Здравословна случка в една болница

Имах кошмарен ден от буквално целодневно ходене по болници в качеството на придружител, но сред целия този лош сън, случващ се обаче в реално време, отново се сблъсках с „нещо политическо”. В един от претъпканите коридори на софийската бърза помощ, който напомня предверие на ада от примирено чакащи с часове болни и техните близки, ме спря и ми подаде ръка непознат по външност човек с репликата : „аз съм онзи кмет на Симитли, за когото пишете в книгата си”!

На бързи обороти си припомних случая, при който давам пример в „Президент на РъБъ” за страха, който цари в държавата от президента Георги Първанов. Той беше разкрит от местния вестник „Струма”,че все пак е бил за развлечение край Симитли на 1 март 2008 г., вместо да отиде на другия край на България на мястото на влаковата катастрофа по линията София-Кардам, отнела живота на 9 души. Едва след като информацията обаче плъзна в централните медии и след 5 дневно мълчание пазителите на президентското реноме измислиха някаква напарфюмирана лъжа за оправдание: бил е край Симитли, но не бил стрелял- т.е. не му е било хубаво, направо е страдал заедно с народа в деня, подходящ за национален траур ( да припомня също, че Първанов, бидейки гузен, на инат не отмени и приема си за 3 март- поредното удоволствие, от което не пожела да се откаже).

Междувременно една от причините Първанов да не може повече да лъже дали е бил изобщо в Симитли, беше пробивът на в. „Сега” с интервю, в което кметът Апостол Апостолов признава за височайшето посещение. В интервюта той си дава сметка какво прави и се ядосва на самия себе си с прогнозата, че това вероятно ще му струва затварянето на вратите на поне три министерства ( макар да е ясно, че Първанов формално да няма такива правомощия). На Апостолов обаче, макар и запален привърженик на БСП, работил активно за изборната победа на самия Първанов, му се оказва бедна фантазията за последиците от неговото „изпускане”. Защото в резултат на това на главата му стоварват цели 9 прокурорски проверки- както се казва в казармата, организират му „гонка по устав” за провинението да каже истината.

Припомняйки си всичко това, а и с мисълта, че малко преди края на управлението си Първанов демонстрира при едно от неговите посещения ( градейки проекта си АБВ) благосклонност към явно реабилитирания от него кмет на малкия град, очаквах моят герой от книгата, когото срещнах за първи път лице в лице, да ми е сърдит, че съм разгласил допълнително случая. Вместо това той искрено ми благодари, че съм написал истината и не без тържествуване в гласа добави, че всички прокурорски проверки са приключили в негова полза. „Всичко беше на лична основа”, многозначително ми каза той.

При управлението на президента Първанов произволът и насажданият страх от вендетата му бяха на лична основа. Това ми беше ясно и преди. Някой обаче ще се опита ли да изясни как е възможно държавният глава, който не разполага със законова база за това, да употребява прокуратурата като собствена тояга за партийно-админстративна-съдебна саморазправа с провинил се пред него представител на местната власт, чиято „вина”, отгоре на всичко, е съобщаването на истината. И този „някой” не е ли самата прокуратура, която и без това не страна от излишък на добър имидж?

Затова си помислих вчера, когато моят политически опонент Апостол Апостолов,  защитен от писателския ми напън, но сплашван и притискан от другаря си по партия Първанов, ми стисна ръката с благодарност. “Малкият” човек в негово лице беше намерил подкрепа срещу опасния началник от страна на друг “малък” фактор и заедно се оказаха в рядката за нашата страна ситуация да са доказано прави ( макар и без виновникът да е получил заслуженото за бруталността си).

Беше ми наистина приятно сред морето от страдание в конкретната обстановка и в океана от лъжи и лицемерие в държавата ни, в която големите зъбати риби плуват като в свои води дори и след като си въобразяваме, че вече са изхвърлени на брега.

