Темида прогледна с едното око, а Борисов намигна предизборно

Ако има професия, която да е синоним на думата „рекет” в България, това е митничарската, конкурирана единствено от пътната полиция. За митничарите и незаконно натрупаното им богатството се разказват легенди, подкрепени с много видими доказателства, покрити с шапка невидимика единствено за онези с козирките, които са си ги нахлупили пред очите- така разбираха те играта на сляпа „Многострадална Темида”.

И ето, че най-после се случи случка на една цяла митничарска смяна, която беше заловена да събира обичайната реколта рекет. Прекратяването на тази явно рутинна операция е наистина невиждано постижение в разкриването на публичните тайни в държавата ни.

Пак по същото време беше приет законът за конфискуване на незаконно придобитото имущество. Опозицията се самоизобличава като гузна закрилница на незаконно забогатели другари и другарки, смятайки го за оръжие за политически натиск. Властта тържествува, сякаш имаше друг вариант за гласуване.

Темида се включи по своему, като погали т.н. братя Галеви с присъда, от която ефективно ще пострадат с някои неудобства за около година и половина ограничаване на свободата им при облекчен режим. При това ще „лежат” на хвърлей място от ареала на тяхното дългогодишно господство. Особено съм впечатлен от впечатлителността на Темида от благотворителната дейност на „братята”, която смекчила сърцата на съда и стопила с около две години поисканата им присъда за рекет и други подобни занимания от тяхна страна. Това е признание за значимостта на благотворителността в условията на абдикиралата ни от какво ли не държава, в която споделянето на част от рекета с част от народа се приема като похвален компесаторен механизъм. Той е подобен по своята философия на онзи, заради който и до днес бедните в Колумбия оплакват от сърце застреляния от полицията наркобарон Пабло Ескобар, споделял великодушно някой долар от кървавия си бизнес с гладните обитатели на раздираните от престрелки и атентати крайни квартали на латиноамериканската страна.

Трите новини, които отгоре на всичко се допълват по смисъл като стъпки към демонстриране на някаква заинтересованост от възмездие срещу грабителите на България, щяха да заслужават единствено и само адмирации, ако не бяха отново вкарани в контекста на пътуващия предизборен цирк. За него допринесе абсолютно ненужният водевил на премиера Борисов, разигран със заплахата му да подаде оставка в случай, че законът не мине.

Законът мина и Борисов не пропусна да изпълни поредния си скеч в игра на кеч с поваления противник. Този път се вживя в ролята на гладиатора, който благодари за победата си на…своите подчинени. Били го спасили от подаване на оставка, заяви премиерът, който наистина, ама съвсем сериозно си носил бил в джоба разписаното желание да слезе от властта заради евентуално неподчинение на онези, които не само изпълняват волята му по всички въпроси, но и дори се борят за правото да бъдат забелязани като първенци в предугаждането на всяка негова стъпка, за да са в „крак с времето”. Примерите са безброй ( да не се връщам към грозната картинка как депутати от ГЕРБ бяха разигравани да обуславят пред публиката отмяната на забраната за тютюнопушенето на публични места, а после се впрегнаха да говорят обратното в мига, в който Борисов си смени мнението).

Не е хубаво да ни се подиграва г-н премиерът, че е допускал думата му да бъде скършена на две и поради това храбро е бил готов да се жертва. Но той си ни е такъв-шегаджия от класа с усет към шоуто с опаковането и на най-опаките ситуации с опакото на ръката.

17 мнения за “Темида прогледна с едното око, а Борисов намигна предизборно”

 1. “Матриалът”, който уж не му харесваше, е всъщност много удобен, може всичко да си прави с него, включително да му се подиграва. Не го упреквам, че го прави, може, прави го, ние сме за на…, като го позволяваме…

 2. С огромно задоволство пристъпвам към коментар на Вашия рядко срещан
  талант и точни умения, да се улавят
  кардиналните въпроси около един Закон и една ивестиция- т.е.
  Катарската.
  При целия си опит-повече от 30 години-не се срамувам да сваля червено кардиналско кепе и да Ви поздравя,че съумяте да приземите Вашия МИГ 29 без тревоги и при отмираща враждебност!!!!.
  С много спокойствие и задоволство
  разчитам и премиерът и вътрешният министър,да оценят на свой ред добнонамерения ми призив към един млад и кадърен бивш премиер,защото
  от него се иска до 20 май най-късно вечерта,да е лансирал вече епохален призив към своите идейни
  съмишленици за ЕПОХАЛНА ЗАЯВКА!!!
  Всичко със С.Станишев се сложи както трябваше и от него България ще очаква премерен но епохален ход,за да може в новото и лишен от зласт и класова омраза време,БСП със свои по-свестни хора да изпере и разтели инфрачервеното килимче на ГЕРБ,поне до 3-4 години,за да се възцари не саамо мир,но и спокойствие,каквото не е писано на други с тяхната посредственост.
  От днес нататък призовавам всеки комуто е мило Отечеството в т.ч. и с одежда на Четвърто българско царство не след дълго,да подкрепи искрени усилия на ГЕРБ,за да трасира и укрепи своето дело.

