Пробив на “Ядреналин” в информационната мъгла

Пробито е в централния печат информационното затъмнение за единственото публично събитие в България, свързано с годишнината от ядреното заразяване на Европа след катастрофата в Чернобил, в което на 26 април участваха в центъра на София в градинката пред „Кристал” стотици хора. Вестник „Труд” съобщава днес за повода читатели да се наредят на едночасова опашка за автографи на емблематичното за новата ни история място-нещо, което не се случва другаде и по този начин в толкова горко оплаквания смаляващ се свят на днешното ни книгоиздаване.

А колко малко е нужно- едно добро заглавие, малко колегиалност, щипка признание и се е получило!

( ivo.bg)
“ДОКУМЕНТАЛЕН ПРЪСТ В ЯДРЕНАТА РАНА

Покрай поредните спорове около закриването на проекта АЕЦ “Белене” и навръх годишнината от катастрофата в Чернобил изявеният журналист Иво Инджев и младият ядрен инженер Георги Котев издадоха книгата си “Ядреналин” – едно своеобразно предупреждение за онова, което може да се случи не само в българската ядрена централа “Козлодуй”, но и предупреждение към ядрената опасност, грозяща бъдещето на цялото човечеството.

Книгата е истинско предизвикателство към властта и политиката в тази насока. Тук има документални откровения за престъпление с ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” и тайното разследване на случая; за мафията в българската енергетика; за личната история на човека, направил разкритията; за разпада на мита за “мирния атом”; за руската рулетка с отработеното гориво; за фалшивата пропаганда на безопасността; за липсата на разлика между ядрено оръжие и атомна централа.

Освен че заявяват категорична позиция по темата, авторите подкрепят тезите с доказателства, базирани на дълги години проучвания.

В “Ядреналин” е разказана личната история на Георги Котев – инженер-физик по професия, който от признат специалист в областта на ядрената и реакторната физика властващите превръщат в ядрен дисидент. След като е отстранен, Георги Котев се посвещава изцяло на разследването на престъпни практики в областта на ядрената индустрия, които описва за първи път в книга.

Премиерата на книгата уважиха американският посланик Джеймс Уорлик и министърът на образованието Сергей Игнатов.

“Ядреналин”, Иво Инджев и Георги Котев, изд. “Ентусиаст”, 236 стр., 14 лв.”

А ето и един поздрав от сърце от сърцати хора:

 

 

 

 

ДО Г-Н ИВО ИНДЖЕВ

                               ДО ИНЖ. ГЕОРГИ КОТЕВ

                                   ДО ИЗДАТЕЛСТВО «ЕНТУСИАСТ»

 

                   УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИНДЖЕВ,

                   УВАЖАЕМИ ИНЖЕНЕР КОТЕВ,

                   УВАЖАЕМИ ИЗДАТЕЛИ,

 

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик” ви поднася поздравления по случай премиерата на книгата „Ядреналин”.

Събитията, в чиито контекст излиза книгата, далеч надхвърлят рамките на чисто издателско явление. Познаваме каузата на авторите от техните блогове и от множество публикации. Книгата сумира и усилва въздействието на идеите, позициите, документите и публицистичното майсторство на авторите. Без ненужна патетика се осмеляваме да заявим, че „Ядреналин” носи и детонира мощен заряд на родолюбие, на най-чист възрожденски идеализъм, на гражданско мъжество, на воинска доблест и морално величие.

Като се изправят срещу световната и местната ядрена мафия, авторите остават верни на най-добрите традиции на родната наука, литература и публицистика, отново издигат до европейско равнище съвременната българска словесност, дават пример за нравствено себеотрицание, показват цяла палитра от национални добродетели.

Успехът на книгата сред трезвомислещите българи и сред еколозите е безспорен. Освен стотиците будни граждани, търпеливо чакали да получат автографи на премиерата, още хиляди сънародници ще пият едри глътки от чистия извор на българщина, с която ни дарява всеки ред от книгата.

Благодарим на издателство „Ентусиаст” за риска да се ангажира с далеч небезопасната, тревожеща сънища и съвести авторова теза!

Благодарим на господин Инджев и на инженер Котев!

Желаем им още по-многобройна читателска аудитория, още нови, изстрадани и вълнуващи страници!

На добър час!

