разбирам тревогите на “петата колона” – ами те се борят за живота си, парите вече са ги вземали, а работата не са я свършили. Иначе защо ще вдигат тази пушилка за АЕЦ-Белене, а Станишев даже започнал подписка – айде бе, той не е чак такъв глупак
  От друга страна, височайшата визита на Кирил е по-скоро знак на отчаяние и едва ли ще обърне нещата. Доколкото разбирам, народът не се е втурнал да го посреща и ръси цветя по пътя му. Положителната страна на идването му е, че маските паднаха; сега се знае точно кой е на заплата при руснаците.
  Сериозно ще помисля дали да премина в лоното на католическата църква.
  Бъдете здрави.

 17. Г-н Инджев, поздравления за статията!!! Това се казва нещата да ги каже Майстор, винаги са ми харесвали статиите Ви, но този път път осбено ме впечатли гневният и заряд, досега не съм си позволявал особени хвалебствени думи към Вашето перо, макар да е заслужено и искрено да ми се иска да направя, надявам се все пак някой ден това да стане лично…. сега ще кажа само че тази я прочетох няколко пъти !!! Каквото и да се каже Истината привлича, а когато е изказана и елегантно и красиво е още по-притегателна !!!
  Ще ми се да се спра по-подробно на ЗАРОДИША на деспотичното начало в руското имперско управление и влиянието му у нас за което Вие хвърляте поглед назад само до Иван Грозни. За това откъде идва цялата тази безидейност и плагиатство насочено в древността и зад пределите на руското общество, за подкупните методи на руския великодържавен империализъм и неговото “ноу-хау”, за поставянето на пиедестал и издигането на ореол над “Халявата” (прев. Авантата), за ПРЕДАТЕЛСКАТА СЪЩНОСТ НА РУСКОТО “ПРАВОСЛАВИЕ”, подробности за този крайно противоречив “герой” в руската история какъвто е бил Ал. Невски, насаден и в центъра на нашата столица като един от маркерите-репери на руското имперско влияние, какъв е бил той самият и другите такива като него, КОМУ СЕ Е КЛАНЯЛ и слугувал, къде е културата и анти-културата в руското общество, каква е била и продължава да бъде “светата троица” в руската държава и защо тази държава я оприличават на Империя на злото, на Анти-система, на Раково образувание, водещо началото си от Монголската империя.
  Тъй като нямам претенциите и способностите за такъв анализ, бих искал да споделя и предложа този материал на колегите от блога, на пръв поглед дълъг но всъщност доста кратък и синтезиран, който не е от президента Рейгън, а извира от сърцето на Русия, макар и здраво стегнато в стягите на деспотичната имперска хватка на властовия руски октопод.
  http://ideo.ru/cancerocracy.html
  Препоръчвам го безрезервно, би било много уместно и полезно дори за хора които се борят не особено успешно с руския език да се потрудят малко, поне в чест на деня на труда и трудещите се, ако ще и със съвременните средства за превод, но да го прочетат все пак. Четивото си заслужава – ще си отговорят за сетен път на някои въпроси а може би и ще намерят в него нови доказателства за себе си, които авторът много успешно е представил, ще открият и защо и как характерните белези на руското управление се насадиха в крайна сметка и у нас.
  Отдавна ми се щеше да го постна но все не се удаваше удобен случай, сега с посещението на “Височайшата” особа – руския патриарх това е както никога уместно. Аз поне, при отсъствието все още на “Ядреналин” в ръцете ми го прочетох още веднъж днес.

 18. Животните, когато ближат раните си, се лекуват. Дали това важи за петата колона – предстои да видим! Защото тяхната слюнка е отровна. Поне е доказано отровна за българския организъм. Цялата тази вакханалия около посещението на руския синодален полковник е едно близане на раните по спешност, една утеха след нанесеното поражение, едно макар и неясно, но обещание, за разкриване на нови хоризонти. Цената за нарушението на канона за реда на посещенията е нищожна в сравнение с ползите(според петоколонниците, разбира се). Нека си припомним “целта оправдава средствата” – основен елемент в конструкцията на комунистическата доктрина.

 19. Володя Висоцки, “в сон вне-желтьтие огни”
  “В церкве смрад и полумрак,
  дяки курят ладан,
  нет и в церкве, все не так,
  все не так как надо!”
  Понеже цитирам любимата си песен на Висоцки по темата, искам да иляза извън нея. Няма човек, който да е характеризирал комунистическият рай само в два реда. Цитатът е от същата песен.
  “Рай для нищих и шутов,
  а мне ж- как птице в клетке!”

 20. тук стана ебати лудницата! Насъбрали ми се Наиграли ми се ! И все на наш гръб! Максим-ченге на държавна сигурност – ПОЗОР ! Руския поп – бизнесмен – ПОЗОР !