 3. Колко години хората гледат шоуто на Слави с цялата му простащина и дебелоочие, защо да не се радват на шоуто на Борисов? На това могат да се радват, това и правят.

 4. Другарко безпартийна,не ме вълнува нито шоу на Слави,нито това на един друг запенен п р о ф е с о р.
  Всичко е до възможности и техният предел.
  Най-горе се боричкат 2-3 попови петлета и в Габрово м.г.петлето Сергей призна от кого се учи и че не го е срам,защото ще го разберат.Гребенът на другия петел на попа е оклюмал.
  Кохортите се ослушват и са мълчеливи пред по-висш пилотаж.
  Има простащина и дебелочие и другаде,но ако си струва и ако – и когато му дойде времето!!!.
  Далеч съм от мисълта да се равнявам с Вашата безпартийност,но я уважавам и се радвам на по-земни сгоди.
  На този етап ако Борисов и Цветанов я докарат до умни и кадърни г а в а з и по така важната инфраструктура,ще са преполовили успешно своя мандат и решили епохални проблеми на други с поглед след 2020 г.

 5. И пак с това зрелищно арестуване на митничари демонстрират хвърляне на прах в очите по местен български обичай, а с интимната мисъл за шенгенско членство. Какво означава шумна акция на едно от безбройните КПП-та и митнически бюра – нима картинката някъде е по-различна? А колко ще се измъкнат и върнат “на бял кон” на същото място?
  А безобразните подкупни съдии и прокурори – защо не ги арестуват за приемане на подкупи за потулване на преписки и досъдебни производства, докато нападателите се шляят наволя, докато над същите потърпевши се струпват още несправедливости, за които те просто не намират сили да подадат нови искове, при толкова недоразрешени и ненаказани предишни несправедливости.
  Същата работа като акцията със снимане на имения от хеликоптера – вятър и мъгла!

 6. Всичко е точно!
  Азис и Слави, дзифт и шест века разлика… Дотам я докарахме – да избираме между Мунчо и бай Ганю, между Андрей и Бойко… сред крадци и убийци, сред дупки, ями и бездни.
  А срокът на давност вместо да се увеличава – намалява! Защо?

 7. Щом го докарахме до там че да доказваме невинноста си – то е време да се огледаме за следващият 10 ноември.
  Този закон е дежа вю.
  Дядо ми, лека му пръст, са го прибирали по закона за защита на държава всеки път около избори – периода 1936-1944 – след това направо го въдворили в скравена.
  Един път враг на държавата – завинаги враг – няма значение, какъв е управляващият строй.
  Обаче, забележете – по времето на 2-то Българско царство са го прибирали, били и пускали, без да му пипат имотите.
  Но при народната власт му конфискуфаха всичко.
  Та този закон да ви напомня за някои времена ?

 8. Сега е ясно с какво ще ни занимават Боко и Цветанушка до изборите догодина. Не, че закона е лош или излишен. Но това е манна небесна за милиционерите, които нямат смелост и компетенции за реформи. Това, също така е удобна и неизчерпаема тема за услужливите медии, която импонира прекрасно на клюкарското им равнище и стремеж към повече злободневие, отколкото аналитичност. Темите задавани от този закон, за съжаление, бяха култивирани в съзнанието на хората като духовния хляб насъщни, спекулирайки с естественото ни чувство за справедливост, подменяйки необходимия дебат за бедността, неработещата икономика, за това, къде бяха профукани над шест млрд. лева и т.н. Румяна Бъчварова доказа за кой ли път, че няма равна в познанията си за българската народопсихология.

 9. “Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.”
  Артур Шопенхауер

  Четвърто:
  За Българската народопсихология очевадните факти не са истина.Българската народопсихология предпочита да си живурка в пъшкулчето изплетено от лъжа (да не си троши хатъра).Българската народопсихология по си харесва да му е чалга веселба тук и сега( и не само).Българската народопсихология много си харесва да бъде революционен патриот след някоя и друга чашка в модерното кръчме по хъшовски.
  Българската народопсихология най обича да мрази този дето му смущава благополучното мижитуркване.Тук и сега.Народ който си харесва да си заравя главата,та ни да чува,ни да вижда Истината,не го чака веселба.Тук и сега!