                                                                                 Генерал-майор о. р. д-р                                                                             Стефан ДИМИТРОВ

27 април 2012 г.                                      председател на СОР „Атлантик”

21 мнения за “Пробив на “Ядреналин” в информационната мъгла”

 1. В момента на сайта на в-к Труд най-отгоре, в колоната “топ новини”, пише “Виж българската проститутка със СПИН в Гърция”. Аз просто думи нямам. А новината за вашата книга е в раздел “Култура”. Както би възкликнал един по-млад човек, в-к труд “кърти мифки” (печатната грешка е умишлена). Естествено, не е случайно, че новината за тази книга се намира в раздел, който по-рядко се чете. Няма да я лепнат на главната страница я! Аз лично никога не бих припарил до тази секция на гореупоменатия вестник, намерих новината за книгата, ползвайки възможността за търсене из сайта им.
  В момента съм на средата на втората глава. Останах изумен от личната история на Георги Котев, това е човек, от когото мога да взимам личен пример, когато закъсам. Истински мъж, а на представянето на книгата изглеждаше като най-обикновен човек, не по-различен от всички останали на улицата.
  Книгата е страхотна, никога не съм си давал сметка какви гигантски манипулации се извършват около нас, докато ние кротко си пасем тревичка и си правим планове на кое море да се занесем през лятото.

 2. Книгата може да се поръча на http://www.store.bg на цена 16 лв. с включена доставка, и доставяне с куриер на посочен адрес в рамките на 1-3 дена за София.

 3. Георги Котев беше в тв ”Европа” в края на април, а мисля,че и в Bgonair имаше изява.
  МОжем ли да купим книгата онлайн и в кои книжарници я има?
  PS: От това ,което Котев споделя, ми стана ясно ,че изказва хипотези, но няма доказателства за твърденията си.
  Отдавна да е елиминиран, ако е счетен за опасен.
  Иначе адмирации за проявата.
  Бил съм в Минск,Гомел,Витебск.Видях какво причини Чернобил.Тепърва Фукушима ще ни влияе.
  Но съгласете се ,че след затварянето на блоковете на Козлодуй ние паднахме в положение партер пред ЕС и спряхме износа на ток или го ограничихме.
  А и нас никой не ни пита, нито за единия Аец , нито за другия.
  Референдум няма.
  Извод-никой не му пука(само на Росатом за кинтите и на Бойко за имиджа и изборите).

 4. В петък си поръчах книгата от сайта на издателство Ентусиаст. Днес пристигна вкъщи и нямам търпение да се прибера и да я зачета.

 5. Драги ми Коко, съветвам те да прочетеш анализа на Красен Станчев и на Института за пазарна икономика за АЕЦ Белене, и дай боже да се престане вече с такива неграмотни внушения, като твоето. Остави проблема за енергетиката на баба Пена, или на Манго от Бухово.
  Мисля, че е очевидно, защо вас “никой не ни пита, нито за единия Аец , нито за другия. Референдум няма”. Свещена простота!
  Статията (линка) е на сайта:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=9107&rid=5124

 6. Успех!Още веднъж: успех на книгата и на авторите! Хиляди пожелания за успех!
  Защото: преди 2-3 дни внучето ми гледаше нещо по “Дискавъри”. Загледах се и аз. Оказа се филм за “засяването” на облаци и предизвикване на изкуствен дъжд… Някак неусетно авторите “вградиха” във филма Чернобилската катастрофа и факта, че веднага след аварията започва “засяването” на пространството в радиус от100км. (Даже един от пилотите беше интервюиран.) Голям радиоактивен облак тръгва към Москва. “Засяват” го и го”изливат” над Беларус!… Без да предупредят местното население!!! Просто Политбюро на ЦК на КПСС решава кой да живее и кой да не живее. Както Политбюро на ЦК на БКП тогава реши кой ще яде радиоактивни марули и кой няма да яде.
  Тогава в моя роден квартал, по логиката на самозадоволяването, почти във всеки двор се отглеждаха зайци… Всеки ден, в трудовашки колички, се изхвърляха в края на града стотици, а може би и хиляди зайци. И нямаше обяснение за този мор.
  Давам си сметка за значението на Вашата книга към правото на моите малки внучета да живеят.
  Давам си сметка и за далаверите в АЕЦ “Козлодуй” и АЕЦ “Белене” на онези евтини, селски, червени тарикати… Те просто трябва да Ви позлатят, като автори на книга, която им помага да се освободят от собствената си алчност, дебилност и отцепродавство.
  Успех г-н Инджев, успех г-н Котев!

 7. Към Коko
  “От това ,което Котев споделя, ми стана ясно ,че изказва хипотези, но няма доказателства за твърденията си.
  Отдавна да е елиминиран, ако е счетен за опасен.”