  Русия е длъжна да се извини за “Комунизъма” който Тя докара !

  Искаме Турция да се извини за геноцида в Грузия а Кой ще се извини за геноцида на Комунистите ???? Докога тази болест ще трови света ??? Същите Мизерници които ушравляваха България преди сега пак я държат под контрол ! Разликата е смо в това че са станали още по-дърти и скапани !!!

 21. http://www.marica.bg/show.php?id=110
  Удивително е сходството в биографиите на двамата генерали. Мого повече са приликите между тях отколкото отликите. Само дето по стечение на обстоятелствата единия генерал упражнява светската власт в България, а другия духовната власт в Русия.

 22. В заключение трябва само да добавим и днешната новина – подариха на Кирил куче, а той го кръстил Троян. Подигравката щеше да е пълна, ако Шаренкова му беше подарила кон.

 23. Ще пробвам да,знам ли как да се изразя (сериозно,но лековато за “преглъщане”).И не влагам никаква емоция,никаква.И не в буквален едно към едно всичко.Много е сложно и трудно да казвам знаенето си с букви.
  “Вижте”,”руснак” няма такова племе,това са същества,които нямат никакви “родствени” връзки с никои други,а най малко с българите.По чертите на лицето (носа особено) са като на “макак”,а и по поведение.Те са съществата сътворени да творярт зло “антихрист”.Да се разпространят по света и да подложат на изпитание вярата в Бог на всички ви.Те са такива и незнаят защо са такива,незнаят от къде са,незнаят кой са и постоянно търсят и завладяват чужди територии и племенна история. Българското племе е едно от Божите племена и за това те с такава настървенос завладяват всичко българско.
  Знам ,че няма да приемете това на сериозно,разбираемо ще е.Това са много трудни за обясняване неща,а още по трудни за разбиране от неподготвен мозък.(сериозно,без сарказъм и емоция).
  Трябва обаче,време е да се вземете в ръце,защото предстой да се сблъскате с още по невъзможни за проумяване неща.
  Библейските текстове са сериозни неща и изискват много,много,много умствено “напъване” да бъдат проумяни,а в тях е написано всичко,но и има много манипулирани през вековете текстове.(не се четат като булеварден роман и не на всекиму е дадено да знае някой много “завъртени” неща)
  Тези “зли” същества могат да станат добри,но това зависи от тези дето твърдят ,че вярват в Бог.Вярата в Бог не се показва,а се доказва с дела,не с приказки.
  И има Бог,аз знам!

 24. “През късния 20-ти век, Европа демонстрира по-голям философски интерес към Спиноза, често от лява или марксистка перспектива. Карл Маркс харесва неговата материалистична представа за Вселената.” – Сатана си харесва каквото и идва добре за “бизнеса” (битието определя съзнанието)
  “Спиноза е смятан за атеист, защото използва думата “Бог” да обозначи понятие, различно от това на традиционния Юдейско-Християнски монотеизъм.”
  Аз си мисля,че Бог не е часна собственост!
  “Спиноза към метафизиката и следователно към етиката, заключава, че емоцията се формира от недостатъчно разбиране. Неговата концепция за “conatus”(лат.старание, опит) посочва, че естествената човешка наклонност е стремежът към запазването на първичното битие и твърдението, че добродетелта/човешката сила се определя от успеха на това запазване на битието под ръководството на разума като централна нравствена доктрина на човека.”
  Не мен разумно ми се чини това примерно:
  “5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.
  6. Не убивай.
  7. Не прелюбодействай.
  8. Не кради.
  9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.
  10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му; нито робинята му; ни вола му; ни осела му; нито някакъв негов имот – нищо, което е на ближния ти.
  Според Спиноза, най-голямата добродетел е интелектуалната любов или знание за Бог/Природа/Вселена.” – Не звучи много атеистично!

  “Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности”
  “Аз виждам образа, но моето въображение не може да ми нарисува художника на този образ. Виждам часовника, но не мога да си представя часовникаря. Човешкият ум не е в състояние да си представи четирите измерения. Как може тогава да си представи Бога, пред Когото хилядите години и хилядите измерения са като едно?”
  “Особено изглежда нашето положение на тази земя.Всеки от нас се появява тук не по собствено желание и без да е молил за кратък престой,без да знае защо и за какво,във всекидневния живот ние само чувстваме,че човек е тук заради другите,заради тези които обича и много други свързани с него човешки същества.””На Бог не му пука за математическите трудности. Той интегрира емпирично.”-Алберт Айнщайн

 25. А факта,че в България различните “Вероисповедания” в търпимост,не е случайност и не е дело политическо.
  Факта,че в по нови времена се правят постоянни опити да бъде подпален междуетнически конфликт,също не е случаен,но не е Богоугодно дело,а на “злите същества”!Незнам защо след като всички разполагате с достатъчно много информация,не го разбирате,необяснимо ми идва това неразбиране!А можеби ви харесва да ви става зле,знам ли!
  С говорене и нищоправене се стига до “олеле що така стана”!