25 мнения за “Здравословна случка в една болница”

 1. Четейки си дадох сметка, че от началото на т.н. преход до момента, независимо от двете сини правителства и съкрушителното четиригодишно мнозинство на ОДС в парламента, всички главни прокурори бяха/са подлеци и безскрупулни лицемери, обслужващи интересите и целенасочено прикриващи престъпленията на червената олигархия.Горе-долу така стоят нещата и с ВАС и КС. Дали това е случайно?!

 2. Др. Инджев,ето и пътя вероятно!!!
  “з а п л а т е н?” от Апостолов с др.нови притеснения.Не се подписвам кой съм и що съм,то се знае!!!,но вече с години Ви поддържам защото точно това недоразумение мъти водата на БСП и даде зъл пример на долни гадняри как да провалят живота на инокомислещите.
  Чест Ви прави, че извеждате този случай,защото е и стократно по-внушаващ доверие,а не опонентите и
  партийните съмишленици на този плазмодий като Овчаров и Петков трябва да им се натрие жалката сура,не че ще се променят,но за да се знае!!!!
  Като Апостолов има много десетки хиляди и не ще се учудя,ако се появи и ТУК, дай Боже!

 3. Моите дълбоки уважения към кметът на Симитли,Апостол Апостолов -за куража и мъжествената постъпка да каже истината.
  А Гоце – жалка, нещастна мижитурка.Срам за България!

 4. Първанов е долно ЛЕКЕ!
  Добре, че вече не е Президент но знаем ли още какви беди може да докара на България със своята амбициозна посредственост…

 5. Наистина хората с чест,морал и лично достойнство са малко и не се срещат , особено пък и когато те са от “другата страна”,затова този кмет заслужава да му стиснете ръката,мисля си, че този жест от Ваша страна е чест за всеки,към който решите да го направите.
  А книгата Ви с Г.Котев Ядреналин е супер,както и много пъти съм го казвал, също и Вие.

  “И на нашата улица ще изгрее слънце…”

 6. Гонката “по устав” на кмета и то “запален привърженик на БСП, работил активно за изборната победа на самия Първанов” показва някои неща както за Първанов, така и за традициите на БКП/БСП:
  Първото го чух доста преди 89та от неслучаен партиец – “може да се критикува, всичко, но не и Първия”.
  Второ, след като така се разправя със своите си нарушили традицията, колко ли проверки и номера щяха да му спретнат ако бе от опозицията на тройната коалиция?
  След като така се мачкат своите имали куража да кажат неприятна истина, за какъв демократизъм в БСП може да се говори?
  И последно, или може би първо, щом се действа с такива методи при такива случаи, не е ли очевидно, че Първанов и като президент се е чувствал “временно отстъпил поста Първи”?

 7. На изненадани бивши колеги които ми звънят само още веднаж и за последно добавям,че след 1989 г.напуснах БКП и до тук не е имало промяна в убеждението ми,за илюстрована монархия,но че БКП я скапаха точно такива като Сирищника неден и поради това,на Станишев за конгреса задължително му трябва- освен доказана прозападна визия и равно на опонента му верломство и селяндурска перфидност

 8. Ne po temata:
  Gospodin Indjev, zabeliazvam promiana v reklamite namirasti se na vashia blog. Tova moje da oznachava, che biznesat e moje bi osaznal potenciala na vashata media i ne se strahuva, che ste bade damgosan za izbora si. Ako sam prav, tova moje da e dobar znak.

 9. Към Cvetan Dimitrov:

  Нямам представа…Не съм получавал предложение от никакви рекламодатели…

 10. към Павел Тинков:
  не не е случайно. ако погледнете и днешните новини ще видите че депутатите на бореца срещу корупцията и организирана престъпност бб днес са приели промяна в закона за отнемане на незаконно придобито имущество според която давностния период за правото на държавата да отнема незаконно придобито имущество се намалява от 25 на 15 години.
  така всички дето натрупаха капитали 89-97 стават честни и почтени бизнесмени и вече никой не може да ги пипне (не че досега някой се беше засили да направи нещо по въпроса)

 11. Трябва ли привърженик, поддръжник и член на Българската Канибалска Партия да се учудва, че го сервират на тепсия?
  Да заповяда следващия…!