  “Референдум няма.
  Извод-никой не му пука(само на Росатом за кинтите и на Бойко за имиджа и изборите).”
  Ами да се направи референдум по другарски и да бъде обявен (справедливо разбирасе) за опасен и да бъде елиминиран,както и другите неправилно мислещи!

 8. Господин генерал-майор чест Ви прави по толкова отраден повод,да
  измиете лицето на една една журналистика с много покварени нейни представители.Несъмнено ще
  забележите,че Вашето великолепно обръщение ще изпълни душите на всички в блога на журналиста
  Иво Инджев с когото Той и Котев издигат високо летвата на издателствата,освен това с което И дава знак и най-напред прави чест на името си.
  Тази е причината да Ви пиша с името си и да се опитам,да насърча
  подобни начинания в бъдеще.
  Иво Инджев и Едвин Сугарев с право
  се нареждат до ДЕМОКРАТИЧНИТЕ,най-талантливи и смели радетели в трудни времена на П Р Е Х О Д А
  с Тъмнина и много гъста мъгла.
  Тъй като в кръстопотни моменти не сме инициативни и пробивни пожелавам преди всичко да ме опровергаете пред конституциионно избраните премиер и президент в качеството му на ,главнокомандващ
  БА.

 9. @Георги Георгиев: Това за мора на зайците по него време го чух и от една колежка. Та според нея всичките зайци на дядо и умрели тогава. Жената е изключително здравомислещ човек – та и вярвам. Явно не е било изолирано явление.

 10. Болно ми е, че нямах възможност да присъствам на представянето на “Ядреналин”! Представям си какво тържество, какъв празник на духа е било!
  Господа Инджев и Котев, радвам се за вас, гордея се с вас, прекланям се пред труда ви и благородното ви дело!
  С дълбоко уважение!
  Павел Тинков и цялото сем. Тинкови-Видин

 11. Засяват и сега засяват облаци с болести СЪВСЕМ НАИСТИНА!И МИНАЛАТА ГОДИНА ПОСЯХА СЪВСЕМ НАИСТИНА!И не само облаци “посяват”,много други неща “посяват” по света и у нас!
  Ако щете вярвайте,то си е за главите ви на всички не само у нас!

 12. Г-н Инджев , как не ви е срам , все повече се убеждавам ,че вие и ОСОБЕНО г-н Котев нямате съвест!
  Да оставите нашите всенародни „другари” от грохналата от старост БКП да се подпират на „националистическите” „патерици” от ВМРО и „Атака” по въпроса с намирането на основание за референдум за рестартиране на АЕЦ „Белене”.
  Явно сте забравили комунистическата поговорка „другар” в нужда се познава!?!?!?

  Г-н Котев е водещ експерт по въпросите на ядрената енергетика, но оставя БКП с рехавата подкрепа на двете „националстичски” патерици ,които за всеки е ясно ,че не могат да удържат референдума и вместо да се намесите вие с него ,трябва трети лица да стават трета патерица към горните две ,за обосноваването на референдума.
  Оставям на вас да се сетите , къде трябва да бъде „подпряна” тази трета патерица в подкрепа този „злободневен” референдум !

  А ето и моята теза в „подкрепа” на усилията за рестартирането на АЕЦ „Белене” – както е известно БКП пак се е загрижила за развитието на високите технологии ,чрез рестартирането на Втора Атомна, аз ,както и вие и г-н Котев също милеем за това в България да се развиват технологиите, нали?
  Поради това , предлагам вие с г-н Котев да разгледате възможността АЕЦ „Белене” да бъде рестартирана , НО с много по-високотехнологични АМЕРИКАНСКИ или други западни ядрени реактори, така ще се задоволи желанието на „столетницата” към НАЙ-високите технологии, тъй като тези реактори ще са НАЙ-високотехнологични в сравнение с руските!
  За да се утоли тази НАЙ-високотехнологична жажда на БКП и нейните „националистически” патерици ,трябва да инсталираме поне 20 реактора , зер няма да се дадем на Турция с нейните 10-ина , я !

  Ето защо предлагам вие и г-н Котев да отговорите в аванс на следния въпрос ,който аз бих задал в подкрепа на ХИПОТЕТИЧЕН референдум организиран в подкрепапа на АЕЦ „Белене”. Ето и въпроса:
  – „Бихте ли подкрепили изграждането на АЕЦ „Белене” с НАЙ-високотехнологични АМЕРИКАНСКИ ядрени реактори ,за да задоволим ГРАНДОМАНСКИЯ мерак на БКП към „високите” „технологии”????”