 10. Към Jordani,

  Дедо ти требва да е бил доста стар! (предполагам имаш пред вид 3-тото Българско Царство).

 11. Същата работа като акцията със снимане на имения от хеликоптера – вятър и мъгла!

  Posted by Sissi | май 4, 2012, 17:07

  ………………….

  Sissi, за съжаление и като нашата работа – вайкане по форумите какви му били на цар Траян ушите, т.е. пак вятър и мъгла.

 12. Отдавна сме коментирали,че в България трябва да се въведе правосъден борд-да се изберат съдии и прокурори от страни,членки на ЕС.Съдебната власт( и особено прокуратурата) трябва да се разформирова и изгради наново.Платоновата тимокрация(от “тими”-цена) успешно функционира в държавицата България.Всяка услуга си има цена,включително и купуването на даден пост(митничар,съдия,прокурор,посланик,депутат,кмет,шеф на комисия или агенция).Ако и това не помогне.да се въведе политически борд от ЕК.Сигурно някои впиянчени патриотари ще гракнат,но това е спасението за обществото.Не можем да спасим стадото,като сменяме вълците-вълкът си е вълк.

 13. Безродната комуноидна паплач е готова да започне и ПО-РАНО да умира, само и само Борисов да падне от власт! Въпросът е, КОЙ ДА ДОЙДЕ? Тук-там сред мастурбаториума на БСП-то се прокрадват писания като “по-добре Станишев, отколкото мутра”, “при БСП се вдигаха пенсиите”, “БСП ще строи БелеНЕ” и т.н… Но това са алтернативите на БСП и ние, почтените българи, им показваме къде да си ги сложат тия предложения. Докато не се яви ПРИЕМЛИВА алтернатива на Борисов, той е просто ПРЕКРАСЕН! НЕ КРАДЕ и строи инфраструктура!Е, в това огромно строителство, дето се извършва, не може някой да не се облажи, практически е невъзможно, като си знам нашия, на българите манталитет. Но важното е, че хванат ли ги – НЯМА ПРОШКА! Нито за “ваши”, нито за “наши”! А докато управлява, Борисов видимо се подобрява, учи се от грешките… И полека-лека вдига нивото. Защото и политиката e проста работа за умни и ПОЧТЕНИ хора. Даже в момента не е важно дали си умен, а доколко почтен. Хубаво да го запомнят това разни политолози и партийни анализатори, ако искат да са в час и прогнозите им да се сбъдват… Защото народът Е УМОРЕН от 20 годишните кражби на политиците от всички останали партии. Та не е ли “политик” мръсна дума? Защо е така? Друг е въпросът, че на тях, КОРУМПИРАНИТЕ КРАДЦИ, така им е угодно, за да има все повече разочаровани и в следствие на това – негласуващи. Така с една шепа хора идват на власт и слагат КРАДЛИВАТА си ръка върху бюджета, имотите на държавата и другите обществени фондове! И се почва шоуто на КРАДЦИТЕ! Затова се появи Борисов и засега е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА! И в момента е единствената надежда за добро бъдеще и просперитет! Всички други, включително и Кунева, са ДОКАЗАНИ КРАДЦИ!!!

 14. И ти се изказа неподготвен, Еделфиш!
  И да си траем ли искаш?
  Не стига че едното коментарно пространство ни остана, и нямаше да пиша, ако не беше сигурно, че не само се чете в България, а и от цял Свят, така също и се цитира!!!

 15. Прав си, IQ146! Ние нямаме реален избор. А за сега поне НЯМА АЛТЕРНАТИВА НА БОЙКО! Не е хубаво, но е факт. Цялата синьо-червена мъгла, заедно с ДПС се сринаха и провалиха като политици, държавници и българи. Крадлива ДС-БКП утайка, пробутвана ни от 20 години!!! Кой ли не ни краде, кой ли не ни “преустройва” по свой образ и подобие! Да се огледаме: корумпирана и престъпна държавна администрация; Темида ползва само един вид превръзки – дамски, иначе е сляпа за справедливостта; митничари и полицаи – търгаши; навсякъде смрад и отврат!!! За първи път има реални стъпки към пробив в блатото. И…леле колко много защитници на правдата!!! И все комунисти – тези които най-много крадоха! И Доган много краде, но поне си мълчи – не е тъп като кобрите и гея от БСП. Не, действително няма алтернатива за сега!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.