 12. В началните години на уж изгряващата демокрация бях общински съветник “мръсен седесар” от опозиционната по подразбиране група на СДС в комунистически Криводол.
  От другата страна мнозинството по подразбиране БСП имаше един върл съперник мой.
  Викаше ми “аз съм комунист,а ти си фашист”.Аз пък му виках “не,ти неси комунист,защото си честен,а и аз несъм фашист”.Благодарение на този мой “върл” противник много пъти съм съумявал да се противопоставя на приемането по заповед партиина внесени за гласуване и приемане с “нечисти помислуи” “благини за народа общински”.След края на тържествената сесия в чест “до тук ни беше мандата съветнически”,единственият с когото застанах за “кажи зеле,щрак за спомен” беше този мой “върл враг” и след това пак му рекох “неси комунист”,а той “не комунист съм ,а ти си фашист,довиждане”.
  След няколко години го издигнаха като кандидат за кмет от БСП в селото дето живееше.Аз още бях в общинското ръководство на СДС и предложих да обявим подкрепата си за него,а не за кандидата издигнат от тамощното СДС.Предложението ми беше прието и сторено.Бсп след тази “греховна”подкрепа издигна друг за кандидат ,а той напусна редиците стройни партийни (остана си партийно сираче).След време се срещнахме (аз вече бях също партиен осиротял) и му рекох “здравей комунист,как си”,той рече “несъм май комунист,ма..,а и ти май не си фашист”.Човек трябва първо да е човек ,а после партиец,но рядко срещано това животно по наши земи!
  Случват се понякога и “чудеса”!

 13. Поклон пред всички честни хора, независимо от коя партия са.

 14. Не е случайно, че най-много комунисти са избити от комунистите! Основен принос за тази статистика имат разбира се, най-големите комунисти болшевиките. Именно техен поклонник е Гоце. Така, че кмета Апостолов да щрака с пръсти и да благославя Демокрацията, макар и в нашенски вариант. Жалко само, че Гоцката губи битката за БСП. С присъщата си посредственост, щеше бързо да я доведе до състояние на безпомощност.

 15. Няма кой да помогне на България 🙁
  Няма вече “освободители”! Слугите на освободителите са се наредили на масата и лаомо грабят каквото докопат! Нивото на съзнание е паднало до степен на оскотяване ! Не е важно дали имаш качества. Важно е да въртиш свирки на слугите!

 16. За съжаление, това е нашата родна картинка. Всеки, докопал се до властта я брани с всички позволени и непозволени средства! Примерите от последните 23 години са налице. Всички “дупетати” са пожизнени!!! Защо за президента (без значение, кой е той), да има ограничение до ДВА мандата, при все, че е избран МАЖОРИТАРНО!? А дупетатите са се намърдали на хранилката по списък, наречен ПАРТИЙНА ЛИСТА!? Е, то бива демоикрация, но чак пък толкова? А Омбудсмана какво изпълнява!? Чух, че имал много работа и почти денонощно работи. Няма време даже за едно интервю по БТВ!!!

 17. Радвам се, че има хора като Апостолов в БСП, но такива май трудно се издигат над кмет, а такива като Гоце и Руменовците виж къде стигат! Или къде ги издигат….
  И да сте чули за прокурорска проверка на издигнатите? “Подбор” на кадрите си имат, защото кадрите решавали всичко. Решават ИМ.
  Тинков е прав че съдебната система не може да спечели доверие. Но такава е всяка система, която съществува извън контрола на гражданите. Въпросът обаче не е толкова до конституция, а до умение на някои, като Гоцета, да я употребяват и уменията на много медии да им слугуват. Както и до гражданско съзнание на хората.

 18. Към С.Борисов:

  Не бих искал статията ми да се разбира като похвално слово за Апостолов, който просто се е изпуснал в едно свое изказване и после е станал жертва на репресия. Само споделих, че ми стана приятно да чуя от политически противник мнението, че съм написал истината ( той се изрази със суперлативи дори), макар и да е ясно,че мотивацията му е лична.
  Сигурен съм, че това няма да е последният случай, когато истини от този род ще бъдат потвърдени.
  Друг е въпросът, че истината у нас е безпризорно дете, което бива осиновявано от властта само в случай на добре пресметната изгода от това. Пример: трябваха години и силен външен натиск, за да “хванат” група митничари с крадени пари, макар за тази легендарна отколешна практика на митничарски рекет да знае всеки редови пътник, минавал някога същата граница. Просто сега му е “дошло времето” да бъде направена съответната демонстрация.

 19. Уважаеми г-н Станишев,със своите последни статии господата Инджев и Сугарев – стопани поне на възможно най-демократичните блогове и сами и с привлечени от тях свои автори, много добре изразяват онова много тънко безпокойство,което ще зарази целия Ваш конгрес след 19 май,за да спре и парира лукави кроежи.
  Много измежду номинациите на ППО-тата с основание ще предотвратят още в зародиш всякакви нечисти замисли,но доколкото и ПЕС са ясни,
  отклонете нечестните амбиции,
  с твърда и епохална прозападна заявка.
  Буквално преди часове си замина един гост на БПЦ а вече набира скорост скандал около бащинството на Алла,заплащващ с драгоценни дарове,да ратърси РПЦ,около въпроса
  дали бивш ректор е достоен да заема поста патриарх на цяла Русия при неспазване на даден обет!!!.
  /Вж.с.27 на в-к “Телеграф!”/

 20. Хванали “юнаците” митничари да крадат. Какво “постижение”?!
  Така както са тръгнали, утре може да открият и топлата вода!
  🙂

 21. @ Иво Инджев
  Извинявам се за неточните изрази. Не съм възприел статията ви като похвално слово. И моето не е, но все пак отчитам искреността на г-н А.
  Исках просто да съпоставя, или да направя разлика, между такива като него и онези като Гоце и &.
  Не мога да не се впечатля от факта, че искреността – неволна или моментна, се санкционира с всички възможни средства от докопалите се до висши държавни постове гоцета. Не мога да не се впечатля от факта, как полученият пост се използва за лична власт, нещо което не се е забелязвало в педходните президенти с друга политическа ориентация.

 22. Уважаеми г-н Инджев!
  За разлика от Вас, аз виждам нещо символично в това признание на изгаврения кмет. Символ на признание за заблуда. А факта, че това се е случило в болница му придава символика на оздравяване. Разбира се, на фона на вашия мироглед, това прозрение и ръкостискане е като да се открие топлата вода в ерата на информатиката, но се съгласете, че не всички могат да бъдат на Вашето ниво, нито да имат Вашия мироглед. Но е хубаво да се четат случки, като описаната от Вас, или като описаната от уважаемия г-н Бърцов. Дори и закоравелите комуняги се случва да претърпят атаки на човещина! И най-неадекватно в такива моменти на проява на човещина е да бъдат отблъсквани с високомерно държание, или основателни параноични съмнения за мотивите на такива прояви. Нека да си спомним какво причини високомерието на един безспорно добър политик, като г-н Иван Костов на кариерата му и на развитието на България, и да претърпим аналогична атака на човещина и разбиране, че всички не могат да бъдат на еднакво интелектуално ниво, нито да имат еднакви мирогледи. И да се отнасяме не със снизхождение, а с разбиране.

 23. Г-н Инджев, Апостол Апостолов за Ваше сведение е създател и пръв председател на КС на СДС в община Симитли, многократно е съден от комунистическия режим преди 1989г.винаги е бил истински седесар.Това че обстоятелствата са го карали да избира по-малкото зло, което се вижда красноречиво от кариерата му като кмет избиран три пъти на първи тур е видно и за слепите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.