  В добавка може да определим и броя на реакторите ,които би трябвало да са повече от тези в турските АЕЦ-ове.

  Апропо г-н Инджев , може да зададете горния хипотетичен въпрос и на г-н премиера , с който в последно време си говорите по горещите ядрени казуси. Ще ми е много интересно неговото мнение.
  И какво ли ще каже БКП с нейните „нациналистически” отрочета??????……….

 13. “Учените” атеисти -материалист са с изключително стеснено умствено зрение.Стеснено до уредчето с което да измерят пред носа им.Като ги сблъскаш челно с очевадните пространствени факти,мозъците им блокират и като изкопани грамофонни плочи започват да боксуват на строфата “Луд”,”Луд”,”Луд” и всички стават поклонници на Фройд !
  За тях “строфи” от Библията не помагат,дори с цитати от Айнщайн моментен ефекта!
  “Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности”
  “Колко жалък е физикът-теоретик, когато се изправи пред Природата — и пред студентите си!””Въображението е по-важно от знанието.”
  “Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа.”
  “Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.”
  “Нещата трябва да са възможно най-опростени, но не и прости.”
  “На Бог не му пука за математическите трудности. Той интегрира емпирично.”
  Алберт Айнщайн (1879-1955)

  “Бог си знае работата”. Аз знам!И знам,че е “2012”,понеже съм с двойно зрение и виждам квадро !

 14. г-н Инджев,
  ще има ли представаня на книгата ви и страната и кога можем да ви очакваме в пловдив.
  аз също се присъединявам към пожеланията за успех към вас и към г-н котев
  поздрави

 15. Поздравявам и двамата автори с успеха на “Ядреналин”. Чета книгата с интерес и се очудвам на безхаберието на т.нар. “отговорни институции”. А краткия, добронамерен анонс във в. Труд, ми дава надежди, че все пак и у нас може да съществува обективна информация (макар и рядко)

 16. Прочетох “Ядреналин” по – бързо дори и от “Синът на полка” някога . Е , тогава освен че бях фърфалак , ми се наложи да направя немалка принудителна пауза за да изфръкна навън още преди лампата да се опита за втори път да докосне тавана от същата страна – “Златото на Макена” като че ли предвидливо ме беше подготвил за Свищовското земетресение . Поздравявам авторите за усилията и за предстоящия ( със сигурност ) успех , но онова с десетката ми се струва малко постно за случая , даже доста постно . Зтова предпочитам да използвам един специален израз от войската , вероятно познат на г-н Инджев като временен обитател на югоизточната част на страната .
  …За съжаление се налага да помоля жените и децата да спрат с четенето дотук .

  …Браво , г-н Инджев ! Браво г-н Котев ! Ударихте ги . Прау ф чартата ! Не че и това не е десетка , но все пак не е сърцето или челото , звучи къде – къде по – хуманно ( човеколюбиво , де ) . Голямо скимтене ще падне тоя път , и още по – голям сеир – едни няма да могат да скрият че е от зор , други ( по – тарикатите ) ще се опитат да се престорят че е от кеф…Както разбирам от горните редове , вече се обаждат . Сигурен съм , че ни предстоят изключително интересни дни и седмици .
  Между другото , по едно време ми се стори че книгата звучи аслъ като сценарий за игрален филм а у нас вече доста хора тренират филмопроизводство , някои се справят добре . Ще се намерят ли смелчаци ( и спонсори ) ?
  Поздрави ! Бъдете здави ! А аз почвам да очаквам следващата .

 17. Г-н Инджев, бих искал да Ви попитам има ли интерес към Ядреналин от чужденци. Видях, че посланник Уорлик е бил на премиерата, но мен ме вълнува дали ще стигне книгата до други държави от Европейския съюз и до управниците в Брюксел. Ако не цялата книга, поне информацията, че една ядрена централа в Европейския съюз се ползва за екпериментална площадка. Ако сте отговорили на въпроса ми в книгата си моля да ме извините защото още не съм я прочел цялата.
  Благодаря!

 18. Към веселин:

  Само седмица след появата на книгата е рано да очакваме тя да е прочетена, забелязана и набелязана в чужбина…Вероятно отново ще имаме проблем с езиковата бариера. За я прочетат чужденци, трябва да е преведена. Това струва пари, с които не разполагам…Много е “прозаично”, но е факт.

 19. Те българите да я прочетат и да се поинтересуват кое как е ставало и става. Това стига.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.