 26. Да разбира се.Текстът е от дневникът му.

 27. само да уточня-
  репликата:аз съм те създал-аз ще те унищожа…
  е фраза излязла от устата на *Тарас Булба.*

 28. И Сия и Росен Йорданов са стигнали до правилни и уместни прозрения а какво ли и как щеше да бъде ако от този смутен и смущаващ Клир се беше наложило да се оправя с един Цар- свръх рафиниран- по всякакъв канон и с един Стамболов 2014!
  Казвам 2014,Сия защото до тогава ще е разфасована администрацията
  приключила инфраструктурата и върхушката на БКП ще се е убедила,че ТЪКМО техният и на България истински Спасител е Негово Величество Царят на българите!!!

 29. Храма руски.Единият патриарх руски.Другият патриарх руски агент.
  Какво търсите в България бе жалки лицемери?
  Замитайте се в дивашка Русия!Вземете с себе си тухла по тухла този сатанински храм!
  Убийци!

 30. ВЕЛИКО!!!!НЯМАМ КОМЕНТАР!!!!…..НО ИМАМ ЖЕЛАНИЕ ИВО ДА НИ ИЗНАСЯ ТЕЗИ ПИКАНТНИ ПРЕВЪПЛАЩЕНИЯ НА “ЖУРНАЛИСТИТЕ”ОТ Т.Н НЕЗАВИСИМИ ТЕЛЕВИЗИИ КОИТО С НАШИТЕ ПАРИ( ОТИШЛИ ПО НЕЗНАЙНИ ПЪТИЩА В ЕНЕРГИЙНИ И ДРУГИ ХОЛДИНГИ ОТ ТАМ В БАНКИ )ФИНАНСИРАТ НЕЧИСТОПЛЪТИЕТО НА ПО ГОРНИТЕ ПОСТАВЕНИ В КАВИЧКИ.

 31. “тази държава я оприличават на Империя на злото, на Анти-система, на Раково образувание, водещо началото си от Монголската империя”
  Това добре се знае и от Запада и от източните и съседи.
  Затова Русия няма приятели и съюзници.Затова Русия бърже се разпада.Но змията която умира най много хапе.Виж “Белене”!
  А у нас?Бойко бързо губи кредита който му се даде от “Белене”
  Но (малко милостиво!) това целуване на ръка се дължи по скоро на глупост и недодяланост не на раболепие!

 32. Перфектно написано. Майсторът, си е майстор. Благодаря.
  А каноничните глупости, сътворени от т.н. наш “висш клир” при посещението на руския патриарх,могат да се прочетат на: http://www.svobodata.com/page.php?pid=9108&rid=154
  Поздрави.

 33. Проблем малък има само,Бог се движи по собствен план-график,който не съвпада с политическите времеви разхвърлености.Бог за 2012г. има доста “проекти” да случва (някой се случиха по в преди,а и се случват понастоящем) по света и в нашенско.”Някои неща” трябваше да се подготвят от 2011.Aз от миналогодишният Велик Ден пиша “насам натам”,но с тези допотопни свръх модерни комуникационни “приказки” много много бавно се придвижва “Словото Божие”.И все “грешки в превода”.Мноого бавно,като теглене на слон върху шейна по нова магистрала в горещ летен ден с размекнат асфалт (забира)!

 34. Мери,споедлям констатацията ти напълно,страхотна статия.

 35. Много сърцата статия и много вълнуващи коментари.
  За мен бе удоволствие.

 36. Здравейте г-н Инджев!
  Досега не бях влизал в блога ви,но дълбочината на вашия анализ, ме провокира да споделя и аз някои мисли по повод статията ви ” руското влияние с огън и меч…”

  Вървите по прашен път.Наоколо,където и да се обърнете-пустиня.Замислен ,гладен, изтощен,не забелязвате, как вътъра отнякъде, довявя,няколко семена.
  Лека,като влажен полъх надежда,ви кара да ги заровите в земята,за да израстат ,да дадат плод,да се нахраните с него да се възвърнат силите ви. Да подкрепите и други ,които идват след вас…
  Плодът на семената, които посяхе с вашата статия се виждат скоро!
  Раздразнение,укор,хули открита неприязън,омраза.

  “Църквата не трябва да става част от националния фолклор, а да продължава да буди съвестта на хората, каза той.”

  А можете ли да посадите,добри семена?
  Плодовете на които ще бъдат,уважение и разбирателство към брата българин и човек!
  Любов към всеподателя Бога!
  Да обединим усилята си за възраждането и разцвета на България!
  Можете ли